Shadow

Voor het eerst naar een naturistencamping, hoe is dat?

Voor het eerst naar een naturistencamping gaan is misschien nog het beste te vergelijken met een duik in een koele zee op een hete zomerdag: Als je na aanvankelijke aarzelingen eenmaal ‘door’ bent, wil je alleen maar langer blijven. Waar moet je op rekenen als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat? En hoe gaat het er aan toe op een naturistencamping?

Door Nico van Dijk

Als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat hoef je niet meteen mee te doen met het petanque-toernooi, maar het mag wel. © Nico van Dijk
Als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat hoef je niet meteen mee te doen met het petanque-toernooi, maar het mag wel. © Nico van Dijk

Als je in een zoekmachine de term ‘voor het eerst naar een naturistencamping’ intikt, ploppen een aantal artikelen op die zich als volgt laten samenvatten: Schrijfster (want meestal is het een zij) had voor het eerst een naturistenvakantie geboekt. Dat gebeurde deels uit onwetendheid (‘het zal wel een camping in de natuur zijn’) of deels omdat een partner dat graag wilde.

Voor het eerst naar een naturistencamping: helemaal uit de kleren

De campingplaatsen en mobile homes op viersterren naturistencamping Domaine de la Sablière bieden veel groen en privacy. Dat is fijn als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat. © Nico van Dijk
De campingplaatsen en mobile homes op viersterren naturistencamping Domaine de la Sablière bieden veel groen en privacy. Dat is fijn als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat. © Nico van Dijk

Naarmate het bezoek aan de camping dichterbij komt, stijgt de spanning. ‘Oh nee toch, moet ik daar echt de hele dag tussen wildvreemde mensen bloot rondlopen? Neeeee!’ Een enkeling wil zelfs vlak voor de poort van de camping rechtsomkeert maken, of hooguit één nachtje blijven. En in alle verhalen komt dan ‘Het Moment’: de auto is uitgepakt, verder uitstel is onvermijdelijk. De kleren moeten uit.

Dat is in het begin even wennen, zeker als je voor het eerst blote mensen naakt ziet sporten. Maar al snel zijn de schrijvers overtuigd van de genoegens van het naturisme, en wil men nooit iets ander meer. Al zal niet iedereen zich inschrijven voor een bloot volleybaltoernooi.

Naturistencamping kleine stap voor saunabezoekers

Geniet 336x280

Voor sommige mensen zal het eerste bezoek aan een naturistencamping inderdaad een mega-stap zijn, die voor hen persoonlijk te vergelijken is met de eerste voetstap van astronaut Neil Armstrong op de maan. Maar voor heel veel mensen zal een eerste vakantie op een naturistencamping in de praktijk een veel minder grote stap betekenen. De Nederlandse Federatie van Naturisten schat dat er anno 2023 ongeveer 2,5 miljoen mensen zijn die regelmatig naakt recreëren. Daar zullen ongetwijfeld ook veel mensen bij zitten die alleen maar bloot naar de sauna gaan of naakt zonnen in de tuin, maar verder nog nooit een naaktstrand of nudistencamping bezocht hebben. Als je er geen probleem mee hebt om in een sauna naakt tussen vreemden rond te lopen, zul je je ook bij je eerste bezoek aan een naturistencamping al heel snel op je gemak voelen. Alleen ben je nu niet een paar uurtjes bloot, maar de hele dag, of de hele vakantie, soit.

Lees ook:

Bloot rondlopen op de camping

Gaby Cespedes van Domaine de la Sablière © Nico van Dijk
Gaby Cespedes van Domaine de la Sablière © Nico van Dijk

Maar ook als je niet zo vaak of misschien wel nooit naakt tussen andere mensen hebt rondgelopen, hoef je niet bang te zijn. Bloot rondlopen op een naturistencamping went heel vlot en al snel wil je bij mooi weer écht geen kleren meer aan. Dat is ook de ervaring van Gaby Cespedes, voormalig eigenares van het 4* Domaine de la Sablière, een luxe naturistencamping aan de Gorges de la Cèze in het Franse departement Gard. “We nodigen regelmatig groepen mensen uit de regio Lyon uit voor een tweedaagse naturistenvakantie. Een enkeling blijft een nachtje, maar acht op de tien komen er terug voor een langere vakantie.” Bekijk de accommodaties op Domaine de la Sablière.

Uitleg over naturisme

Madelon Leclère van Domaine de Bélézy in de Vaucluse © Nico van Dijk
Madelon Leclère van Domaine de Bélézy in de Vaucluse © Nico van Dijk

Op Domaine de Bélézy, de enige vijf sterren naturistencamping van Frankrijk,wordt altijd aan nieuwe gasten gevraagd of ze er voor het eerst op Bélézy komen. Of dat ze überhaupt voor het eerst op een naturistencamping zijn, vertelt de Nederlandse (inmiddels voormalige) eigenares Madelon Leclère. “Elke maandag hebben we een welkomstborrel voor nieuwe gasten. We geven ze het programma, ze kunnen zich aanmelden voor de workshops en daarna nemen we de mensen mee die voor het eerst op een naturistencamping of ons domaine komen. We leggen ze uit dat het fijn zou zijn als je bloot loopt, maar dat we begrijpen dat het wat moeilijk kan zijn en dat ze de eerste dagen best een handdoek of een pareo om mogen slaan. Ook aan jongeren leggen we uit dat gasten hier speciaal komen om bloot te zijn.”

Ook op Euronat, een van de grootste naturistendorpen van Europa aan de Atlantische kust, krijgen ze uiteraard vragen van beginnende naturisten. “Ik krijg ze vaak vooraf al aan de telefoon waar ze heel veel vragen stellen”, vertelt pr-manager Magali Péchaubès-Aubert. “Ik vertel ze dan mijn eigen ervaringen als beginnend naturist en merk dat ze dat echt waarderen. Voor beginnende naturisten is het hier perfect. Je ziet nauwelijks je buren.”

Riva Bella ideaal voor beginnende naturisten

Vanuit je bungalow loop je zo het strand op voor een blote duik in zee. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Vanuit je bungalow loop je zo het strand op voor een blote duik in zee. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Ook de luxe naturistencamping Riva Bella op Corsica is een ideale bestemming voor beginnende naturisten. Op het strand geldt weliswaar de verplichting om bloot te zijn (uitgezonderd tieners), maar elders op het terrein en in de thalasso mag je aan- of uittrekken wat je wilt. Hou je dus nog liever even iets aan, dan is dat geen probleem. De bungalows op de duinenrij bieden veel privacy met een eigen terras en ook het strand is groot genoeg om zelfs in het hoogseizoen nog een stil plekje te vinden om voor het eerst uit de kleren te gaan.

Waar bewaar je je sleutels op een naturistencamping?

Euronat is de enige naturistencamping waar gasten bij de receptie een persoonlijk pasje met foto meekrijgen dat ze altijd bij zich moeten hebben. Dat roept bij beginnende naturisten steevast de vraag op ‘waar laat je dat pasje als je geen broekzakken hebt?’ Het antwoord blijkt even logisch als simpel: “Op dezelfde plek als je sleutels van je studio of caravan: in een tas dus”, antwoord Magali droogjes.

Bloot in het restaurant of de supermarkt?

Zowel op Domaine De Bélézy als op De La Sablière mag je zelf weten of je bloot of gekleed in het restaurant of de supermarkt komt. Datzelfde geldt ook op Arnaoutchot, een vier-sterren naturistencamping in Les Landes. Receptiemedewerkers weten bij aankomst al of je voor het eerst op een naturistencamping komt of niet. Nieuwkomers krijgen uitleg over de huisregels en kunnen altijd terecht met vragen. Moet je bijvoorbeeld in de winkels en restaurants iets aantrekken? Bloot in de supermarkt blijkt voor de meeste bezoekers van de naturistencampings geen probleem. Een enkeling heeft een pareo of handdoek omgeslagen. Bloot eten in de restaurants lijkt meer bepaald te worden door de temperatuur en het tijdstip van de dag. Bij de lunch zijn veel mensen (half)bloot. Bij het diner dragen de meeste gasten kleding, behalve als het snikheet is. Alleen op Riva Bella moet je in het restaurant en de supermarkt verplicht gekleed zijn.

Wennen aan het bloot zijn

Dat wennen aan het bloot zijn begint al ’s ochtends als je in je mobile home uit de douche stapt. Je hoeft niet na te denken over wat je nu weer aan zal trekken en of die bikini of zwembroek van gisteren al droog is. Nee, je stapt gewoon in je blootje naar buiten en voelt direct de warme zonnestralen op je lijf. Heerlijk!

Schrijver dezes, saunaliefhebber en dus wel gewend aan bloot in vreemd gezelschap, bezocht in september 2018 enkele dagen het Domaine de la Sablière in het Franse departement Gard. Deze 62 hectare naturistencamping ligt in de schitterende natuur, op een zonnige, beboste helling langs de rivier de Cèze. De uitzichten zijn er werkelijk weergaloos, zeker als je mobile home op zo ongeveer het hoogste punt van de camping staat. De mobile homes Bellevue met de mooiste uitzichten op de gorge zijn zelfs al twee jaar van tevoren gereserveerd. De plaatsen hebben hier bovendien enorm veel groene beschutting, dus je hebt ook nog eens heel veel privacy. Ideaal dus als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat, want je zit niet tegen de blote billen van je buurman of buurvrouw te kijken. En zij niet tegen die van jou.

Bloot en gekleed door elkaar

Op de eerste prachtige zonnige ochtend van mijn verblijf op Domaine de la Sablière stap ik ’s ochtends uit de douche naar buiten, glaasje jus in de hand, en vergaap me aan het fenomenale zicht op de Gorges. Even later komt eigenares Gaby met de auto langs om een praatje te maken. Zij gaat buiten het terrein de honden uitlaten en is dus gekleed. Pas als ze weer vertrekt, realiseer ik me dat ik, in mijn blootje, met een gekleed iemand heb staan praten en dat het me niet eens is opgevallen, laat staan gestoord heeft, of me een ongemakkelijk gevoel heeft bezorgd.

Later in het restaurant en bij de zwembadbar doen zich vergelijkbare situaties voor. Het personeel van La Sablière is (verplicht) gekleed, maar de gasten zijn uiteraard bloot. Daarvoor gaan ze tenslotte op een naturistenvakantie. En dat is voor niemand een probleem. En daarmee komen we meteen uit wat misschien wel de kern van een naturistenvakantie is. Namelijk, respect voor elkaar en voor je eigen en andermans lichaam. Het maakt niet uit hoe iemand er uit ziet en wat hij of zij draagt.

Geen gefotoshopte lijven op de naturistencamping

Net als op andere naturistencentra worden op Euronat veel artistieke workshops aangeboden © Euronat
Net als op andere naturistencentra worden op Euronat veel artistieke workshops aangeboden © Euronat

Waar je op social media en televisie de hele dag gebombardeerd wordt met perfecte gefotoshopte, strakke lijven- het zou een reden zijn waarom vrouwen veel minder dan in de jaren tachtig topless zonnen -, zie je tijdens een naturistenvakantie alle natuurlijke en kunstmatige variaties van het mensdom voorbij komen: heel veel normale mensen zoals jij en ik, mensen met hangborsten, blubberbuiken, puntbillen, tattoo’s, een enkele piercing, littekens, mensen met een bleke huid en hardcore zonaanbidders die er poepiebruin uit zien.  “Er komen hier ook mensen die een amputatie hebben ondergaan”, vertelt Gaby, die inmiddels de zeventig is gepasseerd. En iedereen accepteert elkaar zoals-ie is. Hoe je er uitziet, is geen issue. Voel je je toch niet helemaal senang, dan doe je gewoon een handdoek of pareo om, al moet die in het zwembad wel af.

Opwindend?

En dan dat andere aspect: opwinding. Ja, natuurlijk, je ziet dat iemand bloot is, maar dat is gegeven de omstandigheden helemaal niet opwindend. Bij mooi weer en lekkere temperaturen loopt iedereen bloot en als je in de natuur bent, is dat heel functioneel. Daar is niks seksueels of opwindends aan. Functioneel bloot slaat erotiek dood. Je kijkt elkaar aan in het gezicht en niet naar ‘down under’.

‘Vieze mannetjes’ worden buiten de poort gehouden, doordat veel (maar lang niet alle) naturistencentra lidmaatschap van naturistenvereniging als eis stellen. Dat selecteert het publiek. Ook wordt bij de toegangspoort of bijvoorbeeld een strandopgang gecontroleerd of iemand campinggast is of  niet. “En als we iemand niet helemaal vertrouwen, voeren we toch even een gesprekje met hem”, vertelt Madelon Leclère van Domaine de Bélézy. “Je voelt snel genoeg aan of iemand te vertrouwen is”. En anders dan op bijvoorbeeld textielstranden zie je op een naturistencamping niemand met een smartphone of camera mensen fotograferen. De kans dat je bloot op social media komt te staan, is daardoor heel klein.

Naturistenvakantie met het gezin © Domaine de Bélézy
Naturistenvakantie met het gezin © Domaine de Bélézy

En ja, natuurlijk zie je het als er een mooie man of vrouw voorbij loopt, maar niemand gaat staren of gluren. En dat verklaart ook meteen waarom een naturistenvakantie eigenlijk helemaal niet spannend is. Niemand kijkt naar je, tenminste, niet op ‘die manier’. Daarom is een naturistenvakantie ook prima te doen met kinderen. De organisatie France 4 Naturisme, een club van zeven naturistencentra van vier en vijf sterren, heeft zich zelfs gespecialiseerd in naturistenvakanties voor families. In 2023 is Héliomonde als zevende partner bij France4Naturisme aangesloten. Deze 3 sterren naturistencamping ligt even ten zuiden van Parijs, vlakbij Dourdan waar de A10 en A11 zich splitsen. Dat maakt Héliomonde tot een ideale tussenstop op weg naar de naturistencentra langs de Atlantische Kust of in Zuid-Frankrijk

Beter in je streeploze vel zitten

Gaandeweg gebeurt er tijdens je eerste bezoek aan een naturistencamping nog iets anders met je. Je gaat er vanzelf beter van in je streeploze vel zitten. Je voelt de hele dag de zon en de wind op je blote huid, je bent veel buiten en bent de hele dag bloot. En het blijkt heel fijn te zijn, zo zonder schurende kleding, snijdende bandjes of verbrande zwembroekrandjes.

Meer zelfrespect

Water speelt een belangrijke rol op Euronat: je hebt de Atlantische Oceaan, diverse zwembaden een een mooit thalassocentrum © Euronat
Op een naturistencamping zie je geen gefotoshopte lijven, maar de mens in alle vormen en gedaanten. © Euronat

Dat prettig vrije gevoel kan ook ergens anders aan liggen. Draait het in de wereld buiten de naturistencamping om uiterlijkheden, het juiste kledingmerk, de juiste schoenen en ‘showing of’, dat doet er allemaal niet meer toe op een naturistencamping. Je ziet niet of iemand bankdirecteur of bijstandsmoeder is. Je ziet bij het zwembad ook niet of iemand in een klein tentje komt of een luxe lodge heeft geboekt. Als iedereen in Adam- of Eva-kostuum rondloopt, is iedereen gelijk. En dat alles doet ontegenzeggelijk iets met je. En dat is misschien wel de grote paradox van een naturistenvakantie: Juist voor mensen die zich onzeker voelen, is een eerste bezoek aan een naturistencamping iets waar je heel veel zelfvertrouwen en zelfrespect van kunt krijgen.

Misschien ben je bang dat jij bij je eerste bezoek aan een naturistencamping de enige bent met een ‘witte zwembroek’, maar dat probleem lost zich binnen een paar zonnige dagen vanzelf op. Grote kans dat je daarna nooit meer naar een textielcamping wilt.

Tips als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat

Tot slot geven we je nog wat tips voor als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat:

-Ga voor je eerste naturistenvakantie een paar keer naar een naaktstrand of sauna. Je bent dan al wat gewend aan bloot vertoeven tussen andere bloteriken.

-Zoek online een naturistencamping uit die bij je past. Net zoals bij textielcampings zijn er ook onder naturistencampings kleine campings en mega-campings. Kijk op de foto’s of je er mannetje aan mannetje staat of dat er heel veel ruimte en groen is. Op Domaine de la Sablière viel het me echt op hoeveel privacy je had dankzij de vele dicht bebladerde hagen.

-Ga je met kinderen op een naturistenvakantie? Kijk dan of er voldoende animatie is, of ze lekker kunnen zwemmen of dat de camping misschien aan een groot strand zit.

-Ja ook op een naturistencamping zijn wasmachines, al was het maar om die handdoeken te wassen waar je de hele dag op zit. Maar je zult zien dat je veel minder kleding meeneemt dan naar een textielcamping.

-Elke naturistencamping heeft z’n huisregels als het gaat om bijvoorbeeld badkleding voor tieners (mag meestal, behalve in het zwembad) en naakt aan tafel zitten in het restaurant. Vraag er gewoon even naar bij de receptie. Ze vinden het heel normaal dat je zulke vragen hebt als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat. En blijf je toch enigszins opzien tegen dat eerste bezoek, boek dan in het voor- of naseizoen. Grote kans dat het fris is of regent, zoals mij bij aankomst overkwam. Mag je gewoon je kleren aan houden. Totdat de zon weer gaat schijnen en dat is op naturistencampings in Zuid-Frankrijk al vrij snel het geval.

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Ga je voor het eerst naar een naturistencamping en heb je nog vragen? Kijk voor vragen én antwoorden over naturisme op Puurnaturisme.nl

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4.7/5 - (11 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

3 Comments

  • De eerste keer dat ik samen met mijn vrouw naar een naturistencamping ging was in Duitsland. Het was een verenigingscamping. Jammer genoeg was het toen heel erg koud, maar ik moest en zou dus ook in mijn blootje naar het sanitair gebouw. Behalve mijn vrouw en ik waren er verder geen gasten. Dus het was, behalve door de kou, makkelijk om uit de kleren te gaan. De tweede was in Frankrijk. Daar was het aanmerkelijk warmer en daar waren ook meer gasten. Maar ook daar ging het als vanzelf. Mijn vrouw is geen naturist dus dat maakt het zoeken naar een naturistencamping wel wat lastiger. Niet overal wordt geaccepteerd dat alleen ik en niet je partner uit de kleren gaat. Inmiddels hebben we een naturistencamping in Portugal en één in Spanje bezocht. Ik omarm de vrijheid die het naturisme geeft. Naast de (relatieve) vrijheid van het camperen wat wij sinds november 2021 bijna 24/7 doen.

  • Hein

    De eerste keer dat wij naar een naturistencamping gingen hadden wij al ervaring met de sauna en het naaktstrand. Wij zijn voor de eerste keer naar Flevonatuur geweest. Sindsdien doen we dat vaker met onze rondreizen. Totaal geen moeite gehad om de hele dag naakt rond te lopen en een mooie ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.