Shadow

Glamping voor naturisten: vakantie in je blootje op een luxe naturistencamping

Ooit stond naturisme gelijk aan terug naar de natuur. Lekker in je blootje naar een camping zonder toeters en bellen. Tegenwoordig geven steeds meer mensen er de voorkeur aan om wel bloot hun vakantie door te brengen, maar dan wel  op een luxe naturistencamping. Naturistencampings springen daar steeds meer op in. Bloot kamperen en glamping blijken prima samen te gaan.

Door Nico van Dijk

Glamping voor naturisten: luxe naturistenvakantie in een familiechalet op Domaine de la Sablière © Domaine de la Sablière
Glamping voor naturisten: luxe naturistenvakantie in een familiechalet op Domaine de la Sablière © Domaine de la Sablière

Ze zijn er absoluut nog: naturisten die genoeg hebben aan een kampeerplek zonder aansluiting voor elektra, zonder satellietschotel voor de televisie en zonder wifi in de tent. Een kraan voor drinkwater naast de tent is voor deze groep naturistische kampeerders het toppunt van luxe. Zij willen zo dicht mogelijk bij de natuur staan en hebben geen behoefte aan enigerlei luxe.

Tegelijkertijd merkten naturistencampings al jaren geleden dat er bij andere naturisten een groeiende behoefte bestond aan zowel luxere faciliteiten op de camping als luxere accommodaties. Enter France 4 Naturisme (F4N). Deze Franse koepelorganisatie bestaat zo’n dertig jaar en telt inmiddels zes luxe naturistencampings in Frankrijk. De 4- en 5-sterrencampings liggen langs de Atlantische kust, aan de Middellandse Zee bij Béziers, in de Gard, in de Provence en op Corsica. Naturistencampings in Frankrijk en elders in Europa kun je gewoon in het Nederlands zelf boeken via ANWB Camping.

France 4 Naturisme: 6x een luxe naturistencamping in Frankrijk

Balcons de la Cèze-villa op Domaine de la Sablière © Domaine de la Sablière
790Balcons de la Cèze-villa op Domaine de la Sablière © Domaine de la Sablière

De bij F4N aangesloten naturistencampings en -vakantiedorpen zijn stuk voor stuk verschillend. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze gewone kampeerplekken én luxe accommodaties aanbieden plus een uitstekend aanbod aan activiteiten en welzijn, die aansluiten bij de naturistische filosofie: respect, natuur, rust en vrijheid. Dat betekent onder meer dat er veel aandacht is voor natuur en ecologie, maar ook voor culturele workshops. Kwalitatief hoogwaardige naturistische familievakanties, daar draait het bij F4N op. Verder verschillen de campings van elkaar in ligging en aanbod aan activiteiten. Naar eigen zeggen is France 4 Naturisme inmiddels de grootste aanbieder van naturistische vakanties in Frankrijk.

Gaby Cespedes, preses van F4N en eigenares van de 4 sterren naturistencamping Domaine de la Sablière in het hart van de Cèze-vallei, zag de vraag naar meer luxe naturistenvakanties al enkele decennia geleden aankomen. Haar camping ontstond in 1975 op een zandstrandje langs de rivier de Cèze. “Vroeger wilden mensen alleen bloot in de natuur kamperen. Eind jaren tachtig kwamen er vaste bezoekers naar me toe, die toch liever ergens anders naartoe wilden. Ze wilden meer comfort zoals een zwembad en een sauna.”

Daarop besloten Gaby en haar inmiddels overleden echtgenoot Philippe om de camping verder uit te bouwen. Inmiddels zijn er drie zwembaden met een zwembadbar, een groot restaurant, wifi bij de receptie en ook die sauna is er gekomen.

Vraag naar grote vakantiehuizen op een luxe naturistencamping

Bellevue-villa's op Domaine de la Sablière © Reisprofs.nl / Nico van Dijk
Bellevue-villa’s op Domaine de la Sablière © Reisprofs.nl / Nico van Dijk

Verder zijn er de afgelopen jaren steeds meer luxe vakantiebungalows bij gekomen. Zo kun je bijvoorbeeld een van de negentien Bellevue-vakantievilla boeken in het Pinson-gedeelte, een van de hoogst gelegen delen van de camping. Je hebt hier een werkelijk magnifiek uitzicht over de camping, de rivier, de ‘gorge’ en de tegenover de camping op een steile rotspunt gelegen ruïne. Niet gek dus dat sommige van deze Bellevue-villa’s al twee jaar tevoren gereserveerd worden.

Ongeveer halverwege de camping, tussen het zwembad en het restaurant, liggen eveneens enkele prachtige, fraai ingerichte chalets met uitzicht over de rivier. Deze Balcons de la Cèze zijn het bewijs dat luxe naturistenvakanties prima samen gaan met de oorspronkelijke gedachte van dicht bij de natuur zijn. De chalets en vakantiewoningen bieden heel veel privacy, en dat maakt ze een prima accommodatie voor mensen die voor het eerst naar een naturistencamping gaan: je kunt vrij in je blootje op je terras zonnen, zonder dat de buren je kunnen zien. Daarnaast verhuurt Domaine de la Sablière ook luxe mobile homes, stacaravans en safaritenten. Bekijk accommodaties op Domaine de la Sablière.

Domaine de Bélézy: de meest luxe naturistencamping van Frankrijk

Eén van de zwembaden op Domaine de Bélézy © Reisprofs.nl/Nico van Dijk
Eén van de zwembaden op Domaine de Bélézy © Reisprofs.nl/Nico van Dijk

Ook bij Domaine de Bélézy, de enige 5-sterren naturistencamping in Frankrijk, aan de voet van de Mont Ventoux, blijkt dat naturistische familievakanties niet op gespannen voet hoeven te staan met luxe vakanties, integendeel. Riante zwembaden (zonder glijbanen, dat wel), een sauna/balneo, een boerderij waar kinderen in de zomervakanties alles leren over de verzorging van planten en dieren, culturele workshops, concerten, wijnproeverijen en inderdaad ook luxe accommodaties naast gewone kampeerplaatsen. “We willen het comfort van ons terrein hoog houden”, vertelt Madelon Leclère, een Nederlandse die samen met haar Franse echtgenoot Pascal, eigenaar is van Domaine de la Bélézy. Boek een accommodatie via de Nederlandstalige site van Domaine de Bélézy of via ANWB Camping.

Geen witte, polyester mobile homes

Villa Paradis op Domaine de Bélézy © Domaine de Bélézy
Villa Paradis op Domaine de Bélézy © Domaine de Bélézy

Waar je op veel Franse (textiel)campings struikelt over de in wit polyester opgetrokken mobile homes, zijn hier alleen mobile homes in een hout-look te vinden. Die contrasteren veel minder met de natuur. Om de acht tot tien jaar worden ze vervangen. Naast mobilie homes en kampeerplekken voor tenten, caravans en sinds kort ook campers biedt De Bélézy luxe accommodaties aan. Die variëren van tenten op palen op het kampeergedeelte van Bélézy, tot compleet ingerichte safaritenten, cabana’s en luxe vakantiechalets met eigen sauna aan: de villa’s paradis.

Nieuw sinds 2019 zijn de Eden-bungalows: royale houten bungalows met eigen badkamer, apart toilet een een groot terras dat in 2021 vernieuwd is. Eén van die Eden-bungalows is ook geschikt voor rolstoelers. Maar heel veel meer luxe accommodaties komen er niet meer bij, verzekert Madelon. “We willen de verhouding tussen kampeerplaatsen en accommodaties op 50-50 houden. We proberen het comfort te verhogen door bijvoorbeeld nieuwe terrassen of mooie tuinen aan te leggen.” Wel zijn er in 2021 laadpalen voor elektrische auto’s op Domaine de Bélézy geplaatst.

Arnaoutchot: heerlijke naturistencamping in Les Landes

Op Arnaoutchot, een luxe naturistencamping in Les Landes, is in 2018 een nieuwe spa geopend. © Autenzio & Cassotis
Op Arnaoutchot, een luxe naturistencamping in Les Landes, is in 2018 een nieuwe spa geopend. © Autenzio & Cassotis

In de bij veel Nederlanders bekende regio Les Landes aan de Franse Atlantische kust, liggen maar liefst vier naturistencentra. Twee daarvan, Arnaoutchot in het zuiden van Les Landes, en Euronat, in de noordelijke Medoc-regio, zijn aangesloten bij France4Naturisme. Het zijn beide 4 sterren naturistencampings met gewone kampeerplaatsen én luxe accommodaties.

In Arnaoutchot zijn in 2018 en 2019 luxe La Dune-chalets geplaatst. Dat zijn grote, U-vormige chalets met een afsluitbare patio, twee badkamers en onder meer een wasmachine. De ouderslaapkamer bevindt zich in een aparte vleugel. Ook de Oyat-chalets zijn groot, luxe en bieden enorm veel comfort. Beide types zijn geschikt voor grote families. Bovendien heeft Arnaoutchot in 2018 een mooie spa geopend. Lees meer over de spa van Arnaoutchot in ons artikel over wellness en naturisme.

Tenslotte heeft Arnaoutchot veel faciliteiten zoals sanitairgebouwen een upgrade gegeven. Ook is er flink geïnvesteerd in de verbetering van de plaatsen voor campers.

Locker huren in een koelkast

Geniet 336x280

Tegelijkertijd wordt op Arnaoutchot, Domaine de Bélézy en Sablière de ‘klassieke naturist’ niet vergeten. Op Arnaoutchot kun je je tent opslaan in het bos. Ook op Domaine de la Sablière kun je een plek reserveren in het ‘Espace Fauvette’. Dat is het schaduwrijke deel langs de rivier. En nee, dat leidt niet tot een clash tussen traditionele naturisten en luxe kampeerders, bezweert Albert Wassen, medewerker van het Domaine de la Sablière. Immers, ook de verder Spartaans kamperende naturist weet op een hete zomerdag een koel drankje en gekoelde levensmiddelen te waarderen. Hij of zij kan daarom een eigen ‘locker’ in een centrale koelkast huren of ijsblokken kopen.

Regendouche met uitzicht op de Mont Ventoux

Lodgetenten op Domaine de Bélézy © Reisprofs.nl/Nico van Dijk
Lodgetenten op Domaine de Bélézy © Reisprofs.nl/Nico van Dijk

Wie een gulden middenweg zoekt tussen glamping en dichtbij de natuur verblijven, kan op Domaine de La Bélezy terecht in lodgetenten. Ze staan aan de rand van de centrale weide, in twee rijen op houten, vrijstaande plateaus op palen tegen de beboste helling aan. Deze lodgetenten hebben elektriciteit, een kookplaatje, een koelkast, verlichting en buiten op het terras een kraantje. Het prachtige uitzicht op de Mont Ventoux, sinds 2021 een officieel Parc Régional, krijg je er gratis bij.

Luieren in ja hangmat bij je cabana op Arnaoutchot © Autenzio & Cassotis
Luieren in ja hangmat bij je cabana op Arnaoutchot © Autenzio & Cassotis

Ook Arnaoutchot heeft accommodaties die het midden houden tussen kamperen en een chalet. In de cabanes op palen heb je een compleet ingerichte keuken, uitstekende bedden in de twee slaapkamers en een luxe douche met apart toilet. Op je terras staan een aantal heerlijke loungebanken, maar je kunt ook lekker luieren in een hangmat.

En als je dan ’s ochtends in je blootje aan de rand van de weide op Bélezy in het ochtendzonnetje onder de heerlijk warme regendouche van dat uitzicht op de Mont Ventoux staat te genieten, besef je dat ook tijdens een luxe naturistenvakantie geluk in kleine dingen zit: mooi uitzicht en de zon op je blote lijf. En een eindeloze, heerlijk warme stortbui uit een regendouche, dat dan weer wel.

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ANWB Camping en ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

4.7/5 - (4 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!