Shadow

‘Vacances santé’ op Arnaoutchot: naturistenvakantie waar je het hele jaar op kunt teren

In 2020 vierde Arnaoutchot, een 4-sterren naturistencamping in Les Landes aan de Franse Atlantische Kust, haar vijftigste verjaardag. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in verbeteringen van de 4 sterren camping. Maar wat er ook verandert, het familiaire karakter blijft voorop staan.

Tekst: Nico van Dijk

We schrijven eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het zijn de jaren van Woodstock, van vrijheid, popmuziek, ‘peace and hapiness’. Op de brede, goudgele zandstranden van de Franse Atlantische Kust, die bekend staat als de  Cote d’Argent, wordt onder het mom van ‘vrijheid blijheid’ volop naakt gerecreëerd. En dat in een land dat van oudsher bepaald geen cultuur van naturisme heeft. Sterker nog, heden ten dage is in Franse sauna’s badkleding verplicht.

Jean-Philippe Pavie, de 69 jarige campingbaas van Arnaoutchot © Nico van Dijk
Jean-Philippe Pavie, de 69 jarige campingbaas van Arnaoutchot © Nico van Dijk

Met het oog op al die naakte recreanten werd in 1972 in de duinen achter het Plage Arnaoutchot in Vielle Saint-Girons een kleine naturistische camping opgericht. “Een naturistencamping ver weg in de bossen was geen enkel probleem voor de lokale gemeenschap”, vertelt Jean-Philipp Pavie. De 69-jarige campingbaas, wiens pretoogjes regelmatig oplichten, zwaait sinds 1982 de scepter over Arnaoutchot. “Het was toen nog een camping met weinig faciliteiten en een kleine receptie.” In de beginjaren bestonden de douches op Arnaoutchot uit aan de bomen gehangen watervaten die door de zon verwarmd werden.

Leven volgens ecologische en naturistische principes

Onder leiding van Pavie werd in de jaren daarna stevig geïnvesteerd. Eerst in een zwembad, daarna kwam er een overdekt zwembad, grote buitenbaden en restaurants. Midden jaren tachtig kreeg Arnaoutchot een winkel die biologische producten verkocht, iets wat toen bepaald vooruitstrevend te noemen was. “We leven nog steeds volgens ecologische, duurzame en naturistische principes”, aldus Pavie. Het leverde ‘Arna’ het Groene-Sleutel-predikaat op.

Mobile homes en luxe accommodaties op Arnaoutchot

De mobile homes op Arnaoutchot liggen op ruime afstand van elkaar met veel groen er tussen. © Nico van Dijk
De mobile homes op Arnaoutchot liggen op ruime afstand van elkaar met veel groen er tussen. © Nico van Dijk

Vanaf de jaren negentig werden ook mobile homes en chalets aan de naturistencamping toegevoegd. Daarmee speelde Arnaoutchot in op de veranderende wensen van haar blote gasten. “Er zijn verschillende soorten naturisten”, legt Pavie uit. “Je hebt naturisten die in een dorp met allerlei voorzieningen willen zitten. En er zijn naturisten die alleen in de natuur willen verblijven.”

Beide typen naturisten worden op Arna, zoals het naturistencentrum in de wandelgangen heet, nog steeds op hun wenken bediend. Kampeerders vinden ruime plekken onder de bomen. Deze kampeerplaatsen liggen het dichtst bij het strand. Boek een kampeerplaats of accommodatie op Arnaoutchot.

Naakt vakantie vieren met een camper

Luxe boomhutten met douche en toilet op Arnaoutchot© Céline Hamelin
Luxe boomhutten met douche en toilet op Arnaoutchot© Céline Hamelin

Voor het groeiend aantal camperaars worden steeds meer plaatsen afgevlakt en gedeeltelijk voorzien van verharding, waardoor de campers waterpas staan. Naturistische camperaars hebben een speciale plek om hun tanks te legen en kunnen ook hun camper wassen op de speciaal daarvoor aangelegde wasplaats. Ook voor honden is hier trouwens een aparte hondenwasplaats. Lees meer over campers huren in Europa.

Gasten die niet met hun eigen tent of caravan komen, kunnen kiezen uit een breed scala aan accommodaties. Van ‘pipowagens’, cabana’s, mobile homes en chalets tot luxe boomhutten met douche en toilet.

Glamping voor naturisten

De nieuwste aanwinsten zijn de luxe ‘La Dune’ chalets. Dit is echt glamping voor naturisten. Deze U-vormige houten chalets zijn voor zeven tot acht personen met twee luxe badkamers en een aparte vleugel voor de ouderslaapkamer. Het patioterras is met schuifdeuren af te sluiten tegen de wind. En als een blote vakantie op Arnaoutchot je eerste naturistenvakantie is, dan heb je met deze Dune-chalets ook nog extra privacy. Niet dat dat echt nodig is, want door het vele groen op Arna heb je letterlijk ‘van nature’ al veel privacy.

Geniet 336x280

Ook ideaal voor gezinnen zijn de nieuwe Oyat-chalets met houtlook. Het mooie van deze chalets is dat je de hele pui in de keuken kunt openschuiven, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. Ook deze Oyat-chalets, vernoemd naar een lokale duinplant, hebben een groot, privé gelegen terras. En wie op een incidentele regenachtige dag binnen wil zitten om z’n email te checken, kan in een handomdraai een aparte werkplek creëren, inclusief usb-aansluitingen.

Maar veel leuker dan je mail te checken of te Netflixen is het om mee te doen aan een artistieke workshop, naar de royale bibliotheek te gaan of aan je conditie te werken in de enorme fitnesszaal. Boogschieten, meedoen aan een Qi Gong- of yoga-sessie, fietsen, midgetgolfen of afslaan op de pitch & putt-range zijn andere manieren om te ontspannen. En ook lange blote strandwandelingen behoren tot de mogelijkheden.

Les Bassins d’Arna

De nieuwe spa in Arnaoutchot: Les Bassins d'Arna © Nico van Dijk
De nieuwe spa in Arnaoutchot: Les Bassins d’Arna © Nico van Dijk

Sinds 2018 beschikt Arnaoutchot ook over een spa: Les Bassins d’Arna. Dit is echt een zen-oase midden op het park, met een sauna, hammam, twee ‘bains bouillonnants’ oftewel bubbelbaden en ruimtes voor massages en schoonheidsbehandelingen. Het water van de koude douche wordt van 140 meter diepte opgepompt. De spa is opgezet rondom een natuurlijke vijver, in een grote tuin die beplant is met prachtige bloemen die hier in het ziltige duingebied floreren.

Nieuw sanitair

Dit voorjaar is het binnenbad opgeknapt, werd het interieur van de pizzeria vernieuwd, is een deel van het campingsanitair gemoderniseerd. En op het strand is het gebouw van de gemeentelijke strandwachten op kosten van Arnaoutchot vernieuwd. In 2020 zijn de centrale terrassen vergroot richting de minigolf, wordt het amphitheater meer bij het restaurant betrokken en worden de buitenbaden onder handen genomen. Het centrale plein, dat fungeert als dorpscentrum van dit naturistische dorpje, komt in de jaren daarna aan de beurt.

Familiaire menselijke schaal

Moderniseringen en verbeteringen zijn leuk, maar ze moeten wel bij het familiaire, kleinschalige karakter van Arnaoutchot passen. Vaste campinggasten, 70 procent van de Arna-bezoekers komt terug, hoeven niet bang te zijn dat het 45 hectare grote naturistenterrein uitgebreid gaat worden. “We willen een camping met een menselijke schaal blijven. Onze gasten willen heerlijk ontspannen. Wij zorgen er voor dat ze een ‘vacances santés’ hebben, een vakantie waar ze de rest van het jaar op kunnen teren.“

Lees ook: Flevo Natuur: beste naturistencamping van Nederland!

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *