Files in Frankrijk, waar staan ze?

Geplaatst door Redactie op 29 juni 2018 om 11:00 in de categorie Reisorganisaties

Frankrijk Parijs EiffeltorenAlle zaterdagen in juli en augustus 2018 wordt het druk op de wegen in Frankrijk.  Op die zaterdagen staan er honderden kilometers file. Zeer druk wordt het rond de zaterdagen 21 en 28 juli, topdrukte rond zaterdag 4 augustus. Het beste is om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. Op die dagen, bekend als zwarte zaterdagen staan er honderden kilometers file.

Toch in de file beland en wil je overnachten? Bekijk dan de test van hotels langs de snelweg. Omzeil de files in Frankrijk en ga met de trein. Boek hier je Thalys-tickets.

Drukke dagen in Frankrijk

Lees ook:

Knelpunten en drukke wegen

Het is in de zomerperiode extra druk op de volgende wegen:

Snelwegen

 • A3/A86 (Boulevard Périphérique) Ringweg van Parijs
 • A6 Parijs – Lyon / knelpunten bij Dijon, Beaune, Macôn, Villevranche sur Saône, en Lyon.
 • A7 Lyon – Marseille / knelpunten bij Vienne, Valence en Montélimar
 • A8 Aix-en-Provence – Italiaanse grens / knelpunt bij Aix-en-Provence.
 • A9 Montpellier – Perpignan / knelpunten bij Montpellier, Béziers, Narbonne, en bij de Spaanse grens.
 • A10 Parijs – Bordeaux / knelpunten bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.
 • A31 Luxemburg – Nancy / knelpunten bij de Luxemburgse grens, Thionville, Metz, en Nancy.
 • A46/N346 Ringweg Lyon / knelpunt tussen Mions en aansluiting A7 Chasse-sur-Rhône.
 • A61 Bordeaux – Narbonne / knelpunt bij Narbonne.
 • A63/N10 Bordeaux – Spaanse grens / knelpunten bij St.-Geours-de-Maremme en de Spaanse grens.
 • A71 Orléans – Clermont-Ferrand / knelpunt bij Clermont-Ferrand.
 • A75 Clermont-Ferrand – Montpellier / knelpunten bij Millau en Lodève.

Routes nationales

 • N11, bij La Rochelle.
 • N20, bij Foix.
 • N136, ringweg Rennes.
 • N165, tussen Vannes en Nantes.

Top drukte zomer 2018

 • Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk. Op die zaterdagen staan er meestal honderden kilometers file. Top drukte is het op de ‘zwarte zaterdagen 21 en 28 juli, 4 augustus en mogelijk 12 augustus. Er staan dan files in zowel noordelijke als zuidelijke richting. Het wordt daarom aangeraden om dan niet door Frankrijk te reizen. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag.
 • De grootste problemen zijn te verwachten op de A10 Parijs – Bordeaux – Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon – Orange – Spaanse grens.

Tour de France

 • De Tour de France start op zaterdag 7 juli op het eiland Noirmoutier in de Vendée en finisht op zondag 29 juli in Parijs. Tijdens het passeren van de karavaan en het peloton worden geen snelwegen afgesloten. Het is altijd erg druk in het centrum van Parijs tijdens de finish.

Piekuren

 • Vrijdag van 15 tot 22 uur, vooral rondom Parijs.
 • Zaterdag van 9 tot 14 uur, vooral op de wegen in de Rhônevallei, West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk.
 • Zondag van 16 tot 20 uur, vooral rondom grote steden en in de Rhônevallei.

 Route-informatie

 • Voor de bestemming Parijs, de westkust, de Dordogne en de Auvergne is de snelste route via Gent/Lille of Mons/Valenciennes.
 • Richting het oosten, het zuiden en de Middellandse Zee is beste route via Luxemburg/Nancy (in verband met de goedkope brandstof in Luxemburg en omdat pas voorbij Nancy tol wordt geheven).

Alternatieve routes

 • Voor de route A1 – A6: de A26 (vanuit België via Lille de A1 afrijden, bij Arras de borden A26 Reims/Lyon volgen).
 • Voor de Boulevard Périphérique: A86 ten oosten van Parijs of de A104 en de N104.
 • Voor de A6 Parijs – Beaune: de A5 tussen Melun en Langres.
 • Voor de A6 Dijon – Lyon: de A39 Dijon – Bourg-en-Bresse.
 • Voor de A7 Lyon-Marseille richting Spanje: via A71/A75 Clermont-Ferrand of via A10/A71 of A20 Limoges.

Bison Futé

 • Bison Futé is een initiatief van de Franse overheid om het hoofdwegennet te ontlasten. Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen. De route is dan wel langer maar met minder kans op files. Let wel goed op want vanaf 1 juli 2018 geldt op de routes nationale en route départementale een maximumsnelheid van 80 km/u in plaats van 90 km/u.
 • Bison Futé-routes zijn bewegwijzerd met groene richtingborden met naast de plaatsnaam het woord ‘Bis’ of Itinéraire Bis in een geel vakje.
 • Meer informatie: bison-fute.gouv.fr.

Bison Futé-posten langs de snelweg

De Franse overheid bemant tijdens drukke vakantieweekeinden speciale posten langs de snelweg, waar verkeersinformatie en routeadviezen te verkrijgen zijn. Ook kunnen reizigers er een gratis wegenkaart met alternatieve routes krijgen. De Bison Futé posten staan onder meer langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre, nabij Beaune en net voor Mâcon. Op de A43 kunnen vakantiegangers terecht bij Bourgoin-Jallieu. Volg de groene borden met daarop een gele ”I” en de mededeling ”Information Bison Futé”.

Werkzaamheden

 • A9 Orange – Spanje: Le Boulou – Spaanse grens, in beide richtingen. Oplevering begin 2020.
 • A9/A61: ten zuiden van Narbonne. Oplevering begin 2019.

Tunnels

De Duplex-tunnel (onderdeel van ringweg A86 bij Parijs) is alleen toegankelijk voor personenauto’s/combinaties tot 2 m hoogte. De tunnel is verboden voor motoren, voertuigen op lpg en vrachtauto’s zwaarder dan 3.500 kg. Voor deze tunnel moet tol betaald worden.

Milieuzones

Een aantal Franse steden overweegt in navolging van Parijs de invoering van een milieuzone.  Het gebied binnen de ring (Boulevard Périphérique) in Parijs  is vanaf 1 juli 2016 milieuzone. Er mogen geen oudere motorvoertuigen, geregistreerd vóór 1 januari 1997 en motorfietsen met een eerste registratie van vóór 1 juni 2000 de ring op. Hieronder vallen ook voertuigen met buitenlands kenteken. Het verbod is alleen van kracht op werkdagen tussen 8 en 20 uur, niet in het weekend en op feestdagen. De Boulevard Périphérique zelf is dus zonder milieuvignet toegankelijk.

Plan Palomar: op- en afritten dicht

Om het vakantieverkeer in betere banen te leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote drukte op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten óf om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.

Alternatieve routes voor de files in Frankrijk

Ontdek Europa per trein

Voor de route A1 en A6: de A26. Vanuit België A1 Lille-Parijs, bij Arras volg de borden A26 Reims, Lyon.
Voor A7 Lyon-Marseille richting Spanje: via Clermont-Ferrand (A71/A75) of via Limoges (A10,A71,A20)
Voor de Boulevard Périphérique: A86 ten oosten van Parijs of de A104 en de N104
Voor de A6 Parijs – Beaune: de A5 tussen Melun en Langres.
Voor de A6 Dijon – Lyon; de A39 Dijon – Bourg-en-Bresse.

Wat kun je nog meer doen om files in Frankrijk te omzeilen?

De meest voor de hand liggende oplossing om files in Frankrijk te omzeilen is om te reizen op rustige tijden. Dat betekent onder meer ‘s nachts of op zondag rijden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Later op de zaterdagmiddag vertrekken helpt ook, omdat de meeste files dan al korter worden of verdwenen zijn tegen de tijd dat jij in Frankrijk komt. Het helpt ook om niet om 12.00 of 13.00 uur te gaan lunchen. Er staan dan ook files bij de tankstations en in de wegrestaurants. Rij juist door als de Fransen aan het ‘heure de repas’, oftewel de lunch zitten. Lange rijen bij de tankstations kun je vermijden door even van de snelweg te gaan en bij de grote hypermarchés te tanken. Nadeel is wel dat je dan weer opnieuw tol moet betalen en dat is duurder dan op de snelweg blijven.

Tips om snel langs de files bij de tolpoorten te rijden

De files voor de tolpoortjes in Frankrijk kunnen dramatisch lang zijn. Maar je kunt zelf wel iets doen om er zo kort mogelijk in te staan. Je kunt bijvoorbeeld een tolpas van Bip & Go kopen. Daarmee kun je met een gangetje van 30km per uur door de elektronische tolpoortjes rijden. Uit eigen ervaring weten we dat dit zeeën van tijd scheelt. Je betaalt alleen wel jaarlijks abonnementskosten plus natuurlijk tolgeld. Een andere tip: let op de rij met vrachtwagens. Die gaat vaak sneller dan de rij met personenauto’s.

Verkeersinformatiebronnen Frankrijk

Langs praktisch alle Franse autosnelwegen is Autoroute FM 107.7 (Radio Vinci) te beluisteren. Dit radiostation zendt veel muziek uit, met elk kwartier actuele verkeersinformatie. Op 107.7 FM kun je ook verkeersinformatie via TMC ontvangen.

Bron: ANWB

Files in Frankrijk, waar staan ze?
4 (80%) 5 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.