Shadow

Files in Frankrijk, waar staan ze en wat zijn alternatieve routes?

Ook in 2024 worden er weer volop vakantiegangers verwacht op de wegen in Frankrijk. Hier zullen een aantal zaterdagen dit jaar ook weer ‘zwart’ zijn. Bovendien vinden in Frankrijk in de zomer van 2024 de Olympische Spelen van Parijs plaats. Waar staan de files in Frankrijk in de zomer van 2024?

Laatst gewijzigd: 28 mei 2024.

Toch in de file beland en wil je overnachten? Bekijk dan de test van hotels langs de snelweg. Omzeil de files in Frankrijk en ga met de trein. Boek hier je Eurostar en TGV-tickets.

Files in Frankrijk in Parijs
Files in Frankrijk op de wegen in Parijs © Mark Lawson-Unsplash

Lees ook:

Topdrukte en zwarte zaterdagen zomer 2024

De Nederlandse regio zuid krijgt als eerste in 2024 zomervakantie. Daar begint op zaterdag 6 juli de grote vakantie. Vanaf vrijdag 5 juli wordt drukte verwacht, vooral rond Parijs. Zaterdag de 6e is de drukste dag voor alle wegen.
De weekenden van 12 tot 14 juli en van 19 tot 21 juli is het druk op de Franse wegen, maar nog geen code zwart.
In het tweede weekend van augustus wordt drukte verwacht op alle wegen.

Verkeer rond Parijs moet van 26 juli tot en met 11 augustus rekening houden met extra drukte op de wegen rond Parijs. Dan vinden de Olympische Spelen in Parijs plaats. Sommige onderdelen van die Olympische Spelen, zoals het Olympisch voetbaltoernooi, worden ook gehouden in Bordeaux, Nantes, Nice, Marseille, Lyon en Saint-Etienne. In Marseille wordt ook het Olympisch zeiltoernooi gehouden. Reken bij die steden dus ook op extra files.

Files in Frankrijk op zwarte zaterdagen 2024

Bij files in Frankrijk denk je het eerst aan de ‘zwarte zaterdagen’. De eerste in 2024 is op 27 juli als de eerste vakantiegangers terugkeren en andere juist op vakantie gaan. Ook de start van de Olympische spelen op 26 juli zorgt voor topdrukte rond Parijs.

De tweede zwarte zaterdag is op 3 augustus. Ook zondag 4 augustus wordt topdrukte verwacht.
Een lang weekend met topdrukte is van 15 tot 18 augustus (Maria Hemelvaartweekend). Richting het zuiden wordt op zaterdag 17 augustus op de snelwegen in de Rhône-Alpes (Route du Soleil) drukte verwacht maar dezelfde wegen richting het noorden maken van deze dag een zwarte zaterdag.

Welke wegen in Frankrijk zijn het drukst?

 • Het is altijd heel druk op de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique. Let op: De Boulevard is geen snelweg, maar een stadsweg. Invoegend verkeer komt daardoor van rechts en heeft voorrang.
 • In de zomerperiode zijn de grootste problemen te verwachten op de A10 Parijs – Bordeaux – Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon – Orange – Spaanse grens.
 • Verder is het in de spits en daarbuiten met name in de zomerperiode extra druk op de volgende wegen:

Waar wordt het druk op de Franse snelwegen?

 • A6 Parijs – Lyon. Knelpunten bij Dijon, Beaune, Macôn, Villefranche sur Saône en Lyon.
 • A7 Lyon – Orange. Knelpunten bij Vienne, Valence en Montélimar.
 • A8 Aix-en-Provence – Italiaanse grens. Knelpunt bij Aix-en-Provence.
 • A9 Orange – Spaanse grens. Knelpunten bij Montpellier, Béziers, Narbonne, en bij de Spaanse grens.
 • A10 Parijs – Bordeaux. Knelpunten bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.
 • A31 Luxemburg – Nancy. Knelpunten bij de Luxemburgse grens, Thionville, Metz, en Nancy.
 • A46/N346 Ringweg Lyon. Knelpunt tussen Mions en aansluiting A7 Chasse-sur-Rhône.
 • A61 Bordeaux – Narbonne. Knelpunt bij Narbonne.
 • A63 Castets – Spaanse grens. Knelpunten bij St.-Geours-de-Maremne en de Spaanse grens.
 • A71 Orléans – Clermont-Ferrand. Knelpunt bij Clermont-Ferrand.
 • A75 Clermont-Ferrand – Montpellier. Knelpunten bij Millau en Lodève.

Routes nationales

 • N11, bij La Rochelle.
 • N20, bij Foix.
 • N136, ringweg Rennes.
 • N165, tussen Vannes en Nantes.

Drukke grensovergangen

 • De grensovergang met Italië: de Frejustunnel en de Mont Blanctunnel.
 • De Zwitserse grens bij Bardonnex/Geneve.

Verkeersdruktekalenders/zwarte zaterdag

Piekuren

Naast piekdagen zijn er ook piekuren. Volgens de ANWB is dat op:

 • Vrijdag van 15-22 uur, vooral rondom Parijs.
 • Zaterdag van 9-14 uur, vooral op de wegen in de Rhônevallei, West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk.
 • Zondag van 16-20 uur, vooral rondom de grote steden en in de Rhônevallei

Toch reizen op zwarte zaterdagen in Frankrijk?

Lees dan hier tips over voorbereiding en rijden op Zwarte Zaterdagen.

Files in Frankrijk rond de Tour de France 2024

De Tour de France van 2024 wordt de 111e editie van de Ronde van Frankrijk. De Tour de France start op 29 juni in Florence, Italië, en finisht op 21 juli in Nice, Frankrijk. Voor het eerst sinds zijn oprichting zal de wedstrijd niet finishen in (of nabij) Parijs, vanwege de voorbereidingen voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk) en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome en Belvilla. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre et Vacances. Meer Frankrijk vakanties vind je bij De Jong Intra, TUI en OAD. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

Alternatieve routes om Parijs

De Boulevard Périphérique van Parijs is berucht bij Nederlandse vakantiegangers, onder andere vanwege de vele links en rechts inhalende scooters en het invoegende verkeer. Maar wat veel Nederlandse automobilisten niet weten, is dat deze Boulevard Périphérique geen snelweg is, maar een gewone weg. Dat betekent dat invoegend verkeer van rechts komt en dus officieel voorrang heeft op verkeer dat al op de boulevard rijdt. Je kunt dus overwegen om op de middelste of linker rijbaan te gaan rijden. Dan heb je minder last van invoegend verkeer.

Wil je de snelwegen vermijden dan zijn hier wat alternatieven:

 • Vanuit België richting Lyon neem je 40 kilometer voorbij Lille de A26 richting Dijon/Lyon.
  Richting Bordeaux kun je volgens de AWB kort voor Parijs de A3 aanhouden en de borden naar Bordeaux volgen. Je wordt dan via de oostelijke kant van Parijs via de A86 gestuurd, maar je rijdt ook nog steeds een stukje van de Boulevard Périphérique.
 • Je kunt ook via de westkant van Parijs rijden. Maar de tunnel in de A86 ten westen van Parijs, de Duplex, is verboden voor auto’s hoger dan 2 meter, motoren, auto’s op lpg en vrachtverkeer en is dus ook verboden voor campers en caravans.
 • Een andere route is de A104/N104, ‘La Francilienne’. Die begint net ten noorden van vliegveld Charles de Gaulle en loopt via Nanterre en ligt net iets westelijker van de Boulevard Périhérique. Je komt uiteindelijk ten zuiden van Parijs via Orsay en Les Ulis weer op de A10 naar Bordeaux. Op de terugweg staat de Francilienne niet aangegeven, maar een taxichauffeur wist ons te vertellen dat het de eerste afslag direct na het grote tolplein ten zuiden van Parijs is.
 • Op internetfora kwamen we ook de tip tegen om ver voor Parijs de afslag naar Amiens te nemen en dan via de A29 en A28 over Rouen naar Le Mans te rijden. Kort voor Tours kom je dan weer op de A10. Dat zijn flink wat extra kilometers, maar die weg is wel veel rustiger. Overigens kan de Boulevard Périphérique relatief rustig zijn als de Parijzenaars zelf vakantie hebben.

Alternatieve routes voor Lyon

 • Voor de route A1 – A6: de A26 (vanuit België via Lille de A1 afrijden, bij Arras de borden A26 Reims/Lyon volgen).
 • Voor de A6 Parijs – Beaune: de A5 tussen Melun en Langres.
 • Voor de A6 Dijon – Lyon: de A39 Dijon – Bourg-en-Bresse.
 • Voor de A7 Lyon-Marseille richting Spanje: via A71/A75 Clermont-Ferrand of via A10/A71 of A20 Limoges.

 Route-informatie

 • Voor de bestemming Parijs, de westkust, de Dordogne en de Auvergne is de snelste route via Gent/Lille of Mons/Valenciennes.
 • Richting het oosten, het zuiden en de Middellandse Zee is beste route via Luxemburg/Nancy (in verband met de goedkope brandstof in Luxemburg en omdat pas voorbij Nancy tol wordt geheven).

Bison Futé

 • Bison Futé is een initiatief van de Franse overheid om het hoofdwegennet te ontlasten. Dit zijn alternatieve routes die via secundaire en lokale wegen lopen. De route is dan wel langer maar met minder kans op files. Let wel goed op want er geldt op de routes nationale en route départementale een maximumsnelheid van 80 km/u.
 • Bison Futé-routes zijn bewegwijzerd met groene richtingborden met naast de plaatsnaam het woord ‘Bis’ of Itinéraire Bis in een geel vakje.
 • Meer informatie: bison-fute.gouv.fr.

Bison Futé-posten langs de snelweg

De Franse overheid bemant tijdens drukke vakantieweekeinden speciale posten langs de snelweg, waar verkeersinformatie en routeadviezen te verkrijgen zijn. Ook kunnen reizigers er een gratis wegenkaart met alternatieve routes krijgen. De Bison Futé posten staan onder meer langs de A31 bij Toul en vlak voor Dijon, op de A6 iets voorbij Auxerre, nabij Beaune en net voor Mâcon. Op de A43 kunnen vakantiegangers terecht bij Bourgoin-Jallieu. Volg de groene borden met daarop een gele ”I” en de mededeling ”Information Bison Futé”.

Nieuw elektronisch tolsystemen op de Franse snelwegen

In 2024 wordt op een aantal Franse snelwegen een nieuw tolsysteem ingevoerd, de zogeheten ‘péage en flux libre’. Daarbij kun je alleen nog betalen via een tolbadge of online. Je hoeft dus niet meer te stoppen bij een tolpoortje of een huisje met een slagboom. Dat kan de verkeersdoorstroming bevorderen en leiden tot minder files. Het ‘péage en flux libre’ systeem is het eerst ingevoerd op de nieuwe snelweg A79, de voormalige RN79, tussen Montmarault en Digoin. Meer informatie lees je op de site van Aliae.com (in het Engels).

Wie niet met een tolbadge wil rondrijden, kan ook eenmalig betalen. Je kunt daarvoor vooraf je kenteken laten registreren en krijgt wekelijks een rekening. Je kunt ook achteraf je tol betalen via de website van aliae.com. Dat moet je dan wel binnen 72 uur doen, anders krijg je een bote van minimaal 90 euro. Als je je tevoren op de site registreert met je email-adres, krijg je automatisch een betalingsherinnering toegestuurd. Op de parkeer- en serviceplaatsen langs de A79 staan ook betaalautomaten waarmee je tol kunt betalen.

Vanaf juni 2024 zou het péage flux libre-systeem ook ingevoerd worden op de A14 tussen Parijs en de aansluiteing met de A13. Vanaf december 2024 wordt het systeem uitgebreid naar de hele A14/A13 Parijs – Normandië, meldt de ANWB. Op de A4 ten oosten van Metz wordt bij de afrit Boulay ook elektronisch tol geheven.

Nieuwe wegen

 • A10 Aanleg 4e rijstrook bij Orléans (16 km). Oplevering 2025.
 • A79 Montmarault – Digion (88km). Eerste tol snelweg zonder fysieke tolpoort. Meer info zie aliae.com.

Werkzaamheden

 • A33: Nancy – Luneville in beide richtingen tot eind september 2024.
 • N201
  Chamonix – Courmayeur bij de Mont Blanctunnel: renovatie tussen april en juni 2023, 2024 en 2025 in de nachten. Waarschijnlijk gaat de tunnel helemaal dicht in het najaar van 2023 en 2024. 
 • Alle werkzaamheden op de Franse snelwegen zijn te vinden op de site van Bison-Fute.

Bergpassen
Uitgebreide gegevens en actuele informatie over openstelling van bergpassen in Frankrijk en andere landen kun je vinden op alpenpaesse.de (Duitstalig).

Tunnels
De Duplextunnel (onderdeel van ringweg A86 bij Parijs) is alleen toegankelijk voor personenauto’s/combinaties tot 2m hoogte. De tunnel is verboden voor motoren, voertuigen op lpg en vrachtauto’s zwaarder dan 3.500 kg. Voor deze tunnel moet tol worden betaald. Kijk voor meer informatie op duplexa86.fr.

Milieuzones

Een aantal Franse steden, waaronder Parijs, heeft een milieuzone ingevoerd.

Lage-emissiezone Parijs

De lage-emissiezone (ZFE) in Parijs geldt op doordeweekse dagen tussen 8 en 20 uur. Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg geldt de ZFE de hele week tussen 8 en 20 uur.

 • De ZFE bestaat uit twee delen:
  • Het centrum van de stad, begrensd door de boulevard périphérique (binnenring).
  • Het gebied buiten de périphérique, begrensd door de de A86 (buitenring) en enkele gebieden buiten de A86.
 • Zie voor meer informatie en een kaartje van de zones: zonefaiblesemissionsmetropolitaine.fr.
 • In het centrum mogen alleen voertuigen met een vignette Crit’Air 0 t/m 3 rijden, dus niet 4 en 5. In de zone eromheen alleen voertuigen met een vignette Crit’Air 0 t/m 4 en niet 5.
 • De borden met het opschrift zone circulation restreinte en fin de zone circulation restreinte blijven nog in gebruik om begin en einde van de ZFE aan te geven.
 • Bij extreme luchtvervuiling worden er strengere maatregelen en kan het rijverbod gelden voor meer categorieën.
 • Let op: De boulevard périphérique, valt binnen de lage-emissiezone (vignette Crit’Air 0 t/m 4). De A86 blijft vrij toegankelijk, ook zonder vignette Crit’Air.

De ZFE is ook van kracht in:

 • Montpellier: Montpellier Méditerranée Métropole (per 1 juli 2022, zie voor meer informatie montpellier3m.fr/les-zones-faibles-emissions),
 • Nice: Métropole Nice Côte d’Azur (per 31 januari 2021 is voor voertuigen van meer dan 3.500 kg een vignette Crit’Air 0 t/m 4 vereist, uitbreidingen in 2023 en 2024.
 • Parijs: Métropole du Grand Paris en Ville de Paris (samen met zeven aangrenzende gebieden, zie voor meer informatie hierboven bij Parijs),
 • Reims: Grand Reims (per 1 september 2021 alleen voor voertuigen zonder vignet of met Crit’air 5; uitbreidingen in 2023 en 2024, zie grandreims.fr, zoek ‘ZFEm’),
 • Rouen: Métropole Rouen Normandie (per 1 juli 2021 is een vignette Crit’Air 0 t/m 3 alleen voor bestel- en vrachtwagens vereist, per 1 juli 2022 voor alle voertuigen.
 • Straatsburg: Eurométropole de Strasbourg (sinds 1 januari 2022).
 • Toulouse: Toulouse Métropole: ZFE verwacht in de loop van 2022, uiterlijk in 2025:
 • Nancy: Métropole du Grand Nancy per 1 juni 2021 vignette Crit’Air verplicht; tot de invoering van een ZFE uiterlijk in 2025 alleen een tijdelijke ZPA.

Plan Palomar: op- en afritten dicht

Om het vakantieverkeer in betere banen te leiden heeft de Franse verkeerspolitie het Plan Palomar ontwikkeld. Bij grote drukte op bijvoorbeeld de Autoroute du Soleil kan de verkeerspolitie besluiten opritten langs deze weg tijdelijk af te sluiten óf om automobilisten van de overvolle weg af te dirigeren, richting minder drukke alternatieve routes. Op een aantal wegen (waaronder die rond Parijs) gebeurt dit proces volledig automatisch en geven elektronische borden boven de weg actuele informatie over de te volgen route.

Wat kun je nog meer doen om files in Frankrijk te omzeilen?

De meest voor de hand liggende oplossing om files in Frankrijk te omzeilen is om te reizen op rustige tijden. Dat betekent onder meer ’s nachts of op zondag rijden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Later op de zaterdagmiddag vertrekken helpt ook, omdat de meeste files dan al korter worden of verdwenen zijn tegen de tijd dat jij in Frankrijk komt.

Het helpt ook om niet om 12.00 of 13.00 uur te gaan lunchen. Er staan dan ook files bij de tankstations en in de wegrestaurants. Rij juist door als de Fransen aan het ‘heure de repas’, oftewel de lunch zitten. Lange rijen bij de tankstations kun je vermijden door even van de snelweg te gaan en bij de grote hypermarchés te tanken. Nadeel is wel dat je dan weer opnieuw tol moet betalen en dat is duurder dan op de snelweg blijven.

Tips om snel langs de files bij de tolpoorten te rijden

De files voor de tolpoortjes in Frankrijk kunnen dramatisch lang zijn. Maar je kunt zelf wel iets doen om er zo kort mogelijk in te staan. Je kunt bijvoorbeeld een tolpas van Bip & Go kopen. Daarmee kun je met een gangetje van 30 km per uur door de elektronische tolpoortjes rijden. Uit eigen ervaring weten we dat dit zeeën van tijd scheelt. Je betaalt alleen wel jaarlijks abonnementskosten plus natuurlijk tolgeld. Een andere tip: let op de rij met vrachtwagens. Die gaat vaak sneller dan de rij met personenauto’s.

Nog een tip: Heb je een auto waarin je je telefoon snoerloos kunt opladen door je smartphone simpelweg op een ‘pad’ te leggen? Leg daar dan niet je tolkaartjes op. We horen verhalen dat de magneetstrip in het tolkaartje dan niet meer werkt. En dan heb je een probleem bij het verlaten van de tolweg.

Speciale stroken voor carpoolers en elektrische auto’s

Verder lazen we in het AD een waarschuwing voor een dynamisch bord met een ruitvormige afbeelding dat aangeeft dat de rijstrook eronder bestemd is voor carpoolers met minstens 2 personen in de auto, taxi’s en voor elektrische auto’s. Je elektrische auto moet dan voorzien zijn van het Crit’air-0-logo.Het bord ziet er uit als een ‘wybertje’, het bekende zoutje dropje. Slimme flitskasten in de berm fotograferen overtreders. De boete varieert van 90 tot 135 euro.

Verkeersinformatiebronnen Frankrijk

Langs praktisch alle Franse autosnelwegen is Autoroute FM 107.7 (Radio Vinci) te beluisteren. Dit radiostation zendt veel muziek uit, met elk kwartier actuele verkeersinformatie. Op 107.7 FM kun je ook verkeersinformatie via TMC ontvangen.

Bron: ANWB, Frankrijk.nl, AD.

Leuke uitjes en attracties op deze bestemming:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.7/5 - (8 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *