Shadow

Domaine de Belezy: luxe vijfsterren naturistencamping in de Provence

Als Adam en Eva heden ten dage op zoek zouden gaan naar een nieuw paradijs, is de kans groot dat ze zouden kiezen voor Domaine de Bélézy aan de voet van de Mont Ventoux. En dat is niet alleen omdat de enige vijf sterren naturistencamping van Frankrijk op zo’n schitterende plek in de Vaucluse ligt.

Tekst: Nico van Dijk. Laatst gewijzigd 10 juni 2022

Het pad voor de 'Mas' is een groot deel van de dag het domein van pétanque-spelers © Nico van Dijk
790Het pad voor de ‘Mas’ is een groot deel van de dag het domein van pétanque-spelers © Nico van Dijk

‘U verlaat het paradijs. Bedek uzelf’, staat er bij de uitgang van Domaine de Bélézy. En met dat eerste zinnetje is niets te veel gezegd. Domaine de Bélézy is écht een paradijs. Het 26 hectare grote domein ligt naast het dorpje Bédoin, aan de voet van de Mont Ventoux, in de Vaucluse, in hartje Provence.

Het Domaine de Bélézy startte in 1965 onder leiding van de eerste eigenaren, Francis en Brigitte Schelstraete, als kleine textielcamping rond een vervallen ‘Mas’, een achttiende eeuws Provencaals landhuis. Alleen bij het zwembad mocht naakt gerecreëerd worden, maar al twee jaar later werd de hele camping naturistisch. De Schelstraetes en de volgende eigenaren breidden Bélézy verder uit.

In 2002 werd Domaine de Bélézy overgenomen door Pascale Leclère en zijn Nederlandse echtgenote Madelon. Het duo had elkaar jaren daarvoor leren kennen toen Pascal nog bij de animatie op Bélézy werkte en Madelon er op vakantie kwam. In 2021 hebben zij Domaine de Bélezy overgedragen aan Cap Fun. Die organisatie is bij het grote publiek vooral bekend van de grote textielcampings met veel faciliteiten, maar beheert inmiddels in alle stilte 3 naturistencentra in Frankrijk. Die naturistencampings blijven een aparte tak binnen de Cap-Fun-organisatie.

Nieuwe voorzieningen op Domaine de Bélézy

De nieuwe eigenaar heeft direct geïnvesteerd. In 2022 is er een speelpark voor kinderen gekomen met onder meer een trampoline, een glijbaan en diverse behendigheidsparcoursen. Ook is er een peuterbad van 150 vierkante meter met 3 glijbanen met waterpistolen.

Luxe naturistencamping

Lodgetenten op Domaine de Bélézy © Nico van Dijk
Lodgetenten op Domaine de Bélézy © Nico van Dijk

In die ruim 55 jaar is Domaine de Bélézy uitgegroeid tot een luxe vijf sterren camping voor naturisten. Een schitterend bos, de royale weide,  de mooie zwembaden, een luxe restaurant en de centraal gelegen, fraai gerestaureerde Mas, de sauna en balneo en het waanzinnige uitzicht op de Mont Ventoux vervelen nooit. De Mont Ventoux is in 2021 een officieel parc régional geworden.

Geniet 336x280

Het domaine biedt kampeerplaatsen voor tenten, caravans en sinds 2017 ook camperplekken met eigen rioolaansluiting. Maar je kunt er ook bijzondere accommodaties boeken zoals compleet ingerichte safaritenten, lodgetenten op een palenterras (zowel voor twee personen als voor gezinnen), houten bungalows, cabana’s voor 2 – 5 personen, masionnettes, luxe bungalow suites en mobile homes. Een deel van de accommodaties is ook voor gehandicapte naturisten te boeken.

Naturistenvakantie voor singles

Je kunt ook als single een naturistenvakantie boeken bij Domaine de Bélézy. Je kunt dan onder meer een gemeenschappelijke kamer boeken, waarbij je wel een eigen locker hebt om je spullen in op te bergen. Koken gebeurt gemeenschappelijk.

Luxe accommodaties voor naturisten: Villa Paradis, Bungalow Suites en Eden-bungalows

Villa Paradis op Domaine de Bélézy © Domaine de Bélézy
Villa Paradis op Domaine de Bélézy © Domaine de Bélézy

Zonder twijfel de mooiste accommodaties zijn de Villa Paradis en de in 2018 geplaatste Bungalow Suites voor vier tot vijf personen. De Villas Paradis, voor maximaal zes personen, hebben onder meer een eigen sauna op het terras en een prachtige ligging tegenover de grote weide voor de Mas. Op die weide is ook het beachvolleybalveld ingericht. De Bungalow Suites hebben onder meer twee badkamers en een buitendouche op het met luxe ligbedden ingerichte terras.

Nieuw sinds 2019 zijn de houten Eden-bungalows, met eigen badkamer en apart toilet, die in 2021 een nieuw, groot terras hebben gekregen. Tijdens een naturistenvakantie op Domaine de Bélézy ben je immers meer buiten dan binnen. Ook nieuw in 2021 zijn de oplaadpalen voor elektrische auto’s.

Nieuwe groepen naturisten

Natuureducatie op de kwekery van Bélézy © Domaine de Bélézy
790Natuureducatie op de kwekery van Bélézy © Domaine de Bélézy

Met die luxere accommodaties hopen naturistencampings zoals Domaine de Bélézy, dat is aangesloten bij France 4 Naturisme (F4N), nieuwe groepen naturisten te bereiken. France 4 Naturisme is een samenwerkingsverband van zes naturistencampings in het 4- en 5 sterren-segment. Die ‘nieuwe naturisten’ zijn vooral jonge mensen voor wie een naturistenvakantie best wat meer om het lijf mag hebben dan kamperen in een tentje in het bos zonder water en elektriciteit. Ze hechten aan comfort, maar willen wel bloot op vakantie.

Een van de zwembaden van Domaine de Bélézy © Nico van Dijk
Een van de zwembaden van Domaine de Bélézy © Nico van Dijk

Wat in al die decennia niet is veranderd, is de naturistische filosofie en de manier waarop Domaine de Bélézy daar invulling aan geeft. “France 4 Naturisme staat voor naturistische familievakanties”, aldus Madelon Leclère. “Dat is vooral in juli en augustus te merken als we heel veel kinderactiviteiten organiseren.” Zo is er op het terrein een boerderij annex tuinderij waar kinderen planten en dieren kunnen verzorgen.

Culturele workshops

Daarnaast hebben kunst en cultuur op Bélézy een belangrijke rol gespeeld. Al jaren worden er concerten in allerlei muziekstijlen verzorgd, hetzij op het plein voor de Mas, hetzij in het aangrenzende restaurant. En elke gast kan meedoen met een van de circa veertig culturele workshops die wekelijks in het hoogseizoen gegeven worden. Aanmelden kan tijdens de wekelijkse welkomstborrel. Gasten die voor het eerst op een naturistencamping komen, krijgen dan ook uitleg over de naturistische filosofie en de gang van zaken op het naturistenterrein wordt uitgelegd.

Ook wijnproeverijen zijn een regelmatig terugkerend onderdeel in het animatie aanbod van Domaine de Bélézy. Het naturistencentrum heeft korte lijntjes met de plaatselijke wijncoöperatie van de ‘Vignerons du Mont-Ventoux. Zo is Gérard Damian, bijgenaamd de ‘Encyclopédie van Mont Ventoux’, behalve een van de wijnboeren van de coöperatie van Bédoin ook verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de boerderij van Bélézy. Damian is een echte Bédoinais. Zijn vader heeft nog de weg naar de top van de Mont Ventoux aangelegd.

Excursie door de wijngaarden

Ontdek de wijngaarden van de Mont Ventoux met een terreinbuggy © Nico van Dijk
Ontdek de wijngaarden van de Mont Ventoux met een terreinbuggy © Nico van Dijk

Tijdens een excursie, waarbij we zelf met een terreinbuggy door de wijngaarden mogen crossen, legt Damian uit hoe hier op 9000 deels private en deels gemeenschappelijk grond wijn wordt verbouwd. Dat gebeurt al sinds de Romeinen hier in de tweede eeuw na Christus wijnbouw geïntroduceerd hebben, zo zien we als we de resten van een Romeinse wijnmakerij gaan bekijken.

Door de hoogte op de flanken van de Mont Ventoux zijn het wel speciale druiven die hier gekweekt worden. Vanwege de koude nachten hier op 600 meter boven zeeniveau begint de oogst voor de Grenache- en de Shiraz-wijnen van de Appelation Cote de Ventoux al rond 20 september.

Op de markt in Bédoin verkopen lokale producenten hun producten © Nico van Dijk
Op de markt in Bédoin verkopen lokale producenten hun producten © Nico van Dijk

Behalve voor uitstekende wijnen kun je in de streek rond Bédoin ook terecht voor witte en zwarte truffels. Bij de zoektocht naar deze delicatesse worden speciaal getrainde truffelhonden ingezet. “Truffelproducenten hier zeggen dat tachtig procent van de truffels uit de Perigord hier vandaan komen”, grijnst Damian.

Ook passeren we een zandafgraving. Van het zand dat hier gewonnen wordt, maakt Perrier het glas voor z’n flessen. Voor het glas van de piramide van het Louvre in Parijs is eveneens zand uit Bédoin gebruikt.

Dorp met oude bekenden

Luxe safaritenten op 5 sterren naturistencamping Domaine de Bélézy © Domaine de Bélézy
Luxe safaritenten op 5 sterren naturistencamping Domaine de Bélézy © Domaine de Bélézy

Ja, het leven is goed, realiseer je je als je door dit bijzondere stukje van de Provence rijdt: wijngaarden, lavendelvelden, olijfboomgaarden, truffels, een heerlijk klimaat en natuurlijk een luxe naturistencamping. Dat beaamt ook een groepje Limburgse, Brabantse en Vlaamse campinggasten. Stamgasten van Bélézy zo blijkt al snel als we onder het genot van een glas lokale wijn aan de praat raken. “Als je hier een keer geweest bent, ga je nergens anders meer heen. Het is hier net een dorp waar je steeds weer oude bekenden tegenkomt.” Dat is natuurlijk niet vreemd als je weet dat tachtig procent van de campinggasten op herhaling komt.

“Maar”,  vult een van de anderen aan, “dit is ook een uitgelezen locatie. In twaalf minuten zit je in Bédoin waar je heel veel restaurants hebt en een hele leuke markt. En af en toe komt de Tour de France langs.”

Dat paradijs op aarde bestaat en het ligt aan de voet van de Mont Ventoux, zo realiseer ik me als ik een dag later Domaine de Bélézy verlaten heb en over de superleuke markt van Bédoin slenter. Dat bord bij de ingang vat in een zinnetje samen wat Domaine de Bélézy in 52 jaar tijd is geworden: een paradijs.

Lees meer over deze naturistencamping op Puurnaturisme.nl. Wil je liever een naturistencamping aan zee boeken? Kijk dan even naar Riva Bella op Corsica, Sérignan Nature in Zuid-Frankrijk. Of boek Arnaoutchot en Euronat, die allebei aan de Atlantische kust in Frankrijk liggen.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4.7/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *