Shadow

Arnaoutchot: knusse, 4* naturistencamping in Les Landes

Arnaoutchot is de meest zuidelijk gelegen naturistencamping in Les Landes aan de Atlantische kust in Frankrijk. Waarom komt 70 procent van de gasten elk jaar weer terug voor een naturistenvakantie op Arnaoutchot?

Naturtistencamping Arnaoutchot in Les Landes © Philippe Laplace
Naturtistencamping Arnaoutchot in Les Landes © Philippe Laplace

Tekst Nico van Dijk

Van de vier naturistencentra die aan de Atlantische Kust in Frankrijk liggen, is Arnaoutchot de meest zuidelijk gelegen naturistencamping. En het is voor Nederlanders ook de lastigste uit te spreken naam. Ga maar na: Euronat, Centre Helio Marin Montalivet, La Jenny, dat gaat allemaal wel. Maar Arnaoutchot is wel een behoorlijke tongbreker. Vandaar dat naturistencamping Arnaoutchot in de wandelgangen gewoon ‘Arna’ wordt genoemd.

Kleinste naturistencamping in Les Landes

Die wat lastige naam is niet het enige dat Arnaoutchot van de andere drie naturistencentra aan de Atlantische kust onderscheidt. Met 45 hectare is Arna ook met afstand de kleinste van de vier naturistencampings in Les Landes, zoals deze streek in de regio Aquitaine heet. Bij volle bezetting kan Arnaoutchot op de 850 accommodaties en kampeerplekken ongeveer 3000 naturistische gasten ontvangen. Vergelijk dat eens met Euronat, het noordelijkste van de vier naturistencentra. Daar kunnen ongeveer 10.000 – 11.000 blote vakantiegangers terecht.

Wat Arnaoutchot en Euronat gemeen hebben, is dat ze allebei zijn aangesloten bij France4Naturisme, een organisatie van momenteel zes 4- en 5-sterren naturistencentra in Frankrijk. Ook Euronat, Domaine de la Sablière in de Gard, Sérignan Nature in de Languedoc, Riva Bella op Corsica en Domaine de la Bélézy in de Provence zijn bij deze organisatie aangesloten.

Mooie zwembaden op Arnaoutchot

Het zwembad van Arnaoutchot. Links het grote overdekte zwembad © Arnaoutchot
Het zwembad van Arnaoutchot. Links het grote overdekte zwembad © Arnaoutchot

Het 4-sterren Arnaoutchot heeft alles in huis om een heerlijke naturistenvakantie te beleven. Dat begint al met de ligging in een heerlijk dennenbos. Hier geen mobile homes of kampeerplekken op blakerende, verschroeide veldjes, maar fijne halfschaduw plaatsen in een ruisend dennenbos. Op enige afstand van de ingang, waar je alleen binnenkomt als je op een lijst staat of een Arna-sticker op je autoruit hebt, ligt rechts het grote zwembadcomplex. Arnaoutchot heeft een groot buitenbad dat in tweeën is verdeeld, een kleine waterval en een groot bubbelbad. Daarnaast staat een overdekt zwembad met daarin een apart pierenbad voor de kleintjes. Rondom de baden staan lekker veel ligstoelen en parasols, zodat je lekker de hele dag rond het zwembad kunt liggen.

© Nico van Dijk

Net achter dat zwembad ligt een pleintje met diverse restaurants, een onverwacht grote supermarkt, een podium en het animatiecentrum. Ook staan hier, en bij de receptie, verspreid wat kraampjes waar je lokale producten en snuisterijen kunt kopen. Regelmatig wordt er een nachtmarkt georganiseerd.

Nieuw in 2022 zijn een klimbos, een nieuw recreatiebad met spelletjes en ook de miniclub is gerenoveerd.

Dorpspleintje kloppend hart van Arnaoutchot

Aan de andere kant van het plein, een beetje verborgen door het restaurant, ligt een amphitheater. Eigenaar Jean-Philippe Pavie wil dit amphitheater meer bij de rest van het ‘dorpscentrum’ betrekken door aan de andere kant van het restaurant nog een terras aan te leggen. Onder het restaurant kun je in het hoogseizoen naar de disco.

Dat plein, het animatiecentrum en het daarachter gelegen amphitheater zijn het kloppend hart van Arnaoutchot. Het maakt van de naturistencamping ook echt een dorpje. Als je op Arnaoutchot een naturistenvakantie van een week of twee geboekt hebt, hoef je eigenlijk het terrein niet af.

Accommodaties en kampeerplekken met veel privacy

Ruime 'pipowagens' op Arnaoutchot © Nico van Dijk
Ruime ‘pipowagens’ op Arnaoutchot © Nico van Dijk

Vlak achter dit plein en de receptie liggen de accommodaties en de kampeerplekken. Het licht ondulerende terrein zorgt er voor dat het hele park een kleinschalige, knusse uitstraling heeft. Het is alsof je met je caravan, mobile home, cottage, boomhut, tent of camper in ruime, door groen omgeven duinvalleien staat. En welke accommodatie je ook boekt, dankzij het vele groen om je heen, zit je altijd midden in de natuur en heb je veel privacy. Dat laatste is vooral fijn als je voor het eerst naar een naturistencamping gaat. Boek hier een accommdatie of kampeerplek op Arnaoutchot.

Blote wandelingen naar het strand

Vanaf het naturistencentrum loop je door het bos naar het strand. © Céline Hamelin
Vanaf het naturistencentrum loop je door het bos naar het strand. © Céline Hamelin

Arnaoutchot ligt direct achter de duinen, dus je wandelt of fietst ongestoord in je blote niksie naar het brede, bewaakte zandstrand. De stranden van dit deel van Les Landes zijn zo lang en breed dat er zelfs in het hoogseizoen voldoende ruimte is om op flinke afstand van andere blote strandgangers je streeploze lijf in het zand te ploffen.

Het is geen enkel probleem om een blote strandwandeling te maken. In zuidelijke richting kun je 2 kilometer wandelen voordat je op de eerste geklede badgasten stuit. Naar het noorden, waar je ook met je hond mag komen, kun je 4 kilometer lopen voordat je geacht wordt iets aan te trekken. En dat er op het strand ook douches en toiletten zijn, wat lang niet bij elk Frans strand het geval is, is mooi meegenomen.

De strandopgang naar het brede, kilometerslange strand van Arnaoutchot. Het heet hier niet voor niets de gouden kust. © Nico van Dijk
De strandopgang naar het brede, kilometerslange strand van Arnaoutchot. Het heet hier niet voor niets de gouden kust. © Nico van Dijk

Weinig Nederlanders op Arnaoutchot

Het zijn met name de compactheid en de ligging aan zee die er voor zorgen dat 70 procent van de gasten van Arnaoutchot terugkomt. We spreken een Nederlands echtpaar dat al weer voor de vierde keer een mobile home op Arnaoutchot geboekt heeft. “Alles is hier vlakbij: het zwembad, het strand, de winkels. We boeken elke keer een mobile home in hetzelfde straatje. Het is hier lekker rustig, al is het in het in augustus, als de Franse schooljeugd vakantie heeft, natuurlijk wel wat drukker”, aldus de gepensioneerde landgenoot.

Geniet 336x280

Nederlanders vormen overigens een minderheid op de naturistencamping. Slechts een procent of vijftien van de gasten komt uit Nederland, dus de kans dat je een blote kennis tegenkomt, is klein. “Nederlanders rijden liever door naar de Provence”, weet Arna-eigenaar Pavie. “Daar weten ze zeker dat ze mooi weer zullen hebben.” In de Provence liggen onder meer de naturistencentra Domaine de la Sablière en Domaine de Bélézy.

Kleinschalige naturistencamping in Les Landes

De kleinschaligheid is ook precies wat Patrick en Mary uit het Noord-Ierse Belfast zo aanspreekt in deze naturistencamping in Les Landes. Patrick en Mary zijn niet hun echte namen. Op naturisme in Noord-Ierland rust zo’n taboe, dat ze zelfs niet met alleen hun voornamen in een Nederlandstalig online artikel genoemd willen worden. “Niemand weet dat we hier zijn en onze vrienden weten ook niet dat we naturist zijn.”

Na bezoekjes aan Europese naturistenstranden besloten ze vorig jaar de stap te wagen en voor het eerst een naturistenvakantie te boeken. Via wat online zoekwerk kwamen ze stomtoevallig terecht op Arnaoutchot en het is ze zo goed bevallen dat ze dit jaar terug gekomen zijn.

Arnaoutchot, de 4 sterren naturistencamping in Les Landes is aangesloten bij France4Naturisme © Nico van Dijk
Arnaoutchot, de 4 sterren naturistencamping in Les Landes is aangesloten bij France4Naturisme © Nico van Dijk

“De kleinschaligheid hier vinden we erg aantrekkelijk. Het is niet al te groot en het pleintje met al die restaurants is erg leuk. En vanaf het vliegveld van Bordeaux is het maar twee uurtjes rijden.” Ook het nieuwe wellness-complex, Les Bassins d’Arna, dat in 2018 in het Chibouttes-gedeelte is aangelegd, vinden ze erg aantrekkelijk. De sauna, hammam, de bubbelbaden en het theehuis liggen in een mooie, rustige tuin en geven je direct een zen-gevoel. Liefhebbers kunnen hier ook een massage of schoonheidsbehandeling krijgen.

Workshops en bizar grote fitnessruimte

Wie wil ontspannen door zich in te spannen, kan op Arnaoutchot fietsen huren, meedoen aan een van de vele culturele workshops voor jong en oud of zich in het zweet werken in de werkelijk bizar grote fitnesszaal. En wie behalve z’n badkleding ook z’n leesvoer heeft thuis gelaten, kan in de grote bibliotheek van Arnaoutchot boeken in diverse talen, waaronder Nederlands, komen halen. Boogschieten, midgetgolfen, je golfvaardigheid verbeteren op de pitch-and-put-range, volleyballen of voetballen en natuurlijk pétanque zijn andere activiteiten die je op Arnaoutchot kunt doen.

Luieren in je hangmat bij je cabana op Arnaoutchot © Autenzio & Cassotis
Luieren in je hangmat bij je cabana op Arnaoutchot © Autenzio & Cassotis

De kleinschaligheid van Arnoutchot heeft nog andere voordelen ontdek ik al snel. Chef Polo, de van oorsprong Portugese chefkok van het hoofdrestaurant, verlaat tussen de bedrijven door graag zijn snikhete keuken om met zijn gasten te praten en ze iets te vertellen over de ingrediënten die hij gebruikt. Overal in Les Landes heeft hij z’n adresjes om bijvoorbeeld vis, honing, vlees en andere verse streekproducten in te slaan.

Liefhebber van streekgerechten

Al snel heeft hij door dat ik liefhebber van streekgerechten ben. “Ah”, vraagt hij na de lunch, “kom je vanavond weer? Dan ga ik wat lekkers voor je maken.” Ik knik. En die avond hoef ik alleen maar aan de serveerster te vragen om even aan de keuken te melden dat ik er ben, en binnen de kortste keren staat er een heerlijke magret-schotel voor mijn neus. En stiekem denk ik dat ik bij een volgend bezoek aan Arnaoutchot gewoon weer alleen mijn naam hoef te noemen om weer zo’n heerlijke maaltijd voorgezet te krijgen.

Lokaal geproduceerde groenten

Lokaal geproduceerde groenten en fruit heeft in 2020 een nieuwe betekenis gekregen op Arnaoutchot. In nieuwe groentetuinen, struiken met eetbare vruchten en fruitbomen worden groente en fruit voor de restaurants gekweekt. Lokaler kan het gewoon niet. Ook worden natuurworkshops en ontdekkingstochten georganiseerd om campinggasten kennis te laten maken met de lokale flora en fauna. Voorts worden nog meer bomen geplant, onder meer tegen de processierups, en worden alle bomen geïnventariseerd door het Frans Nationaal Bureau voor Bossen. Al die inspanningen voor duurzaamheid en agro-ecologie hebben Arnaoutchot het Green Key-certificaat opgeleverd.

Update 28 december 2021: Arnaoutchot is in 2020 overgenomen door Capfun, een Franse organisatie van textielcampings die ook al eigenaar was van Domaine de la Sablière. Inmiddels is Capfun eigenaar van 3 van de 6 naturistencampings die zijn aangesloten bij France4Naturisme. De overgenomen naturistencampings blijven naturistisch en worden verder niet opgenomen in de brochures en website van de textielcampings van Capfun.

Lees ook: Flevo Natuur: beste naturistencamping van Nederland!

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Meer over naturistenstranden aan de Franse Atlantische Kust lees je op PuurNaturisme.nl.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (4 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *