Shadow

Riva Bella: paradijs voor (beginnende) naturisten op Corsica

Riva Bella is een 4 sterren naturistencamping en bungalowpark op Corsica. Het naturistenresort ligt direct aan zee, aan de oostkust van Corsica. Maar waar andere naturistencentra doorgaans de deuren potdicht houdt voor buitenstaanders, zijn die op Riva Bella juist wel welkom. En ze mogen hun kleding nog aanhouden ook, met uitzondering van het strand. En dat maakt Riva Bella een ideale bestemming om je eerste naturistische vakantie te proberen.

Door Nico van Dijk.

Riva Bella is een heerlijk 4 sterren naturistenresort op Corsica. © Riva Bella / Celine Hamelin
Riva Bella is een heerlijk 4 sterren naturistenresort op Corsica. © Riva Bella / Celine Hamelin
Vanuit je bungalow loop je zo het strand op voor een blote duik in zee. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Vanuit je bungalow loop je zo het strand op voor een blote duik in zee. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Riva Bella ligt centraal aan de oostkust van Corsica, net ten noorden van Aléria, de oude Romeinse hoofdstad van Corsica. Die ligging maakt Riva Bella ideaal om Corsica en het prachtige, gevarieerde binnenland te ontdekken. Met mijn huurauto is het precies een uur rijden vanaf luchthaven Bastia. Vanaf de doorgaande weg neem ik bij het grote bord van Riva Bella de afslag en daarna is het nog 3,5 kilometer naar de receptie.

Nog voor de slagboom word ik opgewacht door een aantal opvallende Riva-Bella-bewoners: een groepje strak geschoren lama’s. Ze maken deel uit van de kudde lama’s die op ecologische wijze het park onderhouden. De vriendelijke dieren komen nieuwsgierig op me af, maar blijven op gepaste afstand.

Luxe camping voor naturisten op Corsica

De bungalows van naturistencamping Riva Bella liggen voor een groot deel op een smalle duinenrij tussen de zee en het Étang de Terranza. © Riva Bella.
De bungalows van naturistencamping Riva Bella liggen voor een groot deel op een smalle duinenrij tussen de zee en het Étang de Terranza. © Riva Bella.

De luxe naturistencamping Riva Bella is in 1963 opgericht door Noël en Arlette Pasqual, de ouders van de huidige eigenaressen Marie-Claire Gaddoni en haar zus Marie-Noëlle. Het was destijds een textielcamping, maar omdat er toch al veel mensen bloot op het strand vertoefden, werd na twee jaar besloten om van Riva Bella een naturistencamping te maken. Inmiddels liggen er aan de oostkust van Corsica 4 naturistencampings en een aan de westkust.

Luxe kamperen en glamping voor naturisten

Het 4 sterren Riva Bella is aangesloten bij France4Naturisme, een organisatie van inmiddels 7 Franse naturistencampings, die samen luxe naturistenvakanties voor de hele familie aanbieden. Op Héliomonde na hebben alle resorts van France4Naturisme 4 of zelfs 5 sterren. Glamping voor naturisten dus. Ook onder meer Arnaoutchot aan de Atlantische kust, Domaine de Bélézy in de Provence, Domaine de la Sablière in de Gard en Le Sérignan Nature bij Béziers aan de Middellandse Zee zijn aangesloten bij France4Naturisme.

Naturistencamping aan zee op Corsica

Voor elke bungalow op Riva Bella zijn twee genummerde strandbedden beschikbaar. Handdoekje leggen is dus niet nodig. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Voor elke bungalow op Riva Bella zijn twee genummerde strandbedden beschikbaar. Handdoekje leggen is dus niet nodig. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

De naam Riva Bella is Italiaans voor ‘mooie kust’ en daarmee is niets teveel gezegd. Het 70 hectare tellende naturistenterrein bestaat uit een bos aan de duinrand, direct aan een 1,3 kilometer lang strand. Bovenop de duinenrij liggen de 147 bungalows, deels tussen de bomen, deels pal aan het strand. Het is precies die ligging die zoveel naturisten keer op keer naar Riva Bella doet komen. “Kijk om je heen’, zegt mijn blote Duitse buurman met een weids armgebaar als ik hem vraag waarom hij in de afgelopen 40 jaar zo vaak met zijn gezin op Riva Bella een naturistenvakantie heeft gevierd. “Zoiets zie je toch nergens anders?” Ook andere, voornamelijk Duitse gasten die ik spreek, roemen de ligging van Riva Bella, het strand, maar ook de centrale ligging op het eiland, die uitnodigt om het mooie binnenland te gaan ontdekken. Corsica heet niet voor niets het ‘Ile de Beauté’, het eiland van de schoonheid.

Gerenoveerde bungalows in frisse strandstijl

Veel van de Riva-Bella-gasten die ik ontmoet, komen telkens terug. Vooral de 2-5-persoons Onda-bungalows en de 2-persoons Alba-bungalows zijn razend populair, vanwege hun ligging pal aan het strand. Veel van die bungalows zijn in de afgelopen jaren gerenoveerd en voorzien van moderne, compleet ingerichte keukens en een prachtige badkamer. De brede bedden zijn bij aankomst opgemaakt en ook groot genoeg voor lange Nederlanders. Alle ramen zijn voorzien van horren. Stille ventilatoren aan het plafond zorgen voor koelte. Lichte, frisse meubelen maken de ‘beachlook’ helemaal af. Bekijk het aanbod aan verhuuraccommodaties op de site van Riva Bella of boek met ANVR/SGR-garantie bij ACSI/Eurocampings. Je kunt ook accommodaties boeken via Booking.com.

Naturistisch kamperen op Riva Bella

Ook de huurtenten van het type Back Banana Filetta liggen mooi in het groen en bieden veel privacy. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Ook de huurtenten van het type Back Banana Filetta liggen mooi in het groen en bieden veel privacy. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Bloot vakantie vieren met je eigen tent, caravan of camper kan ook. De meeste van de 142 kampeerplaatsen liggen in het bos achter de duinenrij, aan de noordkant van het terrein. Hier vind je ruime kampeer- en camperplaatsen en verspreid over het terrein een aantal huurtenten van het type Back Banana Filetta. Die liggen aan de rand van het terrein en hebben veel privacy. Ze kijken uit op het aanpalende militaire oefenterrein. Op internetfora is over die buren nog wel eens wat te doen, maar in de praktijk wordt het oefenterrein slechts twee weken per jaar buiten het vakantieseizoen gebruikt. Als campinggast merk je er doorgaans niets van.

De mobile homes van het type Pinedda passen door de houtlook mooi bij de omgeving. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De mobile homes van het type Pinedda passen door de houtlook mooi bij de omgeving. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Ook vind je in dit gedeelte van de naturistencamping mobile homes die verhuurd worden. Die mobile homes van het type Pinedda hebben een mooie hout-look en een eigen terras, en gaan mooi op in de omgeving. Ook de kampeeraccommodaties en mobile homes kun je boeken via Riva Bella, ACSI/Eurocampings en Booking.com.

Luxe, blinkend campingsanitair met afwasmachines

Het sanitair van het campingdeel is een paar jaar geleden vernieuwd en wordt blinkend schoon gehouden. We hebben eerlijk gezegd nog nooit een camping gezien, met zulk mooi en schoon sanitair.

De kampeerplaatsen zijn zo’n 100 vierkante meter groot. En omdat de hedendaagse kampeerder ook comfort wil, zijn bij diverse sanitairgebouwen gratis te gebruiken afwasmachines te vinden. In 5 minuten is ook de campingafwas gedaan.

Het grootste deel van de kampeerplaatsen op Riva Bella ligt in het bos. © Riva Bella / Celine Hamelin
Het grootste deel van de kampeerplaatsen op Riva Bella ligt in het bos. © Riva Bella / Celine Hamelin

Een klein deel van de campingplaatsen ligt ten zuiden van het restaurant en de thalasso, ingeklemd tussen het Étang de Terrenzano en het strand. Hier heb je echter geen greintje schaduw, dus je staat met je caravan of camper de  hele dag in de blakerende zon.

Begin de dag met een blote duik

Die zon schijnt vaak en uitbundig op Corsica. Omdat je hier aan de oostkant van het eiland zit, word je ’s ochtends gewekt door de opkomende zon. Wat mij betreft is er geen beter begin van de dag denkbaar dan zo vanuit je bed het strand op te lopen voor een blote duik in zee. En dat kan tussen april en november, want dan is Riva Bella naturistisch.

Het strand van Riva Bella is 1,3 kilometer lang en nodigt uit tot het maken van blote strandwandelingen. © Riva Bella / Celine Hamelin
Het strand van Riva Bella is 1,3 kilometer lang en nodigt uit tot het maken van blote strandwandelingen. © Riva Bella / Celine Hamelin

Het zoute water afspoelen doe je lekker in het zonnetje onder de buitendouche op je terras. Of je laat je opdrogen op de zonnebedden waarvan er twee per bungalow beschikbaar zijn. Na zo’n begin kan de dag niet meer stuk!

Buitenstaanders welkom

Ontbijten doe je in de zon op je terras. Maar als je een bungalow met half- of volpension geboekt hebt, kun je ook ontbijten in het restaurant, dat ook over een afhaalservice beschikt en sinds 2022 een nieuwe uitbater heeft. Daar mag je alleen gekleed van je maaltijd genieten, want het restaurant is, net als de thalasso ook toegankelijk voor gasten van buiten het terrein. En dat maakt Riva Bella net even anders dan andere naturistenterrein.

Waar de meeste naturistencentra omgeven zijn door hoge schuttingen en buitenstaanders vooral buiten de poort willen houden, zet Riva Bella de deuren voor gasten van buiten juist open, al moet iedereen zich wel even keurig bij de receptie melden. Zo ben je als niet-campinggast van harte welkom in het restaurant en de thalasso. Ook kun je tegen betaling van 9 euro (prijspeil juli 2023) een hele dag op het strand van Riva Bella verblijven. Lidmaatschap van een naturistenfederatie is op Riva Bella dus niet nodig.

“We zijn open minded en accepteren iedereen. We gaan er van uit dat iedereen hier met de juiste bedoelingen komt”, aldus pr-medewerker Valentin. En mocht dat toevallig een keer niet zo zijn, dan is daar altijd nog de oplettende, rondfietsende medewerker die er op toe ziet dat iedereen zich op het terrein aan de regels houdt en zich conform naturistische waarden gedraagt.

Bloot of clothing optional, wat jij wil

Naturistencamping Riva Bella doet er niet moeilijk over als je op het terrein zelf kleding wilt dragen. Op het strand moet de badkleding verplicht uit, al geldt die regel niet voor tieners. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Naturistencamping Riva Bella doet er niet moeilijk over als je op het terrein zelf kleding wilt dragen. Op het strand moet de badkleding verplicht uit, al geldt die regel niet voor tieners. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Een tweede verschil is de ontspannen manier waarop Riva Bella omgaat met bloot. Waar bijvoorbeeld op Euronat, dat net als Riva Bella is aangesloten bij France4Naturisme, overal grote borden de gasten manen om toch vooral de hele dag bloot rond te lopen en elke Euronat-gast een pasje met foto bij zich moet dragen, tilt men er op Riva Bella veel minder zwaar aan of je naakt bent of niet.

Om misverstanden te voorkomen: Riva Bella is een echte naturistencamping, maar je mag op het terrein best kleding dragen, of een handdoek of pareo omslaan, als je dat prettiger vindt. In het restaurant en in de supermarkt ben je zelfs verplicht om kleding te dragen, ongeacht tijdstip en temperatuur. Daarentegen is het op het strand verplicht om naakt te recreëren, met uitzondering voor tieners. Ook voor de yoga-sessies is iedereen gekleed.

Perfecte bestemming voor beginnende naturisten

Riva Bella is een uitstekende bestemming voor mensen die voor het eerst naar een naturistencamping gaan. Er is ruimte genoeg op het strand. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Riva Bella is een uitstekende bestemming voor mensen die voor het eerst naar een naturistencamping gaan. Er is ruimte genoeg op het strand. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Maar voor de rest van het terrein, inclusief het thalassocentrum, mag je zelf weten of je iets draagt en zo ja wat, al loopt nagenoeg iedereen in de praktijk in Adams- of Evakostuum rond. Voor kleding is het op Corsica simpelweg vaak te warm, ook ‘s avonds. Juist die ontspannen houding tegenover naakt zijn maakt Riva Bella een uitstekende bestemming voor mensen die voor het eerst naar een naturistencamping gaan. Of voor gezinnen waarbij niet iedereen bloot op vakantie wil.

Bloot suppen, windsurfen en kanoën

Wie schroomt om zich te ontdoen van de laatste stukken textiel, kan daar op Riva Bella rustig de tijd voor nemen. Op het strand is ruimte genoeg, ook in het hoogseizoen, om op een rustig plekje voor het eerst zonder bikini of zwembroek te zwemmen. Hou je juist wel van blote strandwandelingen, dan heb je daar in de praktijk zo’n 8 kilometer de ruimte voor, voordat je bij het volgende geklede vakantieresort komt. Ook bloot kanoën, windsurfen of suppen is geen enkel probleem, want op Riva Bella kun je bij de receptie een supplank, 2-persoons kano of windsurfplank reserveren.

Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Mocht de barrière om bloot van zon en zee te genieten toch te groot zijn, dan kun je ook nog even naar het strand net voorbij het zuidelijke meer lopen. Hier, net buiten de camping, houdt het officiële naaktstrand op. Het is er super rustig en in de praktijk ligt bloot, topless en gekleed hier door elkaar te zonnen. Al blijft het met bloot buiten de officiële naaktstranden op Corsica wel even oppassen, want wie naakt zont op een textielstrand kan op Corsica wel degelijk bekeurd worden.

Laagdrempelig in contact komen met naturisme

Strandbedden bij het thalassocentrum op Riva Bella. De thalasso is clothing optional, maar op het strand moet de badkleding uit. Daarna blijven veel gasten gewoon bloot rondlopen. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Strandbedden bij het thalassocentrum op Riva Bella. De thalasso is clothing optional, maar op het strand moet de badkleding uit. Daarna blijven veel gasten gewoon bloot rondlopen. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Dat er buitenstaanders tot het terrein worden toegelaten, heeft niet alleen een commerciële reden. In de praktijk kunnen zo ook niet-naturisten op een laagdrempelige manier kennis maken met de voordelen van naturisme. In het thalassocentrum gebeurt het regelmatig dat gasten in badkleding voor een wellness- of beautybehandeling komen. Maar zodra ze even buiten op het strand gaan zitten, moeten badpak, bikini of zwembroek toch echt uit. Daarna blijven veel mensen de rest van de tijd bloot rondlopen, vertelt thalasso-manager Sabrina Gaddoni, een kleindochter van oprichter Noël Pasqual.

Het thalassocentrum van Riva Bella is ook toegankelijk voor gasten van buiten het luxe naturistencentrum. Velen ontdekken daar de voordelen van naturisme en laten daarna badkleding achterwege. © Riva Bella
Het thalassocentrum van Riva Bella is ook toegankelijk voor gasten van buiten het luxe naturistencentrum. Velen ontdekken daar de voordelen van naturisme en laten daarna badkleding achterwege. © Riva Bella / Naked Wanderings

“Dat gaat heel natuurlijk. Heel vaak moeten wij dan aan het eind van de dag roepen ‘hallo, van wie is die zwemkleding die hier nog hangt’, want ze vergeten dan gewoon dat ze met badkleding gekomen zijn. De volgende keer komen ze bloot. Wij zijn er al heel vaak in geslaagd mensen de ogen te openen en hen voor naturisme te interesseren.” En inderdaad hangen tijdens mijn bezoek aan het thalassocentrum de eerste badpakken al weer aan een haakje aan de muur bij het ‘circuit océan’, klaar om vergeten te worden. Lees meer over wellness, naturisme en het thalassocentrum van Riva Bella.

Niet elke naturist zit er overigens op te wachten om tussen gasten in badkleding rond te lopen, zo blijkt uit reacties op dit artikel op social media. Als iedereen bloot rondloopt, is naaktrecreatie geen issue. Maar zodra er een paar badkledinggasten tussen de bloteriken vertoeven, kan bloot voor sommigen ineens wel weer een ding worden. Vandaar dat de toegang voor gasten in badkleding niet iedereen charmeert.

Meer jongere naturisten en gezinnen

Gasten die juist bewust voor een naturistenvakantie op Riva Bella kiezen, komen voor 25 procent uit Duitsland en 25 procent uit Frankrijk zelf. Zo’n tien procent komt uit Nederland dus de kans dat je op Riva Bella een blote bekende tegen komt, is niet zo heel groot. De rest van de bloteriken komt uit de overige delen van de wereld. Opvallend genoeg wordt het publiek steeds jonger. “We zien elk jaar meer en meer jonge mensen komen”, stelt Valentin. In de hoogseizoenmaanden juli en augustus zijn er heel veel gasten in de leeftijdsgroep 25 – 40 jaar. “Hun ouders kwamen hier al en nu komen ze zelf weer terug, al dan niet met hun eigen kinderen. Alleen de jongere doelgroep vanaf 18 jaar is moeilijk te bereiken.”

Animatie en workshops op Riva Bella

Tijdens de Franse schoolvakanties wordt op Riva Bella gratis kinderanimatie aangeboden voor kinderen van 4 tot 14 jaar. De leiding daarvan is meertalig, wat de kinderclubs ook voor niet-Franse kinderen aantrekkelijk maakt. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op Riva Bella kun je meedoen aan tal van activiteiten. Of geniet van een heerlijke massage op het strand. © Riva Bella / Celine Hamelin
Op Riva Bella kun je meedoen aan tal van activiteiten. Of geniet van een heerlijke massage op het strand. © Riva Bella / Celine Hamelin

Niet alleen voor de kinderen worden workshops aangeboden. Ook volwassenen kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Elk jaar worden er nieuwe activiteiten aanboden. Dit jaar is dat tango- en latino-dansles en cursussen pottenbakken. Ook een bibliotheek, een speeltuin, een sportterrein, een supermarkt, een volleybalveld, een groot schaakspel, een tafeltennistafel en zelfs een autowasstraat behoren tot de faciliteiten, net als de niet te vermijden pétanque-baan en een openlucht yoga-centrum. Boogschieten kan naast de receptie. Wel oppassen voor loslopende lama’s.

Ecologisch en naturistisch kamperen

Naturisme en ecologie gaan hand in hand en daarom heeft Riva Bella veel maatregelen genomen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Op de daken van de bungalows en de sanitairgebouwen liggen zonnepanelen. En tussen de huurtenten van het type Back Banana Filetta staan zonneboilers om het douchewater te verwarmen. Ook heeft Riva Bella oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Een groot deel van het terrein van Riva Bella wordt in beslag genomen door het Étang de Terrenzana. Die enorme waterpartij bestaat uit twee ecologische meren die doorsneden worden door de weg naar de supermarkt. In het noordelijk deel van het meer liggen buizen onder het wateroppervlak. Die worden gebruikt om het douchewater en het water voor de thalasso op te warmen.

De lama's zijn misschien wel het meest zichtbare element van het ecologisch beleid van Riva Bella. © Riva Bella / Celine Hamelin
De lama’s zijn misschien wel het meest zichtbare element van het ecologisch beleid van Riva Bella. © Riva Bella / Celine Hamelin

De vrij rondscharrelende lama’s, die ook terug te vinden zijn in het logo van Riva Bella, houden het gras kort. Hun wol wordt gebruikt als isolatiemateriaal voor de bungalows, als knutselmateriaal in de kidsclubs of gaat naar een Corsicaanse sokkenfabriek. Het drinkwater komt uit een eigen bron, is kalkvrij en smaakt perfect. Al die groene inspanningen hebben Riva Bella het Clé Verte en sinds kort ook het Eco-label opgeleverd.

Het is de bedoeling om in de toekomst het afvalwater te laten filtreren door planten in het étang. Uitbreiding van het aantal bungalows en kampeerplaatsen zit er niet in, want Riva Bella ligt in een ecologische zone.

Gekleed of bloot wandelen

De natuur op en rond Riva Bella kun je ook ontdekken door buiten het park een kilometerslange wandelroute te volgen die deels rondom het meer loopt. De wandelpaden voeren je door de maquis en langs de typisch geurende Corsicaanse struiken. Eucalyptus en een lichte wierookgeur prikkelen regelmatig je neusvleugels. Voor deze wandelroute moet je wel je kleren aantrekken, want deze tocht voert een flink stuk buiten het naturistenterrein. Vraag naar de wandelkaart bij de receptie of meld je aan voor een begeleide wandeling.

Op het terrein van Riva Bella zelf zijn overigens ook twee wandelroutes van circa 3 kilometer uitgezet waarbij je bloot kunt wandelen of joggen en een fitnessparcours kunt volgen. Grote kans dat je dan ook de lama’s onderweg tegen komt.

Corsica: enorme diversiteit aan landschappen

De verleiding is groot om tijdens je blote vakantie op Riva Bella het resort niet te verlaten. Maar daarmee mis je al dat andere moois dat Corsica te bieden heeft. Nergens in Frankrijk vind je op zo’n relatief klein oppervlak zo’n diversiteit aan landschappen. Een groot deel van het eiland is natuurgebied waar dus niet gebouwd mag worden. Veel bloemen en planten op Corsica zijn endemisch en komen dus alleen op het eiland zelf voor. Neem wel goede wandelschoenen mee!

In het najaar en het vroege voorjaar kun je zelfs gaan skiën in een van de drie skigebieden en daarna in zee zwemmen. Toeristen zijn er dan nog niet, dus dan proef je nog echt de authenticiteit van de dorpen, met name die in het bergachtige binnenland.

Ook leuk: bezoek lokale producenten van wijn, Corsicaanse kazen en typisch Corsicaanse ham. Op zo’n 6 kilometer van Riva Bella ligt het Étang de Diana, het centrum van de oestercultuur op Corsica. Zo’n bezoek biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met de Corsicaanse taal, die erg op het Italiaans lijkt. Pas dan ben je echt op Corsica geweest. Lees ook: De 15 mooiste stranden van Corsica.

Hoe kom je op Riva Bella?

Zoals gezegd ligt Riva Bella halverwege Corsica, aan de oostkust. Je kunt vliegen naar Bastia (in het noorden van Corsica, op ongeveer een uur rijden) en naar Ajaccio aan de westkust. Dan ben je 2 uur onderweg door het prachtige, bergachtige binnenland. Vanuit Nederland heb je altijd te maken met een overstap op vliegvelden als Marseille, Lyon of Nice.

Wie met de auto of camper naar Corsica wil, kan kiezen voor de veerboot overdag of de nachtboot. Verschillende veerbootmaatschappijen bieden overtochten aan vanuit Toulon, Nice en Marseille en diverse Italiaanse havensteden zoals Genua.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.