Shadow

Maak kennis met naaktrecreatie en ga naakt sporten in de zomer

Naakt sporten in de zomer, zoals in je blootje surfen, kanoën of suppen? Iedereen die wel eens aan naaktrecreatie heeft gedaan, weet hoe heerlijk het is om bloot te sporten. Waar kun je naakt sporten in de zomer?

Laatst gewijzigd: 5 juli 2023.

Altijd al willen windsurfen in je blootje? Het kan op 4 sterren naturistencamping Riva Bella. © Riva Bella / Celine Hamelin
Altijd al willen windsurfen in je blootje? Het kan op 4 sterren naturistencamping Riva Bella. © Riva Bella / Celine Hamelin

Iedereen die wel eens naakt gezwommen of in zijn of haar blootje heeft liggen zonnen weet hoe heerlijk het is om bij mooi weer geen kleren aan te hebben. Naakt zwemmen, zonnen en recreëren is een stuk hygiënischer zonder plakkende of schurende kleren om nog maar te zwijgen over natte, broeierige badkleding. Bij bloot recreëren heb je geen last van knellende bandjes en verbrande zwembroekrandjes. En de zon en wind op je blote huid geeft een heerlijk gevoel van totale vrijheid.

Naakt watersporten

Naakt sporten in de zomer: in je blootje suppen, windsurfen of kanoën kan vanaf het strand van naturistenresort Riva Bella op Corsica. © Riva Bella / Céline Hamelin
Naakt sporten in de zomer: in je blootje suppen, windsurfen of kanoën kan vanaf het strand van naturistenresort Riva Bella op Corsica. © Riva Bella / Céline Hamelin

De meest logische plek om naakt te sporten is natuurlijk op het water. Want tsja, als je toch al gewend bent aan bloot op het strand, waarom zou je dan op het water wel iets aantrekken? Veel watersporters kiezen er dan ook voor om bloot op de boot te ontspannen. En wat is er fijner en natuurlijker dan lekker bloot te kanoën, te suppen of naakt te windsurfen op de Middellandse Zee? Dat kan onder meer bij Riva Bella, een 4 sterren naturistencentrum op Corsica. Je kunt in je blootje surfen, suppen of kanoën langs het 1,3 kilometer lange strand. Maar omdat de camping geen buren heeft, kun je in de praktijk nog veel verder in je blootje het water op.

Ook de naturistencampings van Euronat en Arnaoutchot liggen aan zee, aan de Atlantische Oceaan om precies te zijn. Maar daar worden geen watersporten aangeboden.

Naakt sporten bij France 4 Naturisme

Riva Bella is een van de 7 luxe naturistencampings in Frankrijk die zijn aangesloten bij France 4 Naturisme. Dit samenwerkingsverband van 3, 4 en 5 sterren naturistencentra is naar eigen zeggen de grootste aanbieder van naturistische vakanties in gezinsverband in Frankrijk. Alle naturistische vakantiedorpen liggen aan zee of een rivier, op het platteland of in de bergen, in een rustige natuurlijke omgeving. Er zijn naturistische zwembaden, balneotherapie, spa’s en thalossotherapie. De naturistische campingdorpen bieden in het zomerseizoen een ideale omgeving voor naturistische vakanties; de Atlantische kust, de Middellandse Zee, het hart van de Provence, de Ardèche en Corsica.

Naakt sporten in de zomer

Naakt aquagymmen in zee bij Riva Bella. Tijdens de aquagym in het clothing-optional thalassocentrum op Riva Bella wordt overigens wel badkleding gedragen. © Riva Bella / Céline Hamelin
Naakt aquagymmen in zee bij Riva Bella. Tijdens de aquagym in het clothing-optional thalassocentrum op Riva Bella wordt overigens wel badkleding gedragen. © Riva Bella / Céline Hamelin

Heb je kennis gemaakt met naaktrecreatie dan snap je ook dat natte oksels, plakkende sportkleding en een rood hoofd het sporten in de zomer niet altijd plezierig maakt. Om dit probleem tegen te gaan, kun je tegenwoordig bij verschillende sportscholen naakt sporten, bijvoorbeeld bij Hanson Fitness in New York. Of  in de fitnessruimtes van een van de campings van France 4 Naturisme bijvoorbeeld.

In adamskostuum de sportschool in

banner-flevonatuur

Wist je dat je op alle France 4 Naturisme campings gebruik kunt maken van de fitness ruimte, met of zonder kleding? De voordelen van naakt fitness gaan veel verder dan sportprestaties. Wie zichzelf bloot durft te stellen, leert niet alleen het eigen lichaam beter te accepteren maar werkt ook elke dag in de sportschool toe naar de ultieme summerbody, wat dit dan ook voor jou mag zijn. Naakt fitness verbetert het zelfbeeld en geeft een gevoel van vrijheid dat moeilijk te bereiken is met kleding aan. Dus schrijf je vast in voor naakt pilates bij Euronat of doe mee aan fitness in het zwembad bij 5 sterren naturistencamping Domaine de la Bélézy!

Yoga in de natuur

Zelfacceptatie, dit is een van de doelen van yoga maar ook van naturisme. Als je dit in gedachten houdt, is naaktheid logisch. Naaktyoga is daarom voor velen een soort therapie met voordelen voor zowel lichaam als geest. Het is een bevrijdende oefening waarbij je het lichaam aan de buitenkant vergeet, om je alleen maar op het innerlijk te concentreren.

Op Riva Bella doet niemand er moeilijk over als je soms liever iets aan houdt. Bij de yoga-sessies zijn de meeste deelnemers gekleed. © Riva Bella / Céline Hamelin
Op Riva Bella doet niemand er moeilijk over als je soms liever iets aan houdt. Bij de yoga-sessies zijn de meeste deelnemers gekleed. © Riva Bella / Céline Hamelin

Daarnaast worden de yogalessen op campings zoals Riva Bella en Arnaoutchot vaak uitgevoerd in een prachtige natuurlijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het strand, in de buurt van een rivier, in het bos of op de top van de berg. Hier ben je pas echt één met de natuur. En voor wie zich toch niet helemaal comfortabel voelt bij het uitoefenen van de downward facing dog in adams- of evakostuum, is een sportbroekje of shirt zeker geen probleem.

Naakt wandelen in de natuur

De naturistenwandeling is een sportactiviteit die zeker niet mag ontbreken in deze lijst. Slenter vrij rond in de natuur zonder kleding, met alleen wandelschoenen en een rugzak als accessoires. Bij de campings kun je informeren welke routes door naturisten bewandelt mogen worden om zo geen andere wandelaars in verlegenheid te brengen. Nu alleen nog kiezen waar! Bewandel de Atlantische kust bij Euronat of Arnaoutchot of kies voor een strandwandeling langs de prachtige Middellandse Zee bij Sérignan Plage Nature.

Op en naast het terrein van Riva Bella zijn twee wandelroutes en een fitness trail waar je naakt kunt wandelen en hardlopen. Voor een grotere wandeling buiten Riva Bella rondom het Étang de Terrazano en door de maquis, moet je wel kleding aantrekken.

Boek zelf een naturistencamping in Europa via ANWB Camping.

Naakt op de fiets

Naakt fietsen op het terrein van Domaine de la Bélézy ©France4naturisme
Belezy©France4naturisme

Geniet op je eigen tempo en ontdek de pracht en praal die de natuur in Frankrijk te bieden heeft, gewoon op de fiets. Crossfietsen op het strand, een fietstocht door het bos met het hele gezin, fietsen op de berg, keuze te over! Geen fiets meegenomen? bij de meeste campings is het mogelijk om een fiets te huren. Op het grote Euronat, een van de grootste naturistencampings in Europa, is een fiets geen overbodige luxe om je over het terrein te verplaatsen. Bestel je kampeerspullen.

Héliomonde: naturistencamping bij Parijs

In 2023 is ook 3 sterren naturistencamping Héliomonde toegetreden tot France4Naturisme. Deze naturistencamping ligt net ten zuiden van Parijs. Je kunt er vanuit Nederland zelfs met de trein naartoe. Héliomonde vormt een prima uitvalsbasis voor mensen die een naturistenvakantie willen combineren met een stedentrip naar Parijs of bezoekjes aan Disneyland Parijs. Bovendien is Héliomonde een mooie tussenstop op weg naar de naturistencampings aan de Atlantische kust en die in Zuid-Frankrijk.

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Lees meer over Flevo Natuur.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *