Shadow

Euronat: complete naturistenwereld aan de Atlantische kust

Toen Hubert Lacroix in 1975 naturistencentrum Euronat oprichtte in een pijnbomenbos in de Franse Médoc-streek, was het de bedoeling dat hier een groot naturistendorp aan de Atlantische Kust zou verrijzen. Inmiddels is Euronat uitgegroeid tot een van de grootste, zo niet het grootste naturistendorp van Europa. Hoe is het om een naturistische vakantie in zo’n groot dorp te beleven?

Door Nico van Dijk. Laatst gewijzigd: 6 juli 2023.

Het is dat er een ‘mairie’, een ‘pharmacie’ een kerk, een ziekenhuis en een begraafplaats ontbreken, maar verder beschikt Euronat over zoveel voorzieningen dat menig Frans dorp er jaloers op zou worden. Zo’n 25 winkels, vijf restaurants en bars, een enorme fietsenverhuur, een manege, binnen- en buitenzwembaden, een geweldig thalassocentrum, sportvelden, culturele activiteiten, gratis kinderclubs, een skatepark plus drie uitgestrekte stranden staan naturisten ten dienste die hier een heerlijke blote vakantie willen hebben. Een paar flinke maten groter dus, dan Arnaoutchot, een ander, maar veel kleiner naturistendorp aan de Atlantische kust, dat ik daarvoor bezocht heb.

Vanuit de lucht zie je pas goed hoe groot Euronat is. Linksonder het centrale plein met de winkels. Schuin daartegenover de sportvelden met de zwembaden en het thalossocentrum. © Euronat
Vanuit de lucht zie je pas goed hoe groot Euronat is. Linksonder het centrale plein met de winkels. Schuin daartegenover de sportvelden met de zwembaden en het thalossocentrum. © Euronat

Beide naturistische vakantiedorpen hebben gemeen dat ze aangesloten bij France4Naturisme. De zeven aangesloten naturistencentra zijn allemaal 3, 4- of 5 sterren naturistendorpen die zich richten op kwalitatief hoogwaardige naturistenvakanties voor families. Euronat in Grayan l’Hôpital en het veel kleinere Arnaoutchot zijn de enige van dit zevental die aan de Franse Atlantische kust liggen.

Bloot door het bos wandelen

Lekker lunchen of borrelen bij een van de nieuwe strandtenten op het duin op Euronat © Euronat
Lekker lunchen of borrelen bij een van de nieuwe strandtenten op het duin op Euronat © Euronat

Euronat telt zo’n 335 hectare pijnboombos. Slechts 40 procent daarvan is bebouwd. Dat betekent dat er dus veel ruimte is om bloot door het bos te wandelen en dieren te spotten, zoals eekhoorns, konijnen en een enkele ree.

Euronat telt meer dan 1200 chalets, studio’s en stacaravans, plus 1400 staanplaatsen voor tenten, caravans en campers. Het hele park is van het begin af aan opgezet als een wereld met verschillende ‘continenten’ die aan beide zijden van de hoofdweg van de receptie naar het strand liggen. Europa was het eerste deel van het park. Azië en Oceanië zijn daarna gebouwd. De straten binnen de continenten, de avenues, zijn vernoemd naar landen in het betreffende continent, waarbij weer rekening is gehouden met de geografische ligging in de echte wereld. De Avenue des Pays Bas ligt dus ten noorden van het Belgische straatje.

Bungalows en studio’s op ruime afstand van elkaar

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Europa en Azië hebben dezelfde opzet. Je vindt hier vooral vier-onder-een-kap studio’s en chalets. Ze liggen allemaal op ruime afstand van elkaar, zodat je van je blote buren totaal geen last hebt. Alle straten lopen cirkelvormig door het bos en eindigen met een keerlus. Doorgaand verkeer is er dus niet.

In het Oceanië-gedeelte zijn de houten bungalows groter en moderner. Deze bungalows zijn vooral interessant voor families vanwege het grotere aantal slaapkamers. Het Polynesië-deel, rechts van de ingang, telt wat meer budget-accommodaties.

Euronat en de andere bij France 4 Naturisme aangesloten naturistencentra staan voor hoogwaardige naturistische familievakanties © Euronat
Euronat en de andere bij France 4 Naturisme aangesloten naturistencentra staan voor hoogwaardige naturistische familievakanties © Euronat

Aan de overkant van de centrale weg liggen aparte gedeeltes voor caravans, blote camperaars en naturistische kampeerders met een tent. De plaatsen voor caravans en campers zijn geëgaliseerd en deels verhard. Op de website kun je al zien of je kampeerplek in de zon of in de schaduw ligt en hoe groot de plaatsen zijn.

Grote villa’s in het Afrika-gedeelte

Een van de villa's in het Afrika-gedeelte © Euronat
Een van de villa’s in het Afrika-gedeelte © Euronat

En anders dan in de echte wereld zijn de mooiste en duurste huizen juist in het Afrikaanse gedeelte te vinden. Dat ligt net als de wijken Zuid-Amerika en Noord-Amerika het dichtst bij het strand. In het Afrikaanse deel staan Amerikaans aandoende villa’s waarvan de eigenaren officieel het hele jaar op het park mogen wonen. Zij kunnen dus permanent in een naturistische wereld wonen. Sommige huizen beschikken over een privé-zwembad en eigen sauna.

En in het Canadese deel met z’n houten huizen, waan je je bijna in het echte Canada. Op sommige delen van Euronat worden de accommodaties vernieuwd. Kampeerplekken maken hier en daar plaats voor luxe mobile homes of luxe safaritenten op palen.

Voor het eerst naar Euronat

In het hoogseizoen kan Euronat tussen de 10.000 en 11.000 naturistische vakantievierders herbergen. Wie voor het eerst naar een naturistencamping gaat, zit misschien niet op zoveel bloteriken om zich heen te wachten. Maar gek genoeg merk je door de ruime, groene opzet van Euronat helemaal niet dat het dorp zo groot is. Al kan het op sommige momenten bij de winkels en op het strand natuurlijk wel druk zijn. Maar de stranden bij Euronat zijn kilometers lang en er is zelfs een apart strand waar je hond los mag lopen.

Beginnende naturisten

Geniet 336x280

Aanvankelijk was Euronat vooral populair bij de Duitsers, maar inmiddels komen bezoekers vooral uit Frankrijk, Duitsland of Engeland. Nederlandse naturisten beslaan maar zo’n 10 procent van de populatie. “We krijgen elk jaar mensen die voor het eerst een naturistische vakantie geboekt hebben”, vertelt Magali Péchaubès-Aubert, die mij op Euronat rondleidt. “Ik krijg ze vaak vooraf al aan de telefoon waar ze heel veel vragen stellen. Ik vertel ze dan mijn eigen ervaringen als beginnend naturist en merk dat ze dat echt waarderen. Voor beginnende naturisten is het hier perfect. Je ziet nauwelijks je buren.”

Ook ziet Péchaubès-Aubert dat de wat lacherige sfeer die voorheen vaak om naturistische vakanties hing, langzaam verdwijnt. “Er komt op televisie meer aandacht voor en het wordt meer als een serieuze vorm van vakantie vieren gezien.”

Totale blote leefstijl of alleen als je daar zin in hebt

Naturistencentra hebben de blote camperaar ontdekt en bieden steeds meer geëgaliseerde plaatsen aan voor campers. © Euronat
Naturistencentra hebben de blote camperaar ontdekt en bieden steeds meer geëgaliseerde plaatsen aan voor campers. © Euronat

Toch kun je ook op Euronat niet om de grote borden heen die her en der staan en waarop gasten worden opgeroepen om vooral bloot te leven. Is dat nodig, zo’n aansporing op een naturistencentrum?

Péchaubès legt uit dat dat te maken heeft met de cultuurverschillen tussen klassieke naturisten en nieuwere generaties naturisten. Waar die laatste groep vooral bloot wil rondlopen op vakantie of op het strand en verder niet, daar kiest de eerste groep voor een totale blote leefstijl. En dat doen ze bewonderenswaardig genoeg ook op frissere dagen als de meerderheid van de Euronat-gasten een jas aan heeft. “Klassieke naturisten houden er van als iedereen de hele tijd bloot rondloopt. Voor nieuwe naturisten is het niet vanzelfsprekend alles de hele tijd bloot te doen.”

In het laagseizoen zijn de meer ‘fundamentalistisch’ ingestelde naturisten in de meerderheid. Daarentegen hebben in het hoogseizoen de nieuwere generaties naturisten de overhand. Voor jongeren die moeite hebben om uit de kleren te gaan, is men op Euronat erg tolerant. Alleen in het zwembad en het in 2019 vernieuwde Thalasso-centrum is bloot verplicht voor iedereen. Het zwembad bestaat uit een binnenbad van 25 meter lang, een buitenbad en een bad waar de glijbanen in uitkomen.

Nieuwe zwembaden in Euronat

In 2022 zijn het overdekte zwembad en het verwarmde openluchtbad met zonneweide uitgebreid met een nieuw openluchtgedeelte: de Lagoon. Dat omvat onder meer een nieuw peuterbad, en is er een gedeelte met massagejets, banken en een stromende rivier. Ook kun op Euronat sinds 2022 paddle-tennis spelen.

Verder zijn er in 2020 meer safaritenten op palen bij gekomen en zijn de kinderclubs vernieuwd. In 2021 zijn ook diverse voorzieningen vernieuwd, waaronder de voetgangerszone in het winkelgebied, het ’theatre de verdure’, de fitnessruimte en een aantal speelvoorzieningen voor kinderen. Ook zijn er accommodaties verbeterd, zoals de joert-tenten.

’s Avonds kun je op Euronat heerlijk dineren in visspecialiteiten-restaurant La Boite à Sardines. Dat ligt net als alle andere horeca, aan het centrale plein dat naar grondlegger Hubert Lacroix is vernoemd. Aan de overkant, bij restaurant Orée des Pins, één van de pizzeria’s en de aanpalende creperie, wordt gedanst.

Vernieuwd thaloassocentrum op Euronat

De volgende ochtend laat de temperatuur te wensen over. Een mooi moment dus om het vernieuwde thaloassocentrum te bezoeken. Het is erg sfeervol en biedt een breed scala aan behandelingen en massages. Je voelt je er meteen op je gemak. Om optimaal te ontspannen voordat ik gemasseerd word, mag ik eerst een rondje hammam en sauna doen. Lees meer over het thalassocentrum in dit artikel. Helemaal ‘zen’ stap ik daarna in mijn huurauto en rij in 2 uurtjes naar het vliegveld van Bordeaux-Mérignac.

Nieuwe kinderclubs in Euronat

Naturistencentra hebben vaak veel faciliteiten voor kinderen en Euronat is daar geen uitzondering op.  Zo zijn er vier, naar leeftijd bepaalde kinderclubs die in 2020 elk een eigen yurt krijgen. Ook komen er nieuwe speeltoestellen en nieuwe animatieprogramma’.

Vind je Euronat toch groot voor een naturistische vakantie? Lees dan even onze reisreportages over Domaine de Bélézy en Domaine de la Sablière. Die liggen beide in Zuid-Frankrijk in respectievelijk de Provence en de Gard. Liever een naturistenvakantie aan de Middellandse Zee? Kies dan voor Riva Bella op Corsica of Sérignan Nature in Zuid-Frankrijk.

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Lees ook: Flevo Natuur: beste naturistencamping van Nederland!

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (4 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *