Shadow

Wellness en naturisme: lekker in je vel zitten in optima forma

Als er ergens een plek is waar lekker in je vel zitten voorop staat, dan is het wel in een naturistencentrum. Vandaar dat veel naturistencentra mooie wellnesszones, spa’s of thalassocentra hebben. We waren aan de Franse Atlantische kust en bezochten onder meer de gloednieuwe wellness in Arnaoutchot en de Thalasso & Spa in Euronat.

Ook op een naturistencamping kan het gebeuren dat de zon het een dag of twee laat afweten en dat het miezert of fris is. En als je de omgeving al kent als de spreekwoordelijke zak van de broek, die op een naturistencamping meestal achterwege blijft, dan is een dagje wellness een prima blote dagbesteding. En als je voor het eerst op een naturistencamping bent, kan een dagje sauna de drempel verlagen om wat makkelijker ook de rest van de dag bloot door te brengen.

Nu zijn er gelukkig genoeg naturistencentra met een uitgebreide wellness of op z’n minst alleen een sauna. Dat geldt in ieder geval voor de zeven naturistische vakantiecentra die zijn aangesloten bij Fracne4Naturisme. Dit zijn stuk voor stuk unieke naturistencentra die verspreid liggen langs de Atlantische Kust, in de Provence, de Languedoc-Roussillon en op Corsica.

Thalassocentrum Riva Bella op Corsica: naturistisch of clothing-optional

Klik of tik op een afbeelding voor een vergroting.

Op 4 sterren naturistencamping en bungalowpark Riva Bella op Corsica vind je een van de twee thalassocentra die het eiland rijk is. Heel wat Corsicanen krijgen bij een feestelijke gelegenheid een voucher voor de thalasso. Omdat het thalassocentrum ook voor gasten van buiten de naturistencamping het hele jaar door 7 dagen per week toegankelijk is, mag je hier ook met badkleding aan lopen. Het thalassocentrum is dus clothing-optional. Dat blijkt blijkt een hele laagdrempelige manier te zijn om mensen kennis te laten maken met naturisme, vertelt manager Sabrina Gaddoni. Wie namelijk even naar buiten loopt om daar op een ligbedje op het strand te gaan liggen, moet badpak, zwembroek of bikini subiet uittrekken. En wie dan eenmaal door heeft hoe fijn het is om bloot te zijn, blijft de rest van de dag bloot rondlopen. “Heel vaak moeten we aan het einde van de dag vragen ‘Hallo, van wie is die badkleding die hier nog hangt’,” vertelt Gaddoni lachend. “Ze vergeten dan hun zwemkleding mee te nemen. We hebben hier zo al heel veel mensen weten te interesseren voor naturisme.” Ook zien de medewerksters in de thalasso steeds meer jonge mensen die zich voor het naturisme interesseren.

Zoutwaterbehandeling, massages en luchtwegbehandeling

Het Thalasso- en Sparesort op Riva Bella biedt een uitgebreid pakket aan wellness-opties, massages en schoonheidsbehandelingen. Ik begin de ochtend met een rondje stoombad en sauna. Daarna volg ik het zeewaterparcours van 20 minuten. Het water van dat ‘circuit océan’ zit vol onderwaterjets, bubbelbanken en massagestralen. Door alle bubbels en een heel klein beetje chloor dat in het bad zit, vormt het zoute water een mooie, lichte schuimlaag die heel zacht op je huid aan voelt. De onderwaterjets werken als een heerlijke massage. Na een pauze en weer een rondje stoombad en sauna volgt iets bijzonders: de Salinea Cavitosonic. Dit is primair een behandeling voor de luchtwegen, maar ook je huid heeft er baat bij. Daarbij lig je op een bed en de ruimte is alleen verlicht met blacklight, wat weer een speciaal effect heeft. Ondanks het geblaas van de lucht in de flesjes olie is het helemaal niet moeilijk om hierbij in slaap te vallen.

Daarnaast biedt het thalassocentrum nog een groot aantal schoonheidsbehandelingen en massages. Een absolute aanrader is de massage buiten in de rieten hutten op het strand. Het zacht rollende geluid van de golven maakt je extra ontspannen. Je zult niet de eerste zijn die tijdens zo’n behandeling in slaap valt.

Gezien de populariteit van het thalassocentrum op Riva Bella moet je vooraf reserveren. Spontaan binnenlopen is er niet bij. “We zijn slachtoffer van ons eigen succes”, lacht Sabrina. Ter plekke kun je altijd nog beslissen welke soort massage of behandeling je wilt. Het thalassocentrum werkt uitsluitend met gediplomeerde vakkrachten. De ‘behandelingenkaart’ is in het Frans, Duits, Engels en Italiaans, maar als je geluk hebt, loopt er ook een Vlaamse medewerkster rond. De website is gedeeltelijk in het Nederlands.

Nieuwe wellness op Arnaoutchot

De nieuwe sauna en hammam van Arnaoutchot ligt rondom een natuurlijke vijver en is een echte zenzone © Autenzio & Cassotis
De nieuwe sauna en hammam van Arnaoutchot ligt rondom een natuurlijke vijver en is een echte zenzone © Autenzio & Cassotis

Op een daarvan, Arnaoutchot, de zuidelijkste van vier grote naturistencentra aan de Atlantische kust, is in 2018 een gloednieuwe wellness geopend. Het ‘Bassins d’Arna’ zoals de spa heet, ligt in een 5000 vierkante meter grote duinvallei, midden op het naturistencentrum. Hoewel de spa omgeven is door luxe chalets, op ruime afstand van elkaar geplaatste mobile homes en zelfs een luxe boomhut met douche en toilet, is de sauna een echte zenzone.

Verspreid in een ruime tuin met een vijver liggen de ontvangstruimte, een sauna en hammam, twee buitenbubbelbaden, een theehuis, een ‘solarium’ (een ruimte met veel glas waar je op frissere dagen kunt zitten) en diverse ruimtes voor behandelingen en massages. Her en der staan ligstoelen. Duinplanten uit de regio zorgen voor een hele natuurlijke en tegelijkertijd serene uitstraling. Als vanzelf ga je hier op fluistertoon praten.

Thalasso op Euronat

Geniet 336x280

Van een heel ander kaliber is de Thalasso op Euronat. Dit naturistencentrum ligt in de Médoc, eveneens aan de Franse Atlantische kust, maar is van een hele andere omvang en opzet dan de wellness in Arnaoutchot. Allereerst is de Thalasso in Euronat helemaal indoor, want op frisse dagen best prettig is. Het Thalasso-centrum bestaat dit jaar dertig jaar en is van buiten helemaal opnieuw in de verf gezet. Je vindt hier twee sauna’s, een hammam, een zeewaterbubbelbad, solaria en een zeewaterbad van 31 graden met waterstralen. In dit bad wordt ook watergymnastiek gegeven.

Een groot deel van het thalassocentrum van Euronat staat in het teken van behandelruimtes. Hier worden allerlei behandelingen tegen stress gegeven, maar ook schoonheidsbehandelingen, gezichtsmassages (ook voor mannen) en allerlei vormen van hydrotherapie.

Ontspannen met een ‘enveloppement’

Behandelingen in het thalassocentrum van Euronat © Euronat.
Behandelingen in het thalassocentrum van Euronat © Euronat.

In de ‘salle d’enveloppement’ bijvoorbeeld staan tien massagetafels opgesteld. Eerst mag je uitkiezen met welk soort olie je gemasseerd wilt worden. De masseuses die hier werken verstaan stuk voor stuk hun vak. Mijn rugpijn, het gevolg van zwaar tuinwerk, is na afloop van een behandeling volledig verdwenen. En afhankelijk van het type massage kun je ook nog als een mummie ingepakt worden.

In weer andere ruimtes worden allerlei hydrotherapeutische behandelingen gegeven. Ook osteotherapie, chiropractie en voetreflextherapie behoren tot de mogelijkheden. Bij medische problemen kun je vooraf een intakegesprek voeren. Je kunt zowel losse behandelingen boeken als meerdaagse kuren en therapieën.

Modderbaden en Chinese geneeskunde op Domaine de Bélézy

Ook Domaine de Bélézy, de enige vijf sterren naturistencamping van Frankrijk, biedt volop mogelijkheden om je naturistenvakantie extra ontspannen te maken. Natuurlijk kun je massages en schoonheidsbehandelingen boeken, maar biedt ook afslankprogramma’s, drainage en rehydratatie-behandelingen en behandelingen met algen en warme modderbaden. Een osteopaat en een dokter in de Chinese geneeskunde helpen je graag van je spier- en gewrichtsklachten af. Daarna kun je weer als herboren de vlakbij gelegen Mont Ventoux op fietsen.

Romeinse baden op Sérignan Plage Nature

De balnéo van Sérignan Plage Nature. Wellness en naturisme in mediterrane sfeer © Céline Hamelin
De balnéo van Sérignan Plage Nature. Wellness en naturisme in mediterrane sfeer © Céline Hamelin

Van een heel ander kaliber is de ‘baléo’ van Serignan Plage Nature. Dit is net als Arnaoutchot en Euronat een 4-sterren naturistencamping, die is aangesloten bij France4Naturisme. Dat is een samenwerkingsverband van zes naturistencentra met vier en vijf sterren.

Sérignan Plage Nature ligt in de Languedoc-Rousillon aan de Middellandse Zee. Op Sérignan Plage Nature zul je vergeefs zoeken naar een sauna of hamam. Maar dat gemis wordt ruimschoots gecompenseerd door de Romeins aandoende ‘balnéo’.

In een ommuurde ruimte in de open lucht liggen vier baden, waaronder een groot 25 meter bad met onderwater muziek. Verder vind je hier bubbelbaden en een zogeheten ‘masserende weg’.  Dit is een bad met een tegenstroom waarvan de bodem aanvoelt alsof je over keien loopt. Dit zorgt voor een fijne voetmassage. Ook hier kun je massages krijgen. Voor de massages moet je betalen, maar de balnéo zelf is gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar.

De hele 2500 vierkante meter grote balnéo is voorzien van Romeinse zuilen, wat het geheel een bijzondere uitstraling geeft. De balnéo is ’s ochtends gereserveerd voor de gasten van de naturistencamping. Bezoekers van de aanpalende textielcamping Sérignan Plage, zijn welkom, maar dienen zich bij de deur van de balnéo van hun kleding te ontdoen. Zij mogen ’s middags met badkleding aan van de balnéo gebruik maken. Maar ja, waarom zou je als je ook in je blote vel van deze balnéo kunt genieten?

Wil je dichtbij huis kennis maken met naturisme? Bezoek dan eens Flevo Natuur in Zeewolde.

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *