Shadow

Naaktrecreatie in Nederland: waar is het toegestaan?

De rechtbank in Utrecht deed op 12 april 2022 een duidelijke uitspraak: Naaktrecreatie is in Nederland toegestaan op aangewezen locaties én op plekken die hiervoor geschikt zijn.  Als handhaving en naaktrecreant van mening verschillen over de geschiktheid van een plek, dan is het aan de rechter om zich hierover uit te spreken.

De rechtbank in Utrecht sprak zich gisteren uit in een zaak die NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie, had aangespannen tegen de gemeente Zeewolde. In 2020 wees de gemeente Zeewolde het Laaksestrand aan als de enige geschikte plek voor naaktrecreatie. Dit gemeentebesluit is echter in strijd met de wetgeving op naaktrecreatie.

Naaktrecreatie: ook in Nederland toegestaan op plekken die 'geschikt' zijn©Simon-Hajducki-Unsplash
Naaktrecreatie: ook in Nederland toegestaan op plekken die ‘geschikt’ zijn©Simon-Hajducki-Unsplash

Gemeenteraad Zeewolde ging bevoegdheid te buiten

Op het Laaksestrand wordt al decennialang bloot gerecreëerd. Door het aanwijzen van dit strand als de enige geschikte plek voor naaktrecreatie, maakte de gemeenteraad de rest van de gemeente per definitie ongeschikt voor naaktrecreatie. Dat is in strijd met artikel 430a Wetboek van Strafrecht. Hierin staat dat gemeenteraden locaties als geschikt voor naaktrecreatie kunnen aanwijzen, maar dat naaktrecreatie ook is toegestaan op andere geschikte plekken. De gemeente Zeewolde negeerde dus de wettelijke mogelijkheid van naaktrecreanten om zelf een geschikte plek uit te kiezen.

De zaak diende op 18 januari jl. bij de bestuursrechter in Utrecht. Het raadsbesluit van de Gemeente Zeewolde is volgens de rechtbank onrechtmatig en de gemeenteraad is hiermee haar bevoegdheid te buiten gegaan. De rechtbank heeft bepaald dat het besluit als volgt had moeten luiden: het Laaksestrand aan te wijzen als plaats in de gemeente Zeewolde die geschikt is voor ongeklede recreatie. Dus niet als enige plaats.

Uitspraak over naaktrecreatie is van landelijk belang

Geniet 336x280

Door deze uitspraak is voor iedereen (weer eens) duidelijk dat je bloot mag recreëren op plekken die de gemeenteraad heeft aangewezen (en dat willen de meeste naaktrecreanten) én op plekken die hiervoor geschikt zijn. Dit is vooral van belang voor plaatsen waar géén officieel aangewezen naaktstrand is en voor rustige plekken waar mensen bloot recreëren.  Dit laatste gebeurt ook in de groene buitengebieden van Zeewolde. Wanneer handhaving en naaktrecreant van mening verschillen over de geschiktheid van een plek, dan is het aan de rechter om zich hierover uit te spreken. Dat is dus niet aan een gemeenteraad.

Een naturistenvakantie boeken in Nederland, Frankrijk of elders in Europa kan via ACSI-Eurocampings. Maak kennis met naturisme in Nederland bij Flevonatuur.

Eerdere bezwaren tegen verbod naaktrecreatie zinloos

Al in december 2020 besloot de gemeente Zeewolde om naaktrecreatie te verbieden in de hele gemeente behalve op het Laaksestrand. NFN had vooraf schriftelijk bezwaar ingediend bij de gemeente en de directeur-bestuurder sprak in tijdens de betreffende raadsvergadering. Na de besluitvorming diende NFN een bezwaar in bij de geschillencommissie van de gemeente. Deze oordeelde dat het bezwaar van NFN niet gegrond was. De weg naar de bestuursrechter was de logische volgende stap om de belangen van naaktrecreanten te verdedigen.

Zeewolde kan binnen zes weken hoger beroep aantekenen bij de Raad van State als zij het niet eens is met de bestuursrechter.

Lees ook: Flevo Natuur: beste naturistencamping van Nederland!

Lees ook onze reportages over naturistenterreinen in Frankrijk:

Euronat, complete naturistenwereld

Arnaoutchot: knusse naturistencamping

Voor het eerst naar een naturistenterrein

Glamping in je blootje

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.