Shadow

Varen met een motorjacht over het Canal du Rhône à Sète

Vakantiegangers die met een motorjacht gaan varen in Zuid-Frankrijk, kiezen meestal voor het Canal du Midi. Maar je kunt vanuit Sète ook de andere kant op varen, over het Canal du Rhône à Sète richting de Camargue. Dit vaargebied is heel anders dan het veel bekendere Canal du Midi. Wij stapten aan boord van een motorjacht van Le Boat en gingen varen over het Canal du Rhone à Sete.

De haven van Palavas-les-Flots @ Nico van Dijk
De haven van Palavas-les-Flots @ Nico van Dijk

Via het Étang de Thau zijn we vanaf het Canal du Midi naar Frontignan gevaren. Na een middagje strand in Frontignan-Plage, een overnachting en tussenstop bij Villeneuve-lès-

Maguelone, zetten we koers naar onze volgende halte. Die ligt drie kilometer verderop in de passantenhaven van Palavas-Les Flots.

Eerst moeten we bij Villeneuve-Lès Maguelone door de pontonbrug. De brugwachter sprint vanaf de andere oever met groot enthousiasme over de brug. Aan onze kant bevindt zich namelijk een boot onder de brug met grote buitenboordmotoren. Met zichtbaar genoegen geeft de brugwachter gas en vaart de hele brug met een grote boog naar de andere oever.

De varende pontonbrug bij Villeneuve-Les-Maguelone @ Nico van Dijk
De varende pontonbrug bij Villeneuve-Les-Maguelone @ Nico van Dijk

We varen verder over het Canal du Rhône à Sète naar Palavas-les-Flots. Het landschap bestaat nog steeds uit watervlaktes waar het Canal du Rhône à Sète tussen muurtjes doorheen loopt. Het blijft een merkwaardig gezicht. Tegelijkertijd kun je je nauwelijks voorstellen dat je hier slechts tien kilometer van een grote stad als Montpellier af bent. Vlak voor Palavas-les-Flots verschijnen op de smalle linkeroever kleine vissershuizen. Te oordelen aan de netten die te drogen hangen en de boten die afgemeerd liggen, wordt er hier nog volop gevist.

Open verbinding met zee

Om in Palavas-les-Flots te komen, moeten we na de brug rechtsaf de rivier de Luze op. Die rivier kruist het Canal du Rhône à Sète en staat in open verbinding met de zee. Dat kan een sterke stroming opleveren, maar we merken er weinig van. Direct na de bocht ligt een brug, die slechts 3,50 meter hoog is. De bimini ligt al plat, maar we moeten zelf nog bukken om er onderdoor te komen.

Afmeren met de boeg aan de kade

De passantenhaven van Palavas-Les-Flots is de enige haven op het hele traject waarbij je met je boeg tegen de kade moet afmeren, in plaats van met de achterkant van je boot. Dat is om te voorkomen dat je schroef schade door de zandbank die pal naast de kade ligt. De rivier is hier niet al te breed. Je moet de steiger iets voorbij varen, naar stuurboord afdraaien en je motorjacht schuin insteken tussen de andere motorjachten, die eveneens vrijwel allemaal van Le Boat zijn. Maar het afmeren gaat soepeltjes. We duidelijk meer ervaring en daarmee ook meer zelfvertrouwen gekregen. Ook een motorjacht van Le Boat, de 1503, met een paar Oostenrijkers aan boord, weet de draai goed te maken. Dat kan echter niet gezegd worden van twee Franse families aan boord van een schip dat ongeveer net zo lang is als het onze. “Daar komen de profi’s”, spotten onze Oostenrijkse buren, vanwege de heuse kapiteinspet die de Franse roerganger op heeft. Maar na een paar botsingen met de steiger liggen ook zij vast. Bij de haven ligt ook een volledig geasfalteerde camping voor campers en ook vanuit die hoek worden alle afmeerperikelen met interesse gade geslagen.

Stroomkabel te kort

In Palavas-les-Flots is elke dag wel een markt @ Nico van Dijk
In Palavas-les-Flots is elke dag wel een markt @ Nico van Dijk

Met de boeg tegen de wal liggen heeft echter een nadeel. De ingang van de stroomkabel voor de walstroom zit achterop de boot. En de kabel komt net een paar meter tekort om bij de stroomkast te komen. De havenmeester komt met een oplossing: zijn verloopstekkers en een geleend verlengsnoer van onze Franse camperbuurman overbruggen de laatste meters. Een paar blikjes bier gaan van de boot naar de wal en er worden vergelijkingen gemaakt tussen camperreizen en vaarvakanties. Schuin tegenover de haven annex camperplaats blijkt en groot pretpark te liggen waar het licht van de attracties een speciaal effect geeft tegen de opgekomen mist van zee.

Palavas-Les-Flots heeft toeristen een paar aardige dingen te bieden. Zo is er vrijwel elke dag wel een markt: een groentemarkt, een gemengde markt, een vlooienmarkt of een brocante-markt (wat voor Fransen toch echt anders is dan een vlooienmarkt). Ook niet te missen, want reusachtig hoog en kolossaal boven de stad uittorenend, is de ‘vuurtoren’, met op de elfde verdieping de Phare Bar. De derde attractie is de stoeltjeslift die over het kanaal van de Luze gaat. Het ziet er wat tuttig uit als je mensen in een slakkentempo in de stoeltjes boven het water ziet gaan, maar grappig is het wel. De boulevard van Palavas-Les-Flottes is niet bijster aantrekkelijk, maar het brede zandstrand, met z’n vele faciliteiten maken dat weer helemaal goed.

Retour of enkele reis

@ Nico van Dijk
@ Nico van Dijk

Eigenlijk zouden we volgens ons oorspronkelijke plan nog doorvaren naar Grau du Roi en Aigues-Mortes, maar dan hadden we onze ‘Le-Boat-boot‘ langer dan een week moeten huren of een enkele reis moeten boeken, dat kan ook. Maar een enkele reis is duurder en je moet met al je bagage met een taxi of het openbaar vervoer terug naar je beginpunt. Ook een op handen zijnde weeromslag en het feit dat we niet hele dagen constant onderweg willen zijn, doen ons besluiten om bij Palavas-Les-Flots de steven te wenden en weer terug te gaan naar Port Cassafières. Zo hebben we op de terugweg nog tijd om lekker van ons motorjacht te genieten, langs de kades te flaneren en van de natuur te genieten. Het is tenslotte een vaarvakantie in Zuid-Frankrijk en geen vaarwedstrijd.

Wil je toch zien hoe Aigues-Mortes er uit ziet? Bekijk dan de video.

Dit is het laatste artikel in een serie over varen met een motorjacht van Le Boat door Zuid-Frankrijk. Lees ook:

Zorgeloos varen over het Canal du Midi met een huurboot van Le Boat
Cruisen met een huurjacht over het Canal du Midi naar Agde
Cruisen op het Canal du Midi en Étang de Thau
Varen met een huurboot door Zuid-Frankrijk: het Canal du Rhône à Sète

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *