Shadow

Historisch Torgau in Saksen: must-visit voor 2024

Voor Torgau, een historische stad aan de Elbe in de deelstaat Saksen, was 2023 een bijzonder jaar. De stad vierde namelijk haar 1050e verjaardag. Maar ook in 2024 is er nog van alles in Torgau te doen. Mooie gebouwen, boeiende musea en culinaire verrassingen: Torgau pakt ook in 2024 uit.

Torgau aan de Elbe: stad vol geschiedenis

De fontein voor het stadhuis van Torgau. © Saksen Tourismus
De fontein voor het stadhuis van Torgau. © Saksen Tourismus

Torgau ken je misschien nog van de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog. In de laatste oorlogsdagen ontmoetten Amerikaanse en Sovjet-Russische troepen hier elkaar voor het eerst. De foto van de handenschuddende Amerikaanse en Russische militairen werd een van de iconische foto’s van de oorlog. Maar dat was niet de enige historische gebeurtenis in de 1050-jarige geschiedenis van Torgau. In de 16e eeuw was de Elbe-stad ook het brandpunt van de Reformatie. Kerkhervormer Maarten Luther bracht hier veel tijd door en wijdde hier de eerste protestantse kerk ter wereld. Elders in Torgau, in de St. Marienkirche, ligt zijn vrouw Katharina von Bora begraven.

1050-jarig bestaan Torgau

De binnenplaats van kasteel Hartenfels in Torgau, Saksisch Elbland De binnenplaats van kasteel Hartenfels in Torgau, Saksisch Elbland  © Saksen Tourismus

De 1050e verjaardag van Torgau bood een schitterend scala aan festiviteiten, en bezoekers en inwoners konden genieten van een week vol activiteiten die zowel de rijke geschiedenis van de stad eerden als het heden vierden. Tijdens de feestweek waren er diverse hoogtepunten, waaronder live muziekoptredens, historische rondleidingen en speciale tentoonstellingen in lokale musea. Een bijzonder moment was de historische bruiloftsoptocht die in de Schlosshof eindigde. Gedurende de week was er een spectaculaire lichtbeeldenshow.

Voor wie Torgau nog niet kent: deze charmante stad biedt een schat aan bezienswaardigheden. De Elbe-stad telt maar liefst 600 monumentale gebouwen. De stad barst van de prachtige gebouwen uit de 16e eeuw. Een van de meest iconische is het kasteel Hartenfels, een prachtig Renaissance-kasteel dat eens de residentie was van de keurvorsten van Saksen. Ook het historische marktplein, dat altijd bruist van activiteit en omringd is door goed bewaarde vakwerkhuizen, mag je tijdens een bezoek aan Torgau niet overslaan.

Nog veel meer te ontdekken in Torgau

Na een jaar van festiviteiten en herdenkingen is Torgau meer dan ooit klaar om toeristen te verwelkomen. Terwijl de feestweek een onvergetelijke ervaring was, is er nog zoveel meer te ontdekken en te beleven in deze betoverende stad. Fietsliefhebbers kunnen vanuit Torgau de Elberadweg-route fietsen. Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur of gewoon wilt genieten van de gastvrije sfeer van een authentieke Duitse stad, Torgau moet absoluut op uw lijst voor 2024 staan.

Andere leuke bestemmingen in Saksen

Voor meer informatie over Torgau en aankomende evenementen, bezoek de website van het verkeersbureau van de deelstaat Saksen. Lees ook meer over de Saaleradweg in Saksen en over het beroemde Kasteel Colditz dat weer open gaat voor publiek. Of kom in 2024 naar Saksen voor de viering van de 250ste geboortedag van Caspar David Friedrich, de beroemdste Duitse schilder uit de Romantiek. Of bezoek speelstad Leipzig tijdens het EK voetbal.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.