Shadow

Kasteel Colditz komt digitaal weer tot leven vanaf 17 april 2024

Kasteel Colditz, een beroemd of zo je wilt berucht kasteel in de Duitse deelstaat Saksen, komt na jaren van leegstand op 17 april 2024 weer tot leven. Dat gebeurt op een bijzondere, digitale manier.

Kasteel Colditz © Saksen Tourismus
Kasteel Colditz © Saksen Tourismus

Het roemruchte renaissance-kasteel Colditz van Frederik de Wijze werd in de zestiende eeuw als statig jachtslot gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de nazi’s gebruikt als krijgsgevangenenkamp voor hoge officieren van de westerse geallieerden. Ook Nederlandse officieren, onder wie opperbevelhebber generaal Winkelman, hebben hier een tijd lang gevangen gezeten.

Ontsnappen uit Kasteel Colditz

Kasteel Colditz in de avond © Saksen Tourismus
Kasteel Colditz in de avond © Saksen Tourismus

De Duitsers dachten dat het onmogelijk was om uit het kasteel te ontsnappen, omdat het zo hoog op een rots boven de rivier de Mulde ligt. Daarom stuurden ze er ook krijgsgevangenen naartoe die al eerder uit andere kampen ontsnapt waren, maar weer opgepakt waren. Ondanks de strenge bewaking, lukt het een aantal officieren toch om op ingenieuze wijze te ontsnappen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd er speelfilms en een 28-delige televisieserie over de ontsnappingen uit Colditz gemaakt.

Met HistoPad zelf ontsnappen uit Kasteel Colditz

Kasteel Colditz heeft de afgelopen jaren leeg gestaan, maar de kamers herbergen nog veel geheimen van eeuwen her. De ongewijzigde staat van veel van de kamers geeft de plek een uniek karakter. Vanaf 17 april 2024 komt het kasteel weer tot leven. De verbouwingswerkzaamheden zijn dan afgerond en het kasteel gaat dan weer open voor bezoekers.

Die kunnen dan een rondleiding volgen met de “HistoPad” tabletgids. Daarmee betreedt je digitaal de ooit zo statige vertrekken. Bewonder de creatieve ontsnappingspogingen van de gevangenen. Test op een interactieve installatie of het je gelukt zou zijn om in een zweefvliegtuig uit kasteel Colditz te ontsnappen en ga op schattenjacht met de tablet. Ooggetuigenverslagen brengen het hospitaal hoofdstuk Colditz weer tot leven. Ontdek het kasteel interactief en leer avontuurlijke verhalen.

De HistoPad in een oogopslag:

  • 8 meeslepende kamers geven inzichten in de geschiedenis van het kasteel
  • 10 meeslepende ontsnappingsverhalen documenteren de legendarische en creatieve ontsnappingspogingen van de geallieerde officieren.
  • Leer meer over de ontwikkeling van het kasteel en van de officieren dankzij augmented reality, 3D enscenering en beelden in hoge resolutie.
  • Navigeer door de kamers met behulp van de interactieve kaart.
  • Beschikbaar in 6 talen: Duits, Engels, Frans, Tsjechisch, Pools, Nederlands
  • Ook geschikt voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Alle informatie en openingstijden vind je op de website van Museumkasteel Colditz. Meer informatie over vakantie in Saksen vind je op de Nederlandstalige website van het Saksisch verkeersbureau.

Saksen rijk aan geschiedenis

De deelstaat Saksen is rijk aan geschiedenis. Ga tijdens een bezoek aan Saksen ook naar de historische stad Torgau aan de Elbe. Of kom in 2024 naar Saksen voor de tentoonstellingen rond de 250ste geboortedag van de Duitse schilder Caspar David Friedrich. Of bezoek speelstad Leipzig tijden het EK voetbal voor mannen. Lees ook: Wat wil je weten over Duitsland?

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

1 Comment

  • Marlies

    Ik wist niet dat Kasteel Colditz gesloten was. Wij hebben het in augustus 2022 nog bezocht en een hele leuke en interessante rondleiding gehad. Leuk dat je vanaf april ook een digitale rondleiding kunt doen en bovendien in het Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.