Shadow

Files in Duitsland in de zomervakantie 2024

Duitsland heeft net als Frankrijk zwarte zaterdagen. Waar staan de files in Duitsland in de zomervakantie 2024 en wat zijn alternatieve routes?

Reis als het kan op zondag, want dan zijn er veel minder files in Duitsland. © Nico van Dijk
Reis als het kan op zondag, want dan zijn er veel minder files in Duitsland. © Nico van Dijk

Laatst gewijzigd: 7 mei 2024

Extra verkeersdrukte door Euro 2024

In de zomervakantie van 2024 belooft het druk te worden op de Duitse snelwegen. Naast de gebruikelijke wegwerkzaamheden en het reguliere vakantieverkeer krijgen weggebruikers ook te maken met extra verkeer. Tussen 14 juni en 14 juli is Duitsland namelijk gastheer voor het Europees Kampioenschap voetbal voor mannen. Het EK Voetbal 2024, ook wel Euro2024 genoemd, wordt gespeeld in tien speelsteden, waaronder München, Leipzig, Gelsenkirchen, Hamburg, Keulen, Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart, Dortmund en Berlijn. Alleen al in Berlijn worden meer dan 2 miljoen voetbalfans verwacht.

Rondom de speeldata kun je richting de speelsteden dus extra files in Duitsland verwachten. De beste tip om die files te omzeilen: Ga lekker met de trein naar Duitsland.

Lees ook:

Wanneer staan er files in Duitsland?

Drukke dagen zomer 2024

Richting het zuiden zijn alle zaterdagen in juni, juli en augustus druk. Erg druk is het in de weekenden in de tweede helft van juli en de eerste week van augustus. De piekuren zijn vrijdag van 13-20 uur en zaterdag van 9-15 uur. De eerste echt zwarte zaterdagen in Duitsland wordt verwacht op 29 juni en 5 juli, dan alleen nog richting het zuiden.

Tussen 13 juli en 17 augustus 2024 wordt het heel druk richting zowel het noorden als het zuiden. Dan lijkt zelfs op de vrijdagen 2 en 9 augustus een soort ‘zwarte vrijdag’ te ontstaan. Er staan dan overal files in Duitsland. Ook het weekend van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus belooft het heel erg druk te worden op de Duitse snelwegen. Ook in de weekenden van 30 en 31 augustus en 6 en 7 september worden veel files in Duitsland verwacht.

Kijk hier voor actuele informatie over drukke zaterdagen en weekenden in Duitsland. Piekuren: vrijdag van 14-18 uur en zaterdag van 11-18 uur en zo van 14-20 uur.

In de zomerperiode is een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland op doorreis naar Scandinavië of naar het zuiden. Al die toeristen op doorreis zorgen vooral op vrijdagen en zaterdagen voor veel files. Het is dan niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer.

Het is verboden voor vrachtverkeer om op zondag te rijden. In juli en augustus geldt dit ook op alle zaterdagen van 7-20 uur op bepaalde gedeelten van autosnelwegen en enkele rijkswegen. Van 20-24 mag wel weer gereden worden, maar vanaf 0 uur geldt het zondagsrijverbod. Tijdens die vrachtautovrije dagen is het een stuk rustiger op de Duitse snelwegen.

Alternatieve routes

 • Via de U-routes kunnen vertragingen of files op de Autobahn omzeild worden. Voor die omleidingen staan blauwe borden langs de weg met een ‘U’ (Umleitung), een pijl en een nummer.

Bergpassen

Alle actuele info over de bergpassen in Duitsland en andere landen kun je vinden op alpenpaesse.de.

Drukke wegen

 • A1 Keulen- Bremen – Osnabrück – Hamburg – Lübeck – Fehmarn. Knelpunten bij Bremen en Hamburg.
 • A2 Berlijn – Hannover – Hamburg, extra drukte rond EK voetbalwedstrijden.
 • A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg. Knelpunten bij Würzburg en Neurenberg.
 • A4 Kirchheimer Dreieck – Chemnitz – Dresden – Görlitz
 • A5 Darmstadt – Karlsruhe – Heidelberg – Bazel. Knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
 • A6 Heilbronn ; Nürnberg
 • A7 Würzburg – Ulm – Füssen. Knelpunt tussen Kempten en Füssen. 
 • A7 Hamburg – Flensburg. Knelpunt bij Hamburg.
 • A7 Kempten – Füssen.
 • A8 Karlsruhe – München – Salzburg. Knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
 • A9 Neurenberg – München. Knelpunt tussen Ingolstadt en München. 
 • A10 Ring Berlijn
 • A61 Mönchengladbach – Koblenz – Ludwigshafen
 • A81 Stuttgart – Singen
 • A93: Inntal Autobahn richting grensovergang Kufstein
 • A95: München – Garmisch Partenkirchen
 • A99 Rondweg München.

Drukke grensovergangen

Een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland is op doorreis naar de populaire bestemmingen in het zuiden van Duitsland, de Alpenlanden of naar Scandinavië. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag.

 • Met Oostenrijk: Suben (A8); Salzburg Walserberg (A1); Kufstein (A12); Grenstunnel Füssen (B179).
 • Met Zwitserland: Basel; Thayngen/Schaffhausen; Konstanz/Kreuzlingen.
 • Met Tsjechië op de A6.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra.
Campings in Duitsland kun je boeken bij Eurocampings/ASCI, Suncamp en Vodatent (safaritenten).
Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken.
Voor stedentrips en andere vakanties in Duitsland kun je terecht bij TUI, De Jong Intra, OAD en Trivago.
En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Toch vertrekken op Zwarte Zaterdagen?

Lees dan hier tips over voorbereiding en rijden op Zwarte Zaterdagen

Werkzaamheden en files in Duitsland

Het is niet alleen vakantieverkeer dat in Duitsland in de zomermaanden voor files zorgt. Ook de vele soms kilometers lange ‘Baustellen’ oftewel wegwerkzaamheden veroorzaken files op de Duitse wegen. En wie op een routeplanner naar de kaart van Duitsland kijkt, krijgt de indruk dat het hele land in 2024 op de schop gaat. Er staan dan ook overal files in Duitsland vanwege wegwerkzaamheden. De ADAC, het Duitse zusje van de ANWB, telde begin mei 1251 Baustellen in heel Duitsland. Vaak gaat het om grote bouwprojecten die jaren duren: de Dauerbaustellen. De winterperiode zorgt weer voor files op andere plaatsen. Lees hier alles over files in Duitsland naar de wintersport.

Behalve richting het zuiden, komen er ook veel files voor tussen Bremen en Hamburg, Flensburg en Hamburg en tussen Hamburg en Hannover. De Elbe-tunnel bij Hamburg, uitgebreide wegwerkzaamheden plus het vele lokale verkeer dat bij Hamburg in- en uitvoegt op de A1 zorgen rondom Hamburg voor files. Lees ook alles over de dieselverboden rond Hamburg en de rest van Duitsland.

In Duitsland wordt ook deze zomer aan de weg gewerkt. Sommige wegen gaan helemaal dicht door werkzaamheden. Om dit artikel een beetje overzichtelijk te houden, hebben we alleen de belangrijkste en langdurigste wegwerkzaamheden vermeld.

Werkzaamheden op de A1 in Duitsland

Op de A1 worden op diverse locaties tussen Keulen en Dortmund wegwerkzaamheden uitgevoerd. Op de A1 tussen Keulen/Koblenz en Trier wordt in beide richtingen tussen het Salmtal en Schweiz aan de weg gewerkt. Er geldt een snelheidsbeperking van 80 km/uur. Verwachte oplevering: 1 augustus 2024.

Op de A1 Keulen – Dortmund wordt op verschillende locaties rond Leverkusen aan bruggen gewerkt. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot 16 december 2024.

Op de A1 van Saarbrücken naar Keulen en Koblenz wordt tussen Mehring en Dreieck Moseltal de rijbaan vernieuwd. Verkeer wordt via de tegenoverliggende rijbaan geleid. Deze werkzaamheden zijn pas eind december 2024 afgerond.

Op de A1 van Keulen naar Dortmund bij Kreuz Wuppertal-Nord worden op de verbindingswg naar de A43 Recklinghausen werkzaamheden aan de brug uitgevoerd. Daardoor is de rijbaan tot 31 oktober 2024 versmald.

Ook op de A1 tussen Dortmund en Münster wordt op diverse locaties aan bruggen gewerkt. Deze werkzaamheden duren tot 15 augustus 2025 en zelfs tot 2 november 2027. Op andere plekken op dit tracé wordt verkeer tijdelijk omgeleid over de tegenoverliggende rijstrook.

Op diverse plekken tussen Bremen en Osnabrück wordt langdurig aan de A1 gewerkt met grote kans op files. Hou rekening met rijbaanversmallingen en snelheidsbeperkingen. Ook op het tracé van Fehmarn naar Lübeck wordt gewerkt met wegversmallingen, snelheidsbeperkingen en files als gevolg.

Werkzaamheden op de A2

Ook op de Duitse A2 kun je files door wegwerkzaamheden verwachten.

Op de A2 van Oberhausen richting Dortmund wordt bij het Kreuz Recklinghausen aan de brug gewerkt. Hou tot en met 27 december 2025 rekening met omleidingen.
Op de A2 Braunschweig – Magdeburg wordt tussen Marienborn/Helmstedt en Eilsleben het wegdek vernieuwd. Hou tot 1 december 2024 over een lengte van 10,5 kilometer rekening met versmalde rijstroken in beide richtingen. Ook op het tracé Dortmund richting Oberhausen wordt op diverse plekken tot en met 31 december 2025 en 1 februari 2025 aan de weg gewerkt.

Files in Duitsland: wegwerkzaamheden op de A3

Op de A3 van Linz naar Passau wordt tussen grensovergang Suben en Pocking tot 30 november 2024 aan de weg gewerkt. Op het traject van Passau naar Neurenberg is de rijbaan bij Kreuz Nürnberg en Nürnberg-Mögeldorf versmald. Dit duurt tot 15 december 2024. Verder wordt op de A3 van Neurenberg naar Würzburg en in omgekeerde richting op diverse plaatsen aan de weg gewerkt. Deze werkzaamheden duren tot en met eind september 2024.

Ook op de A3 van Frankfurt naar Keulen wordt op diverse plaatsen gewerkt. Hou rekening met wegversmallingen, snelheidsbeperkingen en files tot eind 2024. Op het traject van Keulen naar Oberhausen duren de verschillende werkzaamheden tot eind maart 2025. Op de A3 van Oberhausen naar Arnhem wordt tussen 13 en 16 september 2024 1 rijrichting afgesloten vanwege vernieuwing van het wegdek. Dat gebeurt nog een keer van 20 tot 23 september 2024.Van 13 tot 15 september en 25 tot 30 september is de richting van Arnhem naar Oberhausen dicht./k

Werkzaamheden op de A4

Ook op de A4 van Heerlen/Aken richting Keulen moet je op diverse plaatsen rekening houden met files en wegwerkzaamheden. Die worden in fasen opgeleverd, waardoor je tot en met 30 september 2025 te maken kunt krijgen met files. Ook tussen Keulen en Olpe kun je in de zomer van 2024 files verwachten vanwege werkzaamheden. Het goede nieuws is echter dat veel wegwerkzaamheden al eind mei afgerond moeten zijn.

Overige wegwerkzaamheden in Duitsland

Ook op veel andere snelwegen in Duitsland wordt aan de weg gewerkt:

Wegwerkzaamheden A4, A5 en A6

 • Op de A4 tussen Erfurt en Chemnitz en tussen Chemnitz en Dresden wordt in beide richtingen tot en met eind april 2026 en eind oktober 2026 aan de weg gewerkt. Tussen Görlitz en Dresden krijg je tot en met 15 decmeber 2025 op diverse plekken te maken met snelheidsbegrenzingen tot 60 km/uur.
 • Op de A4 tussen Olpe en Keulen duren de wegwerkzaamheden op sommige plekken tot en met 31 juli 2027.
 • Eveneens op de A4 Keulen > Heerlen/Aken wegwerkzaamheden tot en met 15 augustus 2024.
 • Op de A5 wordt tussen Frankfurt en Kassel in beide richtingen aan de weg gewerkt. De rijbanen zijn versmald. De werkzaamheden duren tot en met 19 juli 2024.
 • Eveneens op de A5 tussen Heidelberg en Karlsruhe zijn de rijbanen tot en met 31 december 2024 versmald. Dat geldt ook voor een deel van het traject tussen Darmstadt en Mannheim in beide richtingen.
 • Ook op de A6 tussen Mannheim en Heilbronn en Heilbronn en Neurenberg wordt aan de weg gewerkt. Deze trajecten worden in fasen opgeleverd tot en met 30 november 2024. Ter hoogte van Lichtenau duren de werkzaamheden aan de brug tot en met 31 december 2025. Hier is 1 rijstrook afgesloten. Ook van Neurenberg richting Pilsen krijg je tot en met eind 2025 te maken met wegwerkzaamheden en snelheidsbeperkingen. Hou ook rekening met files bij de grensovergang Pilsen.

Wegwerkzaamheden A7, A8 en A9

 • Op de A7 tussen Würzburg en Ulm en de grensovergang bij Füssen wordt in beide richtingen aan de weg gewerkt. Hou rekening met extra files vanwege wegversmallingen. Deze wegwerkzaamheden worden in fasen opgeleverd tot eind januari 2025.
 • Ook tussen Würzburg en Fulda wordt aan de A7 gewerkt. Hou rekening met files tot en met eind december 2026.
 • Tot en met eind augustus 2024 heb je op de A7 tussen Hamburg en Hannover te maken met files door wegwerkzaamheden. Het goede nieuws is dat veel werkzaamheden op de ring van Hamburg (A7 Hamburg > Flensburg en Denemarken) als het goed is net voor de zomervakantie is afgerond.
 • Op de A8 Karlsruhe – Stuttgart heb je bij Pforzheim Ost tot en met eind 2024 te maken met een omleiding wegens wegwerkzaamheden. Bij Pforzheim Süd krijg je tot en met 31 december 2026 te maken met een snelheidsbeperking tot 60 kilometer per uur.
 • Hou op de A9 tussen München en Stuttgart rekening met wegwerkzaamheden bij Denkendorf, Ingolstadt Süd en Nürenberg-Feucht Ost. Die werkzaamheden zijn medio oktober 2024 afgerond.

Voor een uitgebreider overzicht van wegwerkzaamheden in Duitsland kun je de Staumelder van de Duitse ADAC raadplegen. De Duitse ADAC maakt voor deze zomer ook een Stauprognose (verkeersverwachting).

Rijverbod vrachtwagens

In Duitsland geldt op alle Duitse wegen op zon- en feestdagen een rijverbod van 0-22 uur voor bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 7500 kg en voor alle bedrijfsauto’s (ongeacht hun gewicht) die een aanhangwagen trekken.
Dit rijverbod geldt ook op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus van 7-20 uur op bepaalde gedeelten van autosnelwegen en enkele rijkswegen. Van 20-24 mag wel weer gereden worden, maar vanaf 0 uur geldt het zondagsrijverbod.
Deze rijverboden gelden alleen voor ritten ten behoeve van het vervoer van goederen voor zakelijke doeleinden en niet voor privéritten voor sportieve of recreatieve doeleinden. De rijverboden gelden dus niet voor bijvoorbeeld een camper, een bedrijfsauto met een caravan of vouwwagen erachter.

Tol in Duitsland

De wegen in Duitsland zijn tolvrij. Voor het gebruik van enkele privéweggetjes in de bergen van Beieren wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock moet tol betaald worden.
Zware campers zijn vrijgesteld van tolheffing zolang ze niet worden ingezet voor het vervoer van goederen.

Files aan de grenzen van Duitsland

Verder komen er files voor door een fenomeen waarvan we dachten dat we er in het vrije Europese verkeer van af waren: grenscontroles. Er kunnen grenscontroles voorkomen aan de grenzen met Oostenrijk en Denemarken. Het gaat dan onder meer om de A93 Inntaldreieck – Kufstein en de A7 ten noorden van Flensburg. Dat zijn vooral grenscontroles op de snelwegen. Via de kleine weggetjes en provinciale wegen kun je meestal de files aan de grenzen omzeilen, want op die wegen wordt meestal niet gecontroleerd.

Piekuren

 • Richting het zuiden: vr van 13-20 uur en za van 9-15 uur.
 • Richting het noorden: vr van 14-18 uur en za van 11-18 uur en zo van 16-20 uur

Kijk voor de actuele details op jouw route op de site van de ADAC en vink in de linkerkolom ‘Baustellen’ aan.

Milieusticker

Een flink aantal stadscentra is met de auto alleen met een speciale milieusticker toegankelijk. Dit verbod wordt met borden aangegeven. Voor oudere dieselauto’s of auto’s zonder katalysator, zijn veel stadscentra verboden gebied. Met deze maatregel hoopt men het hoge fijnstofgehalte in de lucht en de luchtverontreiniging terug te brengen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Als de milieusticker niet duidelijk zichtbaar op de auto is aangebracht, dan loopt u de kans op een boete van veertig euro. Ook auto’s met een buitenlands kenteken moeten zo’n sticker hebben.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.7/5 - (8 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *