Shadow

Files in Duitsland in de zomervakantie

Duitsland heeft net als Frankrijk zwarte zaterdagen. Nederlanders. Wat zegt de ANWB over de files in Duitsland in de zomervakantie 2023?

Zonder files door Duitsland © Nico van Dijk
Zonder files door Duitsland © Nico van Dijk

Het lijkt er op dat de zomervakantie 2023 weer verloopt zoals vanouds. En omdat veel vakantiegangers wellicht ook dit jaar overvolle vliegvelden willen mijden, kan het zijn dat meer toeristen dan normaal met de auto op vakantie gaan. Zeker omdat vanaf 1 juni 2022 de benzine-accijns in Duitsland werd verlaagd. Daardoor daalden de benzineprijzen voor Nederlanders naar niveaus die wij alleen van voor de oorlog (voor de Russisch-Oekraïnse oorlog welteverstaan) kennen. De fileprognoses zijn daarom ook dit jaar meer dan in andere jaren met de nodige slagen om de arm omgeven.

Een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland is op doorreis naar de populaire bestemmingen in het zuiden van Duitsland, de Alpenlanden of naar Scandinavië. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag. Files in Duitsland omzeilen? Ga lekker met de trein naar Duitsland op vakantie.

Lees ook:

Wanneer staan er files in Duitsland?

Drukke dagen zomer 2023

Richting het zuiden zijn alle zaterdagen in juli en augustus druk. Erg druk is het in de weekenden in de tweede helft van juli en de eerste week van augustus. De piekuren zijn vrijdag van 13-20 uur en zaterdag van 9-15 uur.

Kijk hier voor actuele informatie over drukke zaterdagen en weekenden in Duitsland. Piekuren: vrijdag van 14-18 uur en zaterdag van 11-18 uur en zo van 14-20 uur.

In de zomerperiode is een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland op doorreis naar Scandinavië of naar het zuiden. Al die toeristen op doorreis zorgen vooral op vrijdagen en zaterdagen voor veel files. Het is dan niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer.

Het is verboden voor vrachtverkeer om op zondag te rijden. In juli en augustus geldt dit ook op alle zaterdagen van 7-20 uur op bepaalde gedeelten van autosnelwegen en enkele rijkswegen. Van 20-24 mag wel weer gereden worden, maar vanaf 0 uur geldt het zondagsrijverbod. Tijdens die vrachtautovrije dagen is het een stuk rustiger op de Duitse snelwegen.

Alternatieve routes

 • Via de U-routes kunnen vertragingen of files op de Autobahn omzeild worden. Voor die omleidingen staan blauwe borden langs de weg met een ‘U’ (Umleitung), een pijl en een nummer.

Nieuwe wegen

 • A1: Fehmarn – Rødby, Fehmarnbelttunnel (20 km). Oplevering medio 2029.
 • A26: Afslag Buxtehude – afslag Jork (5 km). Datum oplevering onbekend.
 • A44: Autobahnkreuz Ratingen-Ost (A3) – afslag Heiligenhaus (4 km). Datum oplevering onbekend.
 • A94: Afslag Malching-Ost- afslag Kirchham (6 km). Oplevering eind 2026. 
 • A98: Autobahndreieeck Hochrhein – afslag Rheinfelden-Karsau (3 km). Datum oplevering onbekend.
 • A281: Afslag Bremen-Airportstadt – afslag Bremen-Kattenturm (2 km). Datum oplevering onbekend.
 • B6n: Köthen-Ost – Autobahnkreuz Wolfen (A9) (15 km). Datum oplevering onbekend.

Bergpassen

Alle actuele info over de bergpassen in Duitsland en andere landen kun je vinden op alpenpaesse.de.

Drukke wegen

 • A1 Osnabrück – Hamburg – Lübeck – Fehmarn. Knelpunten bij Bremen en Hamburg.
 • A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg. Knelpunten bij Würzburg en Neurenberg.
 • A5 Karlsruhe – Heidelberg – Bazel. Knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
 • A7 Würzburg – Ulm – Füssen. Knelpunt tussen Kempten en Füssen. 
 • A7 Hamburg – Flensburg. Knelpunt bij Hamburg.
 • A7 Kempten – Füssen.
 • A8 Karlsruhe – München – Salzburg. Knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
 • A9 Neurenberg – München. Knelpunt tussen Ingolstadt en München. 
 • A61 Mönchengladbach – Koblenz.
 • A99 Rondweg München.

Drukke grensovergangen

 • Met Oostenrijk: Suben (A8); Salzburg Walserberg (A1); Kufstein (A12); Grenstunnel Füssen (B179).
 • Met Zwitserland: Basel; Thayngen/Schaffhausen; Konstanz/Kreuzlingen.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra. Campings in Duitsland kun je boeken bij Campings.com, ANWB Campings en Vodatent (safaritenten). Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken. Voor stedentrips in Duitsland kun je terecht bij TUI en Trivago. En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Toch vertrekken op Zwarte Zaterdagen?

Lees dan hier tips over voorbereiding en rijden op Zwarte Zaterdagen

Werkzaamheden en files in Duitsland

Het is niet alleen vakantieverkeer dat in Duitsland in de zomermaanden voor files zorgt. Ook de vele soms kilometers lange ‘Baustellen’ oftewel wegwerkzaamheden veroorzaken files op de Duitse wegen. Vaak gaat het om grote bouwprojecten die jaren duren. De winterperiode zorgt weer voor files op andere plaatsen. Lees hier alles over files in Duitsland naar de wintersport.

Behalve richting het zuiden, komen er ook veel files voor tussen Bremen en Hamburg, Flensburg en Hamburg en tussen Hamburg en Hannover. De Elbe-tunnel bij Hamburg, uitgebreide wegwerkzaamheden plus het vele lokale verkeer dat bij Hamburg in- en uitvoegt op de A1 zorgen rondom Hamburg voor files. Lees ook alles over de dieselverboden rond Hamburg en de rest van Duitsland.

In Duitsland wordt ook deze zomer aan de weg gewerkt. Sommige wegen gaan helemaal dicht door werkzaamheden:

 • A1:
  Heilgenhafen – Hamburg – Bremen – Keulen – Saarbrücken: tussen Dortmund en Keulen wordt op veel plaatsen aan de weg gewerkt. Deze ‘Dauerbaustellen’ duren op sommige plaatsen tot eind 2023.
 • A3:
  Neurenberg richting Würzburg tussen Erlangen-West en Höchstadt-Oost afgesloten van 23 mei 20.00 tot 24 mei 06.00 uur.
 • A23 Hamburg – Heide, in beide richtingen bij Heide tot 31 december 2023 afgesloten.
 • A44 Kassel richting Dortmund, bij Kassel-Zuid afgesloten tot 30 januari 2024.
 • A45 Giessen – Hagen, in beide richtingen bij Lüdenscheid tot 2027 afgesloten.
 • A66 Wiesbaden – Frankfurt, in beide richtingen bij Wiesbaden tot 1 juni 2023 afgesloten.

Voor een uitgebreider overzicht van wegwerkzaamheden in Duitsland, klik hier. De Duitse ADAC maakt voor deze zomer ook een Stauprognose (verkeersverwachting).

Rijverbod vrachtwagens

In Duitsland geldt op alle Duitse wegen op zon- en feestdagen een rijverbod van 0-22 uur voor bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 7500 kg en voor alle bedrijfsauto’s (ongeacht hun gewicht) die een aanhangwagen trekken.
Dit rijverbod geldt ook op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus van 7-20 uur op bepaalde gedeelten van autosnelwegen en enkele rijkswegen. Van 20-24 mag wel weer gereden worden, maar vanaf 0 uur geldt het zondagsrijverbod.
Deze rijverboden gelden alleen voor ritten ten behoeve van het vervoer van goederen voor zakelijke doeleinden en niet voor privéritten voor sportieve of recreatieve doeleinden. De rijverboden gelden dus niet voor bijvoorbeeld een camper, een bedrijfsauto met een caravan of vouwwagen erachter.

Tol in Duitsland

Voor het gebruik van enkele privéweggetjes in de bergen van Beieren wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock moet tol betaald worden.
Zware campers zijn vrijgesteld van tolheffing zolang ze niet worden ingezet voor het vervoer van goederen.

Files aan de grenzen van Duitsland

Verder komen er files voor door een fenomeen waarvan we dachten dat we er in het vrije Europese verkeer van af waren: grenscontroles. Er kunnen grenscontroles voorkomen aan de grenzen met Oostenrijk en Denemarken. Het gaat dan onder meer om de A93 Inntaldreieck – Kufstein en de A7 ten noorden van Flensburg. Dat zijn vooral grenscontroles op de snelwegen. Via de kleine weggetjes en provinciale wegen kun je meestal de files aan de grenzen omzeilen, want op die wegen wordt meestal niet gecontroleerd.

Piekuren

 • Richting het zuiden: vr van 13-20 uur en za van 9-15 uur.
 • Richting het noorden: vr van 14-18 uur en za van 11-18 uur en zo van 16-20 uur

Kijk voor de actuele details op jouw route op de site van de ADAC en vink in de linkerkolom ‘Baustellen’ aan.

Tol in Duitsland

De wegen in Duitsland zijn tolvrij. Duitsland was van plan om in 2020 tol te gaan heffen voor personenauto’s (ook buitenlandse), maar dat is voorlopig van de baan. Alleen voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnow-tunnel in Rostock moet tol betaald worden.

Milieusticker

Een flink aantal stadscentra is met de auto alleen met een speciale milieusticker toegankelijk. Dit verbod wordt met borden aangegeven. Voor oudere dieselauto’s of auto’s zonder katalysator, zijn veel stadscentra verboden gebied. Met deze maatregel hoopt men het hoge fijnstofgehalte in de lucht en de luchtverontreiniging terug te brengen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Als de milieusticker niet duidelijk zichtbaar op de auto is aangebracht, dan loopt u de kans op een boete van veertig euro. Ook auto’s met een buitenlands kenteken moeten zo’n sticker hebben.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.7/5 - (8 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!