Shadow

Files in Duitsland in de zomervakantie

Duitsland heeft net als Frankrijk zwarte zaterdagen. Nederlanders. Duitsland hanteert vanaf 1 juni 2022 geen corona inreisregels meer voor Nederlanders, maar de files zijn gebleven. Wat zegt de ANWB over de files in Duitsland in de zomervakantie 2022?

Zonder files door Duitsland © Nico van Dijk
Zonder files door Duitsland © Nico van Dijk

Het lijkt er op dat de zomervakantie 2022 weer min of meer normaal kan verlopen, nu de inreisregels en coronabeperkingen opgeheven zijn. En omdat veel vakantiegangers wellicht overvolle vliegvelden willen mijden, kan het zijn dat meer toeristen dan normaal met de auto op vakantie gaan. Zeker omdat vanaf 1 juni 2022 de benzine-accijns in Duitsland verlaagd is. Daardoor dalen de benzineprijzen naar voor Nederlanders lachwekkende niveaus die wij alleen van voor de oorlog (voor de Russisch-Oekraïnse oorlog welteverstaan) kennen. De fileprognoses zijn daarom meer dan in andere jaren met de nodige slagen om de arm omgeven.

Een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland is op doorreis naar de populaire bestemmingen in het zuiden van Duitsland, de Alpenlanden of naar Scandinavië. De beste dagen om te reizen zijn vaak donderdag en zondag. Files in Duitsland omzeilen? Ga lekker met de trein naar Duitsland op vakantie.

Lees ook:

Wanneer staan er files in Duitsland?

Drukke dagen zomer 2022

Richting het zuiden zijn alle zaterdagen in juli en augustus druk. Erg druk is het in de weekenden in de tweede helft van juli en de eerste week van augustus. De piekuren zijn vrijdag van 13-20 uur en zaterdag van 9-15 uur.

Richting het noorden is het vanaf de tweede helft van juli op alle zaterdagen druk en heel druk in de weekenden van 17 juli tot en met 8 augustus. Piekuren: vrijdag van 14-18 uur en zaterdag van 11-18 uur en zo van 14-20 uur.

In de zomerperiode is een groot deel van het vakantieverkeer in Duitsland op doorreis naar Scandinavië of naar het zuiden. Al die toeristen op doorreis zorgen vooral op vrijdagen en zaterdagen voor veel files. Het is dan niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer.

Het is verboden voor vrachtverkeer om op zondag te rijden. In juli en augustus geldt dit ook op alle zaterdagen van 7-20 uur op bepaalde gedeelten van autosnelwegen en enkele rijkswegen. Van 20-24 mag wel weer gereden worden, maar vanaf 0 uur geldt het zondagsrijverbod. Tijdens die vrachtautovrije dagen is het een stuk rustiger op de Duitse snelwegen.

Alternatieve routes

 • Vis de U-routes kunnen vertragingen of files op de Autobahn omzeild worden. Voor die omleidingen staan blauwe borden langs de weg met een ‘U’ (Umleitung), een pijl en een nummer.

Nieuwe wegen

 • A1: Fehmarn – Rødby, Fehmarnbelttunnel (20 km). Oplevering medio 2029.
 • A26: Afslag Buxtehude – afslag Jork (5 km). Datum oplevering onbekend.
 • A44: Autobahnkreuz Ratingen-Ost (A3) – afslag Heiligenhaus (4 km). Datum oplevering onbekend.
 • A94: Afslag Malching-Ost- afslag Kirchham (6 km). Oplevering eind 2026. 
 • A98: Autobahndreieeck Hochrhein – afslag Rheinfelden-Karsau (3 km). Datum oplevering onbekend.
 • A281: Afslag Bremen-Airportstadt – afslag Bremen-Kattenturm (2 km). Datum oplevering onbekend.
 • B6n: Köthen-Ost – Autobahnkreuz Wolfen (A9) (15 km). Datum oplevering onbekend.

Bergpassen

Alle actuele info over de bergpassen in Duitsland en andere landen kun je vinden op alpenpaesse.de.

Drukke wegen

 • A1 Osnabrück – Hamburg – Lübeck – Fehmarn. Knelpunten bij Bremen en Hamburg.
 • A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg. Knelpunten bij Würzburg en Neurenberg.
 • A5 Karlsruhe – Heidelberg – Bazel. Knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
 • A7 Würzburg – Ulm – Füssen. Knelpunt tussen Kempten en Füssen. 
 • A7 Hamburg – Flensburg. Knelpunt bij Hamburg.
 • A7 Kempten – Füssen.
 • A8 Karlsruhe – München – Salzburg. Knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
 • A9 Neurenberg – München. Knelpunt tussen Ingolstadt en München. 
 • A61 Mönchengladbach – Koblenz.
 • A99 Rondweg München.

Drukke grensovergangen

 • Met Oostenrijk: Suben (A8); Salzburg Walserberg (A1); Kufstein (A12); Grenstunnel Füssen (B179).
 • Met Zwitserland: Basel; Thayngen/Schaffhausen; Konstanz/Kreuzlingen.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra. Campings in Duitsland kun je boeken bij Campings.com, ANWB Campings en Vodatent (safaritenten). Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken. Voor stedentrips in Duitsland kun je terecht bij TUI en Trivago. En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Werkzaamheden in Duitsland

In Duitsland wordt op veel trajecten aan de weg gewerkt. De belangrijkste doorgaande wegen waar werkzaamheden plaatsvinden zijn de A1, A2, A3, A5, A7, A8, A30 en A61. Op al die tracés wordt op diverse plekken aan de weg gewerkt. Hou rekening met versmalde rijstroken en snelheidsverlagingen.

Op de A61 tussen het Autobahndreieck Erfttal en Bergheim in de richting Venlo wordt vanaf maandag 4 juli 2022 gewerkt aan de renovatie van de weg. Tijdens de eerste twee weken van de werkzaamheden kan het verkeer richting Venlo nog over 1 rijstrook rijden. Daarna moet ook die dicht. Omdat er geen ruimte is om het verkeer richting Venlo over de andere rijbaan te leiden, wordt dit wegdeel in z’n geheel afgesloten. Verkeer wordt ter plaatse omgeleid. De verwachting is dat die afsluiting tot eind november 2022 duurt.

Het goede nieuws is dat een aantal drukke knooppunten op de A3 richting het zuiden nu opgelost zijn. Het gaat dan met name om de Baustelle bij de landtunnel bij Würzburg. De weg is daar eindelijk klaar. Daar staat tegenover dat je op de A3 van Biebelried tot Erlangen over een lengte van ongeveer 80 km te maken krijgt met diverse Baustellen.

Rijverbod vrachtwagens

In Duitsland geldt op alle Duitse wegen op zon- en feestdagen een rijverbod van 0-22 uur voor bedrijfsauto’s met een toegestane maximummassa van meer dan 7500 kg en voor alle bedrijfsauto’s (ongeacht hun gewicht) die een aanhangwagen trekken.
Dit rijverbod geldt ook op alle zaterdagen in de maanden juli en augustus van 7-20 uur op bepaalde gedeelten van autosnelwegen en enkele rijkswegen. Van 20-24 mag wel weer gereden worden, maar vanaf 0 uur geldt het zondagsrijverbod.
Deze rijverboden gelden alleen voor ritten ten behoeve van het vervoer van goederen voor zakelijke doeleinden en niet voor privéritten voor sportieve of recreatieve doeleinden. De rijverboden gelden dus niet voor bijvoorbeeld een camper, een bedrijfsauto met een caravan of vouwwagen erachter.

Tol in Duitsland

Voor het gebruik van enkele privéweggetjes in de bergen van Beieren wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock moet tol betaald worden.
Zware campers zijn vrijgesteld van tolheffing zolang ze niet worden ingezet voor het vervoer van goederen.

Files en wegwerkzaamheden in Duitsland

Het is niet alleen vakantieverkeer dat in Duitsland in de zomermaanden voor files zorgt. Ook de vele soms kilometers lange ‘Baustellen’ oftewel wegwerkzaamheden veroorzaken files op de Duitse wegen. Vaak gaat het om grote bouwprojecten die jaren duren. De winterperiode zorgt weer voor files op andere plaatsen. Lees hier alles over files in Duitsland naar de wintersport.

Behalve richting het zuiden, komen er ook veel files voor tussen Bremen en Hamburg, Flensburg en Hamburg en tussen Hamburg en Hannover. De Elbe-tunnel bij Hamburg, uitgebreide wegwerkzaamheden plus het vele lokale verkeer dat bij Hamburg in- en uitvoegt op de A1 zorgen rondom Hamburg voor files. Lees ook alles over de dieselverboden rond Hamburg en de rest van Duitsland. Het grootste deel van de werkzaamheden aan de ringweg rond München is inmiddels afgerond.

Ook wordt onder meer gewerkt op de A1, A3 en A63 rondom Keulen. Rondom Neurenberg vinden eveneens wegwerkzaamheden plaats.

Files aan de grenzen van Duitsland

Verder komen er files voor door een fenomeen waarvan we dachten dat we er in het vrije Europese verkeer van af waren: grenscontroles. Er kunnen grenscontroles voorkomen aan de grenzen met Oostenrijk en Denemarken. Het gaat dan onder meer om de A93 Inntaldreieck – Kufstein en de A7 ten noorden van Flensburg. Dat zijn vooral grenscontroles op de snelwegen. Via de kleine weggetjes en provinciale wegen kun je meestal de files aan de grenzen omzeilen, want op die wegen wordt meestal niet gecontroleerd.

Piekuren

 • Richting het zuiden: vr van 13-20 uur en za van 9-15 uur.
 • Richting het noorden: vr van 14-18 uur en za van 11-18 uur en zo van 16-20 uur

Werkzaamheden

 • A1 Heilgenhafen – Hamburg – Bremen – Keulen – Saarbrücken: De grootste Baustelle (45 km) is te vinden tussen Osnabrück – Bremen: tussen afslag Groß Ippener en afslag Bremen-Arsten, in beide richtingen.  Deze werkzaamheden duren tot en met eind 2021. Ook tussen Dortmund en Keulen wordt op veel plaatsen aan de weg gewerkt. Deze ‘Dauerbaustellen’ duren tot maart 2023 en op sommige plaatsen tot eind 2023.
 • A3 Ring Keulen.
 • A3 Frankfurt – Würzburg. Sinds eind 2018 is hier een groot deel van het leed geleden en is de snelweg grote delen twee keer drie baans. Wel kan het verkeer nog last hebben van de bouwwerkzaamheden rondom Würzburg.
 • A3 Würzburg – Neurenberg.
 • A6 Saarbrücken – Mannheim – Nürnberg – Waidhaus
 • A7 Fulda – Würzburg.
 • A7 Hamburg – Flensburg.
 • A8 Stuttgart – Ulm.
 • A99 Ring München (vooral het noorden en noordoosten).
 • A61 Mönchengladbach – Koblenz.

Kijk voor de actuele details op jouw route op de site van de ADAC en vink in de linkerkolom ‘Baustellen’ aan.

Tol in Duitsland

De wegen in Duitsland zijn tolvrij. Duitsland was van plan om in 2020 tol te gaan heffen voor personenauto’s (ook buitenlandse), maar dat is voorlopig van de baan. Alleen voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnow-tunnel in Rostock moet tol betaald worden.

Milieusticker

Een flink aantal stadscentra is met de auto alleen met een speciale milieusticker toegankelijk. Dit verbod wordt met borden aangegeven. Voor oudere dieselauto’s of auto’s zonder katalysator, zijn veel stadscentra verboden gebied. Met deze maatregel hoopt men het hoge fijnstofgehalte in de lucht en de luchtverontreiniging terug te brengen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Als de milieusticker niet duidelijk zichtbaar op de auto is aangebracht, dan loopt u de kans op een boete van veertig euro. Ook auto’s met een buitenlands kenteken moeten zo’n sticker hebben.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.7/5 - (8 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!