Shadow

Beleef de Saaleradweg in Saksen–Anhalt

Als fietsregio is Saksen-Anhalt, gelegen in het midden van Duitsland, nog relatief onbekend. Wat zonde is, want juist hier kun je geweldig fietsen, zoals op de Saaleradweg. Langs verschillende rivieren, zoals de Elbe, de Unstrut, de Aller en de Saale, lopen heerlijke, vlakke fietspaden die je door een prachtig en divers landschap en langs verschillende bezienswaardigheden brengen. De routes zijn doorlopend bewegwijzerd en de wegen goed uitgebouwd. Zo ook de Saaleradweg, die ruim 150 kilometer door Saksen-Anhalt loopt en dit jaar vanwege zijn 25-jarig bestaan nog een beetje bijzonderder wordt.

De 'Saalebogen' bij Paska © Vincen Graetsch
De ‘Saalebogen’ bij Paska © Vincen Graetsch

Romantiek langs de Saale

De Saaleradweg volgt de rivier de Saale ruim 400 kilometer lang door de drie deelstaten. De Saale ontspringt in het Fichtelgebergte in Beieren en stroomt via Thüringen Saksen-Anhalt binnen tot de monding in de Elbe bij het stadje Barby. De fietsroute geldt als een van de mooiste en meest afwisselende rivierroutes en de rivier zelf als de meest romantische van Duitsland. Als je door de schilderachtige dalen en wijnbergen fietst begrijp je waarom. Langs geen enkele andere route vind je zo veel kastelen en burchten als langs de Saaleradweg. In Weißenfels ontdek je met Neu-Augustusburg een van de grootste barokke kastelen van Duitsland.

In Bad Dürrenberg herdenkt het langste gradeerwerk van Europa de geschiedenis van de zoutwinning. Ook een aanrader: het sprookjesachtige kasteel Bernburg, dat ook wel de ‘kroon van Anhalt’ genoemd wordt.

Wijnvelden langs de Saaleradweg

In het zuidelijke gedeelte van Saksen-Anhalt fiets je door de wijnregio Saale-Unstrut. De noordelijkste wijnstreek van Duitsland is vernoemd naar de rivieren Saale en Unstrut en telt maar liefst 500 particuliere wijngaarden. Houd je van wijn, dan zit je hier goed; levensgenieters kunnen hier op verschillende plekken langs de route afstappen voor een goed glas wijn. Het noordelijke stuk van de Saaleradweg wordt vooral gekenmerkt door uitgestrekte riviervlaktes en beschermde natuurgebieden met interessante dier- en plantensoorten.

Bezienswaardige stadjes in Saksen-Anhalt

Plein in Halle © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH
Plein in Halle © Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH

Het eerste stadje dat je in Saksen-Anhalt passeert is Naumburg. Naumberg heeft historisch centrum en is rijk aan een groot aantal monumenten uit de renaissance en de barok. De Petrus- en Paulusdom behoort tot de belangrijkste culturele monumenten uit de middeleeuwen. Ook Halle, de grootste stad van Saksen-Anhalt, mag je niet overslaan. Halle bloeide op door de zoutwinning, maar ook de oudste chocoladefabriek van Duitsland is hier te vinden. Nadat je in Barby het eindpunt van de Saaleradweg hebt bereikt, is het zeker de moeite waard om 20 kilometer verderop de hoofdstad Maagdenburg te bezoeken. Maagdenburg is de stad van de uitvinders, techneuten, geleerden en studenten. Aanraders zijn de Otto-Richter-Straße, de kleurrijkste straat van Duitsland, en het Elbauepark.

Al 25 jaar fietsgenot langs de Saale

In 2019 bestaat de Saaleradweg 25 jaar en dat wordt op verschillende plekken gevierd. De hele zomer door worden er in stadjes langs de route feesten georganiseerd. Ook zijn er speciale arrangementen te boeken. Je leest er meer over op de website.

Praktische informatie over vakantie in Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt ligt in het hart van Duitsland en is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Grote steden als Halle en Maagdenburg bereikt binnen zes uur vanaf Utrecht. Bezoek ook Torgau, een van de vele historische steden in Saksen.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4.7/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *