Shadow

Saksen viert 250e geboortedag Caspar David Friedrich

De Duitse deelstaat Saksen pakt dit jaar groot uit voor de viering van de 250e geboortedag van de schilder Caspar David Friedrich. Vooral in Dresden, waar hij een groot deel van zijn leven woonde, is veel aandacht voor zijn werk. Maar ook in andere delen van Saksen gaat de 250e geboortedag van Caspar David Friedrich niet ongemerkt voorbij.

"Wanderer über dem Nebelmeer" is het beroemdste schilderij van Caspar David Friedrich © Wikiimages / Pixabay
“Wanderer über dem Nebelmeer” is het beroemdste schilderij van Caspar David Friedrich © Wikiimages / Pixabay

Caspar David Friedrich (1774-1840), geboren in Greifswald, is de beroemdste Duitse schilder uit de Romantiek. In de kunst draait alles om verlangen, fantasie, gevoel en intuïtie, maar ook vrijheid en aandacht voor de natuur staan centraal in de Romantiek. Friedrich is vooral bekend van zijn schilderijen van droomlandschappen met een ruige natuur en op de voorgrond een eenzame mens. Befaamd zijn zijn schilderijen die hij maakte op het eiland Rügen, in de Duitse Oostzee, dat befaamd is om z’n krijtrotsen.

Caspar David Friedrich in Dresden

Caspar David Friedrich bracht het grootste deel van zijn leven, zo’n veertig jaar, door in Dresden. Hij reisde veel door Saksen en maakte in zijn atelier in Dresden schetsen en aquarellen die uitgroeiden tot meesterwerken. In totaal maakte hij 150 schilderijen. Hij was altijd te voet onderweg en was een soort vroege “langzame reiziger”, met een scherp oog voor de natuur die zijn verbeelding vertaalde in grote kunstwerken.

In de voetsporen van Caspar David Friedrich

Caspar David Friedrich werd tijdens zijn leven vaak verkeerd begrepen, maar wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste Duitse schilder van de Romantiek. Zijn beroemdste schilderij is waarschijnlijk “Wanderer über dem Nebelmeer”, dat werd geïnspireerd door het wildromantische landschap van Saksisch Zwitserland. In dat gebied, tegenwoordig een nationaal park, vond hij bizarre rotsformaties, tafelbergen en dichte bossen. Wandelaars kunnen hier het Caspar David Friedrich-pad lopen. Ook de Zittau-bergen inspireerden hem.

Tentoonstellingen rond Caspar David Friedrich

Vanaf augustus zijn er twee grote tentoonstellingen in Dresden, onder meer in het Albertinum, maar het is zeker de moeite waard om Saksen het hele jaar door te ontdekken! Ook in Leipzig en Chemnitz worden werken van Caspar David Friedrich geëxposeerd. Op de website van het verkeersbureau van Saksen vind je alle belangrijke informatie en inspiratie over het Caspar David Friedrich-jaar.

Saksen heeft nog veel meer toeristische hoogtepunten. Bezoek bijvoorbeeld de historische stad Torgau of het beroemde Kasteel Colditz. Of bezoek Leipzig tijdens het EK voetbal.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.