Shadow

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland in 2021

Door corona gingen de kerstmarkten vorig jaar niet door, maar voor 2021 staan er weer een aantal Duitse kerstmarkten op de agenda. En zeg je kerstmarkten dan denken de meeste mensen onmiddellijk aan kerstmarkten in Duitsland. Duitsland is met afstand kerstmarkten-land nummer 1. Wij zetten de leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rijtje. Check wel voor je afreist of er wijzigingen zijn!

Kerstmarkten in Duitsland onverminderd populair

Kerstmarkten Duitsland
In veel Duitse steden zijn er dit jaar weer kerstmarkten ©Chris Wanders-Pixabay

Waarom zijn kerstmarkten in Duitsland eigenlijk zo populair? Dat komt waarschijnlijk doordat de Duitsers al een lange kersttraditie hebben. Die gaat terug naar Maarten Luther en de Reformatie. Dankzij hem verschoof in de zestiende eeuw het katholieke pakjesavond en Sinterklaas naar kerst, het Christkindl-feest. Vandaar dat er in Duitsland zoveel Christkindlmarkten zijn, zoals kerstmarkten in Duitsland vaak genoemd worden. We vinden het heerlijk om in die donkere winterperiode te slenteren langs romantische kraampjes en nostalgisch versierde etalages. Lekker even een weekendje weg in een ander land. Maar misschien zijn al die Nederlanders ook wel zo dol op de kerstmarkten in Duitsland vanwege de vele lokale lekkernijen.

De kerstmarkten in Duitsland beginnen meestal rond het begin van de adventstijd (begin december) en eindigen meestal in de eerste week van januari. Kerstmarkten naar Duitsland boek je bij De Jong IntraOad en bij NS International. Lekker comfortabel naar verschillende kerstmarkten in Duitsland? Boek dan een kerstmarktcruise. Bekijk voor je boekt altijd eerst de kerstmarkt beoordelingen.

Kerstmarkt Baden-Baden

De kerstmarkt begint op donderdag 25 november en is een must voor mensen die een echte kerstervaring willen. In de tientallen ingerichte kraampjes vind je kerstversiering, houten speelgoed, ambachtelijke producten en veel te eten. De kerstmarkt van Baden-Baden wordt gehouden van 25 november 2021 tot 6 januari 2022 en is open van 11.00 tot 21.00 uur. Op 24 november vanaf 17.00 uur en op 24 december van 10.00 tot 15.00 uur.

Acht kerstmarkten in Düsseldorf in 2021

Dat veel Nederlanders de kerstmarkt in Düsseldorf kennen is niet zonder reden: al vanaf november baadt de stad in het licht en telt rond de kerst een aantal kerstmarkten. In de uitbundig met kerstversierselen opgetuigde kraampjes is van alles te koop. Ook typische Duitse lekkernijen als Bratäpfel (gebraden appels), Zimtsterne (kaneelkoekjes), Reibekuchen (aardappelkoeken) en natuurlijk Glühwein. Op de Gustaf Grundgens Platz is er een 450m2 grote schaatsbaan.

Om het publiek beter te spreiden krijgt Düsseldorf in 2021 maar liefst acht kerstmarkten. Op iedere kerstmarkt staan in tegenstelling tot vorige edities iets minder hutten en kraampjes, en ook de onderlinge afstand tussen de hutten wordt vergroot. Sprookjesachtige decors, honderden kraampjes, feeërieke verlichting, het reuzenrad op de Burgplatz en volop glühwein toveren de binnenstad om tot een kerst eldorado.

De acht kerstmarkten hebben ieder hun eigen sfeer en karakter en zijn alle op loopafstand van elkaar te bereiken: de Altstad Markt in de Marktstrasse en Flinger Strasse, de Handwerker Markt voor het stadhuis, de Schadow Markt in de Schadowstrasse, de Kö-Bogen-Markt verhuist naar de Gustaf-Gründgens-Platz en de met sterren
verlichte Sternchen Markt op de binnenplaats van de Wilhelm Marx Huis. De Engelchen Markt, herkenbaar aan de vele goudkleurige afbeeldingen van jugendstil-engelen boven de kraampjes is gesitueerd op de Heinrich-Heine-Platz, de Märchen Markt – met zo’n 15.000 Led lampen terecht Sprookjesmarkt genoemd – bevindt zich aan de Schadowplatz en voor het eerst verschijnt er een kerstmarkt op de beroemde winkelstraat Köningsallee: de Kö-Lichter-Markt.

De openingstijden zijn van 18 november tot en met 30 december 2021 van 11.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur. Op 21 november en 24 en 25 december zijn de kerstmarkten van Düsseldorf gesloten.

Kerstmarkt Osnabrück

De jaarlijkse kerstmarkt in Osnabrück wordt gehouden in de oude stadskern. Elk jaar speelt een levensgrote muziekdoos non-stop kerstliedjes. Natuurlijk is er van alles te koop in de kraampjes en omringende winkels, bijvoorbeeld in het Nikolaiort in het midden van Osnabrück. Bijzonder is de ruim 100 jaar oude carrousel. En culinair genieten kan ook in de diversiteit aan restaurants. De kerstmarkt wordt dit jaar gehouden van 22 november tot en met woensdag 22 december op maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 22.00 uur; op zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Kerstmarkt Keulen in 2021

Je bent er binnen twee uurtjes, maar het voelt als lekker ver weg: de kerstmarkt in Keulen. En je hebt er wel een dagje voor nodig, want de markt is groot en omvat veel pleinen en straatjes die allemaal mooi versierd en gezellig verlicht zijn. Op de Heumarkt staat naar verwachting een zeer grote schaatspiste. En als je er dan toch bent: ook de Dom van Keulen is een bezoekje waard, net als het Chocolademuseum. De kerstmarkt in Keulen wordt gehouden van 22 november tot en met 23 december 2021 en is geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur.

Kerstmarkt Essen

Verleidelijk leuk en sfeervol sprookjesachtig is de kerstmarkt van Essen. Waar je ook kijkt vanaf de Willy-Brandt-Platz, langs de Rathenaustraße, op de Kennedyplatz tot aan de Flachsmarkt: het is een lange rij fonkelende lichtjes en meer dan 250 sfeervol ingerichte marktkraampjes. Gelardeerd met rijk versierde koopmanshuizen. En op de markt natuurlijk traditionele kerstgeschenken, maar ook alternatieve en exotische producten.  Dit jaar komen de markthandelaren uit 20 verschillende landen en uit verschillende Duitse regio’s. Essen wordt door velen gezien als de mooiste kerstmarkt van Duitsland! Beroemd is de gigantische kerstboom op de Willy Brandtplatz. Daarnaast staat de kerstmarkt bekend om haar vele culinaire versnaperingen en wordt er tevens een Middeleeuwse kerstmarkt gehouden. De kerstmarkt Essen wordt gehouden van 12 november 2021 tot en met 23 december 2021 zondag tot en met donderdag van 11:00 uur tot 21:00 uur en vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur.

Kerstmarkt Aken

Deze grote, en toch knusse kerstmarkt in Aken wordt jaarlijks gehouden in het traditionele centrum van Aachen (Aken). Koop eens een Akense Print, een pop gemaakt van kruidkoek. En vergeet ook de glühwein en de aardappelpannenkoekjes niet! Rondom de kerk staan feestelijke kerstkraampjes en er is een ruim aanbod aan originele kerstversieringen op deze traditionele markt. De kerstmarkt in Aken is geopend van 19 november tot en met 23 december 2021 van 11.00 uur tot 21.00 uur. Op 23 december tot 20.00 uur.

Kerstmarkt Frankfurt

De kerstmarkt in Frankfurt geldt als één van de oudste en mooiste kerstmarkten in Duitsland en telt zo’n 250 kraampjes. De focus van de kerstmarkt in Frankfurt ligt op de Römerberg in de oude stad. Daar staat ook de grootste kerstboom van Duitsland. Speciale lekkernij zijn de zogeheten Bethmännchen, koekjes met amandel en marsepein. Ook bezoek aan de Römerhallen en Pauluskerk waar ambachtslieden hun werk verkopen. In 2021 wordt de kerstmarkt gehouden van 22 november tot en met 22 december van 10.00 uur tot 21.00 uur. Op zondag vanaf 11.00 uur.
Lees ook: Chillen in de zomer in Frankfurt am Main.

Duitse kerstmarkten in de grensstreek

Witte kerstmarkt in Winterberg

Een van de leukste kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt van Winterberg in het Sauerland. Het marktplein Untere Pfote is omgebouwd tot een winterse kerstmarkt met besneeuwde dennenbomen en houten hutjes. En omdat Winterberg een van de meest sneeuwzekere gebieden van Duitsland is, loop je hier een grote kans op een witte kerstmarkt. Tip: combineer een bezoek aan de kerstmarkt van Winterberg met een skivakantie in Winterberg!
Er is nog geen datum voor 2021 bekend.

Alle genoemde openingstijden en data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. Lees ook ons artikel over de mooiste kerstmarkten in Nederland en België en de leukste kerstmarkten in Frankrijk

Boek ook een van deze aanbiedingen naar kerstmarkten in Duitsland of overnachting tijdens kerst.

CenterParcs
Europapark
Kerstmarkten Duitsland met De Jong Intra
Kerstmarkten in Duitsland met OAD
Hotels bij kerstmarkten
Met de trein naar de Duitse kerstmarkten

 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (4 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!