De leukste kerstmarkten in Duitsland

Geplaatst door Redactie op 14 november 2018 om 14:43 in de categorie Beurzen en evenementen

Zeg je kerstmarkten dan denken de meeste mensen onmiddellijk aan kerstmarkten in Duitsland. Duitsland is met afstand kerstmarkten-land nummer 1. Wij zetten de leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rijtje.

Kerstmarkt in Winterberg

Kerstmarkt in Winterberg © Ferienwelt Winterberg

Waarom zijn kerstmarkten in Duitsland eigenlijk zo populair? Dat komt waarschijnlijk doordat de Duitsers al een lange kersttraditie hebben. Die gaat terug op Maarten Luther en de Reformatie. Dankzij hem verschoof in de zestiende eeuw het katholieke pakjesavond en Sinterklaas naar kerst, het Christkindl-feest. Vandaar dat er in Duitsland zoveel Christkindlmarkten zijn, zoals kerstmarkten in Duitsland vaak genoemd worden. We vinden het heerlijk om in die donkere winterperiode te slenteren langs romantische kraampjes en nostalgisch versierde etalages. Lekker even een weekendje weg in een ander land. Maar misschien zijn al die Nederlanders ook wel zo dol op de kerstmarkten in Duitsland vanwege de vele lokale lekkernijen.

De kerstmarkten in Duitsland beginnen meestal rond het begin van de adventstijd (begin december) en eindigen meestal in de eerste week van januari. Kerstmarkten naar Duitsland boek je bij De Jong IntraOad en bij NS International. Lekker comfortabel naar verschillende kerstmarkten in Duitsland? Boek dan een kerstmarktcruise. Bekijk voor je boekt altijd eerst de kerstmarkt beoordelingen.

Kerstmarkt Düsseldorf

Dat veel Nederlanders de kerstmarkt in Düsseldorf kennen is niet zonder reden: al vanaf november baadt de stad in het licht en telt rond de kerst maar liefst 6 verschillende kerstmarkten. In de ruim 250 uitbundig met kerstversierselen opgetuigde kraampjes is van alles te koop. Ook typische Duitse lekkernijen als Bratäpfel (gebraden appels), Zimtsterne (kaneelkoekjes), Reibekuchen (aardappelkoeken) en natuurlijk Glühwein. Op de Gustaf Grundgens Platz is elk jaar een 450m2 grote schaatsbaan. Aan de voet van het icoon van Düsseldorf, het ruiterstandbeeld van Jan Wellem, strekt zich een complete jaarbeurs uit met edelsmeden, glasblazers en kaarsenmakers.
Kerstmarkt 2018: van 22 november  tot en met 30 december van 11.00 tot 20.00. Op vrijdag en zaterdag is de kerstmarkt in Düsseldorf open tot 21.00 uur. Op dodenherdenking 25 november 2018 gesloten en 24 december geopend van 10.00 tot 14.00 uur.

Kerstmarkt Osnabrück

De jaarlijkse kerstmarkt wordt gehouden in de oude stadskern. Elk jaar speelt een levensgrote muziekdoos non-stop kerstliedjes. Natuurlijk is er van alles te koop in de kraampjes en omringende winkels, bijvoorbeeld in het Nikolaiort in het midden van Osnabrück. Bijzonder is de 100 jaar oude carrousel. En culinair genieten kan ook in de diversiteit aan restaurants.
Kerstmarkt 2018:  van 26 november t/m 22 december.

Kerstmarkt Essen

Verleidelijk leuk en sfeervol sprookjesachtig is de kerstmarkt van Essen. Waar je ook kijkt vanaf de Willy-Brandt-Platz, langs de Rathenaustraße, op de Kennedyplatz tot aan de Flachsmarkt: het is een lange rij fonkelende lichtjes en meer dan 250 sfeervol ingerichte marktkraampjes. Gelardeerd met rijk versierde koopmanshuizen. En op de markt natuurlijk traditionele kerstgeschenken, maar ook alternatieve en exotische producten.
Kerstmarkt 2018:  van 22 november tot en met 23 december, dagelijks van 11:00 – 21:00 uur. Vrijdag en zaterdag 11:00 – 22:00 uur.

Deze oudste kerstmarkt van Duitsland wordt al zo’n 500 jaar gehouden en er is vermaak voor  jong en oud. Neem ook een hapje Der Dresdner Christstollen, een wereldberoemd brood.
Kerstmarkt 2018: 28 november tot kerstavond 24 december 2018. Maandag tot en met zondag: 10.00 tot 21.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur en 24 december van  10.00 tot 14.00 uur.

Kerstmarkt Aken

Deze grote, en toch knusse kerstmarkt wordt jaarlijks gehouden in het traditionele centrum van Aachen (Aken).
Kerstmarkt 2018: Van 23 november tot en met 23 december 2018. Dagelijks van 11.00 uur tot 21.00 uur met uitzondering van zondag 25 november van 18 .00 uur tot 21.00 uur en vrijdag 23 december van 11.oo uur tot 20.00 uur.

Kerstmarkt Frankfurt

Kerstmarkt in Frankfurt

Kerstmarkt in Frankfurt, de Römerhallen ©Frankfurt Tourist+Congress Board/Fraport AG

De kerstmarkt in Frankfurt geldt als één van de oudste en mooiste kerstmarkten in Duitsland en telt zo’n 250 kraampjes. De focus van de kerstmarkt in Frankfurt ligt op de Römerberg in de oude stad. Daar staat ook de grootste kerstboom van Duitsland. Speciale lekkernij zijn de zogeheten Bethmännchen, koekjes met amandel en marsepein. Ook bezoek aan de Römerhallen en Pauluskerk waar ambachtslieden hun werk verkopen. Een toevoeging is de Roze Kerstmarkt op de Friedrich Stoltze Platz.
Kerstmarkt 2018: van  26 november tot 22 december.
Lees ook: Chillen in de zomer in Frankfurt am Main.

Duitse kerstmarkten in de grensstreek

Witte kerstmarkt in Winterberg

Een van de leukste kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt van Winterberg in het Sauerland. Het marktplein Untere Pfote is omgebouwd tot een winterse kerstmarkt met besneeuwde dennenbomen en houten hutjes. En omdat Winterberg een van de meest sneeuwzekere gebieden van Duitsland is, loop je hier een grote kans op een witte kerstmarkt. Tip: combineer een bezoek aan de kerstmarkt van Winterberg met een skivakantie in Winterberg!
Kerstmarkt 2018: 9 december tot en met 31 december.

Let op! Op 25 november 2018 is het nationale dodenherdenking in Duitsland en zijn de kerstmarkten gesloten of beperkt open. Alle genoemde openingstijden en data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. Lees ook ons artikel over de leukste kerstmarkten in Frankrijk

Boek ook een van deze aanbiedingen naar kerstmarkten in Duitsland of overnachting tijdens kerst.

CenterParcs
Europapark
Kerstmarkten Duitsland met De Jong Intra
Kerstmarkten in Duitsland met OAD
Hotels bij kerstmarkten
Met de trein naar de Duitse kerstmarkten
Kerstmarkten in Duitsland met Peter Langhout

Sharing is caring!

Comments are closed.