Shadow

De gezelligste kerstmarkten in Duitsland

Ook in 2023 staan er weer een aantal Duitse kerstmarkten op de agenda. En zeg je kerstmarkten dan denken de meeste mensen onmiddellijk aan kerstmarkten in Duitsland. Duitsland is met afstand kerstmarkten-land nummer 1. Wij zetten de leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rijtje. Check wel voor je afreist of er wijzigingen zijn!

Kerstmarkten in Duitsland onverminderd populair

Kerstmarkten in Duitsland
In veel Duitse steden zijn er dit jaar weer kerstmarkten ©Chris Wanders-Pixabay

Waarom zijn kerstmarkten in Duitsland eigenlijk zo populair? Dat komt waarschijnlijk doordat de Duitsers al een lange kersttraditie hebben. Die gaat terug naar Maarten Luther en de Reformatie. Dankzij hem verschoof in de zestiende eeuw het katholieke pakjesavond en Sinterklaas naar kerst, het Christkindl-feest. Vandaar dat er in Duitsland zoveel Christkindlmarkten zijn, zoals kerstmarkten in Duitsland vaak genoemd worden. We vinden het heerlijk om in die donkere winterperiode te slenteren langs romantische kraampjes en nostalgisch versierde etalages. Lekker even een weekendje weg in een ander land. Maar misschien zijn al die Nederlanders ook wel zo dol op de kerstmarkten in Duitsland vanwege de vele lokale lekkernijen.

De kerstmarkten in Duitsland beginnen meestal rond het begin van de adventstijd (begin december) en eindigen meestal in de eerste week van januari. Kerstmarkten naar Duitsland boek je bij De Jong IntraOad en bij NS International. Lekker comfortabel naar verschillende kerstmarkten in Duitsland? Boek dan een kerstmarktcruise.

Kerstmarkt Baden-Baden

De kerstmarkt begint op 23 november en is een must voor mensen die een echte kerstervaring willen. In de tientallen ingerichte kraampjes vind je kerstversiering, houten speelgoed, ambachtelijke producten en veel te eten. De kerstmarkt van Baden-Baden wordt gehouden van 23 november 2023 tot 6 januari 2024. Openingstijden 23 november vanaf 17.00 uur, 24 december van 10.00 tot 15.00 en alle andere dagen van 11.00 tot 21.00 uur.

Kerstmarkten in Düsseldorf

Dat veel Nederlanders de kerstmarkt in Düsseldorf kennen is niet zonder reden: al vanaf november baadt de stad in het licht en telt rond de kerst een aantal kerstmarkten. In de uitbundig met kerstversierselen opgetuigde kraampjes is van alles te koop. Ook typische Duitse lekkernijen als Bratäpfel (gebraden appels), Zimtsterne (kaneelkoekjes), Reibekuchen (aardappelkoeken) en natuurlijk Glühwein. Op de Gustaf Grundgens Platz is er een 450m2 grote schaatsbaan.

In Düsseldorf zijn verschillende kerstmarkten. Een aantal openen al op 17 november, anderen op 23 november. Ook in 2023 krijgt Düsseldorf weer verschillende kerstmarkten. Op iedere kerstmarkt staan hutten en kraampjes en de sprookjesachtige decors, honderden kraampjes, feeërieke verlichting, het reuzenrad op de Burgplatz en volop glühwein toveren de binnenstad om tot een kerst eldorado. De verschillende kerstmarkten in Düsseldorf gaan op verschillende dagen open.

Waar vind je de kerstmarkten?
Düsseldorf Altstadt, Düsseldorf Arcaden, Heinrich Heine Platz, Schadowstrasse, Königsallee, Jan-Wellem-Platz/Kö-Bogen, Flinger Strasse, Kaiserswerth, Düsseldorf Eller, Meerbusch, Neuss, Kaarst. Dus een wandeling door Düsseldorf tijdens de adventsweken door de Konigsallee is een schitterende belevenis. De jugendstil Engeltjesmarkt op de Heinrich-Heine-Platz is ook echt de moeite waard op te bezoeken. Aan het historische stadhuis staat de nostalgische markt waar men kunstambachtsdemostraties laat zien. Tussen de kerstmarkten liggen de bekende winkelstraten .

Openingstijden van 11:00 uur tot 20:00 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 21:00 uur. 24 en 25 december gesloten. Gesloten op 26 november 2023.

Kerstmarkt Oberhausen

We vermelden dit jaar ook de kerstmarkten van Oberhausen. Een wordt gehouden in het winkelcentrum CentrO, een kleinere in de binnenstad van Oberhausen. De kerstmarkt in CentrO bestaat uit drie delen met in totaal zo’n 250 kraampjes. Op de kerstmarkt op de Oude Markt kom je in het weekend een zingende kerstman tegen die cadeautjes uitdeelt.

De kerstmarkt In CentrO is open van 18 november tot 23 december van 11.00 tot 22.00 uur. De kerstmarkt in de binnenstad gaat open op 18 november om 18.00 uur. Op 26 november is de kerstmarkt gesloten.

Kerstmarkt Osnabrück

De jaarlijkse kerstmarkt in Osnabrück wordt gehouden in de oude stadskern. Elk jaar speelt een levensgrote muziekdoos non-stop kerstliedjes. Natuurlijk is er van alles te koop in de kraampjes en omringende winkels, bijvoorbeeld in het Nikolaiort in het midden van Osnabrück. Bijzonder is de ruim 100 jaar oude carrousel. En culinair genieten kan ook in de diversiteit aan restaurants. De kerstmarkt wordt dit jaar gehouden van 27 november tot en met 22 december 2023. Op maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 22.00 uur; op zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Kerstmarkten Keulen

Je bent er binnen twee uurtjes, maar het voelt als lekker ver weg: de kerstmarkt in Keulen. Van alle kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt in Keulen misschien wel de bekendste. En je hebt er wel een dagje voor nodig, want de markt is groot en omvat veel pleinen en straatjes die allemaal mooi versierd en gezellig verlicht zijn. Op de Heumarkt staat naar verwachting een zeer grote schaatspiste. En als je er dan toch bent: ook de Dom van Keulen is een bezoekje waard, net als het Chocolademuseum. De kerstmarkten hebben ieder hun eigen sfeer en karakter en zijn alle op loopafstand van elkaar te bereiken:

  • De Altstad Markt in de Marktstrasse en Flinger Strasse, deze kerstmarkt wordt ook wel Heinzelmännchen genoemd.
  • De kerstmarkt naast de Dom heeft een groot podium op de markt waar je kunt genieten van livemuziek.
  • De Neumarkt, ook wel de ‘Markt van de Engel’ genoemd.
  • Rudolfplatz, waar de nadruk ligt op familievermaak.
  • De Hafen-Weinachtsmarkt vind je bij het chocolademuseum. De naam zegt het al: op deze markt staat de zeevaart centraal.
  • De homo’s- en lesbiennesmarkt op de Avenu zijn te herkennen aan de roze en paarse stalletjes.
  • En dan zijn er nog twee kleinere kerstmarkten in de Stadtgarten en op het Chlodwigplatz.

De openingstijden zijn van 23 november tot en met 23 december 2023 van 11.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 21.00 uur.

Kerstmarkt Essen

Ook dit jaar wordt de Internationaler Weihnachtsmarkt Essen gehouden. Op deze 51e editie maken zo’n 250 gedecoreerde kraampjes, tienduizenden lichtjes en een middeleeuwse markt de kerstbeleving spectaculair. Waar je ook kijkt vanaf de Willy-Brandt-Platz, langs de Rathenaustraße, op de Kennedyplatz tot aan de Flachsmarkt: het is een lange rij fonkelende lichtjes en meer dan 250 sfeervol ingerichte marktkraampjes, geflankeerd door rijk versierde koopmanshuizen. En op de markt natuurlijk traditionele kerstgeschenken, maar ook alternatieve en exotische producten.

De kerstmarkt Essen wordt gehouden van 17 november tot en met 23 december 2023. Van zondag tot en met donderdag van 11:00 uur tot 21:00 uur en vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur. Op 26 november opent de kerstmarkt om 18.00 uur.

Kerstmarkt Aken

Deze grote, en toch knusse kerstmarkt in Aken wordt jaarlijks gehouden in het traditionele centrum van Aachen (Aken). Koop eens een Akense Print, een pop gemaakt van kruidkoek. En vergeet ook de glühwein en de aardappelpannenkoekjes niet! Rondom de kerk staan feestelijke kerstkraampjes en er is een ruim aanbod aan originele kerstversieringen op deze traditionele markt. De kerstmarkt in Aken is geopend van 18 november tot en met 23 december 2023 van 11.00 uur tot 21.00 uur. Op 23 december tot 20.00 uur. Op 26 november 2023 is de kerstmarkt pas later open (vanaf 18:00  uur)

Kerstmarkt Frankfurt

De kerstmarkt in Frankfurt geldt als één van de oudste en mooiste kerstmarkten in Duitsland en telt zo’n 250 kraampjes. De focus van de kerstmarkt in Frankfurt ligt op de Römerberg in de oude stad en gaat via de Dom naar de winkelstraten. Daar staat ook de grootste kerstboom van Duitsland. Speciale lekkernij zijn de zogeheten Bethmännchen, koekjes met amandel en marsepein. Ook bezoek aan de Römerhallen en Pauluskerk waar ambachtslieden hun werk verkopen.

In 2023 wordt de kerstmarkt gehouden van 24 november tot en met 23 december van 11.00 tot 21.00 uur. Op 23 december tot 20.00 uur en op 26 november vanaf 18.00 uur.
Lees ook: Chillen in de zomer in Frankfurt am Main.

Duitse kerstmarkten in de grensstreek

Witte kerstmarkt in Winterberg

Een van de leukste kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt van Winterberg in het Sauerland. Het marktplein Untere Pfote is omgebouwd tot een winterse kerstmarkt met besneeuwde dennenbomen en houten hutjes. En omdat Winterberg een van de meest sneeuwzekere gebieden van Duitsland is, loop je hier een grote kans op een witte kerstmarkt. Tip: combineer een bezoek aan de kerstmarkt van Winterberg met een skivakantie in Winterberg!
De kerstmarkt 2023 wordt gehouden van 15 december tot en met 7 januari 2023.

Alle genoemde openingstijden en data zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt. Lees ook ons artikel over de mooiste kerstmarkten in Nederland en België en de leukste kerstmarkten in Frankrijk

Tips voor je vakantie in Duitsland

Boek ook een van deze aanbiedingen naar kerstmarkten in Duitsland of overnachting tijdens kerst.

CenterParcs
Europapark
Kerstmarkten Duitsland met De Jong Intra
Kerstmarkten in Duitsland met OAD
Hotels bij kerstmarkten
Met de trein naar de Duitse kerstmarkten
Maak eens een kerstcruise

 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (4 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *