Shadow

Het ‘Geheim’ voor de herfstvakantie ligt net over de grens

Automuseum Melle_kleinIn de herfstvakantie even de tijd voor een korte trip? Het fijnste vakantieland ligt veel dichterbij dan je denkt: de grensstreek in Duitsland. De komende weken nóg warmer en gezelliger, in sfeervolle najaarstinten. Dat belooft wat: ’s avonds bij de houtkachel, overdag duizend leuke dingen om te doen.

De optie: inspirerend, avontuurlijk Osnabrücker Land

Industrieel erfgoed op zijn mooist: het Museum Industriekultur Osnabrück. Thuis in de 140 jaar oude, tiptop gerestaureerde fabrieksgebouwen en mijnschachten van de voormalige steenkolenmijn Piesberg. De vaste tentoonstelling geeft een prachtig beeld van de metamorfose die overal ter wereld plaatsvond, maar bijna nergens zo flitsend als hier: van maatschappij met boeren en burgers naar centrum van high tech en wetenschap.

Over tijdsbeeld gesproken: de Radio! Nu 90 jaar oud. Voor kinderen van vandaag iets van vóór internet en nog vóór televisie, destijds een ware revolutie. Bedoeld als vermaaksmedium, in handen van foute dictators ineens een machtig propagandamiddel. De jaren ’50 leverden juweeltjes van retro-design op: draagbare kofferradio’s in spannende pasteltinten. De tijdelijke tentoonstelling ‘Wunderbare Radiowelten – 90 jaar Radio’ is nog te zien – en te horen! – tot 1 maart 2015.

Automuseum Melle

Een befaamd automobielmuseum in het Osnabrücker Land met een vast concept: alle ‘oudjes’ moeten het doen en zó de weg op kunnen. Bijna 300 puntgave, zeldzame klassiekers met een eigen verhaal, gepresenteerd zoals ze dat alleen in Duitsland kunnen: met aandacht voor techniek, beleving, pure schoonheid, maar ook de sociale gevolgen van autorijden op ons leven.

Nóg een mogelijkheid: Grafschaft Bentheim, speels, landelijk en knus

Alles voor een mooie nazomerdag vol energie: Speelparadijs Crocky in Nordhorn. Crocky zelf is een krokodil, als entertainer aanwezig op het prachtige terrein van deze bonte indoor en outdoor mega-speeltuin voor kinderen van alle leeftijden – met luxe loungeplekken voor vermoeide ouders: krantje, tijdschrift, kopje cappuccino, Duits streekbiertje. Waar het écht om draait, vind je binnen en buiten: klimtoestellen, knotsgekke speelapparaten, grote en kleine luchtkastelen en springkussens, spookhuis, elektrische auto’s en motoren, een opblaasbare waterglijbaan.

Max_Abenteuerland_c__Franz_Frieling_FF34660Geen emotie, die zo goed bij de herfst past als nostalgie! Op de Vechtehof, de boerderij op het terrein van dierentuin Tierpark Nordhorn, bedachten ze het evenement ‘Tolle Knolle’ – een ode aan de aardappel. Piepers zijn niet alleen gezond, ze zijn ook creatief. Kinderen mogen aardappelstempelen, de druktechniek van ver voor de 3D-printer. Terwijl het open vuur brandt, eet je samen Reibekuchen met appelmoes of stevige aardappelsoep. Bestellen gaat in het vrolijke Groafschupper dialect, dat wel wat lijkt op Twents, hier tien minuten rijden vandaan. Dit jaar van 17 t/m 19 oktober.
Avontuurlijk, grappig, uitdagend, leerzaam, onvergetelijk is Max Abenteuerland, de indoor speeltuin in Tierpark Nordhorn. Drie niveaus speelplezier met levensgroot houten schip, rare klimgevaartes en originele actietoestellen.

 

Leuk voor het hele gezin: actief in het Emsland

Zomaar drie kindvriendelijke musea in het Emsland die als motto hebben: meedoen en zelf beleven:

  • Gut Altenkamp. Terwijl hun ouders langs de kunstcollectie op het imposante landgoed flaneren, mogen kinderen zelf met schilderkwast en verf toveren, of een spoedcursus beeldhouwen volgen!
  • Uli’s Puppenstube, een wel heel bijzonder poppenmuseum in een oud schoolgebouwtje in het dorp Niederlangen. De ruim 700 kostbare, zeldzame of gewoon schattig-vertederende poppen hebben allemaal een geschiedenis. Vaak al hun leven lang onder de hoede van een eigen ‘poppenmoeder’. Eigenaresse Ulrike – of Uli – kan ze allemaal uit elkaar houden.
  • Papenburger Zeitspeicher - Familienland - Mädchen auf Treppe_Foto PTG Ute MüllerDe Papenburger Zeitspeicher in Papenburg aan de Ems gaat ver terug in de tijd. Genoeg sterke verhalen zijn er, van schippers en scheepsbouwers – de havenstad Papenburg is bekend van de enorme scheepswerf Meyer Werft, bouwer van cruiseschepen. Voor wie geen zeebenen heeft: een rondje als testpiloot op het autotestcircuit kan ook!

Alleen zo verdien je het keurmerk Familienland Emsland. Kijk op Familienland Emsland voor meer aanraders onder de gezinsuitjes.

 

Authentiek én verrassend modern: het mooie Münsterland

Je moet er minstens een keer in je leven geweest moet zijn: het LWL-Museum für Naturkunde in Münster. Natuur, natuurkundige verschijnselen, biologie, techniek, kortom ‘Het Leven’ op een aansprekende en heldere manier gebracht. Nog tot 4 januari 2015 is er de Thema-Tentoonstelling ‘Human Footprint’ te zien. Onderdeel van een wereldtournee langs onder andere New York en Venetië.
Gigantische, haarscherpe satellietfoto’s laten zonder omwegen zien, wat de invloed van de mens is op de aarde: veranderde landschappen, ecosystemen, het toegenomen gebruik van de ruimte, het effect van overbevolking en een steeds hogere levensstandaard. De schoonheid van onze planeet, maar ook de kwetsbaarheid in beeld. Eindeloos fascinerend.

Traditie in Ochtrup: de jaarlijkse Pottbäckermarkt. Zondag 26 oktober, ook koopzondag. Oude, soms bijna vergeten creatieve handenarbeid en kunst – onder andere van de Nederlandse groep ‘De Meester’ – en eerlijke ambachten, op een gevarieerde wandelbraderie. Wie weet vindt u er inspiratie voor een nieuwe hobby – of koopt u er dat ene, ontbrekende, unieke, helemaal met de hand gemaakte woonaccessoire!

Waar kende ik de naam Ochtrup ook weer van? Misschien van het grote Factory Outlet Center, goed voor 100 topmerken in fabrieksverkoop, dus supergoedkoop? Natuurlijk ook op deze koopzondag geopend.

Kijk voor meer leuke uitstapjes op http://www.geheimoverdegrens.nl/!

Sharing is caring!