Shadow

Het Emsland: voor tuinliefhebbers en fietsers met passie

EmslandIn 2014 draait het in het Emsland om meer dan alleen fietsen. Op 16 april opent de Landesgartenschau in Papenburg haar poorten en kunnen tuinliefhebbers hun hart ophalen in de thematuinen. In juni wordt Lingen een weekend lang in een middeleeuws stadje omgetoverd.

Fietsparadijs

De streek heeft maar lieft 3.500 km fietspaden, meestal langs verkeersluwe wegen dwars door de natuur. De Emsland-RADexpress, een bus met een fietsaanhanger en de mogelijkheid tot bagagevervoer, vormt de perfecte service voor een zorgeloze fietsvakantie. Het vlakke landschap maakt de streek uitermate geschikt voor een fietsvakantie met het hele gezin.
Een aanrader is bijvoorbeeld de 300 km lange Emsland-Route, een fietsroute langs bijna alle bezienswaardigheiden in het Emsland, zoals de Meyer Werf in Papenburg en het barokke jachtslot Clemenswerth in Sögel. Het landschap is weliswaar vlak, in het Emsland noemen ze dit ‘Flachlandgarantie’, saai is het in geen geval.
De Ems-Radweg loopt parallel aan de Ems en het Dortmund-Ems-Kanal van de bron in Ostwestfalen tot aan de monding in de Noordzee in Emden. De route kent geen noemenswaardige hellingen, en verloopt over rustige paden dwars door uitgestrekte veen- en heidegebieden. Vanwege de uitstekende kwaliteit heeft de route maar liefst 4 sterren gekregen van de Allgemeinen Deutschen Fahrrad Club e.V. (de Duitse fietsersbond).
Aan weerszijden van de grens strekt zich de 600 km lange United Countries Tour uit. Grenzeloos fietsplezier in Drenthe, Groningen, het Emsland en de Grafschaft Bentheim. Meer over fietsen in het Emsland.

Familieland Emsland

Gezinnen met kinderen zijn van harte welkom. Ver weg van de grote stad avonturen beleven, dat kan net over de grens, in het Emsland. De Emspiraten Jenny en Jack wijzen de weg naar familievriendelijke attracties, accommodaties en restaurants die het keurmerk ‘Familieland Emsland’ voeren. Ook het grootste Duitse vakantiepark speciaal voor gezinnen, Schloss Dankern in Haren, heeft natuurlijk dit keurmerk. Meer dan 150 speel- en sportmogelijkheden, zoals een klimbos, een waterskibaan, een funbad en een kartbaan, zorgen voor een vakantie vol actie. Alle familievriendelijke tips staan overzichtelijk in een brochure.

Een greep uit de evenementen in het Emsland in 2014:

  • Startschot van het fietsseizoen | 27 april
    Met ‘anradeln’ wordt in het grensgebied het officiële startschot van het fietsseizoen bedoeld. Vanuit alle plaatsen in het Emsland starten fietstochten met als einddoel Langen. Hier wordt een vrolijk feestje gevierd met muziek, koffie en een tombola.
  • Kivelingsfest in Lingen| 7 t/m 8 juni
    Het stadje Lingen was in de 14e eeuw het toneel van conflicten tussen de graven van Tecklenburg en de bisschop van Münster. Tijdens een gevecht waren zoveel mannen gesneuveld, dat de complete mannelijke jeugd werd opgeroepen om de stad te verdedigen. Dit had succes: de aanval werd afgeslagen. Ter herinnering aan deze overwinning wordt de stad elke drie jaar omgetoverd in een bruisende middeleeuwse stad met muzikanten, handelaren, ridders en goochelaars.

Dit artikel maakt deel uit van de special Het Geheim over de Grens

“Mede mogelijk gemaakt door: www.deutschland-nederland.eu”

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!