Shadow

Kerst in Duitsland

kerstmarktIn Duitsland zijn er genoeg plekken waar de kerstklokjes het hele jaar klingelen en, in sommige gevallen, zelfs sneeuw ligt.  De kersttradities zijn zo belangrijk dat ze het hele jaar in ere gehouden worden – ook als het dertig graden is. Dit is het moment om voor de massa’s uit inkopen te doen, of in elk geval wat kerstsfeer te proeven. Dan doen we het in december gewoon nog eens zoetjes over op de kerstmarkten…

Ertsgebergte
De oorsprong van het Duitse houtsnijwerk ligt in het Ertsgebergte, met als houtsnijdcentrum het dorp Seiffen. Hier zijn zo’n 50 winkels waar het hele jaar door vers uit de werkplaats verkocht wordt. Uiteraard staat de handgemaakte kersttraditie ook centraal op de kerstmarkt van Seiffen

Rothenburg
Een IBM-manager bouwde voor Amerikaanse en Japanse toeristen het kerstdorp Käthe Wolfahrt in Rothenburg. Nu komen allang niet meer alleen Japanners en Amerikanen, want het kerstmuseum en de ruim vijf meter hoge kerstboom brengen iedere kerstfan het hele jaar door in de stemming.Tijdens de kerstmarkt verandert heel middeleeuws Rothenburg in een romantisch kerstdorp.

Met de trein naar Duitsland

Thüringen
In het Thüringse stadje Lauscha wordt de kerstboomversiering in verschillende studio’s nog met de mond geblazen..Volg de workshop ‘Kerstboom optuigen als een prof’, die het hele jaar door aangeboden wordt. De kerstmarkt heet in Lauscha trouwens ‘Kugelmarkt’, naar alle glazen kerstversiering.

Zwarte Woud
In Todtmoos in het Zwarte Woud draait alles het hele jaar door om Lebkuchen. De peperkoek uit dit dorp was in de 18e eeuw al geliefd onder pelgrims. De ‘Lebküchler’ (zo worden de dorpsbewoners echt genoemd) zijn zo trots op hun traditionele lekkernij dat ze vorig jaar de wandelroute Lebküchlerweg openden. Dit jaar is er een levensgroot Lebkuchenhaus bij gekomen. Uiteraard zijn de koeken ook te koop op de mooie kerstmarkt van Todtmoos.

Trier
De wijnen uit onder meer de Moezel lenen zich prima voor de ‘weiße Glühwein’. In december drink je hem op de kerstmarkt van Trier, maar nu kan je alvast inkopen in de wijnstreek zelf en thuis een glaasje proeven.

Bron: Duits Verkeersbureau

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *