Shadow

Zo omzeil je de zwarte zaterdagen

Frankrijk Parijs Eiffeltoren

Ga je in het hoogseizoen naar Frankrijk op vakantie en wil je een beetje buiten de zwarte zaterdagen blijven? De ANWB zocht uit wanneer je dan het beste kunt vertrekken. En wanneer is het deze zomer in Nederland, Duitsland, Spanje en Oostenrijk druk op de weg?

Lees ook:

Zomerdrukte in Europa 2018

Alle zaterdagen in juli en augustus wordt het druk op de wegen in Frankrijk. Op die zwarte zaterdagen staan er honderden kilometers file. Topdrukte wordt er verwacht rond zaterdag 21 juli en 28 juli 2018. In het weekend van 4 en 5 augustus vertrekken de Parijzenaars massaal naar het zuiden. Het beste is om in de zomermaanden sowieso niet op zaterdag door Frankrijk te reizen. Frankrijk is bij Nederlanders ook in 2018 weer het populairste vakantieland in de zomer.

Vanaf juli zitten er zowel veel vertrekkende als terugreizende vakantiegangers op de weg. Er staan dan files in zuidelijke en in noordelijke richting. De grootste problemen zijn te verwachten op de A10 Parijs-Bordeaux-Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Op de zondagen wordt er veel minder drukte verwacht, maar op de zondagen 5 en 12 augustus wordt wel grote drukte verwacht.

En let op: Vanaf 1 juli 2018 gaat de maximumsnelheid op tweerichtingswegen zonder middenbermafscheiding omlaag van 90 naar 80 km/u. Dat zijn ‘routes nationales’ en ‘routes départementales’.

Verkeersdrukte in Duitsland

De drukste weekends in Duitsland zijn van half juli en tot half augustus. In Duitsland is het in de zomer niet ongewoon dat er files ontstaan met een lengte van meer dan 50 kilometer. De beste dagen om te reizen zijn vaak doordeweekse dagen en zondag.

In Oostenrijk zijn de laatste twee weekends van half juli tot en met half augustus het drukst. In Zwitserland is het in de weekenden in augustus druk. Rond 1 augustus, een nationale feestdag in Zwitserland, worden ook veel files verwacht. In Italië is het drukste weekend van vrijdag 31 juli t/m zondag 2 augustus, maar ook tijdens de overige weekends in augustus wordt het dringen op de weg.

Zomerdrukte Nederland

Door de vakantiespreiding in Nederland valt de zomerdrukte mee. De meeste files staan op de doorgaande wegen richting de grote steden tijdens ochtendspits (06.00-10.00) en vanuit de grote steden tijdens avondspits (15.00-19.00). Vrijdag begint de drukte al rond het middaguur.

Reistip zwarte zaterdag

Op basis van historische gegevens van TomTom heeft de ANWB de reistijd met verschillende vertrektijden berekend, op drie belangrijkste trajecten in Frankrijk bekeken tijdens de zwarte zaterdag. Daaruit blijkt dat het voor Nederlandse vakantiegangers niet gunstig is om in de nacht van vrijdag op zaterdag te vertrekken. Je komt dan precies bij de Franse knelpunten op het moment dat ook de Fransen de weg op gaan. De beste tijd om te vertrekken is zaterdagmiddag om 16.00 uur. Dan rij je achter de files aan.

Zomerdrukte Frankrijk

Drukke wegen zijn de Rondweg Parijs (Boulevard Périphérique), A6 Parijs- Lyon, A7 Lyon – Orange, A8 Aix-en-Provence – Italiaanse grens , A9 Orange – Spaanse grens, A10 Parijs Bordeaux, A31 Nancy – Luxemburg, A46/N346 Rondweg Lyon, A61 Bordeaux – Narbonne, A71 Orléans-Clermont-Ferrand, A75 Clermont-Ferrand-Montpellier, A63/N10 Bordeaux – Spaanse grens. Drukke routes nationales de N11 bij La Rochelle, N20 bij Foix, N136 ringweg Rennes, N165 tussen Vannes en Nantes.

Vakantiedrukte in Duitsland

Een groot deel van het vakantieverkeer is op doorreis naar de populaire vakantiebestemmingen in het zuiden van Duitsland, de Alpenlanden of naar Scandinavië. Daardoor is het ieder weekend in juli en augustus erg druk op de doorgaande wegen.

Drukte in Spanje

De zomervakantie voor de Spanjaarden loopt van eind juni tot begin september. Die uittocht zorgt voor topdrukte in het eerste weekend van juli. Ook erg druk in het laatste weekend van juli. Ook de dagen rond 15 augustus (Maria Tenhemelopneming/Asunción de Maria) moeten reizigers met veel verkeer op de wegen rekening houden.
Veel Spanjaarden die in de grote steden wonen gaan in de zomermaanden regelmatig in het weekend naar de Middellandse Zeekust. Dat betekent drukte op de wegen:

Vrijdag tussen 15.00 en 23.00 uur.
Zaterdag tussen 09.00 en 14.00 uur.
Zondag tussen 10.00 en 13.00 uur en tussen 15.00 en 23.00 uur.
Maandag tussen 07.00 en 09.30 uur.

Files in Oostenrijk

Naast de vele toeristen die een bezoek aan Oostenrijk brengen is het ook een belangrijk doorreisland. De grootste knelpunten zijn de A10 Salzburg-Villach en de B179 de Fernpasstrasse.

Files naar de wintersport

4.3/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *