Shadow

Steeds meer milieuzones in Frankrijk

Greenzones appAan het eind van dit jaar worden er steeds meer milieuzones in Frankrijk ingevoerd. Zo werden in november 6 nieuwe zones ingevoerd: Toulouse, Haute-Savoie, Savoie, Maine-et-Loire, Vendée en Gers.

In een aantal steden en regio’s in Frankrijk wordt sinds juli 2017 gewerkt met milieuzones. In die zones moet je een geldig Crit’Air-vignet op je voorruit hebben. Vuile auto’s vallen in de zwaarste van de zes klassen en kunnen bij een bepaalde mate van luchtverontreiniging uit de stad geweerd worden. Parijs is al begonnen het Crit’Air vignet 5 uit het verkeer uit te sluiten, Straatsburg en Grenoble doen dit binnenkort ook.

Inmiddels zijn er tien vaste (ZCR) en weersafhankelijke (ZPA) milieuzones in Frankrijk. In 2018 worden nieuwe milieuzones ingevoerd, bijvoorbeeld in de steden Bordeaux, Marseille, Toulouse en Annecy. Van de weersafhankelijke ZPA-zones kan binnen 24 uur de status veranderd worden, waardoor er ineens een rijverbod voor een bepaalde categorie auto’s ingevoerd kan worden.

Via de Green-zones app kan het toeristische bus- en individuele verkeer en het Europese handelsverkeer zien waar precies de milieuzones zijn. Ook geeft de app aan welke milieusticker voor welk land nodig is en op welke wegen op welke dagen er eventueel niet in de milieuzone gereden mag worden. Ook is het mogelijk om gemakkelijk alle Europese milieustickers via de app te bestellen. Alles in vijf talen (Duits, Engels, Frans, Pools, Spaans).

Milieuzones in de winter

De winter is het seizoen met veel luchtvervuilingspieken. Dat weten ook de lokale Franse autoriteiten, die een veelvoud aan nieuwe milieuzones hebben ingevoerd. De industriestad Toulouse, in het zuidwesten van Frankrijk, was de eerste stad die na een langer aanhoudende luchtvervuilingspiek een besluit met een direct ingaande milieuzone bekend maakte.

Elders in Frankrijk werden bijzonder grote, bijna onplanbare milieuzones ingevoerd. In de regio’s Haute-Savoie – Annecy, Maine-et-Loire – Angers, Savoie – Chambéry, Vendée – La Roche-sur-Yon en Gers-Auch werd een besluit bekend gemaakt dat in totaal invloed had op honderden steden en gemeenten in het departement. In dit geval zijn het tijdelijke ZPA-zones, die in het geval van bijzonder sterke luchtvervuiling in werking worden gesteld.

Flexibele milieuzones

In tegenstelling tot de vaste ZCR-zones wordt in de tijdelijke ZPA-zones alleen een rijverbod ingevoerd wanneer de door de EU voorgeschreven grenswaarden onverwacht overschreden worden. Dat wordt gedaan door de prefect van het departement. In dat geval geldt een gedeeltelijk of beperkt rijverbod. De grenzen van deze zones staat dus niet vast. Ze worden pas in het geval van een luchtvervuilingspiek individueel vastgelegd. Dan wordt ook per zogeheten Crit’Air-klassen bekeken welke voertuigen een rijverbod krijgen. Eerst worden voertuigen zonder Crit’Air-vignet in het verkeer verboden worden. Later volgen de meest vervuilende Crit’Air-klassen 4 en 5.

Dagelijkse updates van milieuzones

In de Greenzones-app worden dagelijks de statusmeldingen van de gemeenten en steden voor fijnstof, ozon en stikstofoxide getoond. Op een later tijdstip zullen verschillende waarschuwingsfases en rijverboden voor diesels beschikbaar gesteld worden. Dat kan onder meer in de Franse milieuzones en vanaf 2018 bij dieselverboden in Duitsland.

Lees ook: Frans ecovignet kan nu ook voor buitenlandse auto besteld worden.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!