Shadow

Münster pakt uit met cultureel evenement Schauraum

Van 3 t/m 5 september staat Münster weer helemaal in het teken van kunst en cultuur tijdens het evenement Schauraum. Het middelpunt van alle activiteiten is de Roter Platz. Tijdens de Museumnacht op zaterdag kan iedereen gratis van kunst genieten in de musea en galerieën. Naast de bekende locaties zoals Roter Platz en Piazza, kunnen cultuurliefhebbers ook uitzien naar nieuwe locaties en projecten, zoals een picknick in het groen, laserlicht in een tunnel of de geheimen in het binnenste van cellen.

Roter Platz en Piazza

Münster Schauraum © Münster Marketing
Münster Schauraum © Münster Marketing

Traditioneel speelt zich alles bij het evenement rond de Roter Platz af. Rood tapijt, witte design meubels Ron Arad, livemuziek, DJ-sounds, horeca en fantasievolle verlichting maken de Open-Air-Lounge op de Platz des Westfälischen Friedens achter het stadhuis tot een ideaal trefpunt. De installatie ‘Stella Style’ van de Stiftung Kunst, Bildung und Erziehung van de Sparda-Bank Münster zorgt voor een bloemrijk accent. Gasten kunnen terecht in de informatietent voor gedetailleerdere informatie over het programma.

Op donderdag 3 september opent burgemeester Markus Lewe het Schauraum-evenement om 17:00 uur op de Roter Platz. Hier beginnen ook de rondleidingen tijdens de Museumnacht op zaterdag 5 september. De feestelijkheden duren tot 2 uur ‘s nachts.

Een paar meter verder maakt het Ron Arad-design plaats voor het barok van de architect Schlaun op de ‘Piazza’. Tegen de schitterende achtergrond van de Erbdrostenhof weten de winkeliers van de wijk Salzstraßenviertel met overheerlijke Italiaanse lekkernijen die aan de lange tafel worden geserveerd, romantische verlichting en Italiaanse aria’s vanaf het balkon een ongedwongen dolce-vita sfeer te toveren in het centrum van Münster (vrijdag 4 september van 17:30 tot 24:00 uur; zaterdag 5 september van 12:00 tot 24:00 uur).

De Alter Fischmarkt in het groen

Een nieuwe ‘Schauraum’ is op de Alte Fischmarkt te vinden. Waar ooit de Lilienbecke door een kloostertuin stroomde en zich tot 1774 de vismarkt van Münster bevond, presenteren de winkeliers aan de Alte Fischmarkt nu kunst van Rolf Bürger. Werken uit zijn cyclus ‘Helden des Alltags’ veranderen de etalages van de winkels in kleine tentoonstellingsruimtes en nodigen uit tot flaneren en kijken. Hier verleiden horecagelegenheden tot een picknick op het groene grasveld op de binnenplaats van de Alte Fischmarkt die na zonsondergang feestelijk én natuurgetrouw wordt verlicht.

Het binnenste van cellen, laserlicht en impressies

In de Dominkanerkirche toont het excellentiecluster ‘Cells in Motion’ van de Universiteit Münster spectaculaire beelden van het binnenste van organismen. Er zijn 27 beelden in schitterende kleuren te zien met momentopnames uit het binnenste van cellen en hun zwerftocht door ons lichaam. De tentoonstelling brengt het werk van het universitaire excellentiecluster heel aanschouwelijk onder de aandacht. Met behulp van microscopen en tomografieën zijn tachtig onderzoeksteams cellen op het spoor (woensdag 26 augustus t/m zondag 20 september; www.cells-in-motion.de).
Wie licht aan het einde van de tunnel wil zien, moet tijdens de Schauraum een kijkje in het ondergrondse Münster nemen. In de afgesloten voetgangerstunnel tussen de Schlossplatz en Hörsaal H1 kunnen de bezoekers tijdens de tentoonstelling ‘Laserlicht’ een sfeervolle ontdekkingsreis ondernemen. Lichtinstallaties van Katharina Uhrlau, die design studeert, maken het in de donkere tunnel mogelijk om de talrijke facetten van de lasertechniek te beleven, vanaf de uitvinding in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, via het gebruik in de industrie tot en met toekomstvisioenen. De hogeschool Münster en de Universiteit Münster presenteren de tentoonstelling tijdens het Unesco Jaar van het Licht exclusief voor Schauraum. Het project wordt ondersteund door de ‘Allianz für Wissenschaft Münster’ (donderdag 3 september t/m zaterdag 5 september).

Kunstproject HBF Haüser, Bilder, Fenster

Het wordt ook weer spannend in de wijk rond het station met de zevende editie van het kunstproject ‘HBF – Häuser.Bilder.Fenster’. In de wijk, waar alles draait om transport, transfer en veranderingen, houden kunstenaars zich bezig met de situatie ter plekke en maken werken die nauw met de plek verbonden zijn, als concept, speels of als performance (vrijdag 4 september t/m zondag 13 september).

Museum- en galerienacht Münster

De drie tentoonstellings- en kunstprojecten maken ook deel uit van de Museumnacht, het hoogtepunt van het kunst- en cultuurfestival op zaterdag 5 september. Van 16:00 tot 24:00 uur zijn 42 galerieën en musea vrij toegankelijk en nodigen uit tot een culturele wandeling (uitgezonderd het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster dat korting geeft. De entree bedraagt hier € 3,-). Verder is er een mix van lezingen, voordrachten en activiteiten.

Wie met experts op een culturele ontdekkingstocht wil gaan, kan met de bus of te voet deelnemen aan de rondleidingen. De ‘Kulturrucksack-Familienrundgang’ is een rondleiding die speciaal voor kinderen tussen 10 en 14 jaar is bedacht. De rondleiding gaat naar het Stadtmuseum, de Ateliergemeinschaft Schulstraße en naar de foyer van de Raphaelsklinik. Alle rondleidingen en rondwandelingen zijn gratis. Ze beginnen bij de informatietent op de Roter Platz. Men kan zich daar vanaf 15:00 uur op donderdag 3 september aanmelden. Telefonisch aanmelden kan ook (+ 49 (0)170 / 9146612). Het aantal plaatsen is beperkt.
Schauraum is een gezamenlijke productie van Münster Marketing en de afdeling culturele zaken in samenwerking met musea en galerieën, het Initiatief Starke Innenstadt (ISI), wijkverenigingen en de Sparda-Bank Münster die al jaren partner is.
Alle informatie over Schauraum is in het programmaboekje te vinden dat bij de Münster-Information in Stadthaus 1 en bij vele musea, galerieën en winkels verkrijgbaar is. Het programma vindt u ook online op: www.marketing.muenster.de

Sharing is caring!