Shadow

Fietsen in en rond Karlsruhe, fietshoofdstad van Zuid-Duitsland

Zeer terecht wordt het Duitse Karlsruhe de ook wel „Fietsstad van het Zuiden” genoemd. Niet alleen werd de tweewieler in deze jonge metropool uitgevonden, ook is er in bijna geen enkele stad zo veel fietsverkeer: alleen het Westfaalse Münster telt meer fietsers. Karlsruhe beschikt over een goed uitgezet fietsnetwerk en een prachtige omgeving. Kortom, een ideale bestemming voor een actief weekendje over de grens.

Karlsruhe leent zich uitstekend voor een verkenningstocht per fiets. © Karlsruhe Tourismus Prins Promotions
Karlsruhe leent zich uitstekend voor een verkenningstocht per fiets. © Karlsruhe Tourismus

Karlsruhe: een moderne en innovatieve stad tussen het Zwarte Woud en de bergen van de Palts

Met zijn ruim 300 jaar is Karlsruhe nog relatief jong, wat vooral te merken is aan het ontbreken van een historisch centrum, zoals je dat kent van andere Duitse steden. De stad heeft bestaan en naam te danken aan de markgraaf Karl Wilhelm van Baden-Durlach. Karl zou op een druilerige dag in 1715 een dutje hebben gedaan in een klein stukje bos. Een bijzonder dutje dat later „Karl’s Ruhe” (Karls rustmoment) werd genoemd en naamgever werd van de stad. Tijdens dit middagslaapje droomde hij van een licht slot omringd door lange lanen als zonnestralen. Hiermee was het idee van het slot, en daarmee ook Karlsruhe, geboren.

De stad werd, typerend voor veel renaissance steden, heel planmatig gebouwd: met het slot als middelpunt van het centrum en de lange straten eromheen vormden een waaiervormig effect waardoor de stad ook wel „Fächerstad” (waaierstad) wordt genoemd. Karlsruhe heeft het letterlijk en figuurlijk een open imago; tolerant, open voor gasten uit de hele wereld, liberaal, en in vele opzichten zijn tijd ver vooruit. In het slot is inmiddels het Badische Landesmuseum ondergebracht en worden hier regelmatig festivals en evenementen georganiseerd. Het slot is tevens uitgangpunt van verschillende fietsroutes.

Ontdek Karlsruhe met de NaturRadTour

Wist je dat de eerste fiets uit Karlsruhe komt? In 1817 deed de in Karlsruhe geboren Drais von Sauerbronn een geniale ontdekking: hij ontwikkelde de eerste tweewieler ter wereld en vernoemde deze ‘drainsine’ naar zichzelf. Hetoriginele ontwerp is nog altijd te bewonderen in het stadsmuseum in het Prinz-Max-Palais. Niet voor niets is Karlsruhe een enorm populaire fietsstad.

Dankzij de ligging in de Rijnvlakte is het er vlak, waardoor het klimaat is gunstig (de stad is met zijn ruim 1800 zonuren per jaar een van de zonnigste en warmste steden van Duitsland), de omgeving is prachtig en het centrum is compact en uitstekend bereikbaar. Behalve dat het een uitstekend fietsroutenetwerk kent, grenst Karlsruhe ook nog eens aan vier belangrijke lange-afstandsroutes zoals de Rheintal-Weg en de Schwarzwaldweg.

Actieve bezoekers ontdekken deze Duitse stad met de NaturRadTour, die begint en eindigt bij het slot. Deze nieuwe, 48 kilometer lange fietsroute is uniek in Duitsland: nergens anders worden er rondom een stedelijk gebied zo veel verschillende beschermde natuurgebieden en natuurparken met elkaar verbonden. De route brengt je door maar liefst zeven beschermde natuurgebieden en drie natuurparken rondom Karlsruhe. De route is erg kindvriendelijk en duidelijk bewegwijzerd. Onderweg liggen allerlei bezienswaardigheden verscholen zoals het natuurcentrum Karlsruhe-Rappenwört in het Rheinauenwald en het dierenpark Oberwald. De geoefende fietser kan de route uitbreiden en het natuurgebied rondom het Hardtwald of het natuurpark Schwarzwald Mitte/Nord ontdekken.

Lees ook: Vakantie in Duitsland? Tips voor je reis naar Duitsland

Ben je van plan zonder fiets naar deze stad af te reizen? Geen probleem. In deze stad is bijna niets makkelijker te verkrijgen dan een huurfiets: op verschillende plekken in de stad kunnen zijn er 400 fietsen, de zogenaamde „Fächerrader” en 16 e-bikes dag en nacht beschikbaar. Ook enorm handig: buiten de spits en in weekenden en vakanties mag de fiets gratis worden meegenomen in trams, grotere stadsbussen en regionale treinen. Hierdoor zet je jouw fietsavontuur snel en comfortabel voort in het Zwarte Woud, de Kraichgau of in de Palts.

Genoeg te doen in Karlsruhe

Karlsruhe is leuk voor de hele familie. Ook buiten fietsen is er van alles te zien en te doen. Een biertje pakken in een van de Biergartens; genieten van het uitzicht op Turmberg Terrace of bezoek de gezellige winkelstraatjes. Musea en andere bezienswaardigheden zijn er ook volop, breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Zoological Garten, State Art Gallery, Museum of Natural History of ZKM – Centre for Art and Media; of bezoek ’s avonds de lichtshow bij het paleis. Meer informatie: Karlsruhe-Tourismus.de

Aanbiedingen voor vakanties in Duitsland

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra.
Campings in Duitsland kun je boeken bij Campings.com, ANWB Campings, Eurocampings/ASCI, Suncamp en Vodatent (safaritenten).
Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken.
Voor stedentrips en andere vakanties in Duitsland kun je terecht bij TUI, De Jong Intra, OAD en Trivago.
En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *