Shadow

Dit is er te doen in Berlijn tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2024

Berlijn staat van 14 juni tot en met 14 juli 2024 helemaal in het teken van het Europees Kampioenschap Voetbal 2024. Natuurlijk bruist Berlijn dan van alles wat met voetbal te maken heeft. Maar behalve voetbal is er tijdens het EK 2024 nog veel meer te doen in Berlijn.

Het Europees Kampioenschap Voetbal in Duitsland

Tijdens het EK voetbal in Duitsland komt in Berlijn voor de Brandenburger Tor een mega-groot doel te staan. De zesbaans autoweg voor de beroemdste poort van Duitsland wordt tijdelijk veranderd in een park. © Kulturprojekte Berlin GmbH
Tijdens het EK voetbal in Duitsland komt in Berlijn voor de Brandenburger Tor een mega-groot doel te staan. De zesbaans autoweg voor de beroemdste poort van Duitsland wordt tijdelijk veranderd in een park. © Kulturprojekte Berlin GmbH

Het Europees Kampioenschap Voetbal 2024 voor mannen wordt gehouden in Duitsland. Vanaf 14 juni, als de aftrap plaatsvindt in München, tot en met 14 juli 2024, tijdens de EK-finale in Berlijn, draait zo’n beetje alles in Duitsland om voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Het Europees Kampioenschap Voetbal telt 51 wedstrijden die verdeeld over 22 dagen worden afgewerkt. Het hele EK voetbal duurt 31 dagen.

De speelsteden tijdens het EK voetbal in Duitsland

De wedstrijden worden gespeeld in 10 speelsteden. Naast München en Berlijn zijn dat Hamburg, Keulen, Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig, Dortmund en Gelsenkirchen. Het Nederlands Elftal speelt zondag 16 juni in Hamburg haar eerste wedstrijd tegen Polen. Op vrijdag 21 juni ontmoet Nederland in Leipzig verliezend WK-finalist Frankrijk. En op dinsdag 25 juni mag Oranje het in Berlijn opnemen tegen Oostenrijk. Tijdens de groepsfase zal het Nederlands Elftal haar intrek nemen in het Ritz-Carlton hotel in Wolfsburg. Dat ligt centraal tussen de drie speelsteden.

Lees ook: Leipzig kleurt oranje tijdens Euro 2024.

EK voetbal goed voor toerisme naar Duitsland

Voor Vakantieland Duitsland belooft het Europees Kampioenschap Voetbal 2024 een enorme impuls te geven aan het inkomend toerisme. Alleen al Berlijn rekent op de komst van 2,5 miljoen voetbalfans, waarvan 1,9 miljoen bezoekers uit het buitenland afkomstig zijn. Door de komst van miljoenen voetbalfans naar ‘Euro 2024’ zou het recordaantal buitenlandse toeristen uit 2019 gebroken worden. In dat jaar werden 89,9 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen in Duitsland geregistreerd. Nederlanders, traditioneel de grootste groep buitenlandse toeristen in Duitsland, waren in dat jaar goed voor ruim 11 miljoen overnachtingen.

Het Duits verkeersbureau hoopt dat al die voetballiefhebbers niet alleen de speelsteden bezoeken als de bal rolt, maar nog wat langer blijven. Dat past binnen de langlopende promotie-campagne ‘Blijf nog wat langer’. Een langer verblijf is niet alleen goed voor de Duitse economie, maar verlaagt ook de ecologische voetafdruk, aangezien een langere vakantie doorgaans betekent dat je minder heen en weer reist.

Andere activiteiten rondom het EK voetbal in Duitsland

Dat roept de vraag op: ‘Wat kun je dan nog meer doen tijdens het EK-voetbal?’ Veel, zo blijkt. Zo kun je je tijdens een bezoek aan de voetbalwedstrijden in Leipzig natuurlijk verdiepen in de componist Johann Sebastiaan Bach. Maar je kunt tijdens de voetbalzomer ook wat langer blijven en het Leipziger Neuseenland bezoeken. Daar zijn de voormalige bruinkoolmijnen uit de DDR-tijd veranderd in een gebied vol meren, met volop mogelijkheden voor waterrecreatie. Of combineer een stedentrip naar Hamburg met een bezoek natuurgebied de Lünenburger Heide. En wist je dat er rondom Berlijn een enorm merengebied ligt, waar allerlei mogelijkheden zijn voor watersport?

Wat kun je doen in Berlijn tijdens het EK voetbal?

Ook in Berlijn zal er uiteraard veel aandacht zijn voor het EK-voetbal. Al op 12 juni, twee dagen voordat er officieel wordt afgetrapt voor Euro 2024, wordt in Berlijn bij de Brandenburger Tor een grote openingsceremonie gehouden. Dat gebeurt in de fanzone aldaar, die ruimte biedt aan 30.000 voetballiefhebbers, aldus Alma Seiberth, Project Lead UEFA EURO 2024 Fan Zone Berlin. Normaal gesproken is de beroemdste poort van Duitsland zelf de blikvanger, maar speciaal voor het Europees Kampioenschap wordt er een enorm voetbaldoel, een ‘Tor’ op z’n Duits, voor gebouwd, dat als een soort lijst voor de Brandenburger Tor staat. Een Tor voor de Tor, zogezegd.

Naast de Brandenburger Tor komen grote schermen te staan, die worden weggedraaid als er geen voetbal is. Maar als er wel gespeeld wordt, kunnen die schermen samen één groot televisiescherm vormen waarmee de hele Brandenburger Tor aan het oog onttrokken wordt. Het scherm wordt ook gebruikt als mega-openlucht-bioscoop.

Boek een stedentrip in Berlijn bij TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Weekendjeweg.nl en Stedentrips.nl. Boek treintickets naar Berlijn bij NS International.

Tijdelijk park voor de Brandenburger Tor

Voor de Brandenburger Tor ligt de Bundesstraße 2. Tijdens het EK-voetbal veranderen de zes rijstroken van deze weg in een groen park. Een tweede fanzone, met plaats voor 10.000 fans, komt bij de Reichstag. Nu al worden deze twee fanzones de huiskamer van Berlijn genoemd.

Musea, theaters en andere activiteiten in Berlijn

Maar behalve naar voetbal kijken, kun je tijdens het Europees Kampioenschap in Berlijn nog veel meer leuke dingen doen. De Duitse hoofdstad staat tenslotte niet voor niets in de top 3- van ‘Best cities in the world in 2024’ van TimeOut Magazine, net als New York en Kaapstad. Berlijn heeft 200 musea, 400 galleries en 150 theaters. “Berlijn leeft van cultuur en toerisme”, zegt Burkhard Kieker, directeur van VisitBerlin, het toerismebureau van de Duitse hoofdstad. “Zonder toeristen zouden de Berlijners al die theaters niet kunnen vullen.” Nederland staat overigens op de vijfde plaats qua bezoekersaantallen in Berlijn. “We zijn onder de indruk van de bezoekersaantallen uit jullie land”, aldus Kieker.

Een aantal tentoonstellingen in Berlijn en directe omgeving springt er deze zomer echt uit. Zo wordt onder meer in Berlijn, Leipzig, Dresden en Chemnitz uitgebreid stilgestaan bij de 250e geboortedag van Caspar David Friedrich, de bekendste schilder van de Duitse Romantiek.

In Postdam, vlakbij Berlijn, pakt Museum Barberini uit met een grote tentoonstelling ‘Modern Gazes’ rond het werk van Modigliani. In de nieuwe National Gallery in Berlijn opent in juni een expositie rond de kunstenaar Andy Warhol. Meer cultuur is te vinden op het Berlijnse Museumeiland, waar veel musea een grondige renovatie achter de rug hebben. Meer informatie over grote evenementen, tentoonstellingen en andere dingen die je kunt doen in Berlijn staan op de site van VisitBerlin.

Urban Lifestyle in Berlijn: graffiti, micro-brouwerijen en circulaire restaurants

Daarnaast kun je overal in Berlijn genieten van ‘street art’: Zo’n 10.000 kunstenaars hebben van Berlijn de graffitti-hoofdstad van Europa gemaakt. De altijd aanwezige ‘Urban lifestyle’ van Berlijn voel je in alle wijken van de stad. Zo komen er steeds meer kleine brouwerijen en biertuinen in Berlijn, weet Carlo Carbone, market & media relations manager van VisitBerlin.

Verder telt Berlijn steeds meer ‘food markets’. Carbone: “Berlijn wordt steeds meer een culinaire hoofdstad dankzij de internationale chefs.” Die zorgen niet alleen voor een divers horeca-aanbod, maar kiezen er nadrukkelijk voor om duurzame, circulaire restaurants te openen. Ze serveren dus niet alleen vegan maaltijden, maar de gerechten op de kaart moeten ook nog eens seizoensgebonden en uit de regio afkomstig zijn en geen afval opleveren.

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad en is het lekker weer? Ga dan ontspannen in een park of zwemmen in een meer in Berlijn. Maar liefst 40 procent van Berlijn bestaat uit parken en water. VisitBerlin heeft de ‘Schwimming Map‘ uitgebracht, een kaart waarop je kunt zien hoe je met het openbaar vervoer bij zwemwater kunt komen.

Feiten en cijfers over het Europees Kampioenschap Voetbal voor mannen in Berlijn

  • Speelperiode: 14 juni – 14 juli 2024
  • Deelnemende voetbalteams: 24Aantal voorrondes: 6
  • Aantal wedstrijden 51 verdeeld over 22 speeldagen.
  • Verwachte aantal fans in Berlijn: 2,5 miljoen

De finale vindt plaats in het Olympiastadion in Berlijn, het oudste stadion van de deelnemende stadions van Euro 2024. Dit stadion, waar ooit de beruchte Olympische Spelen van 1936 plaatvonden, telt 74.475 zitplaatsen.

Viering 35 jaar Val Berlijnse Muur

Na het EK voetbal maakt Berlijn zich op voor de viering van een ander evenement. Op 8 november 2024 wordt de 35e verjaardag van de Val van de Berlijnse Muur gevierd, waarmee formeel een einde kwam aan de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. Een viering die door de oorlog in Oekraïne een extra lading krijgt. “Toen de Muur viel, dachten we dat dit het einde van de geschiedenis was”, zegt Kieker. “Maar we hadden het verkeerd. We moeten juist nu de Val van de Muur vieren.”

De viering van de Val van de Muur wordt elke 5 jaar groots herdacht en gevierd. Dit jaar worden er op de plek van de voormalige Berlijnse Muur grote borden geplaatst waarvoor iedereen een aansprekende slogan kan aanleveren.

Muur-toerisme in Berlijn

De Berlijnse Muur en de Duitse deling spreken nog steeds tot de verbeelding. Veel toeristen gaan in Berlijn naar plekken zoals Museum Haus am Checkpoint Charlie, waar ooit Russische en Amerikaanse tanks tegenover elkaar stonden. Of ze gaan naar de East Side Gallery, waar beroemde muurschilderingen van de Berlijnse Muur te zien zijn. Maar Kieker en Carbone adviseren om ook eens naar het Berlin Wall Memorial en het Stasi-Museum te gaan. Die herinneringsplekken zijn wat educatiever. Ook het ‘Tränenpalast’, het tranenpaleis bij station Friedrichstraße is een indrukwekkende aanrader. Bij voormalige grensovergang moesten West-Duitsers die op familiebezoek waren geweest in Oost-Duitsland, afscheid nemen van hun geliefden.

Lees ook:

Leuke uitjes en attracties op deze bestemming:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *