Shadow

München t(r)apt af voor Oktoberfest

Met de kreet “O’zapft is!”, vrij vertaald ‘de tap is geopend’, zal de nieuwe oberbürgermeister Dieter Reiter van München zaterdag 20 september om klokslag twaalf uur ’s middags het startsein geven voor het grootste volksfestival ter wereld, het Oktoberfest.

Door Nico van Dijk

Oktoberfest: zestien dagen feesten op de Wies’n

© Muenchen.de
© Muenchen.de

Dat is het begin van een zestien dagen durend festijn dat nog steeds op dezelfde plek gehouden wordt als waar het op 12 oktober 1810 allemaal begon. Op die datum trad de toenmalige kroonprins Ludwig, de latere koning Ludwig I van het vier jaar daarvoor opgerichte koninkrijk Beieren, met Theresia van Saksen-Hildburghausen in het huwelijk. De festiviteiten rond dit huwelijk duurden maar liefst vijf dagen en werden afgesloten met een paardenrace op een weiland net buiten de stadspoorten. Deze weide, in Münchner dialect uitgesproken als de ‘Wies’n’, draagt sindsdien de naam van Theresia. Het jaar daarop werd het feest nog eens dunnetjes overgedaan en sindsdien wordt op de ‘Theresienwies’n’ elk jaar het Oktoberfest gehouden. In al die jaren ging het feest slechts 24 keer niet door vanwege oorlogen en cholera-epidemieën. Vandaar dat we dit jaar ‘pas’ de 181ste editie beleven. Dat het Oktoberfest al in september wordt gevierd, heeft te maken met een besluit uit 1872. Sindsdien begint het Oktoberfest vanwege de doorgaans betere weersomstandigheden dan in oktober altijd op de voorlaatste zaterdag in september. Dat dat geen garantie is voor mooi weer, bleek vorig jaar. Toen begon het feest met zomerse temperaturen om in het laatste weekend steenkoud en kletsnat te eindigen.

Oude tradities: kermis, paardenraces en dirndl

© Muenchen.de
© Muenchen.de

Tradities worden in Beieren graag in ere gehouden en het Oktoberfest is daarop geen uitzondering. Net als in 1810 worden er elk jaar weer paardenraces en een kermis gehouden. Elk jaar brouwen de lokale brouwerijen hun eigen, speciale Oktoberfestbier. Ook is een hoek van het immense feestterrein gereserveerd voor een historische versie van het Oktoberfest. Nieuw dit jaar zijn een Hawaiaans paviljoen en de feesthal Marstall. De kledingvoorschriften, in elk geval voor het bediend personeel, zijn al die eeuwen ook onveranderd gebleven: dirndl-jurken voor de dames, lederhosen voor de heren. Draagt een dame de knoop van haar schort links, dan is ze nog vrij. Een knoop ter rechterzijde betekent dat de dame in kwestie een relatie heeft. Het bier wordt standaard geserveerd in een ‘Maß’, een glazen bierpul van 1 liter. Die glazen zijn gewilde verzamelobjecten: vorig jaar wisten bewakers nog de smokkel van 81.000 pullen te voorkomen.

Ruim zes miljoen liter bier

De hoeveelheden bier en eten die tijdens het Oktoberfest genuttigd worden, zijn gigantisch. Vorig jaar sloegen de 6,4 miljoen bezoekers 6,7 miljoen liter bier achterover en verdwenen 114 runderen en 58 kalveren in de hongerige magen van de festivalgangers. Het Oktoberfest heeft wereldwijd zo’n reputatie dat er inmiddels elders zo’n 3000 ‘zuster-Oktoberfeste’ gehouden worden. Ook de verzameling gevonden voorwerpen heeft een indrukwekkende omvang. In 2013 bleven bijvoorbeeld 320 mobieltjes, meer dan duizend identificatiepapieren en 260 brillen verweesd achter. Ook een Segway, een skateboard, twee trouwringen, een hoorapparaat en de helft van een kunstgebit bleven zonder eigenaar achter.

Wie het feest wil bijwonen kan gewoon het festivalterrein op. Wil je een plek hebben in een van de feesttenten, dan had je al in mei moeten reserveren, al kun je af en toe nog wel ergens aanschuiven. Binnen zitten kan zeker op vrijdag en zaterdag erg lastig worden. Maar op de zondagen en op doordeweekse dagen is er rond lunchtijd meestal nog wel plek.

München bierhoofdstad

Ook in de rest van het jaar speelt bier een belangrijke rol in het sociale leven in München. De Beierse hoofdstad huisvest verschillende grote brouwerijen zoals Paulaner, Augustiner en Hacker-Pschorr. De stad kent tal van biertuinen, die in de zomer de openlucht huiskamers van de Müncheners worden. Met zo’n 8000 zitplaatsen is de Hirschgarten de grootste biergarten, maar de bekendste is waarschijnlijk het Hofbräuhaus. Deze voormalige brouwerij in neo-Renaissancestijl met bierkeller en biergarten is sinds 1589 gevestigd aan het Platzl in de oude stad en biedt plaats aan 4500 gasten. Gebrouwen wordt er al sinds 1897 niet meer, gedronken des te meer. Andere populaire biertuinen zijn te vinden rond de Chinese toren in de Englischer Garten en op de Viktualienmarkt. Een hele leuke biertuin zit verstopt achter de bijgebouwen van Schloss Nymphenburg.

Naar het Oktoberfest? Munchen is uitstekend bereikbaar met de trein. Boek je tickets op NS International. Vliegen kan onder meer met Lufthansa.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *