Shadow

Reisadviezen in Europa: Welke reisadviezen gelden in de Europese landen

Reisadviezen voor landen in Europa veranderen snel nu veel landen in Europa de inreisbeperkingen opheffen. In dit overzicht zetten we de belangrijkste reisadviezen voor Europese landen op een rij. Update:17 mei 2022.

Check de reisadviezen in Europa: In een aantal Europese landen moet je ook een pcr-test laten zien als je een boosterprik hebt gehad. © Samuel Francis Johnson / Pixabay
Check de reisadviezen in Europa: In een aantal Europese landen moet je ook een pcr-test laten zien als je een boosterprik hebt gehad. © Samuel Francis Johnson / Pixabay

Reisadviezen in Europa veranderen momenteel snel. Check daarom de website van de Nederlandse overheid om te zien aan welke inreisregels u moet voldoen en welke documenten u moet tonen bij terugkeer naar Nederland. Voor reisadviezen voor landen buiten Europa hebben we een apart artikel. En hier lees je alles over reisadviezen naar bestemmingen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Quarantaine bij terugkeer naar Nederland uit een zeerhoogriscogebied

Bij terugkeer uit een zeerhoogrisicogebied moet iedereen vanaf 13 jaar en ouder tien dagen verplicht in quarantaine. Dat geldt ook als u hersteld bent van corona of volledig gevaccineerd bent. Alleen als u geboosterd bent, hoeft u sinds 2 februari 2022 niet meer verplicht in quarantaine. De quarantaineplicht gaat in op de eerste dag na uw terugkomst in Nederland. Met een negatieve testuitslag van de GGD kunt u op dag 5 de quarantaine verkorten.

Terugkeer naar Nederland uit landen met een geel of oranje reisadvies

Als u uit een land met een geel reisadvies terugkomt in Nederland, moet u een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden. Reist u naar Nederland vanuit een Europees land met een oranje reisadvies? Vul dan voor vertrek deze tool van de Nederlandse overheid in om te zien aan welke verplichtingen u moet voldoen.

Wij doen ons best om de nieuwste reisadviezen zo snel mogelijk te verwerken, maar aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten of achterhaalde reisadviezen. Check altijd zelf de websites van de Nederlandse overheid en de overheidswebsites van de landen waar u naartoe gaat.

Inreisregels voor bestemmingen buiten de EU/Schengen-zone

Zo gelden sinds 22 december 2021 nieuwe inreisregels voor reizigers die van buiten de EU/Schengenzone naar Nederland komen. Zij moeten altijd een negatieve testuitslag bij zich hebben. Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden moeten altijd verplicht 10 dagen in quarantaine. Deze regels gelden ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Deze quarantaineperiode kan worden verkort met een negatieve test bij de GGD op dag 5 van de quarantaine. 

De andere uitzonderingen op de quarantaineplicht blijven bestaan. Dat geldt ook voor de andere uitzonderingen op de testplicht. Het zijn bijvoorbeeld uitzonderingen op de testplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor mensen die werken in de transportsector.

De nieuwe inreisregels gelden niet voor reizigers uit:

Coronatests

In de reisadviezen in Europa melden we ook in welke landen Nederlanders een coronatest moeten laten zien, ook al zijn ze gevaccineerd en geboosterd.

Reisadvies Albanië

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Albanië is groen. Alleen voor de grensgebieden met Kosovo geldt code geel. Hier kunnen nog niet-geruimde mijnen liggen. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden. Sinds 1 mei 2022 hanteert Albanië geen inreisbeperkingen meer.

Reisadvies Andorra

Update 9 mei 2022: De kleurcode van Andorra is groen. Reizigers mogen Andorra inreizen en hoeven bij aankomst niet in quarantaine. Maar Andorra hanteert nog wel inreisregels:

Voor reizigers van Andorra naar Frankrijk geldt dat een coronabewijs moet worden getoond. Dit mag zijn een vaccinatiebewijs (2 vaccinaties, 1 na herstel van corona, 1 vaccinatie bij Janssen), herstelbewijs (van minimaal 11 en maximaal 180 dagen) of een negatief testresultaat van minder dan 24 uur oud. Als dit niet mogelijk is mag men bij aankomst in Frankrijk METEEN een antigeentest laten doen om verder te kunnen reizen.

Bovenstaande inreisregels gelden voor alle toeristische reizen. Uitzondering: Reizigers die om beroeps of dringende medische redenen de grens over gaan.

Ook in Andorra zelf gelden nog coronaregels: Alle personen vanaf 16 jaar moeten een coronabewijs (DCC) kunnen laten zien als zij toegang willen tot: cafés, restaurants, hotels en andere toeristische verblijfplaatsen, B & B’s, spa’s, musea, bibliotheken, bioscopen en sportzalen. Ook voor kapperszaken, schoonheidssalons, casino’s, medische centra (ziekenhuizen), bejaardentehuizen en dagverblijven geldt deze vereiste.

NB: voor toegang tot skistations, het beoefenen van ALLE sneeuwsporten en voor de toegang tot skiliften is het aantonen van een coronabewijs (DCC) zonder uitzondering een vereiste.

Voor toegang tot plekken in de buitenlucht waar meer dan 1000 personen bijeen zijn en tot ruimtes (binnen) waar meer dan 100 personen bijeen zijn is het coronabewijs (DCC) ook verplicht.

Reisadvies België

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor België is groen. Voor reizigers van 18 jaar en ouder is vanaf 1 maart 2022 de geldigheidsduur van het herstelbewijs als toegangsbewijs 5 maanden (150 dagen). Voor inreizen is het herstelbewijs nog steeds 6 maanden (180 dagen) geldig. Reist u naar België en verblijft u 48 uur of langer? Dan gelden de volgende inreismaatregelen voor reizigers uit Nederland:

 • U moet voor aankomst het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, ook als u volledig gevaccineerd bent.
 • U moet een coronabewijs laten zien. Dit kan zijn:
 • een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud voor aankomst in België), of  
 • een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in België, of
 • een antigeentest van de dag voor of van aankomst, of
 • een herstelcertificaat die maximaal 180 dagen voor aankomst in België is afgenomen. Dit herstelbewijs moet minimaal 11 dagen oud zijn op het moment van aankomst in België.
 • Kinderen onder de 12 hoeven niet getest te worden.

Reist u naar België en verblijft u minder dan 48 uur? Of bent u minder dan 48 uur buiten België geweest? Dan hoeft u geen PLF in te vullen. U hoeft dan ook geen coronabewijs te laten zien om in te reizen. Let op: er zijn uitzonderingen. Lees voor meer informatie over de inreismaatregelen en de uitzonderingen de website van de Belgische overheid.

Reisadvies Bosnië-Herzegovina

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Bosnië en Herzegovina is geel. Reizen naar Bosnië en Herzegovina is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt reizen naar Bosnië en Herzegovina als u aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U volledig gevaccineerd bent met 2 doses. De 2e vaccinatie moet minimaal 14 dagen eerder zijn gedaan, of;
 • U 1 vaccinatie heeft gekregen van het Janssen-vaccin. Deze (eenmalige) vaccinatie moet minimaal 14 dagen eerder zijn gedaan, of;
 • U een negatieve antigeentest heeft die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst, of;
 • U een negatieve PCR-test heeft die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst, of;
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U met een herstelbewijs kunt laten zien dat u minimaal 14 en maximaal 180 dagen geleden COVID-19 heeft gehad.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Zie voor meer informatie de website van de Bosnische overheid.

Reisadvies Bulgarije

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Bulgarije is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer. De meest recente informatie vindt u op de website van het Bulgaarse ministerie van Gezondheid (informatie in het Bulgaars). Ook kunt u zich informeren via de website van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Engelstalige nieuwssites Novinite en The Sofia Globe.

Reisadvies Cyprus

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Cyprus is groen. Sinds 18 april 2022 hoeft u voor reizen naar Cyprus geen passenger locator form meer in te vullen. Wie volledig gevaccineerd is of hersteld is van corona mag zonder aanvullende eisen Cyprus in. Ongevaccineerde reizigers moeten een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Alle reizigers, ongeacht vaccinatiestatus, kunnen worden gevraagd een PCR-test te ondergaan bij aankomst in Cyprus. Actuele maatregelen staan in het Engels op deze site van de Cypriotische overheid.

Reisadvies Denemarken

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Denemarken is groen. Denemarken heeft sinds 29 maart 2022 alle inreisbeperkingen geschrapt. Lees voor meer informatie over de coronaregels en -maatregelen in Denemarken de website van de Deense overheid (informatie in het Engels).

Reisadvies Duitsland

Update 2 mei 2022: Duitsland is groen.

 • Als u naar of door Duitsland reist, moet u een geldig coronabewijs (EU-Digitaal Corona Certificaat) bij u hebben. Ook als u uit één van de Duitse vliegvelden vertrekt.
 • Dit geldt ook voor kinderen van 12 jaar en ouder.
 • Een geldig coronabewijs is uw digitale vaccinatie-, herstel-, of negatieve testbewijs uit de CoronaCheck-app.

Let op: Check altijd voor u vertrekt de website van het Duitse ministerie van Gezondheid voor de meest actuele inreisregels.

Boek een vakantie in Duitsland bij onder meer ANWB Camping, Landal of Interhome Vakantiehuizen. Het Duits Verkeersbureau heeft een Engelstalige site gemaakt met informatie over coronaregels en – maatregelen in Duitsland.

Reisadvies Estland

Update 23 februari 2022: De kleurcode voor Estland is groen. U kunt met uw coronabewijs naar Estland reizen als u:

 • 7 kalenderdagen nadat u de tweede dosis Pfizer/BioNTech Cormirnaty heeft ontvangen, of;
 • 15 kalenderdagen nadat u de tweede dosis AstraZeneca Vaxzevria heeft ontvangen, of;
 • 14 kalenderdagen nadat u de tweede dosis Moderna heeft ontvangen, of;
 • En 14 kalenderdagen nadat u de eerste dosis Janssen heeft ontvangen, of;
 • U kunt laten zien dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van COVID-19.
 • U hoeft dan niet in quarantaine. U hoeft zich ook niet te laten testen.
 • Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig gevaccineerd zijn of die niet in de laatste 6 maanden hersteld zijn van corona moeten:
  • voor vertrek een PCR-test (maximaal 72 uur oud) laten afnemen, of;
  • zich bij aankomst in Estland laten testen.
  • In beide gevallen moet u in (thuis)quarantaine.
 • Om de quarantaine te verkorten kunt u zich nog een keer laten testen. Er moet 6 dagen tussen de 2 testen zitten. Als de eerste test was afgenomen voor aankomst in Estland (tot 72 uur eerder), dan kan de tweede test op zijn vroegst op de derde dag na aankomst worden afgenomen.
 • Let op: een negatief testbewijs is geen geldig coronabewijs (DCC) voor toegang tot openbare gelegenheden waar een DCC vereist is. U kunt dan alleen nog een vaccinatiebewijs of herstelbewijs laten zien voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, musea en evenementen.

Meer informatie kunt u lezen op de website van het Estse Ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Reisadvies Finland

Update 22 februari 2022: De kleurcode voor Finland is groen. Finland hanteert de volgende inreisregels. Reizigers geboren in 2006 of eerder moeten aan de volgende voorwaarden voldoen. U kunt naar Finland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:

 • U 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent (2 doses, of hersteld en 1 dosis, of 1 dosis Janssen), of;
 • U een herstelbewijs heeft dat laat zien dat u in de laatste 6 maanden hersteld bent van COVID-19, of;
 • U een negatief PCR-test resultaat (niet ouder dan 72 uur) kan laten zien.

Reizigers die niet voldoen aan bovenstaande regels, moeten bij aankomst een COVID-19 test doen en na 3 tot 5 dagen een 2e test.

Let op: Een volledige vaccinatie is 9 maanden geldig. Hierna is een boosterprik verplicht. Na de boosterprik is het coronabewijs weer geldig.

Lees voor meer details en uitzonderingen op de website van de Finse grenspolitie (informatie in het Engels). De inreisregels voor Finland zijn ingewikkeld en worden uitgebreid uitgelegd op de site FINENTRY (informatie in het Engels). Ook kunt u deze service gebruiken voor het maken van testafspraken in Finland. FINENTRY-service geeft u gepersonaliseerde informatie en instructies over het testen en zelfquarantaine. Via deze dienst kunt u ook testafspraken boeken.

Reisadvies Frankrijk

Update 29 april 2022: Sinds 14 maart 2022 is in de meeste gevallen de ‘pass vaccinal’ niet meer nodig als toegangsbewijs. Je kunt zonder pass vaccinal naar bijvoorbeeld restaurants en musea. Allen om gezondheidsinstellingen te bezoeken, moet je nog een pass vaccinal kunnen.

Inreis-eisen voor Frankrijk: Om Frankrijk binnen te reizen of voor een bezoek aan zorginstellingen is een pass sanitaire óf pass vaccinal vereist. Om de pass vaccinal te verkrijgen moet iedereen ouder dan 18 jaar en één maand het volgende overleggen:

 • Een bewijs van vollledige vaccinatie: 2 doses + boosterprik binnen 4 maanden na de 2e prik.
 • Een bewijs van herstel van meer dan 11 dagen na een positieve coronatest en van minder dan 4 maanden geleden.
 • Een verklaring van een contra-indicatie voor vaccinatie.

Om de pass vaccinal te verkijgen moeten 16- en 17-jarigen het volgende overleggen:

 • Een bewijs van twee mRNA-vaccinaties (booster niet verplicht), behalve in de volgende twee gevallen:
  1) de persoon heeft al een coronabesmetting doorgemaakt en kan daarom met één dosis van het vaccin volstaan,
  2) de persoon heeft minimaal 14 dagen na de eerste injectie corona gehad en hoeft daarom de tweede dosis van het vaccin niet te nemen.

Een coronabewijs (DCC) is een vaccinatie-, herstel- of testbewijs

 • Het vaccinatiebewijs geldt als u volledig gevaccineerd bent (7 dagen of langer geleden gevaccineerd met 2 doses van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield, of 28 dagen of langer geleden 1 keer gevaccineerd met het Janssen-vaccin). Ook is het vaccinatiebewijs geldig als u naast uw volledige vaccinatie een boosterprik heeft gehad.
  • Kinderen vanaf 12 jaar moeten volledig zijn gevaccineerd. Een boostervaccinatie is dan niet nodig.
 • Met het herstelbewijs kunt u laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Uw herstelbewijs moet tussen de 11 en 180 dagen oud zijn.
 • Voor het testbewijs heeft u een negatieve COVID-19 testuitslag. Dit kan een PCR/NAAT-test zijn die niet ouder dan 78 uur is of een antigeentest, niet ouder dan 48 uur.

Bekijk de actuele inreisregels op de site van de Franse Ambassade in Nederland of het Frans verkeersbureau in Nederland. (allebei Nederlandstalig).

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Frankrijk), Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk), Campings.com en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome, Belvilla en Elizawashere. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre -et- Vacances. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

Reisadvies Griekenland

Update: 2 mei 2022: Het reisadvies voor Griekenland is groen. De inreisbeperkingen zijn opgeheven.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Prijsvrij, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Reisadvies Groenland

Update 17 februari 2022: de kleurcode voor Groenland is groen.

Als u naar Groenland reist moet u een SUMUT formulier invullen en het ontvangstbewijs bewaren. Voor vertrek moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien, deze mag niet ouder zijn dan 48 uur. Ook gevaccineerde reizigers moeten een negatief testresultaat laten zien. Testresultaten uit één van de Noordse landen (Denemarken, Faeröer, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden) zijn altijd voldoende. Antigeen – (snel)testen worden niet erkend om in te reizen. Als de reiziger niet volledig is gevaccineerd (twee doses en 14 dagen sinds de laatste dosis – met uitzondering van het Johnson and Johnson-vaccin), moet de reiziger bij aankomst in Groenland een test doen en in quarantaine gaan. Na 5 dagen moet de reiziger zich opnieuw laten testen en als het resultaat negatief is, kan de quarantaine worden beëindigd.

Goedkeuring van testen uit Nederland (of andere landen) met u vooraf vragen via corona.iaan@nanoq.gl. Het kan zijn dat aan de grens uw woonland wordt gecontroleerd. Neem daarom uw paspoort mee en een document waaruit uw woonplaats blijkt, bijvoorbeeld een verzekeringspas of een officiëel overheidsdocument met daarop vermeld uw woonadres. Reizigers naar kleinere, zogenaamde ‘kwetsbare’ plaatsen in Groenland moeten op de 5e dag na aankomst een tweede coronatest te doen in één van de zogenaamde ‘open’ plaatsen. Reizigers die 14 dagen voor aankomst in Groenland een oranje gebied hebben bezocht moeten 14 dagen in quarantaine te gaan of na 5 dagen een tweede, negatieve, COVID-19 test te overleggen.

Vind hier meer informatie over het coronavirus en de maatregelen in Groenland.

Reisadvies Hongarije

Update 29 april 2022: Hongarije heeft kleurcode groen. Hongarije heeft alle inreisbeperkingen opgeheven. U hoeft geen vaccinatie-, test- of herstelbewijs meer te laten zien.

Reisadvies Ierland

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Ierland is groen. Ierland heeft alle inreismaatregelen met betrekking tot corona opgeheven. Lees meer over het coronavirus in Ierland op deze Engelstalige overheidswebsite.

Reisadvies IJsland

Update 29 april 2022: het reisadvies voor IJsland is groen. Alle inreisbeperkingen voor IJsland zijn opgeheven.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Reisadvies Italië

Update 31 maart 2022: Het reisadvies voor Italië is groen. Het vaccinatiebewijs is 6 maanden geldig voor gebruik binnen Italië. Is uw Nederlandse vaccinatie- of herstelbewijs ouder dan 6 maanden? Dan kunt u vanaf 7 februari 2022 ook een negatief testbewijs tonen. Dit mag zijn een antigeentest niet ouder dan 48 uur of een PCR-test niet ouder dan 72 uur.
Om Italië in te reizen moet u aan de volgende 2 voorwaarden voldoen:

 • U heeft een ingevuld Digital Passenger Locator Form, en;
 • U heeft een digitaal coronabewijs (DCC) in het Engels, Italiaans, Frans of Spaans. U maakt deze aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen aan de CoronaCheck-app.

Een digitaal coronabewijs is één van de volgende bewijzen:

 • Vaccinatiebewijs: U bent tussen 14 dagen en 9 maanden geleden volledig gevaccineerd met een door EMA-goedgekeurd vaccin (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Janssen en Novavax). Of u heeft minimaal 1 dag geleden een boostervaccinatie gekregen.
 • Testbewijs: U kunt een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of antigeentest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst) laten zien.
 • Herstelbewijs: U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Het bewijs mag niet ouder zijn dan 6 maanden na de eerste positieve testuitslag.

Er zijn uitzonderingen op de verplichting om een digitaal coronabewijs te tonen, bijvoorbeeld voor zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis. Check of u onder 1 van de uitzonderingen valt op de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Italiaans).

Kunt u geen coronabewijs laten zien? Dan moet u 5 dagen in quarantaine op het adres dat u heeft opgegeven in de Digital Passenger Locator Form. Na de 5e dag moet u een PCR-test of antigeentest laten doen.

Inreismaatregelen voor kinderen:

 • Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen digitaal coronabewijs  te laten zien.
 • Reizigers jonger dan 18 jaar die geen digitaal coronabewijs hebben hoeven niet in quarantaine als zij worden begeleid door een ouder die niet in quarantaine hoeft.

Reisadvies Kosovo

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Kosovo is geel. Kosovo hanteert inreisregels en er geldt weer een mondkapjesplicht.

De volledige lijst van maatregelen kunt u vinden op de website van de Kosovaarse overheid (informatie in het Engels). In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Kroatië

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Kroatië is groen. Kroatië hanteert geen inreisregels meer voor reizigers die uit een EU-of Schengenland komen.

Vakanties naar Kroatië kun je boeken bij TUI, De Jong Intra, Sunweb en Prijsvrij. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Kroatië vind je bij Interhome, Belvilla en VillaXL. Campings in Kroatië boeken kan bij ANWB Campings (ook voor naturistencampings in Kroatië), Suncamp, Campings.com en ACSI-Eurocampings (inclusief naturistencampings in Kroatië).

Reisadvies Letland

Update 1 april 2022: Het reisadvies voor Letland is groen. De kleurcode voor de grensregio’s van Letland met Belarus is oranje. Per 1 april 2022 zijn de COVID-maatregelen versoepeld. Er zijn geen inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.

Door veiligheidsrisico’s heeft Letland de noodtoestand uitgeroepen voor de grensregio’s met Belarus (Wit-Rusland). In het gebied langs de hele grens gelden beperkte rechten en vrijheden. Dit betekent dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig zijn. Daarom is een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus oranje.

Een overzicht en meer informatie over reizen naar Letland is te vinden op de website van het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Reisadvies Litouwen

Update 23 februari 2022: Het reisadvies voor Litouwen is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer voor reizigers uit Nederland. 

Reisadvies Liechtenstein

Update 28 februari: het reisadvies is groen. Er gelden geen inreisbeperkingen meer. Hoteltip: Das Gorfion Familotel in Malbun, Liechtenstein.

Reisadvies Luxemburg

Update 29 april 2022: De kleurcode van Luxemburg is groen. Alle inreisbeperkingen zijn opgeheven. Bekijk actuele Engelstalige inreisinformatie op de site van de Luxemburgse overheid.

Reisadvies Malta

Update 25 april 2022: Het reisadvies voor Malta is groen. Vanaf 2 mei 2022 hoeft u geen Passenger Locator Form meer in te vullen als u naar Malta reist.

Sinds 11 april 2022 hanteert Malta nieuwe inreisregels. U kunt naar Malta reizen met een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve pcr-test. Lees de voorwaarden op de website van de Maltese overheid (informatie in het Engels). Alle reizigers moeten tot 2 mei 2022 voor vertrek naar Malta het Digital Passenger Locator Form invullen. Vanaf 2 mei hoeft dat niet meer.

Bekijk Malta-aanbiedingen bij TUI.nl, De Jong Intra en Prijsvrij.

Reisadvies Moldavië

Update 1 april 2022: Het reisadvies voor Moldavië is geel. Alleen voor Transnistrië in het oosten geldt een negatief reisadvies/code rood. In Moldavië geldt de noodtoestand. Het luchtruim boven Moldavië is sinds 21 maart 2022 weer gedeeltelijk geopend. Vluchten van en naar de internationale luchthaven van Chisinau zijn weer mogelijk. Reis niet naar Transnistrië. De Moldavische autoriteiten hebben geen controle in dit gebied dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard. Sinds 17 maart 2022 zijn er geen inreismaatregelen meer door corona. U kunt Moldavië zonder vaccinatie – of testresultaat binnenreizen.

Reisadvies Monaco

Update 18 februari 2022: Monaco is groen. Reizigers uit Nederland die volledig gevaccineerd zijn, een herstelbewijs (positieve PCR-test afgegeven na minimaal 15 dagen en maximaal 6 maanden), een negatieve PCR-test of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur) kunnen laten zien, hoeven niet in quarantaine. Kinderen tot en met 15 jaar zijn uitgezonderd van deze verplichtingen.

Reisadvies Montenegro

Update 9 mei 2022: Het reisadvies voor Montenegro is groen. Montenegro hanteert geen inreisregels meer rondom het coronavirus.

Reisadvies Noord-Macedonië

Update 18 februari 2022: Het reisadvies voor Noord-Macedonië is groen.

De Noord-Macedonische overheid erkent het coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC). U kunt met uw coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat- DCC) naar Noord-Macedonië reizen als u:

 • volledig gevaccineerd bent en daar bewijs van hebt, of;
 • een negatieve PCR-test hebt die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst, of;
 • een negatieve antigeentest hebt die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst, of;
 • een herstelbewijs van corona hebt van minimaal 45 dagen.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Doorreizigers die Noord-Macedonië binnen 5 uur verlaten zijn hiervan uitgezonderd.

Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Noord-Macedonië.

Reisadvies Noorwegen en Spitsbergen

Update 22 februari 2022: Het reisadvies voor Noorwegen is groen. Noorwegen is geopend voor alle reizigers. Er zijn geen inreismaatregelen meer door corona.

Boek campings in Noorwegen bij ANWB Campings en Eurocampings. Kijk voor meer vakanties naar Noorwegen bij TUI, Voigt Travel, De Jong Intra, BBI Travel, SNP Natuurreizen en Nordic.

Reisadvies Oekraïne

Update 29 april 2022: Vanwege de Russische inval in Oekraïne geldt voor heel Oekraïne een negatief reisadvies. De Nederlandse ambassade wordt weer verplaatst naar Kiev.

Reisadvies Oostenrijk

Laatst gewijzigd 17 mei 2022: Het reisadvies voor Oostenrijk is groen. Alle inreisregels voor Oostenrijk zijn vervallen. Sinds 5 maart waren al alle binnenlandse 2G en 3G-regels vervallen. Ook voor Wenen gelden sinds 16 april geen aparte regels meer.

Wel moet iedereen in heel Oostenrijk vanaf 14 jaar in apotheken en supermarkten een FFP2-mondkapje dragen. In het openbaar vervoer en kabelbanen zijn FFP2-mondkapjes niet meer verplicht. Ook de geldigheid van vaccinatiebewijzen is veranderd. Na een boostervaccinatie (derde prik) zijn vaccinatiebewijzen 365 dagen geldig.

Bekijk de actuele coronaregels op de site van de Oostenrijkse ambassade (Engelstalig)

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Reisadvies Polen

Update 7 april 2022: De kleurcode voor Polen is groen met een rode strook langs de hele grens met Belarus. Er gelden geen inreisbeperkingen meer in Polen door corona. De Poolse autoriteiten hebben de grensovergang met Belarus in Kuźnica voor onbepaalde tijd gesloten. In Polen geldt een verblijfsverbod voor plaatsen die langs de grens met Belarus (Wit-Rusland) liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van dit gebied geen toegang hebben tot de grens van Polen met Belarus. Daarom is een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus rood (niet reizen).

Reisadvies Portugal

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Portugal is groen. Alle passagiers, zowel staatsburgers als buitenlanders, moeten een vaccinatie-, herstel- of testbewijs laten zien. Dit kan met een EU COVID-certificaat (DCC). U hoeft geen Passenger Locator Form (PLF) meer in te vullen. Meer informatie is in het Engels te vinden op de website van Visit Portugal. Voor Madeira gelden geen inreisbeperkingen meer.

Voor de Azoren gelden soms andere maatregelen dan voor het vasteland. U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) naar de Azoren reizen.

Kijk voor een actueel overzicht van maatregelen op de Azoren op de website van de lokale overheid (informatie in het Portugees) en voor Madeira op de website over het bezoeken van Madeira.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, Prijsvrij, De Jong Intra en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Interhome en Natuurhuisje.nl.

Reisadvies Roemenië

Update 23 maart 2022: Het reisadvies voor Roemenië is groen. Er gelden geen inreisregels meer voor Roemenië.

Reisadvies Rusland

Update 7 maart 2022: Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn er verschillende sancties tegen Rusland ingesteld. Diverse vliegmaatschappijen vliegen niet meer naar Rusland. Voor heel Rusland geldt code oranje en voor sommige gebieden geldt code rood (negatief reisadvies). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Rusland aan na te denken of hun verblijf daar noodzakelijk is. Wie een noodzakelijke reis naar Rusland heeft gepland, krijgt het advies om die reis uit te stellen, onder meer doordat vliegen van en naar Rusland steeds moeilijker wordt. De situatie in dit gebied is moeilijk voorspelbaar en niet veilig. Reis niet binnen 20 kilometer van de grens met Oekraïne. De kleurcode voor dat deel van Rusland is rood. Ook buiten de 20 kilometer zone kan de situatie in Rusland gespannen zijn, blijf dus waakzaam. Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië zijn rood.

Alle reizigers hebben een negatieve PCR-testuitslag nodig (niet ouder dan 48 uur bij aankomst) om Rusland in te reizen. Ook krijgen reizigers aan boord van het vliegtuig een speciaal formulier dat ze moeten invullen. Dit formulier levert u in waar ook naar uw PCR-testuitslag kan worden gevraagd. Dit is net voordat u de bagageband bereikt.

Let op: Verschillende Russische regio’s en steden introduceren een QR-code systeem in de strijd tegen de pandemie. Deze QR-code moet getoond worden om toegang te krijgen tot musea, restaurants, et cetera. QR-codes voor door de EMA goedgekeurde vaccins worden formeel niet erkend. Dit betekent dat alleen Russische vaccins in de Russische-app (stop covid) worden geaccepteerd, namelijk: Sputnik V; Sputnik light (1 component); EpiVacCorona en CoviVac. Lees voor meer informatie op de website van de Russische overheid (in het Russisch).

In veel Russische regio’s zijn de coronamaatregelen anders. Deze maatregelen verschillen van elkaar. Als u binnen Rusland wilt reizen, controleer dan voor vertrek naar Rusland wat voor uw bestemming geldt. U kunt navraag doen bij de Russische ambassade in Den Haag.

Reisadvies San Marino

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor San Marino is groen. Bij ons zijn geen inreisregels voor San Marino bekend.

Reisadvies Servië

Update 9 mei 2022:  Het reisadvies voor Servië is groen. Servië heeft alle inreisvoorwaarden afgeschaft. Lees meer over coronamaatregelen in Servië op de Engelstalige site van het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Slovenië

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Slovenië is groen. Slovenië heeft per 19 februari 2022 alle inreisregels afgeschaft.

Meer informatie staat in het Engels op de site van het Sloveense Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Reisadvies Slowakije

Update 7 april 2022: Het reisadvies voor Slowakije is groen. Er gelden geen inreisbeperkingen meer in Slowakije door corona.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 21 februari 2022: Spanje is groen. Iedereen van 12 jaar en ouder moet een vaccinatie-, test-, of herstelbewijs laten zien. Het vaccinatiebewijs is geldig vanaf 14 dagen na de datum van de laatste vaccinatie en is dan tot 9 maanden (270 dagen) geldig. Voor kinderen onder 18 jaar is het onbeperkt geldig. Meer informatie is te vinden via de website van de Spaanse overheid (informatie in het Engels). U hoeft sinds 6 april 2022 geen passenger locator form meer in te vullen als u met het vliegtuig naar Spanje reist en over een digitaal corona certificaat beschikt.

Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI, De Jong Intra, Eliza was Here, Corendon en Sunweb.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van de Jong Intra, Corendon, Prijsvrij of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Reisadvies Tsjechië

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Tsjechië is groen. Alle inreisbeperkingen naar Tsjechië zijn opgeheven. Je hoeft geen vaccinatiebewijs, herstelbewijs, of testbewijs meer te laten zien.

Reisadvies Turkije

Update 16 februari 2022: De kleurcode van Turkije is geel. Alleen voor de grenzen met Syrië en Irak geldt code rood. De kleurcode van het reisadvies voor de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies Şırnak en Hakkari is oranje. Vanaf 8 februari 2022 geldt Turkije als zeerhoogsrisicoland voor het coronavirus. Dat betekent dat iedereen vanaf 13 jaar bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine moet. Dat hoeft niet als u een boostervaccinatie heeft gekregen.

Vliegt u naar Turkije? Dan moeten reizigers van 6 jaar en ouder zich digitaal registreren via deze website van de Turkse overheid. Deze digitale registratie moet maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum Turkije gedaan zijn. U krijgt dan een autorisatiecode (HES-code) die u moet aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers. Op de luchthaven van vertrek kan om uw registratie gevraagd worden (op papier of een screenshot op uw telefoon).

U kunt naar Turkije reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC)  als:

 • U in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie (2 doses, of hersteld en 1 dosis, of 1 dosis Janssen  van 14 dagen of langer geleden, of;
 • U een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Turkije, of;
 • U een negatieve antigeentest, die niet ouder is dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;
 • U een corona herstelbewijs heeft dat niet ouder is dan 6 maanden geleden. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na uw 1e positieve PCR-test.
 • U hoeft dan niet in quarantaine bij aankomst in Turkije.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden of aan te tonen dat ze gevaccineerd of hersteld zijn. Reizigers die niet aan 1 van de bovenstaande voorwaarden voldoen, worden voor vluchten geweigerd. Deze verplichtingen gelden niet voor transfer- en transitreizigers.

Bekijk aanbiedingen naar Turkije bij onder meer Corendon, TUI, De Jong Intra.

Reisadvies Vaticaanstad

Update 3 mei 2022: Het reisadvies voor Vaticaanstad is groen. Zie verder het reisadvies voor Italië.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk / Groot Brittannië

Update 15 maart 2022: Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk is groen. Sinds 18 maart 2022 gelden in het Verenigd Koninkrijk geen inreisbeperkingen meer.

Reisadvies Wit-Rusland / Belarus

Update 7 maart 2022: Het reisadvies voor Wit-Rusland / Belarus is rood. Reis niet naar Belarus.

Reisadvies Zweden

Update 22 februari 2022: Het reisadvies voor Zweden is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer vanwege corona, maar het aantal coronabesmettingen in Zweden is nog wel zeer hoog.

Bekijk Zweden-vakanties bij TUI, De Jong Intra, Voigt Travel, SNP Natuurreizen, BBI-Travel en Nordic. Boek een camping in Zweden bij Vodatent (luxe safaritenten), ANWB Camping of Eurocampings.

Reisadvies Zwitserland

Update 28 februari 2022: Het reisadvies voor Zwitserland is groen. Er gelden geen inreisbeperkingen om naar Zwitserland te reizen. 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

5/5 - (2 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.