Shadow

Reisadviezen in Europa: Welke reisadviezen gelden in de Europese landen

Reisadviezen voor landen in Europa veranderen snel. In dit overzicht zetten we de belangrijkste reisadviezen voor Europese landen op een rij.

Update: 28 maart 2024

Reisadviezen
Check voor je op reis gaat naar een bestemming buiten Nederland het reisadvies © Cardmapr-unsplash

Reisadviezen in Europa veranderen soms snel. Check daarom de website van de Nederlandse overheid om te zien welke reisadviezen er gelden en welke documenten u nodig heeft. Voor reisadviezen voor landen buiten Europa hebben we een apart artikel. En hier lees je alles over reisadviezen naar bestemmingen in Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Wij doen ons best om de nieuwste reisadviezen zo snel mogelijk te verwerken, maar aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten of achterhaalde reisadviezen. Check altijd zelf de websites van de Nederlandse overheid en de overheidswebsites van de landen waar je naartoe gaat.

Reisadvies Albanië

Update 29 april 2022: Het reisadvies voor Albanië is groen. Alleen voor de grensgebieden met Kosovo geldt code geel. Hier kunnen nog niet-geruimde mijnen liggen. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden. Sinds 1 mei 2022 hanteert Albanië geen inreisbeperkingen meer.

Reisadvies Andorra

  • U heeft een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig als u naar Andorra reist waarmee u zich kunt identificeren.
  • Voor Andorra is een ID-kaart voldoende om mee te reizen.
  • Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn bij aankomst en bij vertrek uit Andorra.

Reisadvies België

Het reisadvies voor België is groen.

Reisadvies Bosnië-Herzegovina

De kleurcode voor Bosnië en Herzegovina is groen. Zie voor meer informatie en reisadviezen de website van de Bosnische overheid.

Reisadvies Bulgarije

Het reisadvies voor Bulgarije is groen. Er zijn geen inreisbeperkingen meer. De meest recente informatie vindt u op de website van het Bulgaarse ministerie van Gezondheid (informatie in het Bulgaars). Ook kunt u zich informeren via de website van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Engelstalige nieuwssites Novinite en The Sofia Globe.

Reisadvies Cyprus

Het reisadvies voor Cyprus is groen. Cyprus hanteert vanaf 1 juni 2022 geen inreisvoorwaarden meer. Actuele coronamaatregelen staan in het Engels op deze site van de Cypriotische overheid.

Reisadvies Denemarken

Het reisadvies voor Denemarken is groen.

Reisadvies Duitsland

Het reisadvies voor Duitsland is groen.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra.
Campings in Duitsland kun je boeken bij Eurocampings/ASCI, Suncamp en Vodatent (safaritenten).
Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken.
Voor stedentrips en andere vakanties in Duitsland kun je terecht bij TUI, De Jong Intra, OAD en Trivago.
En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Reisadvies Estland

De kleurcode voor Estland is groen. Lees hier de actuele regels voor reizen naar Estland.

Reisadvies Finland

De kleurcode voor Finland is groen. Lees voor meer details en uitzonderingen op de website van de Finse grenspolitie (informatie in het Engels). 

Boek je Finland vakantie bij BBI-Travel, TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Nordic, Tenzing Travel en Voigt-Travel,

Reisadvies Frankrijk

Update 28 maart 2024: Vanwege een verhoogde terrorismedreiging is het reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel gegaan. Dat reisadvies geldt voor heel Frankrijk. De Franse overheid heeft de terrorismedreiging verhoogd van 2 naar 3. Met alarmfase 3 worden meer veiligheidsmaatregelen genomen om burgers te beschermen.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk) en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome en Belvilla. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre et Vacances. Meer Frankrijk vakanties vind je bij De Jong Intra, TUI en OAD. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

Reisadvies Griekenland

Update:19 maart 2024: Het reisadvies voor Griekenland is groen.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, D-Reizen, Prijsvrij, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Reisadvies Groenland

Het reisadvies voor Groenland is groen. Bekijk alle actuele corona-informatie op de site van Visit Greenland.

Reisadvies Hongarije

Hongarije heeft kleurcode groen.

Reisadvies Ierland

Het reisadvies voor Ierland is groen. Lees meer over het coronavirus in Ierland op deze Engelstalige overheidswebsite.

Boek je Ierland-vakantie bij TUI, House of Britain, BBI-Travel, De Jong Intra en OAD

Reisadvies IJsland

Update 8 februari 2024: het reisadvies voor IJsland is groen. Alleen voor het schiereiland Reykjanes geldt code geel vanwege recente vulkaanuitbarstingen.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Reisadvies Italië

Het reisadvies voor Italië is groen. Bekijk actuele coronaregels in Italië op de Engelstalige website van het Italiaans verkeersbureau.

Reisadvies Kosovo

Update 14 april 2023: Het reisadvies voor Kosovo is groen. Alleen voor het noordelijk deel aan de grens met Servië geldt vanwege spanningen met het buurland code oranje. Het gaat om het gebied rond de steden Zvečan, Zubin Potok, Leposavic en noord-Mitrovica.

Kosovo hanteert geen inreisregels voor corona. Neem wel je vaccinatiebewijs mee.

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Kroatië

Het reisadvies voor Kroatië is groen. Kroatië hanteert geen inreisregels meer voor reizigers die uit een EU-of Schengenland komen.

Vakanties naar Kroatië kun je boeken bij TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Sunweb en Prijsvrij. Aanbiedingen voor vakantiehuizen in Kroatië vind je bij Interhome en Belvilla. Campings in Kroatië boeken kan bij Suncamp en ACSI-Eurocampings (inclusief naturistencampings in Kroatië).

Reisadvies Letland

Het reisadvies voor Letland is groen. Alleen voor een 5 kilometer brede grensstrook tussen Letland en Belarus en Letland en Rusland is de kleurcode oranje. Door veiligheidsrisico’s heeft Letland de noodtoestand uitgeroepen voor de regio’s die grenzen aan Belarus (Wit-Rusland) en Rusland. Dit betekent dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig kunnen zijn. In het gebied langs de hele grens gelden beperkte rechten en vrijheden. Ook kunnen grensposten gesloten zijn.

Een overzicht en meer informatie over reizen naar Letland is te vinden op de website van het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Reisadvies Litouwen

Het reisadvies voor Litouwen is groen.

Reisadvies Liechtenstein

Het reisadvies is groen. Hoteltip: Das Gorfion Familotel in Malbun, Liechtenstein.

Reisadvies Luxemburg

De kleurcode van Luxemburg is groen. Bekijk actuele Engelstalige inreisinformatie op de site van de Luxemburgse overheid.

Reisadvies Malta

Het reisadvies voor Malta is groen. Sinds 2 mei 2022 hoeft u geen Passenger Locator Form meer in te vullen als u op vakantie naar Malta gaat. Lees actuele coronaregels op Malta op de site van het Maltese verkeersbureau (in het Engels).

Bekijk Malta-aanbiedingen bij TUI.nl, De Jong Intra, D-Reizen, Andolives, Trivago en Prijsvrij.

Reisadvies Moldavië

Het reisadvies voor Moldavië is geel. Alleen voor Transnistrië in het oosten geldt een negatief reisadvies/code rood. In Moldavië geldt de noodtoestand. Het luchtruim boven Moldavië is sinds 21 maart 2022 weer gedeeltelijk geopend. Vluchten van en naar de internationale luchthaven van Chisinau zijn weer mogelijk. Reis niet naar Transnistrië. De Moldavische autoriteiten hebben geen controle in dit gebied dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard.

Reisadvies Monaco

Monaco is groen.

Reisadvies Montenegro

Het reisadvies voor Montenegro is groen.

Reisadvies Noord-Macedonië

Het reisadvies voor Noord-Macedonië is groen en er gelden geen inreismaatregelen meer. Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Noord-Macedonië.

Reisadvies Noorwegen en Spitsbergen

Het reisadvies voor Noorwegen is groen. Noorwegen is geopend voor alle reizigers. Er zijn geen inreismaatregelen meer door corona.

Boek campings in Noorwegen bij Eurocampings. Kijk voor meer vakanties naar Noorwegen bij TUI, Voigt Travel, De Jong Intra, BBI Travel, Nordic en Tenzing Travel.

Reisadvies Oekraïne

Update 29 april 2022: Vanwege de Russische inval in Oekraïne geldt voor heel Oekraïne een negatief reisadvies. De Nederlandse ambassade wordt weer verplaatst naar Kiev.

Reisadvies Oostenrijk

Laatst gewijzigd 28 maart 2023: Het reisadvies voor Oostenrijk is groen.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Reisadvies Polen

Het reisadvies voor Polen is groen. Het toegangs- en verblijfsverbod in de grensregio met Belarus is zo goed als ingetrokken. Alleen een strook van 200 meter tot aan de echte grens is nog verboden terrein (code rood / negatief reisadvies). De grensovergangen met Belarus zijn weer (beperkt) open.

Reisadvies Portugal

Het reisadvies voor Portugal is groen.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, Prijsvrij, De Jong Intra en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Interhome en Natuurhuisje.nl.

Reisadvies Roemenië

Het reisadvies voor Roemenië is groen. Er gelden geen inreisregels meer voor Roemenië.

Reisadvies Rusland

Update 14 oktober 2022: Het reisadvies voor Rusland is rood (niet reizen) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het reisadvies is rood voor de aan Oekraïne grenzende regio’s Branskaya, Kurskaya, Belgorodkaya, Voronezhkaya en Rostovskaya. En ook voor voor Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië. Reis ook niet naar Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië. Voor de rest van Rusland geldt code oranje. Ga dus momenteel niet op vakantie in Rusland.

Reisadvies San Marino

Het reisadvies voor San Marino is groen. Bij ons zijn geen inreisregels voor San Marino bekend.

Reisadvies Servië

Het reisadvies voor Servië is groen.

Reisadvies Slovenië

Het reisadvies voor Slovenië is groen. Meer informatie staat in het Engels op de site van het Sloveense Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Reisadvies Slowakije

Het reisadvies voor Slowakije is groen. Alleen voor de grensstrook met Oekraine geldt code geel.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Het reisadvies voor Spanje is groen.

Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI, De Jong Intra, Eliza was Here, Corendon en Sunweb.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van de Jong Intra, Corendon, Prijsvrij of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Reisadvies Tsjechië

Het reisadvies voor Tsjechië is groen. Alle inreisbeperkingen naar Tsjechië zijn opgeheven.

Reisadvies Turkije

Het reisadvies voor Turkije is geel. Alleen voor de grenzen met Syrië en Irak geldt code rood. De kleurcode van het reisadvies voor de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies Şırnak en Hakkari is oranje.

Vliegt u naar Turkije? Dan moeten reizigers van 6 jaar en ouder zich digitaal registreren via deze website van de Turkse overheid. Deze digitale registratie moet maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum Turkije gedaan zijn. U krijgt dan een autorisatiecode (HES-code) die u moet aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers. Op de luchthaven van vertrek kan om uw registratie gevraagd worden (op papier of een screenshot op uw telefoon).

Bekijk aanbiedingen naar Turkije bij onder meer Corendon, TUI, D-Reizen, De Jong Intra en Stip Reizen.

Reisadvies Vaticaanstad

Het reisadvies voor Vaticaanstad is groen. Zie verder het reisadvies voor Italië.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk / Groot Brittannië

Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk is groen. Let op: je kunt alleen naar Groot-Brittannië reizen met een geldig paspoort.

Reisadvies Wit-Rusland / Belarus

Het reisadvies voor Wit-Rusland / Belarus is rood. Reis niet naar Belarus.

Reisadvies Zweden

Het reisadvies voor Zweden is groen.

Bekijk Zweden-vakanties bij TUI, De Jong Intra, Voigt Travel, BBI-Travel, Nordic en Tenzing Travel. Boek een camping in Zweden bij Vodatent (luxe safaritenten) of Eurocampings.

Reisadvies Zwitserland

Het reisadvies voor Zwitserland is groen. Er gelden geen inreisbeperkingen om naar Zwitserland te reizen. 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.