Shadow

Met de camper door Utah: groot, groter, grootst

special Roadtrip langs Utah's Mighty Five

Amerika is het land waar veel dingen net een maatje meer of groter zijn dan in Europa. Dat geldt voor de afstanden in de VS, voor veel Amerikanen zelf en voor de campers waarmee ze hun land doorkruisen.
Door Nico van Dijk

Camper met auto

Camper Utah Prevost

Waar campers met een aanhanger met daarop een fors uit de kluiten gewassen boot, een paar motoren of een auto op Europese wegen nog een zeldzaamheid zijn, is dat in de Verenigde Staten niets bijzonders. Tijdens onze campertrip van Denver, door de Rocky Mountains en vijf nationale parken in Utah kwamen we regelmatig enorme Recreational Vehicles, zoals campers in de VS genoemd worden, tegen waar nog een auto achteraan hing. De grootste exemplaren die we op de RV-campings onderweg geparkeerd zagen waren van het merk Prevost. Dat zijn speciaal naar wens ingerichte campers van het formaat touringcar met alle denkbare luxe die je aan boord wilt hebben. En hoewel de parkeerterreinen bij de malls in de VS doorgaans ook behoorlijk ruim opgezet zijn, ga je met zo’n monster natuurlijk niet de wekelijkse boodschappen doen of een avondje uit eten. Vandaar dat je er ook een auto achteraan hangt, bijvoorbeeld een Hummer. En hoewel we onze ‘eigen’, via Travelhome gehuurde Ford C30 met z’n tien meter lengte al een behoorlijk gevaarte op de weg vinden, valt ‘ons campertje’ bij zo’n slagschip compleet in het niet.

Voor het eerst met de camper door Amerika

campers in de Zion vallei

Op de RV Camping in Springfield bij Zion National Park oogst onze camper wel bewonderende blikken van Lynn en Rick, twee in Frankrijk woonachtige Britten. Het zijn frequente reizigers die normaal gesproken business class vliegen, verre reizen maken en in vijfsterrenhotels slapen. Rick had in de jaren tachtig wel eens met een camper vakantie gevierd en Lynn wilde het ook wel eens proberen. Ze maken een tour van LasVegas (een paar uur rijden verderop) via Utah naar San Francisco. Eigenlijk willen ze ook nog naar Yosemite park en over Highway One langs de Californische kust rijden. Daarvoor hebben ze op het moment van spreken nog dertien dagen. Hoewel absoluut anders dan wat ze gewend zijn, bevalt het camperleven ze prima. Alleen hadden ze achteraf gezien toch een iets grotere camper willen boeken. Met hun 20-voeter hebben ze achterin twee eenpersoons bedden, terwijl een dertigvoeter zoals de onze, achterin een tweepersoons bed heeft.

Lees ook: Met de camper door Californië, Los Angeles en San Francisco

Camper van huiskamerformaat

We ontmoeten ook Bobby en haar man Bruce, beiden gepensioneerde reclasseringsambtenaren uit Zuid-Californië. Zij rijden in een eveneens 30 voet lange, maar in de breedte uitschuifbare camper, hoewel het eigenlijk een caravan is, want hij wordt getrokken door hun Toyota. Hiervóór hadden ze een 18 voets ‘traveltrailer’. Die hebben ze ingeruild en met een bijbetaling hun 25.000 dollar kostende Ultra Lite gekocht. “De wanden en het dak zijn volgeschuimd”, vertelt Bruce trots. Daardoor is de camper uitstekend geïsoleerd en toch heel licht. Met de zijwanden helemaal uitgeschoven levert de extra meter hen een ruime zithoek van huiskamerproporties op plus een kastenwand vol kleding in de master bedroom.. Het uitschuiven van de zijwanden gebeurt volledig elektrisch. Nu ze de tijd hebben, willen ze veel gaan reizen. Maar ze zijn nooit langer dan drie weken achtereen op pad, want dan mist Bobby de katten. Vanuit Zuid Californië duurt het al anderhalve dag rijden voordat ze de staat uit zijn. Haar vriendin heeft ook een camper. Die houdt er van om er op uit te trekken, de natuur in te gaan en te hiken.

Open haard in de camper

Ook Bobby en Bruce, die een voorkeur hebben voor donker eiken kastjes, verbazen zich ook over de enorme campers, die meer weg hebben van touringcars dan van klassieke campers, die ze tegenwoordig op RV’s tegenkomen. Ze kennen zelfs een verhaal van iemand die er een open haard en een afwasmachine en wasmachine in had. “Deze is voor ons groot genoeg, groter wordt bet niet”, zegt Bruce.

Camper in Amerika huren? Kijk bij Travelhome, Amerikaplus en WorldWideCampers.

Dit artikel maakt deel uit van de special Roadtrip langs Utah’s Mighty Five. Lees ook: Met de camper door Amerika in 21 tips. Wil jij ook met een camper door Amerika trekken? Lees dan de onderstaande artikelen en reportages:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *