Shadow

Met de camper naar Mount Rushmore

Mount Rushmore National Memorial, Black Hills, South Dakota. De vier in graniet uitgehakte hoofden van Amerikaanse presidenten, zijn samen met het Witte Huis en het Capitool in Washington waarschijnlijk dé iconen van de Amerikaanse democratie. Voor Amerikanen is het echt een soort bedevaartsoord en ook voor niet-Amerikanen is een bezoek aan Mount Rushmore zeker de moeite waard. De vier presidentshoofden zijn, oneerbiedig gezegd, het ‘smoel’ geworden van South Dakota. Wij reisden met de camper naar Mount Rushmore, maar keken ook even verder, naar dat andere monument, dat heel wat minder strak gepolijst is: Crazy Horse Memorial.

Mount Rushmore, Black Hills South Dakota © Nico van Dijk
Mount Rushmore, Black Hills South Dakota © Nico van Dijk

Door Nico van Dijk

De staat South Dakota noemt zichzelf graag ‘the land of the Great Faces and the Great Places’ en daar is niets te veel mee gezegd. Mount Rushmore National Memorial is een van die ‘Great Places’ en hier vind je ook de ‘Great Faces’. Hier hakte beeldhouwer Gutzon Borglum vanaf 1927 tot aan zijn dood in 1941 vier reusachtige hoofden van de in zijn ogen belangrijkste Amerikaanse presidenten uit de rotsen. Dat zijn achtereenvolgens van links naar rechts:

  • George Washington: generaal in de Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Engelsen en de eerste president;
  • Thomas Jefferson: de belangrijkste auteur van de onafhankelijkheidsverklaring en tevens de derde president. Tijdens zijn presidentschap kochten de Amerikanen in 1803 de Louisiana Territory van de Fransen, waardoor het grondgebied van de toenmalige Verenigde Staten verdubbelde;
  • Theodore Roosevelt: onder zijn presidentschap werd het Panama-kanaal gegraven. En hij doorbrak de monopolies van de machte Amerikaanse bedrijven en kwam op voor de rechten van de gewone man. Roosevelt was ook de man die als eerste president begon met het oprichten van nationale parken. Yellowstone National Park was het eerste en daarmee oudste nationale park ter wereld.
  • Abraham Lincoln: de president die een begin maakte met de afschaffing van de slavernij.
Modellen in de Sculptor's Studio in Mount Rushmore © Nico van Dijk
Modellen in de Sculptor’s Studio in Mount Rushmore © Nico van Dijk

Nog grotere beelden

Eigenlijk hadden de beelden nog groter moeten worden, zo blijkt tijdens een bezoek aan de voormalige werkplaats in de Sculptor’s Studio. Voordat Borglum aan het eigenlijke hakken begon, had hij namelijk grote gipsmodellen gemaakt. En dat zijn borstbeelden waarbij onder meer nog flinke delen van de bovenlichamen en armen van de presidenten te zien zijn. Maar in de praktijk bleken de rotsen van Mount Rushmore toch niet stabiel genoeg om ook die hele jas uit te hakken. Vandaar dat Washington, met wiens beeltenis in 1927 werd begonnen, als enige nog wel met schouders en een deel van zijn jas werd afgebeeld en de andere presidenten niet.

Behalve door weerbarstig gesteente werden Borglum en zijn 400 werklieden hier op 1700 meter hoogte geplaagd door steenkoude winters en geldgebrek. Het maakt de beelden misschien eigenlijk alleen nog maar indrukwekkender.

Washington van opzij

George Washington, Mount Rushmore © Nico van Dijk
George Washington, Mount Rushmore © Nico van Dijk

Sowieso heeft een bezoek aan Mount Rushmore wel iets indrukwekkends. Als je met je huurauto of camper naar Mount Rushmore rijdt, zie je de grote hoofden al van verre. Langs de weg zijn voldoende parkeervakken om even te stoppen voor een foto. En als je even doorrijdt, kun je het hoofd van George Washington ook van opzij zien, wat weer een hele andere dimensie heeft dan wanneer je de vier beelden van voren ziet. Je hoeft dus niet per se een entreekaartje te kopen als je alleen de hoofden wilt zien, maar het is veel leuker om het park wél te bezoeken.

Wie met de camper naar Mount Rushmore reist, kan terecht op een van de vele camperparkeerplaatsen na de ingang. Er zijn aparte parkeerplaatsen voor grote en voor kleinere campers. Tip: Camper huren voor een rondreis door Amerika? Kijk voor aanbiedingen bij Worldwide Campers en Travelhome. Ook bij AmerikaPlus kun je campers boeken. Lees ook: met de camper door Amerika in 22 tips.

Mexicaanse zang- en dansgroep

Avenue of The Flags. © Nico van Dijk
Avenue of The Flags. © Nico van Dijk

Daarna loop je door een colonnade die de entree van het eigenlijke park vormt. Als je dan rechtdoor loopt, kom je in de Avenue of Flags. Hier hangen de vlaggen van alle Amerikaanse staten. Het patriottisme spat er van af en dat geldt eigenlijk voor heel Mount Rushmore. Het is voor Amerikanen bijna heilige grond. Des te opvallender is het daarom dat tijdens ons bezoek op het podium van het grote Ampitheater achter de Avenue of Flags een zang- en dansgroep uit Mexico ‘of all places’ optreedt. Het buurland dat door de (toenmalige) Amerikaanse president Trump om meerdere redenen verfoeid wordt.

Lichtshows in Mount Rushmore

Op zomeravonden worden in het Amphitheater lichtshows gehouden wat een spectaculair gezicht is. Deze Evening Lighting Ceremony begint om 21.00 uur en bestaat uit een 20 minuten durende film plus een lichtshow. Die doet bij veel Amerikanen het vaderlandslievende hart nog sneller kloppen. In de rest van het jaar worden de beelden rond zonsondergang een paar uur verlicht.

Veel details van de beelden

George Washington, in de ogen van beeldhouwer Borglun de belangrijkste president van de Verenigde Staten. © Nico van Dijk
George Washington, in de ogen van beeldhouwer Borglun de belangrijkste president van de Verenigde Staten. © Nico van Dijk

Vanaf het Grand View Terrace, bovenaan de tribunes van het Amphitheater kun je via een pad, the Presidential Trail, tot aan de voet van de puinhelling van de beelden lopen. Je kunt dan heel veel details van de beelden zien en de beelden vanuit diverse hoeken bekijken. Steeds wisselende schaduwen zorgen voor bijzondere effecten. De wandeling over de Presidential Trail, door de werkplaats van Borglum en het Borglum View Terrace is ongeveer 1 kilometer.

Crazy Horse Memorial

Het is misschien wat veel, maar eigenlijk zou je op dezelfde dag een bezoek aan Mount Rushmore moeten combineren met het bekijken van Crazy Horse Memorial. Deze indiaanse tegenhanger van Mount Rushmore ligt een goed half uur rijden verderop. De tegenstelling tussen die twee monumenten voor grote Amerikaanse leiders kan bijna niet groter zijn. Mount Rushmore is in elk opzicht een super gepolijste attractie. Crazy Horse Memorial daarentegen is een ruwe bolster. Dit gigantische monument-in-wording is ruw en onaf en zal dat ook nog wel een hele lange tijd blijven. Hier is niets te merken van schetterend patriottisme of mensenmassa’s.

Met de camper naar Mount Rushmore

Ga je met een camper naar Mount Rushmore en Crazy Horse Memorial? Dan kun je terecht op de mooie KOA-campground Mount Rushmore Resort & Lodge bij Palmer Gulch, Hill City, niet ver van Mount Rushmore. Deze grote campground beschikt over ruime plaatsen, een zwembad, een openluchtbioscoop, winkels, restaurants en speelplaatsen voor kinderen. In de zomer wordt er eens per maand een rodeo-avond gehouden. Je moet wel tijdig reserveren, want deze camping bij Mount Rushmore is erg populair.

Black Hills ontdekken

Vanuit Mount Rushmore kun je heel makkelijk de rest van de Black Hills ontdekken. Westernstadje Deadwood (goud zoeken!), Rapid City en Custer State Park met z’n beroemde bizonkuddes liggen allemaal op 40 minuten tot een uur rijden met je huurauto of camper vanuit Mount Rushmore. ook doorreizen naar de Badlands is vanaf Mount Rusmore goed te doen.

Dit artikel maakt deel uit van een reisreportage over een camperreis door The Great American West. Dat is een toeristisch samenwerkingsverband van de staten North Dakota, South Dakota, Wyoming, Montana en Idaho.

Meer artikelen en reportages over camperen in de Verenigde Staten

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.4/5 - (5 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *