Shadow

Met de camper van Las Vegas naar de Grand Canyon

Met rond de zes miljoen bezoekers per jaar is Grand Canyon National Park het op één na populairste nationale park in de Verenigde Staten. Wij waren drie van die zes miljoen bezoekers en gingen met de camper van Las Vegas naar de Grand Canyon.

Met de camper naar de Grand Canyon (© Nico van Dijk)
Met de camper naar de Grand Canyon (© Nico van Dijk)

Tekst en foto’s Nico van Dijk

De Grand Canyon hoort in het rijtje van nationale parken dat zich in een grote populariteit mag verheugen. Veel Nederlanders die een roadtrip door de VS of een campertrip door Amerika maken, doen ‘een rondje’ met daarin, in willekeurige volgorde, Death Valley, Yosemite National Park, Grand Canyon, Zion, Capitol Reef, Moab (Arches en Canyonlands), Bryce Canyon en Monument Valley. Begin- of eindpunt van zo’n reis is meestal San Francisco, Los Angeles of Las Vegas, maar een route met de camper vanuit Denver is ook mogelijk.

Wie met de camper naar de Grand Canyon wil bezoeken, kan het beste naar Las Vegas vliegen en daar een camper ophalen. Een camper boeken en ophalen in Las Vegas kan onder meer via Worldwidecampers.

Met de camper naar de North Rim of de South Rim?

Als je met de camper naar de Grand Canyon gaat, kun je naar de North Rim of de South Rim rijden. De South Rim is makkelijker te bereiken vanuit onder meer Las Vegas en is daarom populairder dan de North Rim. De North Rim schijnt wat ruiger en daarom mooier te zijn. Maar ondanks de grotere drukte vind je ook op de South Rim rustige plekken om van het weergaloze landschap te kunnen genieten.

Vanuit Las Vegas, Nevada, is het ongeveer vier uur rijden naar de South Rim van de Grand Canyon. In theorie dan, want in de praktijk ga je er geheid langer over doen. Dat komt niet alleen door oponthoud vanwege wegwerkzaamheden of van tijd tot tijd een slecht wegdek. Vlak na Las Vegas kom je namelijk de Hooverdam tegen, en die wil je absoluut bezoeken.

Met de camper over de Hooverdam

Hoover Dam © Nico van Dijk
Hooverdam © Nico van Dijk

De dam ligt pal op de grens van de staten Nevada en Arizona. Op de dam staan ook twee hoge torens met daarop twee klokken. Op de ene staat de tijd in Nevada. De andere geeft de tijd in Arizona aan. Aan de overkant van de dam, in Arizona, liggen grote overloopbekkens. Die worden in geval van hoge waterstanden gebruikt. ‘Als u hier water ziet, bent u getuige van een historische gebeurtenis’,  meldt een bord, om maar even aan te geven dat die overloopbekkens zelden of nooit nodig zijn. Sowieso is aan het zakkende waterpeil van Lake Mead, het grootste kunstmatige meer van de VS, te zien dat er eerder een watertekort dan een wateroverschot dreigt.

Hoover Dam klokken
Arizona en Nevada liggen in twee verschillende tijdzones. Maar Arizona doet niet aan zomertijd, Nevada wel. In de zomer is er geen tijdverschil, in de winter wel (© Nico van Dijk)

De Hooverdam werd opgeleverd in 1936 en moest de boeren stroomafwaarts van de Colorado-rivier beschermen tegen overstromingen. Daarnaast wordt de dam gebruikt om elektriciteit op te wekken, terwijl het achterliggende meer, Lake Mead, gebruikt wordt voor irrigatie en recreatie.

Tot 2010 was de dam de enige manier om vanuit dit deel van Nevada naar Arizona te rijden, maar sindsdien ligt er een brug schuin boven de dam. Vanaf die brug heb je echter geen zicht op de dam, dus je zult toch even de US-93 moeten verlaten om de dam te zien. Via een kronkelende weg kom je na een kwartiertje rijden eerst bij een checkpoint, waar elke auto en camper gecontroleerd wordt. Stuwdammen zijn tenslotte aantrekkelijke doelwitten voor terroristen.

Binnenzijde Hoover Dam © Nico van Dijk
Binnenzijde Hooverdam © Nico van Dijk

Met de camper over de Hooverdam rijden

Vervolgens kun je stapvoets over de dam rijden en aan de overkant parkeren. Natuurlijk ga je even een stukje over de dam wandelen om te genieten van deze schitterende constructie, het uitzicht op het meer aan de ene kant en de kloof met de kenmerkende schuine hoogspanningsmasten aan de andere zijde van de dam. Neem wel voldoende drinken mee, want het kan er ook in het najaar snikheet zijn. En op de dam zelf staan maar twee fonteintjes. Als je meer tijd hebt, kun je ook het visitor center bezoeken. Rondom Lake Mead zijn diverse campgrounds en RV-parks te vinden, dus je kunt ook besluiten om je reis naar de Grand Canyon te onderbreken met een overnachting bij Lake Mead.

© Nico van Dijk
© Nico van Dijk

Na de Hooverdam rij je nog geruime tijd door een leeg, droog en dor landschap. Zorg wel dat je voor vertrek je tank vol gegooid hebt, want in woestijnstaten als Nevada, Arizona en Utah zijn benzinepompen dun gezaaid.

Route 66

Een stuk voorbij de Hooverdam, net na Williams, tref je opnieuw een stukje Amerikaanse geschiedenis aan: de Historic Route 66. Na Williams gaan we bij afrit 165 de AZ 64 N op, richting Tusayan. Je rijdt nu over een hoogvlakte vol droge struiken naar het noorden. Tusayan zelf is een soort toeristische enclave met hotels, motels en restaurants. Je vindt er ook een paar campings en een rotonde, een zeldzaamheid in de VS. Tusayan ligt op ongeveer 10 kilometer van de South Rim, dus als de campings in Grand Canyon National Park vol zijn, kun je overwegen om hier met je camper te overnachten. Je kunt dan met de gratis bus alsnog het park in.

Even voorbij Tusayan ligt de zuidelijke toegangspoort tot het park. Die is 24/7 geopend. Als de rangers naar huis zijn, kun je een park pas kopen bij de automaat. Als je verschillende nationale parken in de VS gaat bezoeken, en dat doe je tijdens een camperrreis al gauw, dan ben je met de Interagency Annual-pas al snel voordeliger uit dan met losse parkpassen. Maar helaas kun je die Interagency Annual-pas niet uit de kaartjesautomaat trekken.

Een kleine vijf kilometer voorbij de zuidelijke toegangspoort ligt Grand Canyon Village. Dat is een verspreid in het bos liggende verzameling van campings, hotels, winkels, parkeerplaatsen en restaurants. Het geheel is ruim opgezet dus je zit nog echt in de natuur.

Campings in Grand Canyon National Park

In Grand Canyon National Park zelf zijn maar drie campings: Mather Campground en Trailer Village RV Park die beide via de South Entrance toegankelijk zijn. De derde is Desert View die bij de oostelijke ingang te vinden is. Als je met de camper naar de Grand Canyon gaat, moet je dus tijdig een camping reserveren. Een camperplaats reserveren op Mather Campground kan via de site van de National Park Service.  Voor Trailer Village RV Park kun je op deze site terecht. Dit is een wat grotere camping en de enige van de drie die full hookups biedt. Maar je staat hier wel veel meer in de volle zon dan op Mather Campground, dat een klein stukje verderop logt.

Mather Campground in Grand Canyon National Park (© Nico van Dijk)
Mather Campground in Grand Canyon National Park (© Nico van Dijk)

Op het in het bos gelegen Mather Campground vind je alleen (schone) toiletten en wastafels. De plekken zijn ‘pull through’ of ‘back in’. Verder hebben de camperplaatsen op een picknicktafel en de onvermijdelijke ‘firepit’ na, geen voorzieningen. Bij de ingang is wel een dumpstation. Een camperplek op Desert View Campground, eveneens zonder hookups, kun je niet reserveren. Hier kun je alleen terecht op basis ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Te voet of met de camper langs de Grand Canyon

RV Campground in Grand Canyon National Park (© Nico van Dijk)
© Nico van Dijk

Om vanaf de campings naar de canyon te komen, kun je de benenwagen nemen of de gratis bussen pakken. Die pendelen frequent tussen de diverse campings, hotels en uitzichtpunten langs de Grand Canyon. Als je met de camper naar de Grand Canyon gaat, kun je de camper dus eigenlijk gewoon op de camping laten staan en met de bus of te voet de Grand Canyon verkennen. Dat geldt in elk geval voor het gedeelte dat ten westen van Village ligt.

Maar de oostkant van de Grand Canyon, via Desert View Drive richting de East Entrance, leent zich er juist uitstekend voor om met je huurauto of camper langs de Grand Canyon te rijden. Je kunt hier prachtig, en op sommige plekken, vlak langs de rand van de Grand Canyon rijden. Vooral Lipar en Navajo Point bieden spectaculaire uitzichten en het is er niet eens druk. Je kunt je camper makkelijk parkeren op een van de parkeerplaatsen en je hoeft dus geen trails te lopen. Sterker nog, op sommige plekken hoef je niet eens je camper uit om van dit onaardse landschap te genieten.

Zelf met de camper naar de Grand Canyon? Vergelijk het camperaanbod van Worldwidecampers, Travelhome en AmerikaPlus.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *