Shadow

Special: Roadtrip langs Utah’s Mighty Five

special Roadtrip langs Utah's Mighty Five
Het staat symbol voor het ultieme gevoel van vrijheid: een roadtrip door de VS. Op de motor, met een cabrio, of zoals wij deden, met een flink uit de kluiten gewassen camper. Niet langs Route 66 maar Route 70, langs de ‘Mighty Five’ van Utah.

Door Nico van Dijk

Utah’s Mighty Five:  Arches, Canyonlands, Capitol Reef, Bryce en Zion

Road trip Utah's Mighty Five: Capitol Reef

Als we het hebben over de Mighty Five van Utah, dan hebben we het niet over grote, gevaarlijke wilde dieren, maar over de vijf nationale parken Arches, Canyonlands, Capitol Reef, Bryce en Zion. Ze liggen in het zuiden van Utah en worden vaak in een adem genoemd met de Grand Canyon, net over de staatsgrens in Arizona. De parken zijn allemaal het gevolg van min of meer dezelfde geologische processen, maar die hebben in elk park een compleet andere uitwerking gehad. Het is bepaald niet ‘if you’ve seen one, you’ve seen them all’, in tegendeel. Je wilt er juist nog veel meer van zien!

Roadtrip Utah’s Mighty Five: hiking, indianen en mormonen

Een roadtrip langs de Mighty Five betekent vroeg uit de veren voor een spectactulaire zonsopgang in Canyonlands, een stevige klim naar een adembenemende zonsondergang bij de Delicate Arch in Arches National Park. Het is ook: hiking the hoodoo’s in Bryce, oog in oog staan met oeroude indiaanse rotstekeningen in Capitol Reef, hiking the Narrows in Zion en je ’s nachts in de complete duisternis vergapen aan de Melkweg. Het is ook een reis waarbij je diep onder de indruk raakt van de leegte en weidsheid van het landschap én de volhardendheid van de mormoonse kolonisten die hier pas een dikke honderdvijftig jaar geleden als eerste kolonisten het gebied openlegden.

Deel 1: Met de camper door de Rocky Mountains

Deel 2: Roadtrip langs Utah’s Mighty Five: Arches en Canyonlands

Deel 3: Capitol Reef: in het voetspoor van indianen en mormonen

Deel 4: Met de camper naar Bryce Canyon: ‘hiking the hoodoos’

Deel 5: Met de camper naar Zion National Park: ‘hiking the Narrows’

Deel 6: Met de camper door Utah: groot, groter, grootst.

Bekijk ook de video:

4.7/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *