Shadow

In 48 uur met de camper door Yellowstone National Park: geisers, kokende modder en bizons

Natuurlijk, het is gekkenwerk. Dat prachtige Yellowstone National Park, het oudste nationale park ter wereld, in slechts 48 uur bekijken. Maar met deze tips geniet je toch van alle hoogtepunten als je met de camper naar Yellowstone National Park gaat.

Het Upper Geyser Basin telt meer spuiters dan alleen Old Faithful © Nico van Dijk
Het Upper Geyser Basin telt meer spuiters dan alleen Old Faithful © Nico van Dijk

Yellowstone National Park in het uiterste noordwesten van de Amerikaanse staat Wyoming heeft vijf ingangen, waarvan er drie in buurstaat Montana liggen. Het zijn West-Yellowstone, de noordwestelijke ingang bij Gardiner of de noordoostelijke entree bij Cook City en Silver Gate.

Gardiner ligt op slechts vijf mijl vanaf Mammoth Hot Springs, een serie kalkterrassen die door heet water zijn gevormd. De noordelijke ingang bij Gardiner is de enige toegang van Yellowstone National Park die het hele jaar geopend is. De andere ingangen zijn gedurende de winter gesloten. En het begrip ‘winter’ mag je in dit deel van de Verenigde Staten ruim nemen. Het is niet ongewoon dat diverse hoofdwegen in Yellowstone National Park eind april nog gesloten zijn vanwege sneeuw.

Met de camper over de Beartooth Highway

De noordoostelijke ingang van Yellowstone is handig als je via de Beartooth Highway wilt rijden. Die staat bekend als een van de mooiste Scenic Byways van de Verenigde Staten en komt uiteindelijk uit bij Billings, Montana. De weg begint al in het park, gaat tot een hoogte van 3300 meter en biedt je weergaloos mooie uitzichten. Het bovenste deel van de weg door Wyoming is het wegdek niet al te best en krijg je te maken met wat haarspeldbochten. In Montana daarentegen rij je op brede wegen en splinternieuw asfalt. Plan voldoende tijd in, want je wilt hier echt heel vaak stoppen.

De westelijke ingang van Yellowstone is de drukste. Het kan dus zijn dat je daar ’s ochtends in de file voor de toegangspoort staat. Deze ingang is handig als je vanuit Idaho of West-Montana komt. Bij West-Yellowstone zijn heel veel lodges en activiteiten. Vandaar dat het er ook drukker is.

Daarnaast heeft Yellowstone nog een oostelijke ingang en een zuidelijke ingang. Die laatste is handig als je een bezoek aan Yellowstone combineert met een campertrip door Grand Teton National Park, het vaak onderschatte zuidelijke broertje van Yellowstone.

De oostelijke ingang ligt bij Cody, Wyoming. Deze plaats is vernoemd naar Western-held Buffalo Bill Cody. Geen wonder dus dat je hier een replica van een cowboystadje, rodeo’s en historische shows kunt bezoeken.

De keuze van je route is niet onbelangrijk, want die bepaalt in grote lijnen welke hoogtepunten van Yellowstone National Park je snel kunt bereiken. In het hoogseizoen ben je bij de verschillende attracties veel tijd kwijt aan het zoeken van een parkeerplaats voor je camper. In de vroege ochtend en de namiddag is het doorgaans makkelijker om een parkeerplek te vinden.

De route door Yellowstone

Grand Prismatic Pool in Yellowstone National Park trekt veel toeristen © Nico van Dijk
Grand Prismatic Pool in Yellowstone National Park trekt veel toeristen © Nico van Dijk

Via alle in- en uitgangen loopt een hoofdroute door Yellowstone waar je met enige fantasie de vorm van een vierkante 8 in kunt herkennen. In principe maakt het niet uit in welke volgorde je de hoogtepunten gaat bekijken. Wij kwamen vanuit met onze bij Worldwidecampers gehuurde camper uit het zuiden, via Jackson en Grand Teton National Park.

De Continentale Waterscheiding en watervallen

Vanaf Headwater Lodge & Cabins, waar ook een RV-campground bij is, ben je ongeveer in 20 minuten bij de zuidelijke entree van Yellowstone. In het zuidelijke gedeelte van Yellowstone National Park vind je de meeste geisers. Rij via de US 191 met je camper Yellowstone National Park binnen. De route voert over een kronkelende bergweg die je drie keer over de Continentale waterscheiding voert. Die ligt hier op ongeveer 2500 meter hoogte. Water uit het ene beekje stroomt van hieruit uiteindelijk helemaal naar de Atlantische Oceaan of de Golf van Mexico. En water uit een stroompje verderop eindigt in de Stille Oceaan aan de andere kant van het continent. Onderweg kom je langs donderende watervallen zoals bij de Kepler Cascades en de Lewis Falls.

Morning Glory Pool in het Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park © Nico van Dijk
Morning Glory Pool in het Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park © Nico van Dijk

Stop je camper in ieder geval bij het Visitor Center. Dit bezoekerscentrum ligt niet alleen op een schitterende plek aan het Yellowstone Lake, maar de rangers kunnen je er ook vertellen hoe laat Old Faithful gaat spuiten. De beroemdste geiser ter wereld heet niet voor niets zo: hij spuit elke negentig minuten, maar hou rekening met een marge van tien minuten eerder of later. In het Visitor Center kom je ook alles te weten over de grote bosbranden, en dan met name die van 1988, die het park om de zoveel tijd teisteren. Opvallend genoeg zijn bosbranden inmiddels onderdeel geworden van het natuurbeheer in Yellowstone.

Op dit punt moet je kiezen: linksaf de 191 blijven volgen of rechtsaf de 20 op richting West Thumb Geyser Basin. Dat laatste ligt helaas niet op onze route, maar daardoor lopen we wel een prachtige rit langs het Yellowstone Lake mis. En helaas missen we ook de Black Pool Geyser die aan de rand van het Yellowstone Lake ligt. Heb je meer tijd dan 48 uur, dan moet je ook dit gedeelte van het park zeker gaan bekijken.

Kijk voor camper-aanbiedingen, ook voor wegbrengacties in Amerika en Canada bij World Wide Campers, Travelhome en AmerikaPlus. Rondreizen door Amerika kun je boeken bij Van Verre.

Old Faithful en het Upper Geyser Basin

Wij volgen de 191 naar Old Faithful dat deel uitmaakt van het Upper Geyser Basin ligt. Wees ruim om tijd, want de parkeerplaats hier is barstensvol. Dankzij het enorme plankier dat op veilige afstand rondom de geiser ligt, kun je het spuitwerk van de geiser prachtig zien. Je hoort eerst een steeds luider wordend gesis, en dan ineens spuit er heet water en stoom tientallen meters hoog de lucht in. Binnen een paar minuten is het spektakel voorbij. Achter Old Faithful ligt een groot gebied van ongeveer anderhalve vierkante kilometer waar nog meer geisers en heetwaterpoelen liggen. In een wandeling van 2,5 mijl kun je er zo een stuk of tien van nabij bekijken.

Grand Prismatic Pool © Travel Wyoming
Grand Prismatic Pool © Travel Wyoming

Als je nu de westelijke hoofdweg door Yellowstone blijft volgen, kom je uiteindelijk uit bij Norris Geyser Basin. Je kunt hier afbuigen richting het oosten, naar Canyon Village via de Norris Canyon Road. Of je kunt doorrijden via de 89 naar Mammoth Hot Springs in het noordwesten van Yellowstone National Park. Maar let op: vanwege groot onderhoud is deze weg in 2017 en 2018 alleen als ‘dirt road’ te berijden. Je camper kan prima over de onverharde weg rijden, maar het gaat wel langzamer dan normaal.

Upper Falls in Yellowstone National Park © Nico van Dijk
Upper Falls in Yellowstone National Park © Nico van Dijk

Iets ten zuiden van Canyon Village liggen de Upper en Lower Fals. Hoewel die gebied bekend staat als de Grand Canyon of the Yellowstone, is de echte Grand Canyon in de staat Arizona mooier en groter. Niettemin zijn de watervallen indrukwekkend en je kunt hier ook leuk wandelen.

RV-campings in Yellowstone National Park

In Yellowstone National Park mag je niet wildkamperen met een camper. Je bent dus aangewezen op de twaalf campgrounds die door de National Park Service worden geëxploiteerd, of op de commerciële campings net buiten het park. De meeste campings in Yellowstone kun je niet vooraf reserveren. Daar hanteert de National Park Service het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Alleen de campings bij Fishing Bridge, Madison, Bridge Bay, Canyon en Grant Village (bij West Thumb) kun je reserveren. Dat kan via de site Yellowstone National Park Lodges.com. Op die site kun je ook zien of er hookups beschikbaar zijn. Let op: vanwege het gevaar van beren mag je op de camping in Fishing Bridge niet met een tent of trailer overnachten. Die zijn niet bestand tegen hongerige beren.

Met de camper naar Yellowstone National Park? Pas op voor overstekende bizons en hongerige beren. © Nico van Dijk
Met de camper naar Yellowstone National Park? Pas op voor overstekende bizons en hongerige beren. © Nico van Dijk

Buiten Yellowstone National Park zijn ook campings waar je met je camper kunt verblijven. Vooral bij West-Yellowstone zijn veel campgrounds waar je ook met je camper terecht kunt. Ten oosten van Yellowstone zijn minder campings. Een daarvan is Hunter Peak in Cody. Dit is een natuurcamping zonder hookups op ongeveer een uur rijden vanaf de Northeast Entrance van Yellowstone. Deze boscamping ligt op ruim 2000 meter hoogte en ligt aan het begin van de beklimming van de Beartooth Higway.

Wie ook met z’n camper naar Grand Teton National Park wil, kan een plaats proberen te reserveren op Headwaters Campground bij Flagg Ranch. Deze boscamping heeft wel hookups en sanitair. Hier is ook een tankstation met een kleine winkel.

Ga er in Yellowstone maar van uit dat je telefonisch bereik en mobiel internet wel kunt vergeten. Alleen bij lodges kun je (vast) bellen en internetten.

Entreepassen voor Yellowstone National Park

Voor Yellowstone National Park moet je een toegangspas kopen. Die  hoef je niet per persoon, maar per auto of camper te kopen. Als je ook naar Grand Teton National Park gaat, kun je beter de Two-park-pass of de Interagency Annual Pass kopen. Die laatste is ook geldig in andere nationale parken in de Verenigde Staten.

Roadtrips met de camper naar Yellowstone National Park

Je kunt je camperreis naar Yellowstone National Park prima combineren met bezoeken aan andere delen van de Verenigde Staten. Een mooie route is bijvoorbeeld de All American Road-trip: Van Chicago door South Dakota via de Interstate 80 naar Yellowstone. Terug reis je over de I-90 via Montana en North Dakota. Je komt dan langs Mount Rushmore, Crazy Horse Memorial, Devils Tower National Monument en je kunt indianen- en western cultuur proeven. Een andere route is de Lone Star Cowboy-route: vanuit El Paso aan de Mexicaanse grens via Denver, Cheyenne, Casper en Cody. Je kunt ook je camper ophalen in Denver en een deel van die route doen.

Je kunt ook je camper in Salt Lake City ophalen, naar Yellowstone rijden en doorsteken naar Glacier National Park in het noorden van Montana aan de grens met Canada. Je kunt rechtstreeks van Amsterdam naar Salt Lake City vliegen met KLM-partner Delta Airlines.

Ook een combinatie van Yosemite National Park in Californië via Reno of Las Vegas in Nevada naar Salt Lake City en door naar Yellowstone is een optie. Lees meer over een camper huren in Californië. Bekijk de prijzen van camperhuur bij onder meer Travelhome en AmerikaPlus.

Boek hier alvast een van de leuke attracties in Yellowstone National Park

 

Meer artikelen over camperreizen in Amerika

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.7/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *