Shadow

Top tien: hoogtepunten van Yellowstone National Park

Tijdens een rondreis door het westen van Amerika mag een bezoek aan Yellowstone National Park natuurlijk niet ontbreken. Het is een groot park waar je met een gerust hart een week vakantie kunt houden. Heb je minder tijd? Dan moet je in ieder geval deze tien hoogtepunten van Yellowstone National Park bezocht hebben. Oftewel: Yellowstone National Park in 48 uur.

De South Entrance van Yellowstone National Park © Nico van Dijk
De South Entrance van Yellowstone National Park © Nico van Dijk

Tekst en foto’s: Nico van Dijk

Voor een bezoek aan Yellowstone National Park heb je een huurauto of camper nodig. Wij bezochten het park met een bij Worldwidecampers gehuurde camper. Vergelijk de huurprijzen van campers bij onder meer Travelhome of AmerikaPlus.

De hoogtepunten van Yellowstone: Old Faithful

Waarschijnlijk het bekendste natuurverschijnsel van Yellowstone National Park zijn de vele geisers, en dan met name Old Faithful. Die ligt in het Upper Geyser Basin, in het zuidelijk deel van Yellowstone National Park. Old Faithful spuit doorgaans elke negentig minuten, maar hou wel rekening met plus of min tien minuten speling. Bij het Visitor Center hangt een ‘rooster’ van de verwachte uitbarsttijden.

Een min of meer klokvaste uitbarsting van Old Faithful is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Yellowstone National Park © Nico van Dijk
Een min of meer klokvaste uitbarsting van Old Faithful is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Yellowstone National Park © Nico van Dijk

Heb je het spuitwerk net gemist? Geen probleem. In de Upper Geyser Basin liggen namelijk nog tientallen heetwatermeertjes en spuiters, de een nog mooier dan de ander. Via een ‘boardwalk’ die naast Old Faithful begint, kun je een wandeling van 2,5 mijl langs de heetwaterbronnen maken. Het bubbelt en sist dat het een lieve lust is, maar in sommige poelen stroomt alleen heet water over de rand. Af en toe spuit er ineens een heetwaterfontein op. En kijk ook af en toe even achterom, want wie weet krijgt Old Faithful het weer op z’n heupen.

Af en toe komt er een geur van rotte eieren voorbij. Vooral de Grotto Geyser verspreidt een sterke zwavelgeur. Maar bij andere geisers is het eerder alsof je voor uitblaaspijp van de wasdroger staat.

Morning Glory Pool

Sommige poelen hebben helle kleuren, zoals fel oranje of groen. Die kleuren worden veroorzaakt door bacteriën die in het hete water leven. Elke temperatuurzone heeft z’n eigen microben en kleur. Her en der liggen of staan bleke stammen van afgestorven bomen die het slachtoffer zijn geworden van een overstroming met gloeiend heet water. Als je dat ziet, snap je waarom je maar beter op de boardwalks kunt blijven lopen. Eén van de mooiste gekleurde poelen is de Morning Glory-pool, op ongeveer het verste punt van de rondwandeling. Lees meer over alle heetwaterpoelen en geisers in dit deel van Yellowstone op de site van de National Park Service.

‘Must see’ in Yellowstone National Park: Grand Prismatic Pool

De Grand Prismatic Pool in Yellowstone National Park is een zeer bijzonder fenomeen © Nico van Dijk
De Grand Prismatic Pool in Yellowstone National Park is een zeer bijzonder fenomeen © Nico van Dijk

Een ander hoogtepunt van Yellowstone National Park is te vinden bij het Midway Geyser Basin, dat even ten noorden van Upper Geyser Basin ligt. Ook hier kan het druk zijn, maar een stop is zeer de moeite waard. Bij Midway Geyser Basin liggen vier heetwaterbronnen bij elkaar. Met afstand de mooiste is de Grand Prismatic Spring. Bacteriën hebben voor schitterende afzettingen in het water gezorgd, die in combinatie met de zon op het kristalheldere water een bonte kleurenpracht opleveren.

Norris Geyser Basin: de grootste geiser ter wereld

Als je nog wat verder naar het noorden rijdt, kom je in Norris Geyser Basin. Dit is letterlijk een van de heetste geiser-bassins van heel Yellowstone. Hier ligt onder meer de Steamboat, de grootste geiser ter wereld, die tot ruim honderd meter hoog kan spuiten, maar die hoogte wordt zeer zelden gehaald. Ook de Echinus-geiser is een publiekstrekker. Maak hier ook een wandeling door het Porcelain Basin. Het zure water uit de poelen heeft voor een desolaat landschap gezorgd, maar indrukwekkend is het zeker.

Hete kalkafzettingen in Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs. In het Turkse Pamukkale is een soortgelijk natuurwonder door toeristenvoeten gesloopt. In Yellwostone gelukkig niet. © Nico van Dijk
Mammoth Hot Springs. In het Turkse Pamukkale is een soortgelijk natuurwonder door toeristenvoeten gesloopt. In Yellwostone gelukkig niet. © Nico van Dijk

Rij nog een stuk verder naar het noordoosten en je komt bij Mammoth Hot Springs. Dit zijn een serie bijzonder gevormde kalkafzettingen in het noorden van Yellowstone National Park. Ook hier moet je over houten bruggen lopen om het kwetsbare ecosysteem te beschermen. Opnieuw wordt het fenomeen veroorzaakt door heet water uit de aarde, maar het levert weer een heel ander natuurverschijnsel op dan bijvoorbeeld bij de geisers en heetwaterpoelen uit het zuiden en midden van Yellowstone.

Kokende modderbaden

Ook niet te missen zijn de kokende modderpoelen bij de Mud Pool Area, aan de oostkant van Yellowstone National Park. Ook hier moet je weer over een pad van verhoogde planken lopen. Het ecosysteem is erg kwetsbaar, maar de grond kan hier op Cooked Hill ook nog eens erg heet worden. Ook hier spelen weer geothermische processen een rol, maar het effect is weer heel anders. De bomen die hier tot in de jaren zeventig stonden, hebben bij bosjes het loodje gezet, toen de grond hier na aardbevingen ineens honderd graden heet werd.

Bizons in Hayden Valley

Bizons in Yellowstone National Park ©
Het advies is om minstens 25 meter afstand te houden van bizons. Alleen houden de beesten zich daar zelf niet aan.© Nico van Dijk

Grote kans ook dat je hier al een enkele afgedwaalde bizon tegenkomt. Even verderop, in Hayden Valley, grazen namelijk grote kuddes van dit oer-Amerikaanse dier aan beide kanten van de weg. De soms 1500 kilo zware beesten lopen soms vlak langs je auto of camper en steken ook regelmatig de weg over. De aanblik van zoveel bizons, die ooit bijna uitgestorven waren, is echt een unieke ervaring die helemaal bij Yellowstone National Park hoort.

De Upper en Lower Falls

Yellowstone National Park heeft niet alleen heet water in overvloed, maar ook koud water. Bij Canon Village ligt The Grand Canyon of the Yellowstone waar water uit de Yellowstone-rivier bij de Upper en Lower Falls in indrukwekkende hoeveelheden naar beneden dondert. Je kunt hier mooie boswandelingen langs de watervallen en de rivier maken. Maar de echte Grand Canyon, in Arizona, is indrukwekkender.

Bizons en beren in Lamar Valley

Zonder meer een van de hoogtepunten van Yellowstone National Park: bizons in Lamar Valley © Nico van Dijk
Zonder meer een van de hoogtepunten van Yellowstone National Park: bizons in Lamar Valley © Nico van Dijk

In het uiterste noordoosten van Yellowstone National Park ligt Lamar Valley. Het ligt een beetje in een uithoek van het park en daarom is het er waarschijnlijk wat minder druk. Lamar Valley is een enorme, uitgestrekte, groene vallei waar het stikt van de bizons. Zeker in de namiddag, als het licht van de zon al wat gefilterd wordt, kun je hier prachtige natuurfoto’s maken. Wie daarentegen vroeg op staat, kan wolven spotten. Sterker nog, Lamar Valley schijnt de nummer-1 plek in Yellowstone te zijn om deze dieren in het wild te zien. Ook zitten er grizzly-beren, dus lees voor je gaat wandelen eerst de instructies in de visitor centers.

De Tower Fall

Eveneens in het noordelijk deel van Yellowstone National Park ligt de Tower Fall. Je kunt hier tot vlakbij de voet van de ruim veertig meter hoge waterval komen. Je moet daarvoor wel een vrij steile afdaling de canyon in maken. De Tower Fall paste helaas niet in ons overvolle reisschema, maar het schijnt een aanrader te zijn.

Een bezoek aan Yellowstone, dat vrijwel helemaal in het uiterste noordwesten van de staat Wyoming ligt, laat zich prima combineren met een rondreis door de staten Montana, Idaho, Wyoming, South-Dakota en North Dakota. Dit kwintet afficheert zich als ‘The Great American West’ en biedt alles wat je je bij Amerika voorstelt: cowboys, indianen, zeeën van ruimte, bizons, als je geluk hebt beren, maar in elk geval een overweldigende natuur.

Dit artikel maakt deel uit van een serie reisreportages door het westen van Amerika. Lees meer tips over camperreizen door de VS.

Boek hier alvast een van de leuke activiteiten in Yellowstone National Park

 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (5 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *