Shadow

De lekkerste Koopzondag van het jaar in Münster

Op zondag 3 mei nodigen de winkeliers van Münster iedereen van harte uit om aan te schuiven aan het Hansemahl. Bovendien zijn de winkels geopend van 13 tot 18 uur.

koopzondag Münster
© Air-Klick

Het Hansemahl is een feestmaaltijd aan lange tafels in de openlucht, met als lekkermakend decor de statige Prinzipalmarkt, met rondom oude koopmanswoningen met trapgevels. Vandaag hangt de rood-witte vlag overal uit. Een smakelijke herinnering aan de historische rol van Münster in het Verbond van Hanzesteden – een illuster rijtje plaatsen waar de handel stevig bloeide, met bijvoorbeeld Hamburg, Bremen, Deventer, Harlingen, Stockholm. De belangrijkste steden werden ‘Principaalsteden’ genoemd, begrijpt u? Maar het Hansemahl is er ook gewoon . . . omdat het kan. Een traditie, elk voorjaar.

Gastvrijheid in een bijzondere ambiance

De vroegste geschiedenis van de handel, daar past een moderne koopzondag prima bij. Alle winkels in het Bahnhofsviertel en de binnenstad van Münster zijn van 13 tot 18 uur geopend.

Zo’n leuk terrasje pikken mag, maar bewaar wel wat eetlust voor de ‘main dish’ op de Prinzipalmarkt. Het Hansemahl is Westfalens antwoord op Spaanse tapas: brood belegd met de fijnste ham of kaas uit de streek, een sprankelend glaasje Pinkus-Bier van de plaatselijke brouwerij vers uit het vat, een glaasje Duitse wijn of een kopje fair trade koffie. Op de achtergrond klinkt zachtjes vrolijke live muziek, vanaf twee podia.

Wandelen met stadsgids in Münster

Er zijn leuke rondwandelingen met stadsgids, die natuurlijk veel mooie weetjes kent over de handel in oude tijden. Verzamelen om 13:30 of 15:30 uur. De wandeling duurt ongeveer 90 minuten, de laatste groep vertrekt om 17:00 uur voor het moeilijk te missen Rathaus. Het Stadtmuseum wijdt er een speciale tentoonstelling aan; vandaag gratis te bezoeken. Nog zo’n gastvrije service: gratis kinderopvang van 13:00 tot 18:00 uur in de Maxiturm – de toren van het stadhuis. Informatiefoldertjes liggen klaar bij Münster-Information, Stadthaus 1 en bij veel winkels en cafés in Münster.

Overnachten in Münster

Meteen weer naar huis rijden zou zonde zijn; wat is er leuker dan een nachtje logeren in een über-gezellig hotelletje of B&B, op loopafstand van het geroezemoes op de markt?

Kijk voor meer informatie op www.tourismus.muenster.de. Bekijk meer artikelen over Münster.

Sharing is caring!