Shadow

Camper huren? Lees deze nuttige tips

We hebben al heel wat geschreven over camperen, inclusief handige tips voor je campervakantie. Toch komen er vragen binnen op de redactie waar we ook even het antwoord op moeten zoeken. Vooral over het toegestane gewicht van de eigen camper. Want uit allerlei onderzoeken blijkt dat we gewoon ‘te zwaar’ op pad gaan. Huur je een camper in bijvoorbeeld Amerika, Canada of Australië dan is het gewicht minder of niet van belang. Sowieso zijn de meeste campers daar van zichzelf al veel zwaarder en groter dan de Nederlandse campers. We hebben dan ook nog wat tips voor je op een rijtje gezet voor het huren van een camper in het buitenland.

Camperen in Amerika
© Nico van Dijk

Weet waar je heen gaat

Wat is de route die je wilt gaan afleggen? In de Verenigde Staten kun je met een relatief grote camper toch bijna overal gemakkelijk terecht. De wegen zijn breed. Er is parkeerplaats genoeg bij de grotere supermarkten en ook in de parken kun je prima terecht. Ga je bijvoorbeeld naar Noorwegen en wil je over de wat kleinere wegen dan is een buscamper of kleiner model camper huren een betere optie. Een grotere camper kost uiteraard ook meer brandstof, dus kun je toe met een kleiner model dan bespaar je op huur- en brandstofkosten.

Check de regels van het land

Weet van het land waar je de camper wilt huren wat de verkeersregels zijn. Wat mag er wel, wat mag er niet. Dit geldt ook voor wild kamperen. In sommige landen mag je in principe overal waar dat mogelijk is overnachten, in andere landen is wild kamperen streng verboden.

Vergelijk prijzen en voorwaarden van camperverhuurders

De voorwaarden voor verhuur en de verzekering van de camper kunnen nogal eens verschillen. Het maakt nogal uit in prijs wat er inbegrepen is.

  • Houd ook rekening met de borgsom die gevraagd wordt. Dit kan een bedrag tot wel 1000 euro zijn en een aanslag op de bestedingsruimte van je creditcard.
  • Let op de ophaal- en terugbrengdagen. Dit is niet altijd flexibel.
  • Meestal zijn ophaal- en inleverpunt hetzelfde. Wil je de camper op een andere locatie inleveren dan komen daar vaak extra kosten bij.
  • Weet je bijvoorbeeld je route dan kun je een vastgelegd aantal kilometers of mijlen kopen. Dat kan voordeliger zijn dan een ‘onbeperkt’ pakket, maar dit hangt ook weer van de verhuurder af.
  • Kun je in het voor- of naseizoen een camper huren dan wil dat ook een behoorlijk voordeel voor je portemonnee opleveren, net als vroeg boeken.
  • Wie echt heel goedkoop met de camper op stap wil kan kiezen voor een wegbrengactie. Daar zit meestal wel een datum en afstand aan vast.
Camper
Camper ©Madeleine van de Wouw

Tips voor het rijden met de camper

  • Oefen eerst even op het terrein van de camperverhuurder. Het rijden met een camper is wezenlijk anders dan met een personenauto. De draaicirkel is groter, de remweg langer en door de hoogte, zeker met een alkoof, vang je veel wind.
  • Om toch wat gewicht te besparen kun je besluiten de schoonwatertank niet helemaal te vullen. De tank kan wel 100 liter zijn en bij heel veel campings en op camperplaatsen is een watertappunt. Ook de vuilwatertank regelmatig legen is een aanrader. Doe dit altijd bij een service- of aftappunt.
  • Haal voldoende boodschappen in huis voor een dag of drie. Ga je bijvoorbeeld met je camper naar een van de parken in de Verenigde Staten en sta je daar op de camping dan hoef je niet het park uit voor proviand.
  • Zorg ook altijd voor voldoende benzine in de tank!
  • Weet wat de hoogte- en breedte van de camper is. In Europa kun je nogal eens onverwacht op heel smalle weggetjes terecht komen of bij tunnels waar je niet onderdoor, of bruggen waar je niet overheen kunt. Een campernavigatie kan daarbij helpen.
  • Ook parkeren kan een probleem zijn wanneer er een hoogtebalk hangt.
  • Plan je uitstapjes. Reis je door Europa dan kan het handig zijn om fietsen mee te nemen zodat je niet altijd met je camper op pad hoeft door die pittoreske dorpjes en drukke steden.
  • Let er bij het wegrijden op dat je alles goed hebt opgeborgen en vastgezet en dat alle slangen afgekoppeld en opgeruimd zijn.

Huisdieren en extra kosten

In de meeste campers die verhuurd worden mogen geen huisdieren mee. Is het wel toegestaan dan zul je hier bijna altijd extra voor moeten betalen. Neem je het dier mee de grens over kijk dan wat je nodig hebt voor dat betreffende land/de betreffende landen.

Het is per verhuurder verschillend wat inbegrepen is. Standaard is de huurprijs van de camper het basisbedrag. Afhankelijk van de verhuurder kan daar een bedrag bijkomen voor kilometers-/mijlenpakketten en keukengerei/beddengoed en handdoeken, stroomkabels, toiletvloeistoffen campingstoelen en een gasfles. Navigatie, televisie en winterklaar maken zit bijna nooit in het basispakket.

Overigens is dat winterklaar maken wel iets om rekening mee te houden als je gaat camperen in een gebied waar het vriest. De camper wordt dan winterklaar afgeleverd/winterklaar gemaakt wat betekent dat je geen gebruik meer kunt maken van water- toilet en douche. Je kunt dat niet zelf weer veranderen.

Algemene tips:

  • Gebruik de sleutel om de deuren van buitenaf mee af te sluiten. Zo voorkom je dat ze nog op de tafel liggen en jij er niet meer in kunt. Bewaar de sleutel op een veilige plek. Kwijtraken en hulp daarvoor moeten inroepen is een dure grap.
  • Niet iedereen vind het een fijn idee om water te drinken uit de watertank. Het kan wel, maar dan moet je het water vaak verversen. Neem voor de zekerheid een paar flessen bronwater mee.
  • Let op de bandenspanning, zeker als je wat langer onderweg bent. Scheelt in het brandstofverbruik.
  • Vraag andere camperaars om tips. Zo kom je vaak aan de mooiste plekjes, de leukste restaurants en de prachtigste camperplaatsen.
  • Zet je het luifel uit? Plaats het dan aan 1 kant iets lager zodat eventueel regenwater weg kan stromen.
  • Sluit je camper altijd af als je weggaat!
  • Maak een checklist van wat je echt nodig hebt aan kleding tijdens je reis. Op heel veel campings en camperplaatsen kun je wassen en zeker in landen als de Verenigde Staten en Canada vind je overal wel een wasserette. Download vooraf handige camperapps en sla bezienswaardigheden die je wilt bezoeken op in je telefoon. Handig als je eens geen internet hebt.

Boek je camper

En dan nu: een camper boeken. Er is aanbod genoeg. Kijk maar eens bij het aanbod van een van de onderstaande aanbieders:

AutoEurope Camper
Amerika Plus Camper
Travelhome
World Wide Campers

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *