Shadow

Met de camper door Europa

Het aantal mensen met een camper stijgt de laatste jaren enorm. En het is ook niet zo verwonderlijk: je hebt de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, je hebt alle gemakken bij je en omdat campers (meestal) zelfvoorzienend zijn met stroom, water, toilet en douche ben je niet afhankelijk van campings maar kun je ook terecht op camperplaatsen. Ga je met je camper door Europa trekken dan zijn er wel wat dingen waar je op moet letten.

Tol voor campers in Europa

met de camper door Europa

In veel landen in Europa wordt tol geheven. Dit kan voor campers aardig in de papieren lopen. Afhankelijk van het land (en de grootte van je camper) val je in klasse 1 (personenwagen) of klasse 2 (campers/auto met caravan).  Heb je een heel grote camper dan kun je zelfs in een nog duurdere categorie vallen.

Alternatieve wegen zijn er in elk land wel, maar het is afhankelijk van de tijd, het weer en de drukte op de wegen of je daar gebruik van wilt maken. Let ook op dat niet alle ‘nationale wegen’ even prettig rijden: rotondes, slechter wegdek, veel dorpjes waar je doorheen komt. Voordeel is wel dat je veel meer ziet onderweg en het scheelt natuurlijk geld. En tanken is ook meestal goedkoper dan bij een snelwegpomp.

Met de camper door Europa met huisdieren

Veel dierenbezitters willen tijdens hun reis met camper door Europa hun huisdier meenemen. Zorg dan dat huisdieren vooraf zijn ingeënt. Vergeet ook het Europese huisdierenpaspoort niet. Welke inentingen noodzakelijk zijn voor de landen waar je heen wilt kun je lezen op de site van de ANWB. Hier kun je ook lezen hoe je huisdier vervoerd moet worden en of eventueel een muilkorf verplicht is. En overweeg ook een dierenverzekering met reismodule af te sluiten.

Boodschappen doen met de camper

Grote supermarkten vind je meestal in de commerciële zones vlakbij de wat grotere steden. Bij ketensupermarkten (Intermarché, LeClerc etc) kun je vaak ook voordeliger tanken.  Het is handig om ervoor te zorgen dat je in ieder geval voor een dag of twee boodschappen bij je hebt.

Rijden met de camper door Europa

Ga goed voorbereid op pad. Weet wat je met je camper kunt. Zorg voor goede kaartupdates van je navigatiesysteem en, nog beter, voor een campernavigatie. Je zult niet de eerste zijn die (bijna) klem komt te zitten in smalle of steile straatjes. Zie dan je camper daar maar eens zonder schade doorheen te manoeuvreren.

Parkeren

Parkeren is met een camper die langer is dan 5,5 meter bijna altijd lastig, vooral in steden die oorspronkelijk al niet gebouwd zijn op autoverkeer.

Camperplaats of camping?

Voor je overnachting kun je kiezen uit een aangewezen camperplaats of camping. In sommige landen in Europa is het streng verboden ‘wild’ te overnachten, terwijl er in andere landen gedoogzones zijn waar je mag overnachten.  Check vooraf even welke regels er in het land gelden waar je heen wilt/doorheen rijdt. Niet op alle camperplaatsen kun je water tappen of je vuilwatertank/chemisch toilet legen. Voor het legen van tanks/tappen van water zijn er speciale serviceplekken, aangegeven door borden. Soms bieden ook tankstations servicemogelijkheden.

Voor het kiezen van camperplaatsen en campings in Europa zijn er handige apps die ook offline te gebruiken zijn (o.a. van NKC).

Gas in Europa

Of je nu op butaan, propaan of lpg kookt, de kachel gebruikt of het water in de boiler verwarmt, informeer vooraf of het land waar je heen wilt/doorheen rijdt ook vulstations heeft. Er zijn landen waar geen flessen gevuld worden, maar waar je een fles moet kopen (tegen statiegeld). Die kun je dan weer inleveren als je het land verlaat.
Neem een aantal soorten verloopnippels  voor gasflessen mee zodat je eventuele huurflessen kunt aansluiten op het systeem in je camper.

Tips voor je camperreis door Europa

Wil je  niet met je eigen camper door Europa, bijvoorbeeld omdat-ie te oud is, of heb je geen camper, maar wil je het campergevoel wel ontdekken? Huur dan een camper bij onder meer Travelhome en World Wide Campers.

  • Check of je een goede camperverzekering hebt. Is pechhulp meeverzekerd? En hoe zit het met schade aan inzittenden?
  • Neem een Eurostekker mee.
  • Zorg voor voldoende lengte aan elektriciteitssnoer.
  • Niet alle aansluitingen voor waterkranen zijn hetzelfde. Neem een snelkoppeling mee (bijvoorbeeld Gardena).
  • Zaklampen zijn heel handig omdat niet alle camperplaatsen verlicht zijn.
  • Er is niet overal wifi of het werkt niet altijd even goed wat beveiliging betreft. Dat betekent dat je soms geen mail kunt ophalen.
  • Neem ook routekaarten mee, zelfs als  je navigatie hebt. Dan kun je vooraf een beetje de route bepalen en als je navigatie niet werkt kun je altijd nog via je wegenkaart de weg vinden.
  • Download de vertaalapp van Google op je telefoon.
  • Gebruik je medicijnen? Kijk dan of je een medicijnpaspoort nodig hebt.
  • Check de verkeersregels van het land waar je heen gaat/doorheen rijdt.
  • Print nuttige informatie zodat je dit altijd paraat hebt en niet afhankelijk bent van internet om iets op te zoeken
  • Geldt er een negatief reisadvies voor jouw bestemming? Of zijn er plotseling grensformaliteiten veranderd?

Lees ook: Met de camper langs Utah’s Mighty Five en Met de camper door Amerika in 22 tips

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3.3/5 - (6 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *