Shadow

De zes leukste wijnfestivals in Tsjechië

Tsjechië staat bekend om de productie van pils en de vele liters die ervan worden gedronken door de Tsjechen. Toch heeft Tsjechië ook streken waar wijn wordt geproduceerd, zoals in Zuid-Moravië, Praag en zelfs in Noord-Bohemen. September is een belangrijke maand voor de Tsjechische wijnboeren.

Wijnfeesten Tsjechië
©PR-Tsjechisch Verkeersbureau

De maand staat in het teken van de wijnoogst, waarbij traditionele feesten vol muziek, dans en bovenal gastronomische ervaringen met het proeven van de beste wijnen van dit jaar niet kunnen ontbreken. De wijnfestivals, vinobraní in het Tsjechisch, vinden veelal in de wijnregio Zuid-Moravië plaats, maar ook in de rest Tsjechië wordt de wijnoogst groots gevierd. Boek dan ook nu je wijnreis bij De Jong Intra.

1. Pálavské vinobraní in Mikulov 6 – 8 september

In Mikulov, een stad in het hart van de wijngaarden, zal de wijnoogst voor drie dagen gevierd worden. De 72e editie van het Wijnfeest Pálava in Mikulov biedt een rijke selectie van de beste Moravische wijnen, waaronder Pálava. Een wijnsoort dat alleen in Tsjechië wordt geproduceerd. De binnenstad van Mikulov wordt omgetoverd tot een historische markt waar de wijn rijkelijk zal vloeien. Bij het kasteel van Mikulov is er een openbare tentoonstelling van de Nationale Wijnwedstrijd. Dit alles gaat vergezeld met een uitgebreid programma van concerten, historische optochten, shows en wedstrijden. Toegangskaarten voor het driedaagse programma van het wijnfeest kunnen vooraf en ter plekke worden gekocht voor ongeveer 400-700 CZK (15-27 euro).

2. Historisch wijnfeest Znojmo 13 – 15 september

Liefhebbers van groots opgezette historische festiviteiten komen aan hun trekken in Znojmo, de op één na grootste stad van de provincie Zuid-Moravië. Beeldbepalend voor het plaatselijke wijnfeest is de optocht van koning Jan van Luxemburg en zijn vrouw, waar meer dan 450 gekostumeerde figuren aan deelnemen. In het centrum is er een historische markt, een oude taverne en zelfs een straat met bedelaars. Je kunt wijn proeven in speciale wijnhuizen en -kelders en in de smalle straatjes van Znojmo worden de beste wijnen van dit jaar aangeboden. Entreetickets voor het wijnfeest Znojemské historisché vinobraní kunnen vooraf en ter plaatse worden gekocht voor 550 CZK (ongeveer 20 euro).

3. Wijnfestivals in Praag – 14 – 15 september

Ook in de hoofdstad Praag  wordt de wijnoogst gevierd. Op verschillende plekken in de stad zijn er proeverijen en is er een uitgebreid programma met concerten, dans- en theatervoorstellingen. In de St. Clare wijngaard in de Botanische Tuinen van Praag is er een tweedaags wijnfeest. Bezoekers kunnen tegen een vergoeding de productie van de lokale wijn observeren. Bij het Troja kasteel, op de binnenplaats en in de tuinen en van het 17de-eeuwse kasteel, vindt Trojské vinobraní plaats op 14 september met livemuziek, een gevarieerd cultureel programma en uitstekende Tsjechische, Moravische en buitenlandse wijnen. Ook in de Koninklijke tuin van de Praagse burcht, in de wijk Vinohrady bij Náměstí Jiřího z Poděbrad en Náměstí Míru zijn wijnmakers uit Bohemen en Moravië aanwezig.

4. Wijnfeest Litoměřice 20 – 21 september

Het wijnfeest van Litoměřice is het grootste evenement in zijn soort in het noorden van Bohemen. Bij de kraampjes in het historische stadscentrum kun je wijn en andere producten uit de regio proeven. Er zijn concerten van uiteenlopende muziekgenres als jazz, swing en blues. Daarnaast zijn er riddertoernooien, traditionele volksdansen en ambachten te zien en is er een speciaal programma voor de allerkleinsten.

Boek een vakantiehuis van Landal in Tsjechië

5. Muzikaal wijnfestival in Mělník 20 – 22 september

In Mělník vindt in september een jaarlijks driedaags wijn- en muziekfeest plaats. Het historische centrum van dit pittoreske stadje is de ideale setting om van de wijn en de gastronomische specialiteiten te genieten. Er is ook de mogelijkheid om het kasteel van Mělník met de wijnkelders van Jiří Lobkowicz te bezoeken. Bovendien verrijzen er in de stad vier podia waar artiesten uit binnen- en buitenland optreden. Toegangskaarten voor dit evenement zijn te koop voor 200 CZK (8 euro).

6. Valtické vinobraní in Valtice 4 – 10 oktober

Het wijnfeest in Valtice vindt wat later plaats, in oktober, maar mag zeker niet op de lijst van belangrijke Tsjechische wijnfestivals ontbreken. Op het wijnfeest van Valtice zullen bezoekers zich niet alleen goed vermaken, maar kom je ook van alles te weten over wijn. Het Museum voor wijnbouw, tuinieren en milieu organiseert namelijk een tentoonstelling van druiven van uiteenlopende rassen in combinatie met een proeverij. Ook de traditionele optocht in klederdracht, dans en natuurlijk de vele kraampjes met wijn zullen op het wijnfeest niet ontbreken. Voor 70 kronen krijg je een wijnproeverij inclusief een rondleiding door de kelder uit 1640.

 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *