Shadow

Een camper huren: 7 tips die je kunnen helpen

Ook al heb je een eigen camper en weet je hoe het is om met een camper op pad te gaan, soms wil je een camper huren. Omdat je wilt camperen in Amerika, Canada, Australië of Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Of dichter bij huis. Want ook in Europa kan het soms handiger zijn om een camper te huren. Voor alle camperaars geven we 7 handige tips waar je op moet letten bij het huren van een camper.

1. De afmeting van de camper

Camper
© Nico van Dijk

Uiteraard hangt dat ook af van de beschikbaarheid bij aanbieders als Travelhome, WorldWideCampers of AmerikaPlus maar er zijn wel wat richtlijnen om een camper te kiezen die bij jullie situatie past. Ga je met een gezin of meerdere personen dan is een beetje ruime camper wel zo prettig. Zeker het weer op je bestemming een onzekere factor is. In de stromende regen een tentje moeten neerzetten omdat er in de camper voor de kinderen geen plaats is, bederft veel camperplezier. Wil je bovendien gebruik maken van camperplaatsen dan zijn tentjes verboden en moet je met zijn allen in de camper slapen. Houd daar rekening mee!

2. Rijbewijs

In Amerika zijn de meeste campers fors aan de maat en mag je in de meeste gevallen rijden met een normaal Nederlands rijbewijs. Voor hetzelfde formaat zou je in Nederland een camper- of vrachtwagenrijbewijs nodig hebben. Je moet ook durven rijden met zo’n grote auto. Informeer vooraf goed of het rijbewijs dat je hebt ook volstaat.

3. Prijskaartje van de camperhuur

Ook weer afhankelijk van periode, met hoeveel personen; hoe lang je gaat; of je een grote, of juist kleinere camper wilt. Vraag offertes bij de verschillende aanbieders: Travelhome, WorldWideCampers of AmerikaPlus.
Soms is de huurprijs van een grotere camper dan je nodig iets voordeliger. Keerzijde is wel dat de brandstofkosten hoger kunnen zijn.

4. Kosten besparen op camperhuur

  • Wil je besparen op je kosten: boek dan een wegbrengactie. Je rijdt dan campers die op een andere plek zijn achtergelaten dan waar ze gehuurd zijn, weer terug naar het verhuurstation. Vaak moet je wel binnen een bepaalde termijn de camper hebben teruggebracht.
  • In aanvulling op de wegbrengactie: het is meestal goedkoper om de camper op dezelfde plaats in te leveren als waar je hem huurt. Bij ‘one-way’ rental komen er over het algemeen drop off kosten bij.
  • Huur wanneer mogelijk in het laagseizoen.
  • Neem je eigen navigatiesysteem mee. Vooraf downloaden van kaarten voorkomt hoge telefoonkosten onderweg.

5. Regels en voorschriften

  1. Per land zijn er verschillende regels en voorschriften voor het rijden met een camper (welk rijbewijs je nodig hebt bijvoorbeeld), en of je wel of niet wild mag kamperen (in Zweden vaak toegestaan). Verdiep je vooraf goed zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

6. Camper ophalen bij het verhuurbedrijf

  • Fotografeer de camper rondom om vervelende verrassingen achteraf (schadeclaims) te voorkomen.
  • Vul het formulier goed in en kijk of eventueel al aanwezige schade ook is aangegeven. Doe de koplampen aan om te zien of er schade aan de verlichting is.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van de camper goed door. Waar zit de watertank? Hoe werkt de stroomaansluiting etc. etc.
  • Handig om te weten bij het boeken van je camper: de verhuurbedrijven buiten Europa eisen dat je een nacht na aankomst in een hotel doorbrengt  (i.v.m. jetlag). Plan de huur van je camper dan ook een dag later dan je aankomstdatum op de luchthaven.

7. Voor en tijdens je camperreis

  • Voor je reis: zorg dat je voldoende brandstof én proviand hebt voor onderweg. Niets is zo vervelend als na een paar honderd mijl in een desolate omgeving stranden omdat je tank leeg is.
  • Wees je bewust van de afmetingen van je camper zodat je bij bruggen, tunnels en nauwe straatjes niet voor verrassingen komt te staan. In Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zul je, buiten de grote steden, niet zo’n probleem hebben om je camper te parkeren. In Europa zijn de parkeerplaatsen niet altijd groot.
  • Tijdens je reis: zorg ervoor dat alle losse spullen in goed afgesloten kastjes liggen.
  • Sta je geparkeerd zorg dan dat de camper waterpas staat. Niet alleen omdat het oncomfortabel is om te zitten/liggen op een schuin staande camper, maar ook omdat je anders een probleem kunt krijgen met de afvoer van toilet en gootsteen.
  • Weer op pad:  draai voor je vertrekt de gaskraan weer dicht. En heb je stroom genomen via een elektriciteitskabel, vergeet deze dan niet weer los te koppelen. Je geloof het misschien niet, maar je zult niet de eerste zijn die dit over het hoofd ziet.

Meer campertips voor Amerika

Lees alvast wat inspirerende camperverhalen.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *