Shadow

Slapen in misschien wel de mooiste boomhut op aarde

Boomhutten schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Maar slechts weinigen zijn zo luxe, origineel en knus als de boomhutten van La Clairière aux Cabanes in La Bresse. Het drie verdiepingen tellende Tribu Perché is misschien wel de mooiste boomhut op aarde.

Lorraine, La Bresse, Bol d’Air Aventure © M. Laurent
Lorraine, La Bresse, Bol d’Air Aventure © M. Laurent

Door Nico van Dijk
In La Bresse in de Vogezen in de Lorraine ligt sinds kort pal tegenover de gemeentelijke camping het boomhuttendorp La Clairière aux Cabanes. Het park bestaat uit vijftien ecologische chalets en boomhutten die helemaal in de natuur opgaan en plaats bieden aan maximaal 66 gasten. En wij waren dit voorjaar de eerste logés.. De zes boomhutten, zeven vrijstaande chalets en het handjevol appartementen zijn allemaal gemaakt van lokale materialen. Ze hebben mede daardoor en door hun inrichting en achtergrond, echt een unieke sfeer die je nergens anders aantreft.

Elke boomhut z’n eigen thema

© Michel Laurent
© Michel Laurent

Elk chalet en elke boomhut heeft z’n eigen thema. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een hobbit-woning, die gebouwd is rond een grote rots die daar door Moeder Natuur is neergelegd. Een van de boomhutten is ingericht volgens het thema ‘de hut van een ontdekkingsreiziger’ die de trofeeën van zijn verre reizen heeft meegenomen.

Direct naast de entree ligt het hoofdgebouw in de vorm van een reusachtig slakkenhuis met daarin de receptie, de knusse ontbijtruimte met daarboven enkele appartementen. Die zijn, net als de chalets en de boomhutten, ingericht volgens een bijzonder thema, zoals het ‘Atelier van de Naaister’, de ‘schuur van mijn vader’ met oude gereedschappen uit de Vogezen, en ‘herfstkleuren’ een appartement vol boomstammen en dikke takken. Je kunt je afvragen of dat praktisch is, als je hier bijvoorbeeld een week je intrek hebt genomen om te gaan skiën in de skigebieden van La Bresse of Gérardmer, maar charmant en uniek is het zonder meer. Deze appartementen zijn geschikt voor twee tot vier personen of twee tot zes personen.

Slapen in een Zwitserse noodwoning

boldair-zwitserse-noodwoning

Iets lager op de helling ligt een reconstructie van de zogeheten ‘Zwitserse noodwoning’, een chalet met een bijzonder verhaal. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog pasten de terugtrekkende Duitse troepen de tactiek van de verschroeide aarde toe om niets achter te laten voor de oprukkende geallieerde troepen uit Noord-Afrika, die dit deel van Frankrijk bevrijd hebben. Alle dorpen, zoals La Bresse en Gérardmer werden met de grond gelijk gemaakt om Na de oorlog doneerden de Zwitsers een groot aantal houten noodwoningen, waarvan er nu in het park gereconstrueerd is. Het interieur werpt je zeventig jaar terug in de tijd. Voor de deur staat nog een verroeste Amerikaanse legertruck. Gasten van het Zwitserse huis kunnen gebruik maken van het sanitair in het hoofdgebouw.

‘Un armour de chalet’

Un armour de chalet © M. Laurent.
Un armour de chalet © M. Laurent.

De grimmige achtergrond van het Zwitserse chalet staat in schril contrast met het chalet waarin wij als eerste gasten de nacht door mogen brengen. Het heet ‘un armour de chalet’ en daarmee wordt de spijker op z’n kop geslagen: het is een schat van een huisje dat gebruikt wordt als honeymoonsuite. Het heeft een eigen sauna, een groot, romantisch gedekt bed, een watervaldouche, een houtkachel en een aparte mezzanine voor de kinderen. Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is dat je af en toe moet eten en van de schitterende omgeving wilt genieten, maar anders zou je de deur niet meer uit komen. Het ontbijt kun je overigens wel in je eigen chalet laten bezorgen.

De droomhut van elke jongen

Maar wat ons betreft de meest in het oog springende accommodaties van La Clairière aux Cabanes zijn de boomhutten. Er zijn er vijf met klinkende namen als ‘het gemurmel van de lente’ (twee tot vier personen), de vissershut (onderaan het park bij de rivier, geschikt voor twee tot vijf personen) en de wat Spartaans ingerichte ‘de droom van Gosse’(een boomhut zoals elke jongen die thuis wel zou willen hebben).

Boomhut van drie verdiepingen

boldair-tribu-perche

De absolute blikvanger is echter de ‘Tribu Perché’, die bestaat uit drie boomhutten die onderling door trappen met elkaar verbonden zijn. Ze zijn, van onder naar boven gezien, ingericht volgens de thema’s water, vuur en wind. De onderste hut is een druppel die vrij boven de grond hangt en een heel klein beetje heen en weer wiegt. Deze hut is gemaakt door een bedrijf dat in deze bouwtechniek gespecialiseerd is. De bovenste hut, genaamd ‘Le Chant du Vent’, staat achttien meter boven de grond en vanaf het vijftien meter hoge terras heb je werkelijk een waanzinnig uitzicht over de bergen. Kijk niet vreemd op als er af en toen iemand met ruim honderd kilometer per uur aan een kabel voorbij komt zoeven. Die zip-line, de Fantasticable, is namelijk onderdeel van het avonturenpark Bol d’Air dat even verderop ligt en geëxploiteerd wordt door dezelfde eigenaren als die van het park. Sowieso krijgen alle gasten van La Clairière aux Cabanes een speciaal aanbod om van de faciliteiten in Bol d’Air gebruik te maken.

Je kunt de drie hutten afzonderlijk, maar ook met een groep huren. Ze bieden dan plaats aan zes tot elf personen. Om praktische redenen hebben de boomhutten alleen een droog toilet in huis. In het hoofdgebouw heb je de beschikking over een privé-wc en douche.

Boeken kan alleen rechtstreeks bij La Clairière aux Cabanes.

Lees meer over wintersport in de Vogezen en actieve vakanties in de Vogezen

Lees ook: Nederlanders deze zomer massaal de boom in en het water op

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *