Shadow

Volop avontuur in de bossen van de Vogezen

BungeejumpenHet Franse departement Vogezen in de regio Lorraine heeft de nodige uitdagingen in petto voor actieve vakantiegangers. Zo kun je je in Gérardmer en La Bresse helemaal uitleven in zogeheten acrosphères: avonturenparken waarbij je je door de boomtoppen slingert, over ravijnen tokkelt en andere uitdagingen aangaat. Voor macho’s, maar ook voor kinderen.

Door Nico van Dijk

In het avonturenpark Bol d’ Air bij La Bresse, in de vallei van de Moselle, kun je onder meer bungeejumpen, leren parapenten, jezelf aan een groot elastiek de lucht in laten katapulteren en je kunt er verschillende circuits door de boomtoppen volgen. ’s Winters kun je via Bol d’ Air snowkiten op de pisten van het nabijgelegen skigebied van La Bresse. Spectaculairste onderdeel van het Bol d’Air-parc, een van de grootste avonturenparken van Frankrijk, is zonder meer de Fantasticable: een 1,3 kilometer lange staalkabel waarbij je met ruim honderd kilometer per uur over de boomtoppen vliegt. Ontwikkeld door een bedrijf uit het naburige Gérardmer.

In de receptie van Bol d’Air krijg je een professionele klimmersuitrusting aangemeten. Om daarna in het avonturenbos te komen, is al een avontuur op zich. Je moet namelijk over een wiebelende hangbrug lopen, die minstens twintig meter hoog boven een woest stromende bergbeek hangt. Wie al hoogtevrees krijgt als hij op de zaterdagkrant gaat staan, kan hier maar beter niet aan beginnen.

Circuits in de boomtoppen

Na een korte veiligheidsinstructie beginnen we bij wijze van opwarmertje aan het testparcours door de boomtoppen. Er zijn diverse circuits uitgezet waarvan er vier geschikt zijn voor kinderen vanaf vier jaar. Eentje loopt door een aantal minihuisjes en en is zelfs voor nog jongere kinderen leuk om te doen. Zoontje van vijf krijgt er al snel lol in en klimt, klautert en tokkelt als een kleuterversie van Tarzan over de kabels en balken alsof hij z’n leven lang niets anders gedaan heeft. En passant legt de wijsneus ons zelfverzekerd nog even uit hoe je je goed moet zekeren. Bravo!

Vliegen over de boomtoppen

Ik kies zelf voor een wat uitdagende route voor volwassenen. Door de regen van die ochtend zijn de bomen, de balken, de kabels en de plankjes die de klimroutes met elkaar verbinden, spiegelglad en een overall (verkrijgbaar bij de receptie) en goede schoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Als klapstuk van de attracties is er de Fantasticable voor liefhebbers van een vliegervaring over de boomtoppen.

Alle onderdelen zijn los te boeken, dus je kunt die activiteiten kiezen die het beste bij je passen. Krijg je er maar niet genoeg van? Neem dan je intrek in een van de nieuwe, luxe boomhutten van Bol d’Air en plak nog een paar dagen aan je verblijf vast.

Avonturenpark GerardmerOok in het nabijgelegen Gérardmer is een avonturenpark. Belangrijkste verschillen met dat van La Bresse? Waar de avonturen in La Bresse zich vooral tussen de boomtoppen afspelen, kun je in Gérardmer ook aan een kabel over flinke waterpartijen en kloven roetsjen en je bekwamen in het rotsklimmen. Dit park telt in totaal zestien circuits, onder meer twee voor kinderen vanaf vier jaar, diverse beginnersroutes en een groot aantal, in moeilijkheid oplopende routes voor de echte avonturiers.

Blotevoetenpad

Ook leuk is een 1 km lange boswandeling over het blote-voetenpad.  Een aanrader voor managers die weer eens met hun ‘poten in de modder’ willen staan en andere types die wat meer willen aarden. Trek wel je oude kleren aan, bij voorkeur een korte broek! De wandeling voert over houten bruggen, door bergbeekjes, dwars door kniediepe modderpoelen en langs de granietgroeve waar het plaveisel van de Champs Elysées in Parijs vandaan komt. Prachtige uitzichten over de bergen en het meer van Gérardmer zijn inbegrepen. Bij slecht weer is de wandelroute gesloten.

Bekijk de video aan het eind van dit artikel

rotsklimmen Gerardmer VogezenHonger gekregen van al die activiteiten? Strijk dan neer in restaurant La Table d’ Angèle in het centrum vanLa Bresse of in hotel-restaurant Le Chalet des Roches aan de Rue des Noisettes, in een wijk net iets hoger. Het eten en de bediening zijn in beide restaurants uitstekend, het uitzicht in Chalet des Roches is fenomenaal. Het 3* hotel is net uitgebreid met een fraai zwembad.
Even buiten Gérardmer kun je heerlijke gerechten van eigen boerderij proeven in Ferme Auberge de La Mexel van Brigitte en Claude Voirin, vlakbij het skigebied van Gérardmer. De specialiteiten? Pâté Lorrain, varkensvlees en geraspte aardappelen met spekjes van de eigen naast het restaurant gelegen boerderij. Ook de lokale Munster-kaas is niet te versmaden.

Dit artikel maakt deel uit van een serie reisreportages over de Franse Vogezen. Dit is het eerste artikel.

3.7/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *