Shadow

Ontdek ‘Kleurstof’ in het TextielMuseum

Textiel is overal en bijna altijd geverfd. Hoe krijgt een spijkerbroek kleur? Kun je kleuren ruiken? Welke kleur maakt zeewier? Wist je dat de mooiste kleur rood gemaakt wordt van een klein schildluisje? Zo krijgen bijvoorbeeld roze koeken hun kleur. In het TextielMuseum krijg je antwoord op al deze vragen in de tentoonstelling ‘Kleurstof’.

Kleurstof
In de tentoonstelling ‘Kleurstof’ leer je alles over… kleurstof ©Raw Color

Kleurrijk Familieweekend

Speciaal voor de opening organiseert het museum op zaterdag 9 en zondag 10 april een Familieweekend waarin jong en oud kleuren kunnen ruiken, horen én proeven. Daarnaast zijn er deze dagen gratis workshops en kindercolleges. Zo ontdek je met welke planten en bloemen je kunt verven en draai je met gekleurd garen je eigen sleutelhanger. Tijdens de speciale kindercolleges leer je bovendien van een echte professor wat kleur nou eigenlijk is.

Familiespel: Zintuigen in actie

De tentoonstelling ‘Kleurstof’ laat zien hoe er in verschillende landen en tijden textiel werd gekleurd. Naast opvallende gekleurde objecten en kunstwerken, komen kleuren tot leven in een speciaal familiespel waarbij je niet alleen kijkt, maar ook luistert, voelt, proeft en ruikt door het volgen van het kleurenspoor. Zo ontdek je dat er tegenwoordig zelfs met bacteriën geverfd kan worden en hoe ze vroeger verfden met planten. Natuurlijk is het mooi dat we kleur in onze kleding en meubels hebben, maar is al dat kleuren van textiel wel goed voor de wereld? Het kost bijvoorbeeld heel veel water om textiel te verven. En wat is nou beter, natuurlijke kleurstoffen of kunstmatige kleurstoffen? Wil je hier meer over weten? Bezoek ‘Kleurstof’ samen met je hele familie in het TextielMuseum.

De tentoonstelling is te zien van 9 april t/m 2 oktober 2022.

Entreebewijzen kopen

Koop bij Tiqets al vooraf je kaartjes voor het TextielMuseum of een van de vele andere musea in Nederland. En als je dan toch naar Tilburg gaat maak er dan een gezellig weekend van en boek een hotel of B & B bij Trivago.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.