Shadow

De leukste kerstmarkten in Nederland en België

Ook dit jaar staan er weer veel kerstmarkten op de agenda in binnen- en buitenland. Gezellig verlicht zorgen ze voor een feestelijk tintje in de donkere dagen. We zetten een aantal van de leukste kerstmarkten in Nederland en België op een rijtje (data en openingstijden onder voorbehoud) en geven tips voor het boeken van de mooiste en beste kerstreizen, ook per cruiseschip.

Kerstmarkten Nederland

Kerstmarkt
Lichtjes, kerstkraampjes…in Nederland en België zijn er leuke kerstmarkten ©Shenxin-Pixabay

Kerstmarkt Maastricht

Magisch Maastricht op het Vrijthof is een plek waar je struint over de lokale kerstmarkt, het uitzicht bewondert vanuit een groot reuzenrad, rondjes maakt op de overdekte schaatsbaan en de romantiek beleeft bij de grote kerstboom en romantische sprankelende lichtjes. En wat dacht je van het Fun House? De kerstmarkt is dit jaar groter dan ooit. De kerstmarkt is in 2023 van 30 november tot en met 31 december 2023.

Ondergrondse en bovengrondse kerstmarkten in Valkenburg

Ook dit jaar zijn er weer de onder- en bovengronds naar kerstmarkten in Valkenburg. Lichtjes, muziek en nog veel meer wachten op je. In Valkenburg zijn de kerstmarkten een echte beleving en wandel je eindeloos door wonderschone winterlandschappen. Daar waar de kerstliefde door de maag gaat. Daar waar duizenden kerstlichtjes fonkelen en zovéel leuks te beleven is. In Valkenburg strijk je neer, voor een kerst in magische sfeer! Voor de kerstmarkten en de andere evenementen is het handig vooraf tickets te reserveren.
Kerststad Valkenburg is geopend van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

1.De grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa vind je in de sfeervol verlichte mergelgangen van de Gemeentegrot in Valkenburg. Geopend 17 november tot en met 30 december 2023. In de Gemeentegrot is geen dagkassa aanwezig.

2. Kerstmarkt Fluweelengrot: onder de kasteelruïne van Valkenburg kronkelen eeuwenoude gangen door de gele mergelsteen. Meer dan 50 sfeervol aangeklede kraampjes met verrassende kerstspullen laten ook ruimte voor zicht op de historische houtskooltekeningen en andere grotkunst op de uitgehakte mergelmuren. Van 17 november tot en met 30 december 2023. Op 25 december gesloten.

3. Luister in Winterwonderland in de ondergrondse mergelgangen van de Wilhelminagrot naar het kerstverhaal en sluit je ondergrondse reis af met een bovengronds ritje met de kabelbaan naar de Wilhelminatoren, de “grootste verlichte kerstboom van Limburg.” Geopend van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

4. Kunst in Mergelrijk waar je in de kerstgrot het 30m lange diorama van miniaturen ziet die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Nieuw dit jaar zijn de spectaculaire 3D-grotschilderingen. Te zien van 18 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

5. Route d’Amuse is een wandelroute waar je bij vier horecazaken een heerlijke amuse krijgt en je ondertussen ook een stukje van Kerststad Valkenburg ontdekt. Vooraf tickets kopen. Van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

6. Kom op woensdag, zaterdag en zondag de kerstman tegen in Santa’s Village op het Theodoor Dorrenplein. In dit gezellige kerstdorp vol met originele houten chalets vind je de leukste kerstaccessoires en kerstcadeautjes en de lekkerste hapjes en snacks. Geen tickets nodig. Open van 17 november tot en met 31 december 2023.

7. Een leuke wandeling is de Christmas Shadow Lights Route langs de highlights van Valkenburg. De route voert je langs zeven etalages in Kerststad Valkenburg waar de Christmas Shadow Light Boxes staan. Van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024.


Dickens Festijn Deventer

Op de 31e editie van het Deventer Dickens komen in het historische Bergkwartier ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers en van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Het Dickens Festijn is de gelegenheid om een groot aantal hoofdpersonen en karakters uit de boeken van Charles Dickens te ontmoeten. Ontdek de wereld van Dickens op 16 en 17 december 2023.

Drijvende kerstmarkt Leiden

Winter Wonder Weken tijdens de drijvende kerstmarkt in Leiden. Niet alleen de prachtige straatjes in Leiden worden mooi verlicht, maar ook de drijvende kerstmarkt die al enkele prijzen won. Ook dit jaar is er weer een schaatsbaan en een nostalgische kermis. En… in de sfeervolle chalets is van alles te koop en te proeven. De kerstmarkt in Leiden vindt plaats van 9 december 2023 tot en met 7 januari 2024.

Kerstmarkt Den Haag

De Royal Christmas Fair aan het Lange Voorhout in Den Haag wordt een supergezellig dagje uit voor het hele gezin waar je terecht kunt bij zo’n 80 kraampjes, vrolijk verlicht door duizenden led-lichtjes, sfeervolle vuurtjes, glühwein en een bijna dagelijks bezoek van de enige echte Kerstman. Er zijn kerstkoren, verhalenvertellers, kinderactiviteiten en muzikale optredens. De kerstmarkt in Den Haag wordt gehouden van 7 tot en met 23 december 2023 dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur. 18 december gesloten.

Boek een stedentrip bij TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Interhome, Transavia Holidays, Stedentrips.nl, Flixbus, Skyscanner en Trivago.


Kerstmarkten België

Kerstmarkt Antwerpen

In Antwerpen gaat de kerstmarkt dit jaar weer als vanouds door met onder andere vele kraampjes en het kerstchaletdorp. Deze kerstmarkt is een van de grootste kerstmarkten van België en wordt op diverse pleinen en in straten gehouden van 8 december 2023 tot en met 7 januari 2024. De openingstijden zijn van zondag tot donderdag van 12.00 uur tot 22.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 00.00 uur. Op 24 en 31 december en 2 januari van 12.00 uur tot 18.00 uur en op 1 januari van 15.00 uur tot 00.00 uur.

Boek je trip naar de kerstmarkt Antwerpen met NS International. Bekijk ook het overzicht van aanbiedingen naar kerstmarkten in België bij De Jong Intra.


Kerstmarkt Brugge & Wintergloed

Romantisch, charmant, knus. De sfeer in Brugge is onovertroffen wanneer de historische binnenstad veranderd is in een grote, gezellige kerstmarkt. Kijken, kuieren en kopen, daarvoor zit je helemaal goed in de mooiste kleine stad van Europa. Wintergloed is een winters festijn vol zinnenprikkelende ervaringen; een lichtparcours, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, een gezellige winterbar, drie kerstmarkten en een heerlijk slenterparcours door de historische binnenstad. De wintermarkt is dit jaar van 24 november 2023 tot en met 7 januari 2024 op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en van zondag tot en met donderdag van 10.30 tot 23.00 uur.


Winterpret en kerstmarkt Brussel

De grootste kerstmarkt van België telt meer dan 200 kraampjes en vind je in Brussel. Er is een wandelroute van meer dan 2,5 km door het historische centrum van Brussel waar langs de talrijke kraampjes komt. Maar er is meer: laat je gaan op tal van spectaculaire kermisattracties of op de schaatsbaan. Breng ook zeker een bezoekje aan de magische kerststal en op de Grote Markt vindt er een uniek klank- en lichtspel plaats.

Brussel van boven zie je vanuit het enorme reuzenrad. De kerstmarkt van Brussel, oftewel Winterpret, is een sfeervol evenement dat je zeker niet mag missen! Ontdek winters Brussel van 24 november 2023 tot en met 31 december 2023. Elke dag geopend van 12.00 tot 22.00 uur. 24 en 31 december geopend van 12:00 tot 18:00 uur.


Vier kerst in Leuven

Een bezoek aan de gezelligste en een van de oudste kerstmarkten van België is een absolute must! Er zijn originele kerstcadeautjes, de heerlijkste lekkernijen en de zaligste drankjes. De kerstmarkt in Leuven wordt gehouden van 7 tot 21 december 2023.


Kerst in vuur en vlam in Mechelen

Maar liefst twee kerstmarkten dit jaar in Mechelen onder de naam ‘Mechelen houdt je warm’. Het hele gezin geniet van de lekkernijen op de vele kerstkraampjes, unieke vuuracts, lichtanimaties, speciale kerstwandelingen en een Winterburendag op de planning. Vuur en Vlam wordt gehouden van 16 december 2023 tot en met 18 december 2023 van 12:00 tot 18:00 uur. Zondag van 14.00 tot 20.00 uur.


Kerstreizen worden steeds populairder. Bekijk hier welke kerstreizen er zijn naar een van de bovengenoemde kerstmarkten.

Kerstreizen met de trein:

Kerstmarkten in Duitsland; • Kerstmarkten in België; • Kerstmarkten in Frankrijk; • Kerstmarkt in Londen.

Met de bus naar de kerstmarkten:

Boek je volledig verzorgde reis met De Jong Intra.

Hotels in Nederland en België:

Boek een hotel naar een kerstmarkt bij Trivago.

Kerstcruises

Het aanbod kerstcruises stijgt weer. Kijk hier voor de leukste en gezelligste cruises met kerst.

Kerstmarkten in Duitslandkerstmarkten in Frankrijk, kerstmarkt in Berlijn

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

2.3/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *