Shadow

De leukste kerstmarkten in Nederland en België in 2022

Ook dit jaar staan er weer veel kerstmarkten op de agenda in binnen- en buitenland. Gezellig verlicht zorgen ze voor een feestelijk tintje in de donkere dagen. We zetten een aantal van de leukste kerstmarkten in Nederland en België op een rijtje (data en openingstijden onder voorbehoud) en geven tips voor het boeken van de mooiste en beste kerstreizen, ook per cruiseschip. Update 3 november 2022.

Kerstmarkten Nederland

Kerstmarkt
Lichtjes, kerstkraampjes… ook in Nederland en België zijn er weer kerstmarkten ©Shenxin-Pixabay

Kerstmarkt Maastricht

Na een paar jaar afgelast te zijn kunnen we dit jaar weer naar de kerstmarkt in Maastricht. Stap in het reuzenrad, maak een ronde op de schaatsbaan en speur de kraampjes af naar de leukste kerstspulletjes.
Geopend van 1 december t/m 30 december 2022.

Ondergrondse en bovengrondse kerstmarkten in Valkenburg

Dit jaar kun je je weer onder- en bovengronds naar kerstmarkten in Valkenburg. Lichtjes, muziek en nog veel meer wachten op je. Het is wel de bedoeling dat je voor alle kerstmarkten vooraf je bezoek plant op de website en daar je tickets koopt. In Valkenburg zijn de kerstmarkten een echte beleving en wandel je eindeloos door wonderschone winterlandschappen. Daar waar de kerstliefde door de maag gaat. Daar waar duizenden kerstlichtjes fonkelen en zovéel leuks te beleven is. In Valkenburg strijk je neer, voor een kerst in magische sfeer! 

Geopend van 18 november 2022 t/m 8 januari 2023

1.De grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa vind je in de sfeervol verlichte mergelgangen van de Gemeentegrot in Valkenburg. Tickets moet je vooraf kopen.

2. Kerstmarkt Fluweelengrot: onder de kasteelruïne van Valkenburg kronkelen eeuwenoude gangen door de gele mergelsteen. Meer dan 50 sfeervol aangeklede kraampjes met verrassende kerstspullen laten ook ruimte voor zicht op de historische houtskooltekeningen en andere grotkunst op de uitgehakte mergelmuren. Tickets moet je vooraf kopen.

3. Luister in Winterwonderland in de ondergrondse mergelgangen van de Wilhelminagrot naar het kerstverhaal en sluit je ondergrondse reis af met een bovengronds ritje met de kabelbaan naar de Wilhelminatoren, de “grootste verlichte kerstboom van Limburg.” Tickets moet je vooraf kopen.

4. Kunst in Mergelrijk waar je in de kerstgrot het 30m lange diorama van miniaturen ziet die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Nieuw dit jaar zijn de spectaculaire 3D-grotschilderingen. Ook hier: vooraf tickets kopen.

5. Route d’Amuse is een wandelroute waar je bij vier horecazaken een heerlijke amuse krijgt en je ondertussen ook een stukje van Kerststad Valkenburg ontdekt. Vooraf tickets kopen.

6. Kom op woensdag, zaterdag en zondag de kerstman tegen in Santa’s Village op het Theodoor Dorrenplein. In dit gezellige kerstdorp vol met originele houten chalets vind je de leukste kerstaccessoires en kerstcadeautjes en de lekkerste hapjes en snacks. Geen tickets nodig.

7. Frosty Fair Tale & Cavern Quest in Sprookesbos Valkenburg. Laat je meevoeren naar de mergelgroeve voor een romantisch winterverhaal. Vooraf tickets kopen.


Dickens Festijn Lemmer (Friesland)

De vijfde editie van het Lemster Dickens Festijn heeft dit jaar als thema: It’s a magical Christmas’ en het oude centrum van Lemmer is weer het theater voor dit historisch spektakel met straattheater en zang. Uiteraard komt de historie van Lemmer tot leven via de Dickens-taferelen. HEt DIckens Festijn is in 2022 is op zaterdag 10 en zondag 11 december.

Drijvende kerstmarkt Leiden

Winter Wonder Weken tijdens de drijvende kerstmarkt in Leiden. Niet alleen de prachtige straatjes in Leiden worden mooi verlicht, maar ook de drijvende kerstmarkt die al enkele prijzen won. Ook dit jaar is er weer een schaatsbaan en een nostalgische kermis. En… in de sfeervolle chalets is van alles te koop en te proeven. De kerstmarkt in Leiden vindt plaats van 10 december tot en met 21 december 2022.

Kerstmarkt Den Haag

De Royal Christmas Fair aan het Lange Voorhout in Den Haag wordt een supergezellig dagje uit voor het hele gezin waar je terecht kunt bij zo’n 80 kraampjes en, heel bijzonder dit jaar, een unieke Gospel Night waar een professioneel koor onder begeleiding van een dirigent bekende kerstliederen zingt.

De kerstmarkt in Den Haag wordt gehouden van donderdag 8 tot en met vrijdag 23 december 2022 dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur.

Boek een stedentrip bij TUI, De Jong Intra, Interhome, Transavia Holidays, Stedentrips.nl, Flixbus, Skyscanner en Trivago.


Kerstmarkten België

Kerstmarkt Antwerpen

In Antwerpen gaat de kerstmarkt dit jaar weer als vanouds door met onder andere vele kraampjes en het kerstchaletdorp. Deze kerstmarkt is een van de grootste kerstmarkten van België en wordt op diverse pleinen en in straten gehouden van 9 december 2022 tot 8 januari 2023. De openingstijden zijn van zondag tot donderdag van 12.00 uur tot 22.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 00.00 uur. Op 24 en 31 december en 2 januari van 12.00 uur tot 18.00 uur en op 1 januari van 15.00 uur tot 00.00 uur.

Boek je trip naar de kerstmarkt Antwerpen met NS International.


Kerstmarkt Brugge & Wintergloed

Romantisch, charmant, knus. De sfeer in Brugge is onovertroffen wanneer de historische binnenstad veranderd is in een grote, gezellige kerstmarkt. Kijken, kuieren en kopen, daarvoor zit je helemaal goed in de mooiste kleine stad van Europa. Wintergloed is een winters festijn vol zinnenprikkelende ervaringen; een nieuw lichtparcours, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, een gezellige winterbar, drie kerstmarkten en een heerlijk slenterparcours door de historische binnenstad. De wintermarkt is dit jaar van 25 november 2022 tot 8 januari 2023 op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 23.00 uur en van zondag tot en met donderdag van 11.00 tot 22.00 uur.


Winterpret en kerstmarkt Brussel

De 22e editie van Winter Wonders, winterpret en de kerstmarkt in het hart van Brussel is dit jaar uitbundiger dan ooit. Struin tussen de meer dan 200 kraampjes, kermisattracties, een schaatsbaan, een kerstboom en klank- en lichtshow op de Grote Markt en nog veel meer. Ontdek winters Brussel van 25 november 2022 tot en met 2 januari 2022.


Vier kerst in Leuven

Een bezoek aan de gezelligste en een van de oudste kerstmarkten van België is een absolute must! Er zijn originele kerstcadeautjes, de heerlijkste lekkernijen en de zaligste drankjes. De kerstmarkt in Leuven wordt gehouden van 7 december tot 18 december 2022, op maandag en woensdag van 12.00 tot 22.00 uur, op donderdag en vrijdag van 12.00 tot 23.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 23.00 uur.


Kerst in vuur en vlam in Mechelen

Maar liefst twee kerstmarkten dit jaar in Mechelen onder de naam ‘Mechelen houdt je warm’. Het hele gezin geniet van de lekkernijen op de vele kerstkraampjes, unieke vuuracts, lichtanimaties, speciale kerstwandelingen en een Winterburendag op de planning. Vuur en Vlam wordt gehouden van 16 tot en met 18 december, op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur en zondag van 14.00 tot 20.00 uur.


Kerstreizen worden steeds populairder. Bekijk hier welke kerstreizen er zijn naar een van de bovengenoemde kerstmarkten.

Kerstreizen met de trein:

Kerstmarkten in Duitsland; • Kerstmarkten in België; • Kerstmarkten in Frankrijk; • Kerstmarkt in Londen.

Met de bus naar de kerstmarkten:

Boek je volledig verzorgde reis met De Jong Intra.

Hotels in Nederland en België:

Boek een hotel naar een kerstmarkt bij Trivago.

Kerstcruises

Het aanbod kerstcruises stijgt weer. Kijk hier voor de leukste en gezelligste cruises met kerst.

Kerstmarkten in Duitslandkerstmarkten in Frankrijk, kerstmarkt in Berlijn

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

2.3/5 - (3 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!