Shadow

Knusse kerstmarkten in Duitse grensstreek

Prinzipalmarkt-Romana_Dombrowski

In Duitsland zijn de voorbereidingen voor de kerst in volle gang. Overal worden dorpspleinen en oude stadscentra feestelijk versierd. Glinsterende lichtjes, stemmige muziek, houten kraampjes en veel dennengroen zorgen ervoor dat de donkere dagen voor kerst de sfeervolste dagen van het jaar worden. Vlak over de grens vind je verschillende kerstmarkten – klein of wat groter, overweldigend of heerlijk knus. Kijk hier voor meer Duitse kerstmarkten.

Münster

Duizenden lichtjes, tientallen kerstbomen, meer dan driehonderd kraampjes en vijf kerstmarkten: bezoekers van de Duitse stad Münster kunnen zich tussen 27 november en 23 december 2017 helemaal onderdompelen in kerstsferen. De Rathaus-, Aeigidii-, Kiepenkerl-, Lamberti- en Giebelhüskesmarkt liggen op loopafstand van elkaar en hebben elk een geheel eigen uitstraling. Nieuw dit jaar is het park & ride aanbod waarmee een bezoek aan de kerstmarkt nog relaxter wordt.

Op de grootste kerstmarkt bij het raadhuis, onder een hemel van lichtjes, komen liefhebbers van sieraden en kunstnijverheid aan hun trekken. Een zee van lichtjes komen bezoekers ook tegen op de Lambertimarkt, aan de voet van de St. Lambertikerk. De kraampjes in de vorm van huisjes met spitse blauwe daken en de 20 meter hoge kerstboom maken het plaatje compleet. Voor fans van traditionele winterse kost als boerenkool, zuurkool of echte Duitse ‘Schweinshaxe’ is een bezoek aan het kerstdorp bij de ‘Kiepenkerl’, het monument van een marskramer, een echte must. Gasten met kids mogen de Aegidiikerstmarkt niet missen: de zes meter hoge, rijk versierde houten piramide, de grote kribbe en de sprookjeswereld zijn een trekpleister voor het hele gezin. Wie maar geen genoeg kan krijgen van de geur van glühwein en gebrande amandelen neemt nog een kijkje op de Giebelhüüskesmarkt, de nieuwste kerstmarkt van Münster met handgemaakte spulletjes en huisgemaakte lekkernijen.

De kerstmarkten 2018 zijn op vrijdag en zaterdag geopend van 11 tot 21.00 uur en van zondag tot en met donderdag van 11 tot 20 uur.

Met de trein naar de Duitse kerstmarkten


Hartje Osnabrück

Al jaren behoort hij tot een van de mooiste kerstmarkten van het noorden, zeer geliefd in Duitsland en ver daarbuiten: de Osnabrücker Kerstmarkt voor de historische coulisse van het raadhuis, de Mariakerk, de Dom en het ijspret an het Ledenhof. Erg populair zijn de ’s werelds grootste speelklok voor het theater en het bijna 100 jaar oude carrousel van de familie Telsemeyer voor het raadhuis van de Westfaalse Vrede. Bijzonder is ook de grootste speeldoos van de wereld, waarvan de levensgrote figuren al sinds 1999 op de muziek van 25 verschillende kerstliederen draaien. Een paar meter verderop staat nog iets bezienswaardigs: de ruim zes meter grote, volledig functionerende notenkraker.
Beklim op zondagmiddag en donderdag- en zondagavond de 192 treden van de Mariakerktoren en bewonder de fonkelende kerstmarkt en sfeervolle binnenstad van bovenaf.  Tijdens alle advent zaterdagen zijn de winkels tot 20.00 uur geopend. Op 9 december vindt een extra lange koopavond tot 22.00 uur plaats.
Nieuw dit jaar: ijspret op het Ledenhof, met de grote openlucht schaatsbaan, gezellige alpenhutjes en een bont programma.

Van 26 november t/m 22 december 2018 is de kerstmarkt dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur geopend.

Met de Jong Intratours naar de Duitse kerstmarkten


Bad Bentheim

Kerstsfeer proeven op een unieke locatie, aan de voet van de beroemde burcht. Op de kerstmarkt kan alles, behalve kitsch en pure commercie. Wel aanwezig: zelf gemaakte taarten of hartige hapjes, geurige wafels en Glühwein, kunstig beschilderd aardewerk, de feestelijke klank van trompetten of jubelende koormuziek. De kerstmarkt in Bad Bentheim duurt 3 dagen van 7 tot en met 9 december. Openingstijden: vrijdag 7 december van 14:00 tot 20:00 uur,  8 december  van 11:00 tot 20:00 uur en 9 december van 11:00 tot 18:00 uur.


Nordhorn, misschien wel de lekkerste!

De kerstmarkt staat bekend om de duizenden vernieuwde kerslampjes. Er zijn vele houten hutjes te vinden en op zondag worden er traditionele ambachten uitgevoerd. De kerstmarkt van Nordhorn is eigenlijk net over de grens bij Almelo dus je bent er zo! De kerstmarkt zal dit jaar openen op 27 november 2018 en duurt tot 30 december 2018.
De openingstijden zijn:
Maandag tot en met woensdag, vrijdag en zaterdag: 13.00 tot 20.00 uur
Donderdag 13.00 tot 22.00 uur
Zondag 14.00 tot 20.00 uur
Kerstavond 11.00 tot 14.00 uur

Kerstmarkt in de Dierentuin van Nordhorn

Leuk voor de kinderen is de kerstmarkt in de dierentuin van Nordhorn. Van 8 tot en met 16 december is het dagelijks kerstmarkt in het restaurant van de dierentuin: maandag tot en met vrijdag vanaf 16 uur, zaterdag tot en met zondag vanaf 11 uur

Met OAD naar de Duitse kerstmarkten


Het Emsland

  • Het stadje Lingen kiest voor traditioneel: knusse houten kraampjes, die fraai versierd zijn. Iedere dag van 26 november t/m 31 december 2018 is er live muziek. Bijzonder is de grootste ijsbaan van de regio, open tot en met 23 december.
  • In het oude centrum van Meppen staat van 26 november t/m 30 december 2018 de knusse ‘Budenstad’ vol uitnodigende kraampjes en stalletjes. Ook dit jaar wordt het hoogtepunt weer de grote schaatsbaan, die tot en met 30 december ijspret mogelijk maakt zonder afhankelijk te zijn van het weer. Beginnelingen hebben de mogelijkheid om een beginnerscursus te volgen iedere zondag van 10:00 tot 11:00 uur. De ijsbaan in het midden van de kerstmarkt is ook het platform voor een deel van het programma, bijvoorbeeld voor de schaatsshows en het traditionele “Eisstockschießen”.
  • Mis het niet: 8 en 9 december baadt het barokke Schloss Clemenswerth (in Sögel) in een zee van lichtjes. Een mooie gelegenheid om het prachtige jachtslot te zien.

Münsterland

  • In het pittoreske Tecklenburg heet de decembermarkt (7 tot en met 9 december) Nikolausmarkt. Hier gaan ze voor smaakvol, charmant en passend bij de historische Altstadt. En een beetje Hollands bijna, dankzij Nikolaus, de Westfaalse variant op de Sint.
  • Bocholt pakt van 30 november tot en met 23 december heel groots uit. Eindeloos rondkijken op de dagelijkse kerstmarkten op pleinen en in hoofdstraten. De ‘Magische oude binnenstad’ is op beide weekenden geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 20.00 uur. De officiële opening is op de markt op 30 november om 17:00 uur.
  • Kerstmarkt in de binnenstad van Münster is van 26 november t/m 23 december 2018. Zondag t/m donderdag 11 tot 20 uur, vrijdag en zaterdag 11 tot 21 uur.

Naar de Duitse kerstmarkten met Trivago

Osnabrücker Land

  • In kuuroord Bad Rothenfelde wordt de geur van heilzaam mineraalzout uit het oude Gradierwerk een weekend lang verdreven door vleugjes kaneel, geroosterde kastanjes, zoete wafels, rum punch en knapperige bratwurst. Open van 7 tot en met 9 december.
  • Een klassieker: de Weihnachtsmarkt van Melle, van 1 tot en met 16 december.  Stijlvol en kleurrijk, met een rijk aanbod aan originele kerstcadeautjes en andere verwennerij.
  • In de adellijke Hanzestad Quakenbrück wordt in het weekend van 8 en 9 december op het historische marktplein de kerstmarkt opgebouwd. Dit weekend is het ook mogelijk om gratis het Stadtmuseum te bezoeken en kennis te maken met een keur aan kunstnijverheid.
  • Historische kerstmarkt in Osnabrück is van 26 november t/m 22 december 2018. Maandag t/m donderdag en zondag 12:00 tot 21:00 uur, vrijdag en zaterdag 12:00 tot 22:00 uur.

Sharing is caring!