Shadow

Knusse kerstmarkten in Duitse grensstreek in 2022

In Duitsland zijn de voorbereidingen voor de kerst weer in volle gang. Overal worden dorpspleinen en oude stadscentra feestelijk versierd. Glinsterende lichtjes, stemmige muziek, houten kraampjes en veel dennengroen zorgen ervoor dat de donkere dagen voor kerst de sfeervolste dagen van het jaar worden. Vlak over de grens vind je verschillende kerstmarkten – klein of wat groter, overweldigend of heerlijk knus. Kijk hier voor meer Duitse kerstmarkten.

Kerstmarkt Duitsland
Gezellig naar de kerstmarkt op de Prinzipalmarkt-Romana_Dombrowski

De kerstmarkt in Münster in 2022

Duizenden lichtjes, tientallen kerstbomen, meer dan driehonderd kraampjes en zes locaties voor de kerstmarkten:

 • Prinzipalmarkt
 • Weihnachtsmarkt am Rathaus
 • Aegidii-Weihnachtsmarkt
 • Weihnachtsmarkt an der Lambertikirche
 • Giebelhüüskesmarkt
 • Kiepenkerl-Weihnachtsmarkt

De Rathaus-, Aeigidii-, Kiepenkerl-, Lamberti- en Giebelhüskesmarkt liggen op loopafstand van elkaar en hebben elk een geheel eigen uitstraling. Op de grootste kerstmarkt bij het raadhuis, onder een hemel van lichtjes, komen liefhebbers van sieraden en kunstnijverheid aan hun trekken.

Een zee van lichtjes komen bezoekers ook tegen op de Lambertimarkt, aan de voet van de St. Lambertikerk. De kraampjes in de vorm van huisjes met spitse blauwe daken en de 20 meter hoge kerstboom maken het plaatje compleet. Voor fans van traditionele winterse kost als boerenkool, zuurkool of echte Duitse ‘Schweinshaxe’ is een bezoek aan het kerstdorp bij de ‘Kiepenkerl’, het monument van een marskramer, een echte must. Gasten met kids mogen de Aegidiikerstmarkt niet missen: de zes meter hoge, rijk versierde houten piramide, de grote kribbe en de sprookjeswereld zijn een trekpleister voor het hele gezin.

Wie maar geen genoeg kan krijgen van de geur van glühwein en gebrande amandelen neemt nog een kijkje op de Giebelhüüskesmarkt, de nieuwste kerstmarkt van Münster met handgemaakte spulletjes en huisgemaakte lekkernijen.

De kerstmarkten 2022 zijn van 21 november tot en met 23 december, op vrijdag en zaterdag geopend van 11 tot 21.00 uur en van zondag tot en met donderdag van 11 tot 20 uur.

Met de trein naar de Duitse kerstmarkten


Kerstmarkt in hartje Osnabrück

Al jaren behoort hij tot een van de mooiste kerstmarkten van het noorden, zeer geliefd in Duitsland en ver daarbuiten: de Osnabrücker Kerstmarkt voor de historische coulisse van het raadhuis, de Mariakerk, de Dom en het ijspret an het Ledenhof. Erg populair zijn de ’s werelds grootste speelklok voor het theater en het bijna 100 jaar oude carrousel van de familie Telsemeyer voor het raadhuis van de Westfaalse Vrede. Bijzonder is ook de grootste speeldoos van de wereld, waarvan de levensgrote figuren al sinds 1999 op de muziek van 25 verschillende kerstliederen draaien. Een paar meter verderop staat nog iets bezienswaardigs: de ruim zes meter grote, volledig functionerende notenkraker.

Beklim op zondagmiddag en donderdag- en zondagavond de 192 treden van de Mariakerktoren en bewonder de fonkelende kerstmarkt en sfeervolle binnenstad van bovenaf.  Tijdens alle advent zaterdagen zijn de winkels tot 20.00 uur geopend. Waarschijnlijk is ook dit jaar weer ijspret op het Ledenhof, met een grote openlucht schaatsbaan, gezellige alpenhutjes en een bont programma.

Van 21 november tot en met 22 december 2022 is de kerstmarkt dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur geopend.

Met de Jong Intratours naar de Duitse kerstmarkten


Bad Bentheim

Kerstsfeer proeven op een unieke locatie, aan de voet van de beroemde burcht. Op de kerstmarkt kan alles, behalve kitsch en pure commercie. Wel aanwezig: zelf gemaakte taarten of hartige hapjes, geurige wafels en Glühwein, kunstig beschilderd aardewerk, de feestelijke klank van trompetten of jubelende koormuziek. De kerstmarkt in Bad Bentheim duurt van 2 december tot en met 4 december 2022 van 11.00 uur tot 20.00 uur.


Nordhorn, misschien wel de lekkerste!

De kerstmarkt in Nordhorn staat bekend om de duizenden vernieuwde kerslampjes. Er zijn vele houten hutjes te vinden en op zondag worden er traditionele ambachten uitgevoerd. De kerstmarkt van Nordhorn is eigenlijk net over de grens bij Almelo dus je bent er zo! Hoogtepunten zijn de Nicolausoptocht op 5 december en de ambachtsmarkten op zondag.De kerstmarkt zal dit jaar worden gehouden van 21 november t/m 30 december. De openingstijden zijn: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag: van 11.00 uur tot 20.00 uur; donderdag van 11.00 uur tot 22.00 uur; zondag van 14.00 uur tot 20.00 uur en op kerstavond van 11.00 uur tot 14.00 uur.

En de kerstmarkt in de Dierentuin van Nordhorn staat ook weer in de planning van 2 tot en met zondag 11 december 2022. In de weekends is de kerstmarkt vanaf 11.00 uur en op werkdagen vanaf 16.00 uur geopend. 

Met OAD naar de Duitse kerstmarkten


Het Emsland

 • Het stadje Lingen kiest voor traditioneel: knusse houten kraampjes, die fraai versierd zijn. Iedere dag van 25 november tot 30 december 2022 is er live muziek. Bijzonder is de grootste ijsbaan van de regio.
 • In het oude centrum van Meppen staat van 21 november 2022 tot en met 29 december 2022 de knusse ‘Budenstad’ vol uitnodigende kraampjes en stalletjes. Ook dit jaar wordt het hoogtepunt weer de grote schaatsbaan die ook het platform is voor een deel van het programma, bijvoorbeeld voor de schaatsshows en het traditionele “Eisstockschießen”.
 • Mis het niet: 3 en 4 december 2022 baadt het barokke Schloss Clemenswerth (in Sögel) in een zee van lichtjes. Een mooie gelegenheid om het prachtige jachtslot te zien.

Münsterland

 • In het pittoreske Tecklenburg gaat na een pauze van twee jaar de (kerst)vlag weer uit voor de Nikolausmarkt die wordt gehouden van 1 tot en met 4 december 2022. Op deze drie dagen straalt de hele oude stad in een feestelijke kerstgloed. Op het historische marktplein en in de zijstraatjes roepen vele verkopers met hun houten kraampjes een pre-kerstsfeer op en laten met hun aanbod geen kerstwens onvervuld. Geopend op donderdag vanaf 18.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 21.00 uur en op zondag van 11.00 tot 20.00 uur.
 • Bocholt pakt van 25 november t/m 21 december 2022 weer uit. Op 25 november opent de kerstmarkt om 17.00 uur weer de deuren. Elke dag kun je van 12.00 uur tot 20.00 uur terecht in op pleinen en in hoofdstraten.

Naar de Duitse kerstmarkten met Trivago

Osnabrücker Land

 • In kuuroord Bad Rothenfelde wordt de geur van heilzaam mineraalzout uit het oude Gradierwerk een weekend lang verdreven door vleugjes kaneel, geroosterde kastanjes, zoete wafels, rum punch en knapperige bratwurst. Open van 2 tot en met 4 december 2022 op vrijdag van 16:00 uur tot 22.00 uur. Zaterdag van 13.00 uur tot 22.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur.
 • Een klassieker: de Weihnachtsmarkt van Melle van 25 november 2022 tot en met 11 december 2022. Stijlvol en kleurrijk, met een rijk aanbod aan originele kerstcadeautjes en andere verwennerij.
 • In de adellijke Hanzestad Quakenbrück wordt in het weekend van 3 en 4 december 2022 op het historische marktplein de kerstmarkt opgebouwd. Dit weekend is het ook mogelijk om gratis het Stadtmuseum te bezoeken en kennis te maken met een keur aan kunstnijverheid.
 • Historische kerstmarkt in Osnabrück is van 21 november tot 22 december 2022 op maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot 22.00 uur; op zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Leuke uitjes en attracties op deze bestemming:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

3/5 - (5 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!