Shadow

Veel nieuws in Europa-Park: nieuwe mega-achtbaan Voltron Nevera, vernieuwd Oostenrijks themapark en meer virtual reality

In Europa-Park in Duitsland start 23 maart 2024 het nieuwe seizoen. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de bezoekers weer te verrassen. Blikvanger wordt de nieuwe mega-achtbaan Stryker-achtbaan Voltron Nevera die ’s werelds steilste lancering heeft. Ook worden in het voorjaar van 2024 nieuwe virtual-reality ervaringen toegevoegd aan de Alpenexpress-achtbaan en de Eurosat-achtbaan.

Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, heeft in 2023 en 2024 voor tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in 40 bouwprojecten. Zo wordt in de zomer van 2024 een nieuw themagebied geopend: Kroatië. Het is het zeventiende themagebied in Europa-Park. Ook de scènes in het Geisterschloss worden vervangen. Verder wordt er een nieuwe amusementshal gebouwd en is het Oostenrijkse themagebied op de schop gegaan.

Langste multi launch achtbaan

Plaatsing van de eerste treinen van de Voltron Nevera in het nieuwe Kroatische themagebied © Europa-Park
Plaatsing van de eerste treinen van de Voltron Nevera in het nieuwe Kroatische themagebied © Europa-Park

Blikvanger in het nieuwe Kroatische themagebied is de 1.385 meter lange achtbaan waarin de passagiers als een bliksemschicht van de ene Wardenclyffe-toren naar de andere schieten. De Voltron Nevera is de langste multi launch coaster op het continent en ook Europees recordhouder met drie versnellingssecties. De naam Nevera is afgeleid van het Kroatische woord voor plotselinge, korte stormen, die meestal gepaard gaan met bliksem en vooral voorkomen aan de Kroatische Adriatische kust. De Voltron Nevera is de eerste grote nieuwe achtbaan in Europa-Park in 12 jaar.

Lees ook: Achtbanen in Europa Park: hoog, hard en heftig

Voltron Nevera: 4 lanceringen

Adrenalinefans kunnen zich verheugen op vier lanceringen en zeven inversies. De achtbaan is de langste met inversies in Europa en staat op de 6e plaats van de langste achtbanen met inversies wereldwijd. De steilste lancering ter wereld met een 105 graden helling zorgt voor een compleet nieuwe dimensie van adrenalinekick direct na de katapultlancering.

Die attractie is een verwijzing naar de wetenschapper en uitvinder Nikola Tesla, die in het huidige Kroatië werd geboren. Tesla wilde met dergelijke experimentele torens draadloos berichten en elektriciteit verzenden. Tesla heeft zijn torens nooit kunnen bouwen maar in Europa-Park wordt het experiment voortgezet en moedige bezoekers van toren naar toren gekatapulteerd. In deze nieuwe Stryker-coaster gaan ze door en over een authentiek Kroatisch dorpsplein en landschap. Het Kroatische eiland Hvar diende als inspiratiebron voor de inrichting van het themagebied. Zo werd er onder meer een 800 jaar oude olijfboom geplant.

Themagebied Liechtenstein.

In 2023 werd Europa-Park al uitgebreid met het themagebied Liechtenstein. In dit themagebied springt de attractie de Liechtensteinse ballonvaart het meest in het oog.

Vernieuwd Oostenrijks themagebied

Ook in het Oostenrijkse themagebied is veel veranderd. In 2023 is de waterattractie Josefina’s kaiserliche Zauberreise voorzien van nieuwe boten. Die zijn onder meer uitgerust met een tafeltje, zodat de passagiers wat kunnen eten of drinken.

Het Oostenrijkse themagebied is in 2024 grondig veranderd. De waterachtbaan en de familie-achtbaan Alpenexpress Enzian zijn vernieuwd en het themagebied is uitgebreid met de Yomi Adventure Trail. © Europa-Park
Het Oostenrijkse themagebied is in 2024 grondig veranderd. De waterachtbaan en de familie-achtbaan Alpenexpress Enzian zijn vernieuwd en het themagebied is uitgebreid met de Yomi Adventure Trail. © Europa-Park

In 2024 zijn de achtbanen in het Oostenrijkse themagebied vernieuwd. De Tiroler Waterbaan met de bekende boomstamboten is vernieuwd net als de familie-achtbaan Alpenexpress Enzian. Die gaat nu in 100 seconden door een ‘magische diamantenkloof’. Deze achtbaan is toegankelijk voor iedereen vanaf 4 jaar. Ook rolstoelgebruikers kunnen er in. De vernieuwde Tiroler Waterbaan, waarvan een vaartochtje 4 en een halve minuut duurt, is in de diamantenkloof verweven.

Ook kun je nu te voet via allerlei hangbruggen, klimelementen en glijbanen door het Oostenrijkse themagebied. Deze Yomi Adventure Trail is 200 meter lang en is vernoemd naar kleine, groen, mythische wezens, die in het Oostenrijkse themagebied van Europa-Park wonen.

3D-actiethriller

Elders in Europa-Park is in 2023 de nieuwe YULLBE PRO-experience “Amber Blake: Operation Dragonfly” geïntroduceerd, een interactieve 3D-actiethriller. De 30 minuten durende VR-beleving is gebaseerd op de “Amber Blake”-stripboeken van het Belgisch supermodel Jade Lagardère. Het brengt bezoekers in vervoering met state-of-the-art technologie en een zenuwslopend avontuur met op de achtergrond de indrukwekkende skyline van Singapore. Samen met de stoere agente Amber Blake maken de deelnemers jacht op de mysterieuze crimineel “Blue Dragon”. Dit vereist niet alleen sterke zenuwen, maar ook vaardigheid en teamgeest.

Lekker naar Europa-Park

Boek je vakantie in Europa-Park bij TUI en De Jong Intra.

Kijk voor campings in Duitsland bij ANWB-campings. Vakantieparken in Duitsland vind je bij Landal. Boek een vakantiehuis in Duitsland bij Novasol. Voor een bezoek aan Europa-Park dient men ook dit seizoen een datum te reserveren. Dat kan eenvoudig via de ticketshop.

Hoe werkt virtual reality in achtbanen?

Europa-Park heeft de mix van rollercoasters en virtual reality een eigen naam gegeven: Coastiality. Bezoekers krijgen een VR-headset op en beleven dan de sensatie van een ritje in een achtbaan, gecombineerd met een uniek VR-avontuur. Tijdens de rit zorgt een film op de headset dat bezoekers zich in een andere wereld wanen. Op hetzelfde moment voelen zij de G-krachten, de wind en de bewegingen van de rijdende achtbaan. Terwijl je dus in een achtbaan rijdt, zie je op je VR-bril bijvoorbeeld dat je door allerlei mijnschachten racet.

Nieuw VR-avontuur: ‘Phantom of the Opera’

In de indoor achtbaan Eurosat, die in het Franse themagebied ligt, kunnen bezoekers een geheel nieuw VR-avontuur beleven: ‘Phantom of the Opera’. Dit beroemde verhaal over liefde, intriges en een mysterieus figuur ontvouwt zich in elke bocht van de VR-achtbaanrit. Bezoekers beleven dit unieke liefdesverhaal op deze manier van heel dichtbij. Vanzelfsprekend begeleidt de bekende muziek van Andrew Lloyd Webber het virtuele avontuur.

Het bijzondere is dat bezoekers hier al vóór het begin van de achtbaanrit hun VR-headset opzetten. Ze kunnen zich dan vrij bewegen door de pré-show-ruimte, dus vóór de eigenlijke rit in de achtbaan. De fysieke omgeving is exact nagebootst in virtual reality. Daardoor kunnen bezoekers met een VR-headset op probleemloos instappen in de wagentjes van de achtbaan. Hiervoor is de achtbaan uitgerust met een eigen station met aparte treinen, ultramoderne VR-headsets en koptelefoons die een meeslepende beleving garanderen. Tickets zijn verkrijgbaar voor 7 euro, bij de speciale ingang van Eurosat CanCan Coaster.

Achtbaan Alpenexpress krijgt nieuwe VR-avonturen

Virtual reality geeft een rit in een achtbaan een extra dimensie. © Europa-Park
Virtual reality geeft een rit in een achtbaan een extra dimensie. © Europa-Park

De achtbaan Alpenexpress ‘Enzian’ in het Oostenrijkse themagebied wordt op 14 mei 2024 weer geopend, mét een nieuw VR-avontuur: ‘Fina & de Yomis’. Daarnaast zijn nog 6 andere verhalen te beleven. Nadat bezoekers zijn ingestapt, zetten zij de VR-headset op. Voordat de trein in beweging komt, gaat er een geanimeerde, fantastische 3D-wereld voor hen open. Daarna razen zij door adembenemende virtuele avonturen die zij niet snel zullen vergeten. Er zijn in totaal 7 verschillende avonturen beschikbaar waaruit bezoekers kunnen kiezen. Tickets zijn verkrijgbaar voor 3 euro, bij de ingang van de attractie.

Restaurant wereldprimeur Eatrenalin

Ook in 2023 vond de opening plaats van “Eatrenalin” – de futuristische gastronomische beleving voor alle zintuigen. Hier worden de gasten ondergedompeld in de meest uiteenlopende werelden – niet alleen door geuren en smaken, maar ook visueel, akoestisch en middels bewegingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een indrukwekkend samenspel van multimedia-inhoud, gastronomische topprestaties en een gepatenteerde nieuwe ontwikkeling, de ‘floating chair’ van MACK Rides.

Ook het entertainmentprogramma met meer dan 23 uur show per dag is verfrist en de evenementenkalender puilt weer uit met themafeesten en acties.

Boek je tickets voor Europa-Park

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *