Shadow

De leukste kerstmarkten in Tsjechië in 2023

Eind november begint in de Tsjechische steden een van de leukste evenementen van het jaar: de kerstmarkten. Bezoek kerstmarkten in Tsjechië in historische steden als Praag en Olomouc. 

Kerstmarkten in Praag

Bezoek kerstmarkten in Tsjechië en vier Kerst in Praag
Bezoek kerstmarkten in Tsjechië en vier Kerst in Praag © ketevan-salia-hUHKf21Rya0-unsplash

De hoofdstad Praag is het hele jaar door een toeristentrekpleister, maar tijdens de kerstperiode waan je je helemaal in een sprookje met alle lichtjes, kerststalletjes en kerstmarkten en uiteraard een grote kerstboom op het plein in de stad. Ook het Wenceslasplein en het Vredesplein zijn een bezoek meer dan waard. Tip: Praag en bier worden doorgaans in een adem genoemd en dat is niet voor niets. Bezoek dus een van die historische brouwerijen of leuke taprooms.

De kerstmarkten in Praag:
Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) 02.12. 2023 – 06. 01. 2024
Wenceslasplein (Václavské náměstí) 02.12. 2023 – 06. 01. 2024
Plein van de Republiek (nám. Republiky) 02.12. 2023 – 30. 12. 2023
Tyl’s Square (Tylovo náměstí) 26. 11. 2023 – 24. 12. 2023
Vredesplein (náměstí Míru) 20. 11. 2023 – 24. 12. 2023
Smíchov – bij metro station Anděl 24. 11. 2023 – 24. 12. 2023

Traditionele kerstmarkten in Tsjechië: Pilsen

Op het Plein van de Republiek staan tientallen kraampjes waar je traditionele producten kunt kopen, maar ook leuke kerstcadeautjes zoals houten speelgoed. De markt grenst aan de kathedraal van Pilzen en de toren is te beklimmen.

Kerstmarkt Olomouc

Vanaf half november staat Olomouc in het oosten van het land in het teken van kerst. Een grote kerstboom, meer dan honderd kraampjes en veel entertainment is deze stad een echte kerststad.

Kerstmarkten Brno

In Brno kun je vanaf eind november al terecht op de diverse kerstmarkten. Wandel bijvoorbeeld naar het Vrijheidsplein of bewonder de klassieke kerstmarkt op het Dominicaanse plein, de Koolmarkt of het Moravische plein waar ook een groot reuzenrad staat. Ook het plein van het oude stadhuis is omgetoverd in een kerstmarkt.

Kerstmarkt České Budějovice

Je kunt op de kerstmarkt van České Budějovice de schaatsen onderbinden en voor of na je schaatsrondjes genieten van de kerstmarkt in het hart van de stad. Er is een uitkijktoren waar je een prachtig uitzicht hebt op gezellige kerstsfeer in de stad. Daarnaast is er entertainment voor jong en oud en ook de levende kerststal trekt altijd veel bezoekers.

Kerstmarkten in Tsjechië op burchten en kastelen

Op maximaal 1,5 uur rijden van Praag vind je drie wel heel speciale kerstmarkten. Aan de voet van het Reuzengebergte ligt het plaatsje Kuks dat vooral bekend is als voormalig kuuroord en hospitaal. Op 18, 19, 25 en 26 november wordt hier een gezellige kerstmarkt georganiseerd waar ambachtslieden hun werk demonstreren en de mooiste spullen verkopen. De perfecte gelegenheid om unieke, handgemaakte kerstcadeautjes te shoppen.

Het sprookjesachtige kasteel Sychrov in Noord-Bohemen is één van de weinige kastelen van Tsjechië die je in de winter kunt bezoeken. De meeste burchten en kastelen zijn namelijk vanaf november tot en met april gesloten voor het publiek. Dus grijp je kans, want met advent wordt het lichtroze kasteel feestelijk versierd en is een bezoek aan Sychrov extra sfeervol. Op 25 en 26 november is er een gezellige kerstmarkt, zijn er optredens en bij een van de kraampjes koop je ambachtelijke streekproducten en zelfgemaakte cadeautjes.

De binnenplaats van het bijzonder fotogenieke kasteel Křivoklát in Midden-Bohemen wordt in de adventsperiode omgetoverd tot het decor van een wintersprookje. De gezellige kerstmarkt is te bezoeken op 9 en 10 december en 16 en 17 december.

Boek stedentrips naar Praag bij onder meer De Jong Intra, TUI.nl, Tsjechoreizen, Weekendjeweg en Stedentrips. Tip: wist je dat Praag met de nachttrein prima bereikbaar is?

Meer kerstmarkten bezoeken? Kijk voor de leukste in Nederland/België, Duitsland of Frankrijk.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *