Shadow

Kerstmarkten en cultuur in Berlijn

Kerstshoppen in het grootste warenhuis van Europa (het Kaufhaus des Westens), glühwein drinken op de Gendarmenmarkt, skiën op het Tempelhofer Feld of een van de grote cultuurtempels in Berlijn bezoeken. Het kan allemaal als je in december naar Berlijn gaat.

Kerstmarkt Berlijn
In Berlijn vind je zo’n 80 kerstmarkten © JamesQube-Pixabay

Zo’n tachtig kerstmarkten in Berlijn

De meeste Nederlanders die een van de meer dan 2500 Duitse kerstmarkten bezoeken, gaan naar Bonn, Düsseldorf, Keulen of maken een kerstmarktcruise naar bijvoorbeeld Koblenz. Maar ook Berlijn barst van de kerstmarkten. Er zijn er ongeveer tachtig. Meer dan genoeg dus voor een lang weekend onderdompelen in kerstsfeer. En je hebt in Berlijn ook nog eens een grote kans op een witte kerstmarkt, want gemiddeld eens in de vijf jaar ligt er sneeuw. De meeste kerstmarkten in Berlijn worden gehouden van 27 november 2023 tot en met 7 januari 2024.

Een van de bekendste kerstmarkten in Berlijn is die op de Gendarmenmarkt in het stadsdeel Mitte. De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is een traditionele kerstmarkt die ook bij de Berlijners erg populair is. En de grootste kerstmarkt van Berlijn vind je in Spandau. Door de week zijn er zo’n 250 kraampjes, in de weekenden wel 400.

Groot en beroemd is ook de kerstmarkt op Alexanderplatz inhet centrum van Berlijn. Feest tot in de kleine uurtjes in het  ‘partyhaus van Nikolaus’ of schaats een paar mooie rondjes op de ijsbaan. Achter winkelcentrum Alexa kun je je uitleven op de Weihnachtskermis. De schaatsbaan, het partyhaus en enkele standjes blijven staan tot 31 december.

Een andere populaire kerstmarkt in Berlijn is die in de Botanische Garten, die in 2016 haar primeur beleefde met een 2 kilometer lange route door de Christmas Garden. Ook heel bijzonder zijn de kerstmarkten bij het barokke Schloss Charlottenburg of in Charlottenburg-Wilmersdorf de kerstmarkten bij de Gedächtniskirche, in de Wilmersdorfer Straße of rondom de Grunewaldkirche

Meer speciale markten vind je in Halle Neun in Kreuzberg. Hier is een binnenmarkt ingericht die helemaal draait om eten. En op de Lucia kerstmarkt in de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg staat helemaal in het teken van Scandinavische en Canadese kersttradities. En een duurzame kerstmarkt, vol met designer- en ecologische producten, vind je op de Sophienstrasse, een van de oudste straten in Berlijn-Mitte.

In december naar Berlijn? Bezoek een evenement!

De Duitse hoofdstad heeft in december ook tal van evenementen op het programma staan. In Winterwerlt op de Potzdammer Platz ben je helemaal in kerstsfeer. Deze kerstmarkt begint al op 28 oktober 2023 en duurt tot 1 januari 2024. Even omrijden naar Slot Charlottenburg voor een sprookjesachtige kerstmarkt of naar Tempelhof-Schöneberg. En als je dan toch een lang weekend Berlijn neemt, waar kun je december in Berlijn beter afsluiten dan tijdens het oud-en-nieuw-feest bij de Brandenburger Tor?

Andere kerstmarkten in Duitsland? Kijk voor knusse grensmarkten of populaire kerstmarkten iets verder weg.

Tip: Hotel in Berlijn boeken? Kijk bij TUI.

Lees ook: Dit is er te doen in Berlijn tijdens het Europees Kampioenschap voetbal.

Boek tickets naar de leukste attracties en evenementen van Berlijn

 

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4/5 - (4 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *