Shadow

Herdenkingen Eerste Wereldoorlog Frankrijk

FrankrijkherdenkingHet is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In Frankrijk worden belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis worden herdacht en een eerbetoon gegeven aan de soldaten die strijd hebben geleverd. Tal van (nieuwe) exposities en evenementen staan tot het einde van dit jaar op het programma. Een greep uit de herdenkingsplaatsen en evenementen!
In Nord-Pas de Calais is een nieuw museum geopend van de Slag bij Fromelles; Het Australische leger beleefde zijn gruwelijkste 24 uur ooit: vijfduizend soldaten stierven op deze plek.

Het Mémorial Internation in Notre-Dame-de-Lorette dat op 11 november opent staat in het teken van de 600.000 gevallen soldaten in Frans Vlaanderen en Artois.

Een indrukwekkende herdenkingsplaats op de heuvel van Vimy is het Canadees Memorial, opgericht ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten die hier sneuvelden.

De regio Picardië en het departement de Somme hebben ook veel geleden. Een museum gewijd aan deze Eerste Wereldoorlog en de strijd van de soldaten is het Historial de la Grande Guerre in Peronne.  Daarnaast is er het Frans-Brits oorlogsmonument in Thiepval;  de Caverne du Dragon, gelegen op de kam van de Chemin des Dames waar tot 20 december de expositie ‘September 1914’ te bezoeken is en vergeet het ‘Mémoral in Belleau’ niet.

Het Fort de la Pompelle in de regio Champagne-Ardenne, tegenwoordig een museum waar belangrijke militaire collecties zijn ondergebracht.  Eén van de belangrijkste herdenkingsmonumenten gewijd aan de gevallen soldaten van de veldslagen van de Marne is het Mémorial van Dormans.  Nieuw filmfestival ‘War on screen’, het eerste filmfestival dat volledig gewijd is aan het thema oorlog en conflicten is vanaf oktober 2014 te zien in Châlons-en-Champagne.

De meest gruwelijke veldslag ooit, is de slag bij Verdun in de regio Lorraine. In Het Ossuarium van Douaumont zijn de overblijfselen van 130.000 niet-geïdentificeerde Frans en Duitse soldaten ondergebracht die zijn omgekomen tijdens deze slag. Op de heuvel van Vauquois krijgt men een duidelijk beeld van de gevechten die hebben plaatsgevonden. Het Necrool van la Fontenelle geeft de strijd weer tussen Duits en Franse militairen.In 1925 is een monument ingewijd bij de militaire begraafplaats waar 2348 Frans soldaten begraven liggen. Van de 4 nationale monumenten uit de 1e wereldoorlog is het monument bij Hartmannswillerkopf er één van.

Een informatief museum dat op innovatieve wijze voor zowel jong als oud het verhaal over de Eerste Wereldoorlog vertelt is het Musée de la Grand Guerre in Meaux in de regio Paris-Ile de France.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!