Shadow

Duitsland werkt aan herstart toerisme met ‘recovery-campagne’ #Duitslanddichtbij

Sehnsucht. Dit onvertaalbare Duitse woord laat zich misschien nog het beste laat omschrijven als ‘verlangen’. Het verlangen naar de zomer loopt als een rode draad door de ‘recovery-campagne’ van het Duits Verkeersbureau die Nederlanders moet verleiden deze zomer weer massaal naar Duitsland te komen.

Corona in Duitsland

Bijzondere campings staan centraal tijdens de recovery-campagne #Duitslanddichtbij © DZT/Jens Wegener
Bijzondere campings staan centraal tijdens de recovery-campagne #Duitslanddichtbij © DZT/Jens Wegener

Duitsland zucht zwaar onder de coronapandemie, misschien zelfs wel zwaarder dan Nederland. Bondskanselier Merkel worstelt niet alleen met de bestrijding van het virus, maar ook met sterke deelstaatregeringen die er zo hun eigen beleid op na willen houden. En net als in Nederland willen de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames maar niet omlaag. Voor Duitsland geldt momenteel dan ook een negatief reisadvies / code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. De Duitse autoriteiten laten alleen Nederlanders toe die een negatieve coronatest kunnen tonen.

Herstart toerisme naar Duitsland

Al met al niet het ideale moment om over zomervakanties en herstart van het toerisme naar Duitsland te praten, zou je zeggen. Maar toch: “De situatie in Duitsland is brisant, maar er is licht aan het einde van de tunnel”, aldus Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau in Nederland. “We kijken echt hoopvol uit naar deze zomer.” Zelf heeft ze door alle reisbeperkingen haar geboorteland sinds afgelopen zomer niet meer bezocht.

Lees ook: Oostenrijk versoepelt vanaf 19 mei; ook buitenlandse toerist weer welkom

Nederlander wil alleen gevaccineerd op reis

Met haar zijn veel Nederlanders niet bij de oosterburen op bezoek geweest. En dat terwijl Nederlanders normaal gesproken met zo’n 3,7 miljoen vakanties met afstand de grootste aantallen buitenlandse toeristen afleveren. Bovendien komen de Nederlanders ook nog eens het hele jaar door naar Duitsland, met een klein piekje in de zomer. Bij Nederlanders zijn de naburige deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rheinland Pfalz het populairst met elk zo’n 22 procent van de bezoekers. Uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) uit januari 2021 blijkt dat 53 procent van de Nederlanders deze zomer best op vakantie in Europa wil, maar alleen als hij of zij gevaccineerd is. En veel landen maken plannen om in de zomer van 2021 weer buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen. Lees ook: Waar kunnen we in de zomervakantie 2021 weer naartoe.

Als het in mei en juni met het vaccineren echt hard gaat, zoals minister Hugo de Jonge keer op keer belooft, gaan dus waarschijnlijk een paar miljoen Nederlanders weer de grens over. Duitsland ontvangt die Nederlanders, gevaccineerd of met een negatieve PCR-test op zak, met open armen. Centraal in de ‘recovery-campagne’, waar kennelijk geen goed Duits woord voor bestaat, staan vakanties in de natuur, weekendjes weg, roadtrips en vakanties op de camping. Vakanties dus met het eigen vervoer, weg van de drukte en waarbij afstand houden geen probleem is.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra.
Campings in Duitsland kun je boeken bij Eurocampings/ASCI, Suncamp en Vodatent (safaritenten).
Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken.
Voor stedentrips en andere vakanties in Duitsland kun je terecht bij TUI, De Jong Intra, OAD en Trivago.
En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Vakanties in de Duitse natuur

“Door de pandemie is de belangstelling voor vakanties in de natuur nog meer gegroeid”, weet pr-manager Alexandra Johnen. Vakanties in de Duitse natuur zijn op veel manieren in te vullen. Van culturele wandelingen in het Thüringer woud tot ezelwandelingen waarbij niet altijd duidelijk is wie ‘in de lead’ is: de ezel of de wandelgast.

Ook een aanrader is de Oder-Neisse-fietsroute, de meest oostelijke fietsroute van Duitsland die ruim 600 kilometer lang is en langs de Pools-Duitse grens loopt. En veel Nederlanders kennen de Schwäbische Alp alleen van de jarenlange wegwerkzaamheden en bijbehorende, beruchte files op weg naar Oostenrijk. Maar minder bekend, en juist daardoor zeer aantrekkelijk, zijn de vele kastelen van de Schwäbische Alp.

Bijzondere campings in Duitsland

Hoewel Duitsers graag spotten over de Nederlanders die met hun sleurhutten achter de auto de Duitse autobahnen verstoppen, maken kampeervakanties slechts 8 procent uit van het totale aantal door Nederlanders in Duitsland geboekte vakanties. Voor Nederlanders die willen kamperen in Duitsland tipt het Duits Verkeersbureaus de talrijke campings langs de Oranje-route, een serie bestemmingen die op de een of andere manier verbonden zijn aan het Nederlandse koningshuis. Verder zijn er een aantal bijzondere campings, bijvoorbeeld een waarbij je tent op een plateau vrij tussen de bomen hangt. Wie er ’s nachts uit moet voor toiletbezoek, dient een touwladder af te dalen.

Wijnen, wijnen wijnen in Mainz

Ook weekendjes weg maken onderdeel uit van de herstart van het toerisme in Duitsland. Dat varieert van fysiek shoppen in Hanzestad Hamburg, tot ‘wijnen, wijnen, wijnen’ in de Duitse wijnhoofdstad Mainz.

Roadtrips door Duitsland: Fachwerkstrasse en Burgenstrasse

Ook roadtrips maken met je eigen auto zal naar verwachting in post-pandemische tijden een hoge vlucht nemen. Duitsland telt meer dan 150 thematische autoroutes. Aanraders zijn de Burgenstrasse, waarbij je meer dan zeventig middeleeuwse stadsgezichten aan doet, en de Fachwerkstrasse. Die laatste route is maar liefst 3000 kilometer lang en loopt van de Elbe naar het Zwarte Woud langs Duitsland’s mooiste vakwerkhuizen. De route is verdeeld in zeven etappes. Wie denkt ‘dat zijn wel heel veel vakjes’, wordt door pr-manager Johnen gerustgesteld. “Per regio zijn er grote verschillen in vakwerkstijlen, dus het verveelt nooit.”

Kuren bij de buren

Verder staat, hoe kan het ook anders na deze pandemie, gezondheid en gezond leven centraal. Dan treft het dat het in 2021 precies 200 jaar geleden is dat Sebastian Kneipp geboren werd. De Beierse priester staat bekend als de grondlegger van de kruidengeneeskunde en de hydrotherapie. Centraal staat natuurlijk het kuuroord Bad Wörishofen in Beieren, waar Kneipp een groot deel van zijn leven woonde en werkte. Buur-deelstaat Baden Wurtemberg staat echter bekend als de wellness-bestemming van Duitsland. Hier zijn maar liefst 56 spa-steden te vinden. Ook is er veel aandacht voor bosbaden, waarbij je je onderdompelt in de natuur en al je zintuigen open stelt. Dat kun je daarna gewoon thuis in een buurtbos doen, maar dan heb je toch nog een beetje #Duitslanddichtbij.

Bekijk de actuele reisregels van de Duitse overheid op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. (in het Duits en Engels).

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.