Shadow

Reisadvies per land: Alle reisadviezen voor landen buiten Europa op een rij

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per 16 februari 2022 veel landen buiten de EU weer op code geel en zelfs op groen gezet. Code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en code rood (niet reizen) worden alleen nog gegeven bij calamiteiten zoals oorlogen en natuurrampen.

Daarmee geldt voor veel reisadviezen buiten Europa weer bijna het oude normaal. Bijna, want bij veel buitenlandse bestemmingen geldt dat het ontvangende land inreisregels voor Nederlanders hanteert. Sinds 23 maart 2022 is de testplicht voor terugreis naar Nederland vervallen. 

Dit artikel bevat reisadviezen voor landen buiten Europa. Hier lees je de reisadviezen voor Europese landen. En lees hier de reisadviezen voor landen in Midden- en Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied. Al deze reisadviezen hebben betrekking op vakanties en toeristische reizen. Voor zakenreizigers en diplomaten kunnen andere reisadviezen in inreisregels gelden. Die staan vermeld op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

We doen ons uiterste best om de reisadviezen in dit artikel actueel te houden, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten en veranderde regels. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid om u te informeren over de meest actuele regels van uw bestemming. Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld ook de websites van ambassades, luchtvaartmaatschappijen of uw reisorganisatie.

Laatste update van dit artikel: 11 mei 2022. 

Reisadviezen: welke zijn er
Inhoudsopgave
 1. Coronatests en andere vaccinaties
 2. Vier reisadviezen
 3. Reisadvies Afghanistan
 4. Reisadvies Algerije
 5. Reisadvies Angola
 6. Reisadvies Armenië
 7. Reisadvies Australië
 8. Reisadvies Azerbeidzjan
 9. Reisadvies Bahrein
 10. Reisadvies Bangladesh
 11. Reisadvies Benin
 12. Reisadvies Botswana
 13. Reisadvies Brunei Darussalam
 14. Reisadvies Burkina Faso
 15. Reisadvies Cambodja
 16. Reisadvies Canada
 17. Reisadvies China
 18. Hongkong en Macau
 19. Reisadvies Democratische Republiek Congo
 20. Reisadvies Egypte
 21. Reisadvies Eritrea
 22. Reisadvies Ethiopië
 23. Reisadvies Equatoriaal Guinea
 24. Reisadvies Fiji
 25. Reisadvies Filipijnen
 26. Reisadvies Frans-Polynesië
 27. Reisadvies Gambia
 28. Reisadvies Georgië
 29. Reisadvies Ghana
 30. Reisadvies Guinee
 31. Reisadvies Guinee-Bissau
 32. Reisadvies India
 33. Reisadvies Indonesië
 34. Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio
 35. Reisavies Iran
 36. Reisadvies Israël
 37. Reisadvies Ivoorkust
 38. Reisadvies Japan
 39. Reisadvies Jemen
 40. Reisadvies Jordanië
 41. Reisadvies Kaapverdië
 42. Reisadvies Kameroen
 43. Reisadvies Kazachstan
 44. Reisadvies Kenia
 45. Reisadvies Kirgizië
 46. Reisadvies Koeweit
 47. Reisadvies Laos
 48. Reisadvies Lesoto
 49. Reisadvies Libanon
 50. Reisadvies Maldiven
 51. Reisadvies Maleisië
 52. Reisadvies Mali
 53. Reisadvies Marokko
 54. Reisadvies Marshalleilanden
 55. Reisadvies Mauretanië
 56. Reisadvies Mauritius
 57. Reisadvies Mongolië
 58. Reisadvies Mozambique
 59. Reisadvies Myanmar
 60. Reisadvies Namibië
 61. Reisadvies Nepal
 62. Reisadvies Nieuw-Caledonië
 63. Reisadvies Nieuw-Zeeland
 64. Reisadvies Niger
 65. Reisadvies Nigeria
 66. Reisadvies Noord-Korea
 67. Reisadvies Oezbekistan
 68. Reisadvies Oman
 69. Reisadvies Oost-Timor
 70. Reisadvies Pakistan
 71. Reisadvies Palestijnse gebieden
 72. Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea
 73. Reisadvies Qatar
 74. Reisadvies Rwanda
 75. Reisadvies Saoedi Arabië
 76. Reisadvies Senegal
 77. Reisadvies Seychellen
 78. Reisadvies Sierra Leone
 79. Reisadvies Singapore
 80. Reisadvies Somalië
 81. Reisadvies Soedan
 82. Reisadvies Sri Lanka
 83. Reisadvies Syrië
 84. Reisadvies Tadzjikistan
 85. Reisadvies Taiwan
 86. Reisadvies Tanzania
 87. Reisadvies Thailand
 88. Reisadvies Togo
 89. Reisadvies Tsjaad
 90. Reisadvies Tunesië
 91. Reisadvies Turkmenistan
 92. Reisadvies Uganda
 93. Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten
 94. Reisadvies Verenigde Staten
 95. Reisadvies Vietnam
 96. Reisadvies Zambia
 97. Reisadvies Zimbabwe
 98. Reisadvies Zuid-Korea
 99. Reisadvies Zuid-Soedan

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. Omgekeerd zijn er ook landen die hun grenzen voor Nederlanders sluiten of inreisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, dit vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan voor die landen ook code oranje af, ook al is het aantal coronabesmettingen in die landen relatief laag. Sommige landen eisen ook dat buitenlandse toeristen gevaccineerd zijn, of een negatieve coronatest kunnen overleggen. En je zou het bijna vergeten, maar voor aardig wat landen heb je ook een gewone vaccinatie nodig, tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A enzovoorts. 

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakantie is geen noodzakelijke reis.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Reisadvies Afghanistan

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Afghanistan is rood. Reis niet naar Afghanistan.

Reisadvies Algerije

Laatst gewijzigd 4 april 2022: Het reisadvies voor Algerije is geel, oranje en rood. Alleen voor het midden van Algerije geldt code geel. Voor de rest van het land geldt code rood of code oranje. Ook voor een brede grensstrook met de buurlanden geldt code rood of code oranje.

Reisadvies Angola

Update 4 november 2020: voor Angola geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Armenië

Update 22 februari 2022: Het reisadvies voor Armenië is geel en voor een deel rood. De kleurcode van het grensgebied tussen het oosten van Armenië en Azerbeidzjan, de gebieden Gazakh en Verin Voskepar en het dorp Yeraskh in de provincie Ararat zijn rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe. U mag vanuit Nederland naar Armenië reizen.

 • Bij aankomst op de luchthaven wordt u  gecheckt op symptomen van COVID-19.
 • Na aankomst moet u verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. Als u een negatieve PCR-testuitslag laat zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst hoeft u niet in quarantaine. U kunt ook in Armenië bij een van de lokale testcentra een PCR-test laten doen. 

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig.

Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Australië

Update 16 februari 2022: De kleurcode voor Australië is groen. Maar reizen naar Australië is voor Nederlandse toeristen niet mogelijk. Australië is alleen toegankelijk voor volledig gevaccineerden met de Australische nationaliteit of volledig gevaccineerden met een geldige Australische permanente verblijfsvergunning. Nederlanders die geen Australische permanente verblijfsvergunning of de Australische nationaliteit hebben, kunnen alleen na voorafgaande goedkeuring van de Australische overheid van en naar Australië reizen. De criteria om goedkeuring te krijgen is strikt en beperkt (‘compassionate and compelling reasons to travel’). 

Reisadvies Azerbeidzjan

Update 5 september 2021: Het reisadvies voor Azerbeidzjan is grotendeels oranje. Voor andere delen geldt code rood. Reis niet naar Nagorno-Karbach en het gebied waar in 2020 een gewapend conflict was. Ook voor een brede grensstrook met Rusland geldt code rood. Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:

Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Vanaf 18 september 2021 moet u zich, als u vanuit Azerbeidzjan naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Bahrein

Update: 28 februari 2022: Het reisadvies voor Bahrein is geel. Er zijn geen beperkingen meer voor het reizen naar Bahrein. Wel moet u nog steeds de app “BeAware Bahrain” downloaden en uw gegevens daarin registreren. Neem voor u gaat reizen contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

En lees de website van het ministerie van Gezondheid van Bahrein (informatie in het Engels) en de website van Bahrain International Airport (informatie in het Engels) voor de meest recente inreisbeperkingen en lokale quarantainemaatregelen. Informatie over het aanvragen van een E-visum of het verkrijgen van een visum bij aankomst vindt u op de website van de overheid van Bahrein (informatie in het Engels).

Reisadvies Bangladesh

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Reisadvies Benin

Update 4 januari 2022: Het reisadvies voor het noorden van Benin is aangescherpt. Er geldt nu een negatief reisadvies (code rood) voor de nationale parken Pendjari en Parc W, en het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Voor de rest van Benin geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen naar Benin). Bekijk actuele in- en uitreismaatregelen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Botswana

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Botswana is geel. Bij inreizen in Botswana is een negatieve PCR-test verplicht. De test moet binnen 72 uur voor inreizen zijn afgenomen. Ook is er bij aankomst een verplichte screening op COVID-19. Als u symptomen van COVID-19 vertoont moet u in quarantaine. Verder moet u 14 dagen in contact blijven met de lokale autoriteiten voor zelf-monitoring. 

Bij uitreizen uit Botswana is ook negatieve PCR-test verplicht. Testen kan bij verschillende laboratoria (overheid of privé); privé laboratoria garanderen testresultaten binnen 24-48 uur.

Reisadvies Brunei Darussalam

Update 16 oktober 2021: De kleurcode voor Brunei Darussalam is oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is. Er gelden strenge toelatingseisen voor het inreizen van Brunei Darussalam. Bij terugkeer vanuit Brunei Darussalam naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

 • U mag alleen reizen naar Brunei Darussalam als:
 • U toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei om het land in te reizen. U kunt toestemming vragen via een online formulier. En;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij vertrek uit Nederland. U moet uw testbewijs op papier kunnen laten zien. U kunt hiervoor niet uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) gebruiken. En;
 • U bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaat. U krijgt een quarantainelocatie toegewezen. U moet de kosten voor uw quarantaine zelf betalen.
 • U mag Brunei Darussalam alleen verlaten als u daarvoor toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei. U kunt toestemming vragen via een online formulier.

Brunei Darussalam is vanaf 7 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 7 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 9 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Brunei Darussalam naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Burkina Faso

Laatst bijgewerkt: 4 februari 2022: Het reisadvies voor Burkina Faso is rood en oranje. Op 22 en 23 januari 2022 is een groep militairen in opstand gekomen binnen enkele kazernes verspreid over Burkina Faso. Het dagelijks leven heeft zijn ritme weer terug, ook al is de politieke situatie nog volop in beweging. Er geldt geen avondklok meer. Het luchtruim is weer geopend. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij voor de laatste informatie over vluchten. De toegang tot het internet is beperkt. De situatie is op dit moment nog erg onduidelijk. Door een toename van actieve terroristische gewapende groepen in de grensgebieden met Ghana, Ivoorkust en Mali is de veiligheidssituatie daar instabiel en onveilig. In een groot deel van het land is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, ontvoeringen en veiligheidsincidenten.

Reisadvies Cambodja

Update: 1 april 2022: Het reisadvies voor Cambodja is geel. De overheid van Cambodja heeft de inreismaatregelen versoepeld.Lees de informatie over de nieuwe inreismaatregelen van de overheid van Cambodja (informatie in Engels).

 • Voor uw vertrek moet u een visum aanvragen bij de ambassade van Cambodja of via het onlinesysteem. Ook bestaat de mogelijkheid om een visum bij aankomst te krijgen.
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bewijs van volledige vaccinatie laten zien.
 • De PCR-test voor vertrek naar Cambodja is komen te vervallen. 
 • Ook de antigeentest bij aankomst in Cambodja is komen te vervallen. 
 • Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet in quarantaine te gaan in Cambodja. 
 • Niet-volledig gevaccineerde reizigers gaan verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen quarantainelocatie. 

Reisadvies Canada

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Canada is groen, maar Canada hanteert wel inreisregels. Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten volledig zijn gevaccineerd om Canada in te reizen. Vanaf 28 februari 2022 moet men ook volledig zijn gevaccineerd om per vliegtuig of trein Canada uit te reizen.

Buitenlanders die tijdelijk in Canada verblijven en die Canada zijn binnengekomen als niet- of gedeeltelijk gevaccineerd, mogen het land tot 28 februari 2022 verlaten zonder volledig te zijn gevaccineerd. Ze moeten ook het bewijs van een geldig COVID-19 moleculair testresultaat laten zien  op het moment van instappen. Na deze datum moeten ook buitenlanders volledig zijn ingeënt (minimaal 14 dagen voor reisdatum) om aan boord te gaan van een vliegtuig of trein in Canada.

Toeristisch bezoek is onder voorwaarden toegestaan. U kunt Canada inreizen als u:

 • Minimaal 14 dagen voordat u Canada inreist volledig gevaccineerd bent met een in Canada goedgekeurd vaccin (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen).
 • U moet u een negatieve COVID-19-test (PCR, NAT, NAAT of RT-LAMP) kunnen laten zien; deze moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd.
 • U hoeft geen negatieve COVID-19-test te laten zien als u hersteld bent van COVID-19 en geen symptomen meer hebt. In dat geval moet u juist wel een positieve test laten zien die tussen de 14 en 180 dagen oud is.
 • Er zijn uitzonderingen op de vaccinatie- en testverplichting. Deze zijn te vinden op deze checklist van de Canadese overheid.
 • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCAN app te gebruiken.
 • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of u Canada kunt inreizen.
 • Ook als u COVID heeft gehad is volledige vaccinatie (2 doses) verplicht.

Reisadvies China

Update 28 april 2022: Het reisadvies voor China is geel met een klein deel oranje. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) af. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) voorlopig uit te stellen. De Chinese overheid heeft voor onbepaalde tijd zeer strenge lockdownmaatregelen voor meerdere regio’s en steden, waaronder de stad Shanghai en de provincie Jilin ingesteld. Er is een kans dat binnenkort ook andere regio’s en steden zoals de hoofdstad Peking (Beijing) in een strenge lockdown kunnen gaan. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in Den Haag voor de inreisvoorwaarden. Informeer u goed voor u op reis gaat omdat de Omikronsituatie snel kan veranderen.

Hongkong en Macau

Update 8 mei 2022: Het reisadvies voor Hong Kong is geel. Sinds 1 mei 2022 kunnen ook niet-ingezetenen weer naar Hong Kong reizen. Er gelden wel inreisvoorwaarden. Lees het hele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

Reisadvies Democratische Republiek Congo

Update 28 april 2022: De kleurcode voor de Democratische Republiek Congo (DRC) is voor een groot deel oranje en een deel rood. Ga er niet heen voor een vakantie.

Reisadvies Egypte

Update 16 februari 2022: Voor grote delen van Egypte geldt een negatief reisadvies (code rood) of wordt reizen ontraden (code oranje). Code rood geldt voor de  Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil bij Soedan. Code oranje geldt voor de woestijn ten westen van de Nijl en het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Voor de rest van Egypte geldt code geel. 

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 9 maart 2022: De kleurcode voor Ethiopië is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Voor de regio Tigray en het grensgebied  tussen Tigray en de regio’s Amhara en Afar, de regio Benishangul Gumuz en delen van Oromia en het zuidoosten van Somali geldt code rood / negatief reisadvies. Dit geldt ook voor de gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen behalve voor wat betreft de grens met Djibouti. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Gambella, de Gedeo zone in de SNNPR regio, de stad Jijiga en het noordwestelijke deel van de Somali regio. Voor deze gebieden geldt code oranje. Voor de rest van Ethiopië geldt code geel. Er zijn in- en uitreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers. Alleen personen met een geldige verblijfsvergunning voor Ethiopië mogen inreizen. 

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Laatst gewijzigd: 28 februari 2022: Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is geel. Bij aankomst in Equatoriaal-Guinea  moet u een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien. De test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 48 uur. U moet bij aankomst ook een sneltest laten doen. In afwachting van het restultaat gaat u op eigen kosten 4-5 dagen in quarantaine. Na 5 dagen doet u een 2test

Reisadvies Fiji

Update  22 september 2021: De kleurcode voor Fiji is oranje. Vanaf 23 september 2021 is Fiji een hoog risicogebied. Reis alleen naar Fiji als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Fiji naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Vanaf 23 september 2021 moet u als u vanuit Fiji naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Er geldt nog steeds een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers naar Fiji behalve voor staatsburgers van Fiji onder voorwaarde van toestemming. 

Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 4 mei 2022: De kleurcode van de Filipijnen is grotendeels geel en een klein stukje rood rood. Voor de gebieden rond de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië geldt een negatief reisadvies (code rood).

De verplichte quarantaine voor volledig gevaccineerde reizigers is afgeschaft. Deze reizigers moeten 7 dagen zelfcontrole doen op tekenen van COVID. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen die maximaal 48 uur voor vertrek naar de Filipijnen is afgenomen. Sinds 10 februari 2022 kunnen volledig gevaccineerde reizigers met een Nederlands paspoort bij aankomst op het vliegveld een 30-dagen-visum krijgen. Sinds 10 februari 2022 moet u volledig gevaccineerd zijn om de Filipijnen in te mogen, ook als u al een geldig visum heeft. De Filipijnse overheid accepteert het Nederlandse Digitale COVID Certificaat als bewijs van vaccinatie. Sinds 1 april 2022 vervalt de eis om een Entry Exemption Document te hebben als u uw 30 dagen visum wilt verlengen in de Filipijnen. Vraag op tijd een verlenging van uw visum aan als u langer in de Filipijnen wilt blijven, Neem hiervoor contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) om te vragen of het mogelijk is het visum te verlengen. Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.

Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt, ook als u al een geldig visum heeft. De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen vaak.

Bekijk alle inreisbeperkingen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Filipijnse Department of Tourism. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Frans-Polynesië

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2021:  Het reisadvies voor Frans-Polynesië is code oranje. Frans-Polynesië is vanaf 19 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf 19 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist heeft u tot 21 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 21 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Gambia

Update 7 maart 2022: Voor heel Gambia geldt code geel. Gambia laat reizigers weer toe ook voor toeristische reizen. De volgende inreisvoorwaarden gelden:

 • U moet bij aankomst en bij vertrek luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag betalen van (EUR 20 of USD 20 of GMD 1000).
 • Volledig gevaccineerde reizigers kunnen zonder negatief PCR-testresultaat alle grensovergangen van Gambia inreizen. Bewijs van volledige vaccinatie moet u geprint op papier laten zien.
 • Reizigers die niet of niet-volledig gevaccineerd zijn, moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Gambia. Nederland staat op de lijst van ‘hotspotlanden’ met de Delta-virusvariant, daarom moeten niet-gevaccineerde reizigers, in aanvulling op de PCR, ook een sneltest laten doen bij aankomst op de luchthaven in Gambia. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar!
 • Als deze sneltest positief is, moet de reiziger verplicht in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen locatie en wordt een PCR-test afgenomen. De duur van de quarantaine is afhankelijk van de PCR-testuitslag.

Reisadvies Georgië

Update 7 maart 2022: Het reisadvies voor Georgie is geel en rood. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië geldt een negatief reisadvies (code rood). U kunt met de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Georgië inreizen. U kunt ook met een negatief PCR-testresultaat het land inreizen.

Bent u volledig gevaccineerd? Dan moet u een coronabewijs van volledige vaccinatie (2 doses of 1 dosis Janssen) kunnen laten zien. Digitale coronabewijzen of op papier worden geaccepteerd.

Bent u niet gevaccineerd? Dan moet u een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De PCR-certificaten moeten in de Georgische, Engelse of Russische taal zijn opgesteld. Reizigers jonger dan 10 jaar hoeven bij inreizen geen negatieve PCR-test te laten zien.

Er gelden geen inreisrestricties wanneer u onder een uitzonderingscategorie valt. Lees meer informatie op de website van de Georgische overheid.

Reisadvies Ghana

Update 16 februari 2022: Voor Ghana geldt code geel. Iedereen boven de 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan bewijs kunnen laten zien bij het inchecken op het vliegveld van vertrek.

 • Voor vertrek moeten reizigers een digitaal gezondheidsverklaring invullen via het PanaBios systeem (informatie in het Engels).
 • Bij aankomst moeten inkomende reizigers in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test die 72 uur voor vertrek in het land van waaruit zij reizen is afgenomen. Dit geldt niet voor kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. Bij aankomst op het vliegveld in Accra wordt bij reizigers een sneltest afgenomen.

In de noordelijke grensgebieden van Ghana is het soms onveilig. Er kan geweld worden gebruikt. Er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen. 

Reisadvies Guinee

Update 6 september 2021: Er is een staatsgreep geweest in Guinee. Op dit moment is nog veel onduidelijk. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet. Reis tot er meer duidelijk is niet naar Guinee. Bent u in Guinee? Blijf zoveel mogelijk binnen en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen. De kleurcode van Guinee is oranje, want Guinee is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Guinee als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guinee naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Guinee en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. Er zijn gevallen van Ebola geconstateerd in de zuidoostelijke regio Nzérékoré. 

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 28 februari 2022: Het reisadvies van Guinee-Bissau is oranje. De presidentsverkiezingen van eind 2019 zijn gewonnen door Umaro Cissoko Embalo. Niet alle partijen zijn blij met de uitslag. Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen die vooral in de hoofdstad Bissau voor kunnen komen. Het luchtruim is open maar u moet bij binnenkomst een negatieve COVID-19 test hebben die niet ouder is dan 72 uur. Ook als u uit Guinee-Bissau vertrekt moet u bij vertrek een negatieve COVID-19 test laten zien die niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Reisadvies India

Update 16 februari 2022:  Het reisadvies voor India is deels oranje, deels rood. Vanaf 14 februari 2022 gelden nieuwe inreismaatregelen bij aankomst in India. Een aantal landen heeft een “air bubble overeenkomst” met India afgesloten, waaronder Nederland.

 • U toestemming heeft om India in te reizen. Check of u een visum nodig heeft en vraag dit aan via de ambassade van India (informatie in het Engels).
 • U binnen 72 uur voor uw geplande vertrek naar India een zelfverklaringsformulier heeft ingevuld en dit digitaal (online) heeft ingediend via het portaal New Delhi airport (informatie in het Engels), samen met uw bewijs van volledige vaccinatie of bewijs van een negatief PCR-testresultaat, dat niet ouder is dan maximaal 72 uur vóór aanvang van uw reis naar India, zijn afgenomen. Houd rekening met de tijd als u een overstap heeft.
 • Het gevraagde vaccinatiebewijs betreft de primaire vaccinatie. Een oppepvaccinatie –booster- is niet vereist.
 • Lees voor meer informatie de website van het Indiase ministerie van Civiele Luchtvaart.

Voor de volgende gebieden in India geldt code rood: Pakistan, de gebieden langs de bestandslijnen tussen Pakistan en ook tussen China, de Kasjmir Vallei (met uitzondering van de stad Jammu, de stad Srinagar en het gebied Ladakh) en het gebied van de Siachen-gletsjer is rood. De kleurcode van de deelstaten Nagaland, Manipur, Bihar, Jharkhand, Assam, Tripuray, delen van Odisha, delen van West-Bengal, delen van Andhra Pradesh, delen van Maharashtra, de staat Chhattisgarh, regio Ladakh, de steden Jammu en Srinagar en de grensgebieden Bangladesh en Myanmar en China zijn oranje.

Reisadvies Indonesië

Update 31 maart 2022: De kleurcode van het reisadvies voor Indonesië is voor het grootste deel geel. Alleen voor de gebieden rond de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java en Mount Agung op het eiland Bali geldt code rood. De kleurcode voor de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, in de gebieden (kabupaten), Sigi en Parigi Moutong, gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi is oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden.

Buitenlandse toeristen zijn weer welkom. Er is geen verplichte quarantaine meer. De volgende voorwaarden gelden. Lees de actuele informatie hierover op de de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels). U kunt Indonesië inreizen via:

 • a. Vliegvelden: (i) Soekarno Hatta, Banten; (ii) Juanda, East Java; (iii) Ngurah Rai, Bali; (iv) Hang Nadim, Riau Islands; (v) Raja Haji Fisabilillah, Riau Islands; (vi) Sam Ratulangi, North Sulawesi; en (vii) Zainuddin Abdul Madjid, West Nusa Tenggara.
 • b. Havens: (i) Tanjung Benoa, Bali; (ii) Batam, Riau Islands; (iii) Tanjung Pinang, Riau Islands; (iv) Bintan, Riau Islands; en (v) Nunukan, North Kalimantan.
 • c. Grensposten: (i) Aruk, West Kalimantan; (ii) Entikong, West Kalimantan; en (iii) Motaain, East Nusa Tenggara.

Inreizen Bali, Batam en Bintan (Riau archipel)

 • Bij rechtstreekse vluchten naar Bali en Batam en Bintan (Riau archipel) worden weer ‘visa bij aankomst’ (Visa on Arrival) tegen betaling verstrekt aan reizigers uit o.a. Nederland. Het ‘visum bij aankomst’ is alleen geldig voor toeristische doeleinden en is 30 dagen geldig. Dit visum kan 1 keer verlengd worden. U moet bij aankomst op Bali en op Batam en Bintam laten zien:
 • een negatief PCR-testresultaat (in de Engelse taal)  dat niet ouder is dan 48 uur voor uw vertrek;
 • uw bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19, waarvan de laatste prik tenminste 14 dagen voor vertrek is geplaatst (stempels in het gele vaccinatieboekje en/of een op papier geprint bewijs);
 • U moet een bewijs van reisziektekostenverzekering met dekking voor COVID-19 kunnen laten zien;
 • Een hotelreservering voor 3 nachten;
 • Ook moet u bij vertrek naar Bali of Batam en Bintam de Indonesia Health Alert Card (eHAC) in de Indonesische app “PeduliLindungi” ingevuld hebben.

Inreizen overige grensovergangen van Indonesië

 • U moet een B211A-visum hebben (toerisme, zaken) (moet u online aangevraagd hebben);
 • U moet een negatief PCR-testresultaat (in de Engelse taal) laten zien dat niet ouder is dan 48 uur voor vertrek;
 • U moet een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID laten zien, waarvan de laatste prik tenminste 14 dagen voor vertrek is geplaatst (stempels in het gele vaccinatieboekje en een op papier geprint bewijs);
 • U moet een bewijs/betaling kunnen overleggen van de accommodatie waar u in Indonesië verblijft.
 • U moet een bewijs van reisziektekostenverzekering met dekking voor COVID-19 laten zien.
 • U moet bij vertrek naar Indonesië de PeduliLindungi  ingevuld hebben.

Procedure bij aankomst in Indonesië

 • U krijgt bij aankomst in Indonesië op het vliegveld opnieuw een PCR-test.
 • Volledig gevaccineerde reizigers zijn vrijgesteld van de hotelquarantaine.  
 • Als u niet of niet-volledig gevaccineerd bent, gaat u 5 dagen in hotelquarantaine in een door de overheid goedgekeurd hotel. Reservering van dit hotel moet u laten zien.
 • Buitenlandse reizigers jonger dan 18 jaar kunnen de quarantainebepalingen volgen die aan hun ouders of verzorgers zijn opgelegd.
 • U krijgt op de dag voordat uw quarantaine afloopt weer een PCR-test. Als deze test een negatief resultaat laat zien, dan mag u uw reis voortzetten.
 • Als u na een van de PCR-testen asymptomatisch bent of milde symptomen heeft, wordt u op eigen kosten geïsoleerd in een quarantainehotel of centrale isolatie-instelling die door de overheid is aangewezen.
 • Als u matige of ernstige symptomen heeft, wordt u geïsoleerd in een COVID-19-verwijzingsziekenhuis. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

Alle kosten voor accommodaties en testen zijn voor eigen rekening.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 24 januari 2022: Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat toeristische reizen ontraden worden. 

Voor onderstaande gebieden in Irak geldt een negatief reisadvies:

 • De hoofdstad Bagdad
 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk. De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft in september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio.
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).

De situatie in de zogenaamde ‘betwiste gebieden’ is gespannen. Dit is een gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdistan Regio in Irak (KRI) en centraal-Irak, waaronder de plaatsen Kirkuk en Sinjar. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de KRI behoudt zijn aanspraak. Ook gewapende groeperingen zijn in deze gebieden actief. Dit kan leiden tot schermutselingen, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies (reisadvies code oranje): Missan. Dhiqar, Muthanna, Diwaniyah/Qadisiyah, Wasit, Najaf, Kerbala, Het zuiden van Babylon, Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah, Dohuk.
Hoewel IS inmiddels militair verslagen is, kunnen er in heel Irak aanslagen voorkomen. In Bagdad komt veel zware criminaliteit voor.

Reisavies Iran

Update 4 april 202: Het reisadvies voor Iran is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Iran.

Reisadvies Israël

Laatst gewijzigd: 22 april 2022: Het reisadvies voor Israël is geel. alleen voor de grenzen met Libanon, Syrië en de Gaza-strook geldt code rood. De laatste tijd zijn er meer aanslagen en is het in het hele land onrustig. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en vooral in Jeruzalem kan het onrustig zijn. Lees meer over reizen naar Israël in 14 tips.

Om Israël in te mogen reizen moeten alle reizigers voor het instappen in het vliegtuig of voor het passeren van de landsgrenzen, de volgende stappen doorlopen:

 • U moet een negatieve PCR-test kunnen laten zien die binnen 72 uur voor vertrek is afgenomen waarbij de resultaten in het Engels worden weergegeven en de paspoortgegevens worden vermeld.
 • Of u moet een positieve PCR-test of een positieve antigeentest kunnen laten zien die minder dan 3 maanden en niet later dan 8 dagen voor binnenkomst is afgenomen. Deze moet zijn afgenomen door een daarvoor erkende instantie.
 • Of u moet een speciale toestemming van de Exceptions Committee (informatie eerst in het Hebreeuws, daarna in het Engels) kunnen laten zien. Dit geldt voor reizigers die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden om Israël in te reizen.
 • Voor vertrek moet u een ‘entry declaration’ invullen. U moet kunnen laten zien dat u goedkeuring heeft verkregen om in te reizen.
 • U moet een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. 

Bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion moet u altijd een PCR-test doen. Daar moet u zelf voor betalen. U kunt zich hiervoor inschrijven via de website van het vliegveld (informatie in het Engels). Daarna gaat u verplicht 24 uur in quarantaine of totdat de uitslag van de PCR-test bekend is. Bovenstaande regels over de inreisbeperkingen en testvoorwaarden veranderen regelmatig. Check ruim voor vertrek de laatste regels op de websites van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij of op de website van de Israëlische overheid.

Om reizigers aanvullend te informeren heeft het Israëlische ministerie van Toerisme een Engelstalige website ingericht. Bekijk de actuele regels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme

Reisadvies Ivoorkust

Update 25 augustus 2021: Voor het noorden van Ivoorkust (het grensgebied met Mali en Burkina Faso) geldt een negatief reisadvies / code rood. Hier zijn aanslagen geweest en de situatie is erg instabiel. Blijf uit de buurt van mensenmassa’s en hou rekening met controles van ordetroepen. Voor de rest van Ivoorkust geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Als u vanuit Ivoorkust naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig.

Reisadvies Japan

Update 1 maart 2022: Het reisadvies voor Japan is groen, met alleen een negatief reisadvies voor het gebied rond de kerncentrale in Fukushima. Japan laat nog geen toeristen toe en ziet Nederland als een risicoland. Uw vaccinatiestatus bepaalt uw quarantaineplicht in Japan. Zie hiervoor de website van het Ministry of Foreign Affairs of Japan (informatie in het Engels). Volledig (met een booster) gevaccineerde reizigers vanuit Nederland naar Japan hoeven niet langer in quarantaine bij aankomst. Reizigers zonder booster of vaccinaties moeten een thuisquarantaine van 7 dagen doorlopen, maar als u een negatieve PCR- of Kwantitatieve Antigeentestuitslag laat zien op de 3e dag, kan de quarantaine worden beëindigd, na bevestiging van het Ministry of Health Labour and Welfare. Lees goed de voorwaarden.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Jordanië is voor het grootste deel geel. Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. (code oranje)

 • Voordat u naar Jordanië reist, moet u zich aanmelden bij de Jordaanse overheid. Dit kan op de website van de Jordaanse overheid. Na registratie krijgt u een bevestiging met een QR code. U dient deze code te laten zien voor vertrek naar Jordanië.
 • Op basis van uw registratie, waarin u ook kunt aangeven of u gevaccineerd bent, krijgt u de inreisvoorwaarden te zien.
 • Met een herstelbewijs kunt u Jordanië niet inreizen.
 • U moet een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Jordanië.
 • U heeft een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek naar Jordanië.
 • Voor aankomst moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgt u in de meeste gevallen van uw luchtvaartmaatschappij.
 • Bij aankomst in Jordanië wordt op het vliegveld weer een PCR-test afgenomen, tenzij u volledig gevaccineerd of jonger dan 5 jaar bent. U ontvangt de uitslag van deze test per mail. De uitslag van de test hoeft niet op de luchthaven te worden afgewacht. Als u positief wordt getest, moet u 7 dagen in thuisquarantaine en op dag 7 een nieuwe PCR-test afnemen.
 • Het vaccinatiebewijs moet in het Engels of in het Arabisch zijn opgesteld.

Reisadvies Kaapverdië

Update 16  februari 2022: De kleurcode van Kaapverdië is geel. U kunt alleen naar Kaap Verdië reizen als:

 • U (12 jaar en ouder) een negatief PCR test resultaat (maximaal 72 uur) of een negatief antigeen testresultaat  (maximaal 48 uur) voor vertrek bij u heeft. Dit geldt voor alle reizigers, ook voor personen met een vaccinatiebewijs.
 • Alle reizigers moeten vooraf een gezondheidsformulier invullen via het International Travel Form (informatie in het Portugees/Engels), en;
 • U moet zich voor vertrek naar Kaapverdië digitaal registreren als u maximaal 30 dagen verblijft en moet u luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf online via de website van de Kaapverdische overheid, (informatie in het Engels) of op de luchthaven zelf. Zorg dat u gepast kunt betalen. Informeer u vooraf over de hoogte van dit bedrag.  
 • Bij aankomst in Kaapverdië zijn alle reizigers verplicht om een temperatuurmeting te ondergaan. Als u koorts heeft krijgt u verder medisch onderzoek. Dit onderzoek is op eigen kosten.

Bij terugkeer in Nederland moet u in quarantaine. Ook moet u een quarantaineverklaring overleggen.

Reisadvies Kameroen

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Kameroen is voor het grootste deel geel en deels oranje en rood. Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor de volgende gebieden: Reis niet naar de noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider), de grensgebieden binnen een straal van 20 kilometer met de grens van Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Reis ook niet naar de regio Nord-Ouest en het Korup National Park en het deel ten westen van de steden Kumba en Mamfe in de Zuidwestelijke regio en niet naar het schiereiland Bakassi. Voor de volgende gebieden in Kameroen geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen): Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (hoofdstad Ngaoundéré) en de regio Sud-Ouest.

Vanwege het coronavirus heeft de overheid van Kameroen inreismaatregelen ingesteld. Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden voor Kameroen (in het Frans).

Reisadvies Kazachstan

Update 28 februari 2022: Het reisadvies voor Kazachstan is geel. Reizigers die uit Nederland komen moeten een negatieve PCR-testuitslag laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Kazachstan. Deze testplicht geldt ook voor volledig gevaccineerden. 

Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels).

Inreismaatregelen voor ingezetenen van Kazachstan kunt u vinden op de website van de overheid van Kazachstan (informatie in het Engels). Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Alle reizigers die vanuit het buitenland in Kazachstan aankomen, krijgen bij aankomst een temperatuurcheck, moeten een gezondheidsformulier invullen en een negatieve PCR/NAAT-testresultaat (niet ouder dan 72 uur) aantonen. Een negatieve PCR/NAAT-testresultaat hoeft niet aangetoond te worden als u deel uitmaakt van een Kazachse overheidsdelegatie, cabinepersoneel luchtvaart of jonger dan 5 jaar bent.

Reisadvies Kenia

Update 15 maart 2022: Het reisadvies voor Kenia is voor het grootste deel geel, maar er zijn ook gebieden waarvoor code oranje en code rood geldt.  In aanloop naar de verkiezingen in augustus 2022 kunnen er regelmatig politieke bijeenkomsten zijn met mogelijk gewelddadige confrontaties. De inreismaatregelen voor Kenia zijn veranderd. Volledig gevaccineerde reizigers (van 5 jaar en ouder) hoeven bij aankomst in Kenia geen negatieve PCR-test meer te laten zien. 

Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

Kenia hanteert de volgende inreismaatregelen:

 • Alle reizigers vanaf 16 jaar moeten in het bezit zijn van een geldig visum.
 • Reizigers vanaf 5 jaar die bij aankomst een bewijs van volledige COVID-19-vaccinatie met een door de WHO goedgekeurd vaccin kunnen laten zien, hoeven geen negatieve PCR-test voor te leggen.
 • Ongevaccineerde reizigers (behalve kinderen onder de 5 jaar) moeten bij het inreizen in Kenia wel in het bezit zijn van een negatieve PCR-test. De test mag niet eerder dan 72 uur voor vertrek naar Kenia zijn gedaan. Ook moeten zij bij aankomst een antigeen-(snel)test laten afnemen, de kosten zijn USD 30. Personen die positief testen, moeten een PCR-test doen tegen betaling van USD 50 en in zelf-isolatie gaan.  
 • De Keniaanse autoriteiten wijzen op het uploaden van vaccinatiecertificaten of PCR-testresultaten via de Global Haven Tool. Omdat dit niet altijd goed werkt, raadt de ambassade aan ook papieren versies van de documenten mee te nemen.
 • Ook moeten reizigers naar Kenia voor vertrek verplicht het ‘Travellers Health Surveillance Form’ van het Keniaanse ministerie van gezondheid invullen. De QR code die het formulier geeft moet u bij aankomst in Kenia (op uw telefoon of geprint) laten zien. Via een speciale app (“Jitenge App”) of via sms kunt u 14 dagen na aankomst in Kenia vragen ontvangen van het Ministerie van Gezondheid van Kenia om informatie door te geven over uw gezondheid. Bij aankomst in Kenia moet uw temperatuur lager zijn dan 37,5C. Quarantaine is bij aankomst in Kenia voor houders van een Nederlands paspoort niet verplicht. Als een reiziger tijdens de vlucht of bij aankomst symptomen ontwikkelt, zal deze wel 14 dagen in quarantaine moeten.
 • U kunt meer over de inreisvoorwaarden voor Kenia lezen op de website van de Keniaanse autoriteiten en de Keniaanse ambassade in Nederland.

Vertrek vanuit Kenia

De Keniaanse overheid verplicht vertrekkende reizigers de resultaten van een COVID-19-testuitslag te verifiëren via het Trusted Travel systeem. Via dit systeem moet u een Trusted Travel Code aanmaken en aan de Keniaanse autoriteiten laten zien bij vertrek. 

Bij vertrek uit Kenia moeten reizigers van 18 jaar en ouder ook een bewijs van volledige COVID-19-vaccinatie kunnen laten zien.

Reisadvies Kirgizië

Update 28 februari 2022: Voor heel Kirgizië geldt code geel. Officieel kunnen Nederlandse reizigers Kirgizië inreizen met een uitgeprint COVID-19 vaccinatiecertificaat. Dan hoeft u geen negatief testresultaat te laten zien bij inreis.  Houd er rekening mee dat veel Kirgizische grensbewakers het Engels niet of nauwelijks machtig zijn. Het is onduidelijk hoe makkelijk u in de praktijk met een Engelstalig COVID-19 vaccinatiecertificaat toegang krijgt. Andere informatie is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Russisch, maar daarbij een deel in het Engels).  

Reisadvies Koeweit

Update 28 december 2021: De kleurcode voor Koeweit is geel. Reizigers die in het bezit zijn van een geldige Koeweitse verblijfsvergunning kunnen Koeweit inreizen. U moet dan volledig gevaccineerd zijn met een door Koeweit goedgekeurd vaccin (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna en Johnson & Johnson). Vanaf 2 januari 2022 worden personen die langer dan 9 maanden geleden de 2e dosis van een coronavaccin hebben gekregen, als onvolledig gevaccineerd gezien, totdat ze de booster dosis krijgen. Het is op dit moment niet mogelijk om een toeristenvisum voor Koeweit te krijgen. 

Reisadvies Laos

Update 10 mei 2022:  Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Voor de provincie Xaysomboune en het grensgebied met Myanmar geldt code oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Sinds 9 mei 2022 laat Laos weer buitenlandse toeristen toe. Er gelden wel inreisbeperkingen

 • U heeft een visum nodig om Laos in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen via E-Visa (informatie in het Engels) of bij aankomst in Laos (Visa on Arrival).
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten in het bezit zijn een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19, U hoeft geen negatief PCR-testresultaat te laten zien. 
 • Niet of niet-volledig gevaccineerde reizigers: U moet een negatief antigeentestresultaat (ATK) 48 uur voor uw vertrek laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
 • Er gelden geen quarantaineverplichtingen bij aankomst meer.

Reisadvies Lesoto

Update 16 januari 2022: Het reisadvies voor Lesotho is oranje. Vanaf 16 januari 2022 wordt het land niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Het blijft wel een zeerhoogrisicoland met het reisadvies oranje. Er zijn vanaf 16 januari minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. 

Reisadvies Libanon

Update 10 mei 2022: Het reisadvies voor Libanon is geel, oranje en rood. Tijdens en voor de verkiezingen van 15 mei 2022 kunnen de politieke spanningen in heel het land oplopen. Protesten en demonstraties kunnen uit de hand lopen. Vermijd protesten, grote groepen mensen en wegblokkades. Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de lokale situatie en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Reizen naar Libanon vanaf 28 maart 2022

 • Voor vertrek naar Libanon moet u een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen of een negatieve antigeentest die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.
 • Bent u niet langer dan 6 maanden geleden volledig gevaccineerd? Dan hoeft u voor vertrek naar Libanon geen PCR-test of antigeentest te laten zien.
 • Een volledige vaccinatie houdt in dat u een 2e of 3e dosis heeft gehad van een COVID-19-vaccin of 1 dosis van een COVID-19-vaccin waar maar 1 dosis van nodig is.
 • Reist u binnen 1 week Libanon uit en weer in? Dan hoeft u voor uw vlucht terug naar Libanon geen PCR-test of antigeentest te doen.
 • Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd van de PCR-testverplichtingen.

Ziektekostenverzekering

Reist u naar Libanon, dan moet u een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. Dit kan een lokale Libanese verzekering zijn of een internationale ziektekostenverzekering.

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 4 november 2020: Voor Madagaskar geldt code oranje als reisadvies. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 16 januari 2022: Het reisadvies voor Malawi is oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Malawi. U mag alleen naar Malawi reizen als u volledig gevaccineerd bent. U moet bij aankomst een digitaal vaccinatiebewijs laten zien. Digitale verificatie van uw vaccinatie bewijs kan via het panabios systeemLees meer over de procedure en het panabios systeem.

Om het land in te reizen, moet u in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 testresultaat, dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Als u symptomen heeft of niet in het bezit bent van een geldige negatieve test moet u op het vliegveld een verplichte test doen. Als uw test positief is, wordt u naar een van de overheidscentra overgebracht. Iedereen die het land binnenkomt moet COVID-19 gerelateerde klachten en/of symptomen nauw monitoren gedurende 14 dagen.

Ook bij vertrek uit Malawi moet u een negatief COVID-19 testresultaat laten zien dat bij het verlaten van het land niet ouder dan 72 uur mag zijn. Digitale verificatie van het testresultaat kan via het Trusted Travel systeem of het panabios systeem.

Reisadvies Maldiven

Update 9 maart 2022: Voor de Maldiven geldt code geel. Nieuw inreisvoorwaarden zijn van kracht; volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen negatief PCR-testresultaat te laten zien.

 • U bent niet of niet-volledig gevaccineerd tegen COVID-19? Dan moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 96 uur bij vertrek, of;
 • U bent hersteld van COVID-19 korter dan 60 dagen geleden, dan moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien en ook een herstelbewijs.
 • Als u geen rechtstreekse vlucht naar de Maldiven heeft en uw transit duurt langer dan 24 uur dan moet u opnieuw een PCR-test doen.

De informatie over de vaccinatiegraad van de eilanden kunt u lezen op de website van de overheid van de Maldiven (informatie in het Engels).  

Gaat u naar een eiland dat niet aan de 90% vaccinatie graad voldoet? Dan geldt een quarantaineverplichting van 14 dagen. De kosten voor de quarantaine en de PCR-test na quarantaine zijn voor de reiziger. De testplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar. Vertoont u bij aankomst klachten? Dan kunnen de autoriteiten besluiten dat u op eigen kosten een PCR-test moet doen en in quarantaine moet gaan. Als u positief test, moet u zich ook registreren via het Haalebelun portal.

Actuele informatie over de inreismaatregelen vindt u op de website van de overheid van de Maldiven en Tourist Visa | Maldives Immigration (informatie in het Engels).

Reisadvies Maleisië

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Maleisië is geel voor het hele Maleisische schiereiland en het grootste deel van Sabah en Sarawak. De eilanden voor de oostkust van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna (Sabah) hebben de kleurcode oranje. Sinds 1 april 2022 laat Maleisië weer toeristen toe. Je hoeft geen gebruik meer te maken van een MyTravelPass-vergunning. Voor volledig gevaccineerde reizigers vervalt de quarantaineverplichting en is de ‘Langkawi Travel Bubble’ niet meer van toepassing.

Vereisten voor reizigers die naar Maleisië willen reizen:
• U bent verplicht om de MySejahtera app (informatie in Engels) te downloaden op uw smartphone en hierbij alle benodigde informatie in te vullen.
• Volledig gevaccineerde reizigers van 17 jaar en ouder hoeven voor vertrek geen PCR-test te doen. Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten uiterlijk 48 uur voor vertrek een PCR-test doen.
• U dient voor uw vertrek een reis- en COVID-19 verzekering af te sluiten met een minimale dekking van USD 20.000. Neem een kopie mee van uw verzekeringen, hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op het vliegveld.
• Vul het ‘Pre-departure Traveller Declaration’ formulier in via het ‘Traveller’ icoon in de MySejahtera app.
• Registreer uw COVID-19 vaccinaties in de MySejahtera app. U kunt uw vaccinatiebewijs uploaden via het icoon ‘Traveller’. Klik vervolgens op ‘Overseas Vaccination Details’.
• Volledig gevaccineerde reizigers zullen een digitale ‘Traveller Card’ ontvangen. Zie hieronder meer informatie indien u gedeeltelijk of niet gevaccineerd bent.

Bij aankomst in Maleisië geldt de volgende procedure:

 • Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen test bij aankomst te ondergaan.
 • Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een professioneel afgenomen RTK Antigeentest  ondergaan, 24 uur vanaf uw aankomst. De kosten van de test zijn in alle gevallen voor uw eigen rekening.  
 • De quarantaineverplichting vervalt, behalve voor niet-volledig gevaccineerde reizigers ouder dan 17 jaar.
 • Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten na aankomst 5 dagen in quarantaine gaan. Tijdens uw quarantaine moet u ofwel op dag 4 een PCR-test doen ofwel op dag 5 een RTK-Antigeentest. Bij een negatieve testuitslag zal de quarantaine op dag 5 beëindigd worden. Uw status zal gedurende 5 dagen in de MySejahtera app op ‘Home Surveillance Order’ staan.

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  

Reisadvies Mali

Update 12 januari 2022: Voor het grootste deel van Mali geldt een negatief reisadvies / code rood. Voor een klein deel van Mali geldt code oranje. De ECOWAS (Economic Community of West African States) heeft op 9 januari 2022 sancties opgelegd aan Mali. Dit betekent dat de ECOWAS-landen de lands- en luchtgrenzen met Mali gesloten hebben, behalve voor goederenverkeer voor basisbehoeften en medische materialen. Mali heeft nu ook haar grenzen met de ECOWAS-landen gesloten. Ga niet naar Mali op vakantie.

Reisadvies Marokko

Update 11 april 2022: Voor het grootste deel van Marokko geldt code geel. Voor het grensgebied van Mauretanië geldt code rood. Voor het grensgebied met Algerije geldt code oranje. Marokko heeft de zee- en landgrenzen met Spanje weer geopend. Wel gelden er gelden nieuwe inreismaatregelen. Die staan op de website van het Marokkaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Frans) en op de website van de ONDA (Office National des Aeroports) (informatie in het Engels). Op die sites staan ook de uitreisvoorwaarden die Marokko hanteert.

Reisadvies Marshalleilanden

Update 4 april 2022: Voor de Marschalleilanden geldt code geel. De Marshalleilanden zijn momenteel niet toegankelijk voor buitenlandse reizigers. Het is op dit moment niet mogelijk om naar de Marshalleilanden te vliegen omdat het internationale luchtverkeer tot nader order is opgeschort.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juli 2020: Voor Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor het onderstaande gebieden geldt code rood:

-gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé. Het noordoorsten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
-De grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje.

Reisadvies Mauritius

Update 16 februari 2022: Voor Mauritius geldt code geel. Mauritius laat onder voorwaarden reizigers toe. De inreisvoorwaarden zijn verschillend voor reizigers die gevaccineerd zijn en reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Bent u volledig gevaccineerd?

 • U heeft een bewijs van volledige vaccinatie dat 14 dagen of langer geleden is gegeven EN u heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 • Bij aankomst (dag 0) laat u zich testen op covid-19 en ook op dag 5 van uw verblijf.

Bent u niet volledig gevaccineerd?

 • U heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 • Bij aankomst blijft u 14 dagen in quarantaine in een officieel quarantainehotel (op eigen kosten).
 • Bij aankomst (dag 0) laat u een PCR test afnemen, en ook op dag 7 en dag 14. De kosten van de testen zijn RS12,000. Na een negatieve PCR-test op dag 14 kunt u vrij door het eiland reizen, in een ander hotel verblijven of naar huis.

Neem voor vluchtinformatie contact op met de luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden en kijk voor actuele informatie over inreismaatregelen op de website van de overheid van Mauritius (informatie in het Engels).

Lees alle actuele informatie over de inreisvoorwaarden voor Mauritius op de websites Mymauritius.travel (informatie in het Engels) en via Mauritiusnow.com (informatie in het Engels).

Reisadvies Mongolië

Update 17 februari 2022: Mongolië is groen. De volgende inreisvoorwaarden gelden. Lees de informatie over inreizen op de website van de overheid van Mongolië (informatie in het Engels).

 • U heeft een visum nodig om Mongolië in te mogen reizen. Neem voor uw vertrek, contact op met de ambassade van Mongolië in Brussel, België, voor de toegangseisen en visa.
 • Reizigers moeten een negatief COVID-19-PCR testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek, laten zien.
 • Vaccinatie is niet verplicht om te mogen inreizen. De reiziger heeft de eigen keuze om zich te laten vaccineren in Mongolië.
 • Na aankomst in Mongolië krijgen reizigers (vanaf 5 jaar en ouder) een antigeensneltest en een COVID-19-PCR-test. Als de test een positief resultaat laat zien, dan wordt de reiziger in quarantaine geplaatst totdat de reiziger een negatief PCR-testresultaat laat zien. 

Reisadvies Mozambique

Update 17 februari 2022: Het reisadvies voor Mozambique is geel en voor een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied.  Voor het noordoosten van de provincie Cabo Delgado geldt code rood. Om Mozambique in te reizen is een negatieve PCR-test nodig die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen (ook als u bewijs van vaccinatie heeft). Neem het test resultaat mee op papier. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Ook kunnen ze u verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven. De testplicht geldt niet voor kinderen onder de 5 jaar.

Reisadvies Myanmar

Update 23 december 2021; Het reisadvies voor Myanmar is oranje en rood. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om uit Myanmar te vertrekken.

Reisadvies Namibië

Update 16  februari 2022: Het reisadvies voor Namibië is code geel. Tot 15 april 2022 gelden de volgende inreisvoorwaarden voor Namibië:

 • Nederlandse paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Namibië reizen met doel toerisme of zaken. 
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst een bewijs van hun volledige vaccinatie laten zien. U hoeft dan geen negatief PCR-testresultaat te hebben.
 • Niet-gevaccineerde en niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatief PCR-COVID-19 testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur op moment van vertrek, en afgegeven door een gecertificeerd laboratorium, laten zien. Een negatief antigeen testresultaat wordt niet geaccepteerd. Kinderen jonger dan 4 jaar hoeven geen negatief PCR-COVID-19 testresultaat te laten zien. 
 • Uw negatief PCR-COVID-19 testresultaat moet u uploaden op de website van GlobalHaven.org (informatie in het Engels). Deze website moet u ook gebruiken als het land van uw bestemming bij het verlaten van Namibië een negatief PCR-COVID-19 testresultaat vereist.
 • Voor niet-gevaccineerde kinderen in de leeftijd tussen 5 en 11 jaar, moet u contact opnemen met de ambassade van Namibië in Brussel (België) om verdere informatie te ontvangen.

Als u reist met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) moeten ouders altijd de originele geboorteakte of een gewaarmerkt afschrift van de onverkorte geboorteakte bij zich hebben. De gegevens van het kind en de gegevens van beide ouders moeten vermeld staan op de onverkorte geboorteakte. De verkorte geboorteakte waar alleen de gegevens van het kind vermeld staan, wordt niet geaccepteerd door de overheid van Namibië. 
Als u reist met kinderen en u bent niet de biologische ouder of wettelijke voogd van het kind of kinderen dan moet u in het bezit zijn van een beëdigde verklaring van de ouders van het kind of kinderen die toestemming hebben gegeven voor de reis. Als het kind of kinderen reist met 1 ouder dan moet de andere ouder toestemming hebben gegeven met een beeëigde verklaring. 

Niet-begeleide kinderen moeten toestemming van beide ouders hebben met een beëdigde verklaring en een brief van de persoon waar het kind naar toe reist met adresgegevens. 

Meer informatie over de inreismaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Namibië (informatie in het Engels).

Reisadvies Nepal

Update 21 oktober 2021: Vanaf 22 oktober 2021 is Nepal een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nepal als het noodzakelijk is. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Als u moet reizen dan moet u een negatief PCR/NAAT-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Nepal. Dit geldt voor reizigers vanaf 5 jaar en ouder. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (14 dagen of langer geleden voor hun vertrek) en een negatief PCR-testresultaat hebben, kunnen een visa ‘on arrival’ krijgen en hoeven dan niet in quarantaine. Voor niet-gevaccineerde reizigers gelden inreismaatregelen zoals test- en quarantaineverplichtingen. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit Nepal naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nieuw-Caledonië

Update 9 november 2021: Nieuw-Caledonië is vanaf 11 november 2021 een hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Nieuw-Caledonië als dat noodzakelijk is. Er is een internationaal inreisverbod naar Nieuw-Caledonië. Het wordt afgeraden te reizen tot de overheid het inreisverbod intrekt. Zie voor meer informatie de website van de overheid van Nieuw Caledonië (informatie in het Engels en Frans). Vanaf 11 november 2021 moet u als u vanuit Nieuw-Caledonië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. Het land laat sinds 27 februari volgens een 5-stappenplan weer reizigers uit andere landen toe. Welke groepen vanaf welke datum toegang krijgen en aan welke eisen je moet voldoen, staat op deze site van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Sinds 1 mei 2022 mogen gevaccineerde reizigers uit onder meer Nederland en andere landen die onder het visa-waiver-programma vallen, weer naar Nieuw-Zeeland. Ter plaatse moet je nog wel een zelftest doen.

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 31 augustus 2020: Voor het grootste deel van Niger geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Nigeria

Laatst bijgewerkt: 31 maart 2022: Het reisadvies voor Nigeria is oranje en code rood. Reis niet naar de deelstaten Borno, Yobe,  Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa, Kano, Kaduna, Zamfara, Katsina, Sokoto en de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger en met Kameroen. Reis ook niet naar het kustgebied in de Delta van Niger. Voor die gebieden geldt code rood. Voor de rest van Nigeria geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen en ga er niet op vakantie.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht- en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noord-Koreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 4 februari 2022: Voor Oezbekistan geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Oezbeikistan. Er geldt geen quarantaineplicht meer bij aankomst in Oezbekistan. Iedereen die naar Oezbekistan reist heeft een negatieve PCR-test nodig die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst. Deze testplicht geldt ook voor volledig gevaccineerde reizigers. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen. De landsgrenzen met Kazachstan en Kirgizië zijn nog gesloten. Lees het hele reisadvies op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Oman

Update 13 augustus 2021: . Vanaf 14 augustus 2021 is Oman een hoog risicogebied. Reis alleen naar Oman als dat noodzakelijk is. Tot 14 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Oman naar Nederland reist, voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Vanaf 14 augustus 2021 moet u als u vanuit Oman naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Oost-Timor

Update 4 november 2020: Voor Oost-Timor geldt code oranje. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

Reisadvies Pakistan

Update 5 april 2022: Het reisadvies voor Pakistan is gedeeltelijk rood en oranje en een klein gedeelte geel. Voor de provincie Khyber-Phakhtunkhwa (KPK), het gebied dat de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) omvat, de provincie Baluchistan, het grensgebied met India, het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China geldt een negatief reisadvies/ code rood. De kleurcode van een groot deel van Pakistan is oranje. Dit zijn de provincies Sindh, Punjab en Jammu en Kasjmir. Maak alleen noodzakelijke reizen naar deze gebieden.

Voor een klein deel van Pakistan geldt code geel: de hoofdstad Islamabad, de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot, de hoofdwegen (M2, M3 en M11) en de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiële touroperator. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu en de Hunza Valley, evenals het National Park Deosai en de populaire trekking naar het K2 Base Camp.

Reizigers uit Nederland en Nederlandse paspoorthouders die naar Pakistan reizen, moeten bij aankomst in Pakistan volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19.

Reizigers uit Nederland en Nederlandse paspoorthouders die naar Pakistan reizen, moeten bij aankomst in Pakistan volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Pakistan hanteert COVID-reisbeperkingen:

 • De pre-boarding PCR-test is afgeschaft voor volledig gevaccineerde inkomende reizigers.
 • Reizigers die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden, kunnen vrijstelling krijgen als ze een medische ontheffing van een specialist laten zien.
 • Reizigers jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van de verplichte vaccinatie.
 • Niet-gevaccineerde personen ouder dan 12 jaar moeten nog wel een negatief PCR-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
 • Bij aankomst in Pakistan kan aan niet-gevaccineerde personen gevraagd worden om een RAT (snelle antigeentest) te ondergaan.
 • Bij een positief testresultaat moet reiziger 10 dagen in hotelquarantaine of thuisisolatie gaan.

De actuele informatie over inreizen en de coronamaatregelen in Pakistan kunt u lezen op de website van de overheid van Pakistan (informatie in het Engels).

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 25 april 2022: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code geel. In de Palestijnse gebieden is het momenteel onrustig. Tijdens het Joodse Pesachfeest, Orthodox Pasen en de Ramadan, die elkaar in 2022 overlappen, kan de situatie verder verslechteren. 

De grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse Gebieden (Allenby bridge) is open. Houd rekening met lange wachttijden. Het overleggen van een negatieve PCR-testuitslag (deze moet 72 uur uur voor vertrek naar de Palestijnse Gebieden zijn afgenomen) is verplicht, ook als u gevaccineerd bent. Bij binnenkomst wordt iedereen getest. U krijgt de uitslag  op uw telefoon, u hoeft hier niet op te wachten. Bij een positieve uitslag moet u 14 dagen in quarantaine.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 28 februari 2022: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code geel. Voor het midden van het eiland Bougainville en de stad Porgera in de provincie Enga zijn rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. De kleurcode van de provincies Southern Highlands, Hela en Enga zijn oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Sinds 16 februari mogen alleen volledig gevaccineerde reizigers het land inreizen. Een vaccinatie bewijs moet u kunnen tonen bij het vertrek naar Papoea-Nieuw-Guinea en bij aankomst. Binnen 72 voor vertrek dient een PCR test gedaan te worden en een negatief testresultaat moet worden getoond bij aankomst. Elke passagier moet een E-Health Declaration Form invullen.

Reisadvies Qatar

Laatst gewijzigd: 4 april 2022: Het reisadvies voor Qatar is geel. Om Qatar in te mogen reizen, moet u voldoen aan de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels).

Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.

Reisadvies Rwanda

Het reisadvies voor Rwanda is geel, maar er zijn inreisbeperkingen. Als u naar Rwanda gaat, bent u verplicht voor vertrek een Passenger Locator Form in te vullen. Het is aan te raden dit UITERLIJK 48 uur voor uw vertrek te doen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt zijn.

U ontvangt een bevestigingsmail en QR-code die nodig zijn om Rwanda in te reizen. Ook moet u bij inreizen een certificaat laten zien met een negatief COVID-19-testresultaat. Dit certificaat mag niet ouder zijn dan 72 uur voor uw vertrek. Dit is niet verplicht voor kinderen onder de 5 jaar.

Bij aankomst in Rwanda wordt u getest. U moet een PCR- en een antigeen sneltest doen. 3 Dagen na aankomst wordt u nog eens getest met een antigeen sneltest. Reizigers worden aangeraden zichzelf te isoleren tot een negatief PCR-testresultaat is ontvangen. Testresultaten worden binnen 24 uur na aankomst in Rwanda bekend gemaakt. De kosten van de testen en het hotel zijn voor eigen rekening. Lees er meer over en ook over eventuele uitzonderingen.

Komt u uit een land waar veel besmettingen met de omikronvariant zijn? Dan gaat u op eigen kosten 7 dagen in quarantaine. Op dit moment geldt dit niet voor Nederland. Bij vertrek uit Rwanda moet u een negatief COVID-19 PCR-test resultaat kunnen laten zien.

U kunt deze informatie verder lezen op de website van de overheid van Rwanda

In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten voorkomen.

Reisadvies Saoedi Arabië

Het reisadvies voor Saoedi-Arabië is geel, oranje en rood. Voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies / code rood. Het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif en de luchthaven van Abha zijn oranje gebied. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden.

 • Reizigers met een verblijfsvergunning/iqama of mensen met de Saoedische nationaliteit kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië.
 • Reizigers met een geldig visum (visit/business/tourist) kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië reizen. U moet wel een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt.

Reisadvies Senegal

Het reisadvies voor Senegal is voor het grootste deel geel en een klein stukje oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau.  In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. De landsgrenzen van Senegal zijn weer open. De meest recente informatie vindt u op de website van de overheid van Senegal.

Reisadvies Seychellen

Het reisadvies voor de Seychellen is geel. Reizigers met een Nederlands paspoort hebben voor binnenkomst op de Seychellen geen visum nodig. U moet voor u op reis gaat wel een Travel Authorization aanvragen. U krijgt bij aankomst een visitors permit. Op de landingskaarten die in het vliegtuig voor aankomst worden uitgedeeld, moet een aantal gegevens worden ingevuld onder andere de accommodatie. Mocht u langer willen blijven dan aangegeven op de ‘visitors permit’ die u bij aankomst krijgt, dan kan de verblijfsduur verlengd worden bij het Ministry of Employment, Immigration and Civil Status in Victoria. Afhankelijk van de duur moet er soms voor betaald worden. 

Door COVID-19 heeft de overheid van de Seychellen inreisbeperkingen ingesteld. Om de Seychellen in te mogen reizen moet u aan de inreisvoorwaarden voldoen. Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Toerisme van de Seychellen (informatie in het Engels).

Reisadvies Sierra Leone

Het reisadvies voor Sierra Leone is geel. Voor Sierra Leone is een Covid-test vereist voor vertrek. De test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 72 uur. Bij aankomst wordt u opnieuw getest. Voor vertrek moet een gezondheidsformulier zijn ingevuld. Ook moet u zich als reiziger vooraf online registreren.

Reisadvies Singapore

Update 4 mei 2022: Het reisadvies voor Singapore is groen. Er is een nieuwe zelfhulptool die u kunt gebruiken om te bepalen welke toelatingseisen voor u van toepassing zijn. Alle reizigers vanaf 13 jaar en ouder moeten volledig gevaccineerd zijn. Verder gelden er nogal wat inreisregels. Lees actuele informatie op de website van de Singaporese overheid (informatie in het Engels).

Informatie over terugkeer vindt u op de website van de Immigration and Checkpoints Authority (ICA): “Singapore has launched a COVID-19 Vaccinated Travel Framework to facilitate the reopening of borders” (informatie in het Engels).

Reisadvies Somalië

Het reisadvies voor Somalië is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Somalië

Reisadvies Soedan

Het reisadvies voor Soedan is rood en grotendeels oranje. Ga niet op vakantie naar Sudan.

Reisadvies Sri Lanka

Update 11 mei 2022: Het reisadvies voor Sri Lanka gaat van geel naar oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Als u in Sri Lanka bent voor een vakantiereis of andere niet-noodzakelijke reis, dan kunt u uw reis afmaken zoals gepland.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is rood. Ga niet in Syrië op vakantie.

Reisadvies Tadzjikistan

Het reisadvies voor Tazjikistan is geel.

Buitenlandse reizigers kunnen naar Tadzjikistan reizen onder voorwaarde dat ze vooraf toestemming hebben gekregen van de lokale autoriteiten. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een 30 dagen visumvrij regel. Informeer u voor vertrek bij de ambassade van Tadzjikistan in Brussel (België). Als u naar Tadzjikistan reist, moet u een geldig visum voor Tadzjikistan hebben. U kunt dit aanvragen via de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tadzjikistan (informatie in het Engels). Er gaan vluchten vanaf Istanboel, Dubai en Tashkent naar Tadzjikistan.

Alle reizigers moeten bij aankomst in Tadzjikistan een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag aantonen, die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek.

Reisadvies Taiwan

Update: 6 mei 2022: Het reisadvies voor Taiwan is groen, maar er geldt een inreisverbod voor buitenlandse reizigers voor toeristische en of sociale doeleinden. De grenzen van Taiwan worden stapsgewijs geopend en de quarantaine periode voor inkomende reizigers wordt vanaf 9 mei as verminderd naar 7 dagen gevolgd door 7 dagen “self-health management”. Daarbij is quarantaine thuis, onder bepaalde voorwaarden, mogelijk. Alle reizigers vanuit Nederland naar Taiwan hebben een negatieve PCR-test nodig die maximaal 48 uur voorafgaand aan het inchecken op de vlucht naar Taiwan is afgenomen. Vaccinatie-certificaten of Covid-herstelbewijzen vormen geen titel om te kunnen inreizen. Nog altijd hebben personen met een niet-Taiwanese nationaliteit of Taiwanese ARC een toegangsvergunning (visum) nodig voor inreizen. Deze kan worden aangevraagd bij Taipei Representative Office in the Netherlands.

Reisadvies Tanzania

Het reisadvies voor Tanzania is is geel en voor een deel oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Burundi en het grensgebied met het noordoosten van Mozambique.

De Tanzaniaanse overheid stelt alle internationale reizigers verplicht om binnen 24 uur voor aankomst een online gezondheidsverklaring (Traveller’s Health Surveillance Form) in te vullen. 

Door COVID-19 heeft de overheid van de Tanzania inreisbeperkingen ingesteld. Om Tanzania in te mogen reizen moet u aan de inreisvoorwaarden voldoen. Een negatief COVID-19 testresultaat (RT PCR) is niet langer vereist als u volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19 met een door de WHO erkend vaccin. Bij aankomst moet u het vaccinatiecertificaat met QR-code laten zien. 

De inreismaatregelen veranderen regelmatig. Lees de laatste informatie over reizen naar Tanzania op de website van de Tanzaniaanse overheid.

Reisadvies Thailand

Laatst gewijzigd: 29 april 2022: Het reisadvies voor het grootste deel van Thailand is geel. Voor de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in zuid-Thailand, het grensgebied met Maleisië en het grensgebied met Myanmar tussen Mae Sai en Mae Sot in het Noord-Westen van Thailand) geldt een negatief reisadvies / code rood. Ga er niet heen.

Reisadvies Togo

Het reisadvies voor Togo is geel. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Togo te voorkomen. Het reisadvies voor de provincie Songkhla in zuid-Thailand en de officiële grensovergangen naar Myanmar bij Mae Sai en Mae Sot in Noord-West Thailand is oranje (alleen noodzakelijke reizen, dus geen vakantie).

Vanaf 1 mei 2022 gelden voor alle reizigers die Thailand inreizen versoepelde maatregelen. Lees de actuele informatie op de website van TAT-News (informatie in het Engels). Alle inkomende reizigers moeten toestemming hebben van de Thaise autoriteiten om Thailand in te reizen via de aanvraag van de Thailand Pass (informatie in het Engels).

Reisadvies Tsjaad

Het reisadvies voor Tsjaad is rood en oranje.. Daarom is Tsjaad momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Tunesië

Het reisadvies voor Tunesië is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Er is een grotere kans op demonstraties. Voor de volgende gebieden geldt code rood: de grensgebieden met Libië, de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. En ook voo de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum) geldt een negatief reisadvies. Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine. Voor deze gebieden geldt code oranje.

Tunesië laat onder bepaalde voorwaarden reizigers toe. Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen vaccinatie- of testbewijs te laten zien bij binnenkomst.

 • Om naar Tunesië te kunnen reizen moet u volledig gevaccineerd zijn. Dit houdt in dat u langer dan 28 dagen met het Johnson & Johnson vaccin (1 vaccinatie) bent gevaccineerd of 7 dagen met andere vaccins (2 vaccinaties). Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.
 • U moet een bewijs (het liefst op papier) van volledige vaccinatie kunnen laten zien.

Bent u 18 jaar en ouder en niet of niet volledig gevaccineerd?

 • Alle niet of niet volledig gevaccineerde reizigers naar Tunesië moeten bij binnenkomst een negatieve PCR-test met QR-code kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek, of;
 • Een negatieve antigeentest met QR-code die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek.
 • Neem de uitslag van de test mee op uw telefoon of op papier.

Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.

Na aankomst op het vliegveld in Tunesië kan steekproefsgewijs een PCR-test of een antigeentest bij u worden afgenomen.  De uitslag van de antigeentest kunt u op de luchthaven afwachten. De uitslag van de PCR-test kunt u thuis of in uw accommodatie afwachten. Test u positief, dan moet u 5 dagen in zelfisolatie gaan. Als u symptomen heeft moet u 7 dagen in zelfisolatie gaan.

Reisadvies Turkmenistan

Het reisadvies voor Turkmenistan is code geel. Alleen voor de grens met Afghanistan geldt code oranje. Turkmenistan laat op dit moment geen toeristen toe en er zijn geen internationale commerciële vluchten.

Reisadvies Uganda

Laatst gewijzigd: 29 april 2022: Het reisadvies voor Uganda is geel, maar er is wel veel onvrede in het land. De criminaliteit is toegenomen en er is een verhoogde kans op aanslagen.

Alle reizigers die Uganda in reizen moeten in het bezit zijn van een “approval letter” ter bevestiging van uw visumaanvraag. Verder moet iedereen in het bezit zijn van een origineel (geprint) certificaat van een negatieve COVID-19 PCR-test van een geaccrediteerd laboratorium, opgesteld in het Engels. Zorg ervoor dat u zich binnen 72 uur, of binnen 3 dagen voor aanvang van de reis laat testen. Er gelden weer verplichte PCR-testen als u inreist via Entebbe Airport.

Alle internationale reizigers moeten bij aankomst op Entebbe International Airport aan de volgende richtlijnen voldoen:

 • U moet in het bezit zijn van de uitgeprinte “approval letter” die u aanvraagt via het Uganda E-Immigration system. Deze ontvangt u per e-mail van de Ugandese autoriteiten (via het Uganda E-Immigration system) plus de overige documenten die vermeld staan in de bevestiging van goedkeuring van de visumaanvraag. De visum sticker zal door de immigratie autoriteiten worden aangebracht in uw paspoort. Zonder de approval letter kunt u geweigerd worden op uw vlucht. 
 • U moet in het bezit zijn van een origineel (geprint) certificaat van een negatieve COVID-19 PCR-test van een geaccrediteerd laboratorium in het land van herkomst, opgesteld in de Engelse taal. Zorg ervoor dat u zich binnen 72 uur (3 dagen) voor aanvang van de reis laat testen. Maatschappijen mogen geen passagiers toelaten die niet in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test. Een aankomende passagier zonder de negatieve COVID-19 PCR-test wordt de toegang geweigerd en de luchtvaartmaatschappij is verplicht de passagier terug te nemen.
 • Passagiers worden na aankomst door het Port Health Team gescreend op andere tekenen van besmettelijke ziekten.
 • U moet in het bezit zijn van een vaccinatieboekje met bewijs van een gele koorts vaccinatie.
 • Passagiers moeten vingerafdrukken scannen in opdracht van de immigratieambtenaar.
 • Op het vliegveld is het dragen van een mondkapje verplicht.

Verdere informatie van de Entebbe Airport authorities kunt u vinden op de website van de Civil Aviation Authority (informatie in het Engels). Bij vertrek uit Uganda moet u van de overheid in Uganda in het bezit zijn van een origineel (geprint) certificaat van een negatieve COVID-19 PCR-test die binnen 72 uur (3 dagen) voor aanvang van de reis is afgenomen door een geaccrediteerd laboratorium. Dit is een vereiste die wordt gesteld door de Ugandese autoriteiten en staat los van de vereisten die worden gesteld voor terugkeer naar Nederland. Check voor uw vertrek ook bij uw luchtvaartmaatschappij wat de laatste vereisten zijn.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Het reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten is geel. De eilanden Abu Musa en Tunb zijn rood. De inreisregels voor de Verenigde Arabische Emiraten leest u op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Verenigde Staten

Het reisadvies voor de Verenigde Staten is groen. Er gelden wel inreisregels. De inreisvoorwaarden voor de Verenigde Staten veranderen regelmatig en kunnen per staat verschillen.

 • U moet een visum of ESTA-visumvrijstelling laten zien om de Verenigde Staten in te mogen reizen, en;
 • U moet volledig gevaccineerd zijn (de laatste prik minimaal 14 dagen voor binnenkomst en de vaccins moeten door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd zijn), en;
 • U moet een negatief PCR- of antigeen-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 1 dag voor vertrek (dit geldt niet voor kinderen jonger dan 2 jaar), of;
 • U moet een herstelbewijs van COVID-19 (positief PCR-testresultaat, dat niet ouder is dan 90 dagen voor vertrek laten zien) EN u moet een gezondheidsverklaring van de huisarts of andere zorginstelling laten zien dat u toestemming hebt te mogen reizen.  
 • Lees de actuele inreisvoorwaarden op de website van de overheid van de Verenigde Staten van Amerika (informatie in het Engels).
 • Als u niet de Amerikaanse nationaliteit bezit moet u bij het boarden een bewijs van volledige vaccinatie laten zien (digitaal of op papier). Volledig gevaccineerd is 14 dagen na de laatste vaccinatie (1 prik van Jansen&Jansen en 2 prikken voor de andere merken). Lees hier welke eisen er aan uw vaccinatie worden gesteld.
 • Als u niet of niet-volledig bent gevaccineerd mag u niet naar de Verenigde Staten reizen.
  • Er is maar een heel korte lijst van uitzonderingen op de vaccinatieverplichting. Het gaat dan onder andere om immigranten, kinderen onder de 18 jaar, medisch vrijgestelden. Zie hiervoor de website (informatie in het Engels).
 • Een digitaal bewijs van vaccineren wordt geaccepteerd, maar print uw vaccinatiebewijs voor de zekerheid ook uit. Zie de voorwaarden van de CDC.

Als u niet-volledig bent gevaccineerd maar wel toestemming heeft om naar de Verenigde Staten te reizen op basis van een uitzondering, moet u zich binnen 3 tot 5 dagen na aankomst laten testen. Wij raden u aan voor uw reis deze afspraak te maken. Uw luchtvaartmaatschappij kan hier om vragen bij het boarden. Blijf thuis of op uw hotelkamer en ga in zelfisolatie voor 7 dagen ook al is de test negatief. Advies voor alle reizigers is om u 3-5 dagen na aankomst te laten testen.

Meer informatie (in het Engels) kunt u lezen op de website van het CDC.

Reisadvies Vietnam

Update 28 april 2022: Het reisadvies voor Vietnam is geel. Er zijn geen quarantaineverplichtingen meer. De volgende inreisvoorwaarden gelden:

 • U heeft een visum nodig om Vietnam in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam of via een E-Visa (visa upon arrival), en;
 • U moet in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat, dat niet ouder dan 72 uur voor vertrek is afgenomen, of u moet in het bezit zijn van een gecertificeerd negatief antigeensneltestresultaat, dat niet ouder is dan 24 uur voor vertrek. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn uitgezonderd van het laten zien van een negatief PCR-testresultaat of antigeensneltestresultaat, en;
 • Aangeraden is om de “PC-COVID”-applicatie op uw smartphone hebben. Deze kan nodig zijn voor toegang tot winkels, hotels en andere horecagelegenheden. De applicatie kunt u downloaden via Ứng dụng phòng, chống dịch Covid-19 Quốc gia (pccovid.gov.vn). Het is niet verplicht maar er kan naar de QR-code gevraagd worden om te scannen.
 • Volledig gevaccineerde reizigers worden geadviseerd om een uitgeprint vaccinatiebewijs mee te nemen. Het Nederlandse coronavaccinatiebewijs wordt door Vietnam geaccepteerd. Op de website van de overheid van Vietnam (informatie in het Engels), onder punt 5.45 vindt u een voorbeeld van het Nederlands vaccinatiebewijs.
 • Als u onderweg naar Vietnam een overstap maakt in een ander land, wordt u geadviseerd zich op de hoogte te stellen van de specifieke COVID-transitregels van dat land.
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Bij binnenkomst kan om een medische reisverzekering worden gevraagd die minimaal USD 20.000 dekt.

Reisadvies Zambia

Het reisadvies voor Zambia voor het grootste deel geel en deels rood. Reis in Zambia niet naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique.

Om Zambia in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Zambia heeft ingesteld. De inreisvoorwaarden zijn verschillend voor reizigers die gevaccineerd zijn en reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Bent u volledig gevaccineerd? U moet een bewijs van volledige vaccinatie laten zien. Dat betekent dat u een volledige dosis van een vaccin moet hebben gehad. Bijvoorbeeld 1e en 2e dosis van een 2-dosis vaccin.

Bent u niet volledig gevaccineerd? Dan moet u een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag voor aanvang van de reis laten zien, deze testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur bij het boarden van het vliegtuig. U moet de test ook online laten verifiëren via de website van Global Haven (informatie in het Engels).

Let er op dat luchtvaartmaatschappijen andere regels kunnen hanteren. Informeer u voor uw vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij wat de maatregelen zijn. Het kan zijn dat een medische gezondheidsverklaring één van de voorwaarden is.

Kunt u voor aanvang van de reis  geen negatieve COVID-19 PCR-testuitslag laten zien? Bij aankomst laat u een COVID-19 afnemen.

Voor kinderen onder de 12 jaar gelden deze voorwaarden niet.

Bij aankomst in Zambia krijgen alle reizigers een temperatuur controle. Ook moeten alle reizigers een  ingevuld gezondheidsformulier laten zien.

Alle reizigers die Zambia willen verlaten, moeten via de luchtvaartmaatschappij of het land van bestemming nagaan of het nodig is een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag te laten zien.

Reisadvies Zimbabwe

Het reisadvies voor Zimbabwe is geel. Om Zimbabwe in te reizen moet u een negatief COVID-19-PCR-testresultaat hebben, dat niet ouder is dan maximaal 48 uur voor vertrek naar Zimbabwe. Alle reizigers die in Zimbabwe aankomen, moeten de COVID-19-PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem. Als u COVID-19-symptomen heeft of u kunt geen negatief COVID-19-PCR-testresultaat laten zien, dan mag u Zimbabwe niet inreizen.

Voor volledig gevaccineerden is er geen quarantaineverplichting meer na aankomst als zij een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Voor andere reizigers geldt wel nog een quarantaineverplichting van 10 dagen op eigen kosten.

Bij vertrek uit Zimbabwe moet u bij het aan boord gaan ook een negatief COVID-19-PCR-testresultaat van niet ouder dan 48 uur laten zien. U moet dan ook het COVID-19-PCR-testresultaat digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem.

Reisadvies Zuid-Korea

Het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. Voor die grenszone geldt code rood.

Reizigers kunnen maximaal 90 dagen zonder visum naar Zuid-Korea reizen onder bepaalde voorwaarden: u moet in het bezit zijn van een Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA) om Zuid-Korea visumvrij binnen te reizen. U kunt uw K-ETA-aanvraag maximaal 24 uur voor uw geplande vertrek naar Zuid-Korea invullen om goedkeuring te krijgen. De kosten zijn voor eigen rekening. De goedkeuring is vanaf de datum van goedkeuring 2 jaar geldig. Informatie en aanmelding via de website K-ETA lezen (informatie in het Engels).

Deze goedkeuring geldt niet voor lang verblijf en werk in Zuid-Korea.

Sinds 1 april 2022 is het mogelijk voor reizigers die in het buitenland volledig zijn gevaccineerd en enkele verplichte (vaccinatie)documenten (waaronder een negatief PCR-COVID-19-testresultaat) hebben geupload via een speciale website om een zogenaamde Q-code te verkrijgen, zonder quarantaine in Zuid-Korea te verblijven. Lees meer informatie op de website van de overheid van Zuid-Korea (informatie in het Engels).

De PCR-COVID-19-test (met negatief testresultaat) moet worden gedaan binnen 48 uur voor de vertrekdatum naar Zuid-Korea.

Na aankomst in Zuid-Korea mogen reizigers met openbaar vervoer of taxi rechtstreeks naar hotel of andere locatie gaan. Wel moet de reiziger binnen 24 uur na aankomst een PCR-COVID-19-test doen bij een medisch gezondheidscentrum in de buurt (= “Gu”) waar men verblijft.

Meer informatie over het in- en uitreizen van Zuid-Korea vindt u op de website van de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag en op de website van de Zuid-Koreaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Reisadvies Zuid-Soedan

Het reisadvies voor Zuid-Sudan is code rood. Gaa niet in Zuid-Soedan op vakantie.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

2.6/5 - (16 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!