Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij

Geplaatst door Redactie op 6 februari 2020 om 15:00 in de categorie Algemeen nieuws, Bestemmingen

Eiland©Quimono-Pixabay

Lees de update reisadviezen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Welke reisadviezen zijn er en voor welke bestemmingen geldt een negatief reisadvies? Dit geldt niet alleen voor bestemmingen, maar ook voor orkanen en ziektes zoals het coronavirus en ebola. Laatste update: 11 februari 2020 in verband met het Coronavirus. Lees ook: Dit doen cruisemaatschappijen tegen het coronavirus.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Het zogeheten negatief reisadvies is bij het grote publiek het bekendst, maar er zijn meer gradaties. Welke reisadviezen zijn er?

Vier reisadviezen

 • Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden.
 • Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ


Update reisadviezen in verband met coronavirus:

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. Het virus geeft luchtwegklachten. Het coronavirus verspreidt zich verder in China.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 7 februari 2020: Om de verspreiding van het coronavirus uit China naar De Verenigde Staten van Amerika te voorkomen kunnen er restricties zijn. Komt u uit, of vliegt u via China? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Reisadvies Laos

Update 7 februari 2020:  Het coronavirus verspreidt zich verder in China maar mogelijk ook in de naburige landen zoals in Laos.

Reisadvies Maleisië

Update 7 februari 2020: Er zijn in Maleisië ook een aantal mensen met het coronavirus besmet. Om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China naar Maleisië te voorkomen zijn er immigratiebeperkingen.

Reisadvies Suriname

Update 5 februari 2020: De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China te verkleinen. Er zijn immigratiebeperkingen voor reizigers naar Suriname. Voor heel Suriname geldt code geel.

Reisadvies Mongolië

Update 5 februari 2020: De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China te verkleinen. Vanaf 1 februari 2020 tot 2 maart 2020 zijn er immigratiebeperkingen voor reizigers naar Mongolië vanuit het Chinese vasteland. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Reisadvies Singapore

Update 10 februari 2020: Ook in Singapore zijn er besmettingsgevallen. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij de grensovergangen en luchthavens. Houd hier rekening mee. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Singaporese overheid de maatregelen aangescherpt. De overheid adviseert grote, niet-essentiële evenementen in Singapore uit te stellen of te annuleren. Voor evenementen die wel doorgaan zijn  aanvullende voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Meer daarover is te lezen op de site van het ministerie van gezondheid van Singapore.

Negatief reisadvies China

Update 30 januari 2020: De Chinese overheid neemt zeer strenge maatregelen om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Reis niet naar de provincie Hubei. U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen. Reis alleen naar de rest van het Chinese vasteland als dit noodzakelijk is. Op het hele Chinese vasteland is het openbare leven zo goed als tot stilstand gekomen en gelden strenge reisbeperkingen. Er rijdt steeds minder openbaar vervoer. Ook zijn er steeds minder (inter)nationale vluchten. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten. De maatregelen hebben een zeer grote impact op het dagelijks leven. De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet. Neem contact op met uw reisorganisatie over voorgenomen reizen naar China.

Update 29 januari 2020: Het reisadvies voor China en Tibet is aangescherpt. Voor heel China en Tibet geldt nu code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. De Chinese overheid heeft maatregelen genomen om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. U kunt de steden in de provincie Hubei niet via de weg, per trein en door de lucht in- en uitreizen. Op bijna het hele Chinese vasteland is het openbare leven tot stilstand gekomen en gelden er reisrestricties en toegangs- en vertrekbeperkingen voor bepaalde gebieden. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. De vakantieperiode vanwege Chinees Nieuwjaar is voorlopig verlengd tot 3 februari 2020 en scholen zijn dicht tot 17 februari 2020. Ook bedrijven en overheidsorganisaties zijn door de Chinese overheid gevraagd langer dicht te blijven. Toeristische locaties en attracties zijn tot nader order gesloten. Dit leidt tot aanzienlijke gevolgen in heel China en beperkt de mogelijkheden voor vervoer, toerisme en het dagelijks leven. De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet.

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. De longziekte brak het eerst uit in de stad Wuhan in de provincie Hubei. Het virus geeft luchtwegklachten en breidt zich binnen China snel uit. De Nederlandse overheid heeft inmiddels voor Hubei code oranje afgekondigd. Dat betekent dat reizen wordt ontraden.

Andere reisadviezen voor China: In de provincie Xinjiang kunnen ook buitenlanders streng gecontroleerd worden (aan de grens en in de provincie). Ook bij de grensovergangen tussen het Chinese vasteland en Hongkong SAR zijn er strenge controles aan de vastelandzijde. Tijdens controles kunt u gefotografeerd worden en kan om uw gegevens en telefoonnummer gevraagd worden. Houd er ook rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur waar informatie op kan staan gecontroleerd kan worden.

De Chinese autoriteiten eisen bij een visumaanvraag naast uw huidige paspoort ook uw voorgaande paspoort als uw huidige paspoort van na 1 januari 2014 is. In het grootste deel van China geldt dat het er veilig is. Alleen voor de provincie Xinjiang geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Verder gelden er nogal wat speciale regels voor reizen naar China. Lees daarom het volledige reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Hongkong en Macau

Update 11 februari 2020: De lokale autoriteiten in Hongkong SAR hebben nieuwe maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Er gaan geen treinen of veerdiensten meer van of naar het Chinese vasteland. De meeste grensposten zijn gesloten voor passagiersvervoer. De meeste grensposten zijn gesloten voor passagiersvervoer. Alleen de grensovergangen bij Shenzhen Bay, de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug en het vliegveld zijn open.

De cruiseterminals van Hongkong SAR zijn dicht. Er varen geen veerboten meer tussen Hongkong SAR en het Chinese vasteland en geen veerboten tussen Hongkong SAR en Macau SAR. De veerbootdiensten, die direct naar de terminal van het vliegveld van Hongkong SAR gaan, zijn wel open. Check voor u vertrekt naar het vliegveld of er aanpassingen zijn in het vaarschema van de veerbootdiensten naar de luchthaven.

Het aantal vluchten vanuit de rest van China is ingeperkt. Er zijn extra medische controles bij inkomende en uitgaande reizigers.

Vanaf 8 februari 2020 moeten alle reizigers, die Hongkong SAR binnen reizen en in de afgelopen 14 dagen op het Chinese vasteland zijn geweest, verplicht 14 dagen in quarantaine. Voor passagiers die in Hongkong SAR overstappen op een andere vlucht op de luchthaven van Hongkong SAR gelden er geen quarantaine-beperkingen.

Openbare plaatsen zoals musea, sportfaciliteiten en stranden zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Tot 16 februari 2020 zullen medewerkers van de lokale overheid thuis werken, met uitzondering van medewerkers werkzaam bij de hulpdiensten en andere belangrijke diensten. De lokale overheid roept andere organisaties op dit advies te volgen. Scholen blijven tot 2 maart 2020 dicht.

Update reisadviezen

Reisadvies Australië: bosbranden in het zuidoosten van Australië

Update 4 februari 2020: Op dit moment zijn nog veel bosbranden actief in verschillende deelstaten in Australië, vooral in het zuidoosten van Australië. Houd er rekening mee dat de situatie van de bosbranden kan veranderen. Door bosbranden is de luchtkwaliteit in sommige delen van het land zeer slecht. Vooral rond de hoofdstad Canberra en grote delen van het kustgebied van New South Wales, met inbegrip van Sydney en om Sydney heen. Voor dat gebied geldt nu code geel. Code oranje is weer ingetrokken. De rook kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral mensen met astmatische klachten en jonge kinderen lopen ernstige gezondheidsrisico’s. Volg alle adviezen op van de lokale autoriteiten, volg het nieuws op (lokale) radio AM666 en televisie.

Blijf weg uit de gebieden waar branden woeden zoals te zien is op de app ‘Fires Near Me NSW’.


Eerdere reisadviezen

Reisadvies Afghanistan

Update 30 september 2019: Voor heel Afghanistan geldt een negatief reisadvies (code rood) Reis niet naar Afghanistan. Er vinden regelmatig aanslagen plaats. De veiligheidssituatie voor Nederlanders in Afghanistan is slecht. Westerlingen zijn een doelwit van aanslagen en ontvoeringen.

Negatief reisadvies Algerije

Laatst bijgewerkt 11 december 2019. Voor een groot deel van Algerije geldt een negatief reisadvies of wordt reizen ontraden.

 • Reis niet naar de grensgebieden met Tunesië (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije), Marokko (in het zuidwestelijke deel van Algerije), Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief. Er is een groot risico op ontvoeringen en zware criminaliteit;
 • Reis ook niet naar de afgelegen gebieden in het noordoosten van Algerije rond de steden Tizi-Ouzou, Bouira, Boumerdès, Béjaïa). In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief.

Voor de rest van Algerije geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Rond of na afloop van de presidentsverkiezingen van 12 december 2019 kunnen er demonstraties zijn in de hoofdstad Algiers en in andere grote steden. Hierbij kan geweld worden gebruikt.

Reisadvies Albanië

Update 30 september 2019: Voor Albanië gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel komt er veel criminaliteit voor, oa auto-inbraken en zakkenrollerij. In de hoofdstad Tirana en op andere plaatsen in het land komen regelmatig demonstraties voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn. Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden. Demonstraties in Albanië kunnen gewelddadig verlopen. Vermijd demonstraties.

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Laatst bijgewerkt: 11 december 2018. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code geel. Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Reisadvies Angola

Voor Angola geldt code geel, behalve voor de grensstrook in het noordwesten. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Argentinië

Update 19 november 2018: Voor heel Argentinië geldt code geel, vanwege criminaliteit in het land. Boek hier je Argentinië-vakantie.

Reisadvies Armenië

Update 23 december 2019: De algemene veiligheidssituatie in Armenië is verbeterd. Daarom is de kleur van het reisadvies voor het grootste deel van het land aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘groen’. Alleen voor het oostelijk grensgebied met Azerbeidzjan geldt een negatief reisadvies. Er geldt alleen nog een negatief reisadvies voor de regio Nagorno-Karabach die door Azerbeidzjan betwist wordt. De grens tussen beide landen is gesloten. Er geldt ook een negatief reisadvies voor een grenszone van 5 kilometer met Azerbeidzjan. Vooral in de gebieden tussen de steden, Baghanis, Voskepar en Kirants aan de oude Nojemberjan-ldshewan-route, vinden soms beschietingen plaats. Als u toch deze weg neemt, omdat het op dat moment de enige doorgaande weg is tussen Tbilisi en Jerevan, neem dan de ‘omweg’ vanaf Baghanis naar Voskepar. Dit ligt verder van de grens met Azerbeidzjan. Door gevechten in het verleden is een niet-officiële grens ontstaan tussen de regio Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Er liggen landmijnen in delen van dit niet-officiële grensgebied.  Ook de grens tussen Turkije en Armenië is gesloten vanwege politieke spanningen tussen beide landen. Verder kunnen in Armenië zware aardbevingen voorkomen. LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Houd daar rekening mee. Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij Kras.

Reisadvies Belize

Update 5 juni 2018: Voor Belize geldt code geel. Vooral het zuiden van Belize-City, San Pedro en Caye Caulker kennen veel criminaliteit. Ook zijn er veiligheidsrisico’s in het grensgebied van Belize en Guatemala.

Reisadvies Bangladesh

Op 1 juli 2016 is een restaurant in Dhaka in de wijk Gulshan II aangevallen. Er was sprake van een gijzeling die inmiddels is beëindigd. In het hele land zijn veiligheidsrisico’s (code geel). In januari 2017 waarschuwt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een verhoogde terrorismedreiging. In het zuidoosten rond de stad Bandarban en langs een deel van de grens met Birma/Myanmar wordt reizen ontraden (code oranje). Er is speciale toestemming nodig voor een bezoek aan Chittagong Hill Tracts. En in verschillende delen van Bangladesh zijn piraten actief. Mijd plaatsen waar regelmatig buitenlanders komen en verplaats u zoveel mogelijk per auto.

Reisadvies Benin

Laatst bijgewerkt 13 mei 2019: Het reisadvies voor het noorden van Benin is aangescherpt. Er geldt nu een negatief reisadvies voor de nationale parken Pendjari en Parc W, en het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Niger (code oranje). Hier kunnen (terroristische) aanslagen en ontvoeringen plaatsvinden. De kans op demonstraties en ongeregeldheden is aanwezig na de presidentsverkiezingen van 28 april 2019. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Voor de rest van Benin zijn veiligheidsrisico’s  (code geel).

Reisadvies Bolivia

Bijgewerkt 11 december  2019: De veiligheidssituatie in Bolivia is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor Bolivia verlaagd naar code geel. Alleen voor de stad Cochabamba en de regio Chapare geldt nog code oranje. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar die gebieden. Na de presidentsverkiezingen braken november stakingen en demonstraties uit. De politieke en veiligheidssituatie blijft de komende maanden onzeker.

Reisadvies Brazilië

Update 5 november 2018: Voor heel Brazilië geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Brazilië veiligheidsrisico’s zijn. Op vliegvelden, trein- en busstations, rond stadions en rond hotels worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Mijd de favela’s in de grote steden en wees extra alert tijdens demonstraties. Er bestaat een verhoogde kans op berovingen, waarbij vaak geweld gebruikt wordt. Vermijd demonstraties en wees alert op de uitbraak van gele koorts. Boek hier een vakantie naar Brazilië.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 10 januari 2019: Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code groen. Wel vinden nog herstelwerkzaamheden na het orkaanseizoen van 2017 plaats. Het orkaanseizoen duurt van juni tot en met oktober. Op het bezit en gebruik van drugs staan zware straffen.

Reisadvies Chili

Update 28 januari 2020: De noodtoestand in Chili is weer opgeheven. wel zijn er in verschillende steden nog demonstraties waarbij geweld kan voorkomen. Voor heel Chili geldt code geel. In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen.  Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus. In regio IX (Araucanía, de streek rond de stad Temuco) zijn spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.

Reisadvies Cuba

Update 5 april 2018: Voor  Cuba geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Desondanks is Cuba relatief veiliger dan andere landen in Midden- en Zuid-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. In toeristische gebieden zijn zakkenrollers actief. Pas op voor zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’. Van juni tot oktober kunnen op Cuba tropische stormen en orkanen voorkomen. Pinnen levert vaak problemen op dus neem voldoende contant geld mee. Voor reizen van en naar Cuba via de Verenigde Staten gelden speciale voorwaarden.

Reisadvies Cambodja

Update: 11 februaro 2020. Voor heel Cambodja geldt code geel. De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Vermijd protesten en demonstraties. De veiligheidssituatie is verbeterd in de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Daar gold tot januari 2018 een negatief reisadvies (alleen noodzakelijke reizen/code oranje), maar sindsdien geldt er een lichter reisadvies: code geel (er zijn veiligheidsrisico’s). Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij de grensovergangen en luchthavens.

Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen. Vooral in de grensgebieden met de buurlanden. Komt u waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij het gebied. Let op bij reizen naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed aangegeven in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Wees alert. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Reisadvies Columbia

Update 25 november 2019: De afgelopen dagen hebben grote demonstraties plaatsgevonden in verschillende steden in Colombia. In sommige gevallen zijn winkels en gebouwen geplunderd en vernield. Ook zijn er gewonden gevallen. Colombiaanse veiligheidseenheden treden op en kunnen traangas gebruiken om menigten uit elkaar te halen. De komende dagen kunnen deze protesten aanhouden en gewelddadig zijn. Lokale autoriteiten kunnen een avondklok of een alcoholverbod instellen. Wees extra voorzichtig overdag en ga in de avond niet de straat op. Houd het lokale nieuws in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Er gelden verschillende veiligheidsrisico’s voor de regio’s in het land. In verschillende regio’s van Colombia zijn gewapende groeperingen en drugsbendes actief. Zij voeren een gewapende strijd met elkaar en met het leger. Dit komt vooral door drugsproductie, drugstransport en illegale mijnbouw. Deze groepen zijn erg gewelddadig. De centrale overheid van Colombia is in deze regio’s bijna niet aanwezig. Voor de grens met Venezuela geldt een negatief reisadvies. Voor onderstaande gebieden in Colombia geldt een negatief reisadvies (code rood):
-De grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama;
-het noordoosten van het departement Antioquia;
-het zuiden van het departement Bolívar;
-het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
-het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
-het westen van het departement Cauca;
-het westen van het departement Nariño;
-het noordelijke deel van het departement Caquetá;
-het westen van het departement Putumayo;
-het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s;
-het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden;
-het noorden en het oosten van het departement Norte de Santander (de regio Catatumbo en het grensgebied). Met uitzondering van de stad Cúcuta. Hier gelden veiligheidsrisico’s;
-het departement Arauca.

Maak alleen noodzakelijke reizen(code oranje) naar:

-het zuiden van het departement Cordoba;
-het noorden van het departement Antioquia;
-het zuidwesten van het departement Norte de Santander;
-het oosten van de departement Nariño. Dit advies geldt niet voor de stad Pasto, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
-het oosten van het departement Putumayo;
-het oosten van het departement Cauca. Dit advies geldt niet voor de stad Popayán, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
-het centrale gelegen zuidelijke en oostelijk deel van het departement Caquetá. Dit advies geldt niet voor de stad Florencia, die bezocht kan worden als u op blijft letten. Er gelden veiligheidsrisico’s. Reis alleen rechtstreeks per vliegtuig naar Florencia. Kan dat niet? Reis dan niet naar Florencia;
-het centrale deel van het departement Meta. Dit advies geldt niet voor de stad Villavicencio en directe omgeving, die bezocht kan worden, maar blijf opletten. Er gelden veiligheidsrisico’s.
-het noorden van het departement Casanare;
-het noorden en het oosten van het departement Vichada;
-het oosten van het departement Guainía.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze gebieden en alleen onder begeleiding van ervaren Colombiaanse gidsen of zakenpartners die het gebied goed kennen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies Democratische Republiek Congo

Bijgewerkt 28 mei 2019: Voor De Democratische Republiek Congo gelden code oranje en code rood. President Tshisekedi is op 24 januari 2019 aangetreden. De veiligheidssituatie, met name in de hoofdstad Kinshasa, is relatief rustig. In verband met ebola heeft buurland Rwanda zijn grenzen gesloten voor inwoners van de getroffen gebieden.

Reis niet naar de volgende provincies: Kasai; Kasai-Central; Kasai-Oriental; Ituri; Tanganyika; Maniema (met uitzondering van de stad Kindu); Noord-Kivu (met uitzondering van de stad Goma); Zuid-Kivu (met uitzondering van de stad Bukavu). In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook vinden er gevechten plaats tussen deze groepen en het leger/politie. Deze provincies zijn nu een ‘militaire zone’. Het geweld heeft gezorgd voor grote groepen ontheemden. In het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn regelmatig gevechten tussen het leger van de DRC, de vredesmacht van de Verenigde Naties en gewapende groepen. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar.

Er zijn in deze provincies ook regelmatig spanningen met buurlanden. De gespannen situatie in Burundi kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in de provincie Zuid-Kivu. Vooral in het gebied rondom de stad Uvira is dat het geval. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa en de Luba-milities. Ook in Maniema komen nu conflicten voor.

Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga
In de provincie Noord-Kivu komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken. Het is daarom niet veilig om naar de provincie Noord-Kivu te reizen.

Op 1 augustus 2018 meldden de autoriteiten dat in het noordoosten van de DRC, rond de stad Beni in de provincie Noord-Kivu, opnieuw ebola uit was gebroken. De autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Een belangrijke maatregel zijn medische controles op de volgende locaties:

Luchthavens in de steden Kinshasa en Goma.
-Havens bij het Edwardmeer, het Kivumeer en het Albertmeer.
-Verschillende grensovergangen met de buurlanden Uganda, Rwanda en Tanzania.
-Luchthavens van de steden Addis Abeba en Nairobi waarop direct vanuit de DRC wordt gevlogen.
Medische controles bestaan onder andere uit het opnemen van de lichaamstemperatuur. Als mensen koorts hebben, kunnen ze in tijdelijke quarantaine worden geplaatst. Houd hier rekening mee als u via deze landen de DRC inreist of uitreist.

Reisadvies Costa Rica

Update 9 juli 2019: Door stakingen en protesten kunnen wegen geblokkeerd zijn. Dit kan dan grote opstoppingen geven die lang kunnen duren. Bij het weghalen van wegversperringen door de politie kan geweld worden gebruikt, zoals het gooien van stenen of het gebruik van traangas.  Voor Costa Rica geldt reisadvies code geel. Dat betekent dat er in het hele land veiligheidsrisico’s zijn. Het aantal moorden is hoog en neemt toe. Van juni tot en met november kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Voor de kust kunnen gevaarlijke stromingen staan. Een visum voor verblijf is niet altijd negentig dagen geldig. Let op bij de grenzen met Panama en Nicaragua.

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update  21 december 2018: Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen buiten de all-inclusive vakantieparken. Dit heeft te maken met criminaliteit. Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen in het grensgebied met Haïti. Op de weg in het grensgebied komen gewapende overvallen voor. Ook kan het lokaal onrustig zijn door spanningen tussen Dominicanen en Haïtianen. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de regio zijn veel controleposten ingericht door de politie. Daar komt veel corruptie voor en ontstaan soms gevaarlijke situaties. Wees alert bij het oversteken van de grens en reis niet als het donker is.  LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) worden niet algemeen geaccepteerd in de Dominicaanse Republiek. Dit is vooral buiten de vakantieparken en resorts. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Egypte

Update 30 september 2019: Eind september zijn er protesten geweest tegen de regering. Er is een verhoogd risico op demonstraties in de hoofdstad Caïro en in andere grote steden. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

In het hele land is er een verhoogde kans op politieke onrust. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. De autoriteiten nemen verscherpte veiligheidsmaatregelen. Er is meer politie en militair personeel zichtbaar in openbare plaatsen, bij overheidsgebouwen, kerken en plaatsen waar veel mensen komen. Blijf weg bij overheidsgebouwen. Vooral die van de veiligheidsdiensten. Vermijd publieke plaatsen waar veel mensen samenkomen.
De veiligheidssituatie in een deel van de Zuid-Sinaï en de Nijldelta is verbeterd. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door de overheid. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met veiligheidsrisico’s, er zijn meerdere controleposten op deze wegen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï in het gebied boven de St Katherine-Nuweiba road.
Voor het gebied vanaf Matruh aan de Middellandse Zee en Port Said geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel). Voor het gebied tussen Beni Suef, Aswan en de Rode Zee geldt eveneens code geel. Voor het gebied dat grofweg ten westen van de Nijl tot aan de Libische grens loopt, geldt code oranje (reizen wordt ontraden, maak alleen noodzakelijke reizen). Er geldt een negatief reisadvies (code rood) voor het grensgebied met Libië, de Halaíb-driehoek in het zuiden aan de grens van Sudan en de Rode Zee, voor Bir Tawil in Zuid-Egypte en voor de Noord-Sinaï. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van het van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road (code oranje). Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Tref dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die de omgeving goed kennen.

Reisadvies Ecuador

Update 15 oktober 2019: De demonstraties en wegblokkades zijn opgeheven. Hierdoor kan weer normaal tussen steden en dorpen worden gereisd. De kleur van het reisadvies gaat van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). Toeristische reizen worden niet meer afgeraden. Voor een brede grensstrook met Colombia geldt een negatief reisadvies / code rood. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi naar Colombia. Vanaf 22 juli 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Sinds 21 augustus 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige reisverzekering met dekking voor medische kosten te hebben. Boek hier een reis naar Ecuador.

Reisadvies Ethiopië

Update 12 november 2019: Er zijn politieke onlusten in de regio Oromia. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Oromia (code oranje). In het hele land kunnen spanningen tussen bevolkingsgroepen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld. Houd hier rekening mee. In de hoofdstad Addis Abeba zijn buitenlanders vaak doelwit van criminelen.

In het hele land kunnen spanningen tussen bevolkingsgroepen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld. Houd hier rekening mee. In de hoofdstad Addis Abeba zijn buitenlanders vaak doelwit van criminelen. Op 22 juni 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de stad Bahir Dar. In de hoofdstad Addis Abeba zijn aanslagen gepleegd op militairen en op militaire doelen. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Voor onderstaande gebieden in Ethiopië geldt een negatief reisadvies (code rood):

 • Het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. U kunt wel reizen naar de toeristenattracties zoals Debre Damo en Yeha. Die liggen naast de hoofdweg van Axum naar Adigrat;
 • De gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen met uitzondering van Djibouti en de grensovergang naar Soedan bij de plaats Metema;
 • De Somali-regio met uitzondering van Siti Zone en de stad Jijiga. De stad is bereikbaar per vliegtuig;
 • De Siti Zone binnen 10 kilometer van de grens met Somalië;
 • De regio Gambella;
 • De grens tussen Ethiopië en Kenya, inclusief de stad Moyale.

Voor onderstaande gebieden wordt reizen ontraden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar:

 • De Siti Zone en de stad Jigjiga in de Somali regio;
 • Het grensgebied tussen Afar en Siti Zone (Somali);
 • De Sidama Zone, met uitzondering van de stad Awasa;
 • De stad Metema;
 • De stad Asosa en de regionale staat in Benishangul Gumuz. De stad Asosa is bereikbaar met het vliegtuig;
 • De zones Kelam Wollega, West-Wollega en Oost-Wollega in Oromia;
 • De zones Oost- en West-Guji in Oromia.

In de regio Sidama (ten zuiden van de stad Awasa) en de stad Awasa zijn in juli 2019 onlusten ontstaan na uitstel van het referendum over de onafhankelijkheid van dit gebied. Naar aanleiding hiervan is de zuidelijke regio onder militair bestuur gesteld. Het referendum is nu aangekondigd voor 13 november 2019. In aanloop naar het referendum kunnen de spanningen weer oplopen als de datum van het referendum dichterbij komt. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Sidama.

Voor de rest van Ethiopië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s met name vanwege de criminaliteit, ontvoeringen en demonstraties. Er kunnen oplopende spanningen zijn in de buurt van bedrijven die in handen zijn van buitenlanders.

Reisadvies Fiji

Update 29 augustus 2018: Voor heel Fiji geldt code geel. Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 11 februari 2020: Op 2 februari heeft de Filipijnse overheid besloten geen reizigers meer toe te laten die de afgelopen 14 dagen in China, inclusief Hongkong, Macau en Taiwan zijn geweest. Dit geldt niet voor terugkerende Filippino’s en houders van permanente verblijfsvergunningen afgegeven door de Filipijnen. Deze mogen nog wel terugkeren uit deze gebieden, maar gaan dan 14 dagen in quarantaine. Reizigers met de Filipijnse nationaliteit of met een Filipijnse permanente verblijfsvergunning mogen de Filipijnen niet uitreizen en overstappen via deze landen. De reisbeperkingen gelden ook voor passagiers die alleen overstappen in deze gebieden.

De Taal-vulkaan, 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, is nog steeds actief. De overheid heeft het alert niveau voor de vulkaan verlaagd (naar niveau 3). Dit betekent dat een uitbarsting nog steeds mogelijk is maar dat het gevaar minder is. Vermijd het gebied 7 km rond de vulkaan Taal. Volg de aanwijzigingen van de lokale autoriteiten op en houd het lokale nieuws goed in de gaten. Het internationale vliegverkeer kan vertraagd zijn of uitvallen. Het is nu verboden om naar de Taal vulkaan te gaan. Bent u in het gebied rond de vulkaan? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Door maatregelen van de overheid is de veiligheidssituatie van de kuststrook van het eiland Palawan verbeterd. Daarom is het reisadvies voor de kuststrook van het eiland verlaagd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). Het risico op ontvoering in de zee ten zuiden van Palawan (Suluzee) blijft hoog. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Het noorden van het eiland Luzon kampt met de gevolgen van tyfoon Mangkut van 15 september. Er is veel schade. Bent u in de Filipijnen of reist u naar de Filipijnen, houd dan rekening met problemen als u naar het noorden van Luzon wilt reizen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. De Filipijnse overheid heeft besloten het eiland Boracay vanaf 26 april 2018 voor een periode van tenminste 6 maanden te sluiten voor alle toeristen. De veiligheid is verbeterd voor de eilanden Siquijor en Camiguin en de zuidelijke kuststreken van de eilanden Negros, Cebu en Bohol. Daarom is het advies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen’ (oranje) naar ‘let op veiligheidsrisico’s’ (geel). Voor delen van de Filippijnen geldt een negatief reisadvies (code rood). Het gaat met name om gebieden in het zuiden. Reis niet naar:

Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM):

 • Basilan Province;
 • Lanao del Sur;
 • Maguindanao;
 • Sulu en Tawi Tawi;
 • de omringende wateren van zuidwest-Mindanao en de Sulu-eilandengroep.

Cotabato (regio XII):

 • Zuid-Cotabato;
 • Cotabato;
 • Sultan Kudarat;
 • Sarangani.

Zamboanga Peninsula (regio IX):

 • Zamboanga Sibugay;
 • Zamboanga del Sur.

Noord Mindanao (regio X):

 • Lanao del Norte;
 • Misamis Occidental.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke toeristische kust- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de eilanden Basilan, Tawi Tawi en Sulu. In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ontvoerd in het zuiden van het eiland Palawan, op eilanden binnen de Sulu-archipel en in delen van het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord.
In de wateren rondom zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep komt piraterij voor. Reis niet naar de actieve vulkanen Bulusan en Mayon. Voor deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag u niet komen.

Reisadvies Frankrijk

Update 16 oktober 2019: Voor Frankrijk geldt code groen. Vanwege aanslagen in Lyon (mei 2019) en Straatsburg (december 2018) zijn verscherpte grenscontroles en belangrijke plaatsen worden extra bewaakt. Ook zijn er extra identiteitscontroles en bagagecontroles op wegen, stations, vliegvelden en in het openbaar vervoer. De maatregelen kunnen leiden tot vertraging bij het reizen.

Reisadvies Frans Guyana

Update 16 oktober 2019: Voor Frans Guyana geldt code geel. In de steden Cayenne, Kourou en St. Laurent komt veel criminaliteit voor. Denk aan gewapende overvallen. Dat gebeurt te voet, maar er zijn ook criminelen die opereren met scooters. Soms wordt daarbij geweld gebruikt met messen of kleine vuurwapens.

Reisadvies Gambia

Update 16 oktober 2019: Voor heel Gambia geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In januari 2017 heeft in Gambia een vreedzame machtswisseling plaatsgevonden. De Senegalese troepen die namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) het land zijn binnengetrokken, zijn nog steeds in Gambia. Door de politieke situatie in het land bestaat in heel Gambia een risico op spanningen en onrust. Wees alert en vermijd grote bijeenkomsten. Houd rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij controleposten als u door het land reist. Wilt u de grens over tussen Gambia en de Casamance in Senegal? Volg de lokale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het nieuws en de sociale media.

Reisadvies Griekenland

Update 14 januari 2019: Voor Griekenland geldt code groen. In de zomer en bij lange droogte kunnen bosbranden voorkomen. Verder bestaat in Griekenland de kans op aardbevingen.

Reisadvies Guatemala

Update 18 november 2019:  Voor Guatemala geldt code geel. De noodtoestand in verschillende steden en departementen is ingetrokken. De vulkaan Fuego blijft actief en er zijn veiligheidsrisico’s. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar de vulkaan Fuego. Informeer u goed voordat u de vulkaan gaat bezoeken. Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

De vulkaan Fuego is op 3 en 6 juni 2018 uitgebarsten. Er zijn dodelijke slachtoffers gevallen. De Guatemalteekse overheid heeft alle reizen naar de vulkaan verboden. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Voor het gebied direct rond de vulkaan geldt een negatief reisadvies (code rood)Voor heel Guatemala geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Bij de grensovergangen met Honduras, El Salvador en Belize kan het gevaarlijk zijn vanwege de smokkel van drugs, wapens of gestolen auto’s. In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kan het land getroffen worden door orkanen en tropische stormen.

Reis in Petén alleen met een door de toeristenorganisatie INGUAT erkend vervoersbedrijf. Wees voorzichtig in dit gebied. Er is aanhoudend drugsgeweld en er komen gewapende overvallen voor. Wilt u reizen naar het archeologisch gebied van Tikal? Reis dan bij voorkeur onder politiebegeleiding naar dit gebied. Vraag dit voor uw vertrek na bij uw reisorganisatie. Reist u met privé-vervoer? Sluit u dan aan bij de begeleide colonne van busjes van reisbureaus. Reis in geen geval met busjes die zonder vergunning werken. Die zijn meestal van criminele bendes.

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 28 januari 2020: Op 29 december 2019 is een nieuwe president gekozen. Nog niet alle partijen hebben de uitslag geaccepteerd. Er kunnen, vooral in de hoofdstad Bissau, demonstraties zijn. Voor het grootste deel van Guinee-Bissau geldt code geel. In het hele land kunnen nog landmijnen liggen. Voor een brede grensstrook met buurland Senegal geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar dat gebied.

Reisadvies India

Laatst bijgewerkt: 13 augustus 2019: Voor India gelden verschillende reisadviezen. Voor de Kasjmir Vallei en de grens met Pakistan geldt een negatief reisadvies.De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Bijvoorbeeld in de Thar-woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat. Het benaderen en zeker het illegaal overgaan van deze grens, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. U kunt wel gebruikmaken van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab. Reis niet naar het gebied rond de bestandslijnen tussen India en Pakistan en tussen India en China. Dit zijn zones waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen.

Jammu en Kasjmir

Reis niet naar de deelstaat Jammu en Kasjmir (met uitzondering van Srinagar, Jammuh en het gebied rond Ladakh). In deze deelstaat is de veiligheidssituatie slecht en onvoorspelbaar. Het gaat vooral om de Kasjmir-vallei en de directe omgeving. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Soms vallen er burgerslachtoffers bij deze aanslagen of bij acties van het leger en de politie. Er wordt regelmatig een avondklok ingesteld in de vallei en telefoon- en internetverbindingen worden regelmatig geblokkeerd.

Voor andere delen van India geldt code oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is:

 • naar de steden Jammu en Srinagar als u hier direct op vliegt;
 • tussen de steden Jammu en Srinagar via de nationale hoofdweg;

Nagaland en Manipur

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Nagaland en Manipur. Hier zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen regelmatig aanslagen op openbare plekken zoals bus- en treinstations, markten, ‘westerse’ bedrijven, hotels en toeristische trekpleisters. Hierbij vallen ieder jaar burgerdoden. Vooral burgers en buitenlanders zijn het doelwit van deze aanslagen.

Daarnaast houden deze rebellengroepen zich bezig met afpersingen en ontvoeringen. In het verleden zijn buitenlanders hier slachtoffer van geweest. Reist u toch naar de deelstaten Nagaland en Manipur? Blijf dan goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Chattisgarh

In de deelstaat Chattisgarh strijden linkse rebellengroepen tegen het leger en de politie. De strijd tussen de regeringstroepen en rebellen komt niet alleen voor op het platteland, maar ook in de bewoonde gebieden en steden. Vooral in Zuid-Chattisgarh (alles ten zuiden van de stad Kanker) en de grensgebieden met Jharkhand en Orissa zijn de rebellengroepen actief. Er komen regelmatig aanslagen voor op openbare plekken zoals markten, gemeentehuizen, politieposten, ‘westerse’ bedrijven en hotels. Ook toeristische plaatsen en religieuze en politieke evenementen zijn soms een doelwit. De aanslagen zijn vooral gericht op buitenlanders.

De veiligheidssituatie is verbeterd in de deelstaat Assam. Daarom is het advies gewijzigd van “alleen noodzakelijke reizen” naar “let op, er zijn veiligheidsrisico’s”. In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Tripura, Nagaland en Manipur in noordoost India. Er zijn veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden in India.

Reisadvies Indonesië

Laatst gewijzigd: 19 november 2019: Voor Indonesië gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies (code rood) voor:

 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi op het eiland Java. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 3 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op het eiland Bali. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • De berg Puncak Jaya en de stad Timika in de provincie Papua. Deze plaatsen worden door de autoriteiten streng bewaakt omdat er goud wordt gewonnen.

Voor andere delen van Indonesië geldt een beperkt negatief reisadvies (code oranje):

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar Papua en West Papua en meld vooraf uw bezoek aan Papua bij de lokale autoriteiten. De Indonesische overheid heeft bezoeken van buitenlanders aan Papua en West Papua (behalve de Raja Ampat-eilanden) tijdelijk verboden. De situatie is daar gespannen. Aanhoudend geweld in het Puncak Jaya district heeft al veel slachtoffers geëist. Ook in Wamena, Jayawijaya Regency, zijn in september 2019 tientallen burgers om het leven gekomen.
 • Het gebied rondom de vulkaan Soputan. Deze vulkaan is in oktober 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan komen;
 • De plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi. Deze plaatsen zijn in oktober 2018 zwaargetroffen door een aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Het gebied is in wederopbouw.

Voor de rest van Indonesië geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel):

 • Centraal Sulawesi: In het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso is het onrustig door veiligheidsincidenten. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en probeer grote menigten zoveel mogelijk te vermijden.
 • In de Aceh provincie wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LGBTI strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.
 • Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.
 • Op 13 november 2019 vond een bomaanslag op een politiestation in Medan plaats. Hierbij zijn 6 gewonden gevallen.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 8 januari 2020: Rond de jaarwisseling zijn de onrust en gewelddadigheden toegenomen in Bagdad. Ook rond het vliegveld. Er zijn in de nacht van 8 januari 2020 raketten neergekomen in de buurt van een militaire basis in Erbil en op een militaire basis in de provincie Anbar. De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Blijf alert en volg de informatie in het nieuws. Bent u in Bagdad? Verlaat Bagdad als dit op een veilige manier kan. In de hoofdstad Bagdad en in de zuidelijke provincies van Irak komen demonstraties voor. Deze kunnen gewelddadig zijn. Vermijd demonstraties.  Het advies voor de Koerdistan Autonome Regio (KAR) is al langere tijd: reis alleen naar dit gebied als het noodzakelijk is, dat geldt ook voor verblijf. De veiligheidssituatie is op dit moment onvoorspelbaar. Mocht U een reis naar de KAR overwegen dan wordt u geadviseerd deze reis enige dagen uit te stellen.

Update 3 januari 2020: De onrust en gewelddadigheden zijn toegenomen in Bagdad. Ook rond het vliegveld. De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Blijf alert en volg de informatie in het nieuws. Bent u in Bagdad? Verlaat Bagdad als dit op een veilige manier kan. In de hoofdstad Bagdad en in de zuidelijke provincies van Irak komen demonstraties voor. Deze kunnen gewelddadig zijn. Vermijd demonstraties.

Update 7 oktober 2019: In heel Irak vinden nog steeds regelmatig terroristische aanslagen plaats. In de hoofdstad Bagdad en in de zuidelijke provincies van Irak komen op dit moment vaak demonstraties voor. Dit komt omdat men ontevreden is over corruptie, gebrek aan banen en slechte water- en elektriciteitsvoorziening. Demonstraties kunnen gewelddadig zijn. Bij demonstraties zijn doden en gewonden gevallen. Vermijd demonstraties. Voor Bagdad en het zuidwesten van Irak geldt een negatief reisadvies.

Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Voor onderstaande gebieden in Irak geldt een negatief reisadvies:

 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk. De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft in september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio.
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).

De situatie in de zogenaamde ‘betwiste gebieden’ is gespannen. Dit is een gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdistan Regio in Irak (KRI) en centraal-Irak, waaronder de plaatsen Kirkuk en Sinjar. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de KRI behoudt zijn aanspraak. Ook gewapende groeperingen zijn in deze gebieden actief. Dit kan leiden tot schermutselingen, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies (reisadvies code oranje):

 • Missan
 • Dhiqar
 • Muthanna
 • Diwaniyah/Qadisiyah
 • Wasit
 • Najaf
 • Kerbala
 • Het zuiden van Babylon
 • Erbil (inclusief de hoofdstad)
 • Sulaymaniyah
 • Dohuk

Hoewel IS inmiddels militair verslagen is, kunnen er in heel Irak aanslagen voorkomen. In Bagdad komt veel zware criminaliteit voor.

Reisadvies Iran

Update 8 januari 2020: Reis alleen als het noodzakelijk is naar Iran. De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is. Door de toegenomen spanningen hebben een aantal vliegmaatschappijen vluchten van en naar Iran verminderd of stopgezet.

Update: 3 januari 2020: Door de dood van de Iraanse generaal Qassim Soleimani hebben de Iraanse autoriteiten drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Vermijd bijeenkomsten en demonstraties die hiermee te maken hebben. Maak geen foto’s en video-opnamen in het openbaar.

Update 18 november 2019: Er zijn berichten over gewelddadige protesten en demonstraties in Iran. Er wordt gedemonstreerd tegen de forse verhoging van de benzineprijzen. In veel steden in het land zijn bij deze demonstraties doden en gewonden gevallen. Vermijd demonstraties. Maak geen foto’s of video-opnames. In grote delen van het land is de toegang tot internet ernstig beperkt.

De veiligheidssituatie aan de Perzische Golf is verbeterd. Daarom is de kleur van de kuststrook aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s).  Er is politieke en militaire spanning tussen Iran en landen in de regio en de Verenigde Staten. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen.

Voor het grootste deel van Iran geldt code geel. Voor een deel van de grensstrook met Turkmenistan, en de grenzen met Afghanistan en Pakistan (tot 50 km vanaf de grenzen) geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis alleen naar de provincies Kermanshah, Lorestan, Khuzestan en Kohgiluyeh als dit noodzakelijk is (code oranje). Voor de grens met Irak geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het eiland Abu Musa en de Tonb-eilanden. Iran nam deze eilanden in 1971 in bezit. Als u in de buurt komt van deze eilanden riskeert u een arrestatie. U kunt dan beschuldigd worden van spionage. Het kan meer dan een jaar duren voordat het ’misverstand’ is opgeklaard en u wordt vrijgelaten. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vinden dat zij het gezag over deze eilanden hebben. Op sommige kaarten in de VAE staan deze eilanden aangegeven als onderdeel van de VAE. Maar volgens Iran is dit gebied van hen. Daarom moet u voor dit gebied altijd een visum voor Iran hebben. Verder komen in heel Iran aardbevingen voor.

Reisadvies Israël

Laatst bijgewerkt: 18 november 2019: Er zijn op dit moment geen raketbeschietingen meer. De situatie is rustig. In heel Israël blijft het risico op raketbeschietingen bestaan, vooral in het gebied dichtbij de Gazastrook.

Voor Israël gelden verschillende reisadviezen. Voor het grootste deel van het land geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor de grens met Syrië en het deel van Libanon dat grenst aan de Golan-hoogte geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor het noorden van Israël langs de grens met Libanon geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Voor een brede zone langs de Gaza strook geldt ook code oranje.

Reisadvies Japan

Update 11 februari 2020: Er zijn immigratiebeperkingen voor reizigers naar Japan vanuit het Chinese vasteland. Komt u uit, of vliegt u via China naar Japan? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

De lokale autoriteiten voeren strenge controles uit bij de grensovergangen, vliegvelden en havens. Met deze controles wordt gemeten of reizigers symptomen vertonen van het nieuwe coronavirus. Reizigers die symptomen tonen van het nieuwe coronavirus worden onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Voor reizigers die al besmet zijn met het nieuwe coronavirus geldt een inreisverbod voor Japan. Houd hier rekening mee.

Voor Japan geldt code groen. Er geldt alleen een negatief reisadvies voor het gebied rond de kerncentrale in Fukushima.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 6 december 2018: De grens tussen Jordanië  en Syrië is open maar reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Syrië. Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren. Voor heel Jordanië geldt code geel, maar voor de grens met Syrië geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het gebied waar u bent of naar toe reist. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij hotel of reisorganisatie.

Reisadvies Kameroen

Update 5 december 2018: Voor Kameroen gelden verschillende reisadviezen. De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Voor dit gedeelte geldt een negatief reisadvies/code rood.

Er geldt ook een negatief reisadvies voor:

-Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. In dit gebied lopen westerlingen een verhoogd risico om ontvoerd te worden.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
-Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro. Provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré.
-In de regio’s Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten groot en nemen de spanningen door terroristische dreigingen verder toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen gelokaliseerd en zijn overvallers en rebellen actief.
-De Engelstalige regio Nord-Ouest.

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest (code oranje). Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd een avondklok als deze is ingesteld. Voor het zuiden van Kameroen geldt code geel. Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Kenia

Update 16 oktober 2018: Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Voor een het noordoosten en oosten van Kenia tot aan de grens met Somalië geldt een negatief reisadvies (code rood). Het gaat om de provincies Mandera, Wajir en Garissa. Ook voor Lamu en het eiland Kiway geldt een negatief reisadvies. Voor de noordelijke provincies Moyale en Marsabit tot aan het Turkanameer geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat geldt ook voor de regio vanaf Malindi aan de kust tot aan Garissa. Voor de rest van Kenia geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het hele land kunnen terroristische aanslagen plaatsvinden. President Kenyatta is aan zijn tweede ambtstermijn begonnen. De veiligheidssituatie is verbeterd, maar er kunnen nog steeds demonstraties voorkomen. Verder is de criminaliteit hoog. U mag in Kenia niet werken zonder werkvergunning. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk en stages. De controles hierop zijn verscherpt.

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Demonstraties in het centrum van Pristina en andere steden, met name het noorden, komen de laatste maanden met regelmaat voor. Hierbij hebben zich in de hoofdstad Pristina ook enkele explosies voorgedaan. Ook in de komende periode zijn demonstraties te verwachten. Wees alert en vermijd demonstraties.

Reisadvies Kirgizië

Update 3 februari 2020: Voor heel Kirgizië geldt code geel. De grensovergang tussen China en Kirgizië is tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats.  Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Ook in Kirgizië is een risico voor terrorisme aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Reisadvies Kosovo

Update 8 juli 2019: De politieke situatie in Kosovo is niet stabiel. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Voor heel Kosovo geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Er zijn politieke spanningen tussen de regering en de oppositie. Ook zijn er spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. De Kosovaarse politie, ondersteund door een internationale politie- en vredesmacht, bewaart de orde in het land. Sinds juli 2019 is er in het noorden meer politie aanwezig.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het noorden van Kosovo (de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en Mitrovica-Noord). De Kosovo politie controleert sinds juli 2019 extra in dit gebied vooral bij grensovergangen met Servië. Inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt.

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Laos

Update 10 februari 2020: Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Alleen voor de grensstrook met Myanmar en de provincie Xaysomboune geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt noodzakelijk is.

Reisadvies Libanon

Update 21 oktober 2019: In Libanon zijn demonstraties en wegblokkades in de hoofdstad Beiroet, andere grote steden en op de wegen langs de kust. Een deel van de bevolking is ontevreden over de verslechterde economische situatie en aangekondigde belastingmaatregelen. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Volg de instructie op van de lokale autoriteiten.

Ook kunt u niet altijd bij Beirut Rafic Hariri International Airport komen. Als het niet nodig is verplaats u dan niet en volg het lokale nieuws. Bent u met een georganiseerde reis, houd dan contact met uw reisleider/reisorganisatie.

Voor sommige delen van Libanon geldt een negatief reisadvies. Reis niet in de grensgebieden, in het noorden van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen:

 • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de stad Arsal (ten noorden van Halba-Qoubaiyat Road), de stad Hermel en Shebaa Farms (in het zuiden).
 • De zuidelijke buitenwijken zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah en Tariq El Jdida van de hoofdstad Beiroet. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld (en de snelweg langs de Cité Sportive) en het vliegveld.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Reis alleen als het noodzakelijk is in de Bekaa-vallei, ten zuiden van Litani-rivier en de stad Tripoli:

 • De Bekaa-vallei. Met uitzondering van het gebied tussen de stad Zahle, het meer van Qaraoun en de Litani-rivier, en de hoofdweg van en naar de stad Zahle. Het leger controleert de verbindingswegen tussen de steden Zahle naar Baalbek, van Anjar naar Marjaayoon.
 • Het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël in verband met spanningen tussen Israël en Hezbollah. In dit gebied liggen ook clusterbommen en mijnen die nog niet zijn geëxplodeerd. U heeft toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten om in dit gebied te mogen reizen. Dit geldt niet voor de stad Tyrus.
 • De stad Tripoli met uitzondering van de wijken ten zuiden van Riad el Sohl street, de oude markt (soek) en de haven. In de stad Tripoli kunnen spanningen hoog oplopen tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen. Vooral rond het vrijdaggebed. Pas op in en dichtbij de wijken Bab al Tabbaneh en Jabal Mohsen. In deze wijken is het meeste risico op gewelddadigheden.

Voor de rest van Libanon geldt code geel. Boek rondreizen door Libanon bij onder meer Kras.

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 6 november 2018: Voor Madagaskar geldt code geel als reisadvies. Op 7 november en 19 december 2018 zijn algemene verkiezingen gepland. In aanloop naar de verkiezingen kunnen vaker demonstraties en verkiezingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 8 juli 2019: Op 27 mei 2019 is president Mutharika aan zijn tweede termijn begonnen. De verkiezingsuitslag wordt aangevochten door de oppositie. Dit zorgt voor demonstraties in het centrum van de hoofdstad Lilongwe. Vermijd demonstraties. Voor heel Malawi geldt code geel. Er zijn dus veiligheidsrisico’s. Er zijn aangescherpte eisen voor reizen naar Malawi via Zuid-Afrika. In het zuiden van Malawi, in de omgeving van de steden van Blantyre, Zomba, Chiradzulu en Mulanje, is het onrustig vanwege ‘zwarte magie’ en vampirisme. Een deel van de lokale bevolking in deze regio gelooft in hekserij en valt onbekenden aan. Deze slachtoffers worden ervan verdacht bloed te hebben gedronken voor magische rituelen.

Reisadvies Maldiven

Update 8 oktober 2018: Er is een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Voor alle eilanden geldt code groen. Alleen voor het hoofdeiland met de hoofdstad Malé geldt code geel.

Reisadvies Maleisië

Update 16 november 2018: Maleisië is volgens het ministerie een veilige bestemming. De veiligheidssituatie voor de kuststrook van Oost-Sabah is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor dat gebied aangepast van ‘alleen noodzakelijke reizen’ (code oranje) naar ‘let op, er zijn veiligheidsrisico’s’ (code geel).Homoseksualiteit is strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.

Negatief reisadvies Mali

Update 28 augustus 2019: Voor het grootste deel van Mali geldt een negatief reisadvies. Het negatief reisadvies is op 28 augustus 2019 uitgebreid. In de regio’s Koulikoro, Segou en Mopti waaronder de grensstreek met Burkina Faso is het rode gebied met het advies ‘niet reizen’ groter geworden. In de hoofdstad Bamako maar ook in andere grote steden vinden regelmatig demonstraties plaats. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Voor het gebied ten zuiden van de lijn Bafoulabé-Banamba-Ségou-Markala-Si-Téné-Benena (op de grens met Burkina Faso) geldt code oranje. Maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen.

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig. In Mali geldt sinds 2016 de noodtoestand. Veiligheidsdiensten en leger hebben meer bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Reisadvies Marokko

update: 24 december 2018: Twee buitenlandse toeristen zijn half december 2018 – in de buurt van de berg Toubkal dichtbij Marrakesh – op gewelddadige wijze om het leven gebracht. De Marokkaanse autoriteiten waarschuwen voor een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen. Voor verschillende delen van Marokko gelden verschillende reisadviezen. Voor de noordelijke helft van Marokko geldt code groen, met uitzondering van een aantal steden waarvoor code geel geldt. In diverse steden kunnen demonstraties voorkomen, vooral rond Al Hoceima in het noorden. Voor de zuidelijke helft van Marokko (Westelijke Sahara) geldt code geel, net als voor de grens met Algerije. Dat betekent dat er in die gebieden veiligheidsrisico’s zijn. Voor de grensstrook met Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code rood). Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Reisadvies Martinique

Update 17 april 2018: Voor Martinique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Die hebben vooral te maken met criminaliteit op het eiland. Van juni tot en met oktober kunnen orkanen voorkomen.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juni 2019: Op 22 juni en 6 juli 2019 worden in Mauritanië presidentsverkiezingen gehouden. Wees alert in aanloop naar de verkiezingen. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Vermijd stembureaus op de dag van de verkiezingen.

Reisadvies Mexico

Update 9 juli 2018: De veiligheidssituatie is Mexico toont een gemengd beeld. De criminaliteit in heel Mexico neemt toe. Delen van het land zijn veilig (code groen), andere delen van Mexico kennen verhoogde veiligheidsrisico’s (code geel) en voor andere delen wordt reizen ontraden (code oranje). De veilige zones liggen in het zuiden langs de grens met Guatemala in de regio’s Yucatan, Quinatna Roo, Campeche en Chiapas en in de zuidelijke helft van Baja California. Voor de regio’s Guerrero/Acapulco, voor de regio Tamaulipas en langs de grens met de Verenigde Staten tussen El Paso en de Golf van Mexico geldt een code oranje. Boek een vakantie naar Mexico bij onder meer Tenzing Travel. Of boek bij Kras een rondreis langs de culturele hoogtepunten van Mexcio.

Reisadvies Moldavië

Voor Moldavië geldt code groen, met uitzondering van Transnistrië. Voor die regio langs de grens met Oekraïne zijn veiligheidsrisico’s vanwege de uitzonderlijke politieke situatie in dat gebied. Er geldt code geel.

Reisadvies Montserrat

Voor het noordelijk deel van het Caraïbische eiland Montserrat geldt code groen. Voor de zuidelijke helft van het eiland geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Mozambique

Update 4 oktober 2019: Op 15 oktober 2019 zijn er presidentsverkiezingen. In aanloop naar en rond deze verkiezingen kunnen demonstraties voorkomen. Hierbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Tropische orkaan Kenneth heeft in de provincie Cabo Delgado veel schade aangericht. Er zijn overstromingen en er is een grote kans op uitbraak van cholera vanwege vervuild drinkwater. Reis de komende dagen alleen als het noodzakelijk is naar dit gebied. De Nederlandse ambassade in Maputo volgt de situatie.

In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado zijn in de afgelopen periode herhaaldelijk gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Ook voor dit gebied geldt code oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Daar geldt code oranje.In de rest van Mozambique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn.

Reisadvies Myanmar

Update 6 december 2019: Tussen 9-13 december 2019 komt de regeringsleider van Myanmar, mevrouw Aung San Suu Kyi, naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag voor de zaak die Gambia tegen het land heeft aangespannen. Autoriteiten in Myanmar hebben aangekondigd dat in die periode verschillende grote demonstraties ter ondersteuning van State Counselor Aung San Suu Kyi zullen plaatsvinden, o.a. in Yangon, Mandalay en Naypyidaw. Omdat Nederland gastland is van het Internationaal Gerechtshof kunnen deze demonstraties zich richten tegen Nederlanders en Nederlandse belangen in Myanmar. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en volg het lokale nieuws.

Voor Myanmar gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

 • De deelstaat Rakhine: Er zijn grote spanningen tussen moslims en boeddhisten. Deze spanningen leiden regelmatig tot geweld. Vooral in en rondom de hoofdstad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine is de situatie gespannen. In augustus 2017 was er een grote toename van geweld. Hierdoor zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. Reis in het zuiden van de staat Rakhine niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart). Er geldt een avondklok in het noorden van Rakhine. Gaat u naar de plaats Ngapali? Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali. Reis niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe (zie kaart).
 • Reis niet naar het zuiden van de staat Chin (Paletwa) aan de grens met de staat Rakhine en Bangladesh. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief.
 • Reis niet naar de staat Kachin, met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Er vinden regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger van Myanmar. Mensen vluchten vanuit Kachin naar andere delen van het land.
 • Reis niet naar het noorden van de staat Shan, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. In het noorden van de staat Shan zijn regelmatig gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Deze gevechten komen soms dicht in de buurt van populaire toeristische bestemmingen als Hsipaw. In november 2016 werd na zware gevechten tussen het leger en gewapende etnische groepen een deel van de staat noord-Shan afgesloten. Mensen vluchten vanuit Shan naar andere delen van het land.
 • Reizen met de trein van de stad Mandalay naar de steden Hsipaw en Lashio is mogelijk. Wees wel voorzichtig. Wijk niet af van de standaard toeristische paden en gebruik een ervaren gids.
 • Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.

Voor andere delen van Myanmar geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

 • Grensgebied met Thailand. Ondanks het staakt-het-vuren tussen het leger van Myanmar en verschillende gewapende groeperingen, vinden er bij de grens met Thailand af en toe incidenten plaats. Bij onrust kan de grensovergang tijdelijk worden gesloten. De wegen naar de grensovergangen met Thailand zijn wel bereikbaar en veilig. Wijk niet af van deze wegen. Informeer voordat u afreist naar de situatie ter plekke.
 • Reis alleen wanneer het noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats.
 • In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats. Medische voorzieningen en de verkeerssituatie zijn verbeterd in de steden: Yangon, Bagan, Mandalay, Naypyidaw en rondom het Inle Lake. Daarom gaat de kleurcode voor deze steden van geel (let op, veiligheidsrisico’s) naar groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s).

Reisadvies Nicaragua

Update 27 december 2018: De veiligheidssituatie is verbeterd. Daarom is het advies voor het grootste deel van het land veranderd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (er zijn veiligheidsrisico’s). Maar reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN). Neem voorzorgsmaatregelen als u reist. De situatie lijkt rustig en er zijn de laatste tijd geen demonstraties geweest. Toch kunnen er gewelddadige acties plaatsvinden.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 4 februari 2020: Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid van Nieuw-Zeeland op 2 februari besloten 14 dagen lang geen reizigers meer toe te laten die na 2 februari in China zijn geweest. Dit geldt niet voor terugkerende Nieuw-Zeelanders en houders van permanente verblijfsvergunningen afgegeven door Nieuw-Zeeland. Om verspreiding van het coronavirus uit China naar Nieuw-Zeeland te voorkomen zijn er inreisrestricties. Komt u uit, of vliegt u via China? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Visum-update Nieuw-Zeeland

Update 28 januari 2020: Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

In de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Negatief reisadvies Niger

Bijgewerkt op 1 september 2019: Voor het grootste deel van Niger geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). De veiligheidssituatie in het hele grensgebied van Niger en Burkina Faso is verslechterd. Reis niet naar het grensgebied tussen Niger en Burkina Faso. In Tillaberi, Tahoua en Diffa geldt de noodtoestand. Dat houdt in dat bepaalde vrijheden worden ingetrokken. Er kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld. Sommige markten kunnen gesloten zijn. Ook is rijden met motor of bromfiets verboden. Deze voertuigen worden vaak door terroristen gebruikt. In de provincies Tillaberi, Tahoua en Diffa bestaat een risico op ontvoering. Verder zijn in Niger verschillende terroristische organisaties actief.

Reisadvies Nigeria

Update: 19 maart 2019: In de deelstaten Kano, Adamawa, Bauchi, Sokoto, Benue en Plateau vinden op 23 maart 2019 nieuwe gouverneursverkiezingen plaats. Op deze dag is er geen verkeer op de wegen toegestaan in genoemde deelstaten van 06.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond. De verkiezingen kunnen leiden tot politieke spanningen. Houd rekening met geweldsuitbarstingen in de deelstaat Kaduna. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Kaduna (code oranje) In de deelstaten Benue en Plateau is het onrustig. Dit komt door een gewapend conflict tussen (Fulani) herders en landbouwers in dit centrale deel van Nigeria. Ook voor dit deel van Nigeria geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Voor het noordoosten van Nigeria en delen van de Nigerdelta geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende deelstaten:Borno, Kano, Yobe, Adamawa, Gombe, Bauchi en Rivers.

Reisadvies Noord-Korea

Voor heel Noord-Korea geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De toch al gespannen situatie tussen Noord- en Zuid-Korea kan plotseling verder oplopen. Dit gebeurt vaak rond de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden. Maar ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen onverwacht stijgen.

Reisadvies Oekraïne

Update 26 maart 2019: Op 31 maart 2019 vinden in Oekraïne presidentsverkiezingen plaats. In de periode rond de presidentsverkiezingen kunnen er meer demonstraties voorkomen. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. De staat van beleg die in delen van Oekraïne van kracht was, is in december niet verlengd. In de provincies Donetsk en Loegansk wordt nog steeds gevochten. Voor deze gebieden en voor de Krim geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van Oekraïne geldt code geel (er zijn veiligheidsrisico’s). Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 10 augustus 2018: Voor Oezbekistan geldt code geel. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen.

Reisadvies Oman

13 januari 2020: Sultan Qaboos is op 79-jarige leeftijd overleden. Er zijn drie dagen rouw afgekondigd. Er zijn meldingen van wegafsluitingen en er is meer politie op straat. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en toon respect gedurende de periode van rouw.

Voor Oman geldt code geel. De cycloon Mekunu heeft veel schade aangericht in de stad Salalah en in andere delen van de provincies Dhofar en Al Wusta. Houd hier rekening mee als u de komende tijd naar deze gebieden moet reizen. Volg de lokale media en volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Reisadvies Oost-Timor

Update 28 september 2018: Voor Oost-Timor geldt code geel. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

Reisadvies Pakistan

Update 29 oktober 2019: In de week van 29 oktober 2019 beginnen in de hoofdstad Islamabad en grote steden zoals Karachi en Lahore demonstraties tegen de regering. Hierbij kan geweld worden gebruikt. Houd rekening met blokkades van verkeersknooppunten in Islamabad en op de weg van Lahore naar Islamabad. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Voor de westelijke helft van Pakistan geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de oostelijke helft van Pakistan geldt een beperkt negatief reisadvies (code oranje): maak alleen noodzakelijke reizen. Alleen voor het zuidoostelijke gedeelte van de provincie Jammu en Kasjmir, en de steden Islamabad, Lahore, Sialkot en Faisalabad geldt code geel. Er zijn daar veiligheidsrisico’s. In heel Pakistan geldt een serieuze terreurdreiging en er is sprake van zware criminaliteit.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 11 mei 2018: Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op demonstraties toe in Oost-Jeruzalem, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies Panama

Van 22 tot 27 januari 2019 vinden in Panama de wereldjongerendagen plaats. Bereid uw bezoek goed voor. Ga je er heen? Meld je aan bij WorldYouthDay en bij de Nederlandse organisator. Voor Panama geldt code geel wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor het grensgebied met Colombia in de provincie Darien wordt reizen ontraden (code oranje). Hier zijn drugs- en mensensmokkelaars actief.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 22 juni 2018: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt voor het grootste deel code geel. In de provincies Hela en Enga zijn gewelddadigheden in en rond de plaatsen Tari en Porgera tussen lokale volksstammen. Reis daarom alleen als het nodig is naar de plaatsen Tari en Porgera (code oranje). In de provincie Southern Highlands geldt sinds juni 2018 de noodtoestand. Voor dit deel van Papoea Nieuw-Guinea geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Paraguay

Voor heel Paraguay geldt code geel. In de noordelijke departementen komen soms aanslagen voor. Bij financiële transacties met Western Union heeft u een reisdocument nodig.

Reisadvies Peru

16 november 2018: Voor vrijwel heel Peru geldt code geel. Voor het grensgebied met Colombia geldt code oranje. Maak naar de grensstreek alleen noodzakelijke reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Tumbes, Piura, Lambayeque, Cajamarca, La Libertad en Ancash.Reizen naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Tenzing TravelBekijk hier aanbiedingen naar Peru. Tijdens het regenseizoen van december tot maart kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. In Peru komen ook regelmatig aardbevingen voor.

Reisadvies Polen

Er is geen bijzonder reisadvies voor Polen.

Reisadvies Roemenië

Update 16 augustus 2018: In Roemenië komen regelmatig demonstraties tegen de regering voor. Deze demonstraties vinden vooral plaats in de hoofdstad Boekarest en in andere grote steden. Vermijd deze demonstraties. Voor Roemenië geldt verder code groen. Pas wel op voor reizen over de weg na zonsondergang.

Reisadvies Rusland

10 januari 2020: De Russische overheid heeft het buitenlanders verboden om naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied “Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy” (voorheen “Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya”) teg reizen. De stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy mogen wel bezocht worden. U mag rijden over de autowegen die deze steden met elkaar verbinden.

Voor Rusland geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. Het risico op nieuwe aanslagen is aanwezig. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland.

De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus is zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg.
Voor een deel van Rusland geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende gebieden:
-Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië.
-Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
-Het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Reisadvies Rwanda

Update 16 oktober 2019: Voor heel Rwanda geldt code geel. Er zijn veiligheidsrisico’s. Vooral in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. De situatie in het grensgebied tussen Rwanda en Burundi inclusief het Nyungwe-Forest nationaal park is gespannen. Ook zijn er de afgelopen maanden meer criminele incidenten geweest in het grensgebied. Daarbij zijn ook dodelijke slachtoffers gevallen. Wees alert. Door de ebola uitbraak in het buurland Democratic Republic of Congo (DRC) vinden in Rwanda medische controles plaats bij grensovergangen met DRC en Uganda en op de internationale luchthaven in Kigali. Wees alert in de gebieden die grenzen aan de DRC en Burundi.

Reisadvies Saint Lucia

Update 23 april 2018: Voor Saint Lucia geldt code groen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen.

Reisadvies Saoedi Arabië: deels negatief reisadvies

Update 2 juli 2019:  In de periode van 9 augustus tot en met 14 augustus 2019 vindt de jaarlijkse Hadj plaats. Veel pelgrims zullen dan Mekka en Medina bezoeken. U mag geen luchtfoto’s maken of live beelden delen via elektronische middelen zoals bijvoorbeeld een drone, telefoon of tablet. Volg strikt de aanwijzingen van de autoriteiten op, wees alert en houd contact met uw reisorganisator. Vanuit Jemen worden vaak raketten afgevuurd en drone-aanvallen uitgevoerd op Saoedi-Arabië. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist via de (sociale) media.

Saoedi-Arabië voert sinds maart 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. Vanaf het begin van het conflict zijn er meerdere keren raketten vanuit Jemen op Saoedi-Arabië afgevuurd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De spanningen in het grensgebied met Jemen kunnen daardoor oplopen. Ook zijn bij de grens tussen met Jemen terroristen actief en komt er smokkel van mensen en goederen voor.

Reis alleen als het noodzakelijk is via de internationale luchthaven van Abha, in de Asir Provincie en naar het grensgebied met Irak, tot 50 kilometer van de grens. In dit gebied zijn strijders aanwezig die in Irak en Syrië met IS (Islamitische Staat) hebben meegevochten. Voor deze gebieden geldt code oranje.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Qatif. Ook voor dit gebied geldt code oranje. Hier is het al langere tijd onrustig. Er is geweld tussen sjiitische demonstranten en Saoedische veiligheidstroepen en er zijn aanslagen. Er komen demonstraties voor waarbij geweld wordt gebruikt. Bij acties van veiligheidstroepen tegen militante sjiieten zijn ook aan beide kanten doden en gewonden gevallen.

Voor de rest van Saoedi Arabië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het hele land geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In de al-Qassim regio in en dichtbij de steden Buraydah en Al-Zulfi, 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Riyadh, zijn het afgelopen jaar aanslagen gepleegd op veiligheidstroepen. Hierbij zijn doden gevallen. Al-Qassim is een zeer conservatieve regio. Wees alert en vermijd mensenmassa’s. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie en actuele ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media.

IS (Islamitische Staat) heeft opgeroepen aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen IS. De Saoedische veiligheidstroepen ondernemen regelmatig acties tegen IS-militanten en sympathisanten.

Reisadvies Senegal

Update 14 januari 2019: In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Voor Senegal geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Op 24 februari 2019 worden in Senegal presidentsverkiezingen gehouden. In aanloop naar en rondom deze verkiezingen kunnen er demonstraties zijn. Hierbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Voor de grenszones met Mauretanië, Mali, Guinee-Bissau en de grens tussen Casamance en Gambia geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt nodig is. In de grensstreek tussen Gambia en Casamance zijn nog rebellen actief en er kunnen in de bossen nog landmijnen liggen. Verder is het de laatste tijd rustiger geworden in Casamance, waardoor het reisadvies verlaagd is naar code geel. Reis alleen als het noodzakelijk is via de volgende verbindingswegen: N4. De ‘trans Gambia’. Deze weg verbindt Ziguinchor met de steden Senoba en Kaolack.
N5. Deze weg verbindt Ziguinchor met Banjul.

Reisadvies Soedan verbeterd

Update 1 september 2019: Op 17 augustus hebben het leger en de oppositie een akkoord gesloten over de verdeling van de macht. Sindsdien zijn er geen demonstraties meer geweest. Daardoor is de veiligheidssituatie verbeterd en is code oranje verlaagd naar code geel. De gebieden in Soedan waarvoor een negatief reisadvies (code rood) gold, zijn ongewijzigd gebleven. Voor de grensstreek met Libië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor de regio’s Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan, Blue Nile, de Hala’ib-driehoek, Bir Tawil geldt een negatief reisadvies / code rood. Voor het grensgebied met Eritrea geldt nog wel code oranje.

Reisadvies Somalië

18 maart 2019: Er geldt een negatief reisadvies voor Somalië (code rood). De veiligheidssituatie in Somalië inclusief de regio Somaliland is slecht. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is het minder onveilig. Wel is het advies: reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. Voor die steden geldt code oranje.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 21 oktober 2019: In oktober kunnen er in Catalonië manifestaties, stakingen en blokkades zijn van toegangswegen en bijvoorbeeld het openbaar vervoer en luchthavens. Dit kan reizen in de regio moeilijk maken. Op sommige plekken in de grote steden, zoals o.a. Barcelona, Gerona en Tarragona, vinden confrontaties plaats met de politie. Mijd deze plekken en volg de actualiteiten. Bent u in of reist u naar Barcelona? Dan vindt u de laatste informatie over de situatie via de volgende Twitterkanalen:

@emergenciescat (Direcció General de Protecció Civil. Generalitat de Catalunya)

@barcelona GUB (Guàrdia Urbana de Barcelona)

Voor algemene informatie en noodgevallen in Barcelona kunt u bellen tussen 08.00 uur en 20.00 uur met het callcenter van het Spaanse bureau voor Toerisme via nummer + 34 93 285 38 34.

Update 20 september 2019: Het reisadvies voor heel Spanje blijft code groen. Door de politieke spanningen in Catalonië kan het onrustig zijn op straat. U kunt hierbij denken aan spontane demonstraties. Vermijd demonstraties en blijf alert. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct.

Reisadvies Sri Lanka

Laatst gewijzigd: 4 februari 2020: De veiligheidssituatie op Sri Lanka is verbeterd. De Sri Lankaanse overheid heeft maatregelen genomen, het normale leven is weer op gang gekomen. Dit betekent dat de kleur van het advies verandert van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’. Er zijn dus nog wel veiligheidsrisico’s.

Eind april 2019 zijn er aanslagen geweest in Sri Lanka, in de hoofdstad Colombo en in de steden Batticaloa en Negombo. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De veiligheidssituatie in het hele land is onvoorspelbaar en onzeker. Sinds 22 april 2019 om 24.00 is de noodtoestand van kracht. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben hierdoor meer bevoegdheid om controles uit te voeren. Er is veel politie en leger zichtbaar op straat aanwezig. Voor heel Sri Lanka is een avondklok afgekondigd van 8 uur in de avond tot 4 uur in de ochtend. Dat betekent dat men in die tijd niet op straat mag zijn. Sociale media zijn geblokkeerd. Het vliegveld is open, maar u moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie via uw reisorganisatie of hotelstaf. Bezoek geen openbare plekken waar veel mensen samenkomen en blijf alert.

In het noorden en oosten van het land liggen mijnen rondom militaire bases. Het gaat om alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee en in de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.Het is daarom niet verstandig de hoofdweg te verlaten. Het verkeer is chaotisch en alleenreizende vrouwen kunnen aangerand worden. Tijdens de twee regenseizoenen kan het extreem hard regenen en bestaat gevaar voor overstromingen.

Reisadvies Suriname

Update 3 augustus 2018: Er is gedreigd met aanslagen in de hoofdstad Paramaribo. Wees alert en volg de (veiligheids) instructies op van de autoriteiten.Voor Suriname geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In Suriname komt criminaliteit voor waarbij geweld gebruikt kan worden. Het geweld is niet specifiek tegen toeristen gericht.

Reisadvies Swaziland

Update 28 september 2018: Koning Mswati III heeft de naam van Swaziland officieel veranderd. Swaziland heet voortaan het Koninkrijk van Eswatini. Voor Eswatini/Swaziland geldt code geel. Vermijd demonstraties en vermijd ook het overbeladen openbaar vervoer. Reis niet in het donker buiten de stad.

Reisadvies Tadzjikistan

Update 31 juli 2018: Op 29 juli 2018 zijn bij een terroristische aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen, onder wie fietsers uit Nederland. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Voor grofweg de westelijke helft van Tadzjikistan, inclusief de Pamir Highway, geldt code oranje. Reizen in dat gebied wordt ontraden. Dat geldt ook voor een brede strook langs alle grenzen van Tadzjikistan met haar buurlanden. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden. Er liggen mijnen, er zijn gewapende groepen actief en er geldt een hoger risico op aanslagen. Voor de oostelijke en uiterst noordelijke helft van Tadzjikistan geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel).

Reisadvies Tanzania

Update 4 oktober 2019: In september is in de hoofdstad Dar es Salaam is een persoon overleden aan een nog onbekende ziekte. Vermoedelijk gaat het om ebola. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) doet op dit moment onderzoek naar dit sterfgeval en heeft een rapport gepubliceerd. Officieel heeft de overheid van Tanzania nog niet aangegeven dat deze persoon aan ebola is overleden. Op de site van de WHO staat meer informatie over ebola.

Plastic tasjes zijn sinds 1 juni 2019 verboden in Tanzania. Neem geen plastic tassen mee naar het land. Eind 2019 vinden in Tanzania lokale verkiezingen plaats. In aanloop naar deze verkiezingen kunnen demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Voor de kust zijn piraten actief. Voor heel Tanzania geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Burundi en het grensgebied met Mozambique in de provincie Mtwara geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt noodzakelijk is. Er is een risico op aanvallen van extremistische groeperingen op burgers. Boek hier je Tanzania-vakantie.

Reisadvies Thailand

Update 3 april 2019: In het noorden en noordoosten van Thailand (onder anderen de steden Khon Kaen, Mae Hon Song, Chiang Mai, Chiang Rai, Nan, Lampang) is de luchtkwaliteit erg slecht. Dit komt door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond en smog. Regionale luchthavens kunnen door het slechte zicht worden gesloten. Houd contact met uw reisorganisatie. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index.

Op 10 maart 2019 vond een aantal explosies plaats in Satun City en in de provincie Pattalung in het zuiden van Thailand. Reist u in dit gebied? Volg het advies en de waarschuwingen op van de lokale autoriteiten. In aanloop naar de algemene verkiezingen van 24 maart 2019 kunnen politieke bijeenkomsten en demonstraties plaatsvinden. Deze kunnen gewelddadig zijn. Vermijd politieke bijeenkomsten en demonstraties.Na de reeks bomaanslagen in toeristische bestemmingen als Hua Hin, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket geldt voor het grootste deel van Thailand een reisadvies code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor de vier zuidelijke provincies geldt een negatief reisadvies code rood. Voor Yala,Narathiwat, Pattani en Songkhla (dit geldt vooral voor de 4 lager gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi) geldt een negatief reisadvies. In deze gebieden komen aanslagen voor. De veiligheidssituatie bij de grensovergangen naar Myanmar en Cambodja is in november verbeterd. Let op, er gelden nog wel veiligheidsrisico’s. Houd er rekening mee dat de grens plotseling gesloten kan worden.

Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Die zijn vaak overvol, slecht onderhouden en hebben te weinig reddingsvesten aan boord. Bekijk hier reizen naar Thailand

Reisadvies Tonga

Update 28 augustus 2019: Voor Tonga gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Op Tonga komen regelmatig (lichte) aardbevingen voor. Van november tot en met maart kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 28 mei 2018: Voor Trinidad en Tobage geldt code geel. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, maar vooral in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Wees voorzichtig in het openbaar vervoer. Probeer gebruik te maken van hoteltaxi’s.

Reisadvies Tsjaad

Update 28 augustus 2019. Voor het noordelijk deel van Tsjaad en alle grenzen met de buurlanden geldt een negatief reisadvies. Er zijn rebellengroepen actief, er is een grote criminaliteit of er zijn vluchtelingenstromen. De rebellen en vluchtelingen komen deels uit de buurlanden. Daarom zijn de grenzen van Tsjaad met Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië zijn tijdelijk gesloten. Reis niet naar het grensgebied met de buurlanden van Tsjaad en reis niet naar het Tsjaadmeer. In het noorden van Tsjaad, richting de grens met Libië, vinden regelmatig gevechten plaats tussen het Tsjadische leger en rebellen. In dit gebied geldt de noodtoestand. Het gebied is tot militaire zone benoemd. Ook in de regio Ouaddai met de deelstaat Sila geldt de noodtoestand. Voor de rest van Tsjaad wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Tunesië

Update 27 juni 2019: Er zijn berichten over aanslagen in de hoofdstad Tunis. Bent u in Tunis? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Bent u in Tunis met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie.

Update 5 november 2018: Op 29 oktober 2018 is er een bomaanslag geweest in de hoofdstad Tunis. Hierbij zijn een dode en gewonden gevallen. Sinds april 2018 het reisadvies voor Tunesië is gunstiger geworden. Voor een aantal gebieden, ook toeristische gebieden, waar voorheen code oranje gold (alleen noodzakelijke reizen), is nu code geel van kracht. Dat betekent dat de veiligheidssituatie verbeterd is, maar dat er nog steeds risico’s zijn. Er zijn veiligheidsrisico’s in het toeristische kustgebied van Tunesië inclusief Tunis en het eiland Djerba. Voor deze gebieden, waartoe ook Monastir en Sousse behoren, geldt nu code geel. Dat betekent dat je er wel op vakantie kunt, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. In de overige gebieden van Tunesië worden niet noodzakelijke (code oranje) of alle reizen ontraden (code rood). Voor het gebied ten zuiden van de lijn Nefta, Douz, Matmata, Medenine en Zarzis geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar dat gebied. Voor het zuidelijkste deel van Tunesië geldt nog steeds code rood/negatief reisadvies. Reis niet naar de grensgebieden met Libië en Algerije, de woestijngebieden bij de stad Tataouine, de stad en de omgeving van Kasserine en het Chaambi-gebergte.

Reisadvies Turkije

Update 9 oktober 2019: Reis niet naar het grensgebied met Syrië. De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld.

De veiligheidssituatie in een deel van het oosten van Turkije is verbeterd. Voor een aantal provincies is de kleur aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s).

Voor de grensgebieden met Syrië en Irak geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor onderstaande gebieden geldt code oranje.  Grensovergang Habur. Maak alleen als het noodzakelijk is, gebruik van de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang). Blijf daarbij alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Hatay, Şırnak, Hakkari, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Tunceli, Bingöl en Muş in het zuidoosten van Turkije.

In deze gebieden zijn nog steeds gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten. Ook komen aanslagen voor van de PKK op de Turkse strijdkrachten. Ook in de afgelegen berggebieden op het platteland.

Er zijn in de rest van Turkije veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit heeft te maken met een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Voor heel Turkije geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de regionaal opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en Islamitische Staat van Irak en Syrië (IS). De laatste aanslag was tijdens nieuwjaarsnacht in 2017 op een nachtclub in Istanbul. Hierbij vielen tenminste 39 doden en tientallen gewonden. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit het buitenland.

Bij controles door Turkse overheid kan, als verdenking bestaat van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt, onder andere op vliegvelden, uw telefoon of andere elektronische apparatuur worden onderzocht. De Turkse overheid kan u vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.

De noodtoestand in Turkije is opgeheven. Vermijd massabijeenkomsten, demonstraties en samenscholingen. Bij bezoek aan of verblijf in Turkije kan het voorkomen dat, voornamelijk aan Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit, een (tijdelijk) uitreisverbod wordt opgelegd. Dit soms zonder dat meteen een opgaaf van redenen wordt gegeven.

De afgelopen periode is er veel aandacht voor Turkije en het BZ reisadvies voor Turkije. Het advies alle Nederlanders in Turkije is het reisadvies goed tot zich te nemen. In het bijzonder wijst het ministerie op de passage “lokale wetten, regels en gebruiken” in het reisadvies, waarin wordt gewaarschuwd voor vervolging door Turkse autoriteiten voor belediging van het staatshoofd en voor activiteiten gerelateerd aan groepen die beschouwd worden als terroristische organisatie. Dat geldt ook voor dit soort activiteiten buiten Turkije. Ook zijn in het reisadvies de ruimere bevoegdheden van de Turkse autoriteiten opgenomen. Hieronder vallen detentie, uitreisverboden en andere maatregelen.

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update: 23 april 2018: Voor Saint Kitts en Nevis geldt code groen. Voor de Turks en Caicoseilanden geldt ook code groen op de regio Providenciales in het westen na. Voor die regio geldt code geel. Voor Barbados geldt code groen.

Update 14 februari 2018: Reizen naar het eiland Puerto Rico is weer mogelijk. Daarom is het reisadvies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen (oranje) naar ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ (groen). Voor de hoofdstad San Juan gelden wel veiligheidsrisico’s. Puerto Rico was in 2017 zwaar getroffen door orkaan Maria.

Update 12 februari 2018: Voor de Dominicaanse Republiek en de Bahama’s geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. De criminaliteit op de Bahama’s is hoog, vooral op het eiland New Providence en in delen van Nassau waar weinig toeristen komen.

Reisadvies Uganda

Bijgewerkt: 24 juni 2019: Op 10 juni 2019 is er een ebola-besmetting vastgesteld in het Kasese District in het westen van Uganda. Vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) en het Queen Elizabeth National Park. De Ugandese autoriteiten hebben medische controles ingevoerd voor reizigers uit de DRC i.v.m. de uitbraak van ebola in dat land. De controles gebeuren op de luchthaven van Entebbe en bij de grensovergangen met de DRC. Houd hier rekening mee als u van de DRC naar Uganda reist. Voor heel Uganda geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Uganda is een relatief veilig land voor toeristen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit en er waren de afgelopen jaren verschillende aanslagen. De Oegandese autoriteiten houden rekening met meer aanslagen.

Reisadvies Venezuela

Laatst gewijzigd: 2 mei 2019. Voor de komende periode zijn er stakingen en dagelijks grote demonstraties gepland. De onrust door politieke conflicten duurt voort. De Nederlandse ambassade in Caracas volgt de situatie op de voet. Vertrekken uit Venezuela? Neem contact op met je vliegmaatschappij of vluchten doorgaan en ga na of de weg naar de luchthaven vrij is. Deze weg is vooral zeer gevaarlijk in de nachtelijke uren. Reis, indien noodzakelijk, alleen overdag over de weg naar het vliegveld.
Ben je in Venezuela? Vermijd demonstraties en ga niet onnodig de straat op. Volg het nieuws. Hulp nodig: bel de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ. Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Reis niet naar en verblijf niet in de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is. Let op, in rode en oranje gebieden kan de Nederlandse ambassade beperkt hulp bieden als je in de problemen komt.

Update 14 maart 2019: In een deel van Venezuela is regelmatig geen stroom. Hierdoor is de veiligheidssituatie nog slechter geworden. Het is steeds moeilijker om aan eerste levensbehoeften zoals water, voedsel en medicijnen te komen. Er is bijna geen brandstof meer te krijgen. Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Reis niet naar en verblijf niet in de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. Voor deze gebieden geldt een negatief reisadvies (code rood) Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is (code oranje).

Update 10 augustus 2018: Tijdens een militaire parade op 5 augustus 2018, waarbij President Maduro aanwezig was, zijn er een aantal explosies geweest. Hierbij zijn gewonden gevallen. Houdt rekening met extra veiligheidscontroles. De politieke situatie in het land blijft gespannen. Vermijd demonstraties. Voor Venezuela geldt code oranje. Reis alleen naar Venezuela als het noodzakelijk is. Voor de grens met Colombia is code rood van kracht en geldt een negatief reisadvies. Door de economische crisis en de schaarste aan voedsel, medicijnen en bankbiljetten neemt de onrust in het land toe. Ook de (zware) criminaliteit neemt toe. De autoriteiten van Venezuela hebben de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao heropend. Voorlopig zijn alleen vluchten/reizen van en naar de stad Valencia toegestaan.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Maak geen boottocht bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u dan beschuldigen van spionage. Als ouders bij de geboorte van een kind in de VAE ongehuwd zijn, kan dat tot langdurige administratieve problemen leiden. Homoseksualiteit is strafbaar, ook voor buitenlanders.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 1 juni 2018: Op dit moment zijn er uitbarstingen van de vulkaan Kilauea op Hawaii. Door de grote lavastromen is het gevaarlijk in bepaalde gebieden. De autoriteiten hebben een aantal parken en wegen afgesloten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Over het besluit van president Trump om reizigers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië voor 120 dagen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen, is wereldwijd het nodige te doen. De gevolgen van deze zogeheten ‘executive order’ zijn vooralsnog onduidelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Nederlanders die een tweede nationaliteit uit een van deze landen hebben het advies voor vertrek naar de VS  de website van het Amerikaanse consulaat-generaal te raadplegen.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Ondanks diverse aanslagen in met name Londen geldt voor het Verenigd Koninkrijk nog steeds code groen en is er geen negatief reisadvies. Wel geldt voor het hele land een verhoogde dreiging op aanslagen. Hou daarom rekening met verscherpte controles en volg de aanwijzingen van de autoriteiten.

Reisadvies Vietnam

Update 11 februari 2020: Voor Vietnam geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Vietnam veiligheidsrisico’s zijn. Wil je zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid immigratiebeperkingen ingesteld voor reizigers naar Vietnam vanuit het Chinese vasteland. Houd rekening met strenge controles bij binnenkomst

Reisadvies Wit-Rusland

Update: 27 mei 2019: Van 21 juni tot en met 30 juni 2019 worden de Europese Spelen in Minsk gehouden. Tijdens de Europese Spelen gelden speciale veiligheidsmaatregelen. Zo kunt u bij evenementen locaties en hotels gefouilleerd worden. Het gebruik van drones is niet toegestaan. Voor bezoekers aan de Europese Spelen geldt van 10 juni tot 10 juli 2019 een visumvrije periode. Meer informatie daarover staat op de site van de ambassade van Wit-Rusland. Sinds 12 februari 2017 zijn de regels voor doorreizen naar Rusland en de visumregels veranderd. U kunt vijf dagen in Wit-Rusland/Belarus verblijven als u in- of uitreist via Minsk. Voor doorreizen naar Rusland gelden andere regels. De grens tussen Wit-Rusland en Rusland kan aan Russische kant gesloten zijn, waardoor u teruggestuurd wordt. Voor heel Wit-Rusland geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het zuidoosten van Wit-Rusland zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Reisadvies Zambia

update 11 mei 2018: In Zambia is de noodtoestand niet meer van kracht. In het hele land kunnen nog demonstraties voorkomen die tot geweld leiden.Vermijd demonstraties en manifestaties. Voor heel Zambia geldt code geel. Voor de grenzen in het westen en de grens met Mozambique geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Zimbabwe

Update 3 augustus 2018 : Eind juli zijn in Zimbabwe verkiezingen gehouden. De politieke situatie in de hoofdstad Harare en in andere delen van het land blijft onzeker. Er gelden veiligheidsrisico’s en er vinden nog steeds demonstraties plaats. Daarbij wordt geweld gebruikt. Ga niet naar het centrum van Harare. Code geel blijft voor heel Zimbabwe van kracht.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 10 september 2019: Voor Zuid-Afrika geldt geen negatief reisadvies, er zijn alleen wel in het hele land veiligheidsrisico’s (code geel). In het centrum van de steden Johannesburg en Pretoria en de townships er om heen vinden sinds eind augustus 2019 (zeer) gewelddadige demonstraties plaats. Bij deze demonstraties zijn doden gevallen en wordt er geplunderd. Die demonstraties zijn vooral gericht tegen (Afrikaanse) buitenlanders. Waarschuwing voor mogelijke aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen, bijvoorbeeld in shopping malls in Johannesburg en Cape Town. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. In het hele land is er ook veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden. Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Reisadvies Zuid-Korea

Update: 23 maart 2018: De spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zijn eind 2017 verder opgelopen als gevolg van nucleaire testen, raketlanceringen en militaire oefeningen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea. Voor Zuid-Korea geldt code groen, dat wil zeggen dat er geen veiligheidsrisico’s zijn.

Zikavirus

Negatief reisadvies zikavirus: het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Sharing is caring!

Comments are closed.