Shadow

Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij

Lees de update reisadviezen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Welke reisadviezen zijn er en voor welke bestemmingen geldt een negatief reisadvies? Dit geldt niet alleen voor bestemmingen, maar ook voor orkanen en ziektes zoals het coronavirus en ebola. De adviezen volgen elkaar in rap tempo op maar we volgen het op de voet. 
 Lees ook: Dit doen cruisemaatschappijen tegen het coronavirus. Lees ook hoe het zit met het coronavirus en je reisverzekering en annuleringsverzekering.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Het zogeheten negatief reisadvies is bij het grote publiek het bekendst, maar er zijn meer gradaties. Welke reisadviezen zijn er?

Laatste update: 25 mei 2020

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Nederlandse ambassades en consulaire steunpunten proberen zo goed mogelijk door te werken, maar zijn ook in veel gevallen gesloten. In dat geval kunt u het telefoonnummer bellen.

Update reisadviezen in verband met coronavirus:

Buitenlandhulp voor Nederlanders

De mogelijkheden voor Nederlandse reizigers om terug te keren naar Nederland verdwijnen daardoor in veel landen snel. Iedereen die nu in het buitenland is en terug wil reizen naar Nederland wordt aangeraden gebruik te maken van de mogelijkheden die er nog zijn. Het is belangrijk dat u contact blijft opnemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie en dat u gebruik maakt van de aangeboden vertrekmogelijkheden. Voor reizigers voor wie die mogelijkheden er niet meer zijn en die onmogelijk zelf hun terugkeer kunnen regelen is er een nieuw gezamenlijke platform. 

Inreisbeperkingen en reisadviezen

Voor heel veel landen gelden inreisbeperkingen. Veel landen hebben hun grenzen gesloten wat het moeilijk maakt om een land te verlaten.  Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie of vervoerder. Op de site van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars en de reisbranche hebben samen een nieuwe website opgericht voor Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn. Wie hulp zoekt, kan zich op de website BijzondereBijstandBuitenland.nl registreren.

Update 8 april voor reizen van- en naar Nederland

De Nederlandse regering heeft besloten dat elke reiziger afkomstig van een hoog risico-land bij aankomst in Nederland 14 dagen in thuis-quarantaine moet blijven. Dat geldt ook voor reizigers uit Iran. Houd u hier rekening mee als u naar Nederland reist. Voor meer informatie kijk op: https://www.nederlandwereldwijd.nl.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raad alle Nederlanders aan om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet strikt noodzakelijk. Het advies wordt gegeven omdat het door alle maatregelen wereldwijd onmogelijk kan worden om nog vanuit het buitenland naar Nederland terug te komen. Voor alle landen geldt vanaf 17 maart minimaal code oranje. Nederlanders die nog in het buitenland zijn en bij wie dat niet noodzakelijk is wordt aangeraden om zo snel mogelijk terug te komen. Om dat mogelijk te maken is het ministerie in gesprek met de reisbranche en luchtvaartmaatschappijen.

De reisadviezen in dit artikel zijn alfabetisch op landennaam gesorteerd. U kunt ook de zoekfunctie van uw browser gebruiken (Ctrl F in Windows)
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

A

Reisadvies Afghanistan

Update 18 maart 2020: Voor heel Afghanistan geldt een negatief reisadvies (code rood). De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. In heel Afghanistan zijn er zeer beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen staan die bovendien onder druk. Bij binnenkomst met koorts kan men gedwongen in quarantaine worden geplaatst. Het aantal vertrekmogelijkheden door de lucht is erg beperkt. Bent u in Afghanistan; maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten. De Ambassade heeft niet essentiële medewerkers naar Nederland gestuurd.

Reisadvies Algerije

Update 17 maart 2020. Voor een groot deel van Algerije geldt een negatief reisadvies of wordt reizen ontraden. In de hoofdstad Algiers en in andere grote steden komen demonstraties voor. Hierbij kan geweld worden gebruikt. Demonstraties zijn gericht tegen de regering. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Reis niet naar de grensgebieden met Tunesië (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije), Marokko (in het zuidwestelijke deel van Algerije), Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief. Er is een risico op ontvoeringen en zware criminaliteit. Er geldt ook een negatief reisadvies voor het gebied in het noordwesten van de stad Skikda. Reis ook niet naar de afgelegen, bergachtige gebieden in het noordoosten van Algerije rond de steden Tizi-Ouzou, Bouira, Boumerdès, Béjaïa). In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oranje-gekleurde delen van Algerije (zie website ministerie). Reist u over de weg tussen en naar gebieden waarvoor alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden? Zorg dan dat de lokale autoriteiten op de hoogte zijn van uw reisplannen. Zij kunnen u informeren over de veiligheid. Ook kunnen zij als het nodig is voor een politiebegeleiding zorgen of andere maatregelen nemen.

Reisadvies Albanië

Update 17 maart 2020: Voor Albanië geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Albanië. De Nederlandse ambassade adviseert om het land zo snel mogelijk te verlaten als u terug wilt naar Nederland. De in- en uitreismogelijkheden worden steeds beperkter. In de hoofdstad Tirana en op andere plaatsen in het land komen regelmatig demonstraties voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden.

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Update 11 december 2018. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code geel. Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Reisadvies Andorra

Update 17 maart: Voor Andorra geldt code oranje. Er zijn grenscontroles.

Reisadvies Angola

Update januari 2020: voor Angola geldt code geel, behalve voor de grensstrook in het noordwesten. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Argentinië

Update 23 maart 2020: Ondanks de afgekondigde maatregelen van de Argentijnse overheid om al het binnenlandse vlieg-, bus- en treinverkeer op te schorten tot en met 24 maart, heeft Aerolineas Argentinas verklaard toch binnenlandse vluchten aan te zullen bieden tot en met 31 maart. Er zullen dagelijkse vluchten zijn tussen Buenos Aires en de volgende steden: Cordoba, Iguazu, Mendoza, Neuquen, Rio Gallegos, Tucuman en Ushuaia. Verder biedt de maatschappij 3 wekelijkse vluchten aan naar Trelew en 4 vluchten naar Comodoro Rivadavia. Het is op dit moment onduidelijk of laatstgenoemde vluchten ook (weer) naar Buenos Aires zullen vliegen. Houdt u de website van Aerolines Argentinas en eventuele andere sites waarop u kunt boeken in de gaten.

President Alberto Fernández heeft het land in volledige quarantaine verklaard vanaf 19/03/2020 middernacht tot en met 31/03/2020 middernacht. Niemand mag zijn verblijfplaats verlaten. Zich buiten de verblijfplaats begeven zonder reden zal beschouwd worden als een inbreuk op de publieke gezondheid. De provinciale en lokale politie evenals het leger moeten ervoor zorgen dat de afzondering gerespecteerd wordt. Lokale winkels blijven open. Het is alleen toegestaan om naar de apotheek te gaan of om eten te kopen in de buurt van de verblijfplaats. Voorlopig is het nog mogelijk om terug te keren naar Nederland via Brazilië (Sao Paulo, verschillende maatschappijen), Santiago de Chile (Latam), México (Air Mexico en Skyteam), Addis-Ababa (Ethiopian Airlines en Skyteam), Dubai (Emiraten) en Doha (Qatar Airways) in het bijzonder. Dit overzicht is voortdurend in verandering en biedt geen garantie.

De Argentijnse autoriteiten besloten dat tot en met 31 maart hotelaccommodaties alleen onderdak mogen geven aan niet-inwoners van Argentinië. Tevens mogen mensen die voorlopig 14 dagen in verplichte quarantaine verblijven niet uit de hotelaccommodatie gezet worden.

Voor Uruguay geldt vooralsnog dat de grenzen met Argentinië per vandaag zijn gesloten en per vrijdag 20 maart vluchten vanuit Europa opschort. Op de laatste vluchten deze dagen worden Europeanen de toegang tot Uruguay ontzegd.
Sinds 12 maart 2020 moeten alle reizigers uit Europa en overige risicogebieden 14 dagen in quarantaine (in hotel of andere accommodatie) – ook als u op dat moment al in Argentinië was. Ook als u verkoudheid en griepsymptomen ontwikkelt gedurende uw verblijf in Argentinië moet u in quarantaine, ook als dit zich voordoet na de eerste 14 dagen in Argentinië. Let op: op het niet opvolgen van de quarantaine staan boetes en straffen.

Update 14 maart 2020: Er zijn vanaf 13 maart inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, ook voor reizigers uit Nederland. Boek hier je Argentinië-vakantie voor de tijd dat de situatie genormaliseerd is.

Reisadvies Armenië

Update 17 maart 2020: Armenië heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. Voor Armenië geldt daarom code oranje. Reist u vanuit een land waar het coronavirus is vastgesteld? Dan kunnen er inreisbeperkingen zijn. Alleen voor het oostelijk grensgebied met Azerbeidzjan geldt een negatief reisadvies. Er geldt ook nog een negatief reisadvies voor de regio Nagorno-Karabach die door Azerbeidzjan betwist wordt. De grens tussen beide landen is gesloten. Er geldt ook een negatief reisadvies voor een grenszone van 5 kilometer met Azerbeidzjan. Vooral in de gebieden tussen de steden, Baghanis, Voskepar en Kirants aan de oude Nojemberjan-ldshewan-route, vinden soms beschietingen plaats. Als u toch deze weg neemt, omdat het op dat moment de enige doorgaande weg is tussen Tbilisi en Jerevan, neem dan de ‘omweg’ vanaf Baghanis naar Voskepar. Dit ligt verder van de grens met Azerbeidzjan. Door gevechten in het verleden is een niet-officiële grens ontstaan tussen de regio Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Er liggen landmijnen in delen van dit niet-officiële grensgebied.  Ook de grens tussen Turkije en Armenië is gesloten vanwege politieke spanningen tussen beide landen. Verder kunnen in Armenië zware aardbevingen voorkomen. LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Houd daar rekening mee. Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij Kras.

Reisadvies Australië

Update 17 maart 2020: De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers afkomstig uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Reist u vanuit een land waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld? Dan kunnen er inreisbeperkingen zijn. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Het acute gevaar van bosbranden in het zuidoosten van Australië is grotendeels voorbij. Voor Australië geldt nu code geel.

B

Reisadvies Belize

Update 18 maart 2020: Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet af te reizen naar Belize. Wilt u terugreizen naar Nederland? De mogelijkheden om te vertrekken nemen af. Momenteel kunt u uitreizen via Mexico of de Verenigde Staten (let op: er gelden inreisrestricties). I.v.m. de ontwikkelingen rond COVID-19 vragen wij u de informatie van de Belizaanse overheid nauwgezet te volgen, bijvoorbeeld via de nieuwsberichten die het Ministerie van Gezondheid van Belize en de WHO via de media verspreiden. Voor Belize geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar Belize.

Reisadvies Bangladesh

Update 15 maart 2020: Voor Bangladesh geldt inmiddels code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Chittagong Hill Tracts. Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts met toestemming van de autoriteiten. Neem voor het krijgen van deze toestemming contact op met een (lokale) reisagent. Het kan er onveilig zijn. Houd hier rekening mee.
Door geweld in Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya’s vanuit Myanmar naar het grensgebied met Bangladesh gevlucht. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in dit gebied. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.
In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Reisadvies België

Update 17 maart 2020: Voor België geldt code geel. Er zijn veiligheidsrisico’s vanwege het coronavirus.

Reisadvies Benin

Update 17 maart 2020: Het reisadvies voor het noorden van Benin is aangescherpt. Er geldt nu een negatief reisadvies voor de nationale parken Pendjari en Parc W, en het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Niger (code oranje). Hier kunnen (terroristische) aanslagen en ontvoeringen plaatsvinden. De kans op demonstraties en ongeregeldheden is aanwezig na de presidentsverkiezingen van 28 april 2019. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Voor de rest van Benin geldt code oranje.

Reisadvies Bolivia

Update 23 maart 2020: Sinds zondag 22 maart dient iedereen verplicht in zelf-quarantaine te gaan voor een periode van 14 dagen. Toeristen moeten  24/7 in hun hotel moet blijven. Gedurende deze periode mag 1 persoon per huishouden 1 keer per dag boodschappen doen. Supermarkten zijn ’s ochtends geopend. Apotheken en ziekenhuizen zijn normaal geopend.

Sinds 21 maart zijn alle vluchten van/naar Europa niet meer toegestaan. Inreis over land is per 17 maart 2020 verboden voor mensen die in de laatste 20 dagen in Italië, Spanje, China of Zuid-Korea hebben verbleven. De kans is groot dat andere Europese landen op zeer korte termijn aan dit overzicht worden toegevoegd.Daarom is het reisadvies voor Bolivia aangescherpt naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Bolivia. In Bolivia geldt tot 31 maart de noodtoestand.

Na het vertrek van voormalig president Morales in november 2019, is een interim-regering aangesteld. De verkiezingen zijn gepland op 3 mei 2020. Er kan een tweede verkiezingsronde in juni 2020 komen. In het hele land kunnen wegblokkades, demonstraties en protesten plaatsvinden. Ook na de verkiezingen. Deze demonstraties en protesten kunnen plotseling gewelddadig worden. Vermijd demonstraties en wegblokkades.

Reisadvies Bosnië-Herzegovina

Update 14 maart 2020: Bosnië en Herzegovina heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. De lokale overheid heeft daarom landelijk maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het virus te verkleinen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Bosnië en Herzegovina heeft ook preventieve maatregelen genomen. Scholen en universiteiten zijn gesloten. Alle publieke evenementen met meer dan 250 personen zijn afgelast.

Reisadvies Brazilië

Update 5 november 2018: Voor heel Brazilië geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Brazilië veiligheidsrisico’s zijn. Op vliegvelden, trein- en busstations, rond stadions en rond hotels worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Mijd de favela’s in de grote steden en wees extra alert tijdens demonstraties. Er bestaat een verhoogde kans op berovingen, waarbij vaak geweld gebruikt wordt. Vermijd demonstraties en wees alert op de uitbraak van gele koorts. Boek hier een vakantie naar Brazilië.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 10 januari 2019: Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code groen. Wel vinden nog herstelwerkzaamheden na het orkaanseizoen van 2017 plaats. Het orkaanseizoen duurt van juni tot en met oktober. Op het bezit en gebruik van drugs staan zware straffen.

Reisadvies Bulgarije

Update 15 maart 2020: Voor Bulgarije geldt code geel.

C

Reisadvies Cambodja

Update: 11 februari 2020. Voor heel Cambodja geldt code geel. De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Vermijd protesten en demonstraties. De veiligheidssituatie is verbeterd in de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Daar gold tot januari 2018 een negatief reisadvies (alleen noodzakelijke reizen/code oranje), maar sindsdien geldt er een lichter reisadvies: code geel (er zijn veiligheidsrisico’s). Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij de grensovergangen en luchthavens.
Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen. Vooral in de grensgebieden met de buurlanden. Komt u waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij het gebied. Let op bij reizen naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed aangegeven in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Wees alert. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Reisadvies Canada

Update 24 maart 2020: Vanwege inreisbeperkingen geldt voor heel Canada code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen en neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie of vervoerder. KLM zal vanaf Schiphol niet meer van en naar Montreal (laatste vlucht is op 25 maart) en Vancouver (laatste vlucht is op 26 maart) vliegen. Verdere KLM vluchten worden aangepast vanaf 29 maart: Amsterdam van/naar: Toronto (3x per week – dinsdag, donderdag, zaterdag) en Calgary (3x per week – maandag, woensdag, vrijdag).

Reisadvies Chili

Update 28 januari 2020: De noodtoestand in Chili is weer opgeheven. wel zijn er in verschillende steden nog demonstraties waarbij geweld kan voorkomen. Voor heel Chili geldt code geel. In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen.  Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus. In regio IX (Araucanía, de streek rond de stad Temuco) zijn spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.

Reisadvies China

Update 30 januari 2020: De Chinese overheid neemt zeer strenge maatregelen om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Reis niet naar de provincie Hubei. U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen. Reis alleen naar de rest van het Chinese vasteland als dit noodzakelijk is. Op het hele Chinese vasteland is het openbare leven zo goed als tot stilstand gekomen en gelden strenge reisbeperkingen. Er rijdt steeds minder openbaar vervoer. Ook zijn er steeds minder (inter)nationale vluchten. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten. De maatregelen hebben een zeer grote impact op het dagelijks leven. De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet. Neem contact op met uw reisorganisatie over voorgenomen reizen naar China.

Update 29 januari 2020: Het reisadvies voor China en Tibet is aangescherpt. Voor heel China en Tibet geldt nu code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. De Chinese overheid heeft maatregelen genomen om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. U kunt de steden in de provincie Hubei niet via de weg, per trein en door de lucht in- en uitreizen. Op bijna het hele Chinese vasteland is het openbare leven tot stilstand gekomen en gelden er reisrestricties en toegangs- en vertrekbeperkingen voor bepaalde gebieden. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. De vakantieperiode vanwege Chinees Nieuwjaar is voorlopig verlengd tot 3 februari 2020 en scholen zijn dicht tot 17 februari 2020. Ook bedrijven en overheidsorganisaties zijn door de Chinese overheid gevraagd langer dicht te blijven. Toeristische locaties en attracties zijn tot nader order gesloten. Dit leidt tot aanzienlijke gevolgen in heel China en beperkt de mogelijkheden voor vervoer, toerisme en het dagelijks leven. De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet.

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. De longziekte brak het eerst uit in de stad Wuhan in de provincie Hubei. Het virus geeft luchtwegklachten en breidt zich binnen China snel uit. De Nederlandse overheid heeft inmiddels voor Hubei code oranje afgekondigd. Dat betekent dat reizen wordt ontraden.

Andere reisadviezen voor China: In de provincie Xinjiang kunnen ook buitenlanders streng gecontroleerd worden (aan de grens en in de provincie). Ook bij de grensovergangen tussen het Chinese vasteland en Hongkong SAR zijn er strenge controles aan de vastelandzijde. Tijdens controles kunt u gefotografeerd worden en kan om uw gegevens en telefoonnummer gevraagd worden. Houd er ook rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur waar informatie op kan staan gecontroleerd kan worden.

De Chinese autoriteiten eisen bij een visumaanvraag naast uw huidige paspoort ook uw voorgaande paspoort als uw huidige paspoort van na 1 januari 2014 is. In het grootste deel van China geldt dat het er veilig is. Alleen voor de provincie Xinjiang geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Verder gelden er nogal wat speciale regels voor reizen naar China. Lees daarom het volledige reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hongkong en Macau

Update 23 maart 2020: Sinds donderdag 19 maart middernacht moeten alle inkomende reizigers, behalve vanuit Macao en Taiwan, bij aankomst in Hongkong verplicht 14 dagen in thuisquarantaine. Dit is afgelopen dinsdag al ingegaan voor reizigers die in de afgelopen 14 dagen in het Schengengebied waren. De regel dat reizigers uit een aantal zwaarst getroffen gebieden in een quarantainecentrum van de overheid moeten, blijft gehandhaafd. Alle reizigers in Hongkong moeten bij aankomst een gezondheidsformulier invullen. De overheid controleert of men zich aan de voorwaarde van de quarantaine houdt. Houdt U aan de aanwijzingen en regels van de autoriteiten.

Update Macau 19 maart 2020: Macao: De overheid van Macao heeft de grenzen gesloten voor allen die geen inwoners van Macao zijn. Deze maatregel is op 18 maart ingegaan. Let op: vanaf 19 maart worden ook personen met een werkvergunning voor Macao niet langer toegelaten. Uitzonderingen zijn inwoners van het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan.

Update 14 maart 2020: Hongkong maakte vrijdag 13 maart bekend de quarantaine maatregelen die al voor bepaalde gebieden in de EU golden uit te breiden naar alle Schengenlanden. Dit gaat per dinsdag 17 maart in. Dat betekent dat inkomende reizigers die in de 14 dagen daarvoor in Nederland of andere Schengenlanden zijn geweest, na aankomst in Hongkong verplicht 14 dagen in thuis-quarantaine moeten. Omgekeerd weigert Nederland sinds vrijdag vluchten uit Hongkong te weren. Voor Hongkong geldt inmiddels code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Hongkong.

Reisadvies Columbia

Update 14 maart 2020: In Colombia geldt met ingang van 16 maart 2020 een inreisverbod voor personen die niet de Colombiaanse nationaliteit hebben en de afgelopen 14 dagen in Europa of Azië zijn geweest. Mensen met een Colombiaanse nationaliteit en woonachtigen in Colombia moeten 14 dagen in quarantaine. De grenzen met Venezuela worden gesloten en de grens met Ecuador wordt permanent gecontroleerd. Daarom verandert de kleur van het deel van het land dat ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) is naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

Voor specifieke delen van Colombia gold al een negatief reisadvies /code rood. Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama, met uitzondering van de grensovergang Rumichaca tussen Colombia en Ecuador. U kunt gebruik maken van deze grensovergang als u overdag reist en alert blijft;
 • het noordoosten van het departement Antioquia;
 • het zuiden van het departement Bolívar;
 • het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen van het departement Cauca;
 • het westen van het departement Nariño;
 • het noordelijke deel van het departement Caquetá;
 • Het departement Putumayo, m.u.v. de passage  Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, waar u naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is;
 • het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden;
 • het noorden en het oosten van het departement Norte de Santander (de regio Catatumbo en het grensgebied). Met uitzondering van de stad Cúcuta. Hier gelden veiligheidsrisico’s;
 • het departement Arauca.

Reisadvies Republiek Congo

Update 9 maart 2020: Voor de Republiek Congo gelden verschillende reisadviezen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek, de Pool regio en de Bouenza regio. De veiligheidssituatie aan de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is niet stabiel. Dat komt door de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek en omdat er weinig veiligheidstroepen zijn in het grensgebied. Ook komt er criminaliteit voor. Reis alleen naar de noordgrens met de CAR als dat noodzakelijk is. (code oranje)

Sinds 23 december 2017 is er een staakt-het-vuren in de Pool regio. De overheid is nog niet klaar met ontwapening van de zogenaamde Ninja-strijders in de Pool regio. Reis ook alleen als het noodzakelijk is naar de Bouenza regio. Hier vinden veel gewapende roof overvallen plaats. Ook op de verbindingsweg door deze regio naar Pointe-Noire vinden overvallen plaats op voertuigen. Reis alleen als het noodzakelijk is via de verbindingsweg N1. Deze weg verbindt de Bouenza regio met de steden Loubomo en Pointe-Noire. Voor de rest van het land geldt code geel.

Reisadvies Costa Rica

Update 9 juli 2019: Door stakingen en protesten kunnen wegen geblokkeerd zijn. Dit kan dan grote opstoppingen geven die lang kunnen duren. Bij het weghalen van wegversperringen door de politie kan geweld worden gebruikt, zoals het gooien van stenen of het gebruik van traangas.  Voor Costa Rica geldt reisadvies code geel. Dat betekent dat er in het hele land veiligheidsrisico’s zijn. Het aantal moorden is hoog en neemt toe. Van juni tot en met november kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Voor de kust kunnen gevaarlijke stromingen staan. Een visum voor verblijf is niet altijd negentig dagen geldig. Let op bij de grenzen met Panama en Nicaragua.

Reisadvies Cuba

Update 24 maart 2020: Voor Cuba geldt code oranje. Op 26 maart verzorgt KLM vluchten van Havanna naar Amsterdam. Ook zal KLM op zaterdag 28 maart nog een extra vlucht inzetten tussen Havana en Amsterdam. Bel het callcenter: + 53 7 206 44 44, + 53 7 204 44 50 en + 53 7 204 44 08.

Reisadvies Curaçao

Update 16 maart 2020: Curaçao laat van 14 tot en met 28 maart geen inkomend vliegverkeer meer toe. Het is nog niet bekend of luchtvaartmaatschappijen wel met lege toestellen mogen landen om gasten terug te halen naar Nederland. Neem dus contact op met uw reisorganisatie als u een vakantie naar Curaçao geboekt heeft.

Reisadvies Cyprus

Update 14 maart: Sinds 15 maart gelden inreisbeperkingen voor Cyprus. Het reisadvies voor Cyprus is daarom om alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

D

Reisadvies Denemarken

Update 14 maart 2020: De Deense overheid heeft inreisbeperkingen ingevoerd. Daarom is het reisadvies naar code oranje gegaan. Maak alleen reizen naar Denemarken die strikt noodzakelijk zijn.

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update  21 december 2018: Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen buiten de all-inclusive vakantieparken. Dit heeft te maken met criminaliteit. Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen in het grensgebied met Haïti. Op de weg in het grensgebied komen gewapende overvallen voor. Ook kan het lokaal onrustig zijn door spanningen tussen Dominicanen en Haïtianen. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de regio zijn veel controleposten ingericht door de politie. Daar komt veel corruptie voor en ontstaan soms gevaarlijke situaties. Wees alert bij het oversteken van de grens en reis niet als het donker is.  LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) worden niet algemeen geaccepteerd in de Dominicaanse Republiek. Dit is vooral buiten de vakantieparken en resorts. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Duitsland

Update 15 maart 2020: Duitsland sluit maandag de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk voor personenvervoer. Alleen voor grenspendelaars en goederenvervoer wordt een uitzondering gemaakt. Nederland, België en Luxemburg worden in het besluit niet genoemd. Polen, Tsjechië en Denemarken hadden zelf al hun grenzen met Duitsland gesloten.

E

Reisadvies Ecuador

Update 25 maart 2020: Voor Ecuador geldt een negatief reisadvies (code rood en code oranje). Sinds 25 maart wordt het uitgaansverbod in het gehele land aangescherpt van 14:00-5:00. Na zondag 15 maart middernacht mogen buitenlanders niet meer inreizen. Ook uitreizen is bijna niet meer mogelijk. Nederlandse inwoners kunnen tot dinsdag 17 maart 2020 Ecuador inreizen. Vanaf deze datum is er een algeheel inreisverbod (ook voor Ecuadoranen). Ecuador heeft op 16 maart de noodtoestand afgekondigd voor een periode van zestig dagen.

Voor een 20 kilometer brede grensstrook met Colombia geldt een negatief reisadvies / code rood. De veiligheidssituatie in deze zone is verslechterd. Dit komt door aanslagen, ontvoeringen en geweld gepleegd door guerrillabewegingen, drugsbendes en criminelen. Maak naar de rest van het land alleen reizen die echt noodzakelijk zijn (code oranje), dit in verband met de inreisbeperkingen die zijn ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi naar Colombia. Vanaf 22 juli 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Sinds 21 augustus 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige reisverzekering met dekking voor medische kosten te hebben. Boek hier een reis naar Ecuador.

Reisadvies Egypte

Update 17 maart 2020: Voor grote delen van Egypte geldt een negatief reisadvies (code rood) of wordt reizen ontraden (code oranje). Om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt komen alle vluchten van en naar Egypte voor de periode van 19 tot en met 31 maart 2020 te vervallen. Het advies is om Egypte, nu het nog kan, te verlaten via reguliere lijndiensten. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of met uw touroperator.

Zuid-Sinaï

De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door de overheid. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï in het gebied boven de St Katherine-Nuweiba road.

Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

Noord-Sinaï
De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoog risico op terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristen.

Grensgebied met Libië
Reis niet in het grensgebied met Libië. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Hala’ib-driehoek
Het zuid-oostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil
In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Voor de volgende gebieden in Egypte wordt reizen ontraden (code oranje):

 • In de woestijn ten westen van de Nijl. Het leger is hier actief tegen criminele groepen;
 • naar het noordelijke deel van het van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

Reisadvies El Salvador

Update 17 maart 2020: Sinds 11 maart 2020 en voor de duur van 21 dagen mag er niemand meer in of uit El Salvador reizen. Daarom geldt voor El Salvador code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Estland

Update 14 maart: Voor Estland geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Ethiopië

Update 12 november 2019: Er zijn politieke onlusten in de regio Oromia. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Oromia (code oranje). In het hele land kunnen spanningen tussen bevolkingsgroepen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld. Houd hier rekening mee. In de hoofdstad Addis Abeba zijn buitenlanders vaak doelwit van criminelen.

In het hele land kunnen spanningen tussen bevolkingsgroepen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld. Houd hier rekening mee. In de hoofdstad Addis Abeba zijn buitenlanders vaak doelwit van criminelen. Op 22 juni 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de stad Bahir Dar. In de hoofdstad Addis Abeba zijn aanslagen gepleegd op militairen en op militaire doelen. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Voor onderstaande gebieden in Ethiopië geldt een negatief reisadvies (code rood):

 • Het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. U kunt wel reizen naar de toeristenattracties zoals Debre Damo en Yeha. Die liggen naast de hoofdweg van Axum naar Adigrat;
 • De gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen met uitzondering van Djibouti en de grensovergang naar Soedan bij de plaats Metema;
 • De Somali-regio met uitzondering van Siti Zone en de stad Jijiga. De stad is bereikbaar per vliegtuig;
 • De Siti Zone binnen 10 kilometer van de grens met Somalië;
 • De regio Gambella;
 • De grens tussen Ethiopië en Kenya, inclusief de stad Moyale.

Voor onderstaande gebieden wordt reizen ontraden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar:

 • De Siti Zone en de stad Jigjiga in de Somali regio;
 • Het grensgebied tussen Afar en Siti Zone (Somali);
 • De Sidama Zone, met uitzondering van de stad Awasa;
 • De stad Metema;
 • De stad Asosa en de regionale staat in Benishangul Gumuz. De stad Asosa is bereikbaar met het vliegtuig;
 • De zones Kelam Wollega, West-Wollega en Oost-Wollega in Oromia;
 • De zones Oost- en West-Guji in Oromia.

In de regio Sidama (ten zuiden van de stad Awasa) en de stad Awasa zijn in juli 2019 onlusten ontstaan na uitstel van het referendum over de onafhankelijkheid van dit gebied. Naar aanleiding hiervan is de zuidelijke regio onder militair bestuur gesteld. Het referendum is nu aangekondigd voor 13 november 2019. In aanloop naar het referendum kunnen de spanningen weer oplopen als de datum van het referendum dichterbij komt. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Sidama.

Voor de rest van Ethiopië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s met name vanwege de criminaliteit, ontvoeringen en demonstraties. Er kunnen oplopende spanningen zijn in de buurt van bedrijven die in handen zijn van buitenlanders.

F

Reisadvies Fiji

Update 29 augustus 2018: Voor heel Fiji geldt code geel. Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 20 maart 2020: Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in de Filipijnen te verkleinen, heeft de overheid landelijk maatregelen ingevoerd. Zo is het niet meer mogelijk het land binnen te reizen vanuit gebieden waar lokale verspreiding van het coronavirus voorkomt. Reizigers vanuit Nederland mogen nog wel het land in maar dit kan op korte termijn veranderen. Vanaf 15 maart tot 14 april 2020 geldt er een in- en uitreisverbod voor de hoofdstad Manilla. Verschillende eilanden (onder andere Palawan, Coron, El Nido) hebben hun eigen maatregelen genomen en zijn niet meer toegankelijk. Er zijn op dit moment nog internationale vluchten vanaf NAIA Manilla, Cebu, Davao en Clark. Met een geldig paspoort en een vliegticket met vertrek binnen 12 uur, is het mogelijk om Manilla te betreden.

Dit zijn de telefoonnummers van het KLM-kantoor in Manilla: +63-920-952-1532, +63-920-952-1536, +63-998-593-8709, +63-956-051-8396 en +63-956-388-9922.

Luzon (Filipijnen)

Update 16 maart: de overheid heeft strenge quarantaine maatregelen aangekondigd voor het eiland Luzon in de Filipijnen (waar Manilla ligt). Gemeenten hebben nu door het hele land de bevoegdheid om zelf strenge maatregelen in te voeren. Deze maatregelen worden genomen om de verspreiding van het nieuwe corona virus te beperken.
De aangekondigde maatregelen voor Luzon betekenen dat iedereen in principe binnen moet blijven en alleen naar buiten mag om inkopen te doen. Ook zullen er geen of weinig transport mogelijkheden zijn. Mensen in bepaalde beroepen mogen nog wel naar buiten. Buitenlanders die Luzon willen verlaten hebben nog 72 uur om een vlucht te nemen vanaf NAIA airport in Manilla of Clark ten noorden van Manilla. Als u op 20 maart nog in Luzon bent dan kunt u hier waarschijnlijk niet meer weg.
Buiten Luzon zijn verschillende eilanden al gesloten. Veel reizigers zitten vast op eilanden als Bohol, Coron, El Nido, Palawan en de mogelijkheden om deze eilanden te verlaten zijn zeer beperkt. De Filipijnse overheid heeft afspraken gemaakt met vliegtuigmaatschappijen om extra vluchten in te zetten. Ook worden er militaire vliegtuigen ingezet om mensen van eilanden af te halen. De meeste vluchten gaan naar Clark of Cebu. Er zijn nog beperkte international vluchten vanaf NAIA (Manilla), Clark, Cebu en Davao maar ook deze vluchten worden minder of zijn al niet meer beschikbaar. Maak gebruik van deze mogelijkheden als u niet voor langere tijd in de Filipijnen vast wil komen te zitten.
Vanuit Clark zijn er bussen naar NAIA Airport in Manilla. Als u een geldig vliegticket heeft met vertek binnen 12 uur dan kunt u vanaf Clark naar Manilla reizen.

De Taal-vulkaan, 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, is nog steeds actief. De overheid heeft het alert niveau voor de vulkaan verlaagd (naar niveau 3). Dit betekent dat een uitbarsting nog steeds mogelijk is maar dat het gevaar minder is. Vermijd het gebied 7 km rond de vulkaan Taal. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd het lokale nieuws goed in de gaten. Het internationale vliegverkeer kan vertraagd zijn of uitvallen. Het is nu verboden om naar de Taal vulkaan te gaan. Bent u in het gebied rond de vulkaan? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Door maatregelen van de overheid is de veiligheidssituatie van de kuststrook van het eiland Palawan verbeterd. Daarom is het reisadvies voor de kuststrook van het eiland verlaagd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). Het risico op ontvoering in de zee ten zuiden van Palawan (Suluzee) blijft hoog. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. De Filipijnse overheid heeft besloten het eiland Boracay vanaf 26 april 2018 voor een periode van tenminste 6 maanden te sluiten voor alle toeristen. De veiligheid is verbeterd voor de eilanden Siquijor en Camiguin en de zuidelijke kuststreken van de eilanden Negros, Cebu en Bohol. Daarom is het advies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen’ (oranje) naar ‘let op veiligheidsrisico’s’ (geel). Voor delen van de Filippijnen geldt een negatief reisadvies (code rood). Het gaat met name om gebieden in het zuiden. Reis niet naar:

Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM):

 • Basilan Province;
 • Lanao del Sur;
 • Maguindanao;
 • Sulu en Tawi Tawi;
 • de omringende wateren van zuidwest-Mindanao en de Sulu-eilandengroep.

Cotabato (regio XII):

 • Zuid-Cotabato;
 • Cotabato;
 • Sultan Kudarat;
 • Sarangani.

Zamboanga Peninsula (regio IX):

 • Zamboanga Sibugay;
 • Zamboanga del Sur.

Noord Mindanao (regio X):

 • Lanao del Norte;
 • Misamis Occidental.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke toeristische kust- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de eilanden Basilan, Tawi Tawi en Sulu. In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ontvoerd in het zuiden van het eiland Palawan, op eilanden binnen de Sulu-archipel en in delen van het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord.
In de wateren rondom zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep komt piraterij voor. Reis niet naar de actieve vulkanen Bulusan en Mayon. Voor deze vulkanen heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones ingesteld. Binnen deze ingestelde veiligheidszones mag u niet komen.

Reisadvies Finland

Update 14 maart: Voor Finland geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Frankrijk

Update 20 maart 2020: Frankrijk heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. Voor het hele land geldt code geel. In heel Frankrijk geldt dat vanaf a.s. maandag scholen, universiteiten en crèches dicht gaan en verdere maatregelen worden genomen. Ouderen wordt verzocht zo veel mogelijk thuis te blijven. Alle Fransen worden opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken en hun verplaatsingen tot een minimum te beperken. Bijeenkomsten worden ontraden (naast eerder verbod op bijeenkomsten met meer dan 1000 personen). Er zijn vooralsnog geen inreisbeperkingen. Om naar en door Frankrijk te reizen heeft u een speciaal formulier nodig dat u hier kunt downloaden.

G

Reisadvies Gambia

Update 16 oktober 2019: Voor heel Gambia geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In januari 2017 heeft in Gambia een vreedzame machtswisseling plaatsgevonden. De Senegalese troepen die namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) het land zijn binnengetrokken, zijn nog steeds in Gambia. Door de politieke situatie in het land bestaat in heel Gambia een risico op spanningen en onrust. Wees alert en vermijd grote bijeenkomsten. Houd rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij controleposten als u door het land reist. Wilt u de grens over tussen Gambia en de Casamance in Senegal? Volg de lokale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het nieuws en de sociale media.

Reisadvies Georgië

Update 29 maart 2020: Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Georgië heeft de classificatie “oranje” (alleen noodzakelijk reizen). In Georgië is tot tenminste 21 april de noodtoestand van kracht. Vanaf 23 maart jl. zijn de twee gemeenten Bolnisi en Marneuli afgesloten wegens Corona besmetting. Overweeg dringend of uw verblijf in Georgië noodzakelijk is.
Vanaf 21 maart is geen commercieel vliegverkeer van en naar Georgië meer mogelijk. Er gaan alleen nog speciale vluchten (uitgevoerd door Georgian Airways), waarvoor de Georgische overheid toestemming heeft gegeven. Deze zijn bedoeld om Georgiërs de mogelijkheid te bieden terug te keren. Deze vluchten bieden vooralsnog ook mogelijkheden voor Nederlandse reizigers om terug te keren. Het is niet bekend hoe lang deze vluchten nog zullen plaatsvinden.
Nederlandse reizigers die op dit moment in Georgië verblijven en willen vertrekken, wordt dringend aangeraden gebruik maken van de volgende speciale vluchten, die zijn aangekondigd door de Georgische autoriteiten. Last-minute wijzigingen of annuleringen zijn niet uitgesloten. Wilt u vertrekken, dan wordt u dringend geadviseerd om te boeken op de rechtstreekse vlucht Tbilisi-Amsterdam, van 31 maart a.s.. U kunt boeken via: https://www.georgian-airways.com/

Update 20 maart 2020: Vanaf 21 maart 2020 zullen geen passagiersvluchten meer plaatsvinden van en naar Georgië. Deze maatregel geldt voor onbepaalde tijd. Enige uitzondering: vluchten van Georgian Airways (Air Zena). Deze worden uitgevoerd in coördinatie met de Georgische overheid (voor het terughalen van Georgiërs uit het buitenland). Zaterdag 21 maart 2020, om 06:30 uur vertrekt nog een reguliere vlucht van Tbilisi naar Amsterdam, uitgevoerd door Georgian Airways (KLM/Air France).

Ook in Georgië zijn mensen besmet met het coronavirus. De Georgische autoriteiten hebben daarom landelijk maatregelen getroffen om het risico van verspreiding van het virus te verkleinen. De kleur van het reisadvies is voor het grootste deel van het land aangepast van ‘groen’ (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Reist u vanuit een land waar het coronavirus is vastgesteld? Dan kunnen er inreisbeperkingen zijn. Verder gelden voor Georgië verschillende reisadviezen. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal.

Reisadvies Ghana

Update 25 maart 2020: Speciaal bericht voor gestrande Nederlanders in Ghana die willen terugkeren naar Nederland.
Vanwege de sluiting van het luchtruim heeft de Ghanese overheid besloten dat geen van de reguliere commerciële vluchten mag landen in Accra. Dit geldt ook voor de drie nog geplande KLM vluchten van deze week. Deze vluchten zijn geannuleerd.
De Nederlandse ambassade adviseert u met klem om u te registreren op https://www.bijzonderebijstandbuitenland.nl/, u wordt dan geregistreerd als gestrande Nederlander. Op basis van aantallen Nederlanders die terug willen worden mogelijk repatriëringsvluchten ingezet.

Update 18 maart 2020: Vanwege de wereldwijde ontwrichting van het vliegverkeer en de sterk aanwezige kans dat vertrek uit Ghana binnenkort niet meer mogelijk is, adviseert het Ministerie van Buitenlandze Zaken u met klem om snel te handelen indien u en/of uw gezinsleden terug willen naar Nederland. Dit geldt vooral voor personen die groter risico lopen op complicaties bij ziekte, bijvoorbeeld door onderliggende medische aandoeningen.  De ontwikkelingen hebben ook ingrijpende gevolgen voor de dienstverlening van de Nederlandse ambassades wereldwijd, inclusief de visumbureaus. Dit betekent dat tot in ieder geval 6 april 2020 geen inname van paspoortaanvragen, visumaanvragen voor kort en lang verblijf (machtiging voor voorlopig verblijf, mvv) via ambassades en visumbureaus plaatsvinden.

LET OP: De Ambassade helpt KLM/AF met het inventariseren van de benodigde capaciteit. Indien u nu in Ghana bent en terug wilt keren naar Nederland meldt u dan per direct met uw naam en contactgegevens bij het volgende adres: ACC-EA@minbuza.nl B

Update 17 maart 2020:  Sinds dinsdag 17 maart 13.00 uur strenge inreisbeperkingen ingesteld. Dit betekent dat Nederlanders die geen verblijfsvergunning hebben Ghana niet meer in mogen. Voor Nederlanders met een verblijfsvergunning die naar Ghana komen geldt een verplichte quarantaine van 14 dagen. Alle reizen naar Ghana worden sterk afgeraden.

Reisadvies Grenada

Update 21 februari 2020: Grenada heeft geen bevestigde gevallen van het coronavirus. De overheid van Grenada heeft wel besloten vanaf 2 februari 14 dagen lang geen reizigers meer toe te laten die niet de nationaliteit van Grenada hebben en na 2 februari in China zijn geweest. Deze maatregel geldt nog steeds. Om verspreiding van het coronavirus uit China naar Grenada te voorkomen zijn er inreisrestricties. Komt u uit, of vliegt u via China? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Reisadvies Griekenland

Update 20 maart 2020: Ter bestrijding van de coronacrisis neemt de Griekse overheid steeds verdergaande maatregelen. Op termijn kan dat ook betekenen dat het Griekse luchtruim wordt gesloten. Tot nu toe gaan er nog vluchten naar Nederland maar deze zullen op zeer korte termijn sterk worden ingeperkt. Transavia heeft aangekondigd van 23 maart tot 5 april alle vluchten te annuleren. Over de weg zijn voor Nederlanders de grenzen met Bulgarije, Noord-Macedonië, Albanië en Turkije gesloten. Dat betekent dat naar NL reizen per auto feitelijk onmogelijk is. Ook de ferries naar Italië varen niet meer voor passagiers. Bent u op reis in Griekenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en welke mogelijkheden tot vertrek u nog heeft. Neem daarvoor direct contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Update 14 januari 2019: Voor Griekenland geldt code groen. In de zomer en bij lange droogte kunnen bosbranden voorkomen. Verder bestaat in Griekenland de kans op aardbevingen.

Reisadvies Groenland

Update 17 maart 2020: Voor Groenland geldt code oranje.

Reisadvies Guatemala

Update 16 maart 2020: Per 12 maart mogen reizigers uit Europa het land niet meer in. Daarom geldt voor heel Guatemala code oranje.

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 9 maart 2020: Op 15 maart 2020 vinden in Guinee waarschijnlijk parlementsverkiezingen plaats. In aanloop naar en rond deze verkiezingen kunnen er demonstraties zijn. Deze demonstraties vinden met name plaats in en rond de hoofdstad Conakry en de steden Labé, Mamou en Nzérékoré. Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen.

Reisadvies Frans Guyana

Update 16 oktober 2019: Voor Frans Guyana geldt code geel. In de steden Cayenne, Kourou en St. Laurent komt veel criminaliteit voor. Denk aan gewapende overvallen. Dat gebeurt te voet, maar er zijn ook criminelen die opereren met scooters. Soms wordt daarbij geweld gebruikt met messen of kleine vuurwapens.

H

Reisadvies Hongarije

Update 17 maart 2020: Voor Hongarije geldt sinds dinsdagmiddag 17 maart code oranje. De overheid neemt maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

I

Reisadvies Ierland

Update 15 maart 2020: Voor Ierland geldt code geel.

Reisadvies IJsland

Update 17 maart 2020: Voor IJsland geldt code oranje.

Reisadvies India

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2020: India heeft vanaf 13 maart een algeheel inreisverbod afgekondigd. Alle inreisvisa, met uitzondering van een aantal categorieën, zijn ingetrokken. Daarom geldt nu voor heel India code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Er is een beperkt aantal uitzonderingen waaronder mensen met een diplomatieke paspoort en buitenlanders met een werkvergunning voor India. Meer informatie staat op de site van het Indiase ministerie van Volksgezondheid. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om goed na te denken of hun verblijf in India nog noodzakelijk is. Het wordt steeds lastiger om het land te verlaten.

Tot dusverre golden voor India verschillende reisadviezen. Voor de Kasjmir Vallei en de grens met Pakistan geldt een negatief reisadvies.De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Bijvoorbeeld in de Thar-woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat. Het benaderen en zeker het illegaal overgaan van deze grens, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. U kunt wel gebruikmaken van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab. Reis niet naar de deelstaat Jammu en Kasjmir (met uitzondering van Srinagar, Jammuh en het gebied rond Ladakh). In deze deelstaat is de veiligheidssituatie slecht en onvoorspelbaar. Het gaat vooral om de Kasjmir-vallei en de directe omgeving. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties.Om besmetting met het coronavirus tegen te gaan hebben de noordoostelijke staten Arunachal Pradesh en Sikkim besloten dat buitenlandse reizigers voorlopig deze staten niet mogen inreizen.

Maak alleen noodzakelijke reizen (code oranje) naar de volgende gebieden:

 • naar de steden Jammu en Srinagar als u hier direct op vliegt;
 • tussen de steden Jammu en Srinagar via de nationale hoofdweg;

Nagaland en Manipur

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Nagaland en Manipur. Hier zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen regelmatig aanslagen op openbare plekken zoals bus- en treinstations, markten, ‘westerse’ bedrijven, hotels en toeristische trekpleisters. Hierbij vallen ieder jaar burgerdoden. Vooral burgers en buitenlanders zijn het doelwit van deze aanslagen.

Daarnaast houden deze rebellengroepen zich bezig met afpersingen en ontvoeringen. In het verleden zijn buitenlanders hier slachtoffer van geweest. Reist u toch naar de deelstaten Nagaland en Manipur? Blijf dan goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Chattisgarh

In de deelstaat Chattisgarh strijden linkse rebellengroepen tegen het leger en de politie. De strijd tussen de regeringstroepen en rebellen komt niet alleen voor op het platteland, maar ook in de bewoonde gebieden en steden. Vooral in Zuid-Chattisgarh (alles ten zuiden van de stad Kanker) en de grensgebieden met Jharkhand en Orissa zijn de rebellengroepen actief. Er komen regelmatig aanslagen voor op openbare plekken zoals markten, gemeentehuizen, politieposten, ‘westerse’ bedrijven en hotels. Ook toeristische plaatsen en religieuze en politieke evenementen zijn soms een doelwit. De aanslagen zijn vooral gericht op buitenlanders.

De veiligheidssituatie is verbeterd in de deelstaat Assam. Daarom is het advies gewijzigd van “alleen noodzakelijke reizen” naar “let op, er zijn veiligheidsrisico’s”. In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Tripura, Nagaland en Manipur in noordoost India. Er zijn veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden in India.

Reisadvies Indonesië

Laatst gewijzigd: 3 maart 2020: Voor vrijwel heel Indonesië geldt code geel. De veiligheidssituatie in de provincies Papua en West Papua, behalve het hooglandengebied Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua, is verbeterd. Daarom verandert de classificatie van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). De veiligheidssituatie rond de berg Puncak Jaya en de stad Timika in de provincie Papua is verbeterd. Daarom verandert de classificatie van ‘rood’ (niet reizen) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijk reizen).

Voor twee andere gebieden in Indonesië geldt wel een negatief reisadvies (code rood):

Reis niet naar:

 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi op Java. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op Bali. Deze vulkaan is  nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan komen;

In Indonesië zijn nog geen besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Op vliegvelden kunnen medische controles plaatsvinden. In het regenseizoen, dat meestal plaatsvindt tussen oktober en april, is in Indonesië een verhoogd risico op dengue.

Voor een aantal gebieden geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

-Papua: In de centrale hooglanden waaronder Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua vinden incidenteel geweld en gewapende aanvallen plaats tussen de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) en de lokale autoriteiten. Rond het gebied bij de ‘Freeport-mijn’ zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen.

-Vulkaan Soputan: Deze vulkaan Soputan is in oktober 2018 uitgebarsten. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan Soputan komen;

-Centraal Sulawesi: De plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi zijn in oktober 2018 zwaar getroffen door een aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Het gebied is in wederopbouw.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 27 maart 2020: de Iraakse autoriteiten hebben het reisverbod verlengd tot en met 11 april. Dit betekent dat tot die tijd het luchtruim gesloten zal blijven en vervoer over de weg niet is toegestaan.  Door deze restricties zal het op korte termijn lastig worden om Nederlandse reizigers die gestrand zijn in Irak (incl. de Koerdische regio) naar Nederland te repatriëren.

Update 16 maart 2020: Voor het grootste deel van Irak geldt een negatief reisadvies. In de nacht van 11 op 12 maart 2020 zijn er raketten afgeschoten op een militaire basis bij Bagdad. Hierbij zijn buitenlandse militairen omgekomen. Houd rekening met meer gewelddadigheden. In Irak zijn besmettingen met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. De medische sector in Irak heeft niet voldoende middelen om goede tests uit te voeren en bescherming te bieden en verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lokale autoriteiten hebben opdracht gegeven om de landsgrens tussen Irak en Iran te sluiten. Vluchten van en naar verschillende landen zijn geannuleerd. Door de coronabesmettingen in Nederland gelden er nieuwe maatregelen voor de Koerdische regio. Reizigers die vanuit Nederland naar de Koerdische regio in Irak reizen, worden bij aankomst in quarantaine geplaatst. Ook is de bewegingsvrijheid sterk ingeperkt.

Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Voor onderstaande gebieden in Irak geldt een negatief reisadvies:

 • De hoofdstad Bagdad
 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk. De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft in september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio.
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).

De situatie in de zogenaamde ‘betwiste gebieden’ is gespannen. Dit is een gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdistan Regio in Irak (KRI) en centraal-Irak, waaronder de plaatsen Kirkuk en Sinjar. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de KRI behoudt zijn aanspraak. Ook gewapende groeperingen zijn in deze gebieden actief. Dit kan leiden tot schermutselingen, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies (reisadvies code oranje):

 • Missan
 • Dhiqar
 • Muthanna
 • Diwaniyah/Qadisiyah
 • Wasit
 • Najaf
 • Kerbala
 • Het zuiden van Babylon
 • Erbil (inclusief de hoofdstad)
 • Sulaymaniyah
 • Dohuk

Hoewel IS inmiddels militair verslagen is, kunnen er in heel Irak aanslagen voorkomen. In Bagdad komt veel zware criminaliteit voor.

Reisavies Iran

Update 17 maart 2020: De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Er zijn beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen staan die onder druk.De provincies Gilan en Fars zijn door de overheid afgesloten. Ook de steden Qom, Isfahan, Mashad en Shiraz hebben een intern reisverbod aangekondigd. Voor deze provincies en steden geldt nu de kleur ‘rood’ : alle reizen worden afgeraden. Zie de rubriek ‘Gezondheid’. Het aantal vertrekmogelijkheden door de lucht is erg beperk. Bent u in Iran; maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten.

Reisadvies Israël

Update 10 maart 2020: Sinds 12 maart 2020 geldt dat iedereen die vanuit het buitenland Israël binnenkomt 14 dagen in thuisquarantaine moeten verblijven. Dit besluit wordt binnen 14 dagen opnieuw bekeken. Reizigers die niet kunnen aantonen dat ze in thuisquarantaine kunnen blijven, wordt toegang tot Israël geweigerd. Een hotel wordt niet gezien als een geschikte plaats voor thuisquarantaine. Daarom verandert de kleur van het reisadvies van ‘geel’(let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het ministerie van Buitenlandse zaken van Israël heeft aangegeven dat toeristen die nu in het land zijn, hun reis kunnen afmaken.

Er gold al een negatief reisadvies (code rood) voor de volgende gebieden in Israël:

 • Het grensgebied met Syrië. Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.
 • Het grensgebied met Libanon ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens. Hier kunnen granaten inslaan.

Reisadvies Italië

Update 7 mei 2020. Er is een versoepeling van de maatregelen vanaf 4 mei.  Nieuwe stappen worden wekelijks geëvalueerd en zijn afhankelijk van de ontwikkelingen over de verspreiding van het virus. Daarom is de kleurcode van de ‘rode’ (niet reizen) gebieden aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Hiervoor is een formulier nodig. Tussen regio’s reizen is op dit moment nog niet toegestaan. Voor een aantal gebieden en gemeenten gelden op last van regionale en lokale autoriteiten nog in- en uitreisrestricties. Dit verandert regelmatig.

Update 26 maart 2020: De Italiaanse regering heeft opnieuw verdere noodmaatregelen afgekondigd. Dit geldt voor de gemeenten Ariano Erpino, Sala Consilina, Caggiano, Polla en Athena Lucana (Campania), gemeenten Montefino, Castilenti, Castiglione Messer Raimondo (Abruzzen), gemeente Fondi (Lazio), gemeenten Riccia en Montenero di Bisaccia (Molise). Deze gebieden zijn compleet afgesloten; er geldt een in- en uitreisverbod. Burgers die zich willen verplaatsen op straat zijn verplicht om een formulier bij zich te dragen waarmee zij kunnen aantonen dat er een noodzaak is voor hun reisbeweging. Voor reizigers die terug willen naar Nederland, Italië binnenkomen of zich moeten verplaatsen in Italië is daarvoor een ingevulde Italiaanse verklaring verplicht.

Update 10 maart 2020: De Italiaanse regering heeft verdere noodmaatregelen afgekondigd voor het hele land. Alleen woon-werkverkeer en noodzakelijke medische of familiebezoeken zijn nog toegestaan. Met deze maatregelen willen zij reisbewegingen zo veel mogelijk beperken. Het openbare leven komt vrijwel stil te liggen: alle (sport) evenementen zijn afgelast. Musea, bioscopen, skiresorts en scholen zijn gesloten. Restaurants kunnen alleen overdag open zijn. Mensen wordt aangeraden tenminste een meter afstand van elkaar te houden. Daarom geldt voor heel Italië nu code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Dinsdag werd ook bekend dat Oostenrijk de grenzen sluit voor mensen uit Italië die geen gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Goederen worden nog wel doorgelaten, melden Oostenrijkse media.

Alleen supermarkten, apotheken, banken en publieke diensten zijn nog open. Openbaar vervoer wordt minder frequent. Mensen die zich op straat begeven moeten verplicht een formulier bij zich dragen waarmee ze kunnen aantonen dat er een noodzaak is voor hun reisbeweging. Voor reizigers die terug willen naar Nederland, Italië binnenkomen of zich moeten verplaatsen in Italië is daarvoor een ingevulde Italiaanse verklaring verplicht. Dat formulier kunt u hier downloaden.

Voor  de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië geldt een negatief reisadvies (code rood). Vertrek uit deze provincies is mogelijk voor buitenlandse toeristen. Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Voor de rest van Italië zijn in –en uitreisbeperkingen, reizen tussen gemeenten/provincies/regio’s is alleen toegestaan als dat noodzakelijk is. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft speciale adviezen voor reizigers die uit de ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden terugkeren. Meer informatie in het Italiaans is te vinden op de site van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

Ook het reisadvies voor San Marino is aangepast van groen naar oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Voor Vaticaanstad geldt hetzelfde reisadvies als voor Italië.

Reisadvies Ivoorkust

Update 24 maart: De regering van Ivoorkust heeft de noodtoestand uitgeroepen. Zo zijn alle restaurants gesloten, is er een avondklok ingevoerd en gaan geleidelijk aan wijken op slot. Voor Ivoorkust geldt nu code oranje.

J

Reisadvies Japan

Update 11 februari 2020: Er zijn immigratiebeperkingen voor reizigers naar Japan vanuit het Chinese vasteland. Komt u uit, of vliegt u via China naar Japan? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

De lokale autoriteiten voeren strenge controles uit bij de grensovergangen, vliegvelden en havens. Met deze controles wordt gemeten of reizigers symptomen vertonen van het nieuwe coronavirus. Reizigers die symptomen tonen van het nieuwe coronavirus worden onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Voor reizigers die al besmet zijn met het nieuwe coronavirus geldt een inreisverbod voor Japan. Houd hier rekening mee.

Voor Japan geldt code groen. Er geldt alleen een negatief reisadvies voor het gebied rond de kerncentrale in Fukushima.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 6 december 2018: De grens tussen Jordanië  en Syrië is open maar reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Syrië. Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren. Voor heel Jordanië geldt code geel, maar voor de grens met Syrië geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het gebied waar u bent of naar toe reist. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij hotel of reisorganisatie.

K

Reisadvies Kameroen

Update 17 maart 2020: De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Reis niet naar de regio Nord-Ouest.

Update 5 december 2018: Voor Kameroen gelden verschillende reisadviezen. De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Voor dit gedeelte geldt een negatief reisadvies/code rood.

Er geldt ook een negatief reisadvies voor:

-Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. In dit gebied lopen westerlingen een verhoogd risico om ontvoerd te worden.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
-Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro. Provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré.
-In de regio’s Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten groot en nemen de spanningen door terroristische dreigingen verder toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen gelokaliseerd en zijn overvallers en rebellen actief.
-De Engelstalige regio Nord-Ouest.

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest (code oranje). Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd een avondklok als deze is ingesteld. Voor het zuiden van Kameroen geldt code geel. Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Kazachstan

Update 15 maart  2020: Voor Kazachstan geldt inmiddels code oranje. Reizigers die uit de landen komen, waar besmettingen met het coronavirus (COVID-19) zijn aangetroffen, worden bij aankomst in Kazachstan door de lokale overheid medisch gecontroleerd gedurende 24 dagen of gedurende het hele verblijf in Kazachstan. Dit kan op afstand of via thuisbezoeken van een medische specialist. U kunt in een verplichte quarantaine geplaatst worden. De landgrens met China is gesloten. U kunt niet met het openbaar vervoer de grens over van Kazachstan naar China.

Reisadvies Kenia

Update 17 maart 2020: Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

In deze gebieden komen ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.

Voor de rest van Kenia geldt code oranje. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie over eventuele beperkende inreismaatregelen.

Reisadvies Kirgizië

Update 17 maart 2020: Voor heel Kirgizië geldt code oranje. De grensovergang tussen China en Kirgizië is tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats.  Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Ook in Kirgizië is een risico voor terrorisme aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Reisadvies Koeweit

Update 13 maart 2020: Koeweit heeft op 13 maart alle vluchten van en naar het land geannuleerd. Er worden geen inreisvisa meer afgegeven. Daarom geldt voor Koeweit nu code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Kosovo

Update 8 juli 2019: De politieke situatie in Kosovo is niet stabiel. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Voor heel Kosovo geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Er zijn politieke spanningen tussen de regering en de oppositie. Ook zijn er spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. De Kosovaarse politie, ondersteund door een internationale politie- en vredesmacht, bewaart de orde in het land. Sinds juli 2019 is er in het noorden meer politie aanwezig.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het noorden van Kosovo (de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en Mitrovica-Noord). De Kosovo politie controleert sinds juli 2019 extra in dit gebied vooral bij grensovergangen met Servië. Inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt.

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Kroatië

Update 15 maart 2020: Voor Kroatië geldt code oranje.

L

Reisadvies Laos

Update 13 maart 2020:  Het coronavirus verspreidt zich verder in China maar mogelijk ook in de naburige landen zoals in Laos. Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Alleen voor de provincie Xaysomboune geldt code oranje. In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen.

Reisadvies Letland

Update 15 maart 2020: Voor Letland geldt inmiddels code oranje.

Reisadvies Libanon

Update 27 maart 2020: De maatregelen van de Libanese regering om verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan zijn verlengd tot en met 12 april 2020. Dat betekent dat het in ieder geval tot 13 april niet mogelijk is om te reizen tussen Nederland en Libanon. Vanaf vanavond gaat ook een avondklok in. Dat betekent dat u tussen 19.00 uur en 05.00 uur niet uw huis uit mag. Winkels en bedrijven zijn tijdens de avondklok gesloten. Alleen de apotheken blijven open. De Libanese autoriteiten willen dit streng gaan controleren. Volg de Libanese instructies op. De situatie kan zich snel wijzigen dus volg de lokale media. Wees erop bedacht dat er op straat en in en bij publieke gebouwen ontsmettingsmiddelen kunnen zijn gebruikt die bij aanraking schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Update 17 maart 2020: Voor Libanon gelden diverse reisadviezen. Vanaf woensdag 18 maart 2020 middernacht mag u Libanon niet meer in- of uit reizen tot en met in ieder geval 29 maart 2020.
Voor een deel van Libanon geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet in de grensgebieden, in het noorden van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen:

 • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de stad Arsal (ten noorden van Halba-Qoubaiyat Road), de stad Hermel en Shebaa Farms (in het zuiden).
 • De zuidelijke buitenwijken zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah en Tariq El Jdida van de hoofdstad Beiroet. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld (en de snelweg langs de Cité Sportive) en het vliegveld.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Voor een ander deel van Libanon geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

 • De Bekaa-vallei. Met uitzondering van het gebied tussen de stad Zahle, het meer van Qaraoun en de Litani-rivier, en de hoofdweg van en naar de stad Zahle. Het leger controleert de verbindingswegen tussen de steden Zahle naar Baalbek, van Anjar naar Marjaayoon.
 • Het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël in verband met spanningen tussen Israël en Hezbollah. In dit gebied liggen ook clusterbommen en mijnen die nog niet zijn geëxplodeerd. U heeft toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten om in dit gebied te mogen reizen. Dit geldt niet voor de stad Tyrus.
 • De stad Tripoli met uitzondering van de wijken ten zuiden van Riad el Sohl street, de oude markt (soek) en de haven. In de stad Tripoli kunnen spanningen hoog oplopen tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen. Vooral rond het vrijdaggebed. Pas op in en dichtbij de wijken Bab al Tabbaneh en Jabal Mohsen. In deze wijken is het meeste risico op gewelddadigheden.

Voor de rest van Libanon geldt code geel. Boek rondreizen door Libanon bij onder meer Kras.

Reisadvies Litouwen

Update 17 maart 2020: Voor Litouwen geldt code oranje.

M

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 6 november 2018: Voor Madagaskar geldt code geel als reisadvies. Op 7 november en 19 december 2018 zijn algemene verkiezingen gepland. In aanloop naar de verkiezingen kunnen vaker demonstraties en verkiezingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 1 april 2020: Vanaf 1 april zijn er geen internationale vluchten meer mogelijk vanuit Malawi. Inkomende cargovluchten en terugkerende ingezetenen zullen per geval worden bekeken. Alleen humanitaire en medisch gerelateerde vluchten zullen zonder voorwaarden worden toegelaten.
Veder is van belang:
– Er rijdt minder openbaar vervoer
– Privé-auto’s mogen niet meer dan 4 personen bevatten
– In Blantyre zijn bruiloften, feesten, religieuze en politieke bijeenkomsten, sport events, nachtclubs en de verkoop op straat verboden.
Er zijn (incidentele) berichten van buitenlanders die mondeling worden lastig gevallen (worden dan gezien als de oorzaak van het Corona-virus). Wees hierop alert, ga er niet op in en meld het ons. Mocht u in de problemen komen, dan kunt u contact opnemen met de onze geweldige Honorair Consul, Bouke Bijl, dutchconsulatemw@gmail.com

Update 8 juli 2019: Op 27 mei 2019 is president Mutharika aan zijn tweede termijn begonnen. De verkiezingsuitslag wordt aangevochten door de oppositie. Dit zorgt voor demonstraties in het centrum van de hoofdstad Lilongwe. Vermijd demonstraties. Voor heel Malawi geldt code geel. Er zijn dus veiligheidsrisico’s. Er zijn aangescherpte eisen voor reizen naar Malawi via Zuid-Afrika. In het zuiden van Malawi, in de omgeving van de steden van Blantyre, Zomba, Chiradzulu en Mulanje, is het onrustig vanwege ‘zwarte magie’ en vampirisme. Een deel van de lokale bevolking in deze regio gelooft in hekserij en valt onbekenden aan. Deze slachtoffers worden ervan verdacht bloed te hebben gedronken voor magische rituelen.

Reisadvies Maldiven

Update 17 maart 2020: Voor de Maldiven geldt code oranje vanwege de inreisbeperkingen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen op het eiland Malé.

Reisadvies Maleisië

Update 25 maart 2020: De Maleisische overheid heeft de Movement Control Order vandaag heeft verlengd tot 14 april 2020.

Update 20 maart 2020: Het reisadvies voor Maleisië staat sinds 17 maart op oranje. Als u in Maleisië verblijft, overweeg dan of uw verblijf echt noodzakelijk is en onderzoek hoe u terug kunt keren naar Nederland. Op dit moment zijn er nog vluchten van KLM naar Nederland gepland en ook andere maatschappijen bieden nog vluchten aan met overstap. U moet er rekening mee houden dat de situatie snel kan veranderen en dat het moeilijker kan worden om naar Nederland te reizen. Daarom kunt u als u besluit te vertrekken beter eerder dan later gaan. Houd hierover goed contact met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator.

Ook de Maleisische overheid neemt alle noodzakelijke maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Sinds 18 maart is er een Movement Control Order van kracht. Sinds vandaag wordt dit strikter gehandhaafd dan de afgelopen dagen. U moet er rekening mee houden dat u staande gehouden kunt worden door de politie en moet kunnen aantonen dat u om essentiële redenen uw huis verlaten hebt.
Update 17 maart 2020: Vanaf 18 maart 2020 geldt er een inreisverbod voor Maleisië voor alle buitenlandse bezoekers. Daarom is het reisadvies opgeschaald naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Homoseksualiteit is strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  De overheid van Macao heeft de grenzen gesloten voor allen die geen inwoners van Macao zijn. Deze maatregel is op 18 maart ingegaan. Uitzonderingen zijn inwoners van het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan en ook personen met een werkvergunning voor Macao.

Reisadvies Mali

Update 18 maart 2020: Voor Mali geldt dat tot op heden van officiële zijde nog geen geval van besmetting met het Corona-virus is vastgesteld. De Malinese regering heeft echter, in lijn met de omringende Afrikaanse landen, vergaande maatregelen aangekondigd, die op donderdag 19 maart van kracht worden. Een ingrijpende maatregel is dat commerciële vluchten uit door Corona getroffen landen tot nader order zijn opgeschort. Er zijn nog wel vertrekkende vluchten, van Air France, maar onbekend hoe lang deze nog zullen gaan en wanneer precies. Indien u naar Europa wilt reizen, raden wij u derhalve ten zeerste aan deze mogelijkheid te benutten en rechtstreeks contact op te nemen met de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Update 28 augustus 2019: Voor het grootste deel van Mali geldt een negatief reisadvies. Het negatief reisadvies is op 28 augustus 2019 uitgebreid. In de regio’s Koulikoro, Segou en Mopti waaronder de grensstreek met Burkina Faso is het rode gebied met het advies ‘niet reizen’ groter geworden. In de hoofdstad Bamako maar ook in andere grote steden vinden regelmatig demonstraties plaats. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Voor het gebied ten zuiden van de lijn Bafoulabé-Banamba-Ségou-Markala-Si-Téné-Benena (op de grens met Burkina Faso) geldt code oranje. Maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen.

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig. In Mali geldt sinds 2016 de noodtoestand. Veiligheidsdiensten en leger hebben meer bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Reisadvies Malta

Update 14 maart 2020: De overheid van Malta heeft inreisbeperkingen ingesteld. Daarom is het reisadvies aangescherpt naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Malta. Alle passagiers die per vliegtuig of over zee vanuit alle landen op Malta aankomen, zijn verplicht om gedurende 14 dagen onafgebroken quarantaine te houden, onderhevig aan de strikte bepalingen van de wet, inclusief boetes van € 1.000 voor elke overtreding van deze verplichting. Dit besluit blijft van kracht tot nader order.

Reizigers die op Malta aankomen en minder dan 14 dagen blijven, zijn vrij om terug te reizen op hun retourticket, op voorwaarde dat ze tijdens de quarantaine in Malta geen COVID-19-symptomen ontwikkelen.

Reisadvies Marokko

Update 25 maart 2020: Sinds 15 maart is het niet meer mogelijk Marokko in te reizen. Er gaan ook geen vluchten meer uit Marokko. Ben je gestrand en kunt je onmogelijk zelf je terugkeer regelen? Neem dan contact op via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week).

Update: 15 maart 2020: Marokko heeft besloten dat met ingang van zondag 15 maart 2020 om 8 uur ’s morgens alle inkomende en uitgaande vluchten tussen Marokko en Nederland tot nader bericht worden opgeschort. Daarom geldt nu voor heel Marokko een negatief reisadvies (code oranje, maak alleen noodzakelijke reizen). Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Het is verboden de grens over te steken naar Algerije. Hier liggen niet ontplofte landmijnen. Het is ook verboden de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang langs de kustroute. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg. Houd op andere plaatsen altijd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u in het grensgebied bent.

Reisadvies Marschalleilanden

Update 16 maart 2020: De autoriteiten van de Marschall-Eilanden hebben voor alle buitenlandse reizigers een inreisverbod uitgevaardigd. Het inreisverbod duurt tot 22 maart 2020. Alle lucht- en zee(vracht)verkeer van de Marshalleilanden naar en vanuit het vasteland van China, Hongkong SAR, Macau SAR, Zuid-Korea, Japan, Italië en Iran is tijdelijk geannuleerd. Iedereen die na 31 december 2019 in een van deze landen is geweest en naar de Marshalleilanden afreist wordt de toegang tot het land geweigerd.

Reisadvies Martinique

Update 17 april 2018: Voor Martinique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Die hebben vooral te maken met criminaliteit op het eiland. Van juni tot en met oktober kunnen orkanen voorkomen.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juni 2019: Op 22 juni en 6 juli 2019 worden in Mauritanië presidentsverkiezingen gehouden. Wees alert in aanloop naar de verkiezingen. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Vermijd stembureaus op de dag van de verkiezingen.

Reisadvies Mauritius

Update 13 maart 2020: Voor Mauritius geldt code geel. De overheid kan Nederlanders verplichten om minimaal 14 dagen in zelfquarantaine te gaan, ook al vertoont u geen symptomen van het corona-virus.

Reisadvies Mexico

Update 18 maart 2020: I.v.m. de ontwikkelingen rond COVID-19 vragen wij u de informatie van de Mexicaanse overheid nauwgezet te volgen, bijvoorbeeld het Secretario de Salud op social media. Sinds 23 maart zijn de scholen in Mexico dicht en geldt een verbod op alle niet-noodzakelijke activiteiten. Vooralsnog zijn de luchthavens van Mexico Stad en Cancun open en vliegen de meeste vliegmaatschappijen nog. Wilt u eerder terugreizen naar Nederland? Boek dan uw ticket om online en indien dat niet lukt via de helpdesk van uw reisorganisatie of uw vliegmaatschappij. Tot nu toe gelden er geen reisbeperkingen voor EU-burgers en hun directe familieleden, zij kunnen terugreizen naar Europa.

Update 9 juli 2018: De veiligheidssituatie is Mexico toont een gemengd beeld. De criminaliteit in heel Mexico neemt toe. Delen van het land zijn veilig (code groen), andere delen van Mexico kennen verhoogde veiligheidsrisico’s (code geel) en voor andere delen wordt reizen ontraden (code oranje). De veilige zones liggen in het zuiden langs de grens met Guatemala in de regio’s Yucatan, Quinatna Roo, Campeche en Chiapas en in de zuidelijke helft van Baja California. Voor de regio’s Guerrero/Acapulco, voor de regio Tamaulipas en langs de grens met de Verenigde Staten tussen El Paso en de Golf van Mexico geldt een code oranje. Boek een vakantie naar Mexico bij onder meer Tenzing Travel. Of boek bij Kras een rondreis langs de culturele hoogtepunten van Mexcio.

Reisadvies Moldavië

Update 14 maart 2020. Voor Moldavië geldt code oranje vanwege inreisbeperkingen. Het ambassadekantoor raadt aan het land zo snel mogelijk te verlaten.

Reisadvies Mongolië

Update 13 maart 2020: De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China te verkleinen. Er zijn immigratiebeperkingen voor reizigers naar Mongolië vanuit het Chinese vasteland. Het trein- en wegverkeer vanuit Rusland is geblokkeerd. Het vliegverkeer is geannuleerd. Daarom is het reisadvies voor Mongolië veranderd van code groen in code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Reisadvies Montenegro

Update 17 maart 2020. Voor Montenegro geldt sinds 17 maart 2020 een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Montserrat

Voor het noordelijk deel van het Caraïbische eiland Montserrat geldt code groen. Voor de zuidelijke helft van het eiland geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Mozambique

Update 4 oktober 2019: Op 15 oktober 2019 zijn er presidentsverkiezingen. In aanloop naar en rond deze verkiezingen kunnen demonstraties voorkomen. Hierbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Tropische orkaan Kenneth heeft in de provincie Cabo Delgado veel schade aangericht. Er zijn overstromingen en er is een grote kans op uitbraak van cholera vanwege vervuild drinkwater. Reis de komende dagen alleen als het noodzakelijk is naar dit gebied. De Nederlandse ambassade in Maputo volgt de situatie.

In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado zijn in de afgelopen periode herhaaldelijk gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Ook voor dit gebied geldt code oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Daar geldt code oranje.In de rest van Mozambique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn.

Reisadvies Myanmar

Update 14 maart 2020: Myanmar heeft nog geen bevestigde gevallen van het coronavirus (COVID-19). De situatie kan echter snel veranderen met mogelijke in- en uitreisbeperkingen tot gevolg. Houd er daarom rekening mee dat het plotseling moeilijk kan zijn om het land te verlaten. De capaciteit van de gezondheidszorg in Myanmar is zeer beperkt. Reis daarom alleen naar Myanmar als dit noodzakelijk is.

Voor Myanmar gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

 • De deelstaat Rakhine: Er zijn grote spanningen tussen moslims en boeddhisten. Deze spanningen leiden regelmatig tot geweld. Vooral in en rondom de hoofdstad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine is de situatie gespannen. In augustus 2017 was er een grote toename van geweld. Hierdoor zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. Reis in het zuiden van de staat Rakhine niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe. Er geldt een avondklok in het noorden van Rakhine. Gaat u naar de plaats Ngapali? Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali. Reis niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe .
 • Reis niet naar het zuiden van de staat Chin (Paletwa) aan de grens met de staat Rakhine en Bangladesh. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief.
 • Reis niet naar de staat Kachin, met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Er vinden regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger van Myanmar. Mensen vluchten vanuit Kachin naar andere delen van het land.
 • Reis niet naar het noorden van de staat Shan, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. In het noorden van de staat Shan zijn regelmatig gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Deze gevechten komen soms dicht in de buurt van populaire toeristische bestemmingen als Hsipaw. In november 2016 werd na zware gevechten tussen het leger en gewapende etnische groepen een deel van de staat noord-Shan afgesloten. Mensen vluchten vanuit Shan naar andere delen van het land.
 • Reizen met de trein van de stad Mandalay naar de steden Hsipaw en Lashio is mogelijk. Wees wel voorzichtig. Wijk niet af van de standaard toeristische paden en gebruik een ervaren gids.
 • Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.

Voor andere delen van Myanmar geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

 • Grensgebied met Thailand. Ondanks het staakt-het-vuren tussen het leger van Myanmar en verschillende gewapende groeperingen, vinden er bij de grens met Thailand af en toe incidenten plaats. Bij onrust kan de grensovergang tijdelijk worden gesloten. De wegen naar de grensovergangen met Thailand zijn wel bereikbaar en veilig. Wijk niet af van deze wegen. Informeer voordat u afreist naar de situatie ter plekke.
 • Reis alleen wanneer het noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats.
 • In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats. Medische voorzieningen en de verkeerssituatie zijn verbeterd in de steden: Yangon, Bagan, Mandalay, Naypyidaw en rondom het Inle Lake. Daarom gaat de kleurcode voor deze steden van geel (let op, veiligheidsrisico’s) naar groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s).

N

Reisadvies Nepal

Update 24 maart 2020: De Nepalese overheid heeft een lockdown ingevoerd. Die duurt tot en met 31 maart 2020. Voor Nepal geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Er zijn in- en uitreisbeperkingen. Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nicaragua

Update 27 december 2018: De veiligheidssituatie is verbeterd. Daarom is het advies voor het grootste deel van het land veranderd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (er zijn veiligheidsrisico’s). Maar reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN). Neem voorzorgsmaatregelen als u reist. De situatie lijkt rustig en er zijn de laatste tijd geen demonstraties geweest. Toch kunnen er gewelddadige acties plaatsvinden.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 25 maart 2020: Vanaf woensdag 25 maart geldt in Nieuw-Zeeland de noodtoestand-niveau 4. Daarom mogen reizigers alleen nog naar het internationale vliegveld komen als je een vluchtbevestiging voor die dag en een geldig paspoort hebt. Als je voor de reis naar je eindbestemming moet overstappen op een bestemming die door de lokale overheid gesloten is, mag je niet naar het vliegveld komen. Toeristen mogen alleen reizen als ze de afgelopen veertien dagen in zelf-quarantaine zijn geweest en nu geen ziekteverschijnselen hebben. Vanaf zaterdag 28 maart zijn alle vormen van vervoer gesloten voor mensen die geen essentiële diensten verlenen of vracht vervoeren. Daarom geldt voor Nieuw-Zeeland code oranje.

Op 2 februari was al besloten 14 dagen lang geen reizigers meer toe te laten die na 2 februari in China zijn geweest. Dit geldt niet voor terugkerende Nieuw-Zeelanders en houders van permanente verblijfsvergunningen afgegeven door Nieuw-Zeeland. Om verspreiding van het coronavirus uit China naar Nieuw-Zeeland te voorkomen zijn er inreisrestricties. Komt u uit, of vliegt u via China? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

In de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 1 september 2019: Voor het grootste deel van Niger geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). De veiligheidssituatie in het hele grensgebied van Niger en Burkina Faso is verslechterd. Reis niet naar het grensgebied tussen Niger en Burkina Faso. In Tillaberi, Tahoua en Diffa geldt de noodtoestand. Dat houdt in dat bepaalde vrijheden worden ingetrokken. Er kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld. Sommige markten kunnen gesloten zijn. Ook is rijden met motor of bromfiets verboden. Deze voertuigen worden vaak door terroristen gebruikt. In de provincies Tillaberi, Tahoua en Diffa bestaat een risico op ontvoering. Verder zijn in Niger verschillende terroristische organisaties actief.

Reisadvies Nigeria

Update 18 maart 2020: Op dit moment zijn er 3 COVID-19 in Nigeria officieel bevestigd (in Lagos en Ogun State). In de aanpak om verdere besmettingen van COVID-19 te voorkomen treffen ook hier de lokale autoriteiten, (internationale) scholen en ambassades (preventieve) maatregelen. De situatie kan snel veranderen. Er kunnen inreisbeperkingen worden ingesteld voor reizigers uit landen waar COVID-19 is vastgesteld, zoals Nederland. Deze en andere maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven.
Houd er rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen vluchten in snel tempo kunnen annuleren of opschorten. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Mocht u Nigeria willen verlaten, dan adviseert de ambassade dit zo spoedig mogelijk te doen omdat het aantal commerciële vluchten zeer waarschijnlijk snel zal afnemen. U dient dit zelf te regelen via commerciële luchtvaartmaatschappijen. De ambassade adviseert u daarbij een goede afweging te maken tussen de huidige situatie in Nederland en het risico op waarschijnlijk niet adequate zorg in Nigeria in geval van verdere verspreiding van COVID-19 in Nigeria.

Reisadvies Noord-Korea

Update 25 februari 2020: Voor heel Noord-Korea wordt reizen afgeraden (code oranje). Ondanks gesprekken tussen Noord-Korea, Zuid-Korea en de Verenigde Staten om de spanningen te verminderen, blijft de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen snel en soms onverwachts groter worden.

De situatie voor buitenlandse bezoekers kan opeens veranderen. Dit heeft onder andere te maken met:

 • spanningen rond nucleaire testen;
 • spanningen na de lancering van raketten;
 • hard en onvoorspelbaar optreden van de autoriteiten.

Er zijn meerdere militaire zones, zoals het grensgebied met Zuid-Korea. Deze gebieden zijn verboden te bezoeken. Ook in Noord-Korea komt het coronavirus voor.

Reisadvies Noord-Macedonië

Update 17 maart 2020: Voor Noord-Macedonië geldt code oranje.

Reisadvies Noorwegen

Update 14 maart 2020: Noorwegen sluit haar grenzen voor buitenlandse toeristen. Wie aan de grens niet terug naar huis gaat, moet 14 dagen in quarantaine. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Dit geldt dus ook voor Nederland. Dit geldt niet als u nu in Scandinavië bent en naar Noorwegen wilt reizen. Reist u van buiten Scandinavië, bedenk dan of het noodzakelijk is. Als u in Noorwegen wilt blijven, wordt u verplicht om minimaal 14 dagen in quarantaine te gaan. In die periode mag u het land niet verlaten. Daarom verandert de kleur van het reisadvies van ‘groen’ (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen).

O

Reisadvies Oekraïne

Update 15 maart 2020: Oekraïne voert op 15 maart inreisbeperkingen in en vanaf dinsdag 17 maart 0.05 uur tot 3 april is er GEEN vlieg-, trein- en busverkeer mogelijk van en naar Oekraïne.. Daarom is het reisadvies alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje). In de provincies Donetsk en Loegansk wordt nog steeds gevochten. Voor deze gebieden en voor de Krim geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 17 maart 2020: Voor Oezbekistan geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Oezbeikistan. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen.

Reisadvies Oman

14 maart 2020: Het Sultanaat Oman heeft alle toeristenvisa vanaf 15 maart ingetrokken, laat het verkeersbureau van Oman weten. De maatregel geldt voor minstens een maand. Dat betekent feitelijk dat u het land niet meer in kunt.

Reisadvies Oostenrijk

Update 15 maart 2020: Oostenrijk heeft een landingsverbod ingesteld voor vliegtuigen uit onder meer Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Oekraïne en Italië. Dat verbod geldt vanaf dinsdag 17 april. Voor Oostenrijk geldt code oranje. Voor het Paznauntal en Sankt Anton am Arlberg geldt code rood (een negatief reisadvies) vanwege coronagevallen. Voor Tirol geldt dat alle accommodatieverschaffers zoals hotels en appartementen vanaf maandag 16 maart tot ten minste 13 april gesloten zijn. Voor Tirol gelden uitreisbeperkingen. Ook voor de rest van Oostenrijk gelden uitreisbeperkingen al kunnen buitenlandse toeristen nog wel het land verlaten om naar huis terug te gaan.

Reisadvies Oost-Timor

Update 28 september 2018: Voor Oost-Timor geldt code geel. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

P

Reisadvies Pakistan

Update 29 oktober 2019: In de week van 29 oktober 2019 beginnen in de hoofdstad Islamabad en grote steden zoals Karachi en Lahore demonstraties tegen de regering. Hierbij kan geweld worden gebruikt. Houd rekening met blokkades van verkeersknooppunten in Islamabad en op de weg van Lahore naar Islamabad. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Voor de westelijke helft van Pakistan geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de oostelijke helft van Pakistan geldt een beperkt negatief reisadvies (code oranje): maak alleen noodzakelijke reizen. Alleen voor het zuidoostelijke gedeelte van de provincie Jammu en Kasjmir, en de steden Islamabad, Lahore, Sialkot en Faisalabad geldt code geel. Er zijn daar veiligheidsrisico’s. In heel Pakistan geldt een serieuze terreurdreiging en er is sprake van zware criminaliteit.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 10 maart 2020: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies. Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is naar die gebieden. Op de Westelijke Jordaanover is het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De Palestijnse autoriteiten nemen maatregelen om verdere besmetting tegen te gaan. Reizigers worden medisch gecontroleerd bij in- en uitreizen. Hotels mogen geen toeristen meer opnemen. Scholen en openbare instanties zijn gesloten. Medische faciliteiten zijn open. De stad Bethlehem is afgesloten.

Reisadvies Panama

Update 25 maart 2020: Voor Panama geldt code oranje. Op 26 maart en 29 maart om 19.50u zijn er twee vluchten van KLM naar Amsterdam. Deze vluchten zijn voorlopig de laatste mogelijkheid om terug te keren naar Europa.  Bent u van plan om naar Panama te reizen, of verblijft u al in Panama? Lees dan deze informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 22 juni 2018: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt voor het grootste deel code geel. In de provincies Hela en Enga zijn gewelddadigheden in en rond de plaatsen Tari en Porgera tussen lokale volksstammen. Reis daarom alleen als het nodig is naar de plaatsen Tari en Porgera (code oranje). In de provincie Southern Highlands geldt sinds juni 2018 de noodtoestand. Voor dit deel van Papoea Nieuw-Guinea geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Paraguay

Update 18 maart 2020: Nadat de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid is uitgeroepen, heeft de Paraguayaanse overheid op 16 maart 2020 middels een perscommuniqué verdere maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.  Met ingang van 17 maart 2020 laat Paraguay geen buitenlanders en niet-ingezetenen meer toe. Slechts 30% van de grensposten is momenteel nog geopend. Ook rijdt er geen OV op kortere en langere afstanden.
Er geldt nog steeds een quarantaine van 14 dagen, ook met terugwerkende kracht, voor reizigers die de afgelopen 14 dagen Paraguay zijn binnen gereisd. Mensen wordt aangeraden om zo weinig mogelijk sociaal contact te hebben en veel winkels sluiten eerder.

Eerdere update: Voor heel Paraguay geldt code geel. In de noordelijke departementen komen soms aanslagen voor. Bij financiële transacties met Western Union heeft u een reisdocument nodig.

Reisadvies Peru

Update 23 maart 2020: De besmetting en verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID 19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Er zijn beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen van COVID 19 en een grote toename van gevallen van dengue. De Peruaanse overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID 19) tegen te gaan. Het vliegveld van Lima is gesloten. Er gaan alleen nog af en toe repatriëringsvluchten. Bevestigde speciale repatriëringsvluchten: Duitsland is van plan op maandag en dinsdag vanuit Lima naar Frankfurt te vliegen. Zwitserland op woensdag vanuit Lima naar Zurich. De vluchten zijn bestemd voor de staatsburgers en ingezetenen van hun landen. Tien procent van de plaatsen wordt beschikbaar gesteld voor burgers van andere EU/Schengen/VK landen, die een dringende medische indicatie of andere speciale, dringende humanitaire redenen hebben om zsm te worden gerepatrieerd. Laat het weten aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken per mail aan lim-ca@minbuza.nl, Sinds dinsdag 17 maart werken Europese ambassades, op initiatief van Nederland, aan lijsten met het aantal Europeanen per locatie in Peru. Inmiddels gaat het om meer dan 10.000 Europeanen. De afspraak tussen Europese ambassades is dat, indien het lukt om binnenlands vervoer te regelen, die optie wordt aangeboden aan alle Europeanen ter plaatse. Je kunt alleen naar het vliegveld reizen met een nota van de Nederlandse ambassade en een boarding pass. Als je een bevestigde vlucht hebt, kun je voor zo’n nota mailen naar lim-ca@minbuza.nl met opgave van namen zoals vermeld in je paspoort, paspoortnummer, vluchtgegevens en je e-ticket.

Sinds 12 maart zijn alle scholen in Peru gesloten en worden alle evenementen en (grotere) bijeenkomsten afgelast. Sinds maandag 16 maart worden vluchten vanuit Europa en Azië niet meer toegelaten. Af en toe is er daarnaast sociale onrust, die kan leiden tot demonstraties of wegblokkades. Vermijd demonstraties, volg het nieuws en blijf alert. Bepaalde wijken in de hoofdstad Lima staan bekend als onveilig. Bezoek deze gebieden niet. Daarom geldt voor heel Peru code rood (negatief reisadvies). • Voor consulaire vragen is het contactcentrum in Den Haag 24/7 telefonisch bereikbaar op: +511 2139800 (optie 1). Voor al uw andere vragen kunt u onze ambassade bellen via: +511 2139822.

Reizen in betere tijden naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Tenzing TravelBekijk hier aanbiedingen naar Peru. Tijdens het regenseizoen van december tot maart kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. In Peru komen ook regelmatig aardbevingen voor.

Reisadvies Polen

Update 27 maart 2020: De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft de ambassade geïnformeerd dat Nederlanders die terug willen naar Nederland zich via de ambassade kunnen aanmelden voor de LOTdoDomu repatriëringsvluchten waarmee Polen worden opgehaald uit Amsterdam. De eerstvolgende vluchten uit Warschau naar Amsterdam staan gepland voor 1, 3 en 5 april 2020. Wilt u hiervan gebruik maken, dan kunt u een email sturen naar de ambassade: war-ca@minbuza.nl, met uw voor- en achternaam zoals vermeld in uw paspoort, uw emailadres, een telefoonnummer waarop u in Polen bereikbaar bent en de dag waarop u gebruik wilt maken van deze mogelijkheid.

Update 17 maart 2020: Polen heeft sinds 15 maart z’n grenzen gesloten voor vrijwel alle buitenlanders. Alleen Polen mogen het land nog in. Bekijk wie er nog wel in Polen welkom zijn. Daarom geldt voor Polen het advies alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Portugal

Update 14 maart 2020: Voor Portugal gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Daarom staat het reisadvies nog steeds op code groen. Dat geldt ook voor Madeira en de Azoren. Wel zijn er in Portugal coronagevallen.

Reisadvies Roemenië

Update 15 maart 2020: In Roemenië komen regelmatig demonstraties tegen de regering voor. Deze demonstraties vinden vooral plaats in de hoofdstad Boekarest en in andere grote steden. Vermijd deze demonstraties. Voor Roemenië geldt verder code groen. Pas wel op voor reizen over de weg na zonsondergang. Voor Roemenië geldt code geel.

R

Reisadvies Rusland

Update 17 maart 2020: Ook in Rusland is het coronavirus aangetroffen. De overheid heeft daarom maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. In Moskou gelden extra maatregelen. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

De Russische overheid heeft het buitenlanders verboden om naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied “Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy” (voorheen “Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya”) teg reizen. De stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy mogen wel bezocht worden. U mag rijden over de autowegen die deze steden met elkaar verbinden.

Voor Rusland geldt code oranje. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. Het risico op nieuwe aanslagen is aanwezig. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland.

De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus is zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg.
Voor een deel van Rusland geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende gebieden:
-Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië.
-Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
-Het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Reisadvies Rwanda

Update 19 maart 2020: De Rwandese overheid heeft gecommuniceerd dat commerciële passagiersvliegtuigen niet meer mogen landen of opstijgen vanaf Kigali Airport, vanaf 23.59u op vrijdag 20 maart. Deze maatregel zal in elk geval 30 dagen gelden. Geplande vluchten vóór die tijd zullen vooralsnog blijven vliegen. Voor heel Rwanda geldt code oranje. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt u om te overwegen of uw verblijf in Rwanda nog noodzakelijk is. Het wordt steeds lastiger het land te verlaten.

Er zijn veiligheidsrisico’s. Vooral in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. De situatie in het grensgebied tussen Rwanda en Burundi inclusief het Nyungwe-Forest nationaal park is gespannen. Ook zijn er de afgelopen maanden meer criminele incidenten geweest in het grensgebied. Daarbij zijn ook dodelijke slachtoffers gevallen. Wees alert. Door de ebola uitbraak in het buurland Democratic Republic of Congo (DRC) vinden in Rwanda medische controles plaats bij grensovergangen met DRC en Uganda en op de internationale luchthaven in Kigali. Wees alert in de gebieden die grenzen aan de DRC en Burundi.

S

Reisadvies Saoedi Arabië: deels negatief reisadvies

Update 17 maart 2020:  Voor Saoedi-Arabië geldt nu code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Voor de grensstrook met Irak geldt code oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is via de internationale luchthaven van Abha, in de Asir Provincie en naar het grensgebied met Irak, tot 50 kilometer van de grens. In dit gebied zijn strijders aanwezig die in Irak en Syrië met IS (Islamitische Staat) hebben meegevochten. Voor deze gebieden geldt code oranje.

In het zuiden van Saoedi-Arabië geldt een negatief reisadvies voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen vanwege de burgeroorlog in het buurland.

Reisadvies Senegal

Update 17 maart 2020: Voor Senegal geldt nog steeds code geel. De autoriteiten in Senegal hebben besloten om per 18 maart 23:59 uur het luchtruim te sluiten voor vluchten van en naar Europa. Voor Senegal geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Servië

Update 25 mei 2020: Het reisadvies voor Servië is aangepast van code rood (negatief reisadvies) naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen). De noodmaatregelen zijn per 15 mei opgeheven en de grenzen zijn weer geopend. Luchtverbindingen met Nederland starten op 31 mei.

Reisadvies Singapore

Update 10 februari 2020: Ook in Singapore zijn er besmettingsgevallen. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij de grensovergangen en luchthavens. Houd hier rekening mee. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Singaporese overheid de maatregelen aangescherpt. De overheid adviseert grote, niet-essentiële evenementen in Singapore uit te stellen of te annuleren. Voor evenementen die wel doorgaan zijn  aanvullende voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Meer daarover is te lezen op de site van het ministerie van gezondheid van Singapore.

Reisadvies Sint Lucia

Update 17 maart 2020: Voor Saint Lucia geldt nog steeds code groen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen.

Reisadvies Slowakije

Update 17 maart 2020: Voor Slowakije geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Soedan verbeterd

Update 1 september 2019: Op 17 augustus hebben het leger en de oppositie een akkoord gesloten over de verdeling van de macht. Sindsdien zijn er geen demonstraties meer geweest. Daardoor is de veiligheidssituatie verbeterd en is code oranje verlaagd naar code geel. De gebieden in Soedan waarvoor een negatief reisadvies (code rood) gold, zijn ongewijzigd gebleven. Voor de grensstreek met Libië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor de regio’s Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan, Blue Nile, de Hala’ib-driehoek, Bir Tawil geldt een negatief reisadvies / code rood. Voor het grensgebied met Eritrea geldt nog wel code oranje.

Reisadvies Somalië

18 maart 2019: Er geldt een negatief reisadvies voor Somalië (code rood). De veiligheidssituatie in Somalië inclusief de regio Somaliland is slecht. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is het minder onveilig. Wel is het advies: reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. Voor die steden geldt code oranje.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 20 mei: Voor Spanje geldt een inreisverbod met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten. Sinds 15 mei is 14 dagen thuisquarantaine verplicht voor iedereen die in Spanje aankomt. Voor heel Spanje geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Sri Lanka

Laatst gewijzigd: 16 maart 2020: Vanaf zondag 15 maart middernacht worden reizigers uit Nederland en verschillende andere Europese landen niet meer toegelaten tot Sri Lanka. Dit geldt ook voor reizigers die de afgelopen 14 dagen in een van deze landen zijn geweest. Daarom gaat het reisadvies voor Sri Lanka naar code oranje. Er is een inreisverbod voor reizigers uit Nederland en verschillende andere Europese landen. Het inreisverbod betekent dat reeds afgegeven visa niet meer geldig zijn en dat er geen visa aangevraagd kunnen worden tot tenminste 29/03/2020.
Mocht u in Sri Lanka woonachtig zijn (een verblijfsvergunning hebben) en inreizen vanuit Nederland of een van de andere landen op de lijst, dan wordt u verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan in een van de aangewezen centra.

In het noorden en oosten van het land liggen mijnen rondom militaire bases. Het gaat om alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee en in de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.Het is daarom niet verstandig de hoofdweg te verlaten. Het verkeer is chaotisch en alleenreizende vrouwen kunnen aangerand worden. Tijdens de twee regenseizoenen kan het extreem hard regenen en bestaat gevaar voor overstromingen.

Reisadvies Suriname

Update 14 maart 2020: Suriname heeft vanaf 14 maart immigratiebeperkingen ingevoerd. Daarom is het reisadvies op code oranje gezet. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Suriname.

Reisadvies Swaziland

Update 28 september 2018: Koning Mswati III heeft de naam van Swaziland officieel veranderd. Swaziland heet voortaan het Koninkrijk van Eswatini. Voor Eswatini/Swaziland geldt code geel. Vermijd demonstraties en vermijd ook het overbeladen openbaar vervoer. Reis niet in het donker buiten de stad.

T

Reisadvies Tadzjikistan

Update 31 juli 2018: Op 29 juli 2018 zijn bij een terroristische aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen, onder wie fietsers uit Nederland. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Voor grofweg de westelijke helft van Tadzjikistan, inclusief de Pamir Highway, geldt code oranje. Reizen in dat gebied wordt ontraden. Dat geldt ook voor een brede strook langs alle grenzen van Tadzjikistan met haar buurlanden. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden. Er liggen mijnen, er zijn gewapende groepen actief en er geldt een hoger risico op aanslagen. Voor de oostelijke en uiterst noordelijke helft van Tadzjikistan geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel).

Reisadvies Taiwan

Bijgewerkt 14 maart 2020: Alle reizigers afkomstig uit het Schengengebied, VK en Ierland (dus inclusief Nederland) die Taiwan vanaf 17 maart 2020 binnenkomen, zijn verplicht tot thuisquarantaine voor 14 dagen. Er zijn zeer strikte instructies van de lokale autoriteiten die gevolgd moeten te worden. Daarom geldt voor Taiwan het reisadvies alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Tanzania

Update 15 april: De Tanzaniaanse burgerluchtvaart autoriteit heeft per 11 april met onmiddellijke ingang tot nader order het luchtruim gesloten voor alle internationale passagiersvluchten. Dat betekent dat er voorlopig geen reismogelijkheden meer zijn naar en vanaf Tanzania. Als de ambassade informatie krijgt over commerciële vertrekmogelijkheden en deze vluchten ook toegelaten worden door de Tanzaniaanse autoriteiten, dan kan de ambassade u via hun communicatiekanalen vrijblijvend informeren over deze mogelijkheden. Het is aan u om te bepalen of u daarop ingaat. Er zijn contacten met Europese ambassades om te kijken of er nog een Europese repatriëringsvlucht georganiseerd kan worden maar dit kan niet gegarandeerd worden. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Update 17 maart 2020: Tanzania heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Komt u uit Nederland? Dan kan u worden verplicht om minimaal 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Boek hier je Tanzania-vakantie voor na de coronacrisis.

Reisadvies Thailand

Update 25 maart 2020: De Thaise autoriteiten hebben besloten tijdelijk te voorwaarden om in Thailand over te stappen aangepast. Dit houdt in dat tot en met 31 maart 2020, 23:59 uur passagiers kunnen overstappen in Bangkok met enkel een ‘fit to fly’ certificaat. Dat moet door een arts ondertekend zijn. Let wel, deze nieuwe voorwaarden gelden alleen voor reizigers die overstappen in Thailand, waarvan de overstap niet langer dan 24 uur duurt en u de transitzone niet verlaat. Een transit van Don Muang Airport naar Suvarnabum Airport is derhalve niet mogelijk.

Air France vlucht AF 165 op 27 maart 11.30 van Bangkok naar Parijs Charles de Gaulle is nu te boeken door Nederlanders. Kosten bedragen circa THB 21000. Een doorvlucht naar Amsterdam KL 1230 is beschikbaar op 28 maart om 10.20. U dient dus een nacht in Parijs te overnachten. Deze vlucht wordt tot 12.00 uur vandaag vrijgehouden voor Nederlanders en Fransen, daarna wordt deze opengesteld voor andere reizigers. I

Voor de vier zuidelijke provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla (dit geldt vooral voor de 4 lager gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi) geldt een negatief reisadvies (code rood). In de 4 zuidelijke provincies komen regelmatig aanslagen voor. Voor de rest van Thailand geldt code geel.

Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Die zijn vaak overvol, slecht onderhouden en hebben te weinig reddingsvesten aan boord. Bekijk hier reizen naar Thailand.

Reisadvies Tonga

Update 28 augustus 2019: Voor Tonga gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Op Tonga komen regelmatig (lichte) aardbevingen voor. Van november tot en met maart kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 28 mei 2018: Voor Trinidad en Tobage geldt code geel. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, maar vooral in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Wees voorzichtig in het openbaar vervoer. Probeer gebruik te maken van hoteltaxi’s.

Reisadvies Tsjaad

Update 28 augustus 2019. Voor het noordelijk deel van Tsjaad en alle grenzen met de buurlanden geldt een negatief reisadvies. Er zijn rebellengroepen actief, er is een grote criminaliteit of er zijn vluchtelingenstromen. De rebellen en vluchtelingen komen deels uit de buurlanden. Daarom zijn de grenzen van Tsjaad met Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië zijn tijdelijk gesloten. Reis niet naar het grensgebied met de buurlanden van Tsjaad en reis niet naar het Tsjaadmeer. In het noorden van Tsjaad, richting de grens met Libië, vinden regelmatig gevechten plaats tussen het Tsjadische leger en rebellen. In dit gebied geldt de noodtoestand. Het gebied is tot militaire zone benoemd. Ook in de regio Ouaddai met de deelstaat Sila geldt de noodtoestand. Voor de rest van Tsjaad wordt geadviseerd alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Tsjechië

Update 14 maartr 2020: De Tsjechische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en de grenzen gesloten. Alleen Tsjechische onderdanen en permanente ingezetenen mogen het land nog in. Daarom is het reisadvies veranderd naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Tunesië

Update 27 juni 2019: Er zijn berichten over aanslagen in de hoofdstad Tunis. Bent u in Tunis? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Bent u in Tunis met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie.

Update 5 november 2018: Op 29 oktober 2018 is er een bomaanslag geweest in de hoofdstad Tunis. Hierbij zijn een dode en gewonden gevallen. Sinds april 2018 het reisadvies voor Tunesië is gunstiger geworden. Voor een aantal gebieden, ook toeristische gebieden, waar voorheen code oranje gold (alleen noodzakelijke reizen), is nu code geel van kracht. Dat betekent dat de veiligheidssituatie verbeterd is, maar dat er nog steeds risico’s zijn. Er zijn veiligheidsrisico’s in het toeristische kustgebied van Tunesië inclusief Tunis en het eiland Djerba. Voor deze gebieden, waartoe ook Monastir en Sousse behoren, geldt nu code geel. Dat betekent dat je er wel op vakantie kunt, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. In de overige gebieden van Tunesië worden niet noodzakelijke (code oranje) of alle reizen ontraden (code rood). Voor het gebied ten zuiden van de lijn Nefta, Douz, Matmata, Medenine en Zarzis geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar dat gebied. Voor het zuidelijkste deel van Tunesië geldt nog steeds code rood/negatief reisadvies. Reis niet naar de grensgebieden met Libië en Algerije, de woestijngebieden bij de stad Tataouine, de stad en de omgeving van Kasserine en het Chaambi-gebergte.

Reisadvies Turkije

Update 14 maart 2020: Turkije heeft inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland afgekondigd (+ de volgende 8 Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, België, Oostenrijk en Zweden). Deze reisbeperkingen zijn vooralsnog van kracht vanaf 14 maart om 08:00 uur tot 17 april. Je kunt niet meer vanuit Nederland naar Turkije reizen. Daarom is het reisadvies aangescherpt naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Turkije. Nederlanders die al in Turkije zijn kunnen daar blijven of mogen worden opgehaald door een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hiertoe mogen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen van 14 maart tot 17 april met lege vliegtoestellen naar Turkije vliegen om eigen burgers op te halen. Personen met Nederlandse nationaliteit worden Turkije niet binnengelaten, met uitzondering van mensen die een verblijfsvergunning in Turkije hebben. Zij kunnen wel inreizen, maar moeten net als Turkse staatsburgers 14 dagen in (zelf)quarantaine.

Reis niet naar het grensgebied met Syrië. De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld. Voor dit gebied geldt een negatief reisadvies (code rood)

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update: 23 april 2018: Voor Saint Kitts en Nevis geldt code groen. Voor de Turks en Caicoseilanden geldt ook code groen op de regio Providenciales in het westen na. Voor die regio geldt code geel. Voor Barbados geldt code groen.

Update 14 februari 2018: Reizen naar het eiland Puerto Rico is weer mogelijk. Daarom is het reisadvies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen (oranje) naar ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ (groen). Voor de hoofdstad San Juan gelden wel veiligheidsrisico’s. Puerto Rico was in 2017 zwaar getroffen door orkaan Maria.

U

Reisadvies Uganda

Bijgewerkt:  23 maart 2020: KLM heeft toestemming van de Ugandese autoriteiten ontvangen voor de vlucht van woensdag 25 maart (KL 535). De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn met luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM in overleg over extra vluchten op korte termijn.

Voor heel Uganda geldt code oranje. Uganda is een relatief veilig land voor toeristen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit en er waren de afgelopen jaren verschillende aanslagen. De Oegandese autoriteiten houden rekening met meer aanslagen. Wees ook alert in de grensgebieden. Hier is een risico op gewelddadige confrontaties tussen bevolkingsgroepen en bestaat een verhoogde kans op overvallen.

Reisadvies Uruguay

Update 18 maart 2020: Vanaf vrijdag 20/3 zijn alle vluchten van en naar de EU opgeschort. Europeanen is de toegang tot Uruguay ontzegd, ook op cruiseschepen. Daarbij is de grens met Argentinië met ingang van 17/03 gesloten. Nederlanders kunnen door deze maatregel niet meer tussen Argentinië en Uruguay reizen.

Reisadvies Venezuela

Laatst gewijzigd: 17 maart 2020. Voor een groot deel van Venezuela geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Reis niet naar en verblijf niet in de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is. Voor de rest van het land geldt code oranje.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 19 maart 2020: De VAE-autoriteiten hebben vannacht onverwacht aangekondigd dat houders van VAE-verblijfsvergunningen vanaf vandaag 12.00 uur de komende twee weken NIET het land binnen mogen komen. Deze periode kan verlengd worden.
Eerder was al bepaald dat vanaf donderdag 19 maart reizigers zonder V.A.E.-verblijfsvergunning (toeristen/bezoekers/zakenreizigers) het land niet meer in mochten. Dit geldt dus ook voor Nederlanders. Voor meer informatie kunt u de luchtvaartmaatschappijen benaderen.Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Maak geen boottocht bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u dan beschuldigen van spionage. Als ouders bij de geboorte van een kind in de VAE ongehuwd zijn, kan dat tot langdurige administratieve problemen leiden. Homoseksualiteit is strafbaar, ook voor buitenlanders.

V

Reisadvies Verenigde Staten

Update 13 maart 2020: Om de verspreiding van het coronavirus uit China naar De Verenigde Staten van Amerika te voorkomen heeft de Amerikaanse overheid een inreisverbod voor inwoners van Schengen-landen, waaronder Nederland, ingevoerd. Het verbod geldt tot 12 april. Daarom heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt naar code oranje. Neem contact op met uw vervoerder of reisorganisatie om te horen wat u te doen staat.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Ondanks diverse aanslagen in met name Londen geldt voor het Verenigd Koninkrijk nog steeds code groen en is er geen negatief reisadvies. Wel geldt voor het hele land een verhoogde dreiging op aanslagen. Hou daarom rekening met verscherpte controles en volg de aanwijzingen van de autoriteiten.

Reisadvies Vietnam

Update 17 maart 2020: Sinds zondag 15 maart middernacht worden reizigers uit Schengenlanden niet meer toegelaten tot Vietnam. Deze maatregel geldt voor 30 dagen. Diplomatieke paspoorthouders vallen hier niet onder. De Nederlandse ambassade vraagt alle Nederlanders in Vietnam om goed na te denken of uw verblijf daar nog noodzakelijk is. Het verlaten van Vietnam wordt steeds moeilijker. Wil je in Vietnam zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

W

Reisadvies Wit-Rusland

Update: 27 mei 2019: Van 21 juni tot en met 30 juni 2019 worden de Europese Spelen in Minsk gehouden. Tijdens de Europese Spelen gelden speciale veiligheidsmaatregelen. Zo kunt u bij evenementen locaties en hotels gefouilleerd worden. Het gebruik van drones is niet toegestaan. Voor bezoekers aan de Europese Spelen geldt van 10 juni tot 10 juli 2019 een visumvrije periode. Meer informatie daarover staat op de site van de ambassade van Wit-Rusland. Sinds 12 februari 2017 zijn de regels voor doorreizen naar Rusland en de visumregels veranderd. U kunt vijf dagen in Wit-Rusland/Belarus verblijven als u in- of uitreist via Minsk. Voor doorreizen naar Rusland gelden andere regels. De grens tussen Wit-Rusland en Rusland kan aan Russische kant gesloten zijn, waardoor u teruggestuurd wordt. Voor heel Wit-Rusland geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het zuidoosten van Wit-Rusland zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Z

Reisadvies Zambia

update 11 mei 2018: In Zambia is de noodtoestand niet meer van kracht. In het hele land kunnen nog demonstraties voorkomen die tot geweld leiden.Vermijd demonstraties en manifestaties. Voor heel Zambia geldt code geel. Voor de grenzen in het westen en de grens met Mozambique geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Zimbabwe

Update 24 maart 2020:  President Mnangagwa heeft maandag 23 maart een aantal maatregelen aangekondigd in de strijd tegen corona:
• Verbod op bezoek aan bioscopen, bars, restaurants, zwembaden, sportscholen etc (alles wat met recreatie te maken heeft)
• Ziekenbezoek: 1 bezoeker per patiënt per dag
• Niet-essentiële reizen in het land worden afgeraden
• Grenzen worden gesloten, behalve voor mensen die hier wonen en terugkeren. Zij zullen 21 dagen in quarantaine moeten en, wanneer ze uit een COVID land komen, een medisch bewijs moeten overhandigen dat zij geen COVID-19 hebben
• Grenzen voor cargo blijven open

Code oranje blijft voor heel Zimbabwe van kracht. Er zijn nog geen gevallen van het coronavirus officieel bevestigd. Vermijd bezoeken aan dichtbevolkte, arme wijken en bezette boerderijen. Er zijn maatregelen genomen om het coronavirus te weren.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 23 maart 2020: Tot en met 27 maart zijn er nog vluchten van Zuid-Afrika naar Nederland. Er gaat tot en met 27 maart vluchten uit Johannesburg en op 29 maart gaat er nog een vlucht vanaf Kaapstad.

Voor Zuid-Afrika geldt code oranje. In het centrum van de steden Johannesburg en Pretoria en de townships er om heen vinden sinds eind augustus 2019 (zeer) gewelddadige demonstraties plaats. Bij deze demonstraties zijn doden gevallen en wordt er geplunderd. Die demonstraties zijn vooral gericht tegen (Afrikaanse) buitenlanders. Waarschuwing voor mogelijke aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen, bijvoorbeeld in shopping malls in Johannesburg en Cape Town. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. In het hele land is er ook veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden. Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Reisadvies Zuid-Korea

Update 25 mei 2020: Vanaf 1 juni 2020 moeten Nederlanders die in Zuid-Korea verblijven met een visum voor lang verblijf een ‘re-entry permit’ aanvragen vóór vertrek uit Zuid-Korea. Zonder re-entry permit is het niet mogelijk opnieuw Korea in te reizen.

Ook moeten reizigers vóór terugkeer naar Zuid-Korea een schriftelijke gezondheidsverklaring in het Engels (of Koreaans) van een dokter hebben die max. 48 uur voor vertrek is afgegeven. Zonder verklaring kan u toegang tot Zuid-Korea worden geweigerd.

De verplichte COVID-19 test na terugkeer in Zuid-Korea en 14 dagen thuisquarantaine blijven onverminderd van kracht.

Reizigers die vanuit Zuid-Korea naar Nederland komen, hoeven niet meer verplicht 14 dagen in quarantaine. Ook hoeft u geen gezondheidsverklaring meer in te vullen voor vertrek naar Nederland vanuit Zuid-Korea.

Vanaf woensdag 1 april middernacht moeten alle reizigers die Zuid-Korea binnenkomen, ongeacht hun nationaliteit, verplicht 14 dagen in quarantaine. Heeft u een verblijfplaats in Zuid-Korea, dan kunt u in een zelf-quarantaine in uw eigen woning. Heeft u geen verblijfplaats, dan zorgt de Zuid-Koreaanse overheid voor accommodatie. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening van de reiziger (waarschijnlijk KRW 100.000 per dag).

Deze verplichte quarantaine geldt ook voor reizigers die voor een kort verblijf naar Zuid-Korea komen. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk voor reizigers die komen voor ‘belangrijke zaken-, humanitaire of academische doeleinden’. De gezondheidssituatie van deze reizigers wordt dan tijdens hun verblijf in Korea gemonitord via o.a. een mobiele app. Een dergelijke uitzondering moet vóór vertrek worden aangevraagd bij en goedgekeurd door de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag (http://overseas.mofa.go.kr/nl-en/index.do). Reizigers die gevoelige informatie willen beschermen doen er goed aan een veilige gsm mee te nemen waarop de app kan worden geïnstalleerd.

Voor Zuid-Korea geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen.

Negatief reisadvies Zuid-Soedan

Update 17 maart 2020: Voor Zuid-Soedan geldt een negatief reisadvies / code rood. De ambassade in Juba gaat dicht.

Reisadvies Zwitserland

Update 16 maart 2020: In het zuidelijke kanton Ticino/Tessin is de noodtoestand uitgeroepen vanwege coronagevallen. Scholen en clubs in dit kanton zijn gesloten. Daarom is het reisadvies voor dit kanton aangescherpt van code groen naar code geel. Voor heel Zwitserland geldt per maandag 16 maart code geel.

Zikavirus

Negatief reisadvies zikavirus: het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Sharing is caring!