Shadow

Negatief reisadvies per land: Alle reisadviezen op een rij

negatief reisadvies

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken  heeft sinds 15 mei weer reisadviezen per land afgeven. Sinds 16 december gold voor alle landen in de wereld een negatief reisadvies in de vorm van code oranje. Voor bestemmingen die code geel hebben geldt dat je bij terugkeer in Nederland geen negatieve coronatest hoeft te laten zien en niet in quarantaine hoeft. Per 15 mei is ook een quarantaineplicht ingesteld voor reizigers uit hoog-risicolanden. Doordat de invoering van de verplichte quarantaine zijn de vliegverboden naar de meeste landen opgeheven.

Laatste update van dit artikel: 16 juni 2021. Lees ook de eisen voor coronatesten voor terugkeer naar Nederland.

Lees ook:

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. Omgekeerd zijn er ook landen die hun grenzen voor Nederlanders sluiten of inreisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, dit vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan voor die landen ook code oranje af, ook al is het aantal coronabesmettingen in die landen relatief laag. Sommige landen eisen ook dat buitenlandse toeristen gevaccineerd zijn, of een negatieve coronatest kunnen overleggen. Maak daarom tijdig een afspraak voor een coronatest in Nederland.

Bij terugkeer in Nederland (per vliegtuig, auto, boot, bus, trein of anderszins) moeten reizigers een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Nederland. Daarnaast moet een negatieve sneltest worden overlegd niet ouder dan 24 uur voor vertrek. Deze twee testen kunnen vervangen worden door een negatieve Quick-PCR-test (dus géén sneltest) die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde landen. Die hebben we vermeld bij het land waar het om gaat.  Hier staat relevante informatie. Let op: anders dan veel mensen denken geldt het bekende gele vaccinatieboekje niet als vaccinatiepaspoort. Nederland, andere landen en de Europese Unie werken momenteel aan apps die wel als vaccinatiepaspoort worden erkend. Die apps moeten in juni gereed zijn.

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Nederlandse ambassades en consulaire steunpunten proberen zo goed mogelijk door te werken, maar zijn ook in veel gevallen gesloten. In dat geval kunt u het telefoonnummer bellen.

Welke landen en eilanden hebben nu code groen?

Slechts twee bestemmingen hebben sinds 15 mei code groen gekregen. Het gaat om de Caraïbische eilanden Saba en Sint Eustatius. Naar deze Nederlandse gemeenten kun je veilig op reis.

Update reisadviezen in verband met coronavirus

Voor heel veel landen gelden inreisbeperkingen. Veel landen hebben hun grenzen gesloten wat het moeilijk maakt om een land te verlaten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie of vervoerder. Op de site van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

De reisadviezen in dit artikel zijn alfabetisch op landennaam gesorteerd. U kunt ook de zoekfunctie van uw browser gebruiken (Ctrl F in Windows)
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

A

Reisadvies Afghanistan

Update 27 november 2020: Voor heel Afghanistan geldt een negatief reisadvies (code rood). De veiligheidssituatie is nog verder verslechterd in het hele land. Er zijn regelmatig aanslagen en gewapende conflicten. In de hoofdstad Kaboel zijn onlangs ernstige aanslagen geweest. Bent u in Afghanistan? Denk goed na of uw verblijf in Afghanistan verantwoord is. De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. In heel Afghanistan zijn er zeer beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen staan die bovendien onder druk. Bij binnenkomst met koorts kan men gedwongen in quarantaine worden geplaatst.

Reisadvies Algerije

Update 3 augustus 2020. Voor een groot deel van Algerije geldt een negatief reisadvies of wordt reizen ontraden. Het aantal coronabesmettingen neemt sterk toe.

Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor onderstaande gebieden:

Reis niet naar de grensgebieden met Tunesië (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije), Marokko (in het zuidwestelijke deel van Algerije), Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief. Er is een risico op ontvoeringen en zware criminaliteit.

Reis niet naar het gebied in het noordwesten van de stad Skikda (zie kaart). Reis ook niet naar de afgelegen, bergachtige gebieden in het noordoosten van Algerije rond de steden Tizi-Ouzou, Bouira, Boumerdès, Béjaïa). In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief.

Voor de rest van Algerije geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Albanië

Update 20 juli 2020: Voor Albanië geldt code oranje.Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden.

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Update 11 december 2018. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code oranje. Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Reisadvies Andorra

Update 17 augustus 2020: Vanwege het oplopend aantal coronagevallen in Andorra heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Andorra aangescherpt naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Andorra en ga bij terugkeer 14 dagen in thuisquarantaine.

Reisadvies Angola

Update 4 november 2020: voor Angola geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Argentinië

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Argentinië en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Argentinië is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Argentinië als dat noodzakelijk is. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Argentinië. Als u vanuit Argentinië naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 17 augustus 2020: Voor Argentinië geldt code oranje. Boek hier alvast een Argentinië-reis voor de tijd dat het weer kan.

Reisadvies Armenië

Update 4 december 2020: Sinds 10 november 2020 geldt een staakt-het-vuren onder toezicht van Russische vredestroepen. In het staakt-het-vuren akkoord is afgesproken dat Armenië een aantal door hen bezette enclaves teruggeeft aan Azerbeidzjan. Het gaat om de gebieden Gazakh en Verin Voskepar. Het is nog niet duidelijk wat dit voor gevolgen zal hebben voor de veiligheidssituatie. In deze gebieden zijn nog mijnenvelden. Deze zijn meestal aangegeven. De veiligheidssituatie is verbeterd. Daarom is de kleurcode het land, behalve het grensgebied met Azerbeidzjan en Iran, aangepast van ‘rood’ (niet reizen) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Op dit moment is het aantal coronavirus besmettingen erg hoog en de medische zorg beperkt toegankelijk. Bent u in Armenië? Denk dan goed na of uw verblijf in Armenië op dit moment echt noodzakelijk is. Na een verblijf in Armenië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De grens tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten. Reis niet binnen 25 km van de grens met Azerbeidzjan, er vinden soms beschietingen plaats. Reis vanuit Tbilisi niet over de H53 en de H26 van Baghanis naar Tsaghkavan naar Jerevan, omdat deze door dit grensgebied loopt. Ook voor het zuiden geldt een negatief reisadvies. Verder kunnen in Armenië zware aardbevingen voorkomen. LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Houd daar rekening mee. Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Aruba

Update 15 mei 2021: Voor Aruba geldt sinds 15 mei 2021 code groen. Wel moet iedereen, ook kinderen, voor vertrek naar Aruba een online formulier (gezondheidsverklaring) invullen. Ook moet je een negatieve pcr-test 72 uur voor vertrek aan die gezondheidsverklaring toevoegen. Die test is verplicht voor iedereen vanaf 15 jaar. Kijk voor meer informatie op de Covid-website van de Arubaanse overheid. Boek je vakantie op Aruba bij TUI, De Jong Intra of Silverjet.

Reisadvies Australië

Update 13 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is simds 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Voor de rest van Australië geldt code oranje.

Reisadvies Azerbeidzjan

Laatst bijgewerkt: 29 oktober 2020: Voor een deel van Azerbaidzjan geldt een negatief reisadvies / code rood. Dat is het geval voor de noordelijke grens met Rusland en met de grens met Armenië. Ook voor een deel van de westelijke regio’s van Azerbeidzjan. Voor de rest van het land geldt code oranje. Er vinden gevechten, beschietingen en bombardementen plaats tussen Azerbeidzjan en Armenië in Nagorno-Karabach en omgeving. Reis niet naar Nagorno-Karabach en de districten Füzuli, Beylagan, Aghjabadi, Khojavand, Aghdam, Barda, Tartar, Yevlax, Mingechevir, Goranboy, Ganja, Goygol, Dashkasan, Gadabay, Aghstafa, Samux, Tovuz, Qazax, Shamkir, in de buurt van de bestandslijn en nabij de grens met Armenië. Er wordt gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen in de hoofdstad Bakoe. Denk goed na of uw verblijf in Azerbeidzjan op dit moment echt noodzakelijk is. Na een verblijf in Azerbeidzjan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

B

Reisadvies Bangladesh

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 15 maart 2020: Voor Bangladesh geldt inmiddels code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Chittagong Hill Tracts. Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts met toestemming van de autoriteiten. Neem voor het krijgen van deze toestemming contact op met een (lokale) reisagent. Het kan er onveilig zijn. Houd hier rekening mee. Door geweld in Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya’s vanuit Myanmar naar het grensgebied met Bangladesh gevlucht. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in dit gebied. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.
In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Reisadvies Barbados

Update 20 juli 2020: Voor Barbados geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies België

Update 2 november 2020:  In België geldt van 2 november tot en met 13 december 2020 een lockdown met strenge maatregelen. Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Het reisadvies voor België blijft code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

De meeste voorzieningen zijn gesloten en het dragen van mondkapjes is op veel plaatsen verplicht. Alleen essentiële winkels blijven open. Er geldt landelijk een nachtklok van 00.00-05.00 uur, die in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is uitgebreid van 22.00-06.00 uur. Tijdens deze uren zijn alleen noodzakelijke verplaatsingen voor werk en zorg en transitverkeer (zonder te stoppen) toegestaan. Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de Nederlandstalige website van de Belgische overheid raadplegen.

Door het hoge aantal besmettingen in Nederland beschouwt België alle provincies in Nederland als ‘rode zones’. Er gelden speciale voorwaarden om België in te reizen:

 • Na beoordeling als hoog-risico contact, moeten reizigers verplicht na aankomst 10 dagen in zelfquarantaine gaan. U wordt niet meer verplicht getest. In het geval van de ontwikkeling van symptomen kunt u via een arts een voorschrift krijgen voor een test. 
 • De quarantaine mag onderbroken worden voor een noodzakelijk doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). 

Reisadvies Belize

Update 10 november 2020: Voor heel Belize geldt het reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het internationale vliegveld is sinds begin november weer open. Na terugkeer uit Belize gaat u in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Reisadvies Benin

Update 17 maart 2020: Het reisadvies voor het noorden van Benin is aangescherpt. Er geldt nu een negatief reisadvies (code rood) voor de nationale parken Pendjari en Parc W, en het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Voor de rest van Benin geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen naar Benin).

Reisadvies Bolivia

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Bolivia en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Bolivia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Bolivia. . Als u vanuit Bolivia naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020: Voor vrijwel Bolivia geldt code oranje. Voor een deel van Bolivia geldt een negatief reisadvies / code rood. Reis niet naar de coca-producerende gebieden, ten noorden van de stad Cochabamba, van de Chapare regio. Het is daar onveilig en de veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Er komen wegblokkades voor en er kunnen demonstraties plaatsvinden, die plotseling gewelddadig kunnen worden. Voor de weg – de RN4 – tussen Cochabamba-Punata-Santa Cruz gelden veiligheidsrisico’s als u op de hoofdweg blijft.

Reisadvies Bonaire

Update 4 november: omdat het aantal besmettingen met het coronavirus op Bonaire is afgenomen, verandert de kleurcode van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). Als u vanuit Bonaire terugkomt in Nederland hoeft u NIET 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Reist u naar Bonaire, dan gelden de volgende voorwaarden: Reizigers van 13 jaar en ouder moeten bij aankomst een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien. Deze test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn gedaan. Wie geen negatief testresultaat kan laten zien bij aankomst, moet conform de noodverordening van het Openbaar Lichaam Bonaire direct 14 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie.

Vanaf 1 juli 2020 kunnen toeristen uit Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland weer naar Bonaire vliegen, mits zij de 14 dagen voor vertrek in het gebied van vertrek verbleven. Bij aankomst wordt verzocht een gezondheidsverklaring in te vullen en ondertekenen. Het advies is om binnen 72 uur voor vertrek een (negatieve) coronatest te laten doen om te waarborgen dat quarantaine niet nodig is. Dit geldt ook voor ingezetenen.

Reizigers vanuit Curaçao, Aruba, Saba en Sint Eustatius hoeven niet in quarantaine als zij in de 14 dagen voorafgaand aan het bezoek aan Bonaire op het eiland van vertrek verbleven.

Reisadvies Bosnië-Herzegovina

Update 31 juli 2020: Bosnië en Herzegovina heeft als reisadvies code oranje.

Reisadvies Brazilië

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Brazilië en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Brazilië is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Brazilië als dat noodzakelijk is. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Brazilië. . Als u vanuit Brazilië naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 29 juli 2020: Voor heel Brazilië geldt code oranje. In heel Brazilië kunt u te maken krijgen met (zware) criminaliteit.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 29 juli 2020: Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code oranje. Tussen juni en november kunnen orkanen voorkomen. Op het bezit en gebruik van drugs staan zware straffen.

Reisadvies Bulgarije

Update 4 juni 2021: Voor Bulgarije geldt sinds 4 juni 2021  weer code geel, maar er gelden wel inreisbeperkingen. Je moet een vaccinatiebewijs kunnen tonen (laatste vaccinatie 14 dagen geleden), of een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud, of aantonen dat je volledig hersteld bent van corona. Bij terugkeer in Nederland hoef je geen negatieve test te laten zien en niet in quarantaine te gaan.

C

Reisadvies Cambodja

Update: 29 juli 2020. Voor heel Cambodja geldt code oranje. De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Vermijd protesten en demonstraties.
Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen. Vooral in de grensgebieden met de buurlanden. Komt u waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij het gebied. Let op bij reizen naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed aangegeven in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Wees alert. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Reisadvies Canada

Update 24 maart 2020: Vanwege inreisbeperkingen geldt voor heel Canada code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen en neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie of vervoerder.

Reisadvies Chili

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Chili en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Chili is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Chili als dat noodzakelijk is. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Chili. Als u vanuit Chili naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 29 juli 2020: Voor Chili geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen.  Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus. In regio IX (Araucanía, de streek rond de stad Temuco) zijn spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.

Reisadvies China

Update 4 november 2020: Voor heel China geldt code oranje. Omgekeerd houdt China de deur vrijwel dicht voor buitenlanders die naar China willen komen. Sinds 28 maart 2020 geldt een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlanders. Dit geldt niet voor reizigers die een Chinese geldige verblijfsvergunning (voor werk, persoonlijke redenen of familiereünie) hebben of reizigers die een geldig visum voor China hebben, afgegeven na 28 maart 2020. De reizigers die mogen reizen moeten een negatieve PCR-Covid-19 EN vanaf 8 november 2020 ook een negatieve IgM antistoffen testuitslag, niet ouder dan 48 uur op moment van vertrek en gevalideerd door de Chinese ambassade, aantonen bij boarden van het vliegtuig. Bij een tussenlanding in een ander land moeten beide testen herhaald worden en ook weer door de lokale Chinese ambassade worden goedgekeurd. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in het land waar u woont. Bij coronabesmetting en daarbij geen klachten, wordt de persoon ter observatie in een speciale kliniek opgenomen. Ouders mogen hun kinderen, ongeacht hun leeftijd, hierbij niet vergezellen. Als u vanuit China terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Er zijn strenge maatregelen in openbare ruimten. 

Verder gelden er nogal wat speciale regels voor reizen naar China. Lees daarom het volledige reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hongkong en Macau

Update 1 juli 2020: Voor Hongkong geldt code oranje.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

De invoering van deze wet heeft tot spanningen geleid, waardoor spontaan demonstraties kunnen ontstaan.

Update Macau 19 maart 2020: Macao: De overheid van Macao heeft de grenzen gesloten voor allen die geen inwoners van Macao zijn. Deze maatregel is op 18 maart ingegaan. Let op: vanaf 19 maart worden ook personen met een werkvergunning voor Macao niet langer toegelaten. Uitzonderingen zijn inwoners van het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan.

Reisadvies Colombia

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Colombia en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Colombia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er vinden in het hele land demonstraties en protesten plaats. Daarbij kan sprake zijn van geweld en vandalisme. Volg het lokale nieuws en lees meer onder ‘Veiligheidsrisico’s. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit Colombia naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 29 juli 2020: Voor Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor sommige gebieden geldt code oranje. Voor andere gebieden geldt code rood.

Voor specifieke delen van Colombia gold al een negatief reisadvies /code rood. Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama, met uitzondering van de grensovergang Rumichaca tussen Colombia en Ecuador. U kunt gebruik maken van deze grensovergang als u overdag reist en alert blijft;
 • het noordoosten van het departement Antioquia;
 • het zuiden van het departement Bolívar;
 • het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen van het departement Cauca;
 • het westen van het departement Nariño;
 • het noordelijke deel van het departement Caquetá;
 • Het departement Putumayo, m.u.v. de passage  Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, waar u naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is;
 • het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden;
 • het noorden en het oosten van het departement Norte de Santander (de regio Catatumbo en het grensgebied). Met uitzondering van de stad Cúcuta. Hier gelden veiligheidsrisico’s;
 • het departement Arauca.

Reisadvies Republiek Congo

Update 24 augustus 2020: In een 250 km grote straal rondom Mbandaka, in de provincie Equateur, is ebola uitgebroken (zie rubriek ‘gezondheid en coronavirus’). Er zijn inreisbeperkingen. DRC is alleen toegankelijk voor ingezetenen uit de EU in geval noodzakelijke reizen. Het meenemen van een negatieve PCR-test COVID-19 is verplicht en mag niet langer dan 72 uur voor inreis zijn afgenomen. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus en het ebolavirus. Houd rekening met medische controles op de lucht- en zeehavens en bij alle grensovergangen. Na een verblijf in de DRC gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine vanwege de coronamaatregelen.

Voor de Republiek Congo gelden verschillende reisadviezen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek, de Pool regio en de Bouenza regio. De veiligheidssituatie aan de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is niet stabiel. Dat komt door de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek en omdat er weinig veiligheidstroepen zijn in het grensgebied. Ook komt er criminaliteit voor. Reis alleen naar de noordgrens met de CAR als dat noodzakelijk is. (code oranje)

Sinds 23 december 2017 is er een staakt-het-vuren in de Pool regio. De overheid is nog niet klaar met ontwapening van de zogenaamde Ninja-strijders in de Pool regio. Reis ook alleen als het noodzakelijk is naar de Bouenza regio. Hier vinden veel gewapende roof overvallen plaats. Ook op de verbindingsweg door deze regio naar Pointe-Noire vinden overvallen plaats op voertuigen. Reis alleen als het noodzakelijk is via de verbindingsweg N1. Deze weg verbindt de Bouenza regio met de steden Loubomo en Pointe-Noire. 

Reisadvies Costa Rica

Update 26 oktober 2020:  Vanaf 26 oktober hoef je geen negatieve Covid-19 test te overleggen en vanaf 1 november 2020 zijn de grenzen weer open voor reizigers uit alle landen.
Update 17 augustus 2020: Costa Rica heeft haar grenzen voor Europese toeristen weer geopend. Maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor Costa Rica nog steeds een negatief reisadvies / code oranje afgegeven. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.
Boek hier je reis naar Costa Rica.

Reisadvies Cuba

Update 20 juli 2020: Voor Cuba geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Curaçao

Update 19 april 2021: Door een forse toename van het aantal besmettingen met het coronavirus op Curaçao is er een verhoogd risico. Alle niet-noodzakelijke zorg op het eiland is stilgelegd. De Nederlandse regering roept Nederlanders op het eiland te verlaten als uw verblijf daar niet strikt noodzakelijk is. Het reisadvies voor Curaçao staat op ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De overheid van Curacao eist van reizigers een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek. Sinds 20 april 2021 moet iedereen die uit een hoog-risico-land komt (en Nederland valt daar ook onder), en die in de afgelopen zes maanden geen corona heeft gehad, op de derde dag van z’n verblijf op Curacao ter plaatse een antigeentest ondergaan bij een van de lokale laboratoria. Een afspraak maken kan via de laatste pagina van de online in te vullen Passenger Locator Card die iedereen verplicht 48 uur voor vertrek naar Curacao dient in te vullen. 

Bekijk aanbiedingen naar Curacao bij TUI, De Jong Intra, KLM, Belvilla en Corendon.

Reisadvies Cyprus

Update 16 juni 2021: Vanaf 17 juni 2021 staat het reisadvies voor Cyprus op geel. Na een verblijf in Cyprus hoeft u dan voor terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)test te laten zien en bij thuiskomst ook niet meer in (thuis)quarantaine te gaan. Cyprus hanteert wel inreisbeperkingen. Reizigers uit Nederland worden toegelaten op Cyprus als zij voldoen aan de volgende eisen:

 • U heeft 24 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass ingevuld.
 • U heeft een negatieve PCR-testuitslag die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen (reizigers vanaf 12 jaar).
 • Bij aankomst op Cyprus neemt u nogmaals een PCR-test af. Deze test moet u zelf betalen. De uitslag mag u op uw verblijfplaats afwachten.  

Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien. Dit moet u wel kunnen aantonen. Het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Cyprus geaccepteerd. Lees meer over de regels voor gevaccineerde toeristen.

D

Reisadvies Denemarken

Update 18 september 2020: Denemarken heeft besloten per 19 september opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Denemarken moeten reizigers uit Nederland aantonen een ‘geldige reden’ te hebben om het land binnen te komen. Dat kan een zakenreis zijn, een bezoek aan een partner of familielid of een doorreis naar een ander land. Op de Engelstalige site van de Deense politie staat wat geldige redenen zijn voor een bezoek aan Denemarken. Het reisadvies voor Denemarken is per 19 september aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Behalve als u uit de stad Kopenhagen komt, hoeft u na een verblijf in Denemarken bij terugkeer in Nederland NIET in thuisquarantaine te gaan Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Denemarken voor Nederland. Let op: de Faeröer en Groenland maken net als Denemarken deel uit van het Koninkrijk Denemarken. Deze landen bepalen hun eigen corona-beleid. 

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor de Dominicaanse Republiek is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als dat noodzakelijk is. Als u vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 30 mei 2021: Voor de Dominicaanse Republiek geldt code oranje. De Dominicaanse Republiek geldt vanwege het hoge aantal besmettingen en de aanwezigheid van de Braziliaanse variant als zeer hoog risicogebied. Bij terugkeer in Nederland moet u tien dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen buiten de all-inclusive vakantieparken. Dit heeft te maken met criminaliteit. Er zijn veiligheidsrisico’s bij reizen in het grensgebied met Haïti. Op de weg in het grensgebied komen gewapende overvallen voor. Ook kan het lokaal onrustig zijn door spanningen tussen Dominicanen en Haïtianen. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de regio zijn veel controleposten ingericht door de politie. Daar komt veel corruptie voor en ontstaan soms gevaarlijke situaties. Wees alert bij het oversteken van de grens en reis niet als het donker is.  LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) worden niet algemeen geaccepteerd in de Dominicaanse Republiek. Dit is vooral buiten de vakantieparken en resorts. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Duitsland

Update 9 juni 2021: De kleurcode van Duitsland wordt vanaf 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Duitsland hoeft u dan bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Tot 10 juni 2021 gelden deze maatregelen nog wel. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland: Vóór vertrek naar Duitsland moet u zich nog steeds registreren. Laat u zich in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoeft u bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. U kunt zich ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet u de uitslag in quarantaine afwachten.

Update: 31 mei 2021: Nederland is voor Duitsland sinds 30 mei 2021 geen ‘hoogrisicogebied’ meer maar een ‘risicogebied’. Daarom worden de inreisregels voor reizigers uit Nederland op 30 mei 2021 versoepeld. Als u van Nederland naar Duitsland reist moet u zich vóór vertrek nog steeds registreren. Laat u zich in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoeft u bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. U kunt zich ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet u de uitslag in quarantaine afwachten. De kleurcode voor Duitsland is oranje. Reis alleen naar Duitsland als dat noodzakelijk is. Voor grensverkeer, familiebezoek of als u op doorreis bent, gelden andere test- en quarantaine-verplichtingen. Kijk hier voor het overzicht aan regels en uitzonderingen.

Boek een vakantie in Duitsland voor na de coronatijd bij onder meer ANWB Camping, Landal of Novasol Vakantiehuizen. Het Duits Verkeersbureau heeft een Engelstalige site gemaakt met informatie over coronaregels en – maatregelen in Duitsland. 

E

Reisadvies Ecuador

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Ecuador en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Ecuador is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit Ecuador naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 25 maart 2020: Voor Ecuador geldt een negatief reisadvies (code rood en code oranje).

Voor een 20 kilometer brede grensstrook met Colombia geldt een negatief reisadvies / code rood. De veiligheidssituatie in deze zone is verslechterd. Dit komt door aanslagen, ontvoeringen en geweld gepleegd door guerrillabewegingen, drugsbendes en criminelen. Maak naar de rest van het land alleen reizen die echt noodzakelijk zijn (code oranje), dit in verband met de inreisbeperkingen die zijn ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi naar Colombia. Vanaf 22 juli 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Sinds 21 augustus 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige reisverzekering met dekking voor medische kosten te hebben.

Reisadvies Egypte

Update 24 juni 2020: Voor grote delen van Egypte geldt een negatief reisadvies (code rood) of wordt reizen ontraden (code oranje). De avondklok blijft voor onbepaalde tijd gehandhaafd. De avondklok gaat per 27 juni in om middernacht en eindigt om 04:00 uur in de ochtend. Cafés, restaurants en sport clubs zullen weer open gaan met een maximale capaciteit van 25. De sluitingstijd voor winkels is 21:00 uur en voor de cafés/restaurants 22:00 uur. Openbaar vervoer zal beschikbaar zijn tussen 04:00 uur en middernacht. Het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes blijft verplicht. Parken en stranden blijven tot nader order gesloten. Moskeeën en kerken zullen weer gedeeltelijk worden opengesteld en nog niet voor grootschaliger bijeenkomsten.

Zuid-Sinaï

De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door de overheid. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï in het gebied boven de St Katherine-Nuweiba road.

Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

Noord-Sinaï
De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoog risico op terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristen.

Grensgebied met Libië
Reis niet in het grensgebied met Libië. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Hala’ib-driehoek
Het zuid-oostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil
In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Voor de volgende gebieden in Egypte wordt reizen ontraden (code oranje):

 • In de woestijn ten westen van de Nijl. Het leger is hier actief tegen criminele groepen;
 • naar het noordelijke deel van het van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

Reisadvies El Salvador

Update 17 maart 2020: Voor El Salvador geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Estland

Update 1 december 2020: Door een toename van het aantal besmettingen is er een verhoogd coronarisico in heel Estland. Het reisadvies voor Estland is daarom code oranje. Na een verblijf in Estland gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als u voor alleen voor transit via het vliegveld van Tallinn bent gereisd

Estland heeft per 1 september de eisen voor inreizen veranderd voor reizigers uit Nederland. Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland ligt boven de door de overheid van Estland vastgestelde maximaal toelaatbare besmettingsgraad. Voor reizigers uit Nederland geldt daarom bij aankomst in Estland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen óf afname van een dubbele Covid-19 test in Estland. De optie van dubbele Covid-19 test geldt alleen voor volwassenen. Bij het afwachten van de testuitslag moet u de eerste 7 dagen na aankomst in beperkte zelfisolatie en onnodige contacten vermijden. Op zijn vroegst mag 7 dagen na ontvangst van de eerste testuitslag een tweede test gedaan worden. Estland legt deze maatregelen op om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. De kleurcode van het land blijft oranje. Als u vanuit Estland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Vanwege de inreisbeperkingen voor Nederlanders stond heel Estland al op code oranje.

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 1 juli 2020:

Sinds 30 juni 2020 zijn er gewelddadige onlusten in de hoofdstad Addis Abeba en verschillende steden in de regio Oromia. De situatie kan snel veranderen. Reizen naar- en binnen de regio Oromia wordt afgeraden. Wees voorzichtig en blijf zoveel mogelijk binnen als dat kan in de hoofdstad Addis Abeba. Als een verplaatsing noodzakelijk is, zorg dan dat u op de hoogte bent van lokale situatie. Internet is geblokkeerd en telefoonverkeer moeilijk door overbelasting van het netwerk.

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het levert beperkingen op voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

In het hele land kunnen spanningen tussen bevolkingsgroepen en demonstraties uitlopen in ernstig geweld. Houd hier rekening mee. In de hoofdstad Addis Abeba zijn buitenlanders vaak doelwit van criminelen. Op 22 juni 2019 vond een mislukte staatsgreep plaats in de stad Bahir Dar. In de hoofdstad Addis Abeba zijn aanslagen gepleegd op militairen en op militaire doelen. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Voor onderstaande gebieden in Ethiopië geldt een negatief reisadvies (code rood):

 • Het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. U kunt wel reizen naar de toeristenattracties zoals Debre Damo en Yeha. Die liggen naast de hoofdweg van Axum naar Adigrat;
 • De gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen met uitzondering van Djibouti en de grensovergang naar Soedan bij de plaats Metema;
 • De Somali-regio met uitzondering van Siti Zone en de stad Jijiga. De stad is bereikbaar per vliegtuig;
 • De Siti Zone binnen 10 kilometer van de grens met Somalië;
 • De regio Gambella;
 • De grens tussen Ethiopië en Kenya, inclusief de stad Moyale.

Voor onderstaande gebieden wordt reizen ontraden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar:

 • De Siti Zone en de stad Jigjiga in de Somali regio;
 • Het grensgebied tussen Afar en Siti Zone (Somali);
 • De Sidama Zone, met uitzondering van de stad Awasa;
 • De stad Metema;
 • De stad Asosa en de regionale staat in Benishangul Gumuz. De stad Asosa is bereikbaar met het vliegtuig;
 • De zones Kelam Wollega, West-Wollega en Oost-Wollega in Oromia;
 • De zones Oost- en West-Guji in Oromia.

In de regio Sidama (ten zuiden van de stad Awasa) en de stad Awasa zijn in juli 2019 onlusten ontstaan na uitstel van het referendum over de onafhankelijkheid van dit gebied. Naar aanleiding hiervan is de zuidelijke regio onder militair bestuur gesteld. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Sidama.

Voor de rest van Ethiopië geldt code oranje: er zijn veiligheidsrisico’s met name vanwege de criminaliteit, ontvoeringen en demonstraties. Er kunnen oplopende spanningen zijn in de buurt van bedrijven die in handen zijn van buitenlanders.

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is code oranje.

F

Reisadvies Fiji

Update 4 november: Voor heel Fiji geldt code oranjel. Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 18 juni 2020: Voor het grootste deel van de Filipijnen geldt een oranje reisadvies. Alleen voor een aantal gebieden in het zuiden van de Filipijnen geldt een negatief reisadvies (code rood). Zie verderop in dit artikel. De beperkingen op het in- en uitreizen van de hoofdstad Manilla zijn versoepeld. Daarom geldt nu ook voor Manilla code oranje. V oor de veiligheidszones rond de actieve vulkanen Taal, Bulusan en Mayon geldt een negatief reisadvies (code rood). 
Ook voor onderstaande regio’s op de Filipijnen geldt een negatief reisadvies:

Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM):

 • Basilan Province
 • Lanao del Sur, inclusief de stad Marawi
 • Maguindanao
 • Sulu en Tawi Tawi
 • de omringende wateren van zuidwest-Mindanao en de Sulu-eilandengroep (inclusief Mapun). Hier komt piraterij voor.

Cotabato (regio XII):

 • Zuid-Cotabato
 • Cotabato
 • Sultan Kudarat
 • Sarangani

Zamboanga Peninsula (regio IX):

 • Zamboanga Sibugay
 • Zamboanga del Sur
 • Zamboanga del Norte

Noord Mindanao (regio X):

 • Lanao del Norte
 • Misamis Occidental

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke zee- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de Sulu-eilandengroep (Basilan, Tawi Tawi en Sulu). In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ook ontvoerd op andere eilanden binnen de Sulu-archipel, in het zuiden van het eiland Palawan, en op delen van het eiland Mindanao. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Finland

Update 15 mei 2021:Voor Finland geldt sinds 15 mei code geel. Maar Finland zit nog niet te wachten op Nederlanders. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (zakelijk) verkeer wordt toegelaten. Bij aankomst in Finland moet je 14 dagen in quarantaine en je moet een negatieve pcr-test kunnen laten zien. Bij terugkeer naar Nederland geldt geen testverplichting en geen thuisquarantaine in Nederland meer. 

Reisadvies Frankrijk

Update 9 juni 2021: Sinds 9 juni 2021 kunt u naar Frankrijk reizen als u bent ingeënt met een door de EU goedgekeurd coronavaccin. Ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt bij inreizen naar Frankrijk geaccepteerd. U hoeft dan geen negatieve PCR-test meer te laten zien als u minimaal 2 weken voordat u in Frankrijk aankomt volledig gevaccineerd bent. Het reisadvies voor Frankrijk is oranje, maar het eiland Corsica is geel. Na een verblijf op Corsica hoeft u voor terugkeer naar Nederland geen negatieve test te laten zien en hoeft u ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. U wordt dringend geadviseerd, na verblijf in de rest van Frankrijk, bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. 

Wie niet gevaccineerd is, nmoet een negatief testresultaat van een PCR-of antigeen test kunnen tonen dat niet ouder is dan 48 uur.

In Frankrijk geldt nog een avondklok vanaf 23.00 uur. Op de site van de Franse overheid staat (in het Engels) uitgelegd waarvoor en hoe lang je de straat op mag. Je kunt daar ook een document downloaden waarmee je kunt aantonen dat je een geldige reden hebt om onderweg te zijn. Overtreding van de regels kost 135 euro. 

Boek je Frankrijk-vakantie bij Suncamp, Novasol vakantiehuizen, RCN, Topic Travel vakantiehuizen en ANWB Camping.

G

Reisadvies Gambia

Update 16 oktober 2019: Voor heel Gambia geldt code oranje. In januari 2017 heeft in Gambia een vreedzame machtswisseling plaatsgevonden. De Senegalese troepen die namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) het land zijn binnengetrokken, zijn nog steeds in Gambia. Door de politieke situatie in het land bestaat in heel Gambia een risico op spanningen en onrust. Wees alert en vermijd grote bijeenkomsten. Houd rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij controleposten als u door het land reist. Wilt u de grens over tussen Gambia en de Casamance in Senegal? Volg de lokale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het nieuws en de sociale media.

Reisadvies Georgië

Update 27 november 2020: Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Georgië heeft de classificatie “oranje” (alleen noodzakelijk reizen). Het aantal coronabesmettingen is opgelopen. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal.

Reisadvies Ghana

Update 31 juli 2020: Voor Ghana geldt code oranje. In het land vinden 7 december 2020 verkiezingen plaats. Mijd demonstraties. 

Reisadvies Grenada

Update 31 juli 2020: Grenada heeft als reisadvies code oranje gekregen.

Reisadvies Griekenland

Update 16 juni 2021: Voor het vasteland van Griekenland en Kreta geldt code oranje. Vanaf 17 juni geldt voor de Griekse elanden in de Zuid-Egeïsche Zee weer code geel. Dat is onder meer het geval voor Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos. Voor eilanden in de Noord-Egeïsche Zee, zoals Samos en Lesbos, en de eilanden in de Ionische Zee (zoals Corfu en Zakynthos) gold al code geel. Na een verblijf in gebieden die als code geel gemarkeerd zijn, hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine. Voor die gebieden is voor terugkeer naar Nederland ook geen testverplichting. Voor gebieden die code oranje hebben gekregen, moet je je voor terugkeer naar Nederland wel laten testen en moet je bij thuiskomst in quarantaine. 

Update 19 mei 2021: Reist u naar Griekenland en bent u gevaccineerd? De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands).  Er is een wijziging in de toegestane talen voor de vaccinatie, PCR en herstelcertificaten voor reizen naar Griekenland. Griekenland staat nu ook toe dat reizigers deze bewijzen in het Nederlands aantonen. 

De volgende Griekse eilanden hebben de kleurcode ‘geel’, wat betekent dat reizigers geen PCR test hoeven doen bij terugkomst in Nederland en niet in quarantaine hoeven: de Ionische eilanden (Corfu,  Zakynthos, Kefalonia, Lefkada, Ithaka, Paxi), Noord-Egeïsche eilanden (Lesbos, Samos, Chios, Ikaria).
Reizigers van 5 jaar en ouder moeten één van de volgende documenten laten zien bij aankomst in Griekenland:  

A. Een certificaat van een negatieve PCR-test voor COVID-19, van niet langer dan 72 uur voor aankomst in Griekenland 
B. Een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de vaccinatie ten minste 14 dagen voor aankomst in Griekenland afgerond is  
C. Een herstelcertificaat, afgegeven door een overheidsinstantie of een gecertificeerd laboratorium, waaruit blijkt dat hij/zij in de afgelopen 9 maanden hersteld is van COVID-19
Of Een certificaat van een positieve Moleculaire PCR-test, waaruit blijkt dat de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden voor aankomst in Griekenland hersteld is van de SARS-COV-2 virusinfectie. 
Bij beide opties moet de datum van het positieve resultaat op het certificaat staan.
De bovengenoemde certificaten moeten alle benodigde relevante informatie bevatten in het Engels, Nederlands of Frans. De volledige naam op dit certificaat moet overeenkomen met de naam op het paspoort of een ander erkend reisdocument. 

Het is nog steeds verplicht om het Passenger Locator Form (PLF) uiterlijk 24 uur voor vertrek naar Griekenland in te vullen.

Update 15 mei 2021: Voor vrijwel alle Griekse eilanden, met uitzondering van Kreta, geldt sinds 15 mei code geel. Voor Kreta en het vasteland van Griekenland geldt nog code oranje. Voor code-oranje gebieden geldt dat je je voor terugkeer in Nederland moet laten testen en bij thuiskomst in quarantaine moet gaan. Griekenland wil van Nederlanders een negatieve pcr-test zien die maximaal 72 uur oud is. Dat hoeft niet als je volledig gevaccineerd bent. Als je gevaccineerd bent, volstaat het tonen van een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis. Wel moet iedereen uiterlijk 24 uur voor aankomst in Griekenland een Passenger Locator Form (in het Engels) invullen.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Prijsvrij, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Reisadvies Groenland

Update 17 maart 2020: Voor Groenland geldt code oranje.

Reisadvies Guatemala

Update 16 maart 2020: Voor heel Guatemala geldt code oranje.

Reisadvies Guinee

Update 31 juli 2020: Voor Guinee geldt code oranje.

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 31 juli 2020: Voor Guinee-Bissau geldt code oranje.

Reisadvies Guyana

Update 1 juni 2021:
Het vliegverbod tussen Guyana en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Guyana is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Guyana als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Guyana naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 16 oktober 2019: Voor Frans Guyana geldt code oranje. In de steden Cayenne, Kourou en St. Laurent komt veel criminaliteit voor. Denk aan gewapende overvallen. Dat gebeurt te voet, maar er zijn ook criminelen die opereren met scooters. Soms wordt daarbij geweld gebruikt met messen of kleine vuurwapens.

H

Reisadvies Haïti

Update 31 juli 2020: Het reisadvies voor Haïti is code oranje.

Reisadvies Hongarije

Update 10 juni 2021: Het reisadvies voor Hongarije is code geel, maar toeristische reizen naar Hongarije zijn niet mogelijk. Er geldt een inreisverbod. Reizen naar Hongarije is alleen beperkt mogelijk. Er gelden andere inreismaatregelen voor bijvoorbeeld zakelijke reizigers, studenten, mensen die de laatste 6 maanden COVID hebben gehad en bezoekers van de EK-wedstrijden (in het bezit van een geldig toegangsbewijs). Ook gelden er testverplichtingen. Het gele vaccinatieboekje wordt niet geaccepteerd, alleen een Hongaarse vaccinatiekaart. Na een verblijf in Hongarije hoeft u voor terugkeer in Nederland geen negatieve test te laten zien en na terugkeer hoeft u niet in (thuis)quarantaine te gaan. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen. Zij moeten na terugkomst in Hongarije 10 dagen in quarantaine óf in totaal 2 negatieve testen laten afnemen. Zij mogen de thuisquarantaine verlaten als zij na aankomst binnen 5 dagen twee negatieve PCR-coronatesten kunnen laten zien. Deze moeten met minimaal 48 uur tijdsverschil zijn afgenomen (op eigen kosten).Na een verblijf in Hongarije hoeft u voor terugkeer in Nederland geen negatieve test te laten zien en na terugkeer niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er is nog wel een testverplichting voor reizen van Nederland naar Hongarije.

Reisadvies Honduras

Het reisadvies voor Honduras is code oranje.

I

Reisadvies Ierland

Update 30 mei 2021: Het reisadvies voor Ierland is per 15 mei afgeschaald naar code geel. Iedereen vanaf 6 jaar moet een negatieve pcr-test tonen. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst 14 dagen in (thuis)quarantaine. Je kunt die termijn verkorten als je na 5 dagen een negatieve pcr-test kunt tonen. En iedereen moet een Passenger Locator Form invullen. Voor mensen die Ierland voor hun werk bezoeken, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, gelden andere regels. Ierland heeft aangekondigd dat het vanaf 19 juli gaat werken met het digitale Covid-certificaat van de EU. Dit betekent dat reizigers uit EU-lidstaten die in het bezit zijn van de pas- waaruit blijft dat de houder ofwel gevaccineerd is, negatief getest is op Covid-19 of het virus heeft gehad- de republiek Ierland kunnen bezoeken zonder dat een test of quarantaine nodig is.

Reisadvies IJsland

Update 18 juni 2021: Het reisadvies voor IJsland is code groen. Wel hanteert IJsland inreisbeperkingen voor Nederlanders. Reizigers uit Nederland moeten zich hoe dan ook binnen 3 dagen voor vertrek digitaal registreren (informatie in het Engels). Bent u niet gevaccineerd? Dan moet u  een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien voor vertrek naar IJsland. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur). Bij binnenkomst moet u een test doen en meteen in quarantaine gaan tot minimaal de 5de dag na binnenkomst. Dan doet u weer een test. Als ook deze test negatief is dan bent u klaar met de quarantaine en kunt u door IJsland reizen. De tests in IJsland zijn gratis.

Bent u wel gevaccineerd? Of kunt u aantonen dat u besmet bent geweest met COVID-19? Dan moet u alleen bij binnenkomst een COVID-19-test doen. U blijft in quarantaine totdat de uitslag bekend is. Dit duurt meestal 24 uur. Bij een negatieve uitslag kunt u door IJsland reizen. IJsland accepteert het gele boekje als vaccinatiebewijs. 

Lees hier welke eisen IJsland stelt wat betreft pcr-tests en quarantaines.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Reisadvies India

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen India en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor India is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit India naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. India is zwaar getroffen door COVID-19. In meerdere delen van India, waaronder de hoofdstad Delhi, geldt een algehele lockdown. Door de hoge besmettingen met het coronavirus raden wij u dringend aan niet naar India te reizen. Door de overbelaste ziekenhuizen en medische zorg is er een reële mogelijkheid dat geen medische zorg beschikbaar is op het moment dat zorg urgent voor u nodig is

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2020: Het reisadvies voor India is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit India naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u vanaf 1 juni 2021 bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India.

India heeft vanaf 13 maart een algeheel inreisverbod afgekondigd. Alle inreisvisa, met uitzondering van een aantal categorieën, zijn ingetrokken. Er is een beperkt aantal uitzonderingen waaronder mensen met een diplomatieke paspoort en buitenlanders met een werkvergunning voor India. Meer informatie staat op de site van het Indiase ministerie van Volksgezondheid

Reisadvies Indonesië

Laatst gewijzigd: 3 maart 2020: Voor vrijwel heel Indonesië geldt code oranje. De veiligheidssituatie in de provincies Papua en West Papua, behalve het hooglandengebied Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua, is verbeterd.

Voor twee gebieden in Indonesië geldt wel een negatief reisadvies (code rood): 
Reis niet naar:
Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi op Java. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan komen;
Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op Bali. Deze vulkaan is  nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan komen;

In het regenseizoen, dat meestal plaatsvindt tussen oktober en april, is in Indonesië een verhoogd risico op dengue.

Voor een aantal gebieden gold ook voor de coronacrisis code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

-Papua: In de centrale hooglanden waaronder Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua vinden incidenteel geweld en gewapende aanvallen plaats tussen de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) en de lokale autoriteiten. Rond het gebied bij de ‘Freeport-mijn’ zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen.
-Vulkaan Soputan: Deze vulkaan Soputan is in oktober 2018 uitgebarsten. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan Soputan komen;
-Centraal Sulawesi: De plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi zijn in oktober 2018 zwaar getroffen door een aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Het gebied is in wederopbouw.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 27 maart 2020: de Iraakse autoriteiten hebben het reisverbod verlengd tot en met 11 april. Dit betekent dat tot die tijd het luchtruim gesloten zal blijven en vervoer over de weg niet is toegestaan.  Door deze restricties zal het op korte termijn lastig worden om Nederlandse reizigers die gestrand zijn in Irak (incl. de Koerdische regio) naar Nederland te repatriëren.

Update 16 maart 2020: Voor het grootste deel van Irak geldt een negatief reisadvies. In de nacht van 11 op 12 maart 2020 zijn er raketten afgeschoten op een militaire basis bij Bagdad. Hierbij zijn buitenlandse militairen omgekomen. Houd rekening met meer gewelddadigheden. In Irak zijn besmettingen met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. De medische sector in Irak heeft niet voldoende middelen om goede tests uit te voeren en bescherming te bieden en verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lokale autoriteiten hebben opdracht gegeven om de landsgrens tussen Irak en Iran te sluiten. Vluchten van en naar verschillende landen zijn geannuleerd. Door de coronabesmettingen in Nederland gelden er nieuwe maatregelen voor de Koerdische regio. Reizigers die vanuit Nederland naar de Koerdische regio in Irak reizen, worden bij aankomst in quarantaine geplaatst. Ook is de bewegingsvrijheid sterk ingeperkt.

Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Voor onderstaande gebieden in Irak geldt een negatief reisadvies:

 • De hoofdstad Bagdad
 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk. De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft in september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio.
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).

De situatie in de zogenaamde ‘betwiste gebieden’ is gespannen. Dit is een gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdistan Regio in Irak (KRI) en centraal-Irak, waaronder de plaatsen Kirkuk en Sinjar. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de KRI behoudt zijn aanspraak. Ook gewapende groeperingen zijn in deze gebieden actief. Dit kan leiden tot schermutselingen, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies (reisadvies code oranje): Missan. Dhiqar, Muthanna, Diwaniyah/Qadisiyah, Wasit, Najaf, Kerbala, Het zuiden van Babylon, Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah, Dohuk.
Hoewel IS inmiddels militair verslagen is, kunnen er in heel Irak aanslagen voorkomen. In Bagdad komt veel zware criminaliteit voor.

Reisavies Iran

Update 17 maart 2020: De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Er zijn beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen staan die onder druk.De provincies Gilan en Fars zijn door de overheid afgesloten. Ook de steden Qom, Isfahan, Mashad en Shiraz hebben een intern reisverbod aangekondigd. Voor deze provincies en steden geldt nu de kleur ‘rood’ : alle reizen worden afgeraden. Zie de rubriek ‘Gezondheid’. Het aantal vertrekmogelijkheden door de lucht is erg beperk. Bent u in Iran; maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten.

Reisadvies Israël

Update 11 mei 2021: In Israël zijn de spanningen opgelopen tussen Israëliërs en Palestijnen. De spanningen zijn het hoogst in Jeruzalem. Op 10 en 11 mei 2021 werd vanuit Gaza een groot aantal raketten afgevuurd naar Zuid- en Centraal-Israël. Op 10 mei werden ook raketten afgevuurd in de omgeving van Jeruzalem. De situatie is nog altijd onrustig. De kleur van het gebied rondom Gaza is daarom aangepast naar ‘rood’ (niet reizen).

Update 10 maart 2020: Sinds 12 maart 2020 geldt dat iedereen die vanuit het buitenland Israël binnenkomt 14 dagen in thuisquarantaine moeten verblijven. Dit besluit wordt binnen 14 dagen opnieuw bekeken. Reizigers die niet kunnen aantonen dat ze in thuisquarantaine kunnen blijven, wordt toegang tot Israël geweigerd. Een hotel wordt niet gezien als een geschikte plaats voor thuisquarantaine. Daarom geldt voor Israël het reisadvies ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het ministerie van Buitenlandse zaken van Israël heeft aangegeven dat toeristen die nu in het land zijn, hun reis kunnen afmaken.

Er gold al een negatief reisadvies (code rood) voor de volgende gebieden in Israël:

 • Het grensgebied met Syrië. Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.
 • Het grensgebied met Libanon ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens. Hier kunnen granaten inslaan.

Reisadvies Italië

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Italië gaat vanaf 10 juni naar code geel. Na een verblijf in Italië hoeft u dan bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Voor vakanties naar Italië gelden nog wel inreisbeperkingen. Alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen, moeten vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag laten zien (een moleculaire of antigeentest). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 2 jaar. Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de testverplichting, zoals bijvoorbeeld zakenmensen, grenswerkers of reizigers op doorreis (binnen 36 uur). Op de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een Engelstalig overzicht van de uitzonderingscategorieën en een Engelstalig vragenformulier om te zien of u onder die uitzondering valt.

Reisadvies Ivoorkust

Update 16 december 2020: Voor Ivoorkust geldt code oranje. Op dit moment is het onrustig in Ivoorkust. Rondom de feestdagen is de terroristische dreiging verhoogd en het risico op aanslagen groter. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen (zoals winkelcentra) en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Ook zijn er wegversperringen en kan er sprake zijn van extra controles van ordetroepen.  Begin 2021, vermoedelijk in maart, vinden er parlementaire verkiezingen plaats. Reis niet naar Ivoorkust voor, tijdens of meteen na afloop van de verkiezingen.  Reis niet naar het grensgebied met Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Het is er onveilig door het risico op terrorisme en ontvoering. De kleur van dit gebied is daarom ‘rood’ (niet reizen). Vermijd de grensgebieden met Liberia en Mali. De luchtgrens met Mali is gesloten.  U bent verplicht om voor vertrek van en naar Ivoorkust een negatief COVID-19 testresultaat te tonen. Deze mag maximaal 5 dagen oud zijn

J

Reisadvies Jamaica

Update 20 juli 2020: Voor Jamaica geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Japan

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Japan is code oranje. Nederlanders mogen Japan niet in. Alleen personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Bij terugkeer uit Japan naar Nederland hoeft u geen negatieve pcr-test te tonen en hoeft u niet in thuisquarantaine.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 4 november 2020: Het reisadvies voor Jordanië is code oranje. De grens tussen Jordanië  en Syrië is open maar reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Syrië. Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren. Voor de grens met Syrië gold al code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). 

K

Reisadvies Kameroen

Update 17 maart 2020: De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Reis niet naar de regio Nord-Ouest.

Update 5 december 2018: Voor Kameroen gelden verschillende reisadviezen. De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Voor dit gedeelte geldt een negatief reisadvies/code rood.

Er geldt ook een negatief reisadvies voor:

-Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. In dit gebied lopen westerlingen een verhoogd risico om ontvoerd te worden.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
-Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro. Provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré.
-In de regio’s Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten groot en nemen de spanningen door terroristische dreigingen verder toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen gelokaliseerd en zijn overvallers en rebellen actief.
-De Engelstalige regio Nord-Ouest.

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest (code oranje). Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd een avondklok als deze is ingesteld. Het reisadvies voor Kameroen is code oranje. Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Kazachstan

Update 31 juli 2020: Voor Kazachstan geldt code oranje.

Reisadvies Kenia

Update 17 maart 2020: Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

In deze gebieden komen ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan. Voor de rest van Kenia geldt code oranje. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie over eventuele beperkende inreismaatregelen.

Reisadvies Kirgizië

Update 17 maart 2020: Voor heel Kirgizië geldt code oranje. De grensovergang tussen China en Kirgizië is tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats.  Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Ook in Kirgizië is een risico voor terrorisme aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Reisadvies Koeweit

Update 31 juli 2020: Voor Koeweit geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Kosovo

Update 31 juli 2020: De politieke situatie in Kosovo is niet stabiel. Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Voor heel Kosovo geldt code oranje. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Er zijn politieke spanningen tussen de regering en de oppositie. Ook zijn er spanningen tussen de Servisch-Kosovaarse en Albanees-Kosovaarse bevolkingsgroepen. De Kosovaarse politie, ondersteund door een internationale politie- en vredesmacht, bewaart de orde in het land. Sinds juli 2019 is er in het noorden meer politie aanwezig.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in het noorden van Kosovo (de gemeentes Leposavic, Zubin Potok, Zvečan en Mitrovica-Noord). De Kosovo politie controleert sinds juli 2019 extra in dit gebied vooral bij grensovergangen met Servië. Inwoners blokkeren soms de wegen. Er kan geweld worden gebruikt.

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Kroatië

Update 15 juni 2021: Het reisadvies voor Kroatië staat per 17 juni 2021 op geel. U hoeft dan bij terugkeer in Nederland niet meer in thuisquarantaine en u hoeft ook geen pcr-test meer te doen. Er geldt een uitzondering voor de regio Sjeverna Hrvatska inclusief Zagreb. Als uw terugreis in Zagreb begint, moet u wel voor terugkeer naar Nederland een pcr-test doen en bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine gaan.

Om Kroatië in te mogen moet u een vaccinatiebewijs laten zien, of een pcr-test laten zien die maximaal 72 uur oud is, of een antigeentest laten zien die maximaal 48 uur oud is. Of u moet een medische verklaring laten zien dat u in de afgelopen 180 dagen hersteld bent van COVID-19 en daarna 1 inenting heeft gekregen. Dit is geldig tot 6 maanden na de inenting. Kinderen onder de twaalf hoeven geen negatieve test te laten zien, op voorwaarde dat een meereizende ouder aan een van de hiervoor genoemde voorwaarden voldoet. Reizigers moeten zich vooraf registreren via een Nederlandstalig formulier op de website van het Kroatische ministerie van Toerisme.

Voor sommige verspreid liggende gebieden in de binnenlanden en de bergen van Kroatië gold altijd al code oranje. Er liggen hier nog niet geruimde mijnen. Let op borden die waarschuwen voor mijnenvelden. 

L

Reisadvies Laos

Update 31 juli 2020:  Voor Laos geldt code oranje. Voor de provincie Xaysomboune geldt ook al voor de coronauitbraak code oranje. In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen.

Reisadvies Letland

Update 1 december 2020: Het reisadvies voor Letland is code oranje. Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus is er in heel Letland een verhoogd risico. Na een verblijf in Letland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als u alleen voor transit via het vliegveld in Riga bent gereisd. Sinds 12 oktober moeten reizigers, uiterlijk 48 uur voor aankomst in Letland, een digitaal formulier invullen. Als u vanuit een ander gebied dan Riga terugkomt in Nederland, of alleen via het vliegveld in Riga bent gereisd, hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland hoog is, geldt voor reizigers uit Nederland bij aankomst in Letland een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen.

Reisadvies Libanon

Update 6 augustus 2020: Er is op 4 augustus een heftige explosie geweest in de hoofdstad Beiroet. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Een groot deel van het centrum van Beiroet is zwaar beschadigd. in Beiroet geldt de noodtoestand. Militairen zijn in het getroffen gebied aanwezig om de orde te bewaren en plunderingen te voorkomen. Ook de Nederlandse ambassade is erg beschadigd. Er kunnen op dit moment geen consulaire zaken zoals paspoort, legalisatie, MVV aanvragen of inburgeringsexamens worden afgehandeld. De ambassade is hiervoor tot nader bericht gesloten. Als u andere urgente consulaire hulp nodig heeft (ook bijvoorbeeld afgifte van een noodpaspoort om naar het buitenland te reizen) kunt u bellen via ons 24/7 contactcentrum in Nederland +31247247247. Bent u in Beiroet? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Voor een deel van Libanon geldt altijd al een negatief reisadvies (code rood). Reis niet in de grensgebieden, in het noorden van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen:

 • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de stad Arsal (ten noorden van Halba-Qoubaiyat Road), de stad Hermel en Shebaa Farms (in het zuiden).
 • De zuidelijke buitenwijken zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah en Tariq El Jdida van de hoofdstad Beiroet. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld (en de snelweg langs de Cité Sportive) en het vliegveld.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Voor een ander deel van Libanon geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

 • De Bekaa-vallei. Met uitzondering van het gebied tussen de stad Zahle, het meer van Qaraoun en de Litani-rivier, en de hoofdweg van en naar de stad Zahle. Het leger controleert de verbindingswegen tussen de steden Zahle naar Baalbek, van Anjar naar Marjaayoon.
 • Het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël in verband met spanningen tussen Israël en Hezbollah. In dit gebied liggen ook clusterbommen en mijnen die nog niet zijn geëxplodeerd. U heeft toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten om in dit gebied te mogen reizen. Dit geldt niet voor de stad Tyrus.
 • De stad Tripoli met uitzondering van de wijken ten zuiden van Riad el Sohl street, de oude markt (soek) en de haven. In de stad Tripoli kunnen spanningen hoog oplopen tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen. Vooral rond het vrijdaggebed. Pas op in en dichtbij de wijken Bab al Tabbaneh en Jabal Mohsen. In deze wijken is het meeste risico op gewelddadigheden.

Voor de rest van Libanon geldt code oranje. 

Reisadvies Litouwen

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Litouwen is code oranje. Reis alleen naar Litouwen als dat noodzakelijk is. Als u in Litouwen bent geweest, hoeft u bij terugkeer in Nederland niet meer in quarantaine. U moet zich voor vertrek naar Nederland nog wel laten testen. Nederlanders die naar Litouwen reizen, moeten verplicht een passenger locator form invullen. Bent u op doorreis, jonger dan 16, volledig gevaccineerd of  maximaal 90 dagen geleden voor het laatst positief getest op corona? Dan hoeft u in Litouwen geen negatief testresultaat te laten zien of in quarantaine te gaan. Anders moet dat wel. 

Reisadvies Liechtenstein

Update 15 juni 2021: Het reisadvies voor Liechtenstein staat vanaf 17 juni 2021 op code geel.  U hoeft dan voor terugkeer naar Nederland uit Liechtenstein zich niet meer te laten testen en u krijgt ook niet meer het dringende advies in thuisquarantaine te gaan in Nederland. Wie vanuit het Koninkrijk der Nederlanden (dus inclusief de Caraïbische gebiedsdelen) Liechtenstein in wil, moet aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet bij aankomst in Liechtenstein een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Ook bij een negatieve testuitslag gaat u nog 10 dagen in quarantaine. Let op: het niet nakomen van deze verplichting kan een hoge boete opleveren. Verder moet je je voor binnenkomst in Liechtenstein aanmelden via een overheidswebsite.

Reisadvies Luxemburg

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Luxemberg is vanaf 10 juni 2021 code geel. Na een verblijf in Luxemburg hoeft u vanaf 10 juni 2021 bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Alle reizigers van 6 jaar en ouder die per vliegtuig Luxemburg inreizen, moeten voor aanvang van de vlucht een negatieve COVID-19 testuitslag laten zien. De testuitslag mag op papier en ook electronisch getoond worden (vertaling voor zover nodig: in de Engelse, Duitse, Franse of Luxemburgse taal). De test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aanvang van de vlucht. Bij aankomst op de luchthaven in Luxemburg, krijgen alle reizigers een voucher om een gratis PCR-test te doen op de luchthaven. Passagiers kunnen zich binnen 12 uur na aankomst laten testen. Bekijk actuele Engelstalige inreisinformatie op de site van de Luxemburgse overheid.

M

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 4 november 2020: Voor Madagaskar geldt code oranje als reisadvies. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 4 november 2020: Het reisadvies voor Malawi is code oranje. 

Reisadvies Maldiven

Update 17 maart 2020: Voor de Maldiven geldt code oranje vanwege de inreisbeperkingen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen op het eiland Malé.

Reisadvies Maleisië

Update 3 juni 20921: Maleisië geldt niet meer als zeer hoog risicoland, maar als hoog risico land. De verplichting om bij aankomst vanuit Maleisië in Nederland in thuisquarantaine te gaan, vervalt daarmee. Het reisadvies voor Maleisië blijft wel op oranje staan. Ook wordt u na een verblijf in Maleisië dringend verzocht om bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 na aankomst kunt u een testafspraak maken bij de GGD. Is het resultaat van de test negatief dan stopt de thuisquarantaine.

De Maleisische Immigratie heeft sinds 11 juli naast de procedure voor gestrande expats in het buitenland, ook een procedure heeft voor expats om toestemming te vragen om Maleisië te verlaten en weer terug te komen. Er gelden verschillende vereisten afhankelijk van het werkvisum dat u heeft. Een overzicht van de vereisten en de regelingen vindt u op de website van de Maleisische overheid (in het Engels).

De Maleisische overheid heeft sinds 10 juni 2020 de Recovery Movement Control Order ingevoerd. Nu het aantal besmettingen is afgenomen, heeft de Maleisische overheid de maatregelen versoepeld. Met het opheffen van de striktere regelgeving is het weer toegestaan om tussen deelstaten te reizen en veel faciliteiten zijn weer toegankelijk volgens reguliere openingstijden. Voor heel Maleisië geldt nog wel een negatief reisadvies/code oranje.

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  De overheid van Macao heeft de grenzen gesloten voor allen die geen inwoners van Macao zijn. Deze maatregel is op 18 maart ingegaan. Uitzonderingen zijn inwoners van het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan en ook personen met een werkvergunning voor Macao.

Reisadvies Mali

Update 24 augustus 2020: Op 18 augustus 2020 is de Malinese regering afgetreden door een opstand van Malinese militairen. Hierdoor is een instabiele situatie ontstaan die voor het hele land Mali geldt. Daarom geldt het dringende advies om in een veilige omgeving te verblijven en verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Er geldt een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur. Door deze situatie is het internationale vliegveld in Bamako tijdelijk gesloten. Ook de landsgrenzen met de omringende landen zijn tot nader order gesloten. Als u vanuit Mali terugkomt in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine vanwege de coronamaatregelen.

Voor het grootste deel van Mali geldt een negatief reisadvies. Voor het gebied ten zuiden van de lijn Bafoulabé-Banamba-Ségou-Markala-Si-Téné-Benena (op de grens met Burkina Faso) geldt code oranje. Maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen. Het uitgaansverbod dat was uitgevaardigd om het coronavirus te bestrijden, is ingetrokken. Het luchtruim en de grenzen blijven nog wel gesloten.

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig. In Mali geldt sinds 2016 de noodtoestand. Veiligheidsdiensten en leger hebben meer bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Reisadvies Malta

Update 15 juni 2021: Voor Malta geldt sinds 14 juni 2021 code groen. Maar Malta hanteert wel testverplichtingen. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij vertrek uit Nederland een negatieve PCR-test kunnen laten zien, die bij aankomst in Malta niet ouder is dan 72 uur. Reist u zonder negatief testbewijs en wordt u toch toegelaten, dan moet u zich in Malta laten testen. De uitslag moet u op een door de Maltese overheid aangewezen locatie in quarantaine afwachten. De kosten voor de verplichte PCR-test en de verplichte quarantaine komen voor uw eigen rekening. Verder moeten reizigers een gezondheidsverklaring (Public Health Declaration Form) en een Passenger Location Form invullen en afgeven aan de Maltese autoriteiten. Die zijn te downloaden via een site van de Maltese overheid.

U hoeft voor terugkeer naar Nederland vanuit Malta geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en hoeft u na thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Maak hier een afspraak voor een pcr-test die geldig is om te reizen. Wie geen negatieve pcr-test of vaccinatiebewijs kan laten zien, wordt ter plekke getest en moet verplicht 14 dagen in (thuis)quarantaine. Inkomende reizigers kunnen op het vliegveld getest worden, bijvoorbeeld met warmtescanners. Bekijk Malta-aanbiedingen bij Prijsvrij.

Reisadvies Marokko

Update 9 juni 2021: Vanaf 15 juni 2021 zijn alle luchthavens weer geopend voor internationaal verkeer. Landen zijn in categorieën ingedeeld op basis van de jongste coronagegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de landen zelf. Landen met een lager risico krijgen status A, die met een hoger risico status B. Nederland valt onder A waardoor je toegang kunt krijgen op vertoon van een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat. Personen uit landen met de B-status moeten ‘uitzonderlijke toestemming’ krijgen voordat ze reizen, een negatieve PCR-test overleggen en vervolgens tien dagen in isolatie. De PCR-test mag bij binnenkomst niet ouder zijn dan 48 uur. Een vaccinatiebewijs of het gele vaccinatieboekje van de GGD is niet voldoende. Reist u per ferry? Dan moet u aan boord een extra PCR-test doen. Als u vanuit Marokko naar Nederland reist moet u zich 72 uur voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Voor heel Marokko geldt code oranje. Marokko heeft de noodtoestand verlengd tot 10 oktober 2020. Sommige steden zijn zo goed als afgesloten, zoals Casablanca en Marrakesh. De grenzen zijn gesloten voor regulier verkeer. Wel zijn er beperkt internationale vluchten. Voor informatie over het Marokkaanse in- en uitreisbeleid kunt u contact opnemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Verder is het verboden de grens over te steken naar Algerije. Hier liggen niet ontplofte landmijnen. Het is ook verboden de grens over te steken naar Mauritanië. Voor de grensstrook geldt een negatief reisadvies / code rood, behalve bij de grensovergang langs de kustroute. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg. Houd op andere plaatsen altijd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u in het grensgebied bent.

Reisadvies Marshalleilanden

Update 31 juli 2020: Voor de Marschalleilanden geldt code oranje.

Reisadvies Martinique

Update 31 juli 2020: Voor Martinique geldt code oranje.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juli 2020: Voor Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor het onderstaande gebieden geldt code rood:

-gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé. Het noordoorsten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
-De grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje.

Reisadvies Mauritius

Update 13 maart 2020: Voor Mauritius geldt code oranje. De overheid kan Nederlanders verplichten om minimaal 14 dagen in zelfquarantaine te gaan, ook al vertoont u geen symptomen van het corona-virus.

Reisadvies Mexico

Update 20 juli 2020: Voor Mexico geldt reisadvies code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Boek je vakantie in Mexico bij TUI.

Reisadvies Moldavië

Update 14 maart 2020. Voor Moldavië geldt code oranje vanwege inreisbeperkingen. Het ambassadekantoor raadt aan het land zo snel mogelijk te verlaten.

Reisadvies Mongolië

Update 13 maart 2020: De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China te verkleinen. Er zijn immigratiebeperkingen voor reizigers naar Mongolië vanuit het Chinese vasteland. Het trein- en wegverkeer vanuit Rusland is geblokkeerd. Het vliegverkeer is geannuleerd. Daarom is het reisadvies voor Mongolië veranderd van code groen in code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Reisadvies Montenegro

Update 8 juli 2020: Door de versoepeling van de corona-maatregelen is het reisadvies van Montenegro veranderd van code rood (negatief reisadvies) naar code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Montenegro. Als u vanuit Montenegro terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in (thuis) quarantaine te gaan.

Reisadvies Montserrat

Update 30 juli 2020: Voor heel Montserrat geldt code oranje. Voor de zuidelijke helft van het eiland gold al code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Mozambique

Update 30 juli 2020: In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado zijn in het verleden herhaaldelijk gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Daar geldt code rood. In de rest van Mozambique geldt code oranje.

Reisadvies Myanmar

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Myanmar naar Nederland reist. Dit komt omdat het land een zeer hoog-risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Myanmar als dat noodzakelijk is, reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit Myanmar naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Op 1 februari 2021 heeft het Myanmarese leger een staatsgreep gepleegd. Er is politieke onrust ontstaan en er vinden regelmatig protesten plaats in het hele land. Deze eindigen vaak in geweld waarbij ook doden zijn gevallen. Hierdoor is een instabiele situatie ontstaan. Wees alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie. Er is beperkt internet en wegen zijn afgesloten. Daarom geldt het dringende advies om in een veilige omgeving te verblijven en verplaatsingen te beperken. Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen en indien u al in Myanmar bent, te bedenken of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u in Myanmar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. De landsgrenzen met de omringende landen zijn tot nader order gesloten.

Update 14 maart 2020: Myanmar heeft nog geen bevestigde gevallen van het coronavirus (COVID-19). De situatie kan echter snel veranderen met mogelijke in- en uitreisbeperkingen tot gevolg. Houd er daarom rekening mee dat het plotseling moeilijk kan zijn om het land te verlaten. De capaciteit van de gezondheidszorg in Myanmar is zeer beperkt. Reis daarom alleen naar Myanmar als dit noodzakelijk is.

Voor Myanmar gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

 • De deelstaat Rakhine: Er zijn grote spanningen tussen moslims en boeddhisten. Deze spanningen leiden regelmatig tot geweld. Vooral in en rondom de hoofdstad Sittwe en in de noordelijke gebieden van Rakhine is de situatie gespannen. In augustus 2017 was er een grote toename van geweld. Hierdoor zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 650.000 Rohingya’s naar Bangladesh gevlucht. Reis in het zuiden van de staat Rakhine niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe. Er geldt een avondklok in het noorden van Rakhine. Gaat u naar de plaats Ngapali? Gebruik dan de luchthaven van de stad Thandwe of de autoweg ten zuiden van Ngapali. Reis niet verder dan de lijn ter hoogte van de plaats Thandwe .
 • Reis niet naar het zuiden van de staat Chin (Paletwa) aan de grens met de staat Rakhine en Bangladesh. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief.
 • Reis niet naar de staat Kachin, met uitzondering van de steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Er vinden regelmatig gevechten plaats tussen gewapende etnische groepen en het leger van Myanmar. Mensen vluchten vanuit Kachin naar andere delen van het land.
 • Reis niet naar het noorden van de staat Shan, met uitzondering van het stadscentrum van Lashio en Hsipaw. In het noorden van de staat Shan zijn regelmatig gevechten tussen gewapende etnische groepen en het leger. Deze gevechten komen soms dicht in de buurt van populaire toeristische bestemmingen als Hsipaw. In november 2016 werd na zware gevechten tussen het leger en gewapende etnische groepen een deel van de staat noord-Shan afgesloten. Mensen vluchten vanuit Shan naar andere delen van het land.
 • Reizen met de trein van de stad Mandalay naar de steden Hsipaw en Lashio is mogelijk. Wees wel voorzichtig. Wijk niet af van de standaard toeristische paden en gebruik een ervaren gids.
 • Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief.

Voor andere delen van Myanmar geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar:

 • Grensgebied met Thailand. Ondanks het staakt-het-vuren tussen het leger van Myanmar en verschillende gewapende groeperingen, vinden er bij de grens met Thailand af en toe incidenten plaats. Bij onrust kan de grensovergang tijdelijk worden gesloten. De wegen naar de grensovergangen met Thailand zijn wel bereikbaar en veilig. Wijk niet af van deze wegen. Informeer voordat u afreist naar de situatie ter plekke.
 • Reis alleen wanneer het noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats.
 • In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats. Medische voorzieningen en de verkeerssituatie zijn verbeterd in de steden: Yangon, Bagan, Mandalay, Naypyidaw en rondom het Inle Lake.

Reisadvies Namibië

Update 31 juli 2020: Het reisadvies voor Namibië is code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Namibië

Reisadvies Nepal

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Nepal naar Nederland reist. Dit komt omdat Nepal een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Nepal is oranje. Reis alleen naar Nepal als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Nepal naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Door de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen in Nepal heeft de overheid van Nepal alle internationale vluchten tot nader order opgeschort. De overheid van Nepal heeft voor heel Nepal/Kathmandu Valley tot nader order een lockdown ingesteld. Deze lockdown kan per district verschillen.

Update 24 maart 2020: De Nepalese overheid heeft een lockdown ingevoerd. Die duurt tot en met 31 maart 2020. Voor Nepal geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Er zijn in- en uitreisbeperkingen. Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nicaragua

Update 15 juni 2020: Voor heel Nicaragua geldt code oranje.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 25 maart 2020: Vanaf woensdag 25 maart geldt in Nieuw-Zeeland de noodtoestand-niveau 4. Daarom mogen reizigers alleen nog naar het internationale vliegveld komen als je een vluchtbevestiging voor die dag en een geldig paspoort hebt. Als je voor de reis naar je eindbestemming moet overstappen op een bestemming die door de lokale overheid gesloten is, mag je niet naar het vliegveld komen. Toeristen mogen alleen reizen als ze de afgelopen veertien dagen in zelf-quarantaine zijn geweest en nu geen ziekteverschijnselen hebben. Vanaf zaterdag 28 maart zijn alle vormen van vervoer gesloten voor mensen die geen essentiële diensten verlenen of vracht vervoeren. Daarom geldt voor Nieuw-Zeeland code oranje.

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

In de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 31 augustus 2020: Voor het grootste deel van Niger geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Nigeria

Update 20 juli 2020: Voor Nigeria geldt code oranje. Voor de rivieren in de delta en voor de vijf regio’s in het noordoosten geldt een negatief reisadvies / code rood. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht-en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noordkoreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Noord-Macedonië

Update 17 maart 2020: Voor Noord-Macedonië geldt code oranje.

Reisadvies Noorwegen

Update 9 juni 2021: De kleurcode voor Noorwegen is oranje, dit komt omdat er een inreisverbod geldt. Reis alleen naar Noorwegen als uw reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten. Als u vanaf 10 juni 2021 vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Ook hoeft u geen negatieve PCR-test te overleggen

Update 27 mei 2021: De kleurcode voor Noorwegen is oranje. Er geldt een inreisverbod. Reis alleen naar Noorwegen als uw reis onder de Noorse uitzonderingen valt. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten. Als u vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Ook hoeft u geen negatieve PCR test te overleggen. Dit moet wel als u uit Oslo komt. Tot en met 27 mei 2021 moet dit ook als u uit de provincie Agder komt. Vanaf 28 mei 2021 hoeft dat niet meer als u uit de provincie Agder komt, maar moet dit wel als u uit de provincie Vestfold og Telemark komt. Begint uw vliegreis naar Nederland vanaf de luchthaven van Oslo, dan geldt er wel een testplicht. Maakt u een tussenstop op de luchthaven van Oslo en verlaat u de luchthaven niet, dan geldt de testplicht niet. Oslo is hoog risicogebied. Provincie Agder is tot en met 27 mei 2021 hoog risicogebied. De provincie Vestfold og Telemark is vanaf 28 mei 2021 hoog risicogebied.

Update 22 april 2021: Noorwegen houdt tot en met 12 mei 2021 de grenzen gesloten voor buitenlandse toeristen.

O

Reisadvies Oekraïne

Update 31 juli 2020: Voor het grootste deel van Oekraïne geldt code oranje. In de provincies Donetsk en Loegansk wordt nog steeds gevochten. Voor deze gebieden en voor de Krim geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 17 maart 2020: Voor Oezbekistan geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Oezbeikistan. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen.

Reisadvies Oman

14 maart 2020: Het Sultanaat Oman heeft alle toeristenvisa vanaf 15 maart ingetrokken, laat het verkeersbureau van Oman weten. De maatregel geldt voor minstens een maand. Dat betekent feitelijk dat u het land niet meer in kunt.

Reisadvies Oostenrijk

Update 9 juni 2021:  Vanaf 10 juni 2021 staat voor Oostenrijk het reisadvies op code geel. Let op: er gelden testverplichtingen voor het inreizen in Oostenrijk, behalve als u gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Als u niet gevaccineerd bent, wordt u in Oostenrijk getest. Vanaf 10 juni 2021 hoeft u als u vanuit Oostenrijk naar Nederland reist bij terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)testuitslag te laten zien en hoeft u ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Alle reizigers moeten zich voor vertrek naar Oostenrijk online registreren om Oostenrijk binnen te mogen reizen. Na deze registratie ontvangt de reiziger per e-mail een bevestiging, die bij aankomst aan de Oostenrijkse autoriteiten aangetoond moet worden. Op deze website staan ook de uitzonderingen die van toepassing zijn. Er is geen quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland als u volledig gevaccineerd bent, genezen bent van COVID-19 of als u een negatieve PCR- of antigeentest kunt laten zien.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Reisadvies Oost-Timor

Update 4 november 2020: Voor Oost-Timor geldt code oranje. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

P

Reisadvies Pakistan

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Pakistan naar Nederland reist. Dit komt omdat het land een zeer hoog-risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Pakistan is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Pakistan als dat noodzakelijk is, reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit Pakistan naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 10 maart 2020: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies. Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is naar die gebieden.

Reisadvies Panama

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Panama en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Panama is oranje. Het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Panama als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Panama naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 20 juli 2020: Het reisadvies voor Panama is code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 22 juni 2020: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code oranje. In de provincies Hela en Enga zijn gewelddadigheden in en rond de plaatsen Tari en Porgera tussen lokale volksstammen.

Reisadvies Paraguay

Update 1 juni 2021:
Het vliegverbod tussen Paraguay en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Paraguay is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Paraguay als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Paraguay naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. 

Reisadvies Peru

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Peru en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Peru is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit Peru naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 23 maart 2020: De besmetting en verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID 19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Er zijn beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen van COVID 19 en een grote toename van gevallen van dengue. De Peruaanse overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID 19) tegen te gaan. Het vliegveld van Lima is gesloten. Er gaan alleen nog af en toe repatriëringsvluchten.

Reizen in betere tijden naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Sawadee. Tijdens het regenseizoen van december tot maart kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. In Peru komen ook regelmatig aardbevingen voor.

Reisadvies Polen

Update 9 juni 2021: Sinds 10 juni 2021 wordt de kleurcode voor Polen geel, want het land is vanwege de verbeterde gezondheidssituatie vanaf 10 juni 2021 geen hoog-risicogebied meer. Let op: er gelden quarantaineverplichtingen in Polen, behalve als u gevaccineerd bent met 1 van de door de EU goedgekeurde vaccins. Bij geen vaccinatie, wordt u in Polen getest en gaat u in quarantaine. U hoeft sinds 10 juni 2021 voor terugkeer naar Nederland vanuit Polen geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en hoeft u na thuiskomst ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Polen hanteert wel inreisbeperkingen.

 • Alle reizigers die Polen inreizen, moeten 10 dagen in thuisquarantaine, behalve als u gevaccineerd bent en u daar een bewijs van kunt laten zien.
 • Bent u niet gevaccineerd  dan mag u Polen vanuit het Schengengebied inreizen als u een negatieve testuitslag kunt laten zien die niet ouder is dan 48 uur. U hoeft dan ook niet in quarantaine te gaan.
 • Kunt u geen negatieve testuitslag laten zien, dan mag u Polen inreizen maar moet u verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. 

Reisadvies Portugal

Update 22 mei 2021: Voor Portugal geldt sinds 15 mei code geel. Dat reisadvies geldt ook voor Madeira en de Azoren. Sinds 22 mei hoeven Nederlanders die naar het vasteland van  Portugal reizen niet meer 14 dagen in quarantaine. Vanwege het dalend aantal coronabesmettingen in Nederland is die eis vervallen. Wel moet iedereen vanaf twee jaar die uit Nederland per vliegtuig naar Portugal reist een negatieve pcr-test kunnen tonen.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, Prijsvrij, De Jong Intra, Iberostar en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Novasol, Interhome en Natuurhuisje.nl.

Reisadvies Puerto Rico

30 juli 2020: Het reisadvies voor Puerto Rico staat op code oranje.

R

Reisadvies Roemenië

Update 17 juni 2021: Het reisadvies voor Roemenië staat sinds 17 juni 2021 op code groen. U hoeft bij terugkeer in Nederland geen negatieve prc-test te laten zien en niet in thuisquarantaine te gaan. Roemenië hanteert wel inreisbeperkingen voor Nederlanders. U moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in Roemenië in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent, een negatieve RT-PCR-test hebt (niet ouder dan 72 uur) of als u een bewijs hebt dat u de afgelopen 90 dagen met Covid-19 besmet bent geweest. Daarbij moet er minstens 10 dagen zitten tussen het moment van volledige vaccinatie en de aankomst in Roemenië. Het land accepteert een uitdraai van een vaccinatiebevestiging van het RIVM.

Reisadvies Rusland

Update 31 juli 2020: Het reisadvies voor het grootste deel van Rusland is code oranje.

De Russische overheid heeft het buitenlanders verboden om naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied “Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy” (voorheen “Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya”) teg reizen. De stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy mogen wel bezocht worden. U mag rijden over de autowegen die deze steden met elkaar verbinden.

Voor een deel van Rusland geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende gebieden:
-Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië.
-Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
-Het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Reisadvies Rwanda

Update 15 mei 2021: Voor Rwanda geldt sinds 15 mei 2021 code geel. Reizigers moeten voor vertrek naar Rwanda een Passenger Locator Form invullen. Daarmee krijg je een QR-code die je bij aankomst moet laten zien. Ook moet iedereen vanaf 5 jaar een negatieve pcr-test kunnen tonen. Bij aankomst in Rwanda wordt iedereen nogmaals getest. De uitslag van die test moet je in een door de overheid aangewezen quarantaine hotel afwachten (voor eigen rekening).

Er zijn veiligheidsrisico’s. Vooral in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Wees daarom voorzichtig in deze gebieden. 

S

Reisadvies Saba

Laatst gewijzigd: 15 mei 2021. Voor Saba geldt sinds 15 mei code groen. Wel moeten Nederlanders een negatieve NAAT-test kunnen laten zien en bij aankomst op Saba 5 dagen in quarantaine gaan. Op dag 5 moet je een coronatest ondergaan. Als je volledig gevaccineerd bent, hoef je geen coronatest te ondergaan en hoef je niet in quarantaine. Wel gelden er speciale protocollen. 

Voor reizen naar Saba is toestemming nodig via info@sabagov.nl.

Reisadvies Saoedi Arabië: deels negatief reisadvies

Update 11 november 2020: In korte tijd zijn er in Jeddah twee geweldsincidenten geweest die gericht zijn tegen westerlingen / westerse vertegenwoordigingen. Op 29 oktober werd een bewaker van het Franse consulaat neergestoken. Op 11 november is er een aanval met explosieven geweest. Dit gebeurde op een begraafplaats voor niet-moslims waar een WO1 herdenkingsdienst plaatsvond die door westerlingen werd bijgewoond. Hierbij zijn gewonden gevallen. Blijf waakzaam. Na een verblijf in Saoedi-Arabië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Voor Saoedi-Arabië geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. In het zuiden van Saoedi-Arabië geldt een negatief reisadvies (code rood) voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen vanwege de burgeroorlog in het buurland.

Sinds 15 september is het voor bepaalde uitzonderingscategorieën mogelijk van en naar Saoedi-Arabië te reizen. Na 1 januari 2021 zal er weer internationaal commercieel vluchtverkeer mogelijk zijn en zullen de landsgrenzen weer open gaan. De precieze datum zal begin december 2020 worden aangekondigd. 

Reisadvies Senegal

Update 31 juli 2020: Voor Senegal geldt nog steeds code oranje. In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Servië

Update 3 september Reizigers uit Noord-Macedonië, Roemenië, Bulgarije en Kroatië hebben bij inreis een negatieve COVID-19 testuitslag nodig. Bij het inreizen uit andere landen hebben reizigers dit niet nodig. Alle reizigers die binnen 12 uur Servië doorreizen hoeven geen negatieve test te laten zien. Na een verblijf in Servië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.
Update 8 juli 2020: Het reisadvies voor Servië is aangepast van code rood (negatief reisadvies) naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen). De noodmaatregelen zijn per 15 mei opgeheven en de grenzen zijn weer geopend. Luchtverbindingen met Nederland starten op 31 mei. Als u vanuit Servië terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in (thuis) quarantaine te gaan.

Reisadvies Singapore

Update 31 juli 2020: Voor Singapore geldt code oranje. Meer informatie over de gezondheidssituatie is te lezen op de site van het ministerie van gezondheid van Singapore.

Reisadvies Sint Eustatius

Update: 29 juli 2020: Voor Sint Eustatius geldt code oranje. Reizen naar Sint Eustatius vanuit Sint Maarten, Aruba, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk is alleen mogelijk voor mensen die op medische uitzending zijn, mensen met essentiële beroepen (bij zowel overheid als bedrijven), ingezetenen van Sint Eustatius of studenten (na beëindiging van het schooljaar). Zij moeten na aankomst 14 dagen in (thuis)quarantaine.

Reizigers uit Saba, Bonaire, Curaçao, Sint Kits en Nevis hoeven niet in quarantaine mits zij 14 dagen voor vertrek niet op andere (ei)landen zijn geweest.

Reisadvies Saint Lucia en Saint Vincent & The Grenadines

Update 30 juli 2020: Het reisadvies voor Saint Lucia en Sint Vincent & The Grenadines staat op code oranje. Als u vanuit deze landen terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen.

Reisadvies Sierra Leone

Bijgewerkt op 31 juli 2020: Voor Sierra Leone geldt code oranje.

Reisadvies Sint Maarten

Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via de website https://stmaartenentry.com/. Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.

Reisadvies Slovenië

Update 14 oktober: Vanwege het oploend aantal Covid-19-besmettingen geldt voor Slovenië code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Slovenië en ga bij terugkeer 10 dagen in thuisquarantaine.

Slovenië heeft reisbeperkingen ingesteld voor inwoners en reizigers uit alle Nederlandse provincies, met uitzondering van de provincies Zeeland en Limburg. Ook voor reizigers uit de (ei-)landen Aruba en Sint Maarten gelden dezelfde reisbeperkingen. De reden is de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in Nederland en in Aruba en Sint Maarten.

De reisbeperking houdt in dat u de Sloveense autoriteiten moet kunnen laten zien dat u geen Corona heeft. U toont dit aan met de testuitslag van een Corona test. U hoeft NIET in quarantaine als u bij aankomst in Slovenië een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag kunt laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur (moment testafname) en moet zijn afgegeven door een erkend instituut in een Schengenland.

Kunt u geen negatieve PCR-Covid-19 testuitslag laten zien? Dan moet u verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. Let op: de Sloveense overheid controleert goed op naleving van deze regel!

Reisadvies Slowakije

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Slowakije is per 10 juni verlaagd naar code geel. U hoeft voor terugkeer in Nederland uit Slowakije niet meer te testen en niet meer in thuisquarantaine te gaan. Bij aankomst in Slowakije hoeven reizigers niet verplicht 14 dagen in quarantaine als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

U heeft 14 dagen voor aankomst de 2e prik gehad van een mRNA vaccin. (Pfizer of Moderna)
U heeft 4 weken voor aankomst de 1e prik gehad van een vector vaccin.
U bent in de voorgaande periode van 180 dagen besmet geweest met het COVID-19-virus.
Op de 1e dag van uw aankomst kunt u zich in Slowakije laten testen met een PCR-test of een antigeen test. Is het testresultaat negatief? Dan kunt u de quarantaine meteen beëindigen. Deze regels gelden voor reizigers van 18 jaar en ouder van binnen de EU.

Verder moet iedereen zich bij aankomst in Slowakije online registreren.

Reisadvies Soedan

Update Voor Soedan geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). De gebieden in Soedan waarvoor een negatief reisadvies (code rood) gold, zijn ongewijzigd gebleven. Voor de grensstreek met Libië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor de regio’s Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan, Blue Nile, de Hala’ib-driehoek, Bir Tawil geldt een negatief reisadvies / code rood. Voor het grensgebied met Eritrea geldt nog wel code oranje.

Reisadvies Somalië

Update 31 juli 2020: Er geldt nog steeds een negatief reisadvies voor Somalië (code rood). De veiligheidssituatie in Somalië inclusief de regio Somaliland is slecht. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is het minder onveilig. Wel is het advies: reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. Voor die steden geldt code oranje.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 7 juni 2021: Voor de Balearen en de Canarische Eilanden geldt sinds 15 mei code geel. Na een verblijf op de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en de Canarische Eilanden hoeft u bij terugkeer in Nederland niet meer in quarantaine en geldt ook geen testverplichting. Voor de rest van Spanje en Catalonië geldt code oranje en moet je bij terug in Nederland een negatieve coronatest overleggen en moet je bij thuiskomst in quarantaine. Er gelden ook nog steeds inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Spanje. Elke Nederlander vanaf 6 jaar moet een negatieve pcr-test kunnen tonen of een negatieve antigeen-test. Die mag maximaal 48 uur oud zijn. Voorheen was dat 72 uur. De testuitslag moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Verder moet je de QR-code van een ingevulde gezondheidsverklaring laten zien. Dat kan via de App SpTH (SpainTravelHealth).

Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI, De Jong Intra, Eliza was Here, Corendon en Sunweb.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van D-Reizen, de Jong Intra, Corendon, Prijsvrij, Sunliner, Iberostar (luxe hotels) of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Reisadvies Sri Lanka

Update 3 juni 2021: De de facto lockdown in heel Sri Lanka is verlengd tot minimaal 14 juni. Dit houdt in dat u uw huis alleen mag verlaten wanneer u werkt voor essentiële services en voor het verkrijgen van medische hulp. Op 31 mei en 4 juni mag u voor essentiële boodschappen naar de dichtstbijzijnde supermarkt. 
Voor reizen naar Sri Lanka en de Malediven geldt nog steeds een negatief reisadvies. Dit betekent dat de Nederlandse overheid adviseert alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. U mag vanuit Sri Lanka nog steeds alleen naar Nederland reizen als u onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt. Als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist, moet u in het bezit zijn van een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland. In Nederland gaat u 10 dagen in quarantaine (dringend quarantaine advies). U kunt op dag 5 een testafspraak maken om de quarantaine te verkorten. Bel hiervoor met 0800-1202 of maak online een afspraak via www.coronatest.nl. Als de testuitslag negatief is, stopt de quarantaine.

Laatst gewijzigd: 31 juli 2020: In het noorden en oosten van Sri Lanka liggen mijnen rondom militaire bases. Het gaat om alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee en in de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.Het is daarom niet verstandig de hoofdweg te verlaten. Het verkeer is chaotisch en alleenreizende vrouwen kunnen aangerand worden. Tijdens de twee regenseizoenen kan het extreem hard regenen en bestaat gevaar voor overstromingen.

Reisadvies Suriname

Update 1 juni 2021″Het vliegverbod tussen Suriname en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Suriname is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Suriname als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Suriname naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus oploopt geldt er een vrijwel volledige lockdown in Suriname.

Update 31 juli 2020: Het reisadvies voor Suriname is code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Suriname.

Reisadvies Swaziland

Update 31 juli 2020: Koning Mswati III heeft de naam van Swaziland officieel veranderd. Swaziland heet voortaan het Koninkrijk van Eswatini. Voor Eswatini/Swaziland geldt code oranje. Vermijd demonstraties en vermijd ook het overbeladen openbaar vervoer. Reis niet in het donker buiten de stad.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is code rood.

T

Reisadvies Tadzjikistan

Update 31 juli 2018: Op 29 juli 2018 zijn bij een terroristische aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen, onder wie fietsers uit Nederland. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Voor heel Tadzjikistan geldt code oranje.

Reisadvies Taiwan

Bijgewerkt 31 juli 2020: Voor Taiwan is het reisadvies alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Tanzania

Update 31 juli 2020: Voor heel Tanzania geldt code oranje. Boek hier je Tanzania-vakantie voor na de coronacrisis.

Reisadvies Thailand

Update 15 mei 2021: Voor Thailand geldt sinds 15 mei code geel, met uitzondering van de vier zuidelijkste provincies. Voor die gebieden geldt code oranje en code rood (negatief reisadvies). Iedere Nederlander die naar Thailand reist, moet eerst een Certificate of Entry aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag. Doe dat voordat je een reis boekt. Thailand heeft door de COVID-19 pandemie reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland, maar Nederlanders kunnen wel weer een toeristenvisum voor Thailand aanvragen. Buitenlanders worden alleen onder bijzondere voorwaarden toegelaten tot Thailand. Er geldt een strikte quarantaine bij aankomst van 14 dagen die je moet doorbrengen in een door de staat aangewezen quarantaine hotel. Thuisquarantaine in Thailand is niet toegestaan. Als u vanuit Thailand terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Door de politieke onrust in het land kunnen demonstraties (meestal aangekondigd) in de hoofdstad Bangkok en op andere plaatsen in het land plaatsvinden. Reizigers wordt geadviseerd deze demonstraties en samenscholingen te vermijden. 

Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Die zijn vaak overvol, slecht onderhouden en hebben te weinig reddingsvesten aan boord.

Rondreizen en vakanties naar Thailand kun je boeken bij onder meer TUI, De Jong Intra (oa rondreizen, strandvakanties en maatwerkreizen), Sawadee, Riksja Travel en AsiaDirect. Voor Thailand heb je een coronatest en reisvaccinaties nodig. Maak hier een afspraak voor een coronatest.

Reisadvies Tonga

Update 30 juli 2020: Voor Tonga geldt code oranje. Van november tot en met maart kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 31 juli 2020: Voor Trinidad en Tobage geldt code oranje. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, maar vooral in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Wees voorzichtig in het openbaar vervoer. Probeer gebruik te maken van hoteltaxi’s.

Reisadvies Tsjaad

Update 4 juni 2021. De veiligheidssituatie in Tsjaad is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor een aantal gebieden afgeschaald van code rood (niet reizen), naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Voor het noordelijk deel van Tsjaad en alle grenzen met de buurlanden geldt een negatief reisadvies / code rood. Dit negatieve reisadvies geldt voor de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad, rondom het Tsjaad-meer, het noorden van het land en het grensgebied met Libië. Ook voor de regio Ouddai met de deelstaat Sila geldt code rood. Voor de rest van het land geldt code oranje. Wat betreft corona geldt Tsjaad als een hoogrisicogebied.

Reisadvies Tsjechië

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Tsjechië is vanaf 10 juni 2021 afgeschaald naar code geel. Dat betekent dat u bij terugkeer in Nederland geen negatieve pcr-test meer hoeft te laten zien en niet meer in quarantaine hoeft. Er gelden voor Nederlanders wel inreisbeperkingen in Tsjechë. Vakanties in Tsjechië zijn alleen toegestaan voor inwoners van landen die op de groene lijst van het Tsjechische ministerie van Gezondheid staan. Voor landen in de oranje en (donker) rode categorieën gelden beperkingen. Nederland staat op dit moment op de rode lijst (hoog risico). Dat betekent dat Nederlanders het Passenger Locator Form moeten invullen. Ook moet u een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur of een negatieve antigeen-test van maximaal 24 uur oud kunnen tonen. In Tsjechië zelf moet u binnen 5 dagen na aankomst een negatieve pcr-test doen. Gedurende die tijd moet u in zelf-quarantaine gaan.

Reisadvies Tunesië

Update 28 september 2020: Tunesië laat (toeristische) reizigers toe, maar maakt onderscheid tussen landen waar het risico op coronabesmettingen hoog (rood, geen toegang), gemiddeld (oranje, toegang onder voorwaarden) of laag (groen, vrije toegang) is. Nederland is op 23 september 2020 op de rode lijst geplaatst. Dat betekent dat met ingang van 28 september 2020 alleen reizigers uit Nederland met een verblijfsvergunning in Tunesië worden toegelaten. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag (niet ouder dan 72 uur op moment van vertrek) bij aankomst in Tunesië tonen. Ook moeten deze reizigers 2 weken in een verplichte door de overheid aangewezen lokatie in quarantaine. Als u vanuit Tunesië terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land.  Voor Tunesië geldt code oranje en code rood.

Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Libië;
 • De woestijngebieden ten zuiden van de stad Tataouine;
 • De grensgebieden met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, met name het Chaambi-gebergte.

Voor de rest van Tunesië geldt code oranje.

Reisadvies Turkije

Update 16 december 2020:  Voor heel Turkije is sinds 4 december een lockdown ingesteld. Ook geldt op doordeweekse dagen een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur. In het weekend mag u alleen naar buiten voor boodschappen.  Niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. Na een verblijf in Turkije gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Voor andere delen van Turkije geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar het grensgebied met Syrië. De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld. Voor dit gebied geldt een negatief reisadvies (code rood)

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update 20 juli 2020: Voor de Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en voor Puerto Rico geldt code oranje.

U

Reisadvies Uganda

Bijgewerkt:  23 maart 2020: KLM heeft toestemming van de Ugandese autoriteiten ontvangen voor de vlucht van woensdag 25 maart (KL 535). De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn met luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM in overleg over extra vluchten op korte termijn.

Voor heel Uganda geldt code oranje. Uganda is een relatief veilig land voor toeristen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit en er waren de afgelopen jaren verschillende aanslagen. De Oegandese autoriteiten houden rekening met meer aanslagen. Wees ook alert in de grensgebieden. Hier is een risico op gewelddadige confrontaties tussen bevolkingsgroepen en bestaat een verhoogde kans op overvallen.

Reisadvies Uruguay

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Uruguay en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Uruguay is oranje. Reis alleen naar Uruguay als dat noodzakelijk is.

Update 18 maart 2020: Vanaf vrijdag 20/3 zijn alle vluchten van en naar de EU opgeschort. Europeanen is de toegang tot Uruguay ontzegd, ook op cruiseschepen. Daarbij is de grens met Argentinië met ingang van 17/03 gesloten. Nederlanders kunnen door deze maatregel niet meer tussen Argentinië en Uruguay reizen.

V

Reisadvies Venezuela

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen Venezuela en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Venezuela is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Venezuela. Dit is een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus uit het buitenland te voorkomen. Als u vanuit Venezuela naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Laatst gewijzigd: 17 maart 2020. Voor een groot deel van Venezuela geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Reis niet naar en verblijf niet in de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is. Voor de rest van het land geldt code oranje.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 31 juli 2020: Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code oranje. Moet u toch een noodzakelijke reis maken naar de Emiraten? Check dan vooraf welke reisdocumenten in uw situatie nodig zijn. Maak geen boottocht bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u dan beschuldigen van spionage. Als ouders bij de geboorte van een kind in de VAE ongehuwd zijn, kan dat tot langdurige administratieve problemen leiden. Homoseksualiteit is strafbaar, ook voor buitenlanders.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 20 juli 2020: Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Update 24 juni 2020: Om de verspreiding van het coronavirus uit China naar De Verenigde Staten van Amerika te voorkomen heeft de Amerikaanse overheid een inreisverbod voor inwoners van Schengen-landen, waaronder Nederland, ingevoerd. Daarom heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt naar code oranje. Neem contact op met uw vervoerder of reisorganisatie om te horen wat u te doen staat. Update: De Amerikaanse ambassade in Nederland heeft aan BNR bevestigd dat het inreisverbod voor Europeanen tot eind 2020 verlengd wordt.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist. Dit komt omdat het land een zeer hoog-risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor het Verenigd Koninkrijk is oranje. Reis alleen naar het Verenigd Koninkrijk als dat noodzakelijk is. Als u vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. 

Reisadvies Vietnam

Update 31 juli 2020: Voor Vietnam geldt code oranje. Wil je in Vietnam zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

W

Reisadvies Wit-Rusland/Belarus

Update: 24 augustus 2020: Voor Wit-Rusland/Belarus geldt code oranje. In het hele land word en demonstraties gehouden. Vermijd demonstraties. Ga bij teurgkeer uit Belarus 10 dagen in quarantaine. In het zuidoosten van Wit-Rusland/Belarus zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Z

Reisadvies Zambia

Update 31 juli 2020: Voor heel Zambia geldt code oranje. Voor de grenzen Mozambique, Angola en de Democratische Republiek Congo geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Zimbabwe

Update 31 juli 2020: Code oranje blijft voor heel Zimbabwe van kracht.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 3 juni 2021: Het vliegverbod tussen Zuid-Afrika en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: het reisadvies voor Zuid-Afrika is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Reis alleen naar Zuid-Afrika als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Zuid-Afrika naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Voor Zuid-Afrika geldt code oranje. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. In het hele land is er ook veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden. Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Reisadvies Zuid-Korea

Update 4 juni 2021: Het reisadvies voor Zuid-Korea is verlaagd naar code geel, maar toeristische reizen zijn niet mogelijk. Reizen naar Zuid-Korea is beperkt mogelijk. Er gelden strenge toelatingseisen en u moet goedkeuringen krijgen van de autoriteiten van Zuid-Korea. Er zijn strenge in- en uitreismaatregelen. Wie vanuit Zuid-Korea naar Nederland reist, hoeft geen negatieve COVID-19-testuitslag én geen negatieve sneltest uitslag te hebben om naar Nederland te kunnen reizen. Je hoeft bij terugkeer in Nederland ook niet meer in thuisquarantaine te gaan. U heeft een visum nodig om naar Zuid-Korea te reizen. Op dit moment worden alleen visa afgegeven voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Korea (geen toerisme). 

Negatief reisadvies Zuid-Soedan

Update 17 maart 2020: Voor Zuid-Soedan geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Zweden

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Zweden is code oranje. Na terugkeer uit Zweden hoeft u in Nederland niet meer in thuisquarantaine, maar het dringende advies is om dat toch te doen. Ook moet u zich voor vertrek naar Nederland in Zweden laten testen.  In Zweden gelden inreisbeperkingen tot en met 30 juni 2021. U heeft een negatieve COVID-19-testuitslag nodig om Zweden in te reizen.

Reisadvies Zwitserland

Update 16 juni 2021: Het reisadvies voor Zwitserland gaat vanaf 17 juni naar code geel. Dat betekent dat u bij terugkeer in Nederland geen pcr-test hoeft te laten zien en niet meer in thuisquarantaine hoeft. Om vanuit Nederland (inclusief Aruba, Curacao en Sint Maarten) Zwitserland in te komen, moet u vooraf een Engelstalig entry-form invullen. Na aankomst in Zwitserland ben u verplicht 10 dagen in quarantaine te gaan. Bekijk de actuele quarantaineregels in Zwitserland. Voor reizigers die al volledig gevaccineerd zijn of die immuun zijn omdat ze niet lang geleden zijn hersteld van corona, gelden minder strenge regels. Lees de uitzonderingen voor de registratie-, test- en/of quarantaineplicht. Het gele vaccinatieboekje wordt door de Zwitserse autoriteiten geaccepteerd als bewijs van vaccinatie.

Zikavirus

Negatief reisadvies zikavirus: het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

 

 

 

 

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!