Shadow

Reisadvies per land: Alle reisadviezen voor landen buiten Europa op een rij

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft per land 4 reisadviezen. Bij code groen zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die in Nederland. Bij code geel moet u oppassen. Naar landen met code oranje of rood luidt het reisadvies om daar niet op vakantie te gaan. Lees hieronder de reisadviezen voor landen buiten Europa.

Update 19 mei 2023

Voor veel reisadviezen buiten Europa geldt weer bijna het oude normaal. Dit artikel bevat reisadviezen voor landen buiten Europa. Hier lees je de reisadviezen voor Europese landen. En lees hier de reisadviezen voor landen in Midden- en Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied. Al deze reisadviezen hebben betrekking op vakanties en toeristische reizen. Voor zakenreizigers en diplomaten kunnen andere reisadviezen in inreisregels gelden. Die staan vermeld op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

We doen ons uiterste best om de reisadviezen in dit artikel actueel te houden, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten en veranderde regels. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid om u te informeren over de meest actuele regels van uw bestemming. Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld ook de websites van ambassades, luchtvaartmaatschappijen of uw reisorganisatie.

Reisadviezen: welk reisadvies geldt voor wel land.
Inhoudsopgave
  1. Coronatests en andere vaccinaties
  2. Vier reisadviezen
  3. Reisadvies Afghanistan
  4. Reisadvies Algerije
  5. Reisadvies Angola
  6. Reisadvies Armenië
  7. Reisadvies Australië
  8. Reisadvies Azerbeidzjan
  9. Reisadvies Bahrein
  10. Reisadvies Bangladesh
  11. Reisadvies Benin
  12. Reisadvies Bolivia
  13. Reisadvies Botswana
  14. Reisadvies Brunei Darussalam
  15. Reisadvies Burkina Faso
  16. Reisadvies Burundi
  17. Reisadvies Cambodja
  18. Reisadvies Canada
  19. Reisadvies China
  20. Hongkong en Macau
  21. Reisadvies Democratische Republiek Congo
  22. Reisadvies Egypte
  23. Reisadvies Eritrea
  24. Reisadvies Ethiopië
  25. Reisadvies Equatoriaal Guinea
  26. Reisadvies Fiji
  27. Reisadvies Filipijnen
  28. Reisadvies Frans-Polynesië
  29. Reisadvies Gambia
  30. Reisadvies Georgië
  31. Reisadvies Ghana
  32. Reisadvies Guinee
  33. Reisadvies Guinee-Bissau
  34. Reisadvies India
  35. Reisadvies Indonesië
  36. Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio
  37. Reisavies Iran
  38. Reisadvies Israël
  39. Reisadvies Ivoorkust
  40. Reisadvies Japan
  41. Reisadvies Jemen
  42. Reisadvies Jordanië
  43. Reisadvies Kaapverdië
  44. Reisadvies Kameroen
  45. Reisadvies Kazachstan
  46. Reisadvies Kenia
  47. Reisadvies Kirgizië
  48. Reisadvies Koeweit
  49. Reisadvies Laos
  50. Reisadvies Lesoto
  51. Reisadvies Libanon
  52. Reisadvies Madagaskar
  53. Reisadvies Malawi
  54. Reisadvies Maldiven
  55. Reisadvies Maleisië
  56. Reisadvies Mali
  57. Reisadvies Marokko
  58. Reisadvies Marshalleilanden
  59. Reisadvies Mauretanië
  60. Reisadvies Mauritius
  61. Reisadvies Mexico
  62. Reisadvies Mongolië
  63. Reisadvies Mozambique
  64. Reisadvies Myanmar
  65. Reisadvies Namibië
  66. Reisadvies Nepal
  67. Reisadvies Nieuw-Caledonië
  68. Reisadvies Nieuw-Zeeland
  69. Reisadvies Niger
  70. Reisadvies Nigeria
  71. Reisadvies Noord-Korea
  72. Reisadvies Oezbekistan
  73. Reisadvies Oman
  74. Reisadvies Oost-Timor
  75. Reisadvies Pakistan
  76. Reisadvies Palestijnse gebieden
  77. Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea
  78. Reisadvies Peru
  79. Reisadvies Qatar
  80. Reisadvies Rwanda
  81. Reisadvies Samoa
  82. Reisadvies Saoedi Arabië
  83. Reisadvies Senegal
  84. Reisadvies Seychellen
  85. Reisadvies Sierra Leone
  86. Reisadvies Singapore
  87. Reisadvies Sint Maarten
  88. Reisadvies Somalië
  89. Reisadvies Soedan
  90. Reisadvies Sri Lanka
  91. Reisadvies Syrië
  92. Reisadvies Tadzjikistan
  93. Reisadvies Taiwan
  94. Reisadvies Tanzania
  95. Reisadvies Thailand
  96. Reisadvies Togo
  97. Reisadvies Tonga
  98. Reisadvies Tsjaad
  99. Reisadvies Tunesië
  100. Reisadvies Turkmenistan
  101. Reisadvies Uganda
  102. Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten
  103. Reisadvies Verenigde Staten
  104. Reisadvies Vietnam
  105. Reisadvies Zambia
  106. Reisadvies Zimbabwe
  107. Reisadvies Zuid-Korea
  108. Reisadvies Zuid-Soedan

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. Omgekeerd zijn er ook landen die hun grenzen voor Nederlanders sluiten of inreisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, dit vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan voor die landen ook code oranje af, ook al is het aantal coronabesmettingen in die landen relatief laag. Sommige landen eisen ook dat buitenlandse toeristen gevaccineerd zijn, of een negatieve coronatest kunnen overleggen. En je zou het bijna vergeten, maar voor aardig wat landen heb je ook een gewone vaccinatie nodig, tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A enzovoorts. 

Vier reisadviezen

  • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
  • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
  • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakantie is geen noodzakelijke reis.
  • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Reisadvies Afghanistan

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Afghanistan is rood. Reis niet naar Afghanistan.

Reisadvies Algerije

Laatst gewijzigd 4 april 2022: Het reisadvies voor Algerije is geel, oranje en rood. Alleen voor het midden van Algerije geldt code geel. Voor de rest van het land geldt code rood of code oranje. Ook voor een brede grensstrook met de buurlanden geldt code rood of code oranje.

Reisadvies Angola

Update 6 september 2022: voor Angola geldt code geel. Alleen voor Cabinda geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Wees in Angola extra alert. Na de verkiezingen van augustus 2022 kunnen de binnenlandse spanningen oplopen.

Iedereen die naar Angola wil reizen, moet een negatieve PCR-testuitslag laten zien die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. Tijdens de vlucht moet u een gezondheidsformulier invullen. Dit formulier wordt in het vliegtuig uitgedeeld. Bij aankomst in Luanda moet u dit bij de Angolese autoriteiten indienen. Ook wordt bij alle passagiers een sneltest (antigeentest) afgenomen op de luchthaven. Deze test is verplicht en gratis. 

Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst in Angola 7 dagen in quarantaine gaan.

Gevaccineerde reizigers hoeven niet in quarantaine als ze een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Het EU Digitaal COVID-certificaat DCC (CoronaCheck-app) wordt geaccepteerd.

Reisadvies Armenië

Update 21 oktober 2022: Voor de provincies Syunik, Vayots Dzor en (geheel) Gegharkunik is de kleurcode van het reisadvies veranderd van oranje naar geel. De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Armenië is geel en voor een deel rood.

Er gelden geen inreisvoorwaarden voor Armenië. Bekijk actuele corona-informatie op de site van de Armeense overheid.

Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Australië

Update 30 mei 2022: Het reisadvies voor Australië is groen. Australië laat ook weer toeristen toe. U moet wel dubbel gevaccineerd zijn maar u hoeft geen PCR- of antigeentest voor vertrek en bij aankomst in Australië te laten zien. Een geldig visum voor Australië en een bewijs van volledige vaccinatie van een door Australië erkend vaccin is een vereiste. De deelstaat West-Australië heeft geen ‘eigen’ reisbeperkingen meer voor internationale reizigers. Ook alle reisbeperkingen van de ene naar de andere staat zijn opgeheven.

Voor niet-gevaccineerde reizigers, zelfs met een geldig Australisch visum, blijft de grens van Australië gesloten. Alleen met voorafgaande goedkeuring van de Australische autoriteiten èn bewijs dat op grond van een medische reden de reiziger niet gevaccineerd kan worden, kan bij uitzondering Australië worden ingereisd.

Voor vertrek naar Australië moet een Digital Passenger Declaration (informatie in het Engels) worden ingevuld.

In sommige deelstaten van Australië gelden quarantaineregelingen (waaronder thuisquarantaine, hotelquarantaine of geen quarantaine bij aankomst in Australië). De deelstaten van Australië bepalen zelf de quarantainemaatregelen en zijn per deelstaat verschillend.

Reisadvies Azerbeidzjan

Update 5 september 2021: Het reisadvies voor Azerbeidzjan is grotendeels oranje. Voor andere delen geldt code rood. Reis niet naar Nagorno-Karbach en het gebied waar in 2020 een gewapend conflict was. Ook voor een brede grensstrook met Rusland geldt code rood. Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:

Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Vanaf 18 september 2021 moet u zich, als u vanuit Azerbeidzjan naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Bahrein

Update: 28 februari 2022: Het reisadvies voor Bahrein is geel. Er zijn geen beperkingen meer voor het reizen naar Bahrein. Wel moet u nog steeds de app “BeAware Bahrain” downloaden en uw gegevens daarin registreren. Neem voor u gaat reizen contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

En lees de website van het ministerie van Gezondheid van Bahrein (informatie in het Engels) en de website van Bahrain International Airport (informatie in het Engels) voor de meest recente inreisbeperkingen en lokale quarantainemaatregelen. Informatie over het aanvragen van een E-visum of het verkrijgen van een visum bij aankomst vindt u op de website van de overheid van Bahrein (informatie in het Engels).

Reisadvies Bangladesh

Update 20 februari 2023: Het reisadvies voor Bangladesh is voor het grootste deel geel. Alleen voor de regio Chittagong Hill Tracts, het grensgebied met Myanmar en het grensgebied met India geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen). Wees waakzaam tijdens demonstraties.

In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Iedereen vanaf 12 jaar en ouder moet bij binnenkomst in Bangladesh aan de volgende reisvoorwaarden voldoen:
Volledig gevaccineerde reizigers moeten een bewijs van volledige COVID-vaccinatie laten zien. U heeft dan 2 of 3 prikken gehad, waarbij de laatste dosis minimaal 14 dagen voor uw aankomst in Bangladesh moet zijn gegeven. Reizigers die het volledige vaccinatieschema (enkele of dubbele dosis) hebben voltooid, kunnen met een officieel vaccinatiebewijs Bangladesh binnenkomen. De vaccins moeten door de WHO goedgekeurd zijn.

Niet gevaccineerde reizigers of niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien, dat bij vertrek uit Nederland niet ouder is dan 72 uur.

Reizigers jonger dan 12 jaar hoeven geen PCR-testresultaat te laten zien.

Er is geen quarantaineplicht meer bij aankomst in Bangladesh. Voor meer informatie over de quarantaineregels zie de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in Engels).

Reisadvies Benin

Update 9 januari 2023: Het reisadvies voor Benin is voor het grootste deel geel, met code oranje en rood voor het noorden van Benin. Het gebied in en rondom de nationale parken Pendjari en W en de grensgebieden met Burkina Faso, Niger en het noorden van Togo zijn onveiliger geworden. De kleur van het noordoosten van park Pendjari verandert van geel naar rood. De beide parken zijn niet toegankelijk, reis er niet naartoe. In en rondom de parken hebben extremistische groepen die banden hebben met Al Qaeda en Islamistische Staat gewelddadige aanvallen uitgevoerd, onder meer in Matéri, Dassari, Tanguiéta, Banikoara, Karimama, Monsey en Malanville.

Voor de volgende gebieden geldt nu code oranje:
-Tanguiéta en het gebied ten zuidwesten van het nationaal Park Pendjari, dat grenst aan Togo (ten westen van de lijn Tanguiéta tot aan Boukoumbé).
-De gebieden en wegen rondom Banikoara, Kandi, tot aan Malanville en Segbana
-De grensbieden met Nigeria noordelijk van Nikki tot aan Pèrèrè. Er is hier een verhoogde kans op ontvoeringen en (terroristische) aanslagen.

Voor de rest van Benin geldt code geel. Bekijk actuele in- en uitreismaatregelen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Bolivia

In verschillende steden in Bolivia is er sprake van protesten en wegblokkades. De stad Santa Cruz is vrijwel geheel afgesloten. Ook in Cochambamba, Potosi, Tarija en La Paz zijn er protestacties. Vermijd steden met protesten. De kleurcode van het reisadvies voor Bolivia is geel en gedeeltelijk rood

Reisadvies Botswana

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Botswana is geel. Bij inreizen in Botswana is een negatieve PCR-test verplicht. De test moet binnen 72 uur voor inreizen zijn afgenomen. Ook is er bij aankomst een verplichte screening op COVID-19. Als u symptomen van COVID-19 vertoont moet u in quarantaine. Verder moet u 14 dagen in contact blijven met de lokale autoriteiten voor zelf-monitoring. 

Bij uitreizen uit Botswana is ook negatieve PCR-test verplicht. Testen kan bij verschillende laboratoria (overheid of privé); privé laboratoria garanderen testresultaten binnen 24-48 uur.

Reisadvies Brunei Darussalam

Update 16 oktober 2021: De kleurcode voor Brunei Darussalam is oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is. Er gelden strenge toelatingseisen voor het inreizen van Brunei Darussalam. Bij terugkeer vanuit Brunei Darussalam naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

  • U mag alleen reizen naar Brunei Darussalam als:
  • U toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei om het land in te reizen. U kunt toestemming vragen via een online formulier. En;
  • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij vertrek uit Nederland. U moet uw testbewijs op papier kunnen laten zien. U kunt hiervoor niet uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) gebruiken. En;
  • U bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaat. U krijgt een quarantainelocatie toegewezen. U moet de kosten voor uw quarantaine zelf betalen.
  • U mag Brunei Darussalam alleen verlaten als u daarvoor toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei. U kunt toestemming vragen via een online formulier.

Brunei Darussalam is vanaf 7 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 7 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 9 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Brunei Darussalam naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Burkina Faso

Laatst bijgewerkt: 3 februari 2023: Het reisadvies voor Burkina Faso is rood. Voor de hoofdstad Ouagadougou geldt code oranje. Burkina Faso is momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Burundi

Laatst gewijzigd: 14 juni 2022. De veiligheidssituatie in een groot deel van Burundi is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor Burundi aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het grensgebied met de Democratische Republiek Congo (DRC), het Kibira National Park en het westelijke deel van de grens met Rwanda (tussen DRC en het Kibirawoud) geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reizigers die het land binnen komen moeten een negatieve COVID-test (PCR) kunnen overleggen. Bij vertrek mag de test maximum 72 uur oud zijn. Bij aankomst in Burundi moet iedereen een verplichte COVID-19-test ondergaan. De kosten zijn USD 100, te betalen met contant geld in USD.

Voor vertrek moet u zich eerst online registeren om de COVID-test bij aankomst te kunnen ondergaan. U gaat in quarantaine (thuis of in een hotel) tot de uitslag van de test bekend is. Meestal krijgt u deze binnen 24 uur. Bij een negatieve uitslag mag u uit de quarantaine. Bij een positieve uitslag moet u in quarantaine tot de volgende test negatief is. De quarantaine mag thuis, of in een hotel naar keuze. Bij een positieve uitslag wordt van u verwacht dat u 14 dagen in thuisquarantaine gaat.

Bij vertrek uit Burundi is een negatieve COVID-test (PCR) vereist. De test moet maximaal 2 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Bij een positieve uitslag mag het land niet worden verlaten en moet u de instructies van de gezondheidsautoriteiten opvolgen. De PCR-test voor vertrekkende reizigers wordt uitgevoerd door en bij/in het Institut National de Santé Publique (INSP) in Bujumbura (maandag tot en met zaterdag tot 13.00 uur).

U moet een afspraak maken voor de test. De test bij vertrek kost BIF 60.000. Dit bedrag moet vóór de test is afgenomen zijn betaald bij de Banque de la Republique du Burundi (de Centrale Bank van Burundi, adres: Avenue du Gouvernment 1, open tot 11.00 uur) of bij de BGF (Banque de Gestion et de Financement, adres: Boulevard de la Liberte, Bujumbura). Sinds kort kunt u bij het registeren van de afspraak ook met een creditkaart betalen. Houd er rekening mee dat betaling per creditkaart vaak niet werkt.

Reisadvies Cambodja

Update: 1 april 2022: Het reisadvies voor Cambodja is geel. De overheid van Cambodja heeft de inreismaatregelen versoepeld.Lees de informatie over de nieuwe inreismaatregelen van de overheid van Cambodja (informatie in Engels).

  • Voor uw vertrek moet u een visum aanvragen bij de ambassade van Cambodja of via het onlinesysteem. Ook bestaat de mogelijkheid om een visum bij aankomst te krijgen.
  • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bewijs van volledige vaccinatie laten zien.
  • De PCR-test voor vertrek naar Cambodja is komen te vervallen. 
  • Ook de antigeentest bij aankomst in Cambodja is komen te vervallen. 
  • Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet in quarantaine te gaan in Cambodja. 
  • Niet-volledig gevaccineerde reizigers gaan verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen quarantainelocatie. 

Reisadvies Canada

Update 28 september 2022: Het reisadvies voor Canada is groen. Per 30 september 2022 zijn alle inreisregels voor Canada geschrapt. Er zijn geen vaccinaties, tests, quarantaines en dergelijke meer nodig om naar Canada te reizen.

Reisadvies China

Update 1 mei 2023: Het reisadvies voor China is geel. Sinds 29 april 2023 heb je geen negatieve pcr-coronatest meer nodig om China binnen te komen.

  • Alle reizigers naar China (ook minderjarige kinderen) wordt gevraagd een antigeen-zelftest te doen. De uitslag hiervan moet  negatief zijn.
  • Reizigers moeten de negatieve zelftest-uitslag bevestigen bij het invullen van een gezondheidsverklaring voor de Chinese douane. 
  • Lees meer informatie op de website van de Chinese ambassade in Den Haag

Hongkong en Macau

Update 25 april 2023: Het reisadvies voor Hong Kong is groen. Alle inreisregels rondom corona zijn afgeschaft.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

Het reisadvies voor Macau is groen. Ook in Macau zijn alle inreisvoorwaarden rondom covid afgeschaft.

Reisadvies Democratische Republiek Congo

Update 1 augustus 2022: Het reisadvies voor de Democratische Republiek Congo (DRC) is voor een groot deel oranje en een deel rood. Ga er niet heen voor een vakantie.

Reisadvies Egypte

Update 9 januari 2023: Het reisadvies voor Egypte is geel, oranje en rood. Code rood geldt voor de  Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil bij Soedan. Code oranje geldt voor de woestijn ten westen van de Nijl en het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Voor de rest van Egypte geldt code geel. Er zijn geen corona-inreisvoorwaarden voor Egypte.

Onder andere TUI, Corendon, D-Reizen, Sunweb organiseren vakanties naar Egypte. Rondreizen in Egypte boek je onder meer bij Riksjatravel, Shoestring en ANWB Vakantie. Bij Trivago kun je losse hotels in Egypte boeken.

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 31 maart 2023: De kleurcode voor Ethiopië is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Na het vredesakkoord tussen de regering en de Tigray People’s Liberation Front (TPLF) in november 2022 is de veiligheidssituatie in Tigray verbeterd. De kleurcode van het reisadvies voor deze provincie gaat voor een deel van rood naar oranje, behalve voor West Tigray en het grensgebied met Eritrea. Noord Amhara en Afar zijn sinds het vredesakkoord ook veiliger. De kleurcode van het reisadvies voor deze gebieden gaat daarom van oranje naar geel. Voor enkele grensgebieden met Tigray gaat de kleurcode van rood naar oranje. Omdat de veiligheidssituatie weer stabiel is in het gebied en op de weg (A3) tussen Debre Libanos en Fitche (de grens tussen Oromia en Amhara) verandert de kleurcode van het reisadvies voor dit gebied van oranje naar geel. Ook in de Gambella-regio is de situatie al enige tijd weer stabiel. De kleurcode van het reisadvies voor deze regio verandert van rood naar oranje. Voor het grensgebied met Zuid-Sudan blijft kleurcode rood gelden.

De veiligheidssituatie in de zones Metekel en Assosa binnen de regio Benishangul-Gumuz is verbeterd sinds er enkele maanden geleden een vredesakkoord gesloten is tussen de regionale regering en de leden van de Benishangul People’s Liberation Movement. De kleurcode van het reisadvies voor deze zones gaat daarom van rood naar oranje. Het grensgebied met Sudan blijft wel rood. De kleurcode van het reisadvies voor delen van de Somali-regio gaat van rood naar oranje, omdat de Al-Shabaab-dreiging is afgenomen. Ook omdat er meer federale troepen en politie-eenheden van de regionale regering aanwezig zijn, is de veiligheidssituatite hier verbeterd. In het grensgebied met Somalië blijven veiligheidsrisico’s bestaan; de kleurcode van het reisadvies voor de gehele grensstrook blijft daarom rood.

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Laatst gewijzigd: 22 februari 2023: Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is geel. In Equatoriaal-Guinea zijn op 13 februari 2023 gevallen geconstateerd van het Marburgvirus in de provincie Kie-Ntem, het gebied dat grenst aan Kameroen en Gabon. Er gelden reisbeperkingen in dit gebied. De afgelopen weken zijn er 9 doden gevallen. De landsgrens met Kameroen (Ebibeyin) is op dit moment gesloten.

  • Bij aankomst in Equatoriaal-Guinea moet u een negatief COVID-19 PCR-testresultaat laten zien. De test mag maximaal 48 uur oud zijn.
  • U moet bij aankomst ook een sneltest laten doen. In afwachting van het resultaat gaat u op eigen kosten 4-5 dagen in quarantaine. Na 5 dagen doet u een tweede test.
  • Lees informatie over de coronavirussituatie in Equatoriaal-Guinea.

Reisadvies Fiji

Update  22 september 2021: De kleurcode voor Fiji is oranje. Vanaf 23 september 2021 is Fiji een hoog risicogebied. Reis alleen naar Fiji als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Fiji naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Vanaf 23 september 2021 moet u als u vanuit Fiji naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Er geldt nog steeds een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers naar Fiji behalve voor staatsburgers van Fiji onder voorwaarde van toestemming. 

Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 4 mei 2022: De kleurcode van de Filipijnen is grotendeels geel en een klein stukje rood rood. Voor de gebieden rond de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië geldt een negatief reisadvies (code rood).

De verplichte quarantaine voor volledig gevaccineerde reizigers is afgeschaft. Deze reizigers moeten 7 dagen zelfcontrole doen op tekenen van COVID. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen die maximaal 48 uur voor vertrek naar de Filipijnen is afgenomen. Sinds 10 februari 2022 kunnen volledig gevaccineerde reizigers met een Nederlands paspoort bij aankomst op het vliegveld een 30-dagen-visum krijgen. Sinds 10 februari 2022 moet u volledig gevaccineerd zijn om de Filipijnen in te mogen, ook als u al een geldig visum heeft. De Filipijnse overheid accepteert het Nederlandse Digitale COVID Certificaat als bewijs van vaccinatie. Sinds 1 april 2022 vervalt de eis om een Entry Exemption Document te hebben als u uw 30 dagen visum wilt verlengen in de Filipijnen. Vraag op tijd een verlenging van uw visum aan als u langer in de Filipijnen wilt blijven, Neem hiervoor contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) om te vragen of het mogelijk is het visum te verlengen. Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.

Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt, ook als u al een geldig visum heeft. De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen vaak.

Bekijk alle inreisbeperkingen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Filipijnse Department of Tourism. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Frans-Polynesië

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2021:  Het reisadvies voor Frans-Polynesië is code oranje. Frans-Polynesië is vanaf 19 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf 19 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist heeft u tot 21 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 21 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Gambia

Update 7 maart 2022: Voor heel Gambia geldt code geel. Gambia laat reizigers weer toe ook voor toeristische reizen. De volgende inreisvoorwaarden gelden:

  • U moet bij aankomst en bij vertrek luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag betalen van (EUR 20 of USD 20 of GMD 1000).
  • Volledig gevaccineerde reizigers kunnen zonder negatief PCR-testresultaat alle grensovergangen van Gambia inreizen. Bewijs van volledige vaccinatie moet u geprint op papier laten zien.
  • Reizigers die niet of niet-volledig gevaccineerd zijn, moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Gambia. Nederland staat op de lijst van ‘hotspotlanden’ met de Delta-virusvariant, daarom moeten niet-gevaccineerde reizigers, in aanvulling op de PCR, ook een sneltest laten doen bij aankomst op de luchthaven in Gambia. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar!
  • Als deze sneltest positief is, moet de reiziger verplicht in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen locatie en wordt een PCR-test afgenomen. De duur van de quarantaine is afhankelijk van de PCR-testuitslag.

Reisadvies Georgië

Update 7 maart 2022: Het reisadvies voor Georgie is geel en rood. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië geldt een negatief reisadvies (code rood). U kunt met de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Georgië inreizen. U kunt ook met een negatief PCR-testresultaat het land inreizen.

Bent u volledig gevaccineerd? Dan moet u een coronabewijs van volledige vaccinatie (2 doses of 1 dosis Janssen) kunnen laten zien. Digitale coronabewijzen of op papier worden geaccepteerd.

Bent u niet gevaccineerd? Dan moet u een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De PCR-certificaten moeten in de Georgische, Engelse of Russische taal zijn opgesteld. Reizigers jonger dan 10 jaar hoeven bij inreizen geen negatieve PCR-test te laten zien.

Er gelden geen inreisrestricties wanneer u onder een uitzonderingscategorie valt. Lees meer informatie op de website van de Georgische overheid.

Reisadvies Ghana

Update 31 augustus 2022: Voor het grootste deel van Ghana geldt code geel. Alleen voor het noordwestelijke en noordelijke grensgebied met Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt naar code oranje. De Ghanese overheid heeft een verhoogde terroristische dreiging afgekondigd voor de noordelijke grensgebieden. Er is regelmatig strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen waarbij geweld kan ontstaan. Het risico op ontvoeringen is toegenomen in het noordwestelijke en noordelijke grensgebied met Burkina Faso. In juli 2022 zijn gevallen van het Marburg-virus geconstateerd in de Ashanti regio. Lees meer hierover op de website van de Ghana Health Service.

Iedereen boven de 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan bewijs kunnen laten zien bij het inchecken op het vliegveld van vertrek.

Reisadvies Guinee

Update 23 februari 2023: Er is een staatsgreep geweest in Guinee. Omdat de politieke en sociale spanningen in Guinee afgelopen periode zijn afgenomen, gaat het reisadvies voor Guinee voor een groot deel van oranje naar geel. Voor het grensgebied met Mali en Ivoorkust blijft een oranje reisadvies gelden. U kunt naar Guinee Reizen als u volledig gevaccineerd bent. Bent u niet of niet volledig gevaccineerd? Dan moet u een bewijs van een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. De testplicht geldt niet voor reizigers jonger dan 6 jaar. 

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 18 april 2022: Sinds de laatste presidentsverkiezingen is de veiligheidssituatie in Guinee-Bissau verbeterd. De kleurcode van het reisadvies verandert voor een groot deel van het land van oranje naar geel. Voor het grensgebied met Senegal blijft de kleurcode van het reisadvies op oranje staan. Soms zijn er demonstraties in het land, vooral in de hoofdstad Bissau. Wees voorzichtig en vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de lokale veiligheidssituatie. De kleurcode van het reisadvies van Guinee-Bissau is geel en oranje.

Reisadvies India

Update 20 februari 2023:  Het reisadvies voor India is deels oranje, deels rood.

Hoewel reizigers geen coronavaccinatiebewijs, corona-herstelbewijs of een negatieve PCR-testbewijs meer hoeven te laten zien, is het raadzaam toch uw bewijzen van inenting tegen corona op papier mee te nemen naar India. De overheid van India verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Ook kan het zijn dat de vliegmaatschappij of reisorganisatie hierom vraagt. Let op: reizigers die van China (vasteland en Hong Kong), Republiek Korea, Thailand, Singapore of Japan naar India reizen moeten een negatief PCR-testbewijs laten zien.

Lees de actuele informatie op de website van het ministerie van gezondheid van India (informatie in het Engels) of de website van het ministerie van de burgerluchtvaart van India (informatie in het Engels).

Actuele informatie over de coronamaatregelen in India kunt u vinden op de website van The Ministry of Health and Family Welfare in India (informatie in het Engels).

Voor de volgende gebieden in India geldt code rood:

-Het deel van Kasjmir dat onder Pakistaans bestuur staat,
-De regio Aksai Chin, die onder Chinees bestuur staat, met daarin de bestandslijn tussen India en China
-De uniegebieden Jammu en Kasjmir in het gebied Ladakh (behalve de steden Jammu, Srinagar en Leh en -het gebied ten zuiden van Leh).
-Het grensgebied met Pakistan.

Voor de volgende gebieden geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen, geen vakantie):

-Het gebied van de Siachen-gletsjer.
-De 8 noordoostelijke deelstaten Arunachal Pradesh, Assam, Manipur (behalve enkele gebieden), Meghalaya, Mizoram, Nagaland en Tripura.
-De grensgebieden met Myanmar, Bangladesh en China.
-De deelstaat Chhattisgarh.
-Delen van de volgende deelstaten buiten de steden zoals :
-Het noorden en noordoosten van de deelstaat Bihar.
-Het westelijke deel van de deelstaat Odisha.
-Het uiterste westen van de deelstaat West-Bengal (grensgebieden met Jharkhand).
-Het uiterste noorden van de deelstaat Andhra Pradesh.
-Het uiterste oosten van de deelstaat Maharashtra.

Het reisadvies voor de provincie Sikkim gaat van oranje naar geel. Na uitspraken van het Hooggerechtshof van India zijn er nu minder protesten in deze provincie. Buitenlandse reizigers hebben een Restricted Area Permit (RAP) nodig om Sikkim te bezoeken. 

Reisadvies Indonesië

Update 23 febrari 2023: Het reisadvies voor Indonesië is voor het grootste deel geel met een paar gebieden oranje en rood. De kleurcode voor de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze vulkaan te reizen.

Het reisadvies voor de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea gaat van geel naar oranje. Door gewapende aanvallen en toenemend geweld tussen de onafhankelijkheidsbewegingen en de lokale autoriteiten zijn er in deze gebieden grote veiligheidsrisico’s. Voor de volgende gebieden in Indonesië geldt nu code oranje: de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi, Parigi Moutong en Tentena die aan het Poso-meer liggen in de provincie Midden-Sulawesi.

De inreisvoorwaarden zijn versoepeld. Er is geen verplichte PCR test voor vertrek meer nodig, mondmaskers in de buitenruimte zijn ook niet meer verplicht

Wanneer je een reis naar Indonesië boekt, heb je op dit moment nodig:

  1. Een geldig paspoort (minimal 6 maanden)
  2. Een bewijs van vaccinatie (volledige vaccinatie) vanaf 18 jaar
  3. Visa on Arrival (bij aankomst op de luchthaven voor 35 euro in cash)
  4. Een verzekeringsbewijs voor COVID-19 gerelateerde uitgaven
  5. Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen COVID-19 vaccinatiebewijs of negatieve PCR-testuitslag te laten zien.
  6. Reizigers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, moeten hiervan een recente officiële verklaring van een arts (in de Engelse taal) laten zien.
  7. Reizigers die in de periode van 30 dagen voor vertrek naar Indonesië positief getest zijn op COVID-19 en weer hersteld zijn, moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien van minimaal 1 vaccinatie EN moeten een officiële medische herstelverklaring van een arts (in de Engelse taal) laten zien waarin staat dat zij niet langer besmettelijk zijn en daarnaast niet in staat zijn (geweest) een 2e vaccinatie te halen om volledig gevaccineerd te zijn.
  8. Registreer voor uw vertrek naar Indonesië uw vaccinatiebewijzen via de website van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels) en upload deze gegevens in de Peduli Lindungi-app (informatie in het Engels). U ontvangt een QR-code die kan worden gescand, bijvoorbeeld als u naar winkelcentra, restaurants en andere openbare plaatsen wilt gaan.
  9. Downloaden van de PeduliLindungo App (pas te activeren in Indonesië)

De volgende voorwaarden gelden. Lees de actuele informatie hierover op de de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels).

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 30 augustus 2022: Voor Irak geldt code rood. Dat betekent dat toeristische reizen ontraden worden. In het hele land geldt tot nader order een straatverbod vanaf 19.00 uur. Voor de Koerdische gebieden geldt code oranje. Ook dat is dus geen vakantiebestemming.

Reisavies Iran

Update 5 oktober 2022: Het reisadvies voor Iran is rood. Ga nu niet op vakantie naar Iran.

Reisadvies Israël

Laatst gewijzigd: 13 mei 2023: Het reisadvies voor Israël is geel en rood. Voor de grenzen met Libanon, Syrië en een brede strook met de Gaza-strook geldt code rood. De situatie is momenteel instabiel. Raketaanvallen vanuit Gaza en Libanon kunnen leiden tot een mogelijk gevaarlijke situatie in het gebied waar u bent. Er kan daarnaast geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen plaatsvinden in heel Israël. Vooral in Jeruzalem kan het onrustig zijn. Lees meer over reizen naar Israël in 14 tips.

Israël laat gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers toe. U heeft geen inreisformulier meer in te vullen om Israël in te reizen. Bekijk de actuele coronaregels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme

Reisadvies Ivoorkust

Update 20 december 2022: Voor het noorden van Ivoorkust geldt een negatief reisadvies / code rood. Het gaat om het grensgebied met Mali, Liberia en Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Dit geldt ook voor het Nationaal Park Comoé en de stad Bouna en omgeving. Voor West-Ivoorkust geldt code oranje voor een gebied binnen 20 kilometer van de grens met Liberia en de steden Tabou, Taï en Grabo. Ga niet naar die gebieden op vakantie. Voor de rest van Ivoorkust geldt code geel.

Als u niet of niet volledig gevaccineerd bent, bent u verplicht voor vertrek naar Ivoorkust een negatief COVID-19 PCR-testresultaat te laten zien. Deze mag maximaal 3 dagen (72 uur) oud zijn (gerekend van het het moment van afname). De PCR-testverplichting geldt niet als u volledig gevaccineerd bent.

Bij aankomst wordt streng gecontroleerd op uw COVID-vaccinatiebewijs. Als u niet gevaccineerd bent wordt na de douane een (gratis) PCR-test afgenomen

Reisadvies Japan

Update 1 oktober 2022: Het reisadvies voor Japan is groen, met alleen een negatief reisadvies voor het gebied rond de kerncentrale in Fukushima. Vanaf 11 oktober 2022 middernacht (Japanse tijd) worden de inreisbeperkingen voor Japan verder versoepeld: alle reizigers zijn nu welkom. Maar er blijven nog steeds inreisregels gelden om Japan binnen te mogen komen.

  • Gevaccineerde reizigers moeten minimaal 3 keer gevaccineerd  zijn tegen COVID-19 en moeten hun vaccinatiebewijzen tegen COVID-19 laten zien. De vaccinatiebewijzen moeten in het Japans of in het Engels zijn opgesteld. De vaccins moeten door Japan erkend zijn. Een (1) dosis Janssen-vaccin telt als 2 vaccinaties.
  • Niet gevaccineerde of niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag laten zien, die op het moment van vertrek naar Japan niet ouder is dan 72 uur. De PCR-testuitslag (testcertificaat) moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees meer informatie over deze voorwaarden op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Lees de actuele informatie over de reismaatregelen op de website van de Japanse overheid (informatie in het Engels).

Bekijk Japan-reizen bij Sawadee, TUI, SNP Natuurreizen, Riksja Travel, Asia Direct, Shoestring, 333Travel en ANWB Vakantie.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Jordanië is voor het grootste deel geel. Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. (code oranje)

  • Voordat u naar Jordanië reist, moet u zich aanmelden bij de Jordaanse overheid. Dit kan op de website van de Jordaanse overheid. Na registratie krijgt u een bevestiging met een QR code. U dient deze code te laten zien voor vertrek naar Jordanië.
  • Op basis van uw registratie, waarin u ook kunt aangeven of u gevaccineerd bent, krijgt u de inreisvoorwaarden te zien.
  • Met een herstelbewijs kunt u Jordanië niet inreizen.
  • U moet een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Jordanië.
  • U heeft een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek naar Jordanië.
  • Voor aankomst moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgt u in de meeste gevallen van uw luchtvaartmaatschappij.
  • Bij aankomst in Jordanië wordt op het vliegveld weer een PCR-test afgenomen, tenzij u volledig gevaccineerd of jonger dan 5 jaar bent. U ontvangt de uitslag van deze test per mail. De uitslag van de test hoeft niet op de luchthaven te worden afgewacht. Als u positief wordt getest, moet u 7 dagen in thuisquarantaine en op dag 7 een nieuwe PCR-test afnemen.
  • Het vaccinatiebewijs moet in het Engels of in het Arabisch zijn opgesteld.

Reisadvies Kaapverdië

Update 16  februari 2022: De kleurcode van Kaapverdië is geel. U kunt alleen naar Kaap Verdië reizen als:

  • U (12 jaar en ouder) een negatief PCR test resultaat (maximaal 72 uur) of een negatief antigeen testresultaat  (maximaal 48 uur) voor vertrek bij u heeft. Dit geldt voor alle reizigers, ook voor personen met een vaccinatiebewijs.
  • Alle reizigers moeten vooraf een gezondheidsformulier invullen via het International Travel Form (informatie in het Portugees/Engels), en;
  • U moet zich voor vertrek naar Kaapverdië digitaal registreren als u maximaal 30 dagen verblijft en moet u luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf online via de website van de Kaapverdische overheid, (informatie in het Engels) of op de luchthaven zelf. Zorg dat u gepast kunt betalen. Informeer u vooraf over de hoogte van dit bedrag.  
  • Bij aankomst in Kaapverdië zijn alle reizigers verplicht om een temperatuurmeting te ondergaan. Als u koorts heeft krijgt u verder medisch onderzoek. Dit onderzoek is op eigen kosten.

Bij terugkeer in Nederland moet u in quarantaine. Ook moet u een quarantaineverklaring overleggen.

Reisadvies Kameroen

Update 10 juni 2022: Het reisadvies van Kameroen is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Omdat het aantal gewelddadige aanslagen in het westelijke deel van de regio Sud-Ouest is toegenomen, is de kleur van dit gebied veranderd van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (niet reizen).  Reis niet naar de noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider), de grensgebieden binnen een straal van 20 kilometer met de grens van Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Reis ook niet naar de regio Nord-Ouest en het Korup National Park en het westelijke deel van de regio Sud-Ouest, inclusief de steden Kumba en Mamfe. Reis ook niet naar het schiereiland Bakassi. 

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (hoofdstad Ngaoundéré) en het oostelijk deel van de regio Sud-Ouest. 

Vanwege het coronavirus heeft de overheid van Kameroen inreismaatregelen ingesteld. Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden voor Kameroen (in het Frans).

Reisadvies Kazachstan

Update 13 juni 2022: Het reisadvies voor Kazachstan is geel. Er zijn geen inreisregels meer voor Kazachstan.

Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels).

Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Reisadvies Kenia

Update 28 maart 2023: Het reisadvies voor Kenia is voor het grootste deel geel, maar er zijn ook gebieden waarvoor code oranje en code rood geldt. In heel Kenia kunnen (gewelddadige) demonstraties voorkomen.

De inreismaatregelen voor Kenia zijn veranderd. Volledig gevaccineerde reizigers (van 5 jaar en ouder) hoeven bij aankomst in Kenia geen negatieve PCR-test meer te laten zien. 

Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor:

  • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
  • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
  • grensgebieden met Somalië.

Voor de volgende gebieden in Kenia geldt code oranje (niet reizen voor vakantie):

  • Marsabit,
  • Moyale,
  • het Tana-deltagebied met de kuststrook ten noorden van Malindi.
  • Nairobi: de wijken Eastleigh en Pangani en de sloppenwijken bij Nairobi Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley.
  • Mombasa: de wijken Changamwe, Majengo, Kisauni, de sloppenwijken van Mombasa en het ten zuiden van Mombasa gelegen eiland Likoni.

Sinds 9 september 2022 moet iedereen vanaf 12 jaar een vaccinatiebewijs of een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud tonen. Bekijk actuele covid inreisvoorwaarden voor Kenia op de website van de Keniaanse ambassade in Nederland en die van de Keniaanse luchtvaart autoriteiten.

Reisadvies Kirgizië

Update 21 september 2022: Voor Kirgizië geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Tadzjikistan geldt code oranje vanwege gewapende confrontaties plaatsgevonden tussen Kirgizische en Tadzjiekse veiligheidstroepen. Kirgizië hanteert geen inreisregels meer. Andere informatie is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Russisch, maar daarbij een deel in het Engels).  

Reisadvies Koeweit

Update 28 december 2021: De kleurcode voor Koeweit is geel. Reizigers die in het bezit zijn van een geldige Koeweitse verblijfsvergunning kunnen Koeweit inreizen. U moet dan volledig gevaccineerd zijn met een door Koeweit goedgekeurd vaccin (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna en Johnson & Johnson). Vanaf 2 januari 2022 worden personen die langer dan 9 maanden geleden de 2e dosis van een coronavaccin hebben gekregen, als onvolledig gevaccineerd gezien, totdat ze de booster dosis krijgen. Het is op dit moment niet mogelijk om een toeristenvisum voor Koeweit te krijgen. 

Reisadvies Laos

Update 10 mei 2022:  Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Voor de provincie Xaysomboune en het grensgebied met Myanmar geldt code oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Sinds 9 mei 2022 laat Laos weer buitenlandse toeristen toe. Er gelden wel inreisbeperkingen

  • U heeft een visum nodig om Laos in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen via E-Visa (informatie in het Engels) of bij aankomst in Laos (Visa on Arrival).
  • Volledig gevaccineerde reizigers moeten in het bezit zijn een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19, U hoeft geen negatief PCR-testresultaat te laten zien. 
  • Niet of niet-volledig gevaccineerde reizigers: U moet een negatief antigeentestresultaat (ATK) 48 uur voor uw vertrek laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
  • Er gelden geen quarantaineverplichtingen bij aankomst meer.

Reisadvies Lesoto

Update 19 mei 2023: Het reisadvies voor Lesotho is geel. Sinds 16 mei 2023 geldt in Lesotho voor onbepaalde tijd een landelijk uitgaansverbod tussen 22.00 uur en 04.00 uur. Deze maatregel is door de overheid van Lesotho afgekondigd vanwege het toenemende geweld in het land. Demonstraties tegen deze maatregel kunnen het gevolg zijn.

Reisadvies Libanon

Update 19 mei 2023: Het reisadvies voor Libanon is geel, oranje en rood. Voor het noorden en oosten van Libanon, voor de zuidelijke buitenwijken van Beiroet en voor de Palestijnse vluchtelingenkampen geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de Bekaa-vallei, ten zuiden van de Litani-rivier en Tripoli geldt code oranje. Voor de rest van Libanon geldt code geel.

Door de zware economische crisis is er in Libanon veel onrust rond de banken. Libanese klanten dwingen, soms gewapend, banken om hun spaargeld uit te keren. Banken kunnen plotseling sluiten om veiligheidsredenen. Er kunnen demonstraties ontstaan in de buurt van bankgebouwen. Het opnemen van geld via banken en/of ATM’s is onzeker. Er is niet altijd voldoende brandstof (benzine, diesel, gasflessen). Er is een tekort aan medicijnen en ziekenhuizen kunnen niet altijd passende zorg verlenen. In heel Libanon komen regelmatig wegblokkades voor. Protesten en demonstraties kunnen uit de hand lopen. Vermijd protesten, grote groepen mensen en wegblokkades.

Er zijn geen inreisbeperkingen i.v.m. corona. Reist u naar Libanon, dan moet u een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. Dit kan een lokale Libanese verzekering zijn of een internationale ziektekostenverzekering.

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 19 mei 2023: Voor Madagaskar geldt code geel als reisadvies. Er zijn geen inreisbeperkingen meer. Lees meer over vakanties op Madagaskar op de site van het verkeersbureau. In het hele land zijn gewelddadige berovingen. In de volgende regio’s op Madagaskar kan het gevaarlijk zijn.

  • Het binnenland, vooral in het centraal-westelijke deel, onder andere wanneer u naar het  Nationale Park Tsingy de Bemaraha reist.
  • Het zuidoosten, in de regio Anosy en de stad Betroka.  
  • De kustwateren rond Madagaskar, waar piraten actief zijn. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Reisadvies Malawi

Update 23 maart 2023: Het reisadvies voor Malawi is geel. Tropische storm Freddy heeft in Malawi hevige overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt waarbij honderden doden en gewonden zijn gevallen. Vooral het zuiden van het land is zwaar getroffen. Huizen en wegen zijn weggevaagd of ernstig beschadigd. Veel gebieden in het land zijn niet bereikbaar zoals Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Mulanje, Mwanza, Neno, Nsanje, Phalombe, Thyolo en Zomba. De overheid van Malawi heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het land heeft sinds 2022 ook te maken met een cholera-uitbraak. Volgens de WHO is dit voor Malawi de ernstigste cholera-uitbraak in de geschiedenis. Het ministerie van gezondheid in Malawi geeft op haar Facebook-pagina actuele informatie over de cholera-uitbreaak.

Malawi hanteert nog steeds inreisregels rondom het coronavirus voor iedereen van 12 jaar en ouder. Sinds 1 juni 2022 mogen volledig gevaccineerde reizigers op vertoon van hun vaccinatiebewijs naar Malawi. Ben je niet volledig gevaccineerd? Dan moet je een negatieve corona testuitslag tonen. Die test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Bekijk actuele inreisregels op de site van het verkeersbureau van Malawi.

Reisadvies Maldiven

Update 9 maart 2022: Voor de Maldiven geldt code geel. Nieuw inreisvoorwaarden zijn van kracht; volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen negatief PCR-testresultaat te laten zien.

  • U bent niet of niet-volledig gevaccineerd tegen COVID-19? Dan moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 96 uur bij vertrek, of;
  • U bent hersteld van COVID-19 korter dan 60 dagen geleden, dan moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien en ook een herstelbewijs.
  • Als u geen rechtstreekse vlucht naar de Maldiven heeft en uw transit duurt langer dan 24 uur dan moet u opnieuw een PCR-test doen.

De informatie over de vaccinatiegraad van de eilanden kunt u lezen op de website van de overheid van de Maldiven (informatie in het Engels).  

Gaat u naar een eiland dat niet aan de 90% vaccinatie graad voldoet? Dan geldt een quarantaineverplichting van 14 dagen. De kosten voor de quarantaine en de PCR-test na quarantaine zijn voor de reiziger. De testplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar. Vertoont u bij aankomst klachten? Dan kunnen de autoriteiten besluiten dat u op eigen kosten een PCR-test moet doen en in quarantaine moet gaan. Als u positief test, moet u zich ook registreren via het Haalebelun portal.

Actuele informatie over de inreismaatregelen vindt u op de website van de overheid van de Maldiven en Tourist Visa | Maldives Immigration (informatie in het Engels).

Reisadvies Maleisië

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Maleisië is geel voor het hele Maleisische schiereiland en het grootste deel van Sabah en Sarawak. De eilanden voor de oostkust van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna (Sabah) hebben de kleurcode oranje. Sinds 1 april 2022 laat Maleisië weer toeristen toe. Je hoeft geen gebruik meer te maken van een MyTravelPass-vergunning. Voor volledig gevaccineerde reizigers vervalt de quarantaineverplichting en is de ‘Langkawi Travel Bubble’ niet meer van toepassing.

Vereisten voor reizigers die naar Maleisië willen reizen:
• U bent verplicht om de MySejahtera app (informatie in Engels) te downloaden op uw smartphone en hierbij alle benodigde informatie in te vullen.
• Volledig gevaccineerde reizigers van 17 jaar en ouder hoeven voor vertrek geen PCR-test te doen. Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten uiterlijk 48 uur voor vertrek een PCR-test doen.
• U dient voor uw vertrek een reis- en COVID-19 verzekering af te sluiten met een minimale dekking van USD 20.000. Neem een kopie mee van uw verzekeringen, hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op het vliegveld.
• Vul het ‘Pre-departure Traveller Declaration’ formulier in via het ‘Traveller’ icoon in de MySejahtera app.
• Registreer uw COVID-19 vaccinaties in de MySejahtera app. U kunt uw vaccinatiebewijs uploaden via het icoon ‘Traveller’. Klik vervolgens op ‘Overseas Vaccination Details’.
• Volledig gevaccineerde reizigers zullen een digitale ‘Traveller Card’ ontvangen. Zie hieronder meer informatie indien u gedeeltelijk of niet gevaccineerd bent.

Bij aankomst in Maleisië geldt de volgende procedure:

  • Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen test bij aankomst te ondergaan.
  • Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een professioneel afgenomen RTK Antigeentest  ondergaan, 24 uur vanaf uw aankomst. De kosten van de test zijn in alle gevallen voor uw eigen rekening.  
  • De quarantaineverplichting vervalt, behalve voor niet-volledig gevaccineerde reizigers ouder dan 17 jaar.
  • Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten na aankomst 5 dagen in quarantaine gaan. Tijdens uw quarantaine moet u ofwel op dag 4 een PCR-test doen ofwel op dag 5 een RTK-Antigeentest. Bij een negatieve testuitslag zal de quarantaine op dag 5 beëindigd worden. Uw status zal gedurende 5 dagen in de MySejahtera app op ‘Home Surveillance Order’ staan.

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  

Reisadvies Mali

Update 16 augustus 2022: De veiligheidssituatie in Mali is verslechterd. Daarom gaat, behalve voor de hoofdstad Bamako, het gebied dat oranje was naar rood. De kleurcode van Mali is rood en oranje. Reis alleen naar oranje gebied als dat echt noodzakelijk is, reis niet naar het rode gebied. In het rode gebied zijn grote veiligheidsrisico’s. Door oplopende politieke spanningen in het land is de situatie onzeker. Er kunnen lokaal demonstraties gehouden worden. Volg de lokale media en volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Het is er niet veilig om op vakantie te gaan. De ECOWAS (Economic Community of West African States) heeft op 9 januari 2022 sancties opgelegd aan Mali. Dit betekent dat de ECOWAS-landen de lands- en luchtgrenzen met Mali gesloten hebben, behalve voor goederenverkeer voor basisbehoeften en medische materialen. Mali heeft nu ook haar grenzen met de ECOWAS-landen gesloten.

Reisadvies Marokko

Update 11 april 2022: Voor het grootste deel van Marokko geldt code geel. Voor het grensgebied van Mauretanië geldt code rood. Voor het grensgebied met Algerije geldt code oranje. Marokko heeft de zee- en landgrenzen met Spanje weer geopend. Wel gelden er gelden nieuwe inreismaatregelen. Die staan op de website van het Marokkaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Frans) en op de website van de ONDA (Office National des Aeroports) (informatie in het Engels). Op die sites staan ook de uitreisvoorwaarden die Marokko hanteert.

Reisadvies Marshalleilanden

Update 4 april 2022: Voor de Marschalleilanden geldt code geel. De Marshalleilanden zijn momenteel niet toegankelijk voor buitenlandse reizigers. Het is op dit moment niet mogelijk om naar de Marshalleilanden te vliegen omdat het internationale luchtverkeer tot nader order is opgeschort.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juli 2020: Voor Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor het onderstaande gebieden geldt code rood:

-gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé. Het noordoorsten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
-De grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje.

Reisadvies Mauritius

Update 16 februari 2022: Voor Mauritius geldt code geel. Mauritius laat onder voorwaarden reizigers toe. De inreisvoorwaarden zijn verschillend voor reizigers die gevaccineerd zijn en reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Bent u volledig gevaccineerd?

  • U heeft een bewijs van volledige vaccinatie dat 14 dagen of langer geleden is gegeven EN u heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
  • Bij aankomst (dag 0) laat u zich testen op covid-19 en ook op dag 5 van uw verblijf.

Bent u niet volledig gevaccineerd?

  • U heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
  • Bij aankomst blijft u 14 dagen in quarantaine in een officieel quarantainehotel (op eigen kosten).
  • Bij aankomst (dag 0) laat u een PCR test afnemen, en ook op dag 7 en dag 14. De kosten van de testen zijn RS12,000. Na een negatieve PCR-test op dag 14 kunt u vrij door het eiland reizen, in een ander hotel verblijven of naar huis.

Neem voor vluchtinformatie contact op met de luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden en kijk voor actuele informatie over inreismaatregelen op de website van de overheid van Mauritius (informatie in het Engels).

Lees alle actuele informatie over de inreisvoorwaarden voor Mauritius op de websites Mymauritius.travel (informatie in het Engels) en via Mauritiusnow.com (informatie in het Engels).

Reisadvies Mexico

Update 14 december 2022: In verschillende Mexicaanse regio’s is het de laatste jaren onveiliger geworden door onderling geweld van criminele (drugs)bendes. De kleurcode van het reisadvies voor de deelstaten Colima en Zacatecas verandert daarom van geel naar oranje. Reis er alleen heen als het noodzakelijk is. De kleurcode van het reisadvies voor Mexico is gedeeltelijk geel, gedeeltelijk oranje en op twee locaties rood.

Reisadvies Mongolië

Update 20 januari 2023: Het reisadvies voor Mongolië is geel. Lees de informatie over inreizen en coronamaatregelen in Mongolië op de website van de overheid van Mongolië (informatie in het Engels). Nederlandse toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Mongolië in Brussel, België.

Reisadvies Mozambique

Update 25 april 2023: Vanaf 30 april 2023 hebben Nederlanders die voor toerisme of zaken naar Mozambique reizen geen visum meer nodig. Wel moet de reiziger zich minimaal 2 dagen voor aankomst registreren via de website van de Mozambikaanse overheid. Wel moet de reiziger zich minstens 2 dagen voor aankomst registreren op de website, www.evisa.gov.mz . Registratie kost MZN 650,00 (ongeveer 10 euro). Bij binnenkomst moet een geldig paspoort worden overlegd, een retourticket en een hotelreservering of een bewijs van onderdak / uitnodigingsbrief.
De registratie geeft recht op 30 dagen verblijf in Mozambique, met mogelijkheid van meerdere binnenkomsten binnen die dertig dagen. Het verblijf kan met 30 dagen verlengd worden, ook weer via de website. Alle inreisvoorwaarden vanwege corona zijn opgeheven. Het is nog niet helemaal duidelijk per wanneer dit geldt, mogelijk per direct, maar uiterlijk per 1 mei 2023.

Het reisadvies voor Mozambique is geel, oranje en voor een deel rood. Voor het grootste deel van Mozambique geldt een geel reisadvies. Voor het noordoosten van de provincie Cabo Delgado geldt code rood / negatief reisadvies. Het gebied in het noordoosten van Mozambique waarvoor een oranje reisadvies geldt (alleen noodzakelijke reizen) is uitgebreid. Door acties van het leger tegen strijdgroepen in het noordoosten van Cabo Delgado verspreidt het geweld zich nu ook naar andere delen van Cabo Delgado en naar aangrenzende provincies in het noorden van Mozambique. De districten in en rond Cabo Delgado veranderen naar oranje: Nipepe, Malema, Lalaua, Mecúburi, Erati en Memba. Het district Metuge en de stad Pemba blijven geel (veiligheidsrisico’s).

Reisadvies Myanmar

Update 3 februari 2023; Het reisadvies voor Myanmar is oranje en rood. Het leger heeft de noodtoestand verlengd van 1 februari tot 1 augustus 2023.

Reisadvies Namibië

Update 16  februari 2022: Het reisadvies voor Namibië is code geel. Tot 15 april 2022 gelden de volgende inreisvoorwaarden voor Namibië:

  • Nederlandse paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Namibië reizen met doel toerisme of zaken. 
  • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst een bewijs van hun volledige vaccinatie laten zien. U hoeft dan geen negatief PCR-testresultaat te hebben.
  • Niet-gevaccineerde en niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatief PCR-COVID-19 testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur op moment van vertrek, en afgegeven door een gecertificeerd laboratorium, laten zien. Een negatief antigeen testresultaat wordt niet geaccepteerd. Kinderen jonger dan 4 jaar hoeven geen negatief PCR-COVID-19 testresultaat te laten zien. 
  • Uw negatief PCR-COVID-19 testresultaat moet u uploaden op de website van GlobalHaven.org (informatie in het Engels). Deze website moet u ook gebruiken als het land van uw bestemming bij het verlaten van Namibië een negatief PCR-COVID-19 testresultaat vereist.
  • Voor niet-gevaccineerde kinderen in de leeftijd tussen 5 en 11 jaar, moet u contact opnemen met de ambassade van Namibië in Brussel (België) om verdere informatie te ontvangen.

Als u reist met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) moeten ouders altijd de originele geboorteakte of een gewaarmerkt afschrift van de onverkorte geboorteakte bij zich hebben. De gegevens van het kind en de gegevens van beide ouders moeten vermeld staan op de onverkorte geboorteakte. De verkorte geboorteakte waar alleen de gegevens van het kind vermeld staan, wordt niet geaccepteerd door de overheid van Namibië. 
Als u reist met kinderen en u bent niet de biologische ouder of wettelijke voogd van het kind of kinderen dan moet u in het bezit zijn van een beëdigde verklaring van de ouders van het kind of kinderen die toestemming hebben gegeven voor de reis. Als het kind of kinderen reist met 1 ouder dan moet de andere ouder toestemming hebben gegeven met een beeëigde verklaring. 

Niet-begeleide kinderen moeten toestemming van beide ouders hebben met een beëdigde verklaring en een brief van de persoon waar het kind naar toe reist met adresgegevens. 

Meer informatie over de inreismaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Namibië (informatie in het Engels).

Reisadvies Nepal

Update 21 oktober 2021: Vanaf 22 oktober 2021 is Nepal een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nepal als het noodzakelijk is. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Als u moet reizen dan moet u een negatief PCR/NAAT-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Nepal. Dit geldt voor reizigers vanaf 5 jaar en ouder. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (14 dagen of langer geleden voor hun vertrek) en een negatief PCR-testresultaat hebben, kunnen een visa ‘on arrival’ krijgen en hoeven dan niet in quarantaine. Voor niet-gevaccineerde reizigers gelden inreismaatregelen zoals test- en quarantaineverplichtingen. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit Nepal naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nieuw-Caledonië

Update 9 november 2021: Nieuw-Caledonië is vanaf 11 november 2021 een hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Nieuw-Caledonië als dat noodzakelijk is. Er is een internationaal inreisverbod naar Nieuw-Caledonië. Het wordt afgeraden te reizen tot de overheid het inreisverbod intrekt. Zie voor meer informatie de website van de overheid van Nieuw Caledonië (informatie in het Engels en Frans). Vanaf 11 november 2021 moet u als u vanuit Nieuw-Caledonië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 16 september 2022: Het reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. Nieuw-Zeeland hanteert geen inreisbeperkingen meer. Lees alle informatie op deze site van de Nieuw-Zeelandse overheid.

  • Het is verplicht een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) aan te vragen om Nieuw-Zeeland in te mogen reizen. Meer informatie vindt u op de website van de Nieuw-Zeelandse Immigratiedienst (informatie in het Engels).
  • Het is verplicht een Travel Declaration in te vullen voor uw vertrek naar Nieuw-Zeeland. U kunt dit doen via de website: Home | New Zealand Traveller Declaration (informatie in het Engels).

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 31 augustus 2020: Voor het grootste deel van Niger geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Nigeria

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2023: Het reisadvies voor Nigeria is oranje en code rood. Daarom is het momenteel niet veilig om in Nigeria vakantie te houden.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht- en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noord-Koreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 5 juli 2022: Voor Oezbekistan geldt code geel. Alleen voor de autonome regio Karakalpakstan in Oezbekistan geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). In dat gebied is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn gewelddadige protesten.

Buitenlandse toeristen mogen weer naar Oezbekistan reizen. Er gelden geen inreisregels meer voor corona. Lees het hele reisadvies op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Oman

Update 5 juli 2022: Het reisadvies voor Oman is geel. Er zijn geen inreisbeperkingen voor Oman.

Reisadvies Oost-Timor

Update 5 juli 2022: Voor Oost-Timor geldt code geel. Alle reizigers, ook minderjarigen en kleine kinderen, moeten een negatief PCR-COVID-19 testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek laten zien. Bewijzen moeten in de Engelse, Indonesische of Portugese taal zijn afgegeven. Als u niet gevaccineerd bent EN geen negatief PCR-COVID-19 bewijs kunt laten zien, heeft u kans dat de luchtvaartmaatschappij u niet meeneemt.

In principe zijn volledig gevaccineerde reizigers vrijgesteld van de quarantaineplicht.

Na aankomst in Oost-Timor krijgt iedereen een PCR-test. Bij een positief testresultaat gaat reiziger in een quarantainelocatie.

Thuisquarantaine kan alleen als daarvoor toestemming is gegeven door de autoriteiten van Oost-Timor.

Voor de actuele informatie over inreizen neem dan contact op met de ambassade van Oost-Timor in Londen, Verenigd Koninkrijk (informatie in het Engels).

Reisadvies Pakistan

Update 6 februari 2023: Het reisadvies voor Pakistan is vrijwel helemaal rood en oranje. Het reisadvies voor de hoofdstad Islamabad is aangescherpt naar code oranje vanwege de dreiging van anti-westerse aanslagen. Alleen voor de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot geldt code geel. Ook voor de noordelijke Hunza-vallei, het National Park Deosai en de populaire bergtochtroutes naar het K2 Base Camp geldt nog een geel reisadvies. Na de arrestatie van oud-premier Imran Khan heeft zijn achterban, de oppositiepartij, een oproep gedaan tot landelijke protestacties. In de steden Islamabad, Rawalpindi en Karachi is het op dit moment onrustig. De Pakistaanse overheid heeft demonstraties verboden.

De actuele informatie over inreizen en de coronamaatregelen in Pakistan kunt u lezen op de website van de overheid van Pakistan (informatie in het Engels).

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 6 februari 2023: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code geel. In de Palestijnse gebieden is het momenteel onrustig. Voor de steden Jenin en Nablus in de Westelijke Jordaanoever geldt code oranje.

De grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse Gebieden (Allenby bridge) is open. Houd rekening met lange wachttijden. Het overleggen van een negatieve PCR-testuitslag (deze moet 72 uur uur voor vertrek naar de Palestijnse Gebieden zijn afgenomen) is verplicht, ook als u gevaccineerd bent. Bij binnenkomst wordt iedereen getest. U krijgt de uitslag  op uw telefoon, u hoeft hier niet op te wachten. Bij een positieve uitslag moet u 14 dagen in quarantaine.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden. Op 20 oktober 2022 heeft Israël nieuwe regels voor het reizen naar de Westelijke Jordaanoever ingesteld. Het is nog onduidelijk hoe deze nieuwe reisvoorschriften precies worden toegepast.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 28 februari 2022: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code geel. Voor het midden van het eiland Bougainville en de stad Porgera in de provincie Enga zijn rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. De kleurcode van de provincies Southern Highlands, Hela en Enga zijn oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Sinds 16 februari mogen alleen volledig gevaccineerde reizigers het land inreizen. Een vaccinatie bewijs moet u kunnen tonen bij het vertrek naar Papoea-Nieuw-Guinea en bij aankomst. Binnen 72 voor vertrek dient een PCR test gedaan te worden en een negatief testresultaat moet worden getoond bij aankomst. Elke passagier moet een E-Health Declaration Form invullen.

Reisadvies Peru

Update 14 december 2022: Door de recente politieke ontwikkelingen in Peru vinden in het hele land gewelddadige demonstraties en wegblokkades plaats. Op 14 december 2022 heeft de regering van Peru de nationale noodtoestand afgekondigd in verband met de wegblokkades en gewelddadigheden in het hele land. De situatie is zeer onvoorspelbaar. De kleurcode van het reisadvies voor Peru gaat om deze redenen van geel naar oranje: reis alleen naar Peru als het noodzakelijk is. Vermijd het centrum van de hoofdstad Lima. De luchthavens in Arequipa, Cuzco, Juliaca en Andahuaylas zijn op dit moment gesloten vanwege de bezetting door demonstranten. De situatie kan op elk moment veranderen. Als u in Peru verblijft, blijf altijd waakzaam en vermijd demonstraties en grote menigten in het hele land. In veel gevallen is het raadzaam om niet verder te reizen voordat u zekerheid heeft over de veiligheidssituatie. Houd u op de hoogte van de politieke ontwikkelingen en de lokale situatie door het lokale nieuws goed in de gaten te houden. Volg het advies van de lokale autoriteiten op. Reizigers die getroffen zijn door demonstraties en wegblokkades worden opgeroepen zich te registreren bij het Peruaanse ministerie van Toerisme i-Peru voor directe hulp en begeleiding via een speciaal opgezet online systeem. De kleurcode van het reisadvies voor Peru is voor het grootste deel oranje en voor een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode en oranje gebieden.

Reisadvies Qatar

Laatst gewijzigd: 8 februari 2023: Het reisadvies voor Qatar is geel. Om Qatar in te mogen reizen, moet u voldoen aan de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels). Sinds 1 februari 2023 moeten alle bezoekers aan Qatar verplicht een Qatarese ziektekostenverzekering afsluiten. Hayya-kaarten die verkregen zijn voor het WK voetbal 2022 kunnen nog tot eind januari 2024 gebruikt worden om Qatar in te reizen. Reizigers kunnen bij aankomst in Qatar een visum regelen, afhankelijk van het doel van de reis.

Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.

Reisadvies Rwanda

Laatst gewijzigd: 14 oktober 2022: Het reisadvies voor Rwanda is geel, en de inreisbeperkingen zijn geschrapt. Alleen nationale parken hanteren nog coronatests. Lees actuele inreisinformatie en coronaregels voor Rwanda de website van de overheid van Rwanda

Door een ebola-uitbraak in buurland Uganda vinden er strenge gezondheidscontroles plaats bij iedereen die van Uganda naar Rwanda reist. Dit kan leiden tot een quarantaineplicht.

In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten voorkomen.

Reisadvies Samoa

Update 6 oktober 2022: De kleurcode van het reisadvies voor Samoa is groen. Er geldt geen inreisverbod meer. Alle reizigers zijn welkom op Samoa.

Reisadvies Saoedi Arabië

Het reisadvies voor Saoedi-Arabië is geel, oranje en rood. Voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies / code rood. Het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif en de luchthaven van Abha zijn oranje gebied. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden.

  • Reizigers met een verblijfsvergunning/iqama of mensen met de Saoedische nationaliteit kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië.
  • Reizigers met een geldig visum (visit/business/tourist) kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië reizen. U moet wel een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt.

Reisadvies Senegal

Update 13 juli 2022: Het reisadvies voor Senegal is voor het grootste deel geel en een klein stukje oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau.  In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Op 31 juli 2022 zijn in Senegal parlementsverkiezingen. Door onenigheid over de kandidatenlijsten zijn de politieke spanningen in het land sinds eind mei toegenomen. In het hele land zijn regelmatig demonstraties waarbij geweld kan ontstaan. Bij enkele demonstraties zijn doden en gewonden gevallen. De politieke spanningen kunnen verder oplopen tijdens de campagneperiode vanaf 10 juli 2022. Vermijd demonstraties en samenscholingen.  De meest recente informatie vindt u op de website van de overheid van Senegal.

Reisadvies Seychellen

Het reisadvies voor de Seychellen is geel. Reizigers met een Nederlands paspoort hebben voor binnenkomst op de Seychellen geen visum nodig. U moet voor u op reis gaat wel een Travel Authorization aanvragen. U krijgt bij aankomst een visitors permit. Op de landingskaarten die in het vliegtuig voor aankomst worden uitgedeeld, moet een aantal gegevens worden ingevuld onder andere de accommodatie. Mocht u langer willen blijven dan aangegeven op de ‘visitors permit’ die u bij aankomst krijgt, dan kan de verblijfsduur verlengd worden bij het Ministry of Employment, Immigration and Civil Status in Victoria. Afhankelijk van de duur moet er soms voor betaald worden. 

Door COVID-19 heeft de overheid van de Seychellen inreisbeperkingen ingesteld. Om de Seychellen in te mogen reizen moet u aan de inreisvoorwaarden voldoen. Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Toerisme van de Seychellen (informatie in het Engels).

Reisadvies Sierra Leone

Het reisadvies voor Sierra Leone is geel. Voor Sierra Leone is een Covid-test vereist voor vertrek. De test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 72 uur. Bij aankomst wordt u opnieuw getest. Voor vertrek moet een gezondheidsformulier zijn ingevuld. Ook moet u zich als reiziger vooraf online registreren.

Reisadvies Singapore

Update 28 maart 2023: Het reisadvies voor Singapore is groen. Alle corona-inreisvoorwaarden voor Singapore zijn per 13 februari 2023 opgeheven. Je hoeft geen corona-vaccinatiebewijs of negatief testbewijs meer te laten zien. Lees actuele informatie over inreizen in Singapore op de website van de Singaporese overheid. Reizigers moeten zich uiterlijk 3 dagen voor aankomst in Singapore registreren via de SG Arrival Card. Die genereert een registratiecode die je bij aankomst aan de douane moet laten zien.

Reisadvies Sint Maarten

Alle reisbeperkingen voor St. Maarten zijn per 1 november 2022 volledig opgeheven.

Reisadvies Somalië

Het reisadvies voor Somalië is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Somalië

Reisadvies Soedan

Update 17 april 2023: Helaas is de veiligheidssituatie verder verslechterd. Sinds 16 april probeert de Nederlandse oveheid telefonisch contact te leggen met alle Nederlanders die ons via de BZ Informatieservice hebben laten weten dat zij op dit moment in Sudan zijn. Kent u (Sudanese) Nederlanders die zich nog niet bij de BZ Informatieservice hebben geregistreerd? Vraag hen alstublieft dat alsnog te doen via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl Het is belangrijk dat zij kiezen voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’ en daar hun contact- en verblijfsgegevens invullen.

We adviseren u opnieuw om binnen te blijven, uit de buurt van ramen en balkons, en om uw verblijfplaats goed af te sluiten. In het onverhoopte geval dat uw verblijfplaats toch wordt betreden door ongenode gasten, raak dan niet in paniek en geef waar ze om vragen.
Heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op via telefoonnummer + 31 247 247 247 of Whatsapp + 31 6 82387796.
Het reisadvies voor Soedan is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Sudan.

Reisadvies Sri Lanka

Update 31 augustus 2022: Het reisadvies voor Sri Lanka is geel nu de rust in het land geleidelijk is teruggekeerd. Sri Lanka verkeert nog wel in een diepe economische crisis met tekorten aan van alles. Door het tekort aan brandstof is het moeilijk om als toerist zelfstandig te reizen. Bekijk actuele inreisvoorwaarden voor Sri Lanka.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is rood. Ga niet in Syrië op vakantie.

Reisadvies Tadzjikistan

Update: 22 september 2022: Het reisadvies voor Tazjikistan is geel. Alleen voor de grens met Kirgizië geldt code oranje vanwege gewapende conflicten tussen Tadzjiekse en Kirgizische militairen.

Buitenlandse reizigers kunnen naar Tadzjikistan reizen onder voorwaarde dat ze vooraf toestemming hebben gekregen van de lokale autoriteiten. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een 30 dagen visumvrij regel. Nederlandse reizigers hebben dus geen visum nodig om Tadzjikistan binnen te komen. Dit betekent dat ze maximaal 30 dagen zonder visum kunnen reizen. Wel moeten ze zich binnen 10 dagen na aankomst in Tadzjikistan registreren bij de officiële lokale autoriteiten. Informeer voor vertrek bij de ambassade van Tadzjikistan in Brussel (België).

Alle reizigers moeten bij aankomst in Tadzjikistan een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag aantonen, die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek.

Reisadvies Taiwan

Update: 6 oktober 2022: Het reisadvies voor Taiwan is groen. Vanaf 13 oktober 2022 worden de inreisbeperkingen voor Taiwan versoepeld: de verplichte PCR-test bij aankomst op de luchthaven en de quarantainemaatregelen vervallen dan. In plaats daarvan moeten reizigers 7 dagen “self health management” uitvoeren. Alles daarover staat op de site van het Taiwan Centers for Disease Control.

Reisadvies Tanzania

Update 23 maart 2023: Het reisadvies voor Tanzania is is geel en voor een deel oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met het noordoosten van Mozambique (regio Mtwara). Voor die grensstreek geldt code oranje. Verder wordt in het hele land gewaarschuwd voor een verhoogde terroristische dreiging voor plaatsen waar veel westerse bezoekers komen. Dat geldt vooral voor Dar es Salaam, maar ook andere steden in Tanzania.

Op 21 maart 2023 zijn in Tanzania gevallen geconstateerd van het Marburgvirus. Er zijn al enkele doden gevallen, maar het gaat om zeer geïsoleerde gevallen in een beperkte gebied te weten Bukoba, in de Kagera-regio in het noordwesten van het land. Vanwege het Marburgvirus, dat door vleermuizen zou zijn overgebracht, moeten bij iedere grensovergang moeten reizigers een temperatuurmeting ondergaan.

De inreismaatregelen rondom corona veranderen regelmatig. Lees de laatste informatie over reizen naar Tanzania op de website van de Tanzaniaanse overheid (zoek op ’travel advisory’) en op deze Britse overheidssite.

Reisadvies Thailand

Laatst gewijzigd: 3 april 2023: Sinds 1 april 2023 kunt u Thailand zonder visum inreizen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Als u langer dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven, dan moet u een visum hebben. Het reisadvies voor het grootste deel van Thailand is geel. Het reisadvies voor de zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat is weliswaar verlaagd van rood naar oranje, maar ook in oranje gebieden is het niet veilig om op vakantie te gaan. In de provincie Songkhla blijft de kleurcode van het reisadvies voor de districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabyoi oranje, maar voor de rest van deze provincie wordt het reisadvies verlaagd van oranje naar geel.

Omdat Nederland op de lijst staat van landen waar het apenpokkenvirus heerst, moet u bij aankomst een gezondheidsverklaring invullen voor de Thaise autoriteiten.

Thailand hanteert geen corona inreismaatregelen. De invoering van nieuwe inreisbeperkingen op 9 januari 2023 is op het laatste moment niet doorgegaan. Lees de actuele informatie op de website van TAT-News (informatie in het Engels). Alle inkomende reizigers moeten toestemming hebben van de Thaise autoriteiten om Thailand in te reizen via de aanvraag van de Thailand Pass (informatie in het Engels).

Reisadvies Togo

Update 24 juni 2022: Het reisadvies voor Togo is geel. Alleen voor de noordelijke grensstreek met Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt naar code oranje, dit vanwege de toegenomen kans op ontvoeringen. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Togo te voorkomen

Reisadvies Tonga

Update 5 oktober 2022: Het reisadvies voor Tonga is groen. Tonga laat weer toeristen toe.Lees actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van Tonga.

Reisadvies Tsjaad

Het reisadvies voor Tsjaad is rood en oranje. Daarom is Tsjaad momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Tunesië

Het reisadvies voor Tunesië is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Er is een grotere kans op demonstraties. Voor de volgende gebieden geldt code rood: de grensgebieden met Libië, de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. En ook voo de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum) geldt een negatief reisadvies. Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine. Voor deze gebieden geldt code oranje.

Tunesië laat onder bepaalde voorwaarden reizigers toe. Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen vaccinatie- of testbewijs te laten zien bij binnenkomst.

  • Om naar Tunesië te kunnen reizen moet u volledig gevaccineerd zijn. Dit houdt in dat u langer dan 28 dagen met het Johnson & Johnson vaccin (1 vaccinatie) bent gevaccineerd of 7 dagen met andere vaccins (2 vaccinaties). Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.
  • U moet een bewijs (het liefst op papier) van volledige vaccinatie kunnen laten zien.

Bent u 18 jaar en ouder en niet of niet volledig gevaccineerd?

  • Alle niet of niet volledig gevaccineerde reizigers naar Tunesië moeten bij binnenkomst een negatieve PCR-test met QR-code kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek, of;
  • Een negatieve antigeentest met QR-code die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek.
  • Neem de uitslag van de test mee op uw telefoon of op papier.

Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.

Na aankomst op het vliegveld in Tunesië kan steekproefsgewijs een PCR-test of een antigeentest bij u worden afgenomen.  De uitslag van de antigeentest kunt u op de luchthaven afwachten. De uitslag van de PCR-test kunt u thuis of in uw accommodatie afwachten. Test u positief, dan moet u 5 dagen in zelfisolatie gaan. Als u symptomen heeft moet u 7 dagen in zelfisolatie gaan.

Reisadvies Turkmenistan

Het reisadvies voor Turkmenistan is code geel. Alleen voor de grens met Afghanistan geldt code oranje. Turkmenistan laat op dit moment geen toeristen toe en er zijn geen internationale commerciële vluchten.

Reisadvies Uganda

Laatst gewijzigd: 23 maart 2023: Het reisadvies voor Uganda is geel, maar er is wel veel onvrede in het land. De criminaliteit is toegenomen en er is een verhoogde kans op aanslagen. Uganda werkt aan een nieuwe anti-homowet. Deze wet is nog niet van kracht. Er is al wel sprake van een toename van arrestaties en intimidatie van leden van de LHBTIQ+-gemeenschap. Sinds de coronacrisis is de criminaliteit in Uganda toegenomen, vooral in en rond Kampala. Ook is er een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Op dit moment is er een legeroffensief actief over de grens in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Zorg dat u gevaccineerd bent tegen gele koorts als u naar Uganda reist, en neem uw vaccinatieboekje mee. Er wordt specifiek gecontroleerd op de vaccinatie tegen gele koorts.

Uganda hanteert nog steeds in- en uitreisregels in verband met het coronavirus. Zo moeten alle reizigers een gezondheidsverklaring invullen. Maar informatie over alle inreisregels is versnipperd. Raadpleeg dus uw reisorganisatie.

Meer informatie staat op de website van het Ugandese ministerie van Volksgezondheid. Check ook de informatie van de Entebbe Airport authorities op de website van de Civil Aviation Authority (informatie in het Engels).

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 22 november 2022: Het reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten is geel. De eilanden Abu Musa en Tunb zijn rood. De inreisregels voor de Verenigde Arabische Emiraten zijn versoepeld en bijna afgeschaft. Lees de actuele inreisregels op de site van de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 9 mei 2023: Het reisadvies voor de Verenigde Staten is groen. Vanaf 12 mei 2023 zijn alle coronamaatregelen in de Verenigde Staten vervallen. U hoeft geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer te laten zien. De inreisvoorwaarden voor de Verenigde Staten veranderen regelmatig en kunnen per staat verschillen.

  • U moet een visum of ESTA-visumvrijstelling laten zien om de Verenigde Staten in te mogen reizen, en;
  • U moet volledig gevaccineerd zijn (de laatste prik minimaal 14 dagen voor binnenkomst en de vaccins moeten door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd zijn), en;
  • Lees de actuele inreisvoorwaarden op de website van de overheid van de Verenigde Staten van Amerika (informatie in het Engels).
  • Als u niet de Amerikaanse nationaliteit bezit moet u bij het boarden een bewijs van volledige vaccinatie laten zien (digitaal of op papier). Volledig gevaccineerd is 14 dagen na de laatste vaccinatie (1 prik van Jansen&Jansen en 2 prikken voor de andere merken). Lees hier welke eisen er aan uw vaccinatie worden gesteld.
  • Als u niet of niet-volledig bent gevaccineerd mag u niet naar de Verenigde Staten reizen.
    • Er is maar een heel korte lijst van uitzonderingen op de vaccinatieverplichting. Het gaat dan onder andere om immigranten, kinderen onder de 18 jaar, medisch vrijgestelden. Zie hiervoor de website (informatie in het Engels).
  • Een digitaal bewijs van vaccineren wordt geaccepteerd, maar print uw vaccinatiebewijs voor de zekerheid ook uit. Zie de voorwaarden van de CDC.
  • Als u niet-volledig bent gevaccineerd maar wel toestemming heeft om naar de Verenigde Staten te reizen op basis van een uitzondering, moet u zich binnen 3 tot 5 dagen na aankomst laten testen. Wij raden u aan voor uw reis deze afspraak te maken. Uw luchtvaartmaatschappij kan hier om vragen bij het boarden. Blijf thuis of op uw hotelkamer en ga in zelfisolatie voor 7 dagen ook al is de test negatief. Advies voor alle reizigers is om u 3-5 dagen na aankomst te laten testen.

Meer informatie (in het Engels) kunt u lezen op de website van het CDC.

Reisadvies Vietnam

Update 24 mei 2022: Het reisadvies voor Vietnam is geel. Per 24 mei 2022 zijn de testverplichtingen afgeschaft. U hoeft geen PCR- of antigeentest voor vertrek en bij aankomst in Vietnam te laten zien. Er waren al eerder geen quarantaineverplichtingen meer. De volgende inreisvoorwaarden gelden:

  • U heeft een visum nodig om Vietnam in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam of via een E-Visa (visa upon arrival),
  • Aangeraden is om de “PC-COVID”-applicatie op uw smartphone hebben. Deze kan nodig zijn voor toegang tot winkels, hotels en andere horecagelegenheden. De applicatie kunt u downloaden via Ứng dụng phòng, chống dịch Covid-19 Quốc gia (pccovid.gov.vn). Het is niet verplicht maar er kan naar de QR-code gevraagd worden om te scannen.
  • Volledig gevaccineerde reizigers worden geadviseerd om een uitgeprint vaccinatiebewijs mee te nemen. Het Nederlandse coronavaccinatiebewijs wordt door Vietnam geaccepteerd. Op de website van de overheid van Vietnam (informatie in het Engels), onder punt 5.45 vindt u een voorbeeld van het Nederlands vaccinatiebewijs.
  • Als u onderweg naar Vietnam een overstap maakt in een ander land, wordt u geadviseerd zich op de hoogte te stellen van de specifieke COVID-transitregels van dat land.
  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Bij binnenkomst kan om een medische reisverzekering worden gevraagd die minimaal USD 20.000 dekt.

Reisadvies Zambia

Update 9 december 2022: Het reisadvies voor Zambia voor het grootste deel geel en deels oranje. Reis in Zambia niet naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique.

Om Zambia in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Zambia heeft ingesteld. Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van de overheid van Zambia.

Let er op dat luchtvaartmaatschappijen andere regels kunnen hanteren. Informeer u voor uw vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij wat de maatregelen zijn. Het kan zijn dat een medische gezondheidsverklaring één van de voorwaarden is.

Reisadvies Zimbabwe

Het reisadvies voor Zimbabwe is geel. Om Zimbabwe in te reizen moet u een negatief COVID-19-PCR-testresultaat hebben, dat niet ouder is dan maximaal 48 uur voor vertrek naar Zimbabwe. Alle reizigers die in Zimbabwe aankomen, moeten de COVID-19-PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem. Als u COVID-19-symptomen heeft of u kunt geen negatief COVID-19-PCR-testresultaat laten zien, dan mag u Zimbabwe niet inreizen.

Voor volledig gevaccineerden is er geen quarantaineverplichting meer na aankomst als zij een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Voor andere reizigers geldt wel nog een quarantaineverplichting van 10 dagen op eigen kosten.

Bij vertrek uit Zimbabwe moet u bij het aan boord gaan ook een negatief COVID-19-PCR-testresultaat van niet ouder dan 48 uur laten zien. U moet dan ook het COVID-19-PCR-testresultaat digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem.

Reisadvies Zuid-Korea

Laatst gewijzigd: 31 maart 2023: Het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. Voor die grenszone geldt code rood. Voor de gedemilitariseerde zone net achter de grens geldt code geel. U kunt de gedemilitariseerde zone (DMZ) bezoeken maar alleen in georganiseerd groepsverband.

De Zuid-Koreaanse corona- inreismaatregelen zijn aangepast: u hoeft geen negatief PCR-testresultaat voor vertrek naar Zuid-Korea te laten zien en u hoeft ook geen PCR-test te doen bij aankomst in Zuid-Korea. Gebruikt u medicijnen, dan moet u voor bepaalde medicijnen eerst goedkeuring hebben van de autoriteiten van Zuid-Korea om deze het land in mee te mogen nemen. Lees meer informatie op de website van de overheid van Zuid-Korea (informatie in het Engels).

Vanaf 1 april 2023 is het niet meer nodig om een K-ETA aan te vragen voor visumvrije toegang in Zuid-Korea. 

Meer informatie over het in- en uitreizen van Zuid-Korea vindt u op de website van de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag en op de website van de Zuid-Koreaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Reisadvies Zuid-Soedan

Het reisadvies voor Zuid-Sudan is code rood. Gaa niet in Zuid-Soedan op vakantie.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

2.6/5 - (16 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!