Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij

Geplaatst door Redactie op 7 december 2018 om 09:14 in de categorie Bestemmingen

Eiland©Quimono-Pixabay

Lees de update reisadviezen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Welke reisadviezen zijn er en voor welke bestemmingen geldt een negatief reisadvies? Dit geldt niet alleen voor bestemmingen, maar ook voor ziektes zoals het Zikavirus. Laatste update: 7 december 2018. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Het zogeheten negatief reisadvies is bij het grote publiek het bekendst, maar er zijn meer gradaties. Welke reisadviezen zijn er?

Vier reisadviezen

  • Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
  • Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden.
  • Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
  • Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ


Updates:

Reisadvies Frankrijk

Update 7 december: In de hoofdstad Parijs en op andere plaatsen in het land komen demonstraties en wegblokkades voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar  je bent of naar toe reist bijvoorbeeld via de (sociale) media.
Update 5 december: In de hoofdstad Parijs en op andere plaatsen in het land komen demonstraties en wegblokkades voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. De demonstraties zijn tegen de prijsverhoging van brandstof. Wees alert en vermijd plekken waar demonstraties zijn.

Reisadvies Jordanië

Update 6 december: De grens tussen Jordanië  en Syrië is open maar reis alleen als het noodzakelijk is in het grensgebied met Syrië. Tijdens het regenseizoen (oktober tot april) kunnen er flash floods voorkomen. Hierdoor kan het zijn dat aardverschuivingen wegen blokkeren. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het gebied waar u bent of naar toe reist. Volg bijvoorbeeld de berichten in de (sociale) media. Vraag ook informatie op bij uw hotel of reisorganisatie.

Reisadvies Polen

Update 27 november 2018: Polen neemt tot en met 16 december 2018 extra veiligheidsmaatregelen en voert grenscontroles in. Dit heeft te maken met de Internationale Klimaatconferentie in de stad Katowice. Houd rekening met vertraging op vliegvelden, internationale treinstations en bij de landgrenzen.

Reisadvies Argentinië

Update 19 november 2018: Voor heel Argentinië geldt code geel, vanwege criminaliteit in het land. Boek hier je Argentinië-vakantie.

Reisadvies Columbia

Update 5 december: Er gelden verschillende veiligheidsrisico’s voor de regio’s in het land. In sommige gebieden van Colombia komen gewapende conflicten voor. De guerrillabeweging ELN, dissidenten van de FARC en gewapende bendes (BACRIM) zijn daar actief. Zie de rubriek ‘onveilige gebieden’ voor een overzicht.

Reisadvies Ecuador

Update 6 september 2018: Sinds 21 augustus 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige medische reisverzekering te hebben.

Reisadvies Pakistan

Update 5 november 2018: Op 31 oktober 2018 heeft het Hoger gerechtshof de christelijke vrouw Asia Bibi in een godslasteringszaak (kwaadspreken van god) vrijgesproken. Demonstraties tegen deze uitspraak worden in meerdere Pakistaanse steden verwacht. Vermijd demonstraties. Voor de westelijke helft van Pakistan geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de oostelijke helft van Pakistand geldt een beperkt negatief reisadvies (code oranje): maak alleen noodzakelijke reizen. Alleen voor een relatief klein deel van Pakistan, in het noordoosten, geldt code geel. Er zijn daar veiligheidsrisico’s. In heel Pakistan geldt een serieuze terreurdreiging en er is sprake van zware criminaliteit.

Reisadvies Angola

Voor Angola geldt code geel, behalve voor de grensstrook in het noordwesten. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Kameroen

Update 5 december 2018: Voor Kameroen gelden verschillende reisadviezen. De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Voor dit gedeelte geldt een negatief reisadvies/code rood.

Er geldt ook een negatief reisadvies voor:

-Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. In dit gebied lopen westerlingen een verhoogd risico om ontvoerd te worden.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
-Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro. Provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré.
-In de regio’s Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten groot en nemen de spanningen door terroristische dreigingen verder toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen gelokaliseerd en zijn overvallers en rebellen actief.
-De Engelstalige regio Nord-Ouest.

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest (code oranje). Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd een avondklok als deze is ingesteld. Voor het zuiden van Kameroen geldt code geel. Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Roemenië

Update 16 augustus 2018: In Roemenië komen regelmatig demonstraties tegen de regering voor. Deze demonstraties vinden vooral plaats in de hoofdstad Boekarest en in andere grote steden. Vermijd deze demonstraties. Voor Roemenië geldt verder code groen. Pas wel op voor reizen over de weg na zonsondergang.

Reisadvies Rwanda

Update 14 augustus 2018: In het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), bij de grens met Rwanda, is Ebola uitgebroken. De Rwandese autoriteiten hebben daarom medische controles ingevoerd op het vliegveld bij de hoofdstad Kigali en bij alle grensovergangen met de DRC en Uganda. Voor heel Rwanda geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Vooral in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen.

Reisadvies Myanmar

10 oktober 2018: Door veel regen zijn delen van Myanmar overstroomd geweest. Houd rekening met slechte wegen, vooral in Kayin State en de Bago Regio. Reis alleen als dit noodzakelijk is naar het grensgebied met India. Hier zijn gewapende etnische groeperingen actief en vindt illegale handel plaats. Medische voorzieningen en de verkeerssituatie zijn verbeterd in de steden: Yangon, Bagan, Mandalay, Naypyidaw en rondom het Inle Lake. Daarom gaat de kleurcode voor deze steden van geel (let op, veiligheidsrisico’s) naar groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s).

Negatief reisadvies Niger

Bijgewerkt op 1 oktober 2018: Voor het grootste deel van Niger geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de provincies Agade en Diffa. Reis ook niet naar het noordelijke deel van de In de provincies Tillaberi, Tahoua en Zinder. In Tillaberi, Tahoua en Diffa geldt de noodtoestand. Dat houdt in dat bepaalde vrijheden worden ingetrokken. Er kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld. Sommige markten kunnen gesloten zijn. Ook is rijden met motor of bromfiets verboden. Deze voertuigen worden vaak door terroristen gebruikt. In de provincies Tillaberi, Tahoua en Diffa bestaat een risico op ontvoering. Verder zijn in Niger verschillende terroristische organisaties actief.

Reisadvies Nigeria

Update: 5 november 2018: Nigeria bereidt zich voor op verkiezingen in februari 2019. Dit kan leiden tot politieke spanningen. Wees alert op demonstraties. Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze deelstaten. Er zijn onlusten in de deelstaat Kaduna. Daarbij zijn ook dodelijke slachtoffers gevallen. Houd rekening met geweldsuitbarstingen. Er is een gewapend conflict in de deelstaten Benue en Plateau. Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze deelstaten. Voor het noordoosten van Nigeria en delen van de Nigerdelta geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 22 juni 2018: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt voor het grootste deel code geel. In de provincies Hela en Enga zijn gewelddadigheden in en rond de plaatsen Tari en Porgera tussen lokale volksstammen. Reis daarom alleen als het nodig is naar de plaatsen Tari en Porgera (code oranje). In de provincie Southern Highlands geldt sinds juni 2018 de noodtoestand. Voor dit deel van Papoea Nieuw-Guinea geldt een negatief reisadvies.


 

Eerdere reisadviezen

Reisadvies Afghanistan

Update 27 oktober 2017: Er geldt een negatief reisadvies voor Afghanistan (code rood). Het reisadvies geldt voor het hele land. Er vinden regelmatig aanslagen plaats. Ook op plaatsen waar veel burgers komen. Westerlingen blijven een doelwit voor aanslagen en ontvoeringen.

Reisadvies Armenië

Update 23 mei 2018: Voor Armenië geldt code geel. Alleen voor het oostelijk grensgebied met Azerbeidzjan geldt een negatief reisadvies. Er geldt ook een negatief reisadvies voor het grensgebied in het zuidwesten van Armenië. Momenteel komen in Armenië grote demonstraties voor. Het ministerie adviseert om demonstraties te mijden. Verder kunnen in Armenië zware aardbevingen voorkomen. LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Belize

Update 5 juni 2018: Voor Belize geldt code geel. Vooral het zuiden van Belize-City, San Pedro en Caye Caulker kennen veel criminaliteit. Ook zijn er veiligheidsrisico’s in het grensgebied van Belize en Guatemala.

Reisadvies Bangladesh

Update 11 januari 2017: Op 1 juli 2016 is een restaurant in Dhaka in de wijk Gulshan II aangevallen. Er was sprake van een gijzeling die inmiddels is beëindigd. In het hele land zijn veiligheidsrisico’s (code geel). In januari 2017 waarschuwt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een verhoogde terrorismedreiging. In het zuidoosten rond de stad Bandarban en langs een deel van de grens met Birma/Myanmar wordt reizen ontraden (code oranje). Er is speciale toestemming nodig voor een bezoek aan Chittagong Hill Tracts. En in verschillende delen van Bangladesh zijn piraten actief. Mijd plaatsen waar regelmatig buitenlanders komen en verplaats u zoveel mogelijk per auto.

Reisadvies Benin

Voor heel Benin geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het noordwesten, voor het Nationaal Park W aan de grens met Burkina Faso en Niger, geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is.

Reisadvies Brazilië

Update 5 november 2018: Voor heel Brazilië geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Brazilië veiligheidsrisico’s zijn. Op vliegvelden, trein- en busstations, rond stadions en rond hotels worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Mijd de favela’s in de grote steden en wees extra alert tijdens demonstraties. Er bestaat een verhoogde kans op berovingen, waarbij vaak geweld gebruikt wordt. Vermijd demonstraties en wees alert op de uitbraak van gele koorts. Boek hier een vakantie naar Brazilië.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 23 april 2018: Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code groen. Wel vinden nog herstelwerkzaamheden na het orkaanseizoen van 2017 plaats. Het orkaanseizoen duurt van juni tot en met oktober.

Reisadvies Cuba

Update 5 april 2018: Voor  Cuba geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Desondanks is Cuba relatief veiliger dan andere landen in Midden- en Zuid-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. In toeristische gebieden zijn zakkenrollers actief. Pas op voor zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’. Van juni tot oktober kunnen op Cuba tropische stormen en orkanen voorkomen. Pinnen levert vaak problemen op dus neem voldoende contant geld mee. Voor reizen van en naar Cuba via de Verenigde Staten gelden speciale voorwaarden.

Reisadvies Cambodja

Update: 25 oktober 2018. Voor het grootste deel van Cambodja geldt code groen. De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Vermijd protesten en demonstraties. De veiligheidssituatie is verbeterd in de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Daar gold tot januari 2018 een negatief reisadvies (alleen noodzakelijke reizen/code oranje), maar sindsdien geldt er een lichter reisadvies: code geel (er zijn veiligheidsrisico’s). Ook voor de hoofdstad Phnom Penh geldt code geel.

Reisadvies China

Update 19 juli 2018: De Chinese autoriteiten eisen bij een visumaanvraag naast uw huidige paspoort ook uw voorgaande paspoort als uw huidige paspoort van na 1 januari 2014 is. In het grootste deel van China geldt dat het er veilig is. Alleen voor de provincie Xinjiang geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Verder gelden er nogal wat speciale regels voor reizen naar China. Lees daarom het volledige reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies voor Colombia

Update 3 december 2018: De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en is sterk regionaal bepaald. Voor sommige delen van Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor weer andere delen geldt een code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Voor de rest van Colombia geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel). Informeer kort voor uw reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van uw bestemming is. In sommige gebieden van Colombia komen gewapende conflicten voor. De guerrillabeweging ELN en gewapende bendes (BACRIM) zijn daar actief. Er gelden dan ook verschillende adviezen voor de regio’s in het land. Zie de rubriek ‘Onveilige gebieden’ op de website van het ministerie voor een overzicht.

Reisadvies Costa Rica

Update 16 september 2018: Voor Costa Rica geldt reisadvies code geel. Dat betekent dat er in het hele land veiligheidsrisico’s zijn. Het aantal moorden is hoog en neemt toe. Van juni tot en met november kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Voor de kust kunnen gevaarlijke stromingen staan. Een visum voor verblijf is niet altijd negentig dagen geldig. Let op bij de grenzen met Panama en Nicaragua.

Reisadvies Panama

Van 22 tot 27 januari 2019 vinden in Panama de wereldjongerendagen plaats. Bereid uw bezoek goed voor. Ga je er heen? Meld je aan bij WorldYouthDay en bij de Nederlandse organisator. Voor Panama geldt code geel wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor het grensgebied met Colombia in de provincie Darien wordt reizen ontraden (code oranje). Hier zijn drugs- en mensensmokkelaars actief.

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 5 juni 2018: Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen buiten de all-inclusive vakantieparken. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Reisadvies Egypte

Update 7 mei  2018: Voor het grootste deel van Egypte en het zuidelijk deel van de Sinaï geldt een code oranje. Reizen naar die gebieden wordt ontraden. Voor de streek rond Caïro, de delta en een strook langs de Nijl tussen Luxor en Abu Simbel geldt code geel. Ook voor het grootste deel van de Rode-Zee-kust geldt code geel. Voor het zuidelijkste puntje van de Rode Zee (vanaf Bir Shalaten), het noordelijk deel van de Sinaï en de grens met Libië geldt een negatief reisadvies (code rood). De veiligheidssituatie aan de Middellandse zeekust tot en met de stad Matruh is verbeterd.  Reizen over de weg van de kustresorts naar Luxor is mogelijk. Reis wel in georganiseerd verband.

Bij de plaats al-Arish (Noord-Sinaï) is op 24 november 2017 een aanslag gepleegd op een moskee waarbij zeer veel doden en gewonden zijn gevallen. Voor dit gedeelte van de Sinai-woestijn gold al een negatief reisadvies. Homoseksualiteit wordt in Egypte niet geaccepteerd. Homoseksuelen krijgen steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen.

Na de aanslagen op twee Koptische kerken in Egypte op zondag 9 april 2017 heeft de Egyptische regering de noodtoestand uitgeroepen.

Reisadvies Ecuador

Update: 11 mei 2018: Ecuador is relatief veilig. Reis niet naar het grensgebied met Colombia. Kom niet binnen de ingestelde 20 km grenszone in de noordelijke provincies. Hier komen aanslagen en ontvoeringen voor. Voor dit deel van Ecuador geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor het noordwesten en noordoosten van Ecuador geldt: maak alleen noodzakelijke reizen (code oranje). Dit betreft de provincies Carchi, Esmeraldas en Sucumbios. Voor de rest van Ecuador geldt code geel. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi naar Colombia. Vanaf 22 juli 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Na de parlements- en presidentsverkiezingen zijn er spanningen in Quito en Guayaquil. Boek hier een reis naar Ecuador.

Reisadvies Ethiopië

Update 21 juni 2018: Op 16 februari 2018 is in Ethiopië de noodtoestand uitgeroepen. Vermijd daarom demonstraties en mensenmassa’s. Voor alle grensgebieden en de regionale staat Somali, inclusief de steden Jijga en Moyale geldt code rood (negatief reisadvies). Voor de gebieden tussen de regionale staten Oromia en Somali (met de regio’s Gambella, Asosa, Siti, Oost-en West-Hararge, Bale, Guji, Borena en de steden Harar en Dire Dawa) geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Voor de rest van Ethiopië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s met name vanwege de criminaliteit, ontvoeringen en demonstraties. Er kunnen oplopende spanningen zijn in de buurt van bedrijven die in handen zijn van buitenlanders. In het hele land kunnen demonstraties en onlusten voorkomen die tot geweld leiden. Houd hier rekening mee.

Reisadvies Fiji

Update 29 augustus 2018: Voor heel Fiji geldt code geel. Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 16 september 2018: Het noorden van het eiland Luzon kampt met de gevolgen van tyfoon Mangkut van 15 september. Er is veel schade. Een aantal vliegvelden is gesloten. Houd contact met uw vliegtuigmaatschappij. Bent u in de Filipijnen of reist u naar de Filipijnen, houd dan rekening met problemen als u naar het noorden van Luzon wilt reizen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. De Filipijnse overheid heeft besloten het eiland Boracay vanaf 26 april 2018 voor een periode van tenminste 6 maanden te sluiten voor alle toeristen. De veiligheid is verbeterd voor de eilanden Siquijor en Camiguin en de zuidelijke kuststreken van de eilanden Negros, Cebu en Bohol. Daarom is het advies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen’ (oranje) naar ‘let op veiligheidsrisico’s’ (geel). Voor het uiterste zuiden van de Filippijnen gelden nog wel twee negatieve reisadviezen: Er zijn aanwijzingen dat terroristische groepen ontvoeringsoperaties plannen vanuit de Sulu-eilandengroep. Vooral buitenlanders kunnen hiervan het slachtoffer worden. In het verleden zijn ook toeristen en lokale bewoners ontvoerd in het zuiden van het eiland Palawan, op de Sulu-eilandengroep en in delen van het eiland Mindanao. Sommige ontvoerde bewoners en toeristen zijn daarbij vermoord. In de provincie Zamboanga del Norte en op de Sulu-eilandengroep lopen buitenlanders een groot risico op ontvoering. Daarom geldt voor de Sulu-eilanden en het westen van Mindanao een negatief reisadvies (code rood). Voor het hele eiland Mindanao is de staat van beleg afgekondigd. Leger en politie hebben daardoor ruimere mogelijkheden om geweld te gebruiken. Deze situatie leidt tot grotere onvoorspelbaarheid. Voor het oosten van Mindanao worden reizen ontraden (code oranje).

Reisadvies Frans Guyana

Update 29 maart 2017: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het op een na zwaarste negatieve reisadvies voor Frans Guyana uitgegeven. Code oranje geldt voor het hele land. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Frans Guyana. Sinds dinsdag 21 maart 2017 is het onrustig in Frans-Guyana vanwege de verslechterende economische situatie. Diverse wegen zijn afgesloten en er is brandstofschaarste. Winkels en scholen zijn gesloten, of alleen beperkt open. In de avonduren is er verhoogde criminaliteit.

Reisadvies Gambia

Update 26 januari 2017: Het (beperkte) negatieve reisadvies voor Gambia is weer opgeheven nu ex-president Jammeh het land verlaten heeft. De noodtoestand is opgeheven en de situatie is weer rustig. In plaats van code rood (negatief reisadvies) en oranje (alleen noodzakelijke reizen maken) geldt nu voor heel Gambia weer code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Griekenland

Update 5 februari 2018: Voor Griekenland geldt code groen. Er komen wel regelmatig rellen voor in de wijk Exarchia in Athene. In de zomer en bij lange droogte kunnen bosbranden voorkomen. Verder bestaat in Griekenland de kans op aardbevingen.

Reisadvies Guatemala

Update juni 2018: De vulkaan Fuego is op 3 en 6 juni 2018 uitgebarsten. Er zijn dodelijke slachtoffers gevallen. De Guatemalteekse overheid heeft alle reizen naar de vulkaan verboden. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Voor Guatemala geldt code geel. Voor het gebied direct rond de vulkaan geldt een negatief reisadvies (code rood)Voor heel Guatemala geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Bij de grensovergangen met Honduras, El Salvador en Belize kan het gevaarlijk zijn vanwege de smokkel van drugs, wapens of gestolen auto’s. In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kan het land getroffen worden door orkanen en tropische stormen.

Reisadvies India

De veiligheidssituatie is verbeterd in de deelstaat Assam. Daarom is het advies gewijzigd van “alleen noodzakelijke reizen” naar “let op, er zijn veiligheidsrisico’s”. In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Tripura, Nagaland en Manipur in noordoost India. Er zijn veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden in India.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 16 juli 2018: In heel Irak vinden nog steeds regelmatig terroristische aanslagen plaats. In de zuidwestelijke provincies van Irak komen regelmatig demonstraties voor. Dit komt door onder andere de slechte elektriciteitsvoorziening. Vermijd demonstraties. De politie kan soms hard optreden tegen demonstranten.

Update 11 mei 2018: Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Op 12 mei 2018 zijn er parlementsverkiezingen in Irak. Deze kunnen leiden tot extra spanningen, demonstraties en aanslagen in het hele land. Blijf alert. Tijdens de parlementsverkiezingen op 12 mei 2018 sluiten de autoriteiten van Irak de landsgrenzen en vliegvelden vanaf 11 mei middernacht tot 12 mei middernacht. Alle toegangswegen tussen de steden zijn afgesloten. Het is verboden om u per vervoermiddel te verplaatsen binnen de provinciën en buitenwijken. U mag zich alleen lopend in uw eigen wijk via kleine wegen verplaatsen. Het luchtruim en de landsgrenzen zijn van 11 mei middernacht tot zaterdag 12 mei middernacht gesloten.

Er zijn weer internationale vluchten van en naar de luchthavens van de steden Erbil en Sulaymaniyah. Voor de Koerdische Regio geldt code oranje.
Voor het grensgebied tussen de Iraakse Koerdische Autonome Regio en Iran en Turkije geldt code rood: niet reizen. Reis ook niet naar het grensgebied tussen Diyala en Iran. Voor de zuidelijke helft van Irak geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Voor het gebied ten westen van de lijn Mosul-Kirkuk geldt code rood.

Reis niet naar de stad Bagdad. De veiligheidssituatie is er slecht en er geldt een negatief reisadvies voor Bagdad. Er is een toename van gewelddadigheden en aanslagen in de stad Bagdad.

Reisadvies Iran

Update 28 september 2018: Voor het grootste deel van Iran geldt code geel. Voor een deel van de grensstrook met Turkmenistan, en de grenzen met Afghanistan en Pakistan (tot 100 km vanaf de grenzen) geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reis niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Reis ook niet naar de hele provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig. Wilt u ondanks dit advies toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan. In de oostelijke provincies zijn zwaarbewapende drugsbendes actief. Er komen regelmatig vuurgevechten voor met de grenstroepen. Ook voor een 10 kilometer brede grensstrook met Irak geldt een negatief reisadvies.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het eiland Abu Musa en de Tonb-eilanden. Iran nam deze eilanden in 1971 in bezit. Als u in de buurt komt van deze eilanden riskeert u een arrestatie. U kunt dan beschuldigd worden van spionage. Het kan meer dan een jaar duren voordat het ’misverstand’ is opgeklaard en u wordt vrijgelaten. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vinden dat zij het gezag over deze eilanden hebben. Op sommige kaarten in de VAE staan deze eilanden aangegeven als onderdeel van de VAE. Maar volgens Iran is dit gebied van hen. Daarom moet u voor dit gebied altijd een visum voor Iran hebben. Verder komen in heel Iran aardbevingen voor.

Reisadvies Japan

Update 16 september 2018: Het noordelijke eiland Hokkaido is 6 september getroffen door een krachtige aardbeving. Er is veel schade. Houd rekening met naschokken. De internationale luchthaven van Osaka (KIX) is nog niet voor al het vliegverkeer open.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 16 augustus 2018: Op 10 en 11 augustus 2018 zijn er in de steden Fuheis en Salt terroristische aanslagen geweest. Deze waren gericht tegen de politie en veiligheidsdiensten. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Houd rekening met verscherpte veiligheidsmaatregelen in heel Jordanië. Voor het grootste deel van Jordanië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Voor een brede grensstrook met Irak en Syrië en een klein stukje in de noordoostelijke grensstrook met Saoedi Arabië geldt een beperkt negatief reisadvies: code oranje. Maak naar die gebieden alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Kameroen

Update: 23 maart 2018: Door gewelddadige en gewapende confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen is het onrustig in de Engelstalige westelijke provincies. Wees alert, vermijd demonstraties en samenscholingen. Vooral in de stad Bamenda is het onrustig. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de stad Bamenda.

Voor het noorden van Kameroen (regio Maroua) en de oostelijke en westelijke grenzen geldt een negatief reisadvies. In het noorden kunt u te maken krijgen met ontvoeringen en aanslagen. Voor het gedeelte van Kameroen ten noorden van de lijn Tibati en Meiganga geldt code oranje: reis alleen naar dat gebied als dat noodzakelijk is. In de rest van Kameroen geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Kenia

Update 16 oktober 2018: Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Voor een het noordoosten en oosten van Kenia tot aan de grens met Somalië geldt een negatief reisadvies (code rood). Het gaat om de provincies Mandera, Wajir en Garissa. Ook voor Lamu en het eiland Kiway geldt een negatief reisadvies. Voor de noordelijke provincies Moyale en Marsabit tot aan het Turkanameer geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat geldt ook voor de regio vanaf Malindi aan de kust tot aan Garissa. Voor de rest van Kenia geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het hele land kunnen terroristische aanslagen plaatsvinden. President Kenyatta is aan zijn tweede ambtstermijn begonnen. De veiligheidssituatie is verbeterd, maar er kunnen nog steeds demonstraties voorkomen. Verder is de criminaliteit hoog. U mag in Kenia niet werken zonder werkvergunning. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk en stages. De controles hierop zijn verscherpt.

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Demonstraties in het centrum van Pristina en andere steden, met name het noorden, komen de laatste maanden met regelmaat voor. Hierbij hebben zich in de hoofdstad Pristina ook enkele explosies voorgedaan. Ook in de komende periode zijn demonstraties te verwachten. Wees alert en vermijd demonstraties.

Reisadvies Laos

Update 3 september 2018: Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Alleen voor de grensstrook met Myanmar en de provincie Xaysomboune geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt noodzakelijk is. Verder geldt dat in het hele land de waterstand in de rivieren hoog is. Dat geldt vooral voor de Mekong. Er is een grote kans dat de stad Pakse binnenkort overstroomt.

Reisadvies Libanon

Update 24 mei 2018: Voor het grensgebied met Syrië geldt een negatief reisadvies (code rood). Ook voor een klein gebied ten zuiden van de hoofdstad Beiroet geldt code rood. Voor de Beka-vallei, het gebied rondom de noordelijke stad Tripoli en het zuiden van Libanon met de grens met Israël geldt code oranje. Voor de rest van Libanon geldt code geel.

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 6 november 2018: Voor Madagaskar geldt code geel als reisadvies. Op 7 november en 19 december 2018 zijn algemene verkiezingen gepland. In aanloop naar de verkiezingen kunnen vaker demonstraties en verkiezingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Voor heel Malawi geldt code geel. Er zijn dus veiligheidsrisico’s. Er zijn aangescherpte eisen voor reizen naar Malawi via Zuid-Afrika. In het zuiden van Malawi, in de omgeving van de steden van Blantyre, Zomba, Chiradzulu en Mulanje, is het onrustig vanwege ‘zwarte magie’ en vampirisme. Een deel van de lokale bevolking in deze regio gelooft in hekserij en valt onbekenden aan. Deze slachtoffers worden ervan verdacht bloed te hebben gedronken voor magische rituelen.

Reisadvies Maldiven

Update 8 oktober 2018: Er is een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Voor alle eilanden geldt code groen. Alleen voor het hoofdeiland met de hoofdstad Malé geldt code geel.

Reisadvies Maleisië

Update 16 november 2018: Maleisië is volgens het ministerie een veilige bestemming. De veiligheidssituatie voor de kuststrook van Oost-Sabah is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor dat gebied aangepast van ‘alleen noodzakelijke reizen’ (code oranje) naar ‘let op, er zijn veiligheidsrisico’s’ (code geel).Homoseksualiteit is strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.

Reisadvies Marokko

update: 29 juni 2018: Voor verschillende delen van Marokko gelden verschillende reisadviezen. Voor de noordelijke helft van Marokko geldt code groen, met uitzondering van een aantal steden waarvoor code geel geldt. In diverse steden kunnen demonstraties voorkomen, vooral rond Al Hoceima in het noorden. Voor de zuidelijke helft van Marokko (Westelijke Sahara) geldt code geel, net als voor de grens met Algerije. Dat betekent dat er in die gebieden veiligheidsrisico’s zijn. Voor de grensstrook met Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code rood). Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Reisadvies Martinique

Update 17 april 2018: Voor Martinique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Die hebben vooral te maken met criminaliteit op het eiland. Van juni tot en met oktober kunnen orkanen voorkomen.

Reisadvies Mexico

Update 9 juli 2018: De veiligheidssituatie is Mexico toont een gemengd beeld. De criminaliteit in heel Mexico neemt toe. Delen van het land zijn veilig (code groen), andere delen van Mexico kennen verhoogde veiligheidsrisico’s (code geel) en voor andere delen wordt reizen ontraden (code oranje). De veilige zones liggen in het zuiden langs de grens met Guatemala in de regio’s Yucatan, Quinatna Roo, Campeche en Chiapas en in de zuidelijke helft van Baja California. Voor de regio’s Guerrero/Acapulco, voor de regio Tamaulipas en langs de grens met de Verenigde Staten tussen El Paso en de Golf van Mexico geldt een code oranje. Boek hier een vakantie naar Mexico.

Reisadvies Moldavië

Voor Moldavië geldt code groen, met uitzondering van Transnistrië. Voor die regio langs de grens met Oekraïne zijn veiligheidsrisico’s vanwege de uitzonderlijke politieke situatie in dat gebied. Er geldt code geel.

Reisadvies Montserrat

Voor het noordelijk deel van het Caraïbische eiland Montserrat geldt code groen. Voor de zuidelijke helft van het eiland geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Mozambique

Update 15 juni 2018: Voor Mozambique geldt code geel, op een gebied in het noordoosten van het land. Door gewelddadige aanvallen door onbekende groepen op onschuldige burgers is het onrustig in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Daar geldt code oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. In de rest van Mozambique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Tot april 2017 gold voor het centrale deel van Mozambique code oranje, maar dat advies is inmiddels bijgesteld naar code geel. Desondanks blijft de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Er zijn spanningen tussen de regeringspartij Frelimo en oppositiepartij Renamo . Reis alleen als dat noodzakelijk is naar bepaalde gebieden in de provincies Manica, Sofala, Tete en Zambezia. Houd rekening met de onvoorspelbare situatie in het hele land. Vooral in de centrale regio’s en in de provincie Cabo Delgado. Er zijn ongeregeldheden en gewapende aanvallen in delen van het land. Houd rekening met de onvoorspelbare situatie in het hele land, met name in de centrale regio’s.

Reisadvies Nicaragua

Update 9 oktober 2018: In het hele land vinden demonstraties plaats. Bij deze demonstraties wordt veel geweld gebruikt. Gewapende groeperingen zijn in het hele land actief. Het advies blijft: Reis alleen naar Nicaragua als het noodzakelijk is (code oranje). Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies Noord-Korea

Voor heel Noord-Korea geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De toch al gespannen situatie tussen Noord- en Zuid-Korea kan plotseling verder oplopen. Dit gebeurt vaak rond de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden. Maar ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen onverwacht stijgen.

Reisadvies Oekraïne

De Oekraïense overheid heeft de staat van beleg afgekondigd in een deel van het land. Dit geldt voor de provincies Tsjernihiv, Soemy, Charkiv, Loegansk, Donetsk, Zaporizja, Cherson, Mykolajiv, Odessa en Vinnytsja . Dit betekent dat er verscherpte veiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan checkpoints en meer politie en militairen op straat. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Voor Oekraïne is code geel van kracht. Alleen voor de Krim en twee oostelijke provincies geldt een negatief reisadvies (code rood)

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 10 augustus 2018: Voor Oezbekistan geldt code geel. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen.

Reisadvies Oman

29 mei 2018: Voor Oman geldt code geel. De cycloon Mekunu heeft veel schade aangericht in de stad Salalah en in andere delen van de provincies Dhofar en Al Wusta. Houd hier rekening mee als u de komende tijd naar deze gebieden moet reizen. Volg de lokale media en volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Reisadvies Oost-Timor

Update 28 september 2018: Voor Oost-Timor geldt code geel. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 11 mei 2018: Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op demonstraties toe in Oost-Jeruzalem, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies Paraguay

Voor heel Paraguay geldt code geel. In de noordelijke departementen komen soms aanslagen voor. Bij financiële transacties met Western Union heeft u een reisdocument nodig.

Reisadvies Peru

16 november 2018: Voor vrijwel heel Peru geldt code geel. Voor het grensgebied met Colombia geldt code oranje. Maak naar de grensstreek alleen noodzakelijke reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Tumbes, Piura, Lambayeque, Cajamarca, La Libertad en Ancash.Reizen naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Tenzing TravelBekijk hier aanbiedingen naar Peru. Tijdens het regenseizoen van december tot maart kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. In Peru komen ook regelmatig aardbevingen voor.

Reisadvies Rusland

24 juli 2018: Voor Rusland geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. Het risico op nieuwe aanslagen is aanwezig. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland.

De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus is zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in de hoofdstad Moskou en de stad Sint-Petersburg.
Voor een deel van Rusland geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende gebieden:
-Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië.
-Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
-Het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Reisadvies Saint Lucia

Update 23 april 2018: Voor Saint Lucia geldt code groen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen.

Reisadvies Saoedi Arabië

Update 24 juli 2018: In de week van 18 tot en met 25 augustus 2018 vindt de jaarlijkse Hadj plaats. Veel pelgrims zullen dan Mekka en Medina bezoeken. Volg strikt de aanwijzingen van de autoriteiten op. Wees alert en houd contact met uw reisorganisator. In november en december 2017 en in maart en april 2018 zijn er vanuit Jemen raketten afgevuurd op de stad Riyad. Deze raketten zijn tegengehouden. Reis niet naar de stad Qatif. Hier is het al langer onrustig. Er komen regelmatig demonstraties voor waarbij geweld wordt gebruikt. Voor het hele land geld code geel, dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn. In het hele land bestaat een zeer reëel gevaar van terroristische aanslagen, die ook gericht kunnen zijn tegen westerse personen en instellingen. Begin juni 2017 heeft Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Qatar verbroken. De grensovergangen tussen beide landen zijn daarom gesloten.

Voor een brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies vanwege de burgeroorlog in het buurland. Voor de grensstrook in het noorden met Irak geldt code oranje: maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Senegal

Update 23 februari 2018: In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Voor Senegal geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Voor de grenszones met Mauretanië, Mali, Guinee-Bissau en de grens tussen Casamance en Gambia geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt nodig is. In de grensstreek tussen Gambia en Casamance zijn nog rebellen actief en er kunnen in de bossen nog landmijnen liggen. Verder is het de laatste tijd rustiger geworden in Casamance, waardoor het reisadvies verlaagd is naar code geel. Reis alleen als het noodzakelijk is via de volgende verbindingswegen: N4. De ‘trans Gambia’. Deze weg verbindt Ziguinchor met de steden Senoba en Kaolack.
N5. Deze weg verbindt Ziguinchor met Banjul.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 4 oktober 2017: Op 1 oktober 2017 hield de regionale regering van Catalonië een volksraadpleging die door de Spaanse autoriteiten onwettelijk is verklaard. Sindsdien zijn er stakingen en demonstraties. Door politiek onzekere situatie in Catalonië kan het onrustig blijven op straat. Blijf de actualiteiten volgen en vermijd demonstraties, aldus het advies. Het reisadvies voor heel Spanje blijft code groen.

Reisadvies Sri Lanka

Update 5 november 2018: Op 26 oktober 2018 heeft de president van Sri Lanka de minister-president ontslagen. Dit kan voor politieke onrust zorgen. Wees alert. Vermijd demonstraties en politieke bijeenkomsten. De noodtoestand op Sri Lanka is eerder in 2018 opgeheven. Die noodtoestand was afgekondigd naar aanleiding van incidenten in het district Kandy in het midden van Sri Lanka. Ook social media werken weer. Voor heel Sri Lanka geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het noorden en oosten van het land liggen mijnen rondom militaire bases.  Het gaat om alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee en in de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.Het is daarom niet verstandig de hoofdweg te verlaten. Het verkeer is chaotisch en alleenreizende vrouwen kunnen aangerand worden. Tijdens de twee regenseizoenen kan het extreem hard regenen en bestaat gevaar voor overstromingen.

Reisadvies Suriname

Update 3 augustus 2018: Er is gedreigd met aanslagen in de hoofdstad Paramaribo. Wees alert en volg de (veiligheids) instructies op van de autoriteiten.Voor Suriname geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In Suriname komt criminaliteit voor waarbij geweld gebruikt kan worden. Het geweld is niet specifiek tegen toeristen gericht.

Reisadvies Swaziland

Update 28 september 2018: Koning Mswati III heeft de naam van Swaziland officieel veranderd. Swaziland heet voortaan het Koninkrijk van Eswatini. Voor Eswatini/Swaziland geldt code geel. Vermijd demonstraties en vermijd ook het overbeladen openbaar vervoer. Reis niet in het donker buiten de stad.

Reisadvies Tadzjikistan

Update 31 juli 2018: Op 29 juli 2018 zijn bij een terroristische aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen, onder wie fietsers uit Nederland. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Voor grofweg de westelijke helft van Tadzjikistan, inclusief de Pamir Highway, geldt code oranje. Reizen in dat gebied wordt ontraden. Dat geldt ook voor een brede strook langs alle grenzen van Tadzjikistan met haar buurlanden. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden. Er liggen mijnen, er zijn gewapende groepen actief en er geldt een hoger risico op aanslagen. Voor de oostelijke en uiterst noordelijke helft van Tadzjikistan geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel).

Reisadvies Tanzania

Update 17 september  2018: Voor de kust zijn piraten actief. Voor heel Tanzania geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Burundi en het grensgebied met Mozambique in de provincie Mtwara geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt noodzakelijk is. Er is een risico op aanvallen van extremistische groeperingen op burgers. In het hele land kunnen demonstraties voorkomen. Vermijd deze. Boek hier je Tanzania-vakantie.

Reisadvies Thailand

Update 15 november 2017:  Na de reeks bomaanslagen in toeristische bestemmingen als Hua Hin, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket geldt voor het grootste deel van Thailand een reisadvies code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor de vier zuidelijke provincies geldt een negatief reisadvies code rood. De veiligheidssituatie bij de grensovergangen naar Myanmar en Cambodja is in november verbeterd. Let op, er gelden nog wel veiligheidsrisico’s. Houd er rekening mee dat de grens plotseling gesloten kan worden.  Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Bekijk hier reizen naar Thailand.

Reisadvies Tonga

Update 13 maart 2017: Voor Tonga gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel kampt Tonga momenteel met de gevolgen van cycloon Gita die over de eilanden getrokken is.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 28 mei 2018: Voor Trinidad en Tobage geldt code geel. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, maar vooral in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Wees voorzichtig in het openbaar vervoer. Probeer gebruik te maken van hoteltaxi’s.

Reisadvies Tunesië

Update 5 november 2018: Op 29 oktober 2018 is er een bomaanslag geweest in de hoofdstad Tunis. Hierbij zijn een dode en gewonden gevallen. Sinds april 2018 het reisadvies voor Tunesië is gunstiger geworden. Voor een aantal gebieden, ook toeristische gebieden, waar voorheen code oranje gold (alleen noodzakelijke reizen), is nu code geel van kracht. Dat betekent dat de veiligheidssituatie verbeterd is, maar dat er nog steeds risico’s zijn. Er zijn veiligheidsrisico’s in het toeristische kustgebied van Tunesië inclusief Tunis en het eiland Djerba. Voor deze gebieden, waartoe ook Monastir en Sousse behoren, geldt nu code geel. Dat betekent dat je er wel op vakantie kunt, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. In de overige gebieden van Tunesië worden niet noodzakelijke (code oranje) of alle reizen ontraden (code rood). Voor het gebied ten zuiden van de lijn Nefta, Douz, Matmata, Medenine en Zarzis geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar dat gebied. Voor het zuidelijkste deel van Tunesië geldt nog steeds code rood/negatief reisadvies. Reis niet naar de grensgebieden met Libië en Algerije, de woestijngebieden bij de stad Tataouine, de stad en de omgeving van Kasserine en het Chaambi-gebergte.

Reisadvies Turkije

Update 19 juli 2018: De noodtoestand in Turkije is opgeheven. Vermijd massabijeenkomsten, demonstraties en samenscholingen. Bij bezoek aan of verblijf in Turkije kan het voorkomen dat, voornamelijk aan Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit, een (tijdelijk) uitreisverbod wordt opgelegd. Dit soms zonder dat meteen een opgaaf van redenen wordt gegeven.

De afgelopen periode is er veel aandacht voor Turkije en het BZ reisadvies voor Turkije. Het advies alle Nederlanders in Turkije is het reisadvies goed tot zich te nemen. In het bijzonder wijst het ministerie op de passage “lokale wetten, regels en gebruiken” in het reisadvies, waarin wordt gewaarschuwd voor vervolging door Turkse autoriteiten voor belediging van het staatshoofd en voor activiteiten gerelateerd aan groepen die beschouwd worden als terroristische organisatie. Dat geldt ook voor dit soort activiteiten buiten Turkije. Ook zijn in het reisadvies de ruimere bevoegdheden van de Turkse autoriteiten opgenomen. Hieronder vallen detentie, uitreisverboden en andere maatregelen.

Voor het grootste deel van Turkije geldt code geel, dus er kunnen overal veiligheidsrisico’s zijn. Voor het hele land geldt dat er een verhoogd risico op aanslagen is. Voor het grensgebied met Syrië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor Diyarbakir geldt een negatief reisadvies. Voor het zuidoosten van Turkije en een deel van het oosten geldt wordt reizen ontraden (code oranje). Er geldt geen negatief reisadvies voor de Turkse Rivièra en dat maakt gratis omboeken van een reis naar dat gebied erg lastig. Maak alleen wanneer noodzakelijk gebruik van de grensovergang bij Habur (ook wel bekend als de grensovergang bij Ibrahim Khalil) naar Irak. Blijf daarbij alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update: 23 april 2018: Voor Saint Kitts en Nevis geldt code groen. Voor de Turks en Caicoseilanden geldt ook code groen op de regio Providenciales in het westen na. Voor die regio geldt code geel. Voor Barbados geldt code groen.

Update 14 februari 2018: Reizen naar het eiland Puerto Rico is weer mogelijk. Daarom is het reisadvies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen (oranje) naar ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ (groen). Voor de hoofdstad San Juan gelden wel veiligheidsrisico’s. Puerto Rico was in 2017 zwaar getroffen door orkaan Maria.

Update 12 februari 2018: Voor de Dominicaanse Republiek en de Bahama’s geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. De criminaliteit op de Bahama’s is hoog, vooral op het eiland New Providence en in delen van Nassau waar weinig toeristen komen.

Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code groen. Ook zij kunnen nog kampen met de naweeën van de orkanen uit 2017.

Reisadvies Uganda

Bijgewerkt: 10 augustus 2018: De Ugandese autoriteiten hebben medische controles ingevoerd voor reizigers uit de Democratische Republiek Congo. Dit komt door de nieuwe uitbraak van Ebola in de DRC. De controles gebeuren op de luchthaven van Entebbe en bij de grensovergangen met de DRC. Houd hier rekening mee als u van de DRC naar Uganda reist. Voor heel Uganda geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Uganda is een relatief veilig land voor toeristen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit en er waren de afgelopen jaren verschillende aanslagen. De Oegandese autoriteiten houden rekening met meer aanslagen.

Reisadvies voor Venezuela

Update 10 augustus 2018: Tijdens een militaire parade op 5 augustus 2018, waarbij President Maduro aanwezig was, zijn er een aantal explosies geweest. Hierbij zijn gewonden gevallen. Houdt rekening met extra veiligheidscontroles. De politieke situatie in het land blijft gespannen. Vermijd demonstraties. Voor Venezuela geldt code oranje. Reis alleen naar Venezuela als het noodzakelijk is. Voor de grens met Colombia is code rood van kracht en geldt een negatief reisadvies. Door de economische crisis en de schaarste aan voedsel, medicijnen en bankbiljetten neemt de onrust in het land toe. Ook de (zware) criminaliteit neemt toe. De autoriteiten van Venezuela hebben de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao heropend. Voorlopig zijn alleen vluchten/reizen van en naar de stad Valencia toegestaan.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Maak geen boottocht bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u dan beschuldigen van spionage. Als u ongehuwd en zwanger bent, kan dat tot langdurige administratieve problemen leiden.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 1 juni 2018: Op dit moment zijn er uitbarstingen van de vulkaan Kilauea op Hawaii. Door de grote lavastromen is het gevaarlijk in bepaalde gebieden. De autoriteiten hebben een aantal parken en wegen afgesloten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Over het besluit van president Trump om reizigers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië voor 120 dagen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen, is wereldwijd het nodige te doen. De gevolgen van deze zogeheten ‘executive order’ zijn vooralsnog onduidelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Nederlanders die een tweede nationaliteit uit een van deze landen hebben het advies voor vertrek naar de VS  de website van het Amerikaanse consulaat-generaal te raadplegen.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Ondanks diverse aanslagen in met name Londen geldt voor het Verenigd Koninkrijk nog steeds code groen. Wel geldt voor het hele land een verhoogde dreiging op aanslagen. Hou daarom rekening met verscherpte controles en volg de aanwijzingen van de autoriteiten.

Reisadvies Vietnam

Voor Vietnam geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Vietnam veiligheidsrisico’s zijn. Wil je zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

Reisadvies Wit-Rusland

Vanaf 12 februari 2017 zijn de regels voor doorreizen naar Rusland en de visumregels veranderd. U kunt vijf dagen in Wit-Rusland/Belarus verblijven als u in- of uitreist via Minsk. Voor doorreizen naar Rusland gelden andere regels. De grens tussen Wit-Rusland en Rusland kan aan Russische kant gesloten zijn, waardoor u teruggestuurd wordt. Voor heel Wit-Rusland geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het zuidoosten van Wit-Rusland zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Reisadvies Zambia

update 11 mei 2018: In Zambia is de noodtoestand niet meer van kracht. In het hele land kunnen nog demonstraties voorkomen die tot geweld leiden.Vermijd demonstraties en manifestaties. Voor heel Zambia geldt code geel. Voor de grenzen in het westen en de grens met Mozambique geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Zimbabwe

Update 3 augustus 2018 : Eind juli zijn in Zimbabwe verkiezingen gehouden. De politieke situatie in de hoofdstad Harare en in andere delen van het land blijft onzeker. Er gelden veiligheidsrisico’s en er vinden nog steeds demonstraties plaats. Daarbij wordt geweld gebruikt. Ga niet naar het centrum van Harare. Code geel blijft voor heel Zimbabwe van kracht.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 20 oktober 2017: Voor Zuid-Afrika geldt geen negatief reisadvies, er zijn alleen wel in het hele land veiligheidsrisico’s (code geel). Waarschuwing voor mogelijke aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen, bijvoorbeeld in shopping malls in Johannesburg en Cape Town. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Reisadvies Zuid-Korea

Update: 23 maart 2018: De spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zijn eind 2017 verder opgelopen als gevolg van nucleaire testen, raketlanceringen en militaire oefeningen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea. Voor Zuid-Korea geldt code groen, dat wil zeggen dat er geen veiligheidsrisico’s zijn.

Zikavirus

Het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij
3.1 (62.22%) 9 votes

Sharing is caring!

Comments are closed.