Shadow

Reisadvies per land: Alle reisadviezen voor landen buiten Europa op een rij

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft per land 4 reisadviezen. Bij code groen zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die in Nederland. Bij code geel moet u oppassen. Naar landen met code oranje of rood luidt het reisadvies om daar niet op vakantie te gaan. Lees hieronder de reisadviezen voor landen buiten Europa.

Update 15 april 2024

Voor veel reisadviezen buiten Europa geldt weer bijna het oude normaal. Dit artikel bevat reisadviezen voor landen buiten Europa. Hier lees je de reisadviezen voor Europese landen. En lees hier de reisadviezen voor landen in Midden- en Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied. Al deze reisadviezen hebben betrekking op vakanties en toeristische reizen. Voor zakenreizigers en diplomaten kunnen andere reisadviezen in inreisregels gelden. Die staan vermeld op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

We doen ons uiterste best om de reisadviezen in dit artikel actueel te houden, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten en veranderde regels. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid om u te informeren over de meest actuele regels van uw bestemming. Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld ook de websites van ambassades, luchtvaartmaatschappijen of uw reisorganisatie.

Reisadviezen: welk reisadvies geldt voor wel land.

Inhoudsopgave
 1. Coronatests en andere vaccinaties
 2. Vier reisadviezen
 3. Reisadvies Afghanistan
 4. Reisadvies Algerije
 5. Reisadvies Angola
 6. Reisadvies Armenië
 7. Reisadvies Australië
 8. Reisadvies Azerbeidzjan
 9. Reisadvies Bahrein
 10. Reisadvies Bangladesh
 11. Reisadvies Benin
 12. Reisadvies Bolivia
 13. Reisadvies Botswana
 14. Reisadvies Brunei Darussalam
 15. Reisadvies Burkina Faso
 16. Reisadvies Burundi
 17. Reisadvies China
 18. Hongkong en Macau
 19. Reisadvies Democratische Republiek Congo
 20. Reisadvies Egypte
 21. Reisadvies Eritrea
 22. Reisadvies Ethiopië
 23. Reisadvies Equatoriaal Guinea
 24. Reisadvies Fiji
 25. Reisadvies Filipijnen
 26. Reisadvies Frans-Polynesië
 27. Reisadvies Gambia
 28. Reisadvies Gabon
 29. Reisadvies Georgië
 30. Reisadvies Ghana
 31. Reisadvies Guinee
 32. Reisadvies Guinee-Bissau
 33. Reisadvies Guyana
 34. Reisadvies India
 35. Reisadvies Indonesië
 36. Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio
 37. Reisavies Iran
 38. Reisadvies Israël
 39. Reisadvies Ivoorkust
 40. Reisadvies Japan
 41. Reisadvies Jemen
 42. Reisadvies Jordanië
 43. Reisadvies Kaapverdië
 44. Reisadvies Kameroen
 45. Reisadvies Kazachstan
 46. Reisadvies Kenia
 47. Reisadvies Kirgizië
 48. Reisadvies Koeweit
 49. Reisadvies Laos
 50. Reisadvies Lesoto
 51. Reisadvies Libanon
 52. Reisadvies Madagaskar
 53. Reisadvies Malawi
 54. Reisadvies Maldiven
 55. Reisadvies Maleisië
 56. Reisadvies Mali
 57. Reisadvies Marokko
 58. Reisadvies Marshalleilanden
 59. Reisadvies Mauritanië
 60. Reisadvies Mauritius
 61. Reisadvies Mexico
 62. Reisadvies Mongolië
 63. Reisadvies Mozambique
 64. Reisadvies Myanmar
 65. Reisadvies Namibië
 66. Reisadvies Nepal
 67. Reisadvies Nieuw-Caledonië
 68. Reisadvies Nieuw-Zeeland
 69. Reisadvies Niger
 70. Reisadvies Nigeria
 71. Reisadvies Noord-Korea
 72. Reisadvies Oezbekistan
 73. Reisadvies Oman
 74. Reisadvies Oost-Timor
 75. Reisadvies Pakistan
 76. Reisadvies Palestijnse gebieden
 77. Reisadvies Panama
 78. Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea
 79. Reisadvies Qatar
 80. Reisadvies Rwanda
 81. Reisadvies Samoa
 82. Reisadvies Saoedi Arabië
 83. Reisadvies Senegal
 84. Reisadvies Seychellen
 85. Reisadvies Sierra Leone
 86. Reisadvies Singapore
 87. Reisadvies Sint Maarten
 88. Reisadvies Somalië
 89. Reisadvies Soedan
 90. Reisadvies Sri Lanka
 91. Reisadvies Suriname
 92. Reisadvies Syrië
 93. Reisadvies Tadzjikistan
 94. Reisadvies Taiwan
 95. Reisadvies Tanzania
 96. Reisadvies Thailand
 97. Reisadvies Togo
 98. Reisadvies Tonga
 99. Reisadvies Tsjaad
 100. Reisadvies Tunesië
 101. Reisadvies Turkmenistan
 102. Reisadvies Uganda
 103. Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten
 104. Reisadvies Verenigde Staten
 105. Reisadvies Vietnam
 106. Reisadvies Zambia
 107. Reisadvies Zimbabwe
 108. Reisadvies Zuid-Afrika
 109. Reisadvies Zuid-Korea
 110. Reisadvies Zuid-Soedan

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. De meeste landen hebben de coronamaatregelen laten vallen, maar je hebt voor aardig wat landen ook vaccinaties nodig, tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A enzovoorts. 

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakantie is geen noodzakelijke reis.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Reisadvies Afghanistan

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Afghanistan is rood. Reis niet naar Afghanistan.

Reisadvies Algerije

Laatst gewijzigd 4 april 2022: Het reisadvies voor Algerije is geel, oranje en rood. Alleen voor het midden van Algerije geldt code geel. Voor de rest van het land geldt code rood of code oranje. Ook voor een brede grensstrook met de buurlanden geldt code rood of code oranje.

Reisadvies Angola

Update 12 oktober 2023: voor Angola geldt code geel. Alleen voor Cabinda geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden. .t is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval

Reisadvies Armenië

Update 21 juni 2023: Het reisadvies voor het noordwesten van Armenië is groen. Voor het grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan en de regio Karabach geldt een negatief reisadvies/code rood. Voor de provincies Syunik en provincie Vayots Dzor, voor het oostelijke deel van de provincie Gegharkunik en de stad Yeraskh en omgeving in de provincie Ararat geldt code geel.
Er gelden geen inreisvoorwaarden voor Armenië. Bekijk actuele corona-informatie op de site van de Armeense overheid.

Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Australië

Update 12 oktober 2023: Het reisadvies voor Australië is groen en er zijn geen inreisbeperkingen meer. Voor vertrek naar Australië moet een Digital Passenger Declaration (informatie in het Engels) worden ingevuld.

Reisadvies Azerbeidzjan

Update 12 oktober 2023: De kleurcode van het reisadvies voor Azerbeidzjan is geel met een deel rood. Rood geldt voor: Het grensgebied met Rusland; Karabach en de nabijgelegen districten (Zengilan, Jabrayil, Qubadli, Lachin, Kelbajar, Fizuli, Khojavand, Agdam en Tartar); De grens met Armenië.

Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis daar niet naar toe. Op 19 en 20 september 2023 heeft Azerbeidzjan militaire acties uitgevoerd in de regio Karabach. Daardoor zijn de spanningen en de risico’s in de rode gebieden verder toegenomen. Inmiddels is er een wapenstilstand afgesproken, maar de situatie blijft onvoorspelbaar.

Reisadvies Bahrein

Update: 28 februari 2022: Het reisadvies voor Bahrein is geel. Er zijn geen beperkingen meer voor het reizen naar Bahrein. Wel moet u nog steeds de app “BeAware Bahrain” downloaden en uw gegevens daarin registreren. Neem voor u gaat reizen contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

En lees de website van het ministerie van Gezondheid van Bahrein (informatie in het Engels) en de website van Bahrain International Airport (informatie in het Engels) voor de meest recente inreisbeperkingen en lokale quarantainemaatregelen. Informatie over het aanvragen van een E-visum of het verkrijgen van een visum bij aankomst vindt u op de website van de overheid van Bahrein (informatie in het Engels).

Reisadvies Bangladesh

Update 20 februari 2023: Het reisadvies voor Bangladesh is voor het grootste deel geel. Alleen voor de regio Chittagong Hill Tracts, het grensgebied met Myanmar en het grensgebied met India geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen). Wees waakzaam tijdens demonstraties.

In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren. Bangladesh hanteert geen corona inreisregels meer. Voor meer informatie over de quarantaineregels zie de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in Engels).

Reisadvies Benin

Update 9 januari 2023: Het reisadvies voor Benin is voor het grootste deel geel, met code oranje en rood voor het noorden van Benin. Het gebied in en rondom de nationale parken Pendjari en W en de grensgebieden met Burkina Faso, Niger en het noorden van Togo zijn onveiliger geworden. De kleur van het noordoosten van park Pendjari verandert van geel naar rood. De beide parken zijn niet toegankelijk, reis er niet naartoe. In en rondom de parken hebben extremistische groepen die banden hebben met Al Qaeda en Islamistische Staat gewelddadige aanvallen uitgevoerd, onder meer in Matéri, Dassari, Tanguiéta, Banikoara, Karimama, Monsey en Malanville.

Voor de volgende gebieden geldt nu code oranje:
-Tanguiéta en het gebied ten zuidwesten van het nationaal Park Pendjari, dat grenst aan Togo (ten westen van de lijn Tanguiéta tot aan Boukoumbé).
-De gebieden en wegen rondom Banikoara, Kandi, tot aan Malanville en Segbana
-De grensbieden met Nigeria noordelijk van Nikki tot aan Pèrèrè. Er is hier een verhoogde kans op ontvoeringen en (terroristische) aanslagen.

Voor de rest van Benin geldt code geel. Bekijk actuele in- en uitreismaatregelen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Bolivia

In verschillende steden in Bolivia is er sprake van protesten en wegblokkades. De stad Santa Cruz is vrijwel geheel afgesloten. Ook in Cochambamba, Potosi, Tarija en La Paz zijn er protestacties. Vermijd steden met protesten. De kleurcode van het reisadvies voor Bolivia is geel en gedeeltelijk rood

Reisadvies Botswana

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Botswana is geel. Bij inreizen in Botswana is een negatieve PCR-test verplicht. De test moet binnen 72 uur voor inreizen zijn afgenomen. Ook is er bij aankomst een verplichte screening op COVID-19. Als u symptomen van COVID-19 vertoont moet u in quarantaine. Verder moet u 14 dagen in contact blijven met de lokale autoriteiten voor zelf-monitoring. 

Bij uitreizen uit Botswana is ook negatieve PCR-test verplicht. Testen kan bij verschillende laboratoria (overheid of privé); privé laboratoria garanderen testresultaten binnen 24-48 uur.

Reisadvies Brunei Darussalam

Update 26 oktober 2023: Er gelden in Brunei Darussalam geen corona-inreisvoorwaarden meer zoals het laten zien van een corona-vaccinatiebewijs of een PCR-test. Reizigers zijn wel verplicht zich voor aankomst in Brunei Darussalam geregistreerd te hebben via de E-Arrival Card en bij aankomst de registratiecode daarvan te laten zien. De kleurcode van het reisadvies voor Brunei Darussalam is groen.

Reisadvies Burkina Faso

Laatst bijgewerkt: 27 maart 2024: Het reisadvies voor Burkina Faso is rood. Alleen voor de hoofdstad Ouagadougou en de stad Bobo-Dioulasso geldt sinds maart 2024 een oranje reisadvies. Burkina Faso is momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Burundi

Laatst gewijzigd: 26 oktober 2023: De kleurcode van het reisadvies voor Burundi is geel en een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet:

 • Naar het grensgebied met de Democratische Republiek Congo (DRC) ten westen van de RN5.
 • Naar en door het Kibira National Park en het westelijke grensgebied met Rwanda ten noorden van de RN10 (tussen de DRC en het Kibirawoud).
 • Op de RN5 (de meest directe weg tussen Bujumbura en Bukavu) en op de RN9 (tussen Bubanza en Bukinanyana, langs het Kibirawoud) tussen 18.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ’s morgens.

Reisadvies Cambodja

Update: 26 oktober 2023: Het reisadvies voor Cambodja is geel. De overheid van Cambodja heeft de inreismaatregelen versoepeld.Lees de informatie over de nieuwe inreismaatregelen van de overheid van Cambodja (informatie in Engels).

Reisadvies Canada

Update 28 september 2022: Het reisadvies voor Canada is groen. Per 30 september 2022 zijn alle inreisregels voor Canada geschrapt. Er zijn geen vaccinaties, tests, quarantaines en dergelijke meer nodig om naar Canada te reizen.

Reisadvies China

Update 29 november 2023: Nederlandse reizigers kunnen van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 zonder visum China inreizen bij een verblijf van maximaal 15 dagen. De visumvrijstelling geldt voor toeristische reizen, zakelijke reizen, familie- of vriendenbezoek en voor doorreis (transit). De kleurcode van het reisadvies voor China is geel.

Update 2 oktober 2023: Het reisadvies voor China is geel. Het is niet langer nodig om bij vertrek naar China een bewijs van een corona-zelftest te laten zien. Een ingevulde gezondheidsverklaring is bij aankomst en vertrek nog wel verplicht. Voor China heeft u een visum nodig. U vraagt een visum aan bij het Chinese Visa Application Service Center. Lees meer informatie op de website van de Chinese ambassade in Den Haag

Hongkong en Macau

Update 25 april 2023: Het reisadvies voor Hong Kong is groen. Alle inreisregels rondom corona zijn afgeschaft.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

Het reisadvies voor Macau is groen. Ook in Macau zijn alle inreisvoorwaarden rondom covid afgeschaft.

Reisadvies Democratische Republiek Congo

Update 13 februari 2024: Het reisadvies voor de Democratische Republiek Congo is rood en oranje. Ga er daarom dus niet op vakantie.

Reisadvies Egypte

Update 19 oktober 2023: Het reisadvies voor Egypte is geel, oranje en rood. Code rood geldt voor de  Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil bij Soedan. Code oranje geldt voor de woestijn ten westen van de Nijl en het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Voor de rest van Egypte geldt code geel. Er zijn geen corona-inreisvoorwaarden voor Egypte. De ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden hebben geleid tot verhoogde spanningen. In het hele land kunnen gewelddadige demonstraties plaatsvinden, vooral op plekken waar veel mensen zijn zoals moskeeën en grote pleinen. Ook kunnen demonstraties gehouden worden dichtbij ambassades en consulaten.

Onder andere TUI, Corendon, D-Reizen en Sunweb organiseren vakanties naar Egypte. Rondreizen in Egypte boek je onder meer bij Riksjatravel, Shoestring en ANWB Vakantie. Bij Trivago kun je losse hotels in Egypte boeken.

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 28 augustus 2023: De kleurcode voor Ethiopië is voor het grootste deel opgeschaald naar oranje en rood. Alleen voor de regio Afar is het reisadvies nog geel, behalve het grensgebied met de Tigray-regio (oranje), en met buurland Eritrea (rood).

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Laatst gewijzigd: 15 juni 2023: Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is geel. De uitbraak van het Marburg-virus in het voorjaar van 2023 is officieel voorbij. Lees informatie over de coronavirussituatie in Equatoriaal-Guinea.

Reisadvies Fiji

Update 28 augustus 2023: Het reisadvies voor Fiji is groen.

Reisadvies Filipijnen

Update 26 oktober 2023: jeugdvertegenwoordigers. In de aanloop naar en tijdens deze verkiezingen kunnen in sommige delen van de Filipijnen spanningen ontstaan die tot geweld kunnen leiden. Houd hier rekening mee en wees waakzaam. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Volg het lokale nieuws en de instructies van de autoriteiten. De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is geel en een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Dit zijn de gebieden rond de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië.

Op de Filipijnen gelden geen corona-inreisregels meer. Alle reizigers zijn nog wel verplicht zich uiterlijk 72 uur voor vertrek naar en van de Filipijnen te registreren op het E-Travel Portaal Electronic Travel Declaration System. Sinds 1 april 2022 vervalt de eis om een Entry Exemption Document te hebben als u uw 30 dagen visum wilt verlengen in de Filipijnen. Vraag op tijd een verlenging van uw visum aan als u langer in de Filipijnen wilt blijven, Neem hiervoor contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) om te vragen of het mogelijk is het visum te verlengen. Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.

Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt, ook als u al een geldig visum heeft. De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen vaak.

Bekijk alle inreisbeperkingen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Filipijnse Department of Tourism. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Frans-Polynesië

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2023: Het reisadvies voor Frans-Polynesië is groen. In Frans-Polynesië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. De eilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Frans-Polynesië hanteert nog steeds inreisvoorwaarden.

Reisadvies Gambia

Update 28 augustus 2023: Voor heel Gambia geldt code geel. Gambia laat reizigers weer toe ook voor toeristische reizen. Er gelden geen corona inreisvoorwaarden meer. U moet bij aankomst en bij vertrek luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag betalen van (EUR 20 of USD 20 of GMD 1000). Bekijk meer informatie op de website van de Ambassade van Gambia in Brussel.

Boek Gambia vakanties bij Corendon, TUI, D-Reizen en Stip Reizen.

Reisadvies Gabon

Update 5 september 2023: Vanwege de staatsgreep in Gabon van 29 augustus 2023 geldt voor Gabon een oranje reisadvies. De grenzen en het luchtruim zijn weer open, maar het is momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Georgië

Update 7 maart 2022: Het reisadvies voor Georgie is geel en rood. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van Georgië geldt een geel reisadvies. Lees meer informatie op de website van de Georgische overheid.

Reisadvies Ghana

Update 31 augustus 2022: Voor het grootste deel van Ghana geldt code geel. Alleen voor het noordwestelijke en noordelijke grensgebied met Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt naar code oranje. De Ghanese overheid heeft een verhoogde terroristische dreiging afgekondigd voor de noordelijke grensgebieden. Er is regelmatig strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen waarbij geweld kan ontstaan. Het risico op ontvoeringen is toegenomen in het noordwestelijke en noordelijke grensgebied met Burkina Faso. In juli 2022 zijn gevallen van het Marburg-virus geconstateerd in de Ashanti regio. Lees meer hierover op de website van de Ghana Health Service.

Reisadvies Guinee

Update 23 februari 2023: Er is een staatsgreep geweest in Guinee. Omdat de politieke en sociale spanningen in Guinee afgelopen periode zijn afgenomen, gaat het reisadvies voor Guinee voor een groot deel van oranje naar geel. Voor het grensgebied met Mali en Ivoorkust blijft een oranje reisadvies gelden. U kunt naar Guinee Reizen als u volledig gevaccineerd bent. Bent u niet of niet volledig gevaccineerd? Dan moet u een bewijs van een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. De testplicht geldt niet voor reizigers jonger dan 6 jaar. 

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 18 april 2022: Sinds de laatste presidentsverkiezingen is de veiligheidssituatie in Guinee-Bissau verbeterd. De kleurcode van het reisadvies verandert voor een groot deel van het land van oranje naar geel. Voor het grensgebied met Senegal blijft de kleurcode van het reisadvies op oranje staan. Soms zijn er demonstraties in het land, vooral in de hoofdstad Bissau. Wees voorzichtig en vermijd demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de lokale veiligheidssituatie. De kleurcode van het reisadvies van Guinee-Bissau is geel en oranje.

Reisadvies Guyana

Update 8 december 2023: Er zijn veiligheidsrisico’s ontstaan in het grensgebied tussen Guyana en Venezuela. Venezuela claimt de Essequibo-regio in het westen van het Guyana en heeft troepen naar de grens gestuurd. De situatie in de grensstrook kan plotseling verslechteren. Reis alleen naar het grensgebied met Venezuela als dit noodzakelijk is. Volg het lokale nieuws. Volg aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. De kleurcode van het reisadvies voor Guyana is gedeeltelijk geel en gedeeltelijk oranje.

Reisadvies India

Update 1 november 2023: Het reisadvies voor India is deels oranje, deels rood.

Hoewel reizigers geen coronavaccinatiebewijs, corona-herstelbewijs of een negatieve PCR-testbewijs meer hoeven te laten zien, is het raadzaam toch uw bewijzen van inenting tegen corona op papier mee te nemen naar India. De overheid van India verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Ook kan het zijn dat de vliegmaatschappij of reisorganisatie hierom vraagt. Let op: reizigers die van China (vasteland en Hong Kong), Republiek Korea, Thailand, Singapore of Japan naar India reizen moeten een negatief PCR-testbewijs laten zien.

Lees de actuele informatie op de website van het ministerie van gezondheid van India (informatie in het Engels) of de website van het ministerie van de burgerluchtvaart van India (informatie in het Engels).

Actuele informatie over de coronamaatregelen in India kunt u vinden op de website van The Ministry of Health and Family Welfare in India (informatie in het Engels).

Voor de volgende gebieden in India geldt code rood:

 • Voor de steden Jammu en Srinagar geldt sinds 1 november 2023 een negatief reisadvies code rood. In het uniegebied Jammu en Kasjmir heerst aanhoudend ernstig geweld tegen de Indiase regering. Hierbij vallen doden en gewonden.
 • De Siachen-gletsjer. Dit ligt in het rode gebied van uniegebied Ladakh.
 • De deelstaat Manipur gaat van oranje naar rood vanwege aanhoudende etnische gevechten.
 • Het deel van Kasjmir dat onder Pakistaans bestuur staat,
 • De regio Aksai Chin, die onder Chinees bestuur staat, met daarin de bestandslijn tussen India en China
 • -Het grensgebied met Pakistan.

Voor de volgende gebieden geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen, geen vakantie):

-De grensgebieden met Myanmar, Bangladesh en China.
-De deelstaat Chhattisgarh.
-Delen van de volgende deelstaten buiten de steden zoals :
-Het noorden en noordoosten van de deelstaat Bihar.
-Het westelijke deel van de deelstaat Odisha.
-Het uiterste westen van de deelstaat West-Bengal (grensgebieden met Jharkhand).
-Het uiterste noorden van de deelstaat Andhra Pradesh.
-Het uiterste oosten van de deelstaat Maharashtra.

Het reisadvies voor de provincie Sikkim gaat van oranje naar geel. Na uitspraken van het Hooggerechtshof van India zijn er nu minder protesten in deze provincie. Buitenlandse reizigers hebben een Restricted Area Permit (RAP) nodig om Sikkim te bezoeken. 

Reisadvies Indonesië

Update 17 januari 2024: Op 14 februari 2024 zijn er verkiezingen in Indonesië. Houd in de periode rond de verkiezingen rekening met politieke bijeenkomsten en demonstraties die tot geweld kunnen leiden. Koop in Indonesië geen lokaal (illegaal) gemaakte alcoholische dranken die op straat worden aangeboden. Criminelen kopiëren bekende drankmerken door het toevoegen van een grote hoeveelheid methanol. In Indonesië heten deze alcoholische dranken Arak/Arrack of Oplosan. In Indonesië zijn al meerdere personen overleden of ernstig ziek geworden na het drinken van deze dranken. Vanaf 14 februari 2024 moeten internationale reizigers die naar Bali reizen toeristenbelasting betalen. De kleurcode van het reisadvies voor Indonesië is geel met een klein deel oranje en rood.

Update 21 juni 2023: Het reisadvies voor Indonesië is voor het grootste deel geel met een paar gebieden oranje en rood. De kleurcode voor het gebied rond de vulkanen Merapi, Anak Krakatau, Semeru en Karangetang is code rood

Het reisadvies voor de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea is code oranje. Voor de rest van Indonesië geldt een geel reisadvies.

Sinds 9 juni 2023 zijn alle corona-inreisvoorwaarden in Indonesië opgeheven. Kijk voor meer informatie op de site van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels). Lees de actuele informatie hierover op de de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels).

Rondreizen, vliegtickets en vakanties naar Bali kun je boeken bij onder meer Asia direct, TUI, De Jong Intra, D-Reizen, 333Travel (veel keuze), Corendon, Riksja Travel, Sawadee, Van Verre, Shoestring, Stip Reizen en Singapore Airlines.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 20 oktober 2023: Voor Irak geldt code rood. Dat betekent dat toeristische reizen ontraden worden. Voor de Koerdische gebieden geldt code oranje. Ook dat is dus geen vakantiebestemming.

Reisavies Iran

Update 5 oktober 2022: Het reisadvies voor Iran is rood. Ga nu niet op vakantie naar Iran.

Reisadvies Israël

Laatst gewijzigd: 15 april 2024. Het reisadvies voor Israël is rood. Vanwege de luchtaanvallen van Iran geldt sinds 14 april 2024 voor Israël een negatief reisadvies. Lees meer over reizen naar Israël in 14 tips.

Israël laat gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers toe. U heeft geen inreisformulier meer in te vullen om Israël in te reizen. Bekijk de actuele coronaregels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme

Reisadvies Ivoorkust

Update 31 augustus 2023: Voor het noorden van Ivoorkust geldt een negatief reisadvies / code rood. Het gaat om het grensgebied met Mali, Liberia en Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Dit geldt ook voor het Nationaal Park Comoé en de stad Bouna en omgeving. Voor West-Ivoorkust geldt code oranje voor een gebied binnen 20 kilometer van de grens met Liberia en de steden Tabou, Taï en Grabo. Ga niet naar die gebieden op vakantie. Voor de rest van Ivoorkust geldt code geel. Informatie over corona inreisbeperkingen is te vinden op de website van het Ivoriaanse ministerie van Gezondheid.

Reisadvies Japan

Update 20 oktober 2023: Het reisadvies voor Japan is groen, met alleen een negatief reisadvies voor het gebied rond de kerncentrale in Fukushima. Voor Japan gelden geen corona inreisvoorwaarden.

Bekijk Japan-reizen bij Sawadee, TUI, SNP Natuurreizen, Riksja Travel, Asia Direct, Shoestring, 333Travel en ANWB Vakantie.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 15 april 2024: Het reisadvies voor Jordanië is geel. Voor een brede grensstrook met Syrië en Irak geldt een oranje reisadvies. Door de onveilige situatie in Israël kunnen de grensovergang van Jordanië naar de Westelijke Jordaanoever bij King Hussein/Allenby Bridge en naar Israël bij Aqaba/Eilat in het zuiden en de Jordan River Crossing in het noorden van Jordanië van tijd tot tijd worden gesloten. Ook kunnen op korte termijn (grootschalige) demonstraties in Amman en andere steden plaatsvinden. Vermijd deze demonstraties. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Jordanië hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Vanwege de opgelopen spanning tussen Iran en Israël kan de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten snel veranderen. Het luchtruim van Jordanië kan dan tijdelijk worden afgesloten.

Jordanië vakanties boeken kan bij TUI, Shoestring, 333travel, ANWB en Riksja Travel.

Reisadvies Kaapverdië

Update: 9 oktober 2023: De kleurcode van Kaapverdië is geel. Er gelden geen corona inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Kameroen

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies van Kameroen is voor een deel geel met een deel oranje en rood. Voor onderstaande gebieden geldt code rood:

Reis niet naar de noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider) of naar de grensstroken met Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Reis ook niet naar de regio Nord-Ouest, het Korup National Park en het westelijke deel van de regio Sud-Ouest, inclusief de steden Kumba en Mamfe. Reis ook niet naar het schiereiland Bakassi. 

Voor de volgende regio’s in Kameroen geldt code oranje: de provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (hoofdstad Ngaoundéré) en het oostelijk deel van de regio Sud-Ouest.

Reisadvies Kazachstan

Update 20 oktober 2023: Het reisadvies voor Kazachstan is geel. Er zijn geen inreisregels meer voor Kazachstan.

Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels). Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Reisadvies Kenia

Update 28 maart 2023: Het reisadvies voor Kenia is voor het grootste deel geel, maar er zijn ook gebieden waarvoor code oranje en code rood geldt. In heel Kenia kunnen (gewelddadige) demonstraties voorkomen. Voor Kenia gelden geen corona-inreismaatregelen meer.

Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

Voor de volgende gebieden in Kenia geldt code oranje (niet reizen voor vakantie):

 • Marsabit,
 • Moyale,
 • het Tana-deltagebied met de kuststrook ten noorden van Malindi.
 • Nairobi: de wijken Eastleigh en Pangani en de sloppenwijken bij Nairobi Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley.
 • Mombasa: de wijken Changamwe, Majengo, Kisauni, de sloppenwijken van Mombasa en het ten zuiden van Mombasa gelegen eiland Likoni.

Kijk voor meer informatie op de website van de Keniaanse ambassade in Nederland en die van de Keniaanse luchtvaart autoriteiten.

Boek je Kenia vakantie bij TUI, Van Verre, Sawadee, Riksja Travel en 333Travel.

Reisadvies Kirgizië

Update 20 oktober 2023: Voor Kirgizië geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Tadzjikistan geldt code oranje vanwege gewapende confrontaties plaatsgevonden tussen Kirgizische en Tadzjiekse veiligheidstroepen. Kirgizië hanteert geen inreisregels meer. Andere informatie is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Russisch, maar daarbij een deel in het Engels).  

Reisadvies Koeweit

Update 9 oktober 2023: De kleurcode voor Koeweit is geel. Koeweit hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Laos

Update 9 oktober 2022: Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Voor de provincie Xaysomboune en het grensgebied met Myanmar geldt code oranje. Er gelden geen corona inreisvoorwaarden meer. U heeft een visum nodig om Laos in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen via E-Visa (informatie in het Engels) of bij aankomst in Laos (Visa on Arrival).

Reisadvies Lesoto

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Lesotho is geel. Voor Lesotho gelden geen corona inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Libanon

Update 13 oktober 2023: Het reisadvies voor Libanon is op 20 oktober opgeschaald naar code rood voor het heel Libanon. Ga er niet naartoe op vakantie. Er zijn geen inreisbeperkingen i.v.m. corona.

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 19 mei 2023: Voor Madagaskar geldt code geel als reisadvies. Er zijn geen inreisbeperkingen meer. Lees meer over vakanties op Madagaskar op de site van het verkeersbureau. In het hele land zijn gewelddadige berovingen. In de volgende regio’s op Madagaskar kan het gevaarlijk zijn.

 • Het binnenland, vooral in het centraal-westelijke deel, onder andere wanneer u naar het  Nationale Park Tsingy de Bemaraha reist.
 • Het zuidoosten, in de regio Anosy en de stad Betroka.  
 • De kustwateren rond Madagaskar, waar piraten actief zijn. Deze piraten vormen een dreiging voor de koopvaardij, maar ook voor particuliere zeiljachten.

Reisadvies Malawi

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Malawi is geel. Tropische storm Freddy heeft in Malawi in maart 2023 hevige overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt waarbij honderden doden en gewonden zijn gevallen. Vooral het zuiden van het land is zwaar getroffen. Huizen en wegen zijn weggevaagd of ernstig beschadigd. Veel gebieden in het land zijn niet bereikbaar zoals Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Mulanje, Mwanza, Neno, Nsanje, Phalombe, Thyolo en Zomba. De overheid van Malawi heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het land heeft sinds 2022 ook te maken met een cholera-uitbraak. Volgens de WHO is dit voor Malawi de ernstigste cholera-uitbraak in de geschiedenis. Het ministerie van gezondheid in Malawi geeft op haar Facebook-pagina actuele informatie over de cholera-uitbreaak.

Malawi hanteert geen nreisregels rondom het coronavirus meer. Bekijk eventuele andere actuele inreisregels op de site van het verkeersbureau van Malawi.

Reisadvies Maldiven

Update 19 februari 2024: De overheid van Malawi heeft met onmiddellijke ingang een versoepeling van haar visumregels doorgevoerd. Ingezetenen van 15 Europese landen, waaronder Nederland en België, kunnen nu zonder inreisvisum naar het steeds populairder wordende safariland reizen.

Actuele informatie over de inreismaatregelen vindt u op de website van de overheid van de Maldiven en Tourist Visa | Maldives Immigration (informatie in het Engels).

Reisadvies Maleisië

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Maleisië is geel voor het hele Maleisische schiereiland en het grootste deel van Sabah en Sarawak. De eilanden voor de oostkust van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna (Sabah) hebben de kleurcode oranje. Voor Maleisië gelden geen corona inreisvoorwaarden meer.

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  

Vanaf 1 januari 2024 voert Maleisië een verplichte registratie in voor toeristen en iedereen die voor het eerst naar Maleisië reist. Reizigers die Maleisië binnenkomen, moeten zich binnen drie dagen voor aankomst online registreren voor de Malaysia Digital Arrival Card (MDAC).

U kunt dit doen op de website van de Maleisische immigratie:
onder het kopje ‘registration’.

De volgende groepen zijn uitgezonderd van registratie:
– Reizigers die in Singapore overstappen en niet langs de douane komen
– Diplomaten
– Mensen met een ‘Permanent Resident’ status en ‘Long Term-Pass’

Boek vakanties naar Maleisië bij TUI, De Jong Intra, Van Verre, Riksja Travel, Sawadee, Shoestring en Asia Direct.

Reisadvies Mali

Update 9 oktober 2023: De veiligheidssituatie in Mali is verslechterd. Voor heel Mali geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Marokko

Update 11 september 2023: Voor het grootste deel van Marokko geldt code geel. Voor het grensgebied van Mauretanië geldt code rood. Voor het grensgebied met Algerije geldt code oranje. De aardbeving van 8 september rond Marrakesh heeft niet geleid tot aanpassing van het reisadvies, ook niet voor die regio. De kans op naschokken blijft aanwezig. Lhbtiq+ is strafbaar in Marokko.

Vakanties naar Marokko kun je boeken bij TUI (groot aanbod), D-Reizen, De Jong Intra, Riksja Travel, Shoestring en Andolives,

Reisadvies Marshalleilanden

Update 9 oktober 2023: Voor de Marshalleilanden geldt code geel. Het inreisverbod voor de Marschalleilanden is opgeheven. Er gelden nog wel corona-inreisvoorwaarden. Reizigers (vanaf 6 maanden) moeten volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 en moeten bewijzen van coronavaccinatie, inclusief van de booster-doses, laten zien bij vertrek uit Nederland en bij aankomst op de Marshalleilanden. Bij aankomst moet u een antigeentest doen. Bij een positieve testuitslag gaat u in quarantaine.

Reisadvies Mauritanië

Update 9 oktober 2023: Voor Maurtanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor een klein deel van Mauritanië geldt code geel. Voor het onderstaande gebieden geldt code rood: het gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé en het noordoosten van Mauritanië richting de grens met Algerije. Reis ook niet naar de grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara. 

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje. Alleen voor het gebied ten westen van de lijn Rosso – Akjoujt geldt code geel.

Reisadvies Mauritius

Update 9 oktober 2023: Voor Mauritius geldt code geel. hanteert geen inreisvoorwaarden omtrent corona meer. Wel moeten alle reizigers voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen. Kijk voor actuele informatie over inreismaatregelen op de website van de overheid van Mauritius en Mauritiusnow.com.

Reisadvies Mexico

Update 9 oktober 2023: In verschillende Mexicaanse regio’s is het de laatste jaren onveiliger geworden door onderling geweld van criminele (drugs)bendes. De kleurcode van het reisadvies voor de deelstaten Colima en Zacatecas verandert daarom van geel naar oranje. Reis er alleen heen als het noodzakelijk is. De kleurcode van het reisadvies voor Mexico is gedeeltelijk geel, gedeeltelijk oranje en op twee locaties rood. Voor een gebied van 5 kilometer rondom de vulkanen Popocatépetl en Colima geldt code rood. Voor de deelstaat Tamaulipas, het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten, de grenssteden Tijuana, Mexicalli en Nogales Ciudad Juárez, Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros) geldt code oranje. Ook voor het grootste deel van de deelstaat Guerrero geldt het oranje reisadvies. Ook de deelstaten Colima en Zacatecas zijn grotendeels oranje.

Reisadvies Mongolië

Update 20 januari 2023: Het reisadvies voor Mongolië is geel. Lees de informatie over inreizen en coronamaatregelen in Mongolië op de website van de overheid van Mongolië (informatie in het Engels). Nederlandse toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Mongolië in Brussel, België.

Reisadvies Mozambique

Update 25 april 2023: Vanaf 30 april 2023 hebben Nederlanders die voor toerisme of zaken naar Mozambique reizen geen visum meer nodig. Wel moet de reiziger zich minimaal 2 dagen voor aankomst registreren via de website van de Mozambikaanse overheid. Wel moet de reiziger zich minstens 2 dagen voor aankomst registreren op de website, www.evisa.gov.mz . Registratie kost MZN 650,00 (ongeveer 10 euro). Bij binnenkomst moet een geldig paspoort worden overlegd, een retourticket en een hotelreservering of een bewijs van onderdak / uitnodigingsbrief.
De registratie geeft recht op 30 dagen verblijf in Mozambique, met mogelijkheid van meerdere binnenkomsten binnen die dertig dagen. Het verblijf kan met 30 dagen verlengd worden, ook weer via de website. Alle inreisvoorwaarden vanwege corona zijn opgeheven. Het is nog niet helemaal duidelijk per wanneer dit geldt, mogelijk per direct, maar uiterlijk per 1 mei 2023.

Het reisadvies voor Mozambique is geel, oranje en voor een deel rood. Voor het grootste deel van Mozambique geldt een geel reisadvies. Voor het noordoosten van de provincie Cabo Delgado geldt code rood / negatief reisadvies. Het gebied in het noordoosten van Mozambique waarvoor een oranje reisadvies geldt (alleen noodzakelijke reizen) is uitgebreid. Door acties van het leger tegen strijdgroepen in het noordoosten van Cabo Delgado verspreidt het geweld zich nu ook naar andere delen van Cabo Delgado en naar aangrenzende provincies in het noorden van Mozambique. De districten in en rond Cabo Delgado veranderen naar oranje: Nipepe, Malema, Lalaua, Mecúburi, Erati en Memba. Het district Metuge en de stad Pemba blijven geel (veiligheidsrisico’s).

Reisadvies Myanmar

Update 13 september 2023; Het reisadvies voor Myanmar is oranje en rood en daarom is het land momenteel geen vakantiebestemming. Het leger heeft de noodtoestand verlengd tot 1 augustus 2024.

Reisadvies Namibië

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Namibië is code geel. Namibië hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer. Nederlandse paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Namibië reizen met doel toerisme of zaken. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Namibië in Brussel (België).

Reisadvies Nepal

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Nepal is geel. Nepal hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer. Bekijk meer inreisvoorwaarden op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nieuw-Caledonië

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Nieuw-Caledonië is groen.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 14 augustus 2023: Het reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. Nieuw-Zeeland hanteert geen inreisbeperkingen meer. Ook alle binnenlandse coronamaatregelen zijn afgeschaft. Lees alle informatie op deze site van de Nieuw-Zeelandse overheid

 • Het is verplicht een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) aan te vragen om Nieuw-Zeeland in te mogen reizen. Meer informatie vindt u op de website van de Nieuw-Zeelandse Immigratiedienst (informatie in het Engels).
 • Het is verplicht een Travel Declaration in te vullen voor uw vertrek naar Nieuw-Zeeland. U kunt dit doen via de website: Home | New Zealand Traveller Declaration (informatie in het Engels).

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 14 augustus 2023: Na de staatsgreep van eind juli 2023 geldt voor heel Niger een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Nigeria

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2023: Het reisadvies voor Nigeria is oranje en code rood. Daarom is het momenteel niet veilig om in Nigeria vakantie te houden.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht- en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noord-Koreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 9 oktober 2023: Voor Oezbekistan geldt code geel. Alleen voor de autonome regio Karakalpakstan in Oezbekistan geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). In dat gebied is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn gewelddadige protesten.

Buitenlandse toeristen mogen weer naar Oezbekistan reizen. Er gelden geen inreisregels meer voor corona. Lees het hele reisadvies op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Oman

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Oman is geel. Alleen voor het grensgebied voor Jemen geldt code oranje. Er zijn geen inreisbeperkingen voor Oman.

Vakanties naar Oman boek je bij TUI,nl, 333Travel en Andolives.

Reisadvies Oost-Timor

Update 9 oktober 2023: Voor Oost-Timor geldt code geel. Oost-Timor hanteert nog de volgende corona inreisregels:

 • Reizigers kunnen Oost-Timor inreizen als zij volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. U moet uw vaccinatiebewijs (2 doses) bij vertrek uit Nederland en bij aankomst in Oost-Timor laten zien.
 • Als u niet of niet-volledig gevaccineerd bent, wordt u in quarantaine geplaatst in een door de overheid aangewezen quarantainelocatie of op uw verblijfadres in Oost-Timor. De quarantaine zal 10 dagen duren.

Voor de actuele informatie over inreizen neem dan contact op met de ambassade van Oost-Timor in Londen, Verenigd Koninkrijk (informatie in het Engels).

Reisadvies Pakistan

Update 6 februari 2023: Het reisadvies voor Pakistan is vrijwel helemaal rood en oranje. Het reisadvies voor de hoofdstad Islamabad is aangescherpt naar code oranje vanwege de dreiging van anti-westerse aanslagen. Alleen voor de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot geldt code geel. Ook voor de noordelijke Hunza-vallei, het National Park Deosai en de populaire bergtochtroutes naar het K2 Base Camp geldt nog een geel reisadvies. Na de arrestatie van oud-premier Imran Khan heeft zijn achterban, de oppositiepartij, een oproep gedaan tot landelijke protestacties. In de steden Islamabad, Rawalpindi en Karachi is het op dit moment onrustig. De Pakistaanse overheid heeft demonstraties verboden.

De actuele informatie over inreizen en de coronamaatregelen in Pakistan kunt u lezen op de website van de overheid van Pakistan (informatie in het Engels).

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update:10 oktober 2023: Voor de Palestijnse Gebieden geldt voor zowel de Gazastrook als de Westelijke Jordaanoever code rood. Dit negatieve reisadvies is ingegaan op dinsdag 10 oktober 2023. Voor Oost-Jeruzalem geldt code oranje, maar ook dat betekent dat het er niet veilig is om op vakantie te gaan.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden. Op 20 oktober 2022 heeft Israël nieuwe regels voor het reizen naar de Westelijke Jordaanoever ingesteld.

 • In een aantal gevallen moet u voordat u naar de Palestijnse Gebieden kunt reizen, toestemming vragen aan de Coordination of Government Activities in the Territories (CoGAT).
 • Er gelden verschillende eisen voor verschillende soorten verblijf.
 • U hoeft niet vooraf toestemming te vragen als u een verblijf in Israël combineert met een kort bezoek aan de Westelijke Jordaanoever.

Reisadvies Panama

Update 14 november 2023: Op 16 en 20 november 2023 zijn er grote protesten aangekondigd in Panama. Panama-Stad en grote delen van het land kunnen hierdoor geblokkeerd raken. Houd rekening met zeer ernstige (verkeers)hinder. Eerdere demonstraties en wegblokkades vonden vooral plaats in Panama-Stad en op de Pan-Amerikaanse snelweg. Ook op andere wegen, waaronder de grensovergang naar Costa Rica bij Paso Canoas en op de route naar de stad Colón, kunnen wegversperringen voorkomen. Door de afsluiting van wegen kunnen er tekorten aan brandstof en vers voedsel ontstaan. Bij confrontaties tussen demonstranten en veiligheidsautoriteiten wordt soms geweld gebruikt. Ook zijn er meldingen over illegale tolheffing bij wegversperringen, vandalisme, plunderingen en over criminelen die vreedzame protesten gebruiken om overvallen te plegen. Vermijd demonstraties en grote bijeenkomsten. Volg het lokale nieuws om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Vraag bij uw hotel of hostel om nadere informatie. Volg de instructies van de lokale autoriteiten. De kleurcode van het reisadvies voor Panama is geel en een klein deel oranje.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 9 januari 2024: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code oranje en rood. Voor het midden van het eiland Bougainville en de stad Porgera in de provincie Enga geldt een rood reisadvies. In het hele land zijn de politieke onrust, het geweld en de criminaliteit flink toegenomen. Daarom is het nu niet veilig om naar Papoea Nieuw-Guinea op vakantie te gaan. Tot 25 januari geldt de noodtoestand en het vliegverkeer kan ontregeld zijn.

Reisadvies Qatar

Laatst gewijzigd: 8 februari 2023: Het reisadvies voor Qatar is geel. Om Qatar in te mogen reizen, moet u voldoen aan de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels). Sinds 1 februari 2023 moeten alle bezoekers aan Qatar verplicht een Qatarese ziektekostenverzekering afsluiten. Hayya-kaarten die verkregen zijn voor het WK voetbal 2022 kunnen nog tot eind januari 2024 gebruikt worden om Qatar in te reizen. Reizigers kunnen bij aankomst in Qatar een visum regelen, afhankelijk van het doel van de reis.

Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.

Reisadvies Rwanda

Laatst gewijzigd: 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Rwanda is geel, en de inreisbeperkingen zijn geschrapt.

In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten voorkomen.

Reisadvies Samoa

Update 6 oktober 2022: De kleurcode van het reisadvies voor Samoa is groen. Er geldt geen inreisverbod meer.

Reisadvies Saoedi Arabië

Het reisadvies voor Saoedi-Arabië is geel, oranje en rood. Voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies / code rood. Het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif en de luchthaven van Abha zijn oranje gebied. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden.

 • Reizigers met een verblijfsvergunning/iqama of mensen met de Saoedische nationaliteit kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië.
 • Reizigers met een geldig visum (visit/business/tourist) kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië reizen. U moet wel een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt.

Reisadvies Senegal

Update 6 juni 2023: Het reisadvies voor Senegal is voor het grootste deel geel en een klein stukje oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau.  In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Sinds begin juni 2023 is het onrustiger in Senegal. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van februari 2024 kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen. De meest recente informatie vindt u op de website van de overheid van Senegal.

Reisadvies Seychellen

Update: 9 oktober 2023: Het reisadvies voor de Seychellen is geel. Reizigers met een Nederlands paspoort hebben voor binnenkomst op de Seychellen geen visum nodig. U moet voor u op reis gaat wel een Travel Authorization aanvragen. U krijgt bij aankomst een visitors permit. Op de landingskaarten die in het vliegtuig voor aankomst worden uitgedeeld, moet een aantal gegevens worden ingevuld onder andere de accommodatie. Mocht u langer willen blijven dan aangegeven op de ‘visitors permit’ die u bij aankomst krijgt, dan kan de verblijfsduur verlengd worden bij het Ministry of Employment, Immigration and Civil Status in Victoria. Afhankelijk van de duur moet er soms voor betaald worden. 

Op de Seychellen gelden geen corona inreismaatregelen meer. Lees de laatste informatie op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Toerisme van de Seychellen (informatie in het Engels).

Reisadvies Sierra Leone

Update: 27 november 2023: Het reisadvies voor Sierra Leone is geel. Voor Sierra Leone gelden geen corona inreisvoorwaarden meer. Na een aanval op een militaire kazerne in Freetown heeft de regering van Sierra Leone op 26 november 2023 voor het hele land een uitgaansverbod ingesteld. 

Reisadvies Singapore

Update 28 maart 2023: Het reisadvies voor Singapore is groen. Alle corona-inreisvoorwaarden voor Singapore zijn per 13 februari 2023 opgeheven. Lees actuele informatie over inreizen in Singapore op de website van de Singaporese overheid. Reizigers moeten zich uiterlijk 3 dagen voor aankomst in Singapore registreren via de SG Arrival Card. Die genereert een registratiecode die je bij aankomst aan de douane moet laten zien.

Reisadvies Sint Maarten

Alle reisbeperkingen voor St. Maarten zijn per 1 november 2022 volledig opgeheven.

Reisadvies Somalië

Het reisadvies voor Somalië is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Somalië

Reisadvies Soedan

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Sudan is rood.

Reisadvies Sri Lanka

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Sri Lanka is geel. Sri Lanka hanteert geen corona inreisregels meer. Bekijk actuele inreisvoorwaarden voor Sri Lanka.

Reisadvies Suriname

De kans bestaat dat woensdag 20 december 2023, of op de dagen daarna, in Paramaribo onrust ontstaat n.a.v. de finale uitspraak in het Decembermoordenproces. Mogelijk zijn delen van het centrum van de stad minder goed of niet bereikbaar.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is rood. Ga niet in Syrië op vakantie.

Reisadvies Tadzjikistan

Update: 22 september 2022: Het reisadvies voor Tazjikistan is geel. Alleen voor de grens met Kirgizië geldt code oranje vanwege gewapende conflicten tussen Tadzjiekse en Kirgizische militairen. Informatie over de corona-inreisvoorwaarden in Tadzjikistan leest u op de website van de National Information Agency of Tadzjikistan (informatie gedeeltelijk in het Engels, meer Tadzjieks) Informeer voor vertrek bij de ambassade van Tadzjikistan in Brussel (België).

Reisadvies Taiwan

Update: 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Taiwan is groen. Er gelden voor Taiwan geen corona inreisregels meer.

Reisadvies Tanzania

Update 14 juni 2023: Het reisadvies voor Tanzania is is geel en voor een deel oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met het noordoosten van Mozambique (regio Mtwara). Voor die grensstreek geldt code oranje. Verder wordt in het hele land gewaarschuwd voor een verhoogde terroristische dreiging voor plaatsen waar veel westerse bezoekers komen. Dat geldt vooral voor Dar es Salaam, maar ook andere steden in Tanzania.

Het ministerie van Gezondheid van Tanzania heeft in juni 2023 verklaard dat de in maart geconstateerde uitbraak van het Marburgvirus in het noordwesten van het land voorbij is.

De inreismaatregelen rondom corona veranderen regelmatig. Lees de laatste informatie over reizen naar Tanzania op de website van de Tanzaniaanse overheid (zoek op ’travel advisory’) en op deze Britse overheidssite.

Kijk voor vakanties naar Tanzania bij Riksja Travel, Sawadee en Van Verre.

Reisadvies Thailand

Laatst gewijzigd: 3 april 2023: Sinds 1 april 2023 kunt u Thailand zonder visum inreizen voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Als u langer dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven, dan moet u een visum hebben. Het reisadvies voor het grootste deel van Thailand is geel. Het reisadvies voor de zuidelijke provincies Yala, Pattani en Narathiwat is weliswaar verlaagd van rood naar oranje, maar ook in oranje gebieden is het niet veilig om op vakantie te gaan. In de provincie Songkhla blijft de kleurcode van het reisadvies voor de districten Chana, Nathawi, Thepha en Sabyoi oranje, maar voor de rest van deze provincie wordt het reisadvies verlaagd van oranje naar geel.

Omdat Nederland op de lijst staat van landen waar het apenpokkenvirus heerst, moet u bij aankomst een gezondheidsverklaring invullen voor de Thaise autoriteiten.

Thailand hanteert geen corona inreismaatregelen. De invoering van nieuwe inreisbeperkingen op 9 januari 2023 is op het laatste moment niet doorgegaan. Lees de actuele informatie op de website van TAT-News (informatie in het Engels). Alle inkomende reizigers moeten toestemming hebben van de Thaise autoriteiten om Thailand in te reizen via de aanvraag van de Thailand Pass (informatie in het Engels).

Rondreizen en vakanties naar Thailand kun je boeken bij onder meer TUI, De Jong Intra (oa rondreizen, strandvakanties en maatwerkreizen), D-Reizen, Sawadee, Riksja Travel, VanVerre, Shoestring en AsiaDirect.

Reisadvies Togo

Update 24 juni 2022: Het reisadvies voor Togo is geel. Alleen voor de noordelijke grensstreek met Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt naar code oranje, dit vanwege de toegenomen kans op ontvoeringen. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Togo te voorkomen

Reisadvies Tonga

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Tonga is groen. Tonga laat weer toeristen toe. Er gelden nog wel corona inreisvoorwaarden. Reizigers hoeven voor vertrek naar Tonga en bij aankomst in Tonga geen negatief PCR-COVID-19-testresultaat te laten zien. Reizigers moeten wel een coronavaccinatiebewijs laten zien om Tonga in te mogen reizenLees actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van Tonga.

Reisadvies Tsjaad

Het reisadvies voor Tsjaad is rood en oranje. Daarom is Tsjaad momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Tunesië

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Tunesië is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Voor de grensgebieden met Libië en de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane geldt code rood. Dit geldt ook voor de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en de bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum). Voor het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada geldt code oranje. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine. Tunesië hanteert geen corona inreisregels meer.

Kijk voor Tunesië vakanties bij TUI.

Reisadvies Turkmenistan

Laatst gewijzigd: 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Turkmenistan is code geel. Turkmenistan hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Uganda

Laatst gewijzigd: 19 oktober 2023: Het reisadvies voor Uganda is geel, maar er is wel veel onvrede in het land. De criminaliteit is toegenomen en er is een verhoogde kans op aanslagen. Op 17 oktober 2023 zijn twee toeristen en hun gids gedood bij een aanslag in Queen Elizabeth National Park. De aanslagplegers zijn nog op vrije voeten. Het is niet duidelijk waar de aanslagplegers zich bevinden. Het gebied is nu onveilig. Vermijd reizen naar het Queen Elizabeth National Park en de regio Kasese. 

Uganda is geen lhtbq+-vriendelijke vakantiebestemming. In mei 2023 heeft Uganda een strenge anti-homowet aangenomen. De wet heeft gevolgen voor de lhbtiq+ gemeenschap, zoals hoge straffen.

Ook is er een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Op dit moment is er een legeroffensief actief over de grens in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Zorg dat u gevaccineerd bent tegen gele koorts als u naar Uganda reist, en neem uw vaccinatieboekje mee. Er wordt specifiek gecontroleerd op de vaccinatie tegen gele koorts.

Uganda hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Meer informatie staat op de website van het Ugandese ministerie van Volksgezondheid. Check ook de informatie van de Entebbe Airport authorities op de website van de Civil Aviation Authority (informatie in het Engels).

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten is geel. De eilanden Abu Musa en Tunb zijn rood. Er zijn geen corona inreisregels meer voor de VAE. Lees de actuele regels op de site van de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 9 mei 2023: Het reisadvies voor de Verenigde Staten is groen. Vanaf 12 mei 2023 zijn alle coronamaatregelen in de Verenigde Staten vervallen. U hoeft geen vaccinatiebewijs of testbewijs meer te laten zien. De Verenigde Staten hanteren geen corona inreisvoorwaarden meer.

 • U moet een visum of ESTA-visumvrijstelling laten zien om de Verenigde Staten in te mogen reizen.
 • Nederlanders die sinds 1 maart 2011 reisden naar Iran, Noord-Korea, Syrië, Libië, Somalië, Jemen, Irak of Soedan of sinds 11 januari 2021 naar Cuba, kunnen niet meer met een ESTA reizen en moeten een visum aanvragen bij een Amerikaanse ambassade of consulaat.

Reisadvies Vietnam

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Vietnam is geel. Vietnam hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer. U heeft een visum nodig om Vietnam in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam of via een E-Visa (visa upon arrival),

Reisadvies Zambia

Update 22 januari 2024: Het reisadvies voor Zambia voor het grootste deel geel en deels oranje. Reis in Zambia niet naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique. Voor die gebieden geldt een oranje reisadvies Zambia hanteert geen corona inreisvoorwaarden. Wel zijn er in januari 2024 in heel Zambia gevallen van cholera opgedoken. Er zijn meer dan 100 doden gevallen. Het aantal besmettingen neemt van dag tot dag toe. In de provincie Lusaka zijn de meeste besmettingen ontdekt. 

Reisadvies Zimbabwe

Update 9 oktober 2023: Het reisadvies voor Zimbabwe is geel. Zimbabwe hanteert geen corona inreisvoorwaarden meer.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 14 augustus 2023: Het reisadvies voor Zuid-Afrika is geel. In de provincie West-Kaap en vooral in het gebied rond Kaapstad vinden stakingen plaats door de verenigingen van gedeelde taxi’s. De verenigingen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het openbaar vervoer in de West-Kaap en in Kaapstad en omgeving. Er zijn confrontaties geweest tussen de veiligheidsautoriteiten en de stakers. Ook zijn er aanvallen geweest op busbedrijven. In delen van Kaapstad komen geïsoleerde wegblokkades voor die gevolgen kunnen hebben voor de toegang tot de luchthaven.

Reizen naar Zuid-Afrika kun je boeken bij onder meer TUI, Van Verre, D-Reizen, Sawadee, Riksja Travel en 333Travel.

Reisadvies Zuid-Korea

Laatst gewijzigd: 31 maart 2023: Het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. Voor die grenszone geldt code rood. Voor de gedemilitariseerde zone net achter de grens geldt code geel. U kunt de gedemilitariseerde zone (DMZ) bezoeken maar alleen in georganiseerd groepsverband.

Voor Zuid-Korea gelden geen corona inreisregels meer. Lees meer informatie op de website van de overheid van Zuid-Korea (informatie in het Engels).

Vanaf 1 april 2023 is het niet meer nodig om een K-ETA aan te vragen voor visumvrije toegang in Zuid-Korea. 

Meer informatie over het in- en uitreizen van Zuid-Korea vindt u op de website van de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag en op de website van de Zuid-Koreaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Reisadvies Zuid-Soedan

Het reisadvies voor Zuid-Sudan is code rood. Ga niet in Zuid-Soedan op vakantie.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

2.6/5 - (16 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *