Shadow

Negatief reisadvies per land: Alle reisadviezen op een rij

Reisadviezen: welke zijn er

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per 28 juli besloten om vrijwel alle landen in Europa de kleurcode ‘geel’ of ‘groen’ te geven. Voor EU-landen met code geel geldt vanaf 8 augustus dat je bij terugkeer in Nederland  een coronabewijs moet laten zien. Reizen naar landen met de kleurcode ‘oranje’ wordt afgeraden. Per 15 mei is ook een quarantaineplicht ingesteld voor reizigers uit hoog-risicolanden. Laatste update van dit artikel: 15 september 2021. 

Reist u binnenkort naar Nederland let dan goed op welke aanvullende documenten u nodig heeft. Dit geld voor alle passagiers, ook die met de Nederlandse nationaliteit. Check de website kort voor u vertrekt

Lees ook:

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. Omgekeerd zijn er ook landen die hun grenzen voor Nederlanders sluiten of inreisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, dit vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan voor die landen ook code oranje af, ook al is het aantal coronabesmettingen in die landen relatief laag. Sommige landen eisen ook dat buitenlandse toeristen gevaccineerd zijn, of een negatieve coronatest kunnen overleggen. Maak daarom tijdig een afspraak voor een coronatest in Nederland.

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Nederlandse ambassades en consulaire steunpunten proberen zo goed mogelijk door te werken, maar zijn ook in veel gevallen gesloten. In dat geval kunt u het telefoonnummer bellen.

Update reisadviezen in verband met coronavirus

Voor heel veel landen gelden inreisbeperkingen. Veel landen hebben hun grenzen gesloten wat het moeilijk maakt om een land te verlaten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie of vervoerder. Op de site van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

De reisadviezen in dit artikel zijn alfabetisch op landennaam gesorteerd. U kunt ook de zoekfunctie van uw browser gebruiken (Ctrl F in Windows)
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

A

Reisadvies Afghanistan

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Afghanistan is rood, want er zijn grote en toenemende veiligheidsrisico’s. Reis NIET naar Afghanistan. De Nederlandse ambassade in Kaboel roept Nederlanders op om Afghanistan zo spoedig mogelijk te verlaten. Door gewapende conflicten en aanslagen is de veiligheidssituatie in heel Afghanistan verder verslechterd, ook in de provinciale hoofdsteden. Lokale vluchten vallen vaker uit of worden opgeschort door dreiging en aanvallen op regionale luchthavens buiten de hoofdstad Kaboel. Ook doorgaande wegen en grensposten staan onder voortdurende dreiging. Eind augustus 2021 zullen de laatste Westerse militaire troepen uit Afghanistan vertrokken zijn. In de hoofdstad Kaboel bestaat de kans dat in de komende maanden of weken de situatie nog verder verslechtert. Maak gebruik van de nog beschikbare, maar beperkte internationale vluchten om nu uit Afghanistan te vertrekken. Houd er rekening mee dat deze vluchten snel volgeboekt worden en binnen korte tijd kunnen worden opgeschort. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kaboel kan Nederlanders niet ondersteunen of evacueren, nu er in grote delen van Afghanistan sprake is van extreme noodsituaties. Zorg er ook voor dat uw registratie bij de Nederlandse ambassade via de informatieservice nog actueel is, ook als u Afghanistan heeft verlaten. Het land is door de huidige nieuwe verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus nog een hoog-risicogebied. Als u vanuit Afghanistan naar Nederland reist, moet u rekening houden met de eisen die de luchtvaartmaatschappijen, landen van transit en Nederland stellen. U heeft een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) nodig om naar Nederland te reizen. 

Reisadvies Algerije

Update 3 augustus 2020. Voor een groot deel van Algerije geldt een negatief reisadvies of wordt reizen ontraden. Het aantal coronabesmettingen neemt sterk toe.

Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor onderstaande gebieden: 
Reis niet naar de grensgebieden met Tunesië (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije), Marokko (in het zuidwestelijke deel van Algerije), Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief. Er is een risico op ontvoeringen en zware criminaliteit.
Reis niet naar het gebied in het noordwesten van de stad Skikda (zie kaart). Reis ook niet naar de afgelegen, bergachtige gebieden in het noordoosten van Algerije rond de steden Tizi-Ouzou, Bouira, Boumerdès, Béjaïa). In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief.
Voor de rest van Algerije geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Albanië

Update 15 september 2021: De kleurcode van Albanië is oranje. U mag naar Albanië reizen als u beschikt over de volgende documenten:

 • Een vaccinatiebewijs zoals een vaccinatiepaspoort of vaccinatiecertificaat dat minimaal 2 weken na volledige vaccinatie is afgegeven.
 • Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud (op het moment van aankomst in Albanië).
 • Een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden.  
 • Albanese burgers of niet-Albanese burgers met een permanent verblijf in Albanië die niet voldoen aan één van bovenstaande criteria moeten 10 dagen in quarantaine. 

Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien.
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.

Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden.

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Update 11 december 2018. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code oranje. Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Reisadvies Andorra

Update 28 juli 2021: De kleurcode van Andorra is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Bij terugkeer uit Andorra naar Nederland moet u voor uw terugreis een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Angola

Update 4 november 2020: voor Angola geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Argentinië

Update 3 september 2021: Vanaf 4 september 2021 is Argentinië niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft hoogrisicogebied. Voor Argentinië geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Er zijn strenge toelatings- en inreismaatregelen. De volgende groepen mogen het land niet inreizen:

 • buitenlandse directe familieleden van Argentijnse staatsburgers en buitenlandse ingezetenen van Argentinië, die geen Argentijns inreisvisum nodig hebben, mogen niet (als toerist) Argentinië inreizen.
 • toeristen.

De grenzen van Argentinië zijn gesloten, behalve voor Argentijnen, inwoners van Argentinië en hun familieleden die buiten Argentinië woonachtig zijn.

Vanaf 4 september 2021 heeft u een coronabewijs nodig als u uit Argentinië naar Nederland reist. Boek hier alvast een Argentinië-reis voor de tijd dat het weer kan.

Reisadvies Armenië

Update 15 september 2021: Het reisadvies voor Armenië is oranje. Voor een 5 kilometer brede grensstrook met Azerbeidszjan geldt code rood (negatief reisadvies).

 • Bij aankomst op de luchthaven wordt u gecontroleerd op symptomen van COVID-19.
 • U moet na aankomst verplicht 14 dagen in zelfquarantaine óf u moet een negatieve PCR-test uitslag te laten zien die niet ouder is dan 72 uur. U kunt ook in Armenië bij een van de lokale testcentra een PCR-test laten doen.

Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Aruba

Update 6 juli 2021: Voor Aruba geldt code geel. Iedereen, ook kinderen, moet voor vertrek naar Aruba een online formulier (gezondheidsverklaring) invullen. Ook moet je een negatieve pcr-test 72 uur voor vertrek aan die gezondheidsverklaring toevoegen. Die test is verplicht voor iedereen vanaf 15 jaar. U kunt niet met uw digitale coronabewijs naar Aruba, maar moet een geprinte versie van uw test- en vaccinatiebewijs laten zien. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid van Aruba.

Ook moet u een immigratiekaart invullen. Onderdeel van het invullen van deze immigratiekaart is de verplichting om 72 uur voor vertrek een negatief PCR-testresultaat aan de immigratiekaart toe te voegen. De PCR-test moet u ook bij het inchecken of instappen laten zien. Als u dit niet doet moet u zich bij aankomst op de luchthaven van Aruba laten testen. Daar zijn kosten aan verbonden die u zelf moet betalen. Na de test moet u in quarantaine op het testresultaat wachten (bijvoorbeeld op uw hotelkamer). De uitslag krijgt u meestal binnen 24 uur. Een aanvullende verzekering die COVID-gerelateerde kosten tijdens verblijf in Aruba dekt is verplicht bij binnenkomst. Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Aruba.

Boek je vakantie op Aruba bij TUI, De Jong Intra of Silverjet.

Reisadvies Australië

Update 13 juli 2020: Door een uitbraak van het coronavirus geldt er een in- en uitreisverbod (lockdown) tot 19 augustus 2020 voor de stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne, Mitchell Shire. De grens tussen de deelstaten New South Wales en Victoria is simds 8 juli 2020 voor onbepaalde tijd gesloten. Het vliegverkeer naar en van de stad Melbourne is opgeschort. De stad Melbourne en het gebied ten noorden van Melbourne gaat van ‘oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Voor de rest van Australië geldt code oranje.

Reisadvies Azerbeidzjan

Laatst bijgewerkt: 15 september 2021: Het reisadvies voor Azerbeidzjan is grotendeels oranje. Voor andere delen geldt code rood. Reis niet naar Nagorno-Karbach en het gebied waar in 2020 een gewapend conflict was. Ook voor een brede grensstrook met Rusland geldt code rood. Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:

Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Vanaf 18 september 2021 moet u zich, als u vanuit Azerbeidzjan naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

B

Reisadvies Bangladesh

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

Update 15 maart 2020: Voor Bangladesh geldt inmiddels code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Chittagong Hill Tracts. Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts met toestemming van de autoriteiten. Neem voor het krijgen van deze toestemming contact op met een (lokale) reisagent. Het kan er onveilig zijn. Houd hier rekening mee. Door geweld in Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya’s vanuit Myanmar naar het grensgebied met Bangladesh gevlucht. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in dit gebied. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.
In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Reisadvies Barbados

Update 20 juli 2020: Voor Barbados geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies België

Update 5 augustus 2021: De kleurcode van België is geel. Bij terugkeer vanuit België naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Update 18 juli 2021: Vanaf 17 juli 2021 voert België inreismaatregelen in voor Nederlandse reizigers. Reizigers die vanuit Nederland naar België reizen en meer dan 48 uur in het land blijven, moeten verplicht 10 dagen in zelfquarantaine. Op dag 1 en dag 7 na aankomst in België moet u een verplichte PCR-test laten afnemen. Alle reizigers die voor een reis met vliegtuig, boot, trein of bus naar België reizen moeten – ongeacht hun nationaliteit of woonplaats – een Passenger Locator Form invullen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Boetes voor het niet-invullen lopen op tot 250 EUR. Uitgezonderd zijn reizigers die met eigen vervoer naar België komen voor een verblijf van maximaal 48 uur in België of bij terugkeer na een verblijf van maximaal 48 uur in een rode zone in het buitenland. Dit geldt dus ook voor transitverkeer over land.

Reisadvies Belize

Update 10 november 2020: Voor heel Belize geldt het reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het internationale vliegveld is sinds begin november weer open. Na terugkeer uit Belize gaat u in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Reisadvies Benin

Update 17 maart 2020: Het reisadvies voor het noorden van Benin is aangescherpt. Er geldt nu een negatief reisadvies (code rood) voor de nationale parken Pendjari en Parc W, en het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Voor de rest van Benin geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen naar Benin).

Reisadvies Bolivia

Update 3 september 2021: Het vliegverbod tussen Bolivia en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Bolivia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoog risicogebied. Bij aankomst in Bolivia moet u een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers ouder dan 5 jaar. Reizigers moeten voor binnenkomst dit formulier (in het Spaans) invullen, waaronder een gezondheidsverklaring. Dit formulier moet u bij binnenkomst tonen. Na aankomst moeten alle reizigers 10 dagen in quarantaine. Er worden strenge controles toegepast op luchthavens. Het kan zijn dat reizigers uit Europa niet worden toegelaten. Neem voor u vertrekt contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Reisadvies Bonaire

Update 6 juli 2021: Het reisadvies voor Bonaire is geel. U kunt niet met uw digitale coronabewijs naar Bonaire, maar moet een geprinte versie van uw testbewijs meenemen. U moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoog risicoland een negatieve NAAT-test van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Bonaire kunnen laten zien. Als u deze niet heeft dan moet u in het bezit zijn van een negatieve NAAT-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst op Bonaire én direct bij aankomst een antigeentest doen. Deze moet negatief zijn. Nederland is voor Bonaire een hoog risicoland. Reizigers naar Bonaire zijn verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 48 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen laten zien aan een medewerker Publieke Gezondheid als daarnaar gevraagd wordt. Download de Nederlandse versie van de gezondheidsverklaring.

Reisadvies Bosnië-Herzegovina

Update 8 juli 2021: Voor Bosnië-Herzegovina geldt code geel, maar het land hanteert inreisbeperkingen. U mag het land in onder de volgende voorwaarden:

 • U heeft een negatieve PCR-testuitslag heeft die niet ouder is dan 48 uur, of;
 • U bent 2 weken of langer geleden volledig gevaccineerd, of;
 • U kunt met een herstelbewijs laten zien dat u de afgelopen 14 tot 180 dagen corona heeft gehad.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.

Reisadvies Brazilië

Update 3 september 2021: Voor heel Brazilië geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Brazilië. In heel Brazilië kunt u te maken krijgen met (zware) criminaliteit.

Voor alle reizigers die per vliegtuig naar Brazilië reizen geldt, zonder uitzondering, dat zij vóór het instappen van het vliegtuig bij de luchtvaarmaatschappij de volgende 2 (aanvullende) documenten moeten laten zien:

 • Een negatieve uitkomst van een PCR-test, niet ouder dan 72 uur voor vertrek (in het Portugees, Engels of Spaans)
 • Een ondertekende gezondheidsverklaring (Declaração de Saúde do Viajante, of DSV) in het Engels, Spaans of Portugees, aangevuld met een verklaring dat de reiziger zich gedurende het verblijf in Brazilië zal houden aan de geldende COVID-19 maatregelen

De gezondheidsverklaring kunt u downloaden via het Braziliaanse Agentschap voor Gezondheid

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. U moet als u uit Brazilië naar Nederland reist een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben. Na een verblijf in Brazilië moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan.
Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 29 juli 2020: Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code oranje. Tussen juni en november kunnen orkanen voorkomen. Op het bezit en gebruik van drugs staan zware straffen.

Reisadvies Brunei Darussalam

Update 15 september 2021: De kleurcode voor Brunei Darussalam is vanaf 16 september 2021 oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is. Er gelden strenge toelatingseisen voor het inreizen van Brunei Darussalam. Bij terugkeer vanuit Brunei Darussalam naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

 • U mag alleen reizen naar Brunei Darussalam als:
 • U toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei om het land in te reizen. U kunt toestemming vragen via een online formulier. En;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij vertrek uit Nederland. U moet uw testbewijs op papier kunnen laten zien. U kunt hiervoor niet uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) gebruiken. En;
 • U bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaat. U krijgt een quarantainelocatie toegewezen. U moet de kosten voor uw quarantaine zelf betalen.
 • U mag Brunei Darussalam alleen verlaten als u daarvoor toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei. U kunt toestemming vragen via een online formulier.

Reisadvies Bulgarije

Update 18 augustus 2021: Het reisadvies voor Bulgarije wordt vanaf 19 augustus 2021 aangescherpt van code groen naar code geel. Bij terugkeer vanuit Bulgarije naar Nederland moet u vanaf 21 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. 

 • Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.

Let op: er Bulgarije hanteert inreismaatregelen. U kunt met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC),  naar Bulgarije reizen als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U een bewijs van herstel van COVID-19 kunt laten zien, bijvoorbeeld door een verklaring van een arts. Of het positieve resultaat van een PCR- of antigeentest: dit resultaat moet 11 dagen of ouder zijn, maar niet ouder dan 180 dagen. Of;
 • Uw negatieve (NAAT) PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

C

Reisadvies Cambodja

Update: 29 juli 2020. Voor heel Cambodja geldt code oranje. De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Vermijd protesten en demonstraties.
Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen. Vooral in de grensgebieden met de buurlanden. Komt u waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij het gebied. Let op bij reizen naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed aangegeven in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Wees alert. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Reisadvies Canada

Update 10 september 2021: Voor Canada geldt code geel. Toeristische reizen naar Canada zijn  weer mogelijk als u volledig gevaccineerd bent. U kunt Canada inreizen als u:

 • Minimaal 14 dagen voordat u Canada inreist volledig gevaccineerd bent met een in Canada goedgekeurd vaccin (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen). Ook moet u een negatieve covid-19 test kunnen laten zien; deze moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.
 • Canadees staatsburger bent of permanent inwoner van Canada.
 • Aircrew bent, diplomaat, een direct familielid van een Canadese staatsburger.
 • Internationaal student bent, maar onder voorwaarden.
 • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCAN app te gebruiken.
 • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of u Canada kunt inreizen.

Terugreis naar Nederland:

 • Bij het inchecken op het vliegveld moet u een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine.

Reisadvies Chili

Update  3 september 2021: Vanaf 4 september 2021 is Chili hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Chili als het noodzakelijk is. Als u vanuit Chili naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs nodig als u uit Chili naar Nederland reist. De Chileense autoriteiten hebben nieuwe inreismaatregelen ingesteld. Alle grenzen inclusief het vliegveld Arturo Merino Benitez (SCL) bij de hoofdstad Santiago de Chile blijven tot nader order gesloten voor buitenlandse reizigers die geen verblijf in Chili hebben. Alleen in uitzonderlijke, humanitaire situaties kunnen niet-ingezetenen van Chili met een door het Chileense consulaat in Amsterdam afgegeven document naar Chili reizen. 

Reisadvies China

Update 4 november 2020: Voor heel China geldt code oranje. Omgekeerd houdt China de deur vrijwel dicht voor buitenlanders die naar China willen komen. Sinds 28 maart 2020 geldt een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlanders. Dit geldt niet voor reizigers die een Chinese geldige verblijfsvergunning (voor werk, persoonlijke redenen of familiereünie) hebben of reizigers die een geldig visum voor China hebben, afgegeven na 28 maart 2020. De reizigers die mogen reizen moeten een negatieve PCR-Covid-19 EN vanaf 8 november 2020 ook een negatieve IgM antistoffen testuitslag, niet ouder dan 48 uur op moment van vertrek en gevalideerd door de Chinese ambassade, aantonen bij boarden van het vliegtuig. Bij een tussenlanding in een ander land moeten beide testen herhaald worden en ook weer door de lokale Chinese ambassade worden goedgekeurd. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in het land waar u woont. Bij coronabesmetting en daarbij geen klachten, wordt de persoon ter observatie in een speciale kliniek opgenomen. Ouders mogen hun kinderen, ongeacht hun leeftijd, hierbij niet vergezellen. Als u vanuit China terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Er zijn strenge maatregelen in openbare ruimten. 

Verder gelden er nogal wat speciale regels voor reizen naar China. Lees daarom het volledige reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hongkong en Macau

Update 18 augustus 2021: Voor Hongkong geldt code groen. Reizen naar Hongkong SAR is zeer beperkt mogelijk en er zijn strenge toelatingseisen. Per 20 augustus 2021 worden alleen personen uit Nederland toegelaten als ze aan de volgende voorwaarden voldoen: een geldige verblijfsvergunning voor Hongkong SAR, of met een geldig werk- of studievisum voor Hongkong SAR én in het bezit van een bewijs van volledige vaccinatie. Na een verblijf in Hongkong SAR hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Hongkong SAR.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

De invoering van deze wet heeft tot spanningen geleid, waardoor spontaan demonstraties kunnen ontstaan.

Update Macau 19 maart 2020: Macao: De overheid van Macao heeft de grenzen gesloten voor allen die geen inwoners van Macao zijn. Deze maatregel is op 18 maart ingegaan. Let op: vanaf 19 maart worden ook personen met een werkvergunning voor Macao niet langer toegelaten. Uitzonderingen zijn inwoners van het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan.

Reisadvies Colombia

Update 3 september 2021: De kleurcode voor Colombia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er vinden in het hele land demonstraties en protesten plaats. Daarbij kan sprake zijn van geweld en vandalisme. Volg het lokale nieuws en lees meer onder ‘Veiligheidsrisico’s. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Colombia naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf 4 september 2021 heeft u een coronabewijs nodig als u uit Colombia naar Nederland reist. 

Wilt u Colombia inreizen? U hoeft geen negatieve COVID-19 test te laten zien. Wel moet u 48 uur voor vertrek de vragenlijst ‘Check-Mig’ invullen (informatie in het Spaans, Engels en Frans). U kunt verplicht worden in thuisquarantaine te gaan als u symptomen heeft die passen bij een besmetting met het coronavirus. De landsgrenzen met de buurlanden zijn weer open. Ook cruiseschepen mogen weer aanmeren.

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

-Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
-Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
-Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Voor Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor sommige gebieden geldt code oranje. Voor andere gebieden geldt code rood.

Voor specifieke delen van Colombia gold al een negatief reisadvies /code rood. Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama, met uitzondering van de grensovergang Rumichaca tussen Colombia en Ecuador. U kunt gebruik maken van deze grensovergang als u overdag reist en alert blijft;
 • het noordoosten van het departement Antioquia;
 • het zuiden van het departement Bolívar;
 • het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen van het departement Cauca;
 • het westen van het departement Nariño;
 • het noordelijke deel van het departement Caquetá;
 • Het departement Putumayo, m.u.v. de passage  Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, waar u naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is;
 • het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden;
 • het noorden en het oosten van het departement Norte de Santander (de regio Catatumbo en het grensgebied). Met uitzondering van de stad Cúcuta. Hier gelden veiligheidsrisico’s;
 • het departement Arauca.

Reisadvies Republiek Congo

Update 24 augustus 2020: In een 250 km grote straal rondom Mbandaka, in de provincie Equateur, is ebola uitgebroken (zie rubriek ‘gezondheid en coronavirus’). Er zijn inreisbeperkingen. DRC is alleen toegankelijk voor ingezetenen uit de EU in geval noodzakelijke reizen. Het meenemen van een negatieve PCR-test COVID-19 is verplicht en mag niet langer dan 72 uur voor inreis zijn afgenomen. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus en het ebolavirus. Houd rekening met medische controles op de lucht- en zeehavens en bij alle grensovergangen. Na een verblijf in de DRC gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine vanwege de coronamaatregelen.

Voor de Republiek Congo gelden verschillende reisadviezen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek, de Pool regio en de Bouenza regio. De veiligheidssituatie aan de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is niet stabiel. Dat komt door de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek en omdat er weinig veiligheidstroepen zijn in het grensgebied. Ook komt er criminaliteit voor. Reis alleen naar de noordgrens met de CAR als dat noodzakelijk is. (code oranje)

Sinds 23 december 2017 is er een staakt-het-vuren in de Pool regio. De overheid is nog niet klaar met ontwapening van de zogenaamde Ninja-strijders in de Pool regio. Reis ook alleen als het noodzakelijk is naar de Bouenza regio. Hier vinden veel gewapende roof overvallen plaats. Ook op de verbindingsweg door deze regio naar Pointe-Noire vinden overvallen plaats op voertuigen. Reis alleen als het noodzakelijk is via de verbindingsweg N1. Deze weg verbindt de Bouenza regio met de steden Loubomo en Pointe-Noire. 

Reisadvies Costa Rica

Update 9 september 2021: De kleurcode voor Costa Rica is oranje, want het land is vanaf 10 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Vanaf 12 september 2021 moet u zich, als u vanuit Costa Rica naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Voor vertrek naar of bij aankomst in Costa Rica moet u het online gezondheidsformulier van de Costa Ricaanse overheid invullen (Spaans of Engels).

U moet een uitgebreide reisverzekering hebben waarbij de kosten van een eventuele ziekenhuisopname vanwege het coronavirus worden gedekt en de kosten van extra verblijf. Bij aankomst moet u een polis kunnen overleggen. U hoeft geen uitgebreide reisverzekering te hebben als u volledig gevaccineerd of jonger dan 18 jaar bent. Controleer op de website van de Costa Ricaanse overheid aan welke voorwaarden uw reisverzekering of vaccinatiebewijs moeten voldoen. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen.


Boek hier je reis naar Costa Rica.

Reisadvies Cuba

Update 20 juli 2020: Voor Cuba geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Curaçao

Update 3 september 2021: Het reisadvies voor Curaçao is geel. Maar u kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

 • Vanaf 6 september 2021 moet u een PCR-test kunnen laten zien die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt voor reizigers vanaf 12 jaar en ook voor iedereen die al gevaccineerd is. De uitslag van de PCR-test of antigeentest moet u uploaden als u de “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invult.
 • Reizigers moeten binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst op Curaçao.
 • Het bewijs van de afspraak voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst, samen met het testresultaat van de negatieve PCR-test en de “Public Health Passenger Locator Card” moet u bij aankomst op Curaçao op papier aan de autoriteiten kunnen laten zien.
 • Alle reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.
 • Bij terugkeer vanaf Curaçao in Nederland moet u een coronabewijs laten zien, maar u hoeft niet in thuisquarantaine.

Bekijk aanbiedingen naar Curacao bij TUI, De Jong Intra, KLM, Belvilla en Corendon.

Reisadvies Cyprus

Update 25 augustus 2021: De kleurcode van Cyprus is geel. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland en bij terugkeer uit Cyprus naar Nederland moet u voor uw terugreis een coronabewijs laten zien. Reizigers uit Nederland worden toegelaten op Cyprus als zij voldoen aan de volgende eisen:

 • U heeft 48 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass ingevuld (voorheen was dit 24 uur)
 • U volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de tweede vaccinatie, of;
 • U 14 dagen of langer geleden gevaccineerd bent met Janssen, of;
 • U kunt laten zien dat u niet langer dan 6 maanden geleden hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur. U moet bij aankomst nogmaals een PCR-test doen. U moet het testresultaat afwachten in thuisquarantaine. Als uw testresultaat positief is, dan moet u 14 dagen in een door de staat aangewezen hotel verblijven.
 • Ook reizigers die volledig gevaccineerd zijn kunnen bij aankomst in Cyprus worden gevraagd een PCR-test te doen.
 • Lees meer over de regels voor gevaccineerde toeristen

Als u vanuit Cyprus naar Nederland terugreist, moet u

D

Reisadvies Denemarken

Update 26 augustus 2021: De kleurcode voor Denemarken is geel. Bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. U kunt naar Denemarken reizen als:

 • U volledig gevaccineerd bent, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 17 jaar, die met een volledig gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen, hoeven niet getest te worden.
 • Als u vanuit Nederland naar Denemarken reist met een negatief testresultaat moet u in Denemarken nog een test doen.

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Denemarken is geel. Let op: bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Dominica

Update 15 september 2021: Dominica is vanaf 16 september een hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Dominica als dat noodzakelijk is. 

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 3 september 2021: Het vliegverbod tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: Vanaf 4 september 2021 is de Dominicaanse Republiek hoogrisicogebied met kleurcode oranje. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als het noodzakelijk is. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is weer open. Er gelden inreismaatregelen. Als u voor een noodzakelijke reis naar de Dominicaanse Republiem moet reizen dan bent u verplicht een e-ticket aanvraag te doen via de website E-ticket (informatie in het Engels). Hier kunt u ook andere informatie lezen.

Reizigers vanaf 5 jaar en ouder moeten bij aankomst in de Dominicaanse Republiek een negatief PCR-COVID-19-testuitslag laten zien (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een bewijs van volledige vaccinatie (3 weken of langer geleden na de laatste vaccinatieprik). Reizigers krijgen bij aankomst verdere gezondheidscontroles (behalve als de reiziger een negatief PCR-COVID-testuitslag of coronavaccinatiebewijs heeft laten zien). Als iemand coronasymptomen laat zien, dan gaat reiziger in quarantaine in 1 van de door de overheid ingerichte quarantainelocaties.

Als u vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland reist, moet u vanaf 16 september 2021 u een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Duitsland

Update 3 september 2021: De kleurcode van Duitsland is vanaf 4 september 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Duitsland naar Nederland moet u vanaf 6 september 2021 een coronabewijs laten zien.

 • Nederland is voor Duitsland geen coronarisicogebied. Wanneer u de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland was, dan hoeft u zich niet vóór vertrek te registreren en hoeft u bij aankomst ook niet in thuisquarantaine. 
 • U moet wel een coronabewijs in Duitsland kunnen overleggen. Dit kan een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest zijn.
 • Alle personen vanaf 12 jaar die geen herstel- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien, moeten zich vóór vertrek naar Duitsland laten testen op corona.
 • Dit geldt ook voor doorreizigers.
 • In Duitsland moet u vaak voor u ergens naar binnen gaat een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen overleggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de horeca en hotels/pensions maar ook voor indoor evenementen en bijvoorbeeld de kapper en schoonheidssalon. Ook moet u dit laten zien als u naar binnen wilt in een ziekenhuis of bejaarden- en verzorgingstehuis. Kunt u dit niet dan moet u zich (laten) testen op corona.

Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Boek een vakantie in Duitsland bij onder meer ANWB Camping, Landal of Novasol Vakantiehuizen. Het Duits Verkeersbureau heeft een Engelstalige site gemaakt met informatie over coronaregels en – maatregelen in Duitsland. 

E

Reisadvies Ecuador

Update 3 september 2021: Voor Ecuador geldt een negatief reisadvies (code rood en code oranje). Ecuador geldt vanaf 4 september als hoogrisicogebied.

Reizigers vanuit Nederland/EU moeten het volgende kunnen overleggen bij aankomst in Ecuador (inclusief Galapagos eilanden):

 • Negatief testresultaat van een PCR- of antigeentest die maximaal 72 uur voor aankomst in Ecuador is uitgevoerd, of;
 • Bewijs van volledige vaccinatie tegen corona, waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen voor vertrek naar Ecuador moet zijn toegediend. Zorg dat u boven genoemde bewijzen op papier en in Spaans of Engels kan aantonen, en;
 • Een gezondheidsverklaring waarin de reiziger o.a. verklaart geen corona symptomen te hebben. Deze verklaring krijgt u van de luchtvaartmaatschappij en moet door de reiziger naar waarheid worden ingevuld.

Kinderen van 2 jaar of jonger hoeven geen coronatest te overleggen.

Voor een 20 kilometer brede grensstrook met Colombia geldt een negatief reisadvies / code rood. Maak naar de rest van Ecuador alleen reizen die echt noodzakelijk zijn (code oranje), dit in verband met de inreisbeperkingen die zijn ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi naar Colombia. Vanaf 22 juli 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Sinds 21 augustus 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige reisverzekering met dekking voor medische kosten te hebben.

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

-Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
-Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
-Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Reisadvies Egypte

Update 24 juni 2020: Voor grote delen van Egypte geldt een negatief reisadvies (code rood) of wordt reizen ontraden (code oranje). De avondklok blijft voor onbepaalde tijd gehandhaafd. De avondklok gaat per 27 juni in om middernacht en eindigt om 04:00 uur in de ochtend. Cafés, restaurants en sport clubs zullen weer open gaan met een maximale capaciteit van 25. De sluitingstijd voor winkels is 21:00 uur en voor de cafés/restaurants 22:00 uur. Openbaar vervoer zal beschikbaar zijn tussen 04:00 uur en middernacht. Het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes blijft verplicht. Parken en stranden blijven tot nader order gesloten. Moskeeën en kerken zullen weer gedeeltelijk worden opengesteld en nog niet voor grootschaliger bijeenkomsten.

Zuid-Sinaï
De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door de overheid. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï in het gebied boven de St Katherine-Nuweiba road.

Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

Noord-Sinaï
De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoog risico op terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristen.

Grensgebied met Libië
Reis niet in het grensgebied met Libië. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Hala’ib-driehoek
Het zuid-oostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil
In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Voor de volgende gebieden in Egypte wordt reizen ontraden (code oranje):

 • In de woestijn ten westen van de Nijl. Het leger is hier actief tegen criminele groepen;
 • naar het noordelijke deel van het van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

Reisadvies El Salvador

Update 17 maart 2020: Voor El Salvador geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Estland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Estland wordt op 6 augustus 2021 geel. Bij terugkeer uit Estland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Estland heeft per 1 september de eisen voor inreizen veranderd voor reizigers uit Nederland. Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland ligt boven de door de overheid van Estland vastgestelde maximaal toelaatbare besmettingsgraad. Voor reizigers uit Nederland geldt daarom bij aankomst in Estland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen óf afname van een dubbele Covid-19 test in Estland. De optie van dubbele Covid-19 test geldt alleen voor volwassenen. Bij het afwachten van de testuitslag moet u de eerste 7 dagen na aankomst in beperkte zelfisolatie en onnodige contacten vermijden. Op zijn vroegst mag 7 dagen na ontvangst van de eerste testuitslag een tweede test gedaan worden. Estland legt deze maatregelen op om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. De kleurcode van het land blijft oranje. Als u vanuit Estland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Vanwege de inreisbeperkingen voor Nederlanders stond heel Estland al op code oranje.

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 1 september 2021: Het reisadvies voor Ethiopië is code rood en oranje. Door de uitbreiding van het conflict in Tigray naar het grensgebied met de Afar (Kilbet Rasu en Fanti Rasu en Amhara regio (Noord-Gondar en delen van Zuid-Gondar, Wag Hamira, en Noord-Wello) is de kleur van deze gebieden aangepast van ‘oranje’ (noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Voor de volgende gebieden geldt code rood:

 • De regio Tigray.
 • Zone 2 (Kilbet Rasu) en 4 (Fanti Rasu) van de Afar regio.
 • Het gebied ten noorden Gondar en delen van Zuid-Gondar, Wag Hamira en Noord-Wello in de Amhara regio.
 • De regio Benishangul Gumuz.
 • De gebieden Kelam, East en West Wollega, en Guji, in de Oromia regio.
 • De regio Somali, met uitzondering van Siti Zone, de stad Jijiga (bereikbaar per vliegtuig), Nogob, en (noordwestelijke) delen van Korahe, Shabelle, Afder en Liben.
 • De Siti zone binnen 10 kilometer van de grens met Somalië.
 • De Gedeozone in SNNPRS (Southern Nations Nationalities and People’s Regional State).
 • Het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea.
 • De gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen met uitzondering van Djibouti en de grensovergang naar Sudan bij de plaats Metema.
 • De Konso zone in de zuidelijke regio SNNPRS. De grens tussen Ethiopië en Kenya, inclusief de stad Moyale.

Voor de rest van Ethiopië geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). De situatie is zeer onvoorspelbaar. Reis niet naar Debre Tabor en de toeristische plaats Lalibela. In Oost-Oromia (Bale, Arsi, West-Arsi) is de veiligheidssituatie op dit moment stabiel waardoor de kleur van dit gebied is aangepast van ‘rood’ naar ‘oranje’. Toch blijft de situatie in het gebied onzeker en kan plotseling veranderen. Dit komt onder meer door de pas aangekondigde strategische samenwerking tussen de Oromo Liberation Army (OLA) en de Tigray People’s Liberation Front (TPLF) waardoor geweldsuitbarstingen in centraal, oost en zuid Oromia kunnen ontstaan. Ook is er een aanhoudende dreiging van Islamitisch terrorisme in deze gebieden. Reis alleen naar dit gebied als dat noodzakelijk is. 

Coronamaatregelen en inreisbeperkingen in Ethiopië

Er zijn in- en uitreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers. Alleen personen met een geldige verblijfsvergunning voor Ethiopië mogen inreizen. Een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag dat is afgegeven binnen de afgelopen 120 uur (5 dagen) vanaf het moment van afname test, moet bij aankomst in Ethiopië aangetoond worden. Dit geldt voor personen ouder dan 10 jaar.

Alle reizigers die in Ethiopië aankomen, op doorreis zijn of het land verlaten moeten de negatieve PCR-testuitslag verifiëren via het Trusted Travel systeem of Global Haven (informatie in het Engels).

Na het inreizen geldt een verplichte quarantaine van 2 weken (7 dagen verblijf in een hotel, op eigen kosten, en 7 dagen thuisquarantaine).

Sommige reizigers hoeven niet van de in quarantaine:

 • Diplomaten;
 • Toeristen en reizigers die voor een conferentie of om dringende humanitaire omstandigheden moeten inreizen. Zij hebben een bewijs nodig waarop is aangegeven dat zij:
  • volledig van COVID-19 hersteld zijn in de 90 dagen voorafgaand aan de reis, óf
  • volledig gevaccineerd zijn, óf
  • een negatieve PCR-COVID-19-testuitslag die is afgegeven binnen de afgelopen 120 uur (5 dagen) vanaf het moment van afname van de test.

Binnen  Ethiopië  heeft elke regio zijn eigen grensbewaking. Het reizen over land is hierdoor beperkt toegankelijk.

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is code oranje.

F

Reisadvies Fiji

Update 15 juli 2021: De kleurcode voor Fiji is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog-risicogebied. Reis alleen naar Fiji als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Fiji naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Vanaf vrijdag 16 juli 2021 moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en gaat u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Er geldt een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers naar Fiji behalve voor staatsburgers van Fiji onder voorwaarde van toestemming. 

Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 13 augustus 2021L De kleurcode van de Filipijnen is oranje en rood. Het land is door het coronavirus tot 14 augustus 2021 een hoogrisicogebied. De Filipijnen zijn vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit de Filipijnen naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit de Filipijnen naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar de Filipijnen als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit de Filipijnen naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in de Filipijnen en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Sinds 1 mei 2021 mogen buitenlandse reizigers de Filipijnen inreizen onder bepaalde voorwaarden. Na aankomst gelden er quarantaineverplichtingen.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke zee- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de Sulu-eilandengroep (Basilan, Tawi Tawi en Sulu). In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ook ontvoerd op andere eilanden binnen de Sulu-archipel, in het zuiden van het eiland Palawan, en op delen van het eiland Mindanao. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Finland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Finland is geel. Nederland is voor Finland een risicoland. Let op: bij terugkeer vanuit Finland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 15 mei 2021: Alleen aantoonbaar noodzakelijk (zakelijk) verkeer wordt toegelaten. Bij aankomst in Finland moet je 14 dagen in quarantaine en je moet een negatieve pcr-test kunnen laten zien. 

Reisadvies Frankrijk

Update 1 september 2021: De kleurcode van Frankrijk en het eiland Corsica is geel. Dat betekent dat bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs getoond moet worden. U kunt vanuit naar Frankrijk reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC), in Frankrijk “pass sanitaire” genoemd, als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden: 

 • U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield). U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met een print van uw coronabewijs QR-code;
 • U heeft minimaal 4 weken geleden (28 dagen geleden) het Janssen-vaccin gekregen. U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje;
 • U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd.
 • U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent aan de hand van een positieve PCR-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.
 • Als u niet (volledig) bent gevaccineerd tegen of niet bent hersteld van corona moet u een negatieve PCR- of antigeentest hebben die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname). 
 • Deze voorwaarden gelden ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Het gele boekje is niet overal geldig omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat.

Vanuit Frankrijk terug naar Nederland reizen.

Boek je Frankrijk-vakantie bij Suncamp, Novasol vakantiehuizen, RCN, Topic Travel vakantiehuizen en ANWB Camping.

Reisadvies Frans-Polynesië

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2021:  Het reisadvies voor Frans-Polynesië is code oranje. Frans-Polynesië is vanaf 19 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf 19 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist heeft u tot 21 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 21 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

G

Reisadvies Gambia

Update 16 oktober 2019: Voor heel Gambia geldt code oranje. In januari 2017 heeft in Gambia een vreedzame machtswisseling plaatsgevonden. De Senegalese troepen die namens de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) het land zijn binnengetrokken, zijn nog steeds in Gambia. Door de politieke situatie in het land bestaat in heel Gambia een risico op spanningen en onrust. Wees alert en vermijd grote bijeenkomsten. Houd rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij controleposten als u door het land reist. Wilt u de grens over tussen Gambia en de Casamance in Senegal? Volg de lokale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het nieuws en de sociale media.

Reisadvies Georgië

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Georgië is gedeeltelijk oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Georgië is vanaf 8 augustus 2021een zeerhoogrisicogebied.. Reis alleen naar Georgië als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit Georgië naar Nederland reist heeft u tot 8 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 8 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Georgië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 8 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine

Update 27 november 2020: Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Georgië heeft de classificatie “oranje” (alleen noodzakelijk reizen). Het aantal coronabesmettingen is opgelopen. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal.

Reisadvies Ghana

Update 31 juli 2020: Voor Ghana geldt code oranje. In het land vinden 7 december 2020 verkiezingen plaats. Mijd demonstraties. 

Reisadvies Grenada

Update 31 juli 2020: Grenada heeft als reisadvies code oranje gekregen.

Reisadvies Griekenland

Update 5 augustus 2021:  De kleurcode voor Griekenland is geel.  De kleurcode voor de Noord-Egeïsche eilanden wordt vanaf 6 augustus 2021 geel.  Bij terugkeer uit heel Griekenland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 30 juni 2021: Griekenland hanteert de volgende inreisregels voor Nederlanders: 

U kunt naar Griekenland reizen (vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs) als:
-U 24 uur voor uw reis een elektronisch Passenger Locator Form (PLF) heeft ingevuld, en;
-U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
-U kunt laten zien dat u niet langer dan 9 maanden geleden hersteld bent van COVID-19. U geldt als hersteld vanaf 20 dagen na uw 1e positieve test. Of;
-Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
-Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
U hoeft dan niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden. Reist u met de boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland? En bent u 18 jaar of ouder? Dan moet u een ingevuld gezondheidsformulier laten zien als u van boord gaat. Reist u met kinderen en/of jongeren onder de 18 jaar? Die kunt u op uw formulier toevoegen.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Prijsvrij, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Reisadvies Groenland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Groenland is geel. Maar let op: er gelden inreisbeperkingen. Bij terugkeer uit Groenland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Guadeloupe

Laatst gewijzigd: 18 augustus 2021: Voor Guadeloupe geldt code oranje. Guadeloupe is vanaf 19 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf 19 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 21 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Guadeloupe naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Guatemala

Update 16 maart 2020: Voor heel Guatemala geldt code oranje.

Reisadvies Guinee

Update 6 september 2021: Er is een staatsgreep geweest in Guinee. Op dit moment is nog veel onduidelijk. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet. Reis tot er meer duidelijk is niet naar Guinee. Bent u in Guinee? Blijf zoveel mogelijk binnen en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen. De kleurcode van Guinee is oranje, want Guinee is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Guinee als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guinee naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Guinee en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. Er zijn gevallen van Ebola geconstateerd in de zuidoostelijke regio Nzérékoré. 

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 31 juli 2020: Voor Guinee-Bissau geldt code oranje.

Reisadvies Guyana

Update 3 september 2021: Voor Guyana geldt code oranje, want het is een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Guyana als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guyana naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.ie op de website van de Rijksoverheid over formulieren quarantaineverklaring. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode.

Reisadvies Frans Guyana

Update 3 september 2021: Het reisadvies voor Frans Guyana is code oranje. Het land blijft zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Frans-Guyana als het noodzakelijk is. Vanuit Frankrijk is een negatieve PCR-test, niet ouder dan 72 uur, verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Reizigers uit het Schengengebied die niet wonen in Frans-Guyana, worden niet meer toegelaten. Hierbij worden geen uitzonderingen gemaakt. Als u vanuit Frans-Guyana naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine

H

Reisadvies Haïti

Update 13 augustus 2021: Haïti is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Haïti naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Haïti naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Meer informatie over de in Haïti en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. De situatie in Haïti is zeer onvoorspelbaar en onzeker. Door de moordaanslag op president Moise heeft de interim-president tijdelijk de noodtoestand afgekondigd. Momenteel bestaat er veel onduidelijkheid over de opvolging van de president. De politieke situatie in het land is daardoor heel onzeker. Daarnaast is de veiligheidssituatie in het land bijzonder gevaarlijk. De kleur van het reisadvies voor Haïti is daarom aangepast van ‘oranje’ (noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Verlaat het land als dat veilig kan. U moet dat zelfstandig doen, neem daarvoor contact op met de aanwezige luchtvaartmaatschappijen. Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zorg dat u geregistreerd bent bij de ambassade middels de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. 

Update 17 juli 2021: De situatie in Haïti is zeer onvoorspelbaar en onzeker. Door de moordaanslag op president Moise heeft de interim-president tijdelijk de noodtoestand afgekondigd. Momenteel bestaat er veel onduidelijkheid over de opvolging van de president. De politieke situatie in het land is daardoor heel onzeker. Daarnaast is de veiligheidssituatie in het land bijzonder gevaarlijk. De kleur van het reisadvies voor Haïti is daarom aangepast van ‘oranje’ (noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Verlaat het land als dat veilig kan. U moet dat zelfstandig doen, neem daarvoor contact op met de aanwezige luchtvaartmaatschappijen. Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zorg dat u geregistreerd bent bij de Ambassade middels de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. 

Reisadvies Hongarije

Update 3 september 2021: Vanaf 4 september 2021 geldt voor Hongarije code geel. U kunt zonder beperkingen naar Hongarije reizen als u in het bezit bent van het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat), onder de volgende voorwaarden:
-U heeft uw 1e dosis van een door EMA/WHO/Hongarije goedgekeurde vaccin gekregen (u hoeft niet te wachten op een 2e dosis), of;
-U kunt laten zien dat u in de afgelopen 180 dagen besmet bent geweest met het COVID-19-virus. De positieve testuitslag (PCR- of antigeentest) moet ouder zijn dan 14 dagen, of;
-U heeft een PCR coronatest laten afnemen. De negatieve testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur.
Reist u per auto, bus of trein? Dan kunt u zonder beperkingen Hongarije inreizen, dus ook zonder coronabewijs.

Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien.
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
-Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
-Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.

Reisadvies Honduras

Het reisadvies voor Honduras is code oranje.

I

Reisadvies Ierland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Ierland is geel. Bij terugkeer uit Ierland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Update 30 mei 2021: Iedereen vanaf 6 jaar moet een negatieve pcr-test tonen. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst 14 dagen in (thuis)quarantaine. Je kunt die termijn verkorten als je na 5 dagen een negatieve pcr-test kunt tonen. En iedereen moet een Passenger Locator Form invullen. Voor mensen die Ierland voor hun werk bezoeken, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, gelden andere regels. Ierland heeft aangekondigd dat het vanaf 19 juli gaat werken met het digitale Covid-certificaat van de EU. Dit betekent dat reizigers uit EU-lidstaten die in het bezit zijn van de pas- waaruit blijft dat de houder ofwel gevaccineerd is, negatief getest is op Covid-19 of het virus heeft gehad- de republiek Ierland kunnen bezoeken zonder dat een test of quarantaine nodig is.

Reisadvies IJsland

Update 5 augustus 2021: Vanaf 6 augustus 2021 is de kleurcode voor IJsland geel. Bij terugkeer vanuit IJsland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Let op: Er gelden sinds 27 juli 2021 extra maatregelen om IJsland in te kunnen reizen. 

Update 18 juni 2021: Reizigers uit Nederland moeten zich hoe dan ook binnen 3 dagen voor vertrek digitaal registreren (informatie in het Engels). Bent u niet gevaccineerd? Dan moet u  een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien voor vertrek naar IJsland. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur). Bij binnenkomst moet u een test doen en meteen in quarantaine gaan tot minimaal de 5de dag na binnenkomst. Dan doet u weer een test. Als ook deze test negatief is dan bent u klaar met de quarantaine en kunt u door IJsland reizen. De tests in IJsland zijn gratis.

Bent u wel gevaccineerd? Of kunt u aantonen dat u besmet bent geweest met COVID-19? Dan moet u alleen bij binnenkomst een COVID-19-test doen. U blijft in quarantaine totdat de uitslag bekend is. Dit duurt meestal 24 uur. Bij een negatieve uitslag kunt u door IJsland reizen. IJsland accepteert het gele boekje als vaccinatiebewijs. 

Lees hier welke eisen IJsland stelt wat betreft pcr-tests en quarantaines.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Reisadvies India

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen India en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor India is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit India naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. India is zwaar getroffen door COVID-19. In meerdere delen van India, waaronder de hoofdstad Delhi, geldt een algehele lockdown. Door de hoge besmettingen met het coronavirus raden wij u dringend aan niet naar India te reizen. Door de overbelaste ziekenhuizen en medische zorg is er een reële mogelijkheid dat geen medische zorg beschikbaar is op het moment dat zorg urgent voor u nodig is

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2020: Het reisadvies voor India is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit India naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u vanaf 1 juni 2021 bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India.

India heeft vanaf 13 maart een algeheel inreisverbod afgekondigd. Alle inreisvisa, met uitzondering van een aantal categorieën, zijn ingetrokken. Er is een beperkt aantal uitzonderingen waaronder mensen met een diplomatieke paspoort en buitenlanders met een werkvergunning voor India. Meer informatie staat op de site van het Indiase ministerie van Volksgezondheid

Reisadvies Indonesië

Update 13 augustus 2021: De kleurcode voor Indonesië is oranje. Het land is door het coronavirus tot 14 augustus 2021 een hoogrisicogebied. Indonesië is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Indonesië naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Indonesië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Indonesië is door het coronavirus zwaar getroffen. De autoriteiten van Indonesië hebben daarom de grenzen gesloten voor alle reizigers. Alleen personen die een geldige Indonesische (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben, zoals houders van visa (diplomatiek, officieel/service), houders van KITAS en ITAS, buitenlandse reizigers voor medische en humanitaire doeleinden en bemanningsleden van zee- en luchtvaart, mogen inreizen. De gezondheidszorg in Indonesië is momenteel niet toereikend. Ziekenhuizen en klinieken zijn overbelast, er is gebrek aan medisch personeel en medische apparatuur. Er gelden lockdownmaatregelen op Java en Bali en diverse andere eilanden. Singapore heeft de grenzen voor reizigers uit Indonesië tijdelijk gesloten, waardoor KLM geen passagiers meer kan meenemen vanuit Jakarta. Er zijn nog luchtvaartmaatschappijen die via het Midden-Oosten en Turkije naar Nederland vliegen. Garuda heeft één rechtstreekse vlucht naar Amsterdam per week

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 27 maart 2020: de Iraakse autoriteiten hebben het reisverbod verlengd tot en met 11 april. Dit betekent dat tot die tijd het luchtruim gesloten zal blijven en vervoer over de weg niet is toegestaan.  Door deze restricties zal het op korte termijn lastig worden om Nederlandse reizigers die gestrand zijn in Irak (incl. de Koerdische regio) naar Nederland te repatriëren.

Update 16 maart 2020: Voor het grootste deel van Irak geldt een negatief reisadvies. In de nacht van 11 op 12 maart 2020 zijn er raketten afgeschoten op een militaire basis bij Bagdad. Hierbij zijn buitenlandse militairen omgekomen. Houd rekening met meer gewelddadigheden. In Irak zijn besmettingen met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. De medische sector in Irak heeft niet voldoende middelen om goede tests uit te voeren en bescherming te bieden en verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lokale autoriteiten hebben opdracht gegeven om de landsgrens tussen Irak en Iran te sluiten. Vluchten van en naar verschillende landen zijn geannuleerd. Door de coronabesmettingen in Nederland gelden er nieuwe maatregelen voor de Koerdische regio. Reizigers die vanuit Nederland naar de Koerdische regio in Irak reizen, worden bij aankomst in quarantaine geplaatst. Ook is de bewegingsvrijheid sterk ingeperkt.

Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Voor onderstaande gebieden in Irak geldt een negatief reisadvies:

 • De hoofdstad Bagdad
 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk. De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft in september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio.
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).

De situatie in de zogenaamde ‘betwiste gebieden’ is gespannen. Dit is een gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdistan Regio in Irak (KRI) en centraal-Irak, waaronder de plaatsen Kirkuk en Sinjar. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de KRI behoudt zijn aanspraak. Ook gewapende groeperingen zijn in deze gebieden actief. Dit kan leiden tot schermutselingen, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies (reisadvies code oranje): Missan. Dhiqar, Muthanna, Diwaniyah/Qadisiyah, Wasit, Najaf, Kerbala, Het zuiden van Babylon, Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah, Dohuk.
Hoewel IS inmiddels militair verslagen is, kunnen er in heel Irak aanslagen voorkomen. In Bagdad komt veel zware criminaliteit voor.

Reisavies Iran

Update 26 augustus 2021: De kleurcode van Iran is oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Iran als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Het land is door het coronavirus tot 27 augustus 2021 een hoogrisicogebied. Iran is vanaf 27 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Als u naar Iran moet reizen dan moet u een gezondheidsformulier invullen dat aan u voor (op de luchthaven van vertrek) of tijdens de vlucht naar Iran wordt uitgereikt door de luchtvaartmaatschappij. Bij het inchecken moet u uw coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs) laten zien en ook een negatief PCR-COVID-19-testresultaat. Vanaf 27 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Iran naar Nederland reist, heeft u tot 29 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 29 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Iran naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Israël

Update 3 september 2021: De kleurcodes voor Israël zijn rood en oranje vanwege veiligheidsrisico’s. Na het conflict tussen Israël en Hamas is een staakt-het-vuren ingegaan, maar de situatie is nog kwetsbaar. De kleur van het gebied rondom Gaza is ‘rood’ (niet reizen). Aan de noordgrens met Libanon is de situatie gespannen. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en in verschillende steden (vooral in Jerusalem) kan het onrustig zijn. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws. Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen geldt Israël vanaf 4 september 2021 als zeerhoogrisicogebied. 

 • Reizigers die niet de Israëlische nationaliteit hebben moeten online toestemming vragen bij de Population and Immigration Authority om Israël in te reizen. Als u deze toestemming heeft dan kunt u bij de Israëlische ambassade in Den Haag een ‘boarding pass’ (toestemming) krijgen.
 • Deze toestemming samen met een negatieve PCR-test die 72 uur voor vertrek is afgenomen moet u voor vertrek naar Israël kunnen laten zien bij het instappen in het vliegtuig.
 • Binnen 24 uur voor vertrek moet u online een ‘inbound passenger statement’ invullen.
 • Er geldt een quarantaineplicht voor alle personen die vanuit Nederland inreizen. De duur van de quarantaine is 14 dagen. De quarantaine kan verkort worden door het doen van twee afzonderlijke coronatests: de eerste is sowieso verplicht bij aankomst in Israël, de tweede is op dag 7 van de quarantaine.

Als u vanuit Israël naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR- test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. 

Na een verblijf in Israël moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. 

Er gold al een negatief reisadvies (code rood) voor de volgende gebieden in Israël:

 • Het grensgebied met Syrië. Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.
 • Het grensgebied met Libanon ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens. Hier kunnen granaten inslaan.

Reisadvies Italië

Update 5 augustus:  Vanaf 6 augustus 2021 is de kleurcode voor Italië geel. Bij terugkeer uit Italië naar Nederland moet u vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien.

Update 2 juli 2021: Voor Italië gelden de volgende inreisbeperkingen: U moet bij aankomst een Digital Passenger Locator Form kunt laten zien, en;

  • U bent 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd, of;
  • Uw negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of;
  • Uw herstelbewijs is niet ouder is dan 6 maanden.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.

Reisadvies Ivoorkust

Update 25 augustus 2021: Voor het noorden van Ivoorkust (het grensgebied met Mali en Burkina Faso) geldt een negatief reisadvies / code rood. Hier zijn aanslagen geweest en de situatie is erg instabiel. Blijf uit de buurt van mensenmassa’s en hou rekening met controles van ordetroepen. Voor de rest van Ivoorkust geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Als u vanuit Ivoorkust naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig.

J

Reisadvies Jamaica

Update 20 juli 2020: Voor Jamaica geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Japan

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Japan is code oranje. Nederlanders mogen Japan niet in. Alleen personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Bij terugkeer uit Japan naar Nederland hoeft u geen negatieve pcr-test te tonen en hoeft u niet in thuisquarantaine.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 8 juli 2021: Het reisadvies voor Jordanië is code geel. Maar Jordanië hanteert wel inreisbeperkingen. Voordat u naar Jordanië reist, moet u zich aanmelden bij de Jordaanse overheid. Dit kan op de website van de Jordaanse overheid.

 • Op basis van uw registratie, waarin u ook kunt aangeven of u gevaccineerd bent, krijgt u de inreisvoorwaarden te zien.
 • U moet een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Jordanië. 
 • Het vaccinatiebewijs moet in het Engels of in het Arabisch zijn opgesteld.
 • U kunt niet met uw CoronaCheck app Jordanië inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU. U moet de test op papier uitprinten.
 • U heeft een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek.
 • Voor aankomst moet een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgt u in de meeste gevallen van uw luchtvaartmaatschappij.
 • Bij aankomst in Jordanië wordt op het vliegveld een PCR-test afgenomen, tenzij u volledig gevaccineerd of jonger dan 5 jaar bent.

Voor de grens met Syrië geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). 

K

Reisadvies Kameroen

Update 17 maart 2020: De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Reis niet naar de regio Nord-Ouest.

Update 5 december 2018: Voor Kameroen gelden verschillende reisadviezen. De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Voor dit gedeelte geldt een negatief reisadvies/code rood.

Er geldt ook een negatief reisadvies voor:

-Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. In dit gebied lopen westerlingen een verhoogd risico om ontvoerd te worden.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
-Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro. Provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré.
-In de regio’s Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten groot en nemen de spanningen door terroristische dreigingen verder toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen gelokaliseerd en zijn overvallers en rebellen actief.
-De Engelstalige regio Nord-Ouest.

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest (code oranje). Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd een avondklok als deze is ingesteld. Het reisadvies voor Kameroen is code oranje. Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Kazachstan

Update 15 september 2021: Voor Kazachstan geldt code oranje.  Vanaf 16 september 2021 is Kazachstan een hoogrisicogebied, maar het reisadvies blijft op code oranje staan. Reis alleen naar Kazachstan als dat noodzakelijk is. De overheid van Kazachstan heeft de visumvrijstelling voorlopig opgeschort. Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels). Inreismaatregelen voor ingezetenen van Kazachstan kunt u vinden op de website van de overheid van Kazachstan (informatie in het Engels). Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Alle reizigers die vanuit het buitenland in Kazachstan aankomen, krijgen bij aankomst een temperatuurcheck, moeten een gezondheidsformulier invullen en een negatieve PCR-COVID-19 testresultaat (niet ouder dan 72 uur) aantonen. Een negatieve PCR-COVID-19 testresultaat hoeft niet aangetoond te worden als u deel uitmaakt van een Kazachse overheidsdelegatie, cabinepersoneel luchtvaart of jonger dan 5 jaar bent.

Reisadvies Kenia

Update 17 maart 2020: Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

In deze gebieden komen ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan. Voor de rest van Kenia geldt code oranje. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie over eventuele beperkende inreismaatregelen.

Reisadvies Kirgizië

Update 17 maart 2020: Voor heel Kirgizië geldt code oranje. De grensovergang tussen China en Kirgizië is tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats.  Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Ook in Kirgizië is een risico voor terrorisme aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Reisadvies Koeweit

Update 18 augustus 2021: Vanaf 19 augustus 2021 is Koeweit een hoog risicogebied in plaats van een zeer hoog risicogebied. Reis alleen naar Koeweit als dat noodzakelijk is. Vanaf 19 augustus 2021 moet u als u vanuit Koeweit naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Sinds 1 augustus 2021 mogen reizigers, die in het bezit zijn van een geldige Koeweitse verblijfsvergunning, Koeweit weer inreizen. U moet dan volledig gevaccineerd zijn met een door Koeweit goedgekeurd vaccin (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna en Johnson & Johnson). Verder geldt er een heel scala aan eisen en maatregelen.

Reisadvies Kosovo

Update 3 september 2021:  Kosovo is vanaf 4 september 2021 een zeerhoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Kosovo. Vanaf 6 september 2021 moet u zich, als u vanuit Kosovo naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 4 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. 

U kunt Kosovo niet inreizen met uw digitale covidbewijs in de CoronaCheck app. U moet uw test uitgeprint meenemen. U kunt naar Kosovo reizen als:

 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Kosovo.
 • Dit geldt ook voor reizigers met een geldige tijdelijke of permanente verblijfsvergunning voor Kosovo die geen Kosovaars staatsburger zijn.

Een negatieve PCR-testuitslag is niet nodig bij aankomst in Kosovo als:

   • U op doorreis bent en niet langer dan 3 uur in Kosovo zult verblijven (voor internationale busverbindingen: max. 5 uur);
   • U een vrachtwagenchauffeur bent;
   • U kunt aantonen volledig gevaccineerd te zijn (bijvoorbeeld met een stempel op een certificaat of papier, ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt geaccepteerd);
   • U een positieve antibody test (Ig-G) heeft, niet ouder dan 30 dagen;
   • U en uw gezinsleden een diplomatieke accreditatie in Kosovo hebben.
   • U hoeft dan niet in quarantaine.
   • Kinderen jonger dan 11 jaar zijn ook uitgezonderd.
  • Bekijk alle inreismaatregelen in het Engels op de site van de Kosovaarse overheid.

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Kroatië

Update 18 augustus 2021: De kleurcode voor Kroatië is groen. Maar vanaf 21 augustus gaat  de gehele Adriatische kust van Kroatië (Jadranska Hrvatska) naar code geel. Bij terugkeer vanuit de regio Jadranska Hrvatska naar Nederland, moet u vanaf 21 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. 

Om Kroatië in te mogen moet u een vaccinatiebewijs laten zien, of een pcr-test laten zien die maximaal 72 uur oud is, of een antigeentest laten zien die maximaal 48 uur oud is. Reizigers moeten zich vooraf registreren via een Nederlandstalig formulier op de website van het Kroatische ministerie van Toerisme. Alle inreisregels op een rij:

 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de tweede vaccinatie, of;
 • U het Janssen-vaccin gekregen heeft. Dan moet dit minimaal 14 dagen geleden zijn, of;
 • U kunt laten zien dat u uw 1e dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin heeft gehad: minimaal 22 dagen en maximaal 42 dagen geleden, of;
 • U kunt laten zien dat u uw 1e dosis van het AstraZeneca-vaccin heeft gehad: minimaal 22 dagen en maximaal 84 dagen geleden, of;
 • U een medische verklaring kunt laten zien waarin staat dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • U een medische verklaring kunt laten zien waarin staat dat u hersteld bent van COVID-19 en binnen 8 maanden daarna 1 inenting heeft gekregen. Dit is geldig tot 270 dagen na de inenting, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of;
 • U een positieve PCR-of antigeentest kunt laten zien die is gedaan in de afgelopen 270 dagen en ouder is dan 11 dagen na aankomst.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Voldoet u niet aan 1 van de voorwaarden? En laat u zich pas na aankomst in Kroatië testen? Dan moet u de negatieve uitslag afwachten in quarantaine.
 • Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen negatieve uitslag te laten zien als de ouder(s)/voogd(en) aan 1 van de voorwaarden voldoen.

Voor sommige verspreid liggende gebieden in de binnenlanden en de bergen van Kroatië gold altijd al code oranje. Er liggen hier nog niet geruimde mijnen. Let op borden die waarschuwen voor mijnenvelden. 

L

Reisadvies Laos

Update 31 juli 2020:  Voor Laos geldt code oranje. Voor de provincie Xaysomboune geldt ook al voor de coronauitbraak code oranje. In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen.

Reisadvies Letland

Update 9 september 2021: De kleurcode voor Letland is vanaf 10 september geel. De noodtoestand is uitgeroepen voor de grensregio met Belarus. De noodtoestand geldt ook voor de stad Daugavpils. Dit heeft mogelijk als gevolg dat er meer grenswacht, politie en militairen aanwezig zijn.

U kunt met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) naar Letland reizen als:

U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (binnen 180 dagen);
U een negatieve PCR-test kan laten zien die niet ouder is dan 72 uur op het moment van vertrek (instappen), of;
Een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur op het moment van vertrek. Zelftesten zijn niet geldig voor reizen naar Letland.
Reist u met een testbewijs (ook in de DCC) naar Letland? Dan moet u bij aankomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u met een vaccinatie- of herstelbewijs reist.

Terugreis naar Nederland vanaf 12 september 2021
U hoeft als u uit Letland terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine. U heeft als u terugreist uit Letland een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst.

Reisadvies Libanon

Update 3 september 2021: Het reisadvies voor Libanon is vanaf 4 september 2021 oranje en rood, dit vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen.

Voor een deel van Libanon geldt altijd al een negatief reisadvies (code rood). Reis niet in de grensgebieden, in het noorden van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen:

 • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de stad Arsal (ten noorden van Halba-Qoubaiyat Road), de stad Hermel en Shebaa Farms (in het zuiden).
 • De zuidelijke buitenwijken zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah en Tariq El Jdida van de hoofdstad Beiroet. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld (en de snelweg langs de Cité Sportive) en het vliegveld.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Voor de rest van Libanon geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). U kunt naar Libanon reizen met uw CoronaCheck App (het digitale coronabewijs – DCC) als:

 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent (COVID-19 vaccinatie van 1 dosis), vanaf 2 weken na de vaccinatie, of;
 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent (COVID-19 vaccinatie van 2 doses), vanaf 2 weken na de tweede vaccinatie, of;
 • U kunt laten zien dat u in de 90 dagen voor uw vertrek hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-testresultaat niet ouder is dan 96 uur voor uw aankomst in Libanon. Reist u Libanon voor maximaal 1 week in en uit, dan hoeft u voorafgaand aan de vlucht terug naar Libanon geen PCR-test te doen.
 • Bij aankomst op de luchthaven in Beiroet moet u altijd een PCR-test doen. Daarna gaat u in thuisquarantaine tot 48 uur na de PCR-test. U krijgt alleen bericht van deze test als de uitslag positief is.  
 • Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd van de PCR-testverplichting(en).
 • Reist u naar Libanon, dan moet u een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. Dit kan een lokale Libanese verzekering zijn of een internationale ziektekostenverzekering.

Reisadvies Litouwen

Update 13 augustus 2021: De kleurcode van Litouwen is vanaf 14 augustus 2021 geel. Het land is door het coronavirus een hoogrisicoland. Let op: bij terugkeer vanuit Litouwen naar Nederland moet uw vanaf 16 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 28 juli 2021: Het reisadvies voor Litouwen is groen. Wel gelden de inreisbeperkingen zoals vermeld onder update van 23 juni 2021.

Update 23 juni 2021: Het reisadvies voor Litouwen is vanaf 24 juni code geel. Als u in Litouwen bent geweest, hoeft u bij terugkeer in Nederland niet meer in quarantaine en u hoeft zich ook niet te laten testen. Nederlanders die naar Litouwen reizen, moeten verplicht een passenger locator form invullen. Naast online registratie is het verplicht voor reizigers vanuit Nederland om een bewijs te laten zien van een negatieve COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen, of een antigeentest die maximaal 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit bewijs moet in het Engels of een andere officiële EU-taal zijn opgesteld. Ook moet u (wat uw testresultaat ook is) 10 dagen in quarantaine gaan. Deze kan alleen worden verkort als er op de 7e dag van de quarantaine weer een test wordt gedaan en deze uitslag negatief is. U mag de plek waar u in quarantaine zit niet verlaten.

Bent u op doorreis, jonger dan 16, volledig gevaccineerd of  maximaal 90 dagen geleden voor het laatst positief getest op corona? Dan hoeft u in Litouwen geen negatief testresultaat te laten zien of in quarantaine te gaan. Anders moet dat wel. 

Reisadvies Liechtenstein

Update 5 augustus 2021: Liechtenstein heeft kleurcode geel. Dat betekent dat je vanaf 8 augustus bij terugkeer naar Nederland een coronapaspoort moet laten zien.

Update 15 juni 2021: Wie vanuit het Koninkrijk der Nederlanden (dus inclusief de Caraïbische gebiedsdelen) Liechtenstein in wil, moet aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet bij aankomst in Liechtenstein een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Ook bij een negatieve testuitslag gaat u nog 10 dagen in quarantaine. Let op: het niet nakomen van deze verplichting kan een hoge boete opleveren. Verder moet je je voor binnenkomst in Liechtenstein aanmelden via een overheidswebsite.

Reisadvies Luxemburg

Update 5 augustus 2021: De kleurcode van Luxemburg is geel. Bij terugkeer vanuit Luxemburg naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Update 9 juni 2021:  Alle reizigers van 6 jaar en ouder die per vliegtuig Luxemburg inreizen, moeten voor aanvang van de vlucht een negatieve COVID-19 testuitslag laten zien. De testuitslag mag op papier en ook electronisch getoond worden (vertaling voor zover nodig: in de Engelse, Duitse, Franse of Luxemburgse taal). De test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aanvang van de vlucht. Bij aankomst op de luchthaven in Luxemburg, krijgen alle reizigers een voucher om een gratis PCR-test te doen op de luchthaven. Passagiers kunnen zich binnen 12 uur na aankomst laten testen. Bekijk actuele Engelstalige inreisinformatie op de site van de Luxemburgse overheid.

M

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 4 november 2020: Voor Madagaskar geldt code oranje als reisadvies. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 4 november 2020: Het reisadvies voor Malawi is code oranje. 

Reisadvies Maldiven

Update 30 juli 2021: de Maldiven niet langer een ‘zeer hoog risico’ land maar een ‘hoog risico’ land. Dit houdt in dat als u na aankomst in Nederland niet in quarantaine hoeft en dus ook geen quarantaine verklaring hoeft in te vullen als u naar Nederland reist. U moet wel kunnen aantonen dat u volledig gevaccineerd bent (minimaal twee weken geleden) of een negatieve test uitslag PCR (genomen binnen 48 uur van vertrek) Antigen (genomen binnen 24 uur van vertrek) heeft. Het reisadvies voor reizen naar de Maldiven blijft oranje

Update 17 maart 2020: Voor de Maldiven geldt code oranje vanwege de inreisbeperkingen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen op het eiland Malé.

Reisadvies Maleisië

Update 6 augustus: De kleurcode van Maleisië is oranje, want Maleisië is vanaf 8 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Vanaf 8 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Maleisië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 8 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine.

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  De overheid van Macao heeft de grenzen gesloten voor allen die geen inwoners van Macao zijn. Deze maatregel is op 18 maart ingegaan. Uitzonderingen zijn inwoners van het Chinese vasteland, Hongkong en Taiwan en ook personen met een werkvergunning voor Macao.

Reisadvies Mali

Update 24 augustus 2020: Op 18 augustus 2020 is de Malinese regering afgetreden door een opstand van Malinese militairen. Hierdoor is een instabiele situatie ontstaan die voor het hele land Mali geldt. Daarom geldt het dringende advies om in een veilige omgeving te verblijven en verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Er geldt een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur. Door deze situatie is het internationale vliegveld in Bamako tijdelijk gesloten. Ook de landsgrenzen met de omringende landen zijn tot nader order gesloten. Als u vanuit Mali terugkomt in Nederland gaat u 10 dagen in thuisquarantaine vanwege de coronamaatregelen.

Voor het grootste deel van Mali geldt een negatief reisadvies. Voor het gebied ten zuiden van de lijn Bafoulabé-Banamba-Ségou-Markala-Si-Téné-Benena (op de grens met Burkina Faso) geldt code oranje. Maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen. Het uitgaansverbod dat was uitgevaardigd om het coronavirus te bestrijden, is ingetrokken. Het luchtruim en de grenzen blijven nog wel gesloten.

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig. In Mali geldt sinds 2016 de noodtoestand. Veiligheidsdiensten en leger hebben meer bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Reisadvies Malta

Update 5 augustus 2021: de kleurcode van Malta is geel. Bij terugkeer vanuit Malta naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 15 juli 2021: De kleurcode van Malta is groen.  Malta eist dat bezoekers die niet (volledig) zijn ingeënt, zoals toeristen en zakenreizigers, nu verplicht in quarantaine gaan.  Hoe lang die quarantaine moet duren voor reizigers uit andere landen dan ‘rood’  is niet bekend. Voor  reizigers uit ‘rode’ landen is dat nu twee weken.

Update 15 juni 2021: Malta hanteert wel testverplichtingen. Alle reizigers van 5 jaar en ouder moeten bij vertrek uit Nederland een negatieve PCR-test kunnen laten zien, die bij aankomst in Malta niet ouder is dan 72 uur. Reist u zonder negatief testbewijs en wordt u toch toegelaten, dan moet u zich in Malta laten testen. De uitslag moet u op een door de Maltese overheid aangewezen locatie in quarantaine afwachten. De kosten voor de verplichte PCR-test en de verplichte quarantaine komen voor uw eigen rekening. Verder moeten reizigers een gezondheidsverklaring (Public Health Declaration Form) en een Passenger Location Form invullen en afgeven aan de Maltese autoriteiten. Die zijn te downloaden via een site van de Maltese overheid.

Bekijk Malta-aanbiedingen bij Prijsvrij.

Reisadvies Marokko

Update 9 juni 2021: Vanaf 15 juni 2021 zijn alle luchthavens weer geopend voor internationaal verkeer. Landen zijn in categorieën ingedeeld op basis van de jongste coronagegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de landen zelf. Landen met een lager risico krijgen status A, die met een hoger risico status B. Nederland valt onder A waardoor je toegang kunt krijgen op vertoon van een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat. Personen uit landen met de B-status moeten ‘uitzonderlijke toestemming’ krijgen voordat ze reizen, een negatieve PCR-test overleggen en vervolgens tien dagen in isolatie. De PCR-test mag bij binnenkomst niet ouder zijn dan 48 uur. Een vaccinatiebewijs of het gele vaccinatieboekje van de GGD is niet voldoende. Reist u per ferry? Dan moet u aan boord een extra PCR-test doen. Als u vanuit Marokko naar Nederland reist moet u zich 72 uur voor vertrek laten testen en krijgt u het dringende advies bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Voor heel Marokko geldt code oranje. Marokko heeft de noodtoestand verlengd tot 10 oktober 2020. Sommige steden zijn zo goed als afgesloten, zoals Casablanca en Marrakesh. De grenzen zijn gesloten voor regulier verkeer. Wel zijn er beperkt internationale vluchten. Voor informatie over het Marokkaanse in- en uitreisbeleid kunt u contact opnemen met de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Verder is het verboden de grens over te steken naar Algerije. Hier liggen niet ontplofte landmijnen. Het is ook verboden de grens over te steken naar Mauritanië. Voor de grensstrook geldt een negatief reisadvies / code rood, behalve bij de grensovergang langs de kustroute. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune via de stad Ad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg. Houd op andere plaatsen altijd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u in het grensgebied bent.

Reisadvies Marshalleilanden

Update 31 juli 2020: Voor de Marschalleilanden geldt code oranje.

Reisadvies Martinique

Update 6 augustus 2021: De kleurcode van Martinique is oranje. Martinique is vanaf 8 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Martinique als het noodzakelijk is. Vanaf 8 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Martinique naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 8 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. 

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juli 2020: Voor Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor het onderstaande gebieden geldt code rood:

-gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé. Het noordoorsten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
-De grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje.

Reisadvies Mauritius

Update 13 maart 2020: Voor Mauritius geldt code oranje. De overheid kan Nederlanders verplichten om minimaal 14 dagen in zelfquarantaine te gaan, ook al vertoont u geen symptomen van het corona-virus.

Reisadvies Mexico

Update 20 juli 2020: Voor Mexico geldt reisadvies code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Boek je vakantie in Mexico bij TUI.

Reisadvies Moldavië

Update 8 juli 2021: Het reisadvies voor Moldavië is code geel. U kunt naar Moldavië reizen als:

 • U bij aankomst een gezondheidsverklaring invult, en;
 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd, of;  
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur;
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Let op: u kunt niet Moldavië inreizen met uw CoronaCheck app. Deze is alleen geldig binnen de EU.

Reisadvies Monaco

De kleurcode voor Monaco is geel. Bij terugkeer uit Monaco naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Reisadvies Mongolië

Update 13 maart 2020: De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China te verkleinen. Er zijn immigratiebeperkingen voor reizigers naar Mongolië vanuit het Chinese vasteland. Het trein- en wegverkeer vanuit Rusland is geblokkeerd. Het vliegverkeer is geannuleerd. Daarom is het reisadvies voor Mongolië veranderd van code groen in code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Reisadvies Montenegro

Update 3 september 2021: De kleurcode van Montenegro is vanaf 4 september code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Montenegro. U kunt naar Montenegro reizen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U volledig gevaccineerd bent óf u kunt laten zien dat u 1 keer bent gevaccineerd, of;
 • U een negatieve PCR-test hebt van niet ouder dan 72 uur bij aankomst, of;
 • U een negatieve antigeentest hebt van niet ouder dan 48 uur bij aankomst, of;
 • U een herstelbewijs hebt van COVID-19. Dit mag minstens 14 dagen en maximaal 180 oud zijn sinds de laatste positieve PCR- of antigeentest.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Als u dit niet kunt tonen geldt een quarantaine van 14 dagen. Deze kan verkort worden met een negatieve test op de zesde dag.

Vanaf 6 september 2021 moet u zich, als u vanuit Montenegro naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Montserrat

Update 30 juli 2020: Voor heel Montserrat geldt code oranje. Voor de zuidelijke helft van het eiland gold al code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Mozambique

Update 30 juli 2020: In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado zijn in het verleden herhaaldelijk gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Daar geldt code rood. In de rest van Mozambique geldt code oranje.

Reisadvies Myanmar

Update 13 augustus 2021: Vanaf 14 augustus 2021 is Myanmar niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Myanmar naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. De politieke onrust en protesten houden aan sinds de staatsgreep die op 1 februari jl. werd gepleegd. Er zijn dagelijks explosies in de hoofdstad Yangon. Wees altijd alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie. Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen en indien u al in Myanmar bent, te bedenken of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u in Myanmar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar steeds meer beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. Vanaf 17 juli 2021 is Singapore Airlines tijdelijk gestopt met passagiersvluchten naar en van Myanmar. Er zijn nog wel passagiersvluchten via Korean Air en Myanmar Airways International. De landsgrenzen met de omringende landen zijn gesloten. Volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. 

Update 17 juli 2021: De kleurcode van Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje. Reis alleen naar Myanmar als dat noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeerhoogrisicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Myanmar is ernstig getroffen door de coronapandemie (1 op de 2 personen is besmet). De gezondheidszorg in Myanmar is overbelast. Openbare ziekenhuizen liggen vol, er is gebrek aan medisch personeel en medische apparatuur. Het is onzeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden, ook in geval van nood. De politieke onrust en protesten houden aan sinds de staatsgreep. Er zijn dagelijks explosies in de hoofdstad Yangon. Wees altijd alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie. Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen en indien u al in Myanmar bent, te bedenken of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u in Myanmar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar steeds meer beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. Vanaf 17 juli 2021 stopt Singapore Airlines tijdelijk met passagiersvluchten naar en van Myanmar. Er zijn nog wel passagiersvluchten via Korean Air en Myanmar Airways International. De landsgrenzen met de omringende landen zijn gesloten. 

Reisadvies Namibië

Update 13 augustus 2021: Vanaf 14 augustus 2021 is Namibië een hoog risicogebied. Reis alleen naar Namibië als dat noodzakelijk is. Tot 14 augustus 2021 moet u zich als u vanuit Namibië naar Nederland reist voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Vanaf 14 augustus 2021 moet u als u vanuit Namibië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Nepal

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Nepal naar Nederland reist. Dit komt omdat Nepal een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Nepal is oranje. Reis alleen naar Nepal als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Nepal naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Door de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen in Nepal heeft de overheid van Nepal alle internationale vluchten tot nader order opgeschort. De overheid van Nepal heeft voor heel Nepal/Kathmandu Valley tot nader order een lockdown ingesteld. Deze lockdown kan per district verschillen.

Update 24 maart 2020: De Nepalese overheid heeft een lockdown ingevoerd. Die duurt tot en met 31 maart 2020. Voor Nepal geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Er zijn in- en uitreisbeperkingen. Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nicaragua

Update 15 juni 2020: Voor heel Nicaragua geldt code oranje.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 25 maart 2020: Vanaf woensdag 25 maart geldt in Nieuw-Zeeland de noodtoestand-niveau 4. Daarom mogen reizigers alleen nog naar het internationale vliegveld komen als je een vluchtbevestiging voor die dag en een geldig paspoort hebt. Als je voor de reis naar je eindbestemming moet overstappen op een bestemming die door de lokale overheid gesloten is, mag je niet naar het vliegveld komen. Toeristen mogen alleen reizen als ze de afgelopen veertien dagen in zelf-quarantaine zijn geweest en nu geen ziekteverschijnselen hebben. Vanaf zaterdag 28 maart zijn alle vormen van vervoer gesloten voor mensen die geen essentiële diensten verlenen of vracht vervoeren. Daarom geldt voor Nieuw-Zeeland code oranje.

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

In de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 31 augustus 2020: Voor het grootste deel van Niger geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Nigeria

Update 20 juli 2020: Voor Nigeria geldt code oranje. Voor de rivieren in de delta en voor de vijf regio’s in het noordoosten geldt een negatief reisadvies / code rood. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht-en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noordkoreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Noord-Macedonië

Update 3 september 2021: Noord-Macedonië is vanaf 4 september 2021 een zeerhoogrisicogebied en heeft dan kleurcode oranje. Vanaf 4 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist heeft u tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 6 september 2021 moet u zich, als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Noord-Macedonië erkent sinds 1 september het Europese digitale coronacertificaat. U kunt met uw coronabewijs (DCC) naar Noord Macedonië reizen als u:

 • volledig gevaccineerd bent en daar bewijs van hebt, of;
 • een negatieve PCR-test hebt die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Noord-Macedonië, of;
 • een herstelbewijs van corona
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Doorreizigers die Noord-Macedonië binnen 5 uur verlaten zijn hiervan uitgezonderd.
 • Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Noord-Macedonië.

Terugreis naar Nederland

Als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist moet u vanaf 6 september een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Noord-Macedonië moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. 

Reisadvies Noorwegen

Update 18 augustus 2021: Het reisadvies voor Noorwegen is vanaf 19 augustus code geel. Bij terugkeer vanuit Noorwegen naar Nederland moet u vanaf 21 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Noorwegen hanteert zeer strenge inreisbeperkingen. U mag alleen Noorwegen in als:

 • U op bezoek gaat bij familie (ouders, grootouders, kinderen of kleinkinderen) in Noorwegen, of;
 • U studeert of gaat studeren in Noorwegen, of;
 • U gevaccineerd bent en u uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) kunt laten zien. Lees wanneer Noorwegen u als volledig of gedeeltelijk gevaccineerd ziet en wat dan de regels zijn.
 • Heeft u langer dan 1 week geleden uw 2e vaccinatie gekregen? Dan geldt u als volledig gevaccineerd. 
 • Bent u langer dan 3 weken geleden gevaccineerd met het Janssen-vaccin? Dan geldt u als volledig gevaccineerd. 
 • Ziet Noorwegen u als volledig gevaccineerd? Dan mag u met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) naar Noorwegen reizen. U hoeft zich dan niet te registreren, te laten testen of in quarantaine.
 • Ziet Noorwegen u als gedeeltelijk gevaccineerd? Dan moet u zich registreren voor aankomst in Noorwegen en een negatieve PCR-test laten zien. Mogelijk moet u in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden.Let op:  Kinderen tussen de 1 en 18 jaar die niet gevaccineerd zijn, noch het laatste halfjaar covid hebben gehad, en die geen kind of kleinkind zijn van ingezetenen van Noorwegen mogen niet naar Noorwegen reizen.

Voor de terugreis naar Nederland geldt vanaf 21 augustus 2021 het volgende:

 • Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
 • Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.

O

Reisadvies Oekraïne

Update 25 augustus 2021: Voor het grootste deel van Oekraïne geldt code geel. In de provincies Donetsk en Loegansk wordt nog steeds gevochten. Voor deze gebieden en voor de Krim geldt een negatief reisadvies (code rood). U kunt naar Oekraïne reizen als u bij aankomst kunt laten zien dat:

 • U volledig gevaccineerd bent met een door de WHO goedgekeurd vaccin, of;
 • U een negatieve PCR-test of sneltest (RAT, Ag) kunt laten zien (niet ouder is dan 72 uur);
 • U hoeft dan niet in quarantaine.  
 • Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van deze eisen.
 • U kunt Oekraïne inreizen met uw CoronaCheck app (Digitale Corona Certificaat – DCC).
 • Kijk voor u reist op de  website van de Oekraïense autoriteiten voor de laatste informatie en het afsluiten van de verplichte verzekering.

Terugreis vanuit Oekraine naar Nederland

 • U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Oekraïne.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 17 maart 2020: Voor Oezbekistan geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Oezbeikistan. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen.

Reisadvies Oman

Update 13 augustus 2021: . Vanaf 14 augustus 2021 is Oman een hoog risicogebied. Reis alleen naar Oman als dat noodzakelijk is. Tot 14 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Oman naar Nederland reist, voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Vanaf 14 augustus 2021 moet u als u vanuit Oman naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Oostenrijk

Update 30 juli 2021:  Het reisadvies voor Oostenrijk staat op code groen. U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) naar Oostenrijk reizen als:

 • U 22 dagen of langer geleden uw 1e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • U volledig gevaccineerd bent, of;
 • U met een herstelbewijs kunt aantonen dat u in de afgelopen 6 maanden COVID heeft gehad. Of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 10 jaar hoeven niet getest te worden.

Vanaf 10 juni 2021 hoeft u als u vanuit Oostenrijk naar Nederland reist bij terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)testuitslag te laten zien en hoeft u ook niet in (thuis)quarantaine te gaan. Als u geen negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs kunt laten zien bij aankomst in Oostenrijk, dan moet u zich voor vertrek registreren via de Pre-Travel-Clearance website (informatie in het Engels). Nadat u zich heeft geregistreerd, ontvangt u een bevestiging die u aan de grensautoriteiten moet laten zien. U moet dan bij aankomst in Oostenrijk binnen 24 uur een PCR-test doen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Reisadvies Oost-Timor

Update 4 november 2020: Voor Oost-Timor geldt code oranje. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

P

Reisadvies Pakistan

Update 13 augustus 2021: De kleurcode voor Pakistan is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus tot 14 augustus 2021 een zeer hoog-risicogebied met een zorgwekkende variant van het coronavirus. Vanaf 14 augustus 2021 is Pakistan niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeer hoogrisicogebied. Reis alleen naar Pakistan als het noodzakelijk is. Als u vanuit Pakistan naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 21 september 2020: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is naar die gebieden. Vanaf 16 september 2021 gelden de Palesteijnse Gebieden als zeerhoogrisicogebied.

De grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse Gebieden (Allenby bridge) is open. Houd rekening met lange wachttijden. Het overleggen van een negatieve PCR-testuitslag (deze moet 72 uur uur voor vertrek naar de Palestijnse Gebieden zijn afgenomen) is verplicht, ook als u gevaccineerd bent. Bij binnenkomst wordt iedereen getest. U krijgt de uitslag  op uw telefoon, u hoeft hier niet op te wachten. Bij een positieve uitslag moet u 14 dagen in quarantaine.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden. Als u vanuit de Palestijnse Gebieden naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Na een verblijf in de Palestijnse Gebieden moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. 

Reisadvies Panama

Update 9 september  2021: De kleurcode voor Panama is oranje. Reis alleen naar Panama als dat noodzakelijk is. Vanaf 10 september 2021 is Panama een hoogrisicogebied, maar het reisadvies blijft oranje.

Voor Panama gelden inreisbeperkingen. Reizigers hoeven bij aankomst in Panama geen PCR-test te overleggen als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Zij beschikken over een digitale registratie van hun vaccinatiebewijs, of hebben deze bij zich in de vorm van een papieren inentingsbewijs, waaruit blijkt dat men volledig ingeënt is met een vaccin dat goedgekeurd is door WHO, FDA of EMA.
 • De inenting 14 dagen of langer geleden is gedaan.

Voor reizigers komend uit landen die in Panama aangemerkt zijn als laagrisico land (waaronder Nederland) en niet volledig ingeënt zijn gelden de volgende voorwaarden:

 • Zij beschikken over een negatieve COVID-19 PCR of antigenen test niet ouder dan 72 uur gerekend vanaf het tijdstip van binnenkomst in Panama.
 • Afname van een verplichte anti COVID -19 test ter plekke bij binnenkomst in Panama, op kosten van de reiziger. Indien uitslag negatief geen verplichte preventieve quarantaine van 72 uur.

  Als u vanaf 10 september 2021 terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
  • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
  • Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
  • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

  Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 22 juni 2020: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code oranje. In de provincies Hela en Enga zijn gewelddadigheden in en rond de plaatsen Tari en Porgera tussen lokale volksstammen.

Reisadvies Paraguay

Update 3 september 2021: De kleurcode voor Paraguay is oranje, het land blijft hoogrisicogebied. Reis alleen naar Paraguay als het noodzakelijk is. Buitenlandse reizigers mogen Paraguay alleen inreizen als ze een gezondheidsverklaring, een negatieve COVID-19-testuitslag (vanaf 10 jaar en maximaal 72 uur voor vertrek) en een internationale reisverzekering voor COVID-19-kosten overleggen. Bij aankomst in Paraguay geldt op dit moment een verplichte thuisquarantaine van 7 dagen. Bij vertrek moeten reizigers ook een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien. Als u vanuit Paraguay naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in quarantaine. 

Reisadvies Peru

Update 3 september 2021: Het vliegverbod tussen Peru en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Peru is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied. Niet-noodzakelijke reizen zoals toeristische reizen naar Peru zijn verboden. Het internationale luchtverkeer vanuit Europa is beperkt weer mogelijk. Voor de uitzonderingen op deze regel (diplomaten, humanitaire hulpmissies, internationale staf) moet vooraf toestemming worden gevraagd aan de autoriteiten van Peru. Neem hiervoor contact op met het consulaat-generaal van Peru in Amsterdam.

Reizen in betere tijden naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Sawadee. Tijdens het regenseizoen van december tot maart kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. In Peru komen ook regelmatig aardbevingen voor.

Reisadvies Polen

Update 10 september 2021: Het reisadvies voor Polen is groen. De Poolse autoriteiten hebben sinds 2 september 2021 voor een periode van 30 dagen (met mogelijkheid tot verlenging) de noodtoestand ingevoerd in plaatsen die langs de grens met Belarus liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van Polen geen toegang hebben tot het gebied waar de noodtoestand geldt. Wilt u in deze periode naar Oost-Polen reizen? Informeer u over de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse Ambassade in Den Haag.

U kunt naar Polen reizen met uw coronabewijs als:
-U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
-U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
U-w negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
-U hoeft dan niet in quarantaine.

Reist u per vliegtuig? Vul dan het online Passenger Locator Form in voordat u incheckt. Als dit niet mogelijk is, vul dan een papieren Passenger Locator Form in. Dit wordt aangeboden door het cabinepersoneel op uw vlucht.
Kinderen jonger dan 12 jaar die met een gevaccineerde of geteste ouder reizen hoeven niet getest te worden.

Terugreis naar Nederland
U hoeft geen coronabewijs te laten zien.
U hoeft niet in quarantaine.

Reisadvies Portugal

Update 4 augustus 2021: De kleurcode voor het vasteland van Portugal, de Azoren en Madeira is geel. Bij terugkeer van het vasteland van Portugal naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Tot 8 augustus 2021 hoeft dit niet als u terugreist vanuit de Azoren en Madeira. Vanaf 8 augustus is het bij terugkeer uit heel Portugal, dus vanaf dan ook bij terugkeer uit de Azoren en Madeira, verplicht een coronabewijs te laten zien.  U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC, de digitale of papieren versie) naar Portugal reizen als:

 • U 14 dagen geleden of langer volledig gevaccineerd bent, of;
 • U een bewijs van herstel kunt laten zien, of;
 • Uw negatieve (NAAT) PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur, en;
 • U (als u per vliegtuig reist) een Passenger Locator Card invult.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Als u geen coronabewijs heeft en u reist met het vliegtuig dan gelden de volgende vereisten:
 • U heeft een negatieve (NAAT) PCR-test niet ouder dan 72 uur, of;
 • U heeft een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur, en;
 • U vult een Passenger Locator Card in.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Reist u met de auto naar Portugal? Dan hoeft u geen coronabewijs te laten zien.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, Prijsvrij, De Jong Intra en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Novasol, Interhome en Natuurhuisje.nl.

Reisadvies Puerto Rico

30 juli 2020: Het reisadvies voor Puerto Rico staat op code oranje.

R

Reisadvies Roemenië

Update 15 september 2021: Het reisadvies voor Roemenië staat op code geel. Reizigers uit Nederland kunnen Roemenië inreizen zonder quarantaineverplichting in de volgende situaties:

 • U bent volledig gevaccineerd en er zitten minstens 10 dagen tussen het afronden van het vaccinatieschema en de aankomst in Roemenië. Dit moet u kunnen bewijzen met een groen certificaat (DCC) of het bewijs afgegeven door de instelling die het vaccin heeft toegediend. Het document moet in het Engels te zijn.
 • U bent de laatste 180 dagen besmet geweest met Covid-19 en er zitten minstens 14 dagen tussen de positieve uitslag en de aankomst in Roemenië. U moet dit bewijzen met een groen certificaat (DCC) of het bewijs afgegeven door de sanitaire instelling die de positieve test heeft uitgevoerd. Het document moet in het Engels zijn.
 • U bent ouder dan 6 jaar en jonger dan 16 jaar en u kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur (kinderen onder 6 jaar zijn zonder test vrijgesteld van de quarantaineverplichting).
 • U bent op doorreis of heeft een overstap in Roemenië en zult het land binnen 24 uur verlaten.
 • U kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

U heeft als u terugreist uit Roemenië een coronabewijs nodig. 

Reisadvies Rusland

Update 31 juli 2020: Het reisadvies voor het grootste deel van Rusland is code oranje.

De Russische overheid heeft het buitenlanders verboden om naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied “Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy” (voorheen “Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya”) teg reizen. De stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy mogen wel bezocht worden. U mag rijden over de autowegen die deze steden met elkaar verbinden.

Voor een deel van Rusland geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende gebieden:
-Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië.
-Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
-Het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Reisadvies Rwanda

Update 15 mei 2021: Voor Rwanda geldt sinds 15 mei 2021 code geel. Reizigers moeten voor vertrek naar Rwanda een Passenger Locator Form invullen. Daarmee krijg je een QR-code die je bij aankomst moet laten zien. Ook moet iedereen vanaf 5 jaar een negatieve pcr-test kunnen tonen. Bij aankomst in Rwanda wordt iedereen nogmaals getest. De uitslag van die test moet je in een door de overheid aangewezen quarantaine hotel afwachten (voor eigen rekening).

Er zijn veiligheidsrisico’s. Vooral in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Wees daarom voorzichtig in deze gebieden. 

S

Reisadvies Saba

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Ook moet u als reiziger uit Nederland bij aankomst op Saba in (thuis)quarantaine.Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u per e-mail kunt aanvragen via info@sabagov.nl. U moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoog risicogebied een negatieve NAAT-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst op Saba kunnen laten zien. Daarnaast moet u 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een test. Als u uit een hoog risicogebied komt en volledig gevaccineerd bent, is deze quarantaine en test niet nodig. Wel laat u dan bij aankomst een negatieve NAAT-testuitslag zien en geldt een aangescherpt protocol voor 5 dagen. Nederland geldt als een hoog risicoland.

Reisadvies San Marino

Update 5 augustus 2021: Vanaf 6 augustus 2021 is de kleurcode voor San Marino geel. Lees wat dit voor u betekent. Bij terugkeer uit San Marino moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Saoedi Arabië: deels negatief reisadvies

Update 8 juli 2021: Voor Saoedi-Arabië geldt code geel. Maak alleen noodzakelijke reizen. In het zuiden van Saoedi-Arabië geldt een negatief reisadvies (code rood) voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen vanwege de burgeroorlog in het buurland. U kunt naar Saoedi Arabië reizen als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U een PCR-test heeft die niet ouder is dan maximaal 72 uur. Dit geldt voor iederen vanaf 8 jaar en ouder. Kinderen jonger dan 8 jaar hoeven geen testbewijs te hebben.
 • Als u niet gevaccineerd bent dan moet u minimaal 7 dagen in quarantaine gaan.
 • Reizigers vanaf 18 jaar en ouder die niet in het bezit zijn van de Saoedische nationaliteit moeten hun vaccinatiestatus doorgeven via de Muqeem website (informatie in het Engels en in het Arabisch), ook als ze niet gevaccineerd zijn. De registratie op deze website moet maximaal 72 uur voor vertrek naar Saoedi-Arabië zijn afgerond. Het bewijs hiervan moet u kunnen laten zien als daarom gevraagd wordt (op telefoon of geprint).

Reisadvies Senegal

Update 31 juli 2020: Voor Senegal geldt nog steeds code oranje. In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Servië

Update 15 september 2021: Het reisadvies voor Servië is vanaf 16 september 2021 oranje. Servië is door het coronavirus vanaf 16 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Servië als dat noodzakelijk is. Reizigers die naar Servië komen hebben bij binnenkomst een negatieve COVID-19 testuitslag nodig niet ouder dan 48 uur. De test moet zijn afgenomen voordat u het land inreist. Zonder test is het niet mogelijk het land in te reizen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen negatieve test te laten zien. Alle reizigers die binnen 12 uur Servië doorreizen hoeven geen negatieve test te laten zien. Als u vanuit Servië naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Kinderen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. 

Reisadvies Singapore

Update 31 juli 2020: Voor Singapore geldt code oranje. Meer informatie over de gezondheidssituatie is te lezen op de site van het ministerie van gezondheid van Singapore.

Reisadvies Sint Eustatius

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Sint Eustatius inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reisadvies Saint Lucia en Saint Vincent & The Grenadines

Update 3 september 2020: Het reisadvies voor Saint Lucia en Sint Vincent & The Grenadines staat op code oranje. Als u vanuit deze landen terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. De inreisbeperkingen voor Sint Lucia veranderen regelmatig. Kijk op de site van de lokale overheid voor de actuele maatregelen.

Als u vanuit Saint Lucia naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf op Saint Lucia moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan.

Reisadvies Sierra Leone

Bijgewerkt op 31 juli 2020: Voor Sierra Leone geldt code oranje.

Reisadvies Sint Maarten

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Sint Maarten is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Sint Maarten inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via de website https://stmaartenentry.com/. Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor vertrek ingediend te worden bij aankomst. Reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.

Reisadvies Slovenië

Update 15 september 2021: Het reisadvies voor Slovenië is vanaf 24 juni code geel. Voor Nederlanders die naar Slovenië reizen gelden inreisbeperkingen. Ukunt naar Slovenië reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U heeft uw 2e dosis van het Pfizer-vaccin 7 dagen of langer geleden gekregen;
 • U heeft uw 2e dosis van het Moderna-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
 • U heeft het Janssen-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
 • U heeft uw 1dosis van het AstraZeneca-vaccin 21 dagen of langer geleden gekregen;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 en binnen 8 maanden na uw besmetting 1 vaccinatieprik heeft gekregen; waarbij die prik pas geldig is na een bepaalde periode, afhankelijk van het soort vaccin. De periode staat hierboven per vaccin beschreven;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 en dit is nog geen 6 maanden geleden;
 • U heeft een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die met hun ouders reizen hoeven geen coronabewijs te overleggen.
 • Voldoet u aan één van deze voorwaarden dan hoeft u niet in quarantaine.
 • Als u niet aan één van de bovengenoemde voorwaarden voldoet, moet u 10 dagen in quarantaine.
 • Reist u per vliegtuig of boot? Vul dan ook het Passenger Locator Formulier in.
 • U heeft als doorreiziger maximaal 12 uur de tijd om in Slovenië te verblijven.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die met hun ouders reizen hoeven geen coronabewijs te overleggen.
 • Vanaf 15 september 2021 moet iedereen vanaf 12 jaar in Slovenië bijna overal aan de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) voldoen. Dit geldt als u naar een terras wilt of moet tanken. Kunt u hier niet aan voldoen? Dan heeft u alleen nog toegang tot de supermarkt, apotheek en drogist als deze niet in een overdekt winkelcentrum zijn. Als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kunt overleggen moet u een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud) of een negatieve antigeentest (maximaal 48 uur oud) kunnen laten zien.

Reisadvies Slowakije

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Slowakije is per 10 juni verlaagd naar code geel. Bij aankomst in Slowakije hoeven reizigers niet verplicht 14 dagen in quarantaine als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

U heeft 14 dagen voor aankomst de 2e prik gehad van een mRNA vaccin. (Pfizer of Moderna)
U heeft 4 weken voor aankomst de 1e prik gehad van een vector vaccin.
U bent in de voorgaande periode van 180 dagen besmet geweest met het COVID-19-virus.
Op de 1e dag van uw aankomst kunt u zich in Slowakije laten testen met een PCR-test of een antigeen test. Is het testresultaat negatief? Dan kunt u de quarantaine meteen beëindigen. Deze regels gelden voor reizigers van 18 jaar en ouder van binnen de EU.

Verder moet iedereen zich bij aankomst in Slowakije online registreren.

Reisadvies Soedan

Update Voor Soedan geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). De gebieden in Soedan waarvoor een negatief reisadvies (code rood) gold, zijn ongewijzigd gebleven. Voor de grensstreek met Libië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor de regio’s Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan, Blue Nile, de Hala’ib-driehoek, Bir Tawil geldt een negatief reisadvies / code rood. Voor het grensgebied met Eritrea geldt nog wel code oranje.

Reisadvies Somalië

Update 13 augustus 2021: Vanaf 14 augustus 2021 is Somalië een zeerhoogrisicogebied. Als u vanuit Somalië naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Somalië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Reis alleen naar Somalië als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden in verband met veiligheidsrisico’s. 

Update 31 juli 2020: Er geldt nog steeds een negatief reisadvies voor Somalië (code rood). De veiligheidssituatie in Somalië inclusief de regio Somaliland is slecht. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is het minder onveilig. Wel is het advies: reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. Voor die steden geldt code oranje.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 15 juli 2921: Door een verhoging van het aantal besmettingen op de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerte Ventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) verandert de kleurcode van deze eilanden vanaf 16 juli 2021 van ‘geel’ (let op risico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). De kleurcode van Spanje is vanaf 16 juli 2021 oranje. 

Update 7 juni 2021: Voor de Balearen en de Canarische Eilanden geldt sinds 15 mei code geel. Na een verblijf op de Balearen (onder andere Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en de Canarische Eilanden hoeft u bij terugkeer in Nederland niet meer in quarantaine en geldt ook geen testverplichting. Voor de rest van Spanje en Catalonië geldt code oranje en moet je bij terug in Nederland een negatieve coronatest overleggen en moet je bij thuiskomst in quarantaine. Er gelden ook nog steeds inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Spanje. Elke Nederlander vanaf 6 jaar moet een negatieve pcr-test kunnen tonen of een negatieve antigeen-test. Die mag maximaal 48 uur oud zijn. Voorheen was dat 72 uur. De testuitslag moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Verder moet je de QR-code van een ingevulde gezondheidsverklaring laten zien. Dat kan via de App SpTH (SpainTravelHealth).

Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI, De Jong Intra, Eliza was Here, Corendon en Sunweb.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van D-Reizen, de Jong Intra, Corendon, Prijsvrij of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Reisadvies Sri Lanka

Update 13 augustus 2021: Sri Lanka is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. De quarantaineverplichting bij aankomst in Sri Lanka vervalt als u kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent (vanaf 14 dagen of langer geleden na de laatste vaccinatie; voor het Janssen vaccin geldt een periode van 28 dagen na de vaccinatie).

Update 21 juni 2021: U mag vanuit Sri Lanka nog steeds alleen naar Nederland reizen als u onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt. Als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist, moet u in het bezit zijn van een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland. In Nederland gaat u 10 dagen in quarantaine (dringend quarantaine advies). U kunt op dag 5 een testafspraak maken om de quarantaine te verkorten. Bel hiervoor met 0800-1202 of maak online een afspraak via www.coronatest.nl. Als de testuitslag negatief is, stopt de quarantaine.

Reisadvies Suriname

Update 3 september  2021: Vanaf 4 september 2021 is Suriname zeerhoogrisicogebied. Voor Suriname geldt code oranje. Reis alleen naar Suriname als het noodzakelijk is. Als u vanuit Suriname naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. 

Reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 kunnen vanuit het buitenland naar Suriname reizen. Maar alleen onder de volgende voorwaarden:

 • Reizigers moeten kunnen aantonen dat zij volledig gevaccineerd zijn.
 • Reizigers moeten ook in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Suriname.
 • De reiziger wordt geadviseerd om na aankomst in Suriname 7 dagen in (thuis) quarantaine gaan.

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt door de Surinaamse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19.

Bent u (nog) niet volledig gevaccineerd? Dan moet u beschikken over de volgende documenten:

 • Een negatief PCR-testresultaat die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
 • Als u met het coronavirus besmet bent geweest, moet u een positief ELISA-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 6 maanden.
 • Een betaalde reservering van ten minste 7 dagen in een door de overheid aangewezen hotel.
 • Een reisverzekering met COVID-19 dekking.

U heeft geen specifieke toestemming van de Surinaamse autoriteiten nodig om naar Suriname te reizen. Vervoer vanaf de luchthaven zal worden verzorgd door het door de overheid aangewezen hotel. Thuisquarantaine is momenteel onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Zie voor meer informatie de website van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg van Suriname (kies voor Regels en Procedures).

Als u vanuit oranje gebied naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Als u uit een land met een zorgwekkende virusvariant reist, moet u een negatieve antigeentest én een negatieve NAAT-test hebben. De antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek, en de NAAT-test niet ouder dan 48 uur voor vertrek. De verplichte antigeentest vervalt als de NAAT-test maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Na een verblijf in Suriname moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan.

Reisadvies Swaziland

Update 13 augustus 2021: Eswatini is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Eswatini naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Eswatini naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. 

Update 31 juli 2020: Koning Mswati III heeft de naam van Swaziland officieel veranderd. Swaziland heet voortaan het Koninkrijk van Eswatini. Voor Eswatini/Swaziland geldt code oranje. Vermijd demonstraties en vermijd ook het overbeladen openbaar vervoer. Reis niet in het donker buiten de stad.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is code rood.

T

Reisadvies Tadzjikistan

Update 31 juli 2018: Op 29 juli 2018 zijn bij een terroristische aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen, onder wie fietsers uit Nederland. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Voor heel Tadzjikistan geldt code oranje.

Reisadvies Taiwan

Bijgewerkt 31 juli 2020: Voor Taiwan is het reisadvies alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Tanzania

Update 31 juli 2020: Voor heel Tanzania geldt code oranje. Boek hier je Tanzania-vakantie voor na de coronacrisis.

Reisadvies Thailand

Update 13 augustus 2021: Thailand is vanaf 14 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Dit betekent dat als u vanuit Thailand naar Nederland reist u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig heeft (negatieve PCR-test, bewijs van vaccinatie of herstelbewijs afgegeven door een EU-lidstaat). Vanaf 16 augustus 2021 moet u, als u vanuit Thailand naar Nederland reist, een negatieve PCR-test overleggen die op het moment van vertrek naar Nederland niet ouder is dan 48 uur of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). U moet vanaf 14 augustus 2021 na aankomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Reis alleen naar Thailand als dat noodzakelijk is (niet voor toeristische reizen) en reis niet naar de rode gebieden, want daar zijn ernstige veiligheidsrisico’s. Als u voor strikt noodzakelijke reizen naar Thailand moet gaan, neemt u eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag om te horen of u toegelaten wordt. Zonder toelatingsdocument komt u Thailand niet binnen. Bij aankomst in Thailand gelden verplichte quarantainemaatregelen (van 14 dagen) in speciale quarantainehotels. Er kunnen regionaal andere quarantainemaatregelen gelden. Kosten zijn altijd voor eigen rekening.

Update 15 mei 2021: Voor Thailand geldt sinds 15 mei code geel, met uitzondering van de vier zuidelijkste provincies. Voor die gebieden geldt code oranje en code rood (negatief reisadvies). Iedere Nederlander die naar Thailand reist, moet eerst een Certificate of Entry aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag. Doe dat voordat je een reis boekt. Thailand heeft door de COVID-19 pandemie reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland, maar Nederlanders kunnen wel weer een toeristenvisum voor Thailand aanvragen. Buitenlanders worden alleen onder bijzondere voorwaarden toegelaten tot Thailand. Er geldt een strikte quarantaine bij aankomst van 14 dagen die je moet doorbrengen in een door de staat aangewezen quarantaine hotel. Thuisquarantaine in Thailand is niet toegestaan. Als u vanuit Thailand terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Door de politieke onrust in het land kunnen demonstraties (meestal aangekondigd) in de hoofdstad Bangkok en op andere plaatsen in het land plaatsvinden. Reizigers wordt geadviseerd deze demonstraties en samenscholingen te vermijden. 

Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Die zijn vaak overvol, slecht onderhouden en hebben te weinig reddingsvesten aan boord.

Rondreizen en vakanties naar Thailand kun je boeken bij onder meer TUI, De Jong Intra (oa rondreizen, strandvakanties en maatwerkreizen), Sawadee, Riksja Travel en AsiaDirect. Voor Thailand heb je een coronatest en reisvaccinaties nodig. Maak hier een afspraak voor een coronatest.

Reisadvies Tonga

Update 30 juli 2020: Voor Tonga geldt code oranje. Van november tot en met maart kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 31 juli 2020: Voor Trinidad en Tobage geldt code oranje. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, maar vooral in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Wees voorzichtig in het openbaar vervoer. Probeer gebruik te maken van hoteltaxi’s.

Reisadvies Tsjaad

Update 4 juni 2021. De veiligheidssituatie in Tsjaad is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor een aantal gebieden afgeschaald van code rood (niet reizen), naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Voor het noordelijk deel van Tsjaad en alle grenzen met de buurlanden geldt een negatief reisadvies / code rood. Dit negatieve reisadvies geldt voor de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad, rondom het Tsjaad-meer, het noorden van het land en het grensgebied met Libië. Ook voor de regio Ouddai met de deelstaat Sila geldt code rood. Voor de rest van het land geldt code oranje. Wat betreft corona geldt Tsjaad als een hoogrisicogebied.

Reisadvies Tsjechië

Update 9 september 2021: De kleurcode voor Tsjechië is groen. Let op: er zijn nieuwe inreisbeperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. U kunt naar Tsjechië reizen als u:

 • U kunt naar Tsjechië reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:
 • U het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
 • U 14 dagen of langer geleden uw 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • U 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (in de afgelopen 180 dagen), of;
 • U een negatieve PCR-testuitslag (afgenomen maximaal 72 uur voor vóór vertrek) kunt laten zien.
 • Reist u met een testbewijs (ook in de DCC) naar Tsjechië? Dan moet u na aankomst in Tsjechië verplicht in (thuis)quarantaine. Op dag 5 moet u een PCR-test laten afnemen. Is het resultaat negatief, dan mag u uit quarantaine. Is het resultaat positief, dan moet u in totaal 14 dagen in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Kinderen tussen 6 en 12 jaar hoeven geen test vóór de reis naar Tsjechië te doen, maar bij aankomst moeten ze wel een PCR-test laten doen. Is de uitslag negatief, dan kunnen ze uit (thuis)quarantaine.

Reisadvies Tunesië

Update 18 augustus 2021: De kleurcode voor Tunesië is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land geldt voor het het coronavirus vanaf 19 augustus als hoog risicogebied en niet meer als zeer hoog risicogebied. De kleurcodes blijven vooralsnog ongewijzigd. Reis alleen naar Tunesië als het noodzakelijk is. Vanaf 19 augustus 2021 moet u als u vanuit Tunesië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Libië;
 • De woestijngebieden ten zuiden van de stad Tataouine;
 • De grensgebieden met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, met name het Chaambi-gebergte.

Voor die gebieden geldt code rood. Voor de rest van Tunesië geldt code oranje.

Tunesië laat onder bepaalde voorwaarden weer reizigers toe.

 • Alle reizigers die naar Tunesië reizen moeten een negatieve PCR-test met QR-code (niet ouder dan 72 uur voor vertrek naar Tunesië) laten zien. Neem deze uitgeprint mee op reis.
 • U moet na aankomst in Tunesië 7 dagen in quarantaine gaan. Er wordt op dit moment nog geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers.
 • Als inkomende reiziger bent u verplicht om het E7mi-formulier in te vullen, te ondertekenen en in papieren versie te kunnen laten zien. Installeer hiervoor de app “E7mi” (informatie in het Frans) op uw telefoon, of ga naar de E7mi-website. Tijdens uw reis kunt u gevraagd worden om een bewijs van uw inschrijving in E7mi te laten zien, inclusief de QR-code. Neem daarom een uitgeprint exemplaar mee. U kunt niet met de digitale coronacheckapp naar Tunesië. Die app geldt alleen binnen de EU.

Reisadvies Turkije

Update 16 december 2020:  Voor heel Turkije is sinds 4 december een lockdown ingesteld. Ook geldt op doordeweekse dagen een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur. In het weekend mag u alleen naar buiten voor boodschappen.  Niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. Na een verblijf in Turkije gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Voor andere delen van Turkije geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar het grensgebied met Syrië. De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld. Voor dit gebied geldt een negatief reisadvies (code rood)

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update 9 september 2021: Voor Saint Kitts en Nevis geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Saint Kitts en Nevis is vanaf 10 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 10 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Lees hier inreisbeperkingen voor Saint Kitts en hier de inreisbeperkingen voor Nevis. Lees ook aan welke eisen u moet voldoen bij terugkeer naar Nederland.

U

Reisadvies Uganda

Bijgewerkt:  23 maart 2020: KLM heeft toestemming van de Ugandese autoriteiten ontvangen voor de vlucht van woensdag 25 maart (KL 535). De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn met luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM in overleg over extra vluchten op korte termijn.

Voor heel Uganda geldt code oranje. Uganda is een relatief veilig land voor toeristen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit en er waren de afgelopen jaren verschillende aanslagen. De Oegandese autoriteiten houden rekening met meer aanslagen. Wees ook alert in de grensgebieden. Hier is een risico op gewelddadige confrontaties tussen bevolkingsgroepen en bestaat een verhoogde kans op overvallen.

Reisadvies Uruguay

Update 15 september 2021:  Voor Uruguay geldt code geel. Als u vanuit Uruguay naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Vanaf 1 november 2021 mogen buitenlandse reizigers Uruguay weer inreizen onder voorwaarde dat zij in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie EN een negatief PCR-testresultaat (maximaal 72 uur oud voor aankomst in Uruguay) vanaf 6 jaar en ouder.

V

Reisadvies Vaticaanstad

Update 5 augustus 2021:  Vanaf 6 augustus is de kleurcode van Vaticaanstad geel. Lees wat dit voor u betekent. Bij terugkeer uit Vaticaanstad naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Venezuela

Update 3 september 2021: Voor Venezuela geldt code rood en oranje. Reis alleen naar Venezuela als dat noodzakelijk is. Voor Venezuela gelden de volgende inreisbeperkingen:

 • Het meenemen van een negatieve PCR-test-uitslag is verplicht en mag niet langer dan 72 uur voor de inreis zijn afgenomen.
 • Reizigers die met een commerciële vlucht Venezuela binnenkomen, hoeven niet in quarantaine. Direct na aankomst zal op het vliegveld een PCR-test afgenomen worden. Daar geeft u ook uw verblijfsadres in Venezuela door. Bij een positieve uitslag van de test zullen de autoriteiten u overbrengen naar een quarantaine faciliteit van de overheid.
 • U moet als u uit Venezuela naar Nederland reist een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.
 • Na een verblijf in Venezuela moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 31 juli 2020: Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code oranje. Moet u toch een noodzakelijke reis maken naar de Emiraten? Check dan vooraf welke reisdocumenten in uw situatie nodig zijn. Maak geen boottocht bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u dan beschuldigen van spionage. Als ouders bij de geboorte van een kind in de VAE ongehuwd zijn, kan dat tot langdurige administratieve problemen leiden. Homoseksualiteit is strafbaar, ook voor buitenlanders.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 3 september 2021: De kleurcode voor de Verenigde Staten is vanaf 4 september 2021 oranje. De Verenigde Staten van Amerika zijn vanaf 4 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Er zijn strenge inreisbeperkingen voor de Verenigde Staten van Amerika. Toeristische reizen en zakenreizen zijn niet toegestaan. De volgende groepen mogen de VS wel in:

 • Amerikaanse staatsburgers, ingezetenen van de Verenigde Staten van Amerika die een permanente geldige verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten van Amerika hebben (‘green card holder’) en in bepaalde gevallen hun directe familieleden, diplomaten of stafleden van internationale organisaties.
 • Studenten, die gaan studeren aan een Amerikaanse instelling, kunnen zeer beperkt mogelijk, inreizen.

Bij aankomst in de Verenigde Staten geldt het volgende:

Als u volledig gevaccineerd bent (minimaal 14 dagen geleden na de 2e vaccinatie) dan:

 • hoeft u niet in quarantaine;
 • laat u zich 3-5 dagen na uw aankomst in de VS testen;
 • als deze testuitslag positief is, dan gaat u in zelfisolatie en houdt u de symptomen in de gaten;
 • volgt u de informatie zoals is aangegeven op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Als u niet (volledig) gevaccineerd bent dan:

 • gaat u na uw aankomst in de VS in zelfisolatie voor 7 dagen;
 • laat u zich 3-5 dagen na uw aankomst in de VS testen;
 • als deze testuitslag positief is, dan gaat u in zelfisolatie en houdt de symptomen in de gaten;
 • als u zich niet laat testen, dan gaat u na uw aankomst in de VS 10 dagen in zelfisolatie;
 • volgt u de informatie zoals is aangegeven op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Update 26 augustus 2021: De kleurcode voor de Britse Maagdeneilanden is oranje, want het land is door het coronavirus tot 27 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 27 augustus 2021 zijn de Britse Maagdeneilanden hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Britse Maagdeneilanden als dat noodzakelijk is. Tot 27 augustus 2021 moet u zich als u vanuit de Britse Maagdeneilanden naar Nederland reist voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Vanaf 27 augustus 2021 moet u moet u als u vanuit de Britse Maagdeneilanden naar Nederland reist een coronabewijs laten zien

Update 6 augustus 2021:  Vanaf 8 augustus 2021 is het Verenigd Koninkrijk niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar het Verenigd Koninkrijk als het noodzakelijk is. U moet op dit moment verplicht in quarantaine als u naar het Verenigd Koninkrijk reist. Sinds 2 augustus 2021 is de quarantaineplicht opgeheven voor personen die vanuit ‘amber countries’ (waaronder Nederland) naar Engeland en Schotland reizen. Dit geldt alleen voor personen die volledig gevaccineerd zijn met vaccins goedgekeurd door het EMA. Als u vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine.  Voor het Verenigd Koninkrijk is tot en met 30 september 2021 een identiteitskaart voldoende om u te identificeren. Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen.

Reisadvies Vietnam

Update 31 juli 2020: Voor Vietnam geldt code oranje. Wil je in Vietnam zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

W

Reisadvies Wit-Rusland/Belarus

Update: 24 augustus 2020: Voor Wit-Rusland/Belarus geldt code oranje. In het hele land word en demonstraties gehouden. Vermijd demonstraties. Ga bij teurgkeer uit Belarus 10 dagen in quarantaine. In het zuidoosten van Wit-Rusland/Belarus zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Z

Reisadvies Zambia

Update 31 juli 2020: Voor heel Zambia geldt code oranje. Voor de grenzen Mozambique, Angola en de Democratische Republiek Congo geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Zimbabwe

Update 31 juli 2020: Code oranje blijft voor heel Zimbabwe van kracht.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 3 september 2021: Voor Zuid-Afrika geldt code oranje. Het geldt als een zeerhoogrisicogebied voor corona. Het inreisverbod voor reizigers uit Nederland is opgeheven. Dit betekent dat iedereen weer tot Zuid-Afrika wordt toegelaten. Visa worden weer bij binnenkomst verstrekt. Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur vóór vertrek naar Zuid-Afrika. Kunt u geen negatieve PCR-testuitslag laten zien? Dan zult u op het vliegveld een antigeen sneltest moeten doen. Bij een positieve sneltestuitslag bent u verplicht 10 dagen in (zelf)quarantaine te gaan. De kosten zijn voor eigen rekening.  De ernstige onrust die was ontstaan na de arrestatie van oud-president Zuma, vooral in de provincies Gauteng en KwaZulu Natal, is voorbij. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. In het hele land is er ook veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden.

Als u vanuit Zuid-Afrika naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Na een verblijf in Zuid-Afrika moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid. over gezinsquarantaine. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen.

Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Reisadvies Zuid-Korea

Update 1 september 2021: Het reisadvies voor Zuid-Korea is verlaagd naar code geel. Voor de grens met Noord-Korea geldt code rood. Sinds 1 september 2021 kunt u weer zonder visum naar Zuid-Korea reizen, ongeacht de reden van de reis. Er zijn wel inreisbeperkingen:

 • Reizigers kunnen maximaal 90 dagen zonder visum naar Zuid-Korea reizen onder bepaalde voorwaarden. Vanaf 1 september 2021 moet u in het bezit zijn van een Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA) om Zuid-Korea visumvrij binnen te reizen. U kunt uw K-ETA-aanvraag maximaal 24 uur voor uw geplande vertrek naar Zuid-Korea invullen om goedkeuring te krijgen. Deze goedkeuring geldt niet voor lang verblijf of werk in Zuid-Korea.  
 • Als u de Zuid-Koreaanse nationaliteit heeft of in Zuid-Korea woonachtig bent en in het bezit bent van een re-entry permit, en;
 • Als u een negatief PCR-testresultaat heeft die niet ouder is dan maximaal 72 uur voor vertrek.
 • Dit geldt voor iedereen vanaf 8 jaar en ouder. Kinderen jonger dan 8 jaar hoeven geen testbewijs te laten zien.
 • Na aankomst in Zuid-Korea moet u 2 weken verplicht in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen overheidsfaciliteit, tenzij u over een vrijstelling van deze quarantaineplicht beschikt die door Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag is afgegeven.

Als u in Nederland terugkomt uit Zuid-Korea moet u een coronabewijs laten zien.

Negatief reisadvies Zuid-Soedan

Update 17 maart 2020: Voor Zuid-Soedan geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Zweden

Update 26 augustus 2021: . De kleurcode van Zweden is vanaf 27 augustus 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Zweden naar Nederland moet u vanaf 29 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.
Zweden hanteert de volgende inreisregels voor Nederlanders:

-U kunt naar Zweden reizen als u een coronabewijs met vaccinatiebewijs heeft, of als u een negatieve COVID-19 testuitslag (antigeen, PCR of LAMP) heeft die niet ouder is dan 48 uur, of als u een herstelbewijs heeft.
-U hoeft niet in quarantaine na aankomst in Zweden.
-Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet getest te worden.

Reisadvies Zwitserland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Zwitserland is geel. Bij terugkeer vanuit Zwitserland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.  

Update 24 juni  2021: Vanaf 26 juni versoepelt Zwitserland haar grensbeleid voor reizigers uit Nederland en andere Schengenlanden. De quarantaineplicht komt te vervallen en wie per auto of trein naar Zwitserland reist, hoeft zich ook niet te laten testen. Vliegtuigpassagiers vullen nog wel een Engelstalig entry-form in en wie van hen nog niet volledig gevaccineerd is, of recentelijk genezen van Covid-19, dient een negatieve PCR- of antigeentest te tonen, die maximaal 72 uur daarvoor is afgenomen. De testplicht geldt niet voor kinderen tot en met 16 jaar. Passagiers die gevaccineerd zijn, of recentelijk genezen van Covid-19, dienen het bewijs hiervan te kunnen tonen.

Zikavirus

Negatief reisadvies zikavirus: het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!