Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij

Geplaatst door Redactie op 23 februari 2017 om 11:14 in de categorie Bestemmingen

verrereizenLees de update reisadviezen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Welke reisadviezen zijn er en voor welke bestemmingen geldt een negatief reisadvies? Dit geldt niet alleen voor bestemmingen, maar ook voor ziektes zoals het Zikavirus. Laatste update: 9 maart 2018. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft regelmatig reisadviezen af. Het zogeheten negatief reisadvies is bij het grote publiek het bekendst, maar er zijn meer gradaties. Welke reisadviezen zijn er?

Vier reisadviezen

  • Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
  • Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden.
  • Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
  • Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ


Reisadvies Sri Lanka

Update 19 maart 2018: De noodtoestand op Sri Lanka is weer opgeheven. Die noodtoestand was afgekondigd naar aanleiding van incidenten in het district Kandy in het midden van Sri Lanka. Ook social media werken weer. Voor heel Sri Lanka geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het noorden en oosten van het land liggen mijnen rondom militaire bases.  Het gaat om alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee en in de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.Het is daarom niet verstandig de hoofdweg te verlaten. Het verkeer is chaotisch en alleenreizende vrouwen kunnen aangerand worden. Tijdens de twee regenseizoenen kan het extreem hard regenen en bestaat gevaar voor overstromingen.

Reisadvies Tonga

Update 13 maart 2017: Voor Tonga gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel kampt Tonga momenteel met de gevolgen van cycloon Gita die over de eilanden getrokken is.

Reisadvies Fiji

Update 13 maart 2017: Voor de Fiji-eilanden geldt gedeeltelijk code geel en gedeeltelijk code oranje. Net als Tonga kampt Fiji, en dan vooral de zuidelijke Lau-eilanden, met de naweeën van cycloon Gita.

Reisadvies Colombia

Update 23 februari 2018: In sommige gebieden van Colombia komen gewapende conflicten voor. De guerrillabeweging ELN en gewapende bendes (BACRIM) zijn daar actief. Er gelden dan ook verschillende adviezen voor de regio’s in het land. Zie de rubriek ‘Onveilige gebieden’ op de website van het ministerie voor een overzicht.

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 23 februari 2018: Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen buiten de all-inclusive vakantieparken. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Reisadvies Senegal

Update 23 februari 2018: In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Jordanië

Update 6 december 2017: Door recente politieke ontwikkelingen in de regio neemt de kans op demonstraties toe. Vermijd deze. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Door recente politieke ontwikkelingen neemt de kans op demonstraties toe in Oost-Jeruzalem, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 2 november 2017:  In de stad New York in het district Manhattan werd op 31 oktober 2017 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn acht doden en elf gewonden gevallen. Houd rekening met verscherpte controles en verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 4 oktober 2017: Op 1 oktober 2017 hield de regionale regering van Catalonië een volksraadpleging die door de Spaanse autoriteiten onwettelijk is verklaard. Sindsdien zijn er stakingen en demonstraties. Door politiek onzekere situatie in Catalonië kan het onrustig blijven op straat. Blijf de actualiteiten volgen en vermijd demonstraties, aldus het advies. Het reisadvies voor heel Spanje blijft code groen.

Reisadvies Zimbabwe

Update 21 december 2017: Op 24 november is president Mnangagwa geïnstalleerd. De politieke situatie in de hoofdstad Harare en in het land blijft nog onzeker. Er gelden veiligheidsrisico’s. Blijf alert. Code geel blijft voor heel Zimbabwe van kracht.

Reisadvies Japan

In augustus 2017 heeft Noord-Korea raketten gelanceerd die over het noordelijk deel van Japan gingen. Bij dit soort incidenten schakelen de Japanse autoriteiten een luchtalarm in. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Voor Japan geldt overigens code groen. Alleen voor de regio rond de defecte kerncentrale van Fukushima geldt code rood (niet reizen). In heel Japan geldt een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Soms kunnen zich daarbij ernstige beschadigingen voordoen aan gebouwen en infrastructuur waardoor het minder veilig is. Van mei tot en met november kunnen in Japan tropische stormen voorkomen.

Reisadvies Vietnam

Voor Vietnam geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Vietnam veiligheidsrisico’s zijn. Wil je zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

Reisadvies Saint Lucia

Update 27 september 2017: Saint Lucia kampt momenteel met de gevolgen van de orkanen die over het Caraïbische gebied getrokken zijn. Volg het advies op van de lokale autoriteiten en houd contact met uw reisorganisatie.

Reisadvies Martinique

Update 29 september 2017: Martinique kampt momenteel met de gevolgen van de orkanen die over het Caraïbische gebied getrokken zijn. Volg het advies op van de lokale autoriteiten en houd contact met uw reisorganisatie. Voor Martinique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Die hebben vooral te maken met criminaliteit op het eiland.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 29 september 2017: Op de Britse Maagdeneilanden is door de orkanen Irma en Maria veel schade aangericht. De noodtoestand is afgekondigd. Een volgende orkaan wordt verwacht. Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code oranje: Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Britse Maagdeneilanden.

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update 12 februari 2018: Voor de Dominicaanse Republiek en de Bahama’s geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.De criminaliteit op de Bahama’s is hoog, vooral op het eiland New Providence en in delen van Nassau waar weinig toeristen komen.

Voor Saint Kitts en Nevis en de Turks en Caicoseilanden geldt code groen, op de regio Providenciales in het westen na. Voor die regio geldt code geel. Voor Barbados geldt code groen.

Update 14 februari: Reizen naar het eiland Puerto Rico is weer mogelijk. Daarom is het reisadvies veranderd van ‘alleen noodzakelijke reizen (oranje) naar ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ (groen). Voor de hoofdstad San Juan gelden wel veiligheidsrisico’s. Puerto Rico was in 2017 zwaar getroffen door orkaan Maria.

Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code groen. Ook zij kunnen nog kampen met de naweeën van de orkanen uit 2017.

Reisadvies Cuba

Update 26 oktober 2017: De situatie in Cuba herstelt zich na orkaan Irma. Vakantiereizen worden niet meer ontraden. De stad Havana en het internationale vliegveld vallen niet onder deze gebieden. Voor de rest van Cuba gelden veiligheidsrisico’s. Elektriciteit-, telefonie- en internetverbindingen blijven beperkt in grote delen van het land. Hierdoor is ook de voedsel- en watervoorziening beperkt. Neem contact op met uw reisorganisatie over de situatie in de plaats waar u naar toe reist.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Ondanks diverse aanslagen in met name Londen geldt voor het Verenigd Koninkrijk nog steeds code groen. Wel geldt voor het hele land een verhoogde dreiging op aanslagen. Hou daarom rekening met verscherpte controles en volg de aanwijzingen van de autoriteiten.

Reisadvies Rusland

24 augustus 2017: In de stad Soergoet werd op 19 augustus 2017 een aanslag gepleegd waarbij gewonden zijn gevallen. Houd rekening met verscherpte controles en verhoogde veiligheidsmaatregelen. Volg de instructie van de autoriteiten op. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Maldiven

Update 6 februari 2018: Op de Maldiven blijft het onrustig door politieke spanningen tussen de regering en de oppositie. Op 5 februari 2018 hebben de autoriteiten voor 15 dagen de noodtoestand uitgeroepen. Hierdoor gelden er veiligheidsrisico’s. Er is een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Voor alle eilanden geldt code groen. Alleen voor het hoofdeiland met de hoofdstad Malé geldt code geel.

Reisadvies Maleisië

Update 18 augustus: Van 19 tot 30 augustus 2017 worden in de hoofdstad Kuala Lumpur de Southeast Asian Games (SEA Games) georganiseerd. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Istanbul en Turkije

Update 13 oktober: De noodtoestand is op 19 juli 2017 met 3 maanden verlengd. De Turkse autoriteiten hebben in het kader van de noodtoestand extra bevoegheden en nemen extra veiligheidsmaatregelen. Bij bezoek aan of verblijf in Turkije kan het voorkomen dat, voornamelijk aan Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit, een (tijdelijk) uitreisverbod wordt opgelegd. Dit soms zonder dat meteen een opgaaf van redenen wordt gegeven.

De afgelopen periode is er veel aandacht voor Turkije en het BZ reisadvies voor Turkije. Het advies alle Nederlanders in Turkije is het reisadvies goed tot zich te nemen. In het bijzonder wijst het ministerie op de passage “lokale wetten, regels en gebruiken” in het reisadvies, waarin wordt gewaarschuwd voor vervolging door Turkse autoriteiten voor belediging van het staatshoofd en voor activiteiten gerelateerd aan groepen die beschouwd worden als terroristische organisatie. Dat geldt ook voor dit soort activiteiten buiten Turkije. Ook zijn in het reisadvies de ruimere bevoegdheden van de Turkse autoriteiten opgenomen. Hieronder vallen detentie, uitreisverboden en andere maatregelen.

Update 24 maart 2017: Vanwege de spanningen tussen Turkije en Nederland krijgen toeristen het advies in heel Turkije voorzichtig te zijn. In de (sociale) media worden kritische en soms ook dreigende uitlatingen over Nederland, andere Europese landen en hun inwoners gedaan. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Het reisadvies voor Turkije is verder niet veranderd.

Voor heel Turkije geldt code geel, dus er kunnen overal veiligheidsrisico’s zijn. Voor het hele land geldt dat er een verhoogd risico op aanslagen is. Voor het grensgebied met Syrië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor Diyarbakir geldt een negatief reisadvies. Voor het zuidoosten van Turkije en een deel van het oosten geldt wordt reizen ontraden (code oranje). Er geldt geen negatief reisadvies voor de Turkse Rivièra en dat maakt gratis omboeken van een reis naar dat gebied erg lastig. Maak alleen wanneer noodzakelijk gebruik van de grensovergang bij Habur (ook wel bekend als de grensovergang bij Ibrahim Khalil) naar Irak. Blijf daarbij alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Reisadvies Tunesië

29 juli 2017: het reisadvies voor Tunesië is afgewaardeerd. Dat betekent dat de veiligheidssituatie verbeterd is, maar dat er nog steeds risico’s zijn. Er zijn veiligheidsrisico’s in het toeristische kustgebied van Tunesië inclusief Tunis en het eiland Djerba. Voor deze gebieden, waartoe ook Monastir en Sousse behoren, geldt nu code geel. Dat betekent dat je er wel op vakantie kunt, maar dat er veiligheidsrisico’s zijn. Tot dan toe gold voor deze toeristisch belangrijke regio’s code oranje. In de overige gebieden van Tunesië worden niet noodzakelijke (code oranje) of alle reizen ontraden (code rood). Reis niet naar de grensgebieden met Libië en Algerije, de woestijngebieden bij de stad Tataouine en het Chaambi-gebergte.

Reisadvies Peru

24 november 2017: Als gevolg van hevige regenval en overstromingen in de afgelopen weken heeft de overheid op 15 november een noodsituatie van 60 dagen uitgeroepen en gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen en aardverschuivingen in de provincies Ancash, Cajamarca, Ica, Lambayeque, La Libertad, Tumbes en voor de hoofdstad Lima.

Vermijd gebieden in de buurt van rivieren en andere plaatsen die gevoelig zijn voor overstroming. Raadpleeg de website van het ministerie van Transport en Communicatie voor kaarten met alle bekende getroffen wegen. Controleer of de wegen vrij zijn voordat u vertrekt. Wees voorbereid om de reisroutes aan te passen. Zorg ervoor dat uw voertuig in goede staat verkeert en voldoende is uitgerust voor de weersomstandigheden voordat u vertrekt.

Voor vrijwel heel Peru geldt code geel. Voor het grensgebied met Colombia en enkele rivierdalen geldt code oranje. Bekijk hier aanbiedingen naar Peru.

Reisadvies Kosovo

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Demonstraties in het centrum van Pristina en andere steden, met name het noorden, komen de laatste maanden met regelmaat voor. Hierbij hebben zich in de hoofdstad Pristina ook enkele explosies voorgedaan. Ook in de komende periode zijn demonstraties te verwachten. Wees alert en vermijd demonstraties.

Reisadvies Moldavië

Voor Moldavië geldt code groen, met uitzondering van Transnistrië. Voor die regio langs de grens met Oekraïne zijn veiligheidsrisico’s vanwege de uitzonderlijke politieke situatie in dat gebied. Er geldt code geel.

Reisadvies Egypte

Update 9 maart 2018: Voor het grootste deel van Egypte en het zuidelijk deel van de Sinaï geldt een code oranje. Reizen naar die gebieden wordt ontraden. Voor de streek rond Caïro, de delta en een strook langs de Nijl tussen Luxor en Abu Simbel geldt code geel. Ook voor het grootste deel van de Rode-Zee-kust geldt code geel. Voor het zuidelijkste puntje van de Rode Zee (vanaf Bir Shalaten), het noordelijk deel van de Sinaï en de grens met Libië geldt een negatief reisadvies (code rood). De veiligheidssituatie aan de Middellandse zeekust tot en met de stad Matruh is verbeterd.

Van 26 t/m 28 maart 2018 zijn er presidentsverkiezingen in Egypte. Er is een verhoogde dreiging voor aanslagen. De autoriteiten verscherpen de veiligheidsmaatregelen. Vermijd publieke plaatsen.

Bij de plaats al-Arish (Noord-Sinaï) is op 24 november 2017 een aanslag gepleegd op een moskee waarbij zeer veel doden en gewonden zijn gevallen. Voor dit gedeelte van de Sinai-woestijn gold al een negatief reisadvies.

Homoseksualiteit wordt in Egypte niet geaccepteerd. Homoseksuelen krijgen steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen.

Na de aanslagen op twee Koptische kerken in Egypte op zondag 9 april heeft de Egyptische regering de noodtoestand uitgeroepen.

Reisadvies Griekenland

Update 5 februari 2018: Voor Griekenland geldt code groen. Er komen wel regelmatig rellen voor in de wijk Exarchia in Athene. In de zomer en bij lange droogte kunnen bosbranden voorkomen. Verder bestaat in Griekenland de kans op aardbevingen.

Reisadvies Madagaskar

Update 27 oktober 2017: Voor Madagaskar geldt code geel als reisadvies. In augustus 2017 is een pestepidemie uitgebroken. De overheid heeft openbare bijeenkomsten verboden. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Reisadvies Verenigde Staten

Over het besluit van president Trump om reizigers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië voor 120 dagen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen, is wereldwijd het nodige te doen. De gevolgen van deze zogeheten ‘executive order’ zijn vooralsnog onduidelijk. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Nederlanders die een tweede nationaliteit uit een van deze landen hebben het advies voor vertrek naar de VS  de website van het Amerikaanse consulaat-generaal te raadplegen.

Reisadvies Frans Guyana

Update 29 maart 2017: Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het op een na zwaarste negatieve reisadvies voor Frans Guyana uitgegeven. Code oranje geldt voor het hele land. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Frans Guyana. Sinds dinsdag 21 maart 2017 is het onrustig in Frans-Guyana vanwege de verslechterende economische situatie. Diverse wegen zijn afgesloten en er is brandstofschaarste. Winkels en scholen zijn gesloten, of alleen beperkt open. In de avonduren is er verhoogde criminaliteit.

Reisadvies Ecuador

Update: 16 november 2017: Voor het noorden van Ecuador, de brede grenszone met Colombia, geldt een beperkt negatief reisadvies. Hier zijn terroristische groepen actief. Er geldt code oranje, dus maak alleen noodzakelijke reizen. Het is wel mogelijk om in de provincie Carchi bij de grensovergangsplaats Tulcan de grens naar Colombia over te steken. Gebruik alleen de Rumichaca brug op de Pan-Amerikaanse snelweg. Voor de overige provincies van Ecuador is code geel van kracht, wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Na de parlements- en presidentsverkiezingen zijn er spanningen in Quito en Guayaquil. Boek hier een reis naar Ecuador.

Reisadvies Peru

Update 2 april 2017: Voor heel Peru geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor de grensstreek met Colombia geldt code oranje. Maar naar de grensstreek alleen noodzakelijke reizen. Vanwege overstromingen in Lima en andere delen van Peru geldt langs sommige grote rivieren eveneens een code oranje. Het gaat dan om delen van de riviervalleien van de Apurimac, de Ene en de Huallaga. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Tumbes, Piura, Lambayeque, Cajamarca, La Libertad en Ancash.Reizen naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Tenzing Travel.

Reisadvies Gambia verlaagd

Update 26 januari 2017: Het (beperkte) negatieve reisadvies voor Gambia is weer opgeheven nu ex-president Jammeh het land verlaten heeft. De noodtoestand is opgeheven en de situatie is weer rustig. In plaats van code rood (negatief reisadvies) en oranje (alleen noodzakelijke reizen maken) geldt nu voor heel Gambia weer code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 17 november 2017: Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Ten zuiden van de stad Darbandikhan heeft op 12 november 2017 een zware aardbeving plaatsgevonden. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Ook is er schade aan gebouwen en wegen.

Sinds vrijdag 29 september 18:00 uur landen en vertrekken er geen internationale vluchten meer van de luchthavens van de steden Erbil en Sulaymaniyah. Dit heeft de Iraakse regering in Bagdad aangekondigd. Deze maatregel is een reactie op het onafhankelijkheidsreferendum dat in de Koerdische regio werd gehouden. Voor de Koerdische Regio geldt code oranje.
Voor het grensgebied tussen de Iraakse Koerdische Autonome Regio en Iran en Turkije geldt code rood: niet reizen. Reis ook niet naar het grensgebied tussen Diyala en Iran. Voor de zuidelijke helft van Irak geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Voor het gebied ten westen van de lijn Mosul-Kirkuk geldt code rood.

Reis niet naar de stad Bagdad. De veiligheidssituatie in de stad Bagdad is slecht en er geldt een negatief reisadvies. Er is een toename van gewelddadigheden en aanslagen in de stad Bagdad.

Beperkt reisadvies Jordanië

Voor het noorden van Jordanië, en dan met name de grensstrook met Irak en Syrië geldt een beperkt negatief reisadvies. Maak alleen noodzakelijke reizen. Voor de rest van Jordanië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Na de aanslag in Kerak van 18 december 2016 gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Negatief reisadvies Democratische Republiek Congo

Update 13 maart 2017: Voor het grootste deel van de Democratische Republiek Congo geldt het reisadvies om alleen noodzakelijke reizen te maken. Voor sommige delen van de Democratische Republiek Congo geldt een negatief reisadvies (code rood). Dat is het geval voor de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental in het zuiden van de Democratische Republiek Congo. Grensovergangen zijn beperkt open. Het negatieve reisadvies heeft te maken met het uitstel van de verkiezingen en de onlusten die als reactie daarop ontstaan zijn. Het lichaam van de overleden oppositieleider Tshisekedi wordt naar verwachting binnen enkele weken teruggevlogen naar de DRC. Dit leidt waarschijnlijk tot onlusten, vooral in Kinshasa.

Beperkt reisadvies voor Thailand

Update 15 november 2017:  Na de reeks bomaanslagen in toeristische bestemmingen als Hua Hin, Surat Thani, Phang Nga, Trang en Phuket geldt voor het grootste deel van Thailand een reisadvies code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor de vier zuidelijke provincies geldt een negatief reisadvies code rood. De veiligheidssituatie bij de grensovergangen naar Myanmar en Cambodja is in november verbeterd. Let op, er gelden nog wel veiligheidsrisico’s. Houd er rekening mee dat de grens plotseling gesloten kan worden.  Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Bekijk hier reizen naar Thailand.

Reisadvies Cambodja

Update: 16 januari 2018. Voor het grootste deel van Cambodja geldt code groen. Wel is de politieke spanning groot in de aanloop naar de verkiezingen van 29 juli 2018. De veiligheidssituatie is verbeterd in de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Daar gold tot januari 2018 een negatief reisadvies (alleen noodzakelijke reizen/code oranje), maar sindsdien geldt er een lichter reisadvies: code geel (er zijn veiligheidsrisico’s). Ook voor de hoofdstad Phnom Penh geldt code geel.

Negatief reisadvies voor groot deel Ethiopië

Update 20 februari 2018: Op 16 februari 2018 is in Ethiopië de noodtoestand uitgeroepen. Vermijd daarom demonstraties en mensenmassa’s. Voor alle grensgebieden en de regionale staat Somali, inclusief de steden Jijga en Moyale geldt code rood (negatief reisadvies). Voor de gebieden tussen de regionale staten Oromia en Somali (met de regio’s Gambella, Asosa, Siti, Oost-en West-Hararge, Bale, Guji, Borena en de steden Harar en Dire Dawa) geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Voor de rest van Ethiopië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s met name vanwege de criminaliteit, ontvoeringen en demonstraties.

Negatief reisadvies Somalië

Voor heel Somalië geldt een negatief reisadvies (code rood). Op 13 november 2017 zijn er verkiezingen in Somaliland. Hierdoor kunnen spanningen toenemen in de grensgebieden tussen het semi-onafhankelijke Somaliland en de deelstaat Puntland. Bij een aanslag op 14 oktober 2017 in de stad Mogadishu zijn meer dan 300 doden gevallen.

Reisadvies Kameroen

Update: 17 oktober 2017: Voor het noorden van Kameroen (regio Maroua) en de oostelijke en westelijke grenzen geldt een negatief reisadvies. In het noorden kunt u te maken krijgen met ontvoeringen en aanslagen. Voor het gedeelte van Kameroen ten noorden van de lijn Tibati en Meiganga geldt code oranje: reis alleen naar dat gebied als dat noodzakelijk is. In de rest van Kameroen geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Het is onrustig in en rond de steden in de westelijke provincies. In en rond Bamenda, Ekona, Limbe en Kumba vinden demonstraties plaats waarbij geweld wordt gebruikt. De veiligheidssituatie van de weg van de hoofdstad Yaoundé naar de stad Garoua-Mboulaï via de steden Abong Mbang en Bertoua is in oktober 2017 verbeterd.

Reisadvies Senegal

Voor Senegal geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Voor de grenszones met Mauretanië, Mali, Guinee-Bissau en de grens tussen Casamance en Gambia geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat echt nodig is. In de grensstreek tussen Gambia en Casamance zijn nog rebellen actief en er kunnen in de bossen nog landmijnen liggen. Verder is het de laatste tijd rustiger geworden in Casamance, waardoor het reisadvies verlaagd is naar code geel. Reis alleen als het noodzakelijk is via de volgende verbindingswegen: N4. De ‘trans Gambia’. Deze weg verbindt Ziguinchor met de steden Senoba en Kaolack.
N5. Deze weg verbindt Ziguinchor met Banjul.

Reisadvies China

Update 19 augustus 2016: De Chinese autoriteiten eisen bij een visumaanvraag naast uw huidige paspoort ook uw voorgaande paspoort als uw huidige paspoort van na 1 januari 2014 is. In het grootste deel van China geldt dat het er veilig is. Alleen voor de provincie Xinjiang geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Saoedi Arabië

Update 22 december 2017: In november en december 2017 zijn er vanuit Jemen raketten afgevuurd op de stad Riyad. Deze raketten zijn tegengehouden. Reis niet naar de stad Qatif. Hier is het al langer onrustig. Er komen regelmatig demonstraties voor waarbij geweld wordt gebruikt. Voor het hele land geld code geel, dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn. In het hele land bestaat een zeer reëel gevaar van terroristische aanslagen, die ook gericht kunnen zijn tegen westerse personen en instellingen.

Voor een brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies vanwege de burgeroorlog in het buurland. Voor de grensstrook in het noorden met Irak geldt code oranje: maak naar dat gebied alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Bangladesh

Update 11 januari 2017: Op 1 juli 2016 is een restaurant in Dhaka in de wijk Gulshan II aangevallen. Er was sprake van een gijzeling die inmiddels is beëindigd. In het hele land zijn veiligheidsrisico’s (code geel). In januari 2017 waarschuwt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor een verhoogde terrorismedreiging. In het zuidoosten rond de stad Bandarban en langs een deel van de grens met Birma/Myanmar wordt reizen ontraden (code oranje). Er is speciale toestemming nodig voor een bezoek aan Chittagong Hill Tracts. En in verschillende delen van Bangladesh zijn piraten actief. Mijd plaatsen waar regelmatig buitenlanders komen en verplaats u zoveel mogelijk per auto.

Reisadvies Brazilië

Update 21 februari 2018: Voor heel Brazilië geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Brazilië veiligheidsrisico’s zijn. Op vliegvelden, trein- en busstations, rond stadions en rond hotels worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Mijd de favela’s in de grote steden en wees extra alert tijdens demonstraties. Er bestaat een verhoogde kans op berovingen, waarbij vaak geweld gebruikt wordt. Vermijd demonstraties en wees alert op de uitbraak van gele koorts. Boek hier een vakantie naar Brazilië.

Reisadvies Mexico

Update 22 september 2017: Op 19 september 2017 is Mexico weer getroffen door een aardbeving. De aardbeving had een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag nabij de stad Puebla, ongeveer 140 km ten zuidoosten van Mexico Stad. In de omgeving van de stad Puebla en Mexico Stad zijn slachtoffers gevallen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het advies op van de lokale autoriteiten en uw reisagent. Blijf bereikbaar in crisissituaties. Op 7 september 2017 heeft voor de kust van de staat Chiapas een aardbeving plaatsgevonden. Deze had een kracht van 8.1 op de schaal van Richter. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Het reisadvies voor Mexico is verder niet gewijzigd.

De veiligheidssituatie is Mexico toont een gemengd beeld. De criminaliteit in heel Mexico neemt toe. Delen van het land zijn veilig (code groen), andere delen van Mexico kennen verhoogde veiligheidsrisico’s (code geel) en voor andere delen wordt reizen ontraden (code oranje). De veilige zones liggen in het zuiden langs de grens met Guatemala in de regio’s Yucatan, Quinatna Roo, Campeche en Chiapas en in de zuidelijke helft van Baja California. Voor de regio’s Guerrero/Acapulco, voor de regio Tamaulipas en langs de grens met de Verenigde Staten tussen El Paso en de Golf van Mexico geldt een code oranje. Boek hier een vakantie naar Mexico.

Reisadvies Libanon

Update 15 november 2017: Voor het grensgebied met Syrië geldt code rood. Ook voor een gebied ten zuiden van de hoofdstad Beiroet geldt code rood. Voor de Beka-vallei, het gebied rondom de noordelijke stad Tripoli en het zuiden van Libanon met de grens met Israël geldt code oranje. Voor de rest van Libanon geldt code geel.

Reisadvies Malawi

Voor heel Malawi geldt code geel. Er zijn dus veiligheidsrisico’s. Er zijn aangescherpte eisen voor reizen naar Malawi via Zuid-Afrika. In het zuiden van Malawi, in de omgeving van de steden van Blantyre, Zomba, Chiradzulu en Mulanje, is het onrustig vanwege ‘zwarte magie’ en vampirisme. Een deel van de lokale bevolking in deze regio gelooft in hekserij en valt onbekenden aan. Deze slachtoffers worden ervan verdacht bloed te hebben gedronken voor magische rituelen.

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 20 oktober 2017: Voor Zuid-Afrika geldt geen negatief reisadvies, er zijn alleen wel in het hele land veiligheidsrisico’s (code geel). Waarschuwing voor mogelijke aanslagen op plaatsen waar veel buitenlanders komen, bijvoorbeeld in shopping malls in Johannesburg en Cape Town. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Negatief reisadvies voor Venezuela

Update 9 maart 2018: De politieke situatie in het land is gespannen. De regering van Venezuela heeft de grenzen met Aruba, Curaçao en Bonaire gesloten. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren. Er is geen vliegverkeer en transport over zee tussen Venezuela en de ABC-eilanden

Vermijd demonstraties. Reis alleen naar Venezuela als het noodzakelijk is. Sinds augustus 2016  is het reisadvies voor Venezuela aangescherpt van code geel (er zijn veiligheidsrisico’s) naar code oranje. Voor de grens met Colombia is code rood van kracht en geldt een negatief reisadvies. Door de economische crisis en de schaarste aan voedsel, medicijnen en bankbiljetten neemt de onrust in het land toe. Ook de (zware) criminaliteit neemt toe.

Wisselend reisadvies voor Colombia

De veiligheidssituatie in Colombia kan snel veranderen en is sterk regionaal bepaald. Voor sommige delen van Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor weer andere delen geldt een code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). Voor de rest van Colombia geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn (code geel). Informeer kort voor uw reis hoe de veiligheidssituatie op de plaats van uw bestemming is.

Negatief reisadvies voor delen van Birma/Myanmar

Update 29 september 2017: Reis niet naar het noorden van Shan State, met uitzondering van het stadscentrum van Kyaukme en Lashio Hsipaw Township, treinreizen van Mandalay naar Lashio en reizen over de weg Lashio-Hsipaw. Reis ook niet naar de staat Rakhine, met uitzonderng van de badplaats Ngapali, het noordelijk grensgebied en de grens met Laos. Voor de rest van Myanmar geldt code geel of code oranje.

Reisadvies Mozambique

Update 15 november 2017: Voor heel Mozambique geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Tot april 2017 gold voor het centrale deel van Mozambique code oranje, maar dat advies is inmiddels bijgesteld naar code geel. Desondanks blijft de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Er zijn spanningen tussen de regeringspartij Frelimo en oppositiepartij Renamo . Reis alleen als dat noodzakelijk is naar bepaalde gebieden in de provincies Manica, Sofala, Tete en Zambezia. Houd rekening met de onvoorspelbare situatie in het hele land. Vooral in de centrale regio’s en in de provincie Cabo Delgado. Er zijn ongeregeldheden en gewapende aanvallen in delen van het land. Houd rekening met de onvoorspelbare situatie in het hele land, met name in de centrale regio’s.

Reisadvies Zambia

update 17 mei 2016: Vermijd demonstraties en manifestaties. Voor heel Zambia geldt code geel. Voor de grenzen in het westen en de grens met Mozambique geldt een negatief reisadvies.

Reisadvies Wit-Rusland

Vanaf 12 februari 2017 zijn de regels voor doorreizen naar Rusland en de visumregels veranderd. U kunt vijf dagen in Wit-Rusland/Belarus verblijven als u in- of uitreist via Minsk. Voor doorreizen naar Rusland gelden andere regels. De grens tussen Wit-Rusland en Rusland kan aan Russische kant gesloten zijn, waardoor u teruggestuurd wordt. Voor heel Wit-Rusland geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. In het zuidoosten van Wit-Rusland zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Reisadvies grensgebied Finland-Rusland

De grensovergangen tussen Finland en Rusland bij Salla en Raja-Jooseppi zijn tijdelijk alleen open voor reizigers met de Finse, Russische en Wit-Russische nationaliteit. En voor hun meereizende familieleden.

In de Zuid-Finse stad  Turku werd op 18 augustus 2017 een aanslag gepleegd waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Volg de instructie van de autoriteiten op. Er geldt naar aanleiding van deze aanslag geen negatief reisadvies voor Finlan.d

Reisadvies Israël

Update 16 februari 2017: Voor heel Israël geldt code geel. Dat betekent dat er in heel Israël veiligheidsrisico’s zijn. Reis alleen als het noodzakelijk is in het deel van het grensgebied met Egypte dat loopt vanaf de Gazastrook tot en met de grenspost Nizana. Voor dit gedeelte geldt code oranje. Wees extra alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief Eilat. Voor dit gedeelte van Israël geldt code geel.

Voor de grens met Libanon geldt sinds 3 april 2016 een code oranje: reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Voor de grens met Syrië en Libanon op de Golan geldt een negatief reisadvies (code rood). Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert verder om na zonsondergang tussen Jeruzalem en Tel Aviv autweg 1 en niet autoweg 443 te nemen.

Reisadvies Palestijnse Gebieden

Update 20 maart 2017: De veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem is onvoorspelbaar. Voor de hele Palestijnse Gebieden geldt een code geel. Voor Gaza geldt code rood oftewel een negatief reisadvies. Wees extra alert in en om de Oude Stad van Jeruzalem. In Oost-Jeruzalem en op andere plaatsen waar veel mensen komen, kunnen aanslagen plaatsvinden.

Reisadvies Laos

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Xaysomboune. Daar kunnen gewelddadigheden voor komen. Voor heel Laos geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor dit gebied en voor de grensstrook met Myanmar/Birma geldt code oranje.

Reisadvies Nepal

update: 4 december 2017: In de aanloop naar en rondom verkiezingen kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en plaatsen waar betogingen en massabijeenkomsten worden gehouden.Voor heel Nepal geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Vermijd demonstraties, met name in de regio Terai.

De aardbeving van 2015 heeft nog steeds gevolgen voor de infrastructuur van Nepal. Sommige gebieden zijn lastig te bereiken. Dit geldt ook voor de gebieden Ghorka en Rasuwa en de gebieden Manaslu en Langtang. Hier vinden veel bergtochten plaats, maar deze regio’s zijn moeilijk toegankelijk.

Ook in het hooggebergte is de infrastructuur nog niet op orde. Let daarop bij het reizen. Veel wegen zijn in slechte staat. Er is een risico op naschokken, aardverschuivingen en lawines. Dat risico is hoger tijdens de moesson. Dit komt door de schade van de recente aardbevingen.

Reisadvies Kenia

Update 21 december 2017:  Op 28 november 2017 is president Kenyatta voor een tweede termijn ingehuldigd. De kans op onrust en ongeregeldheden blijft aanwezig. Vermijd demonstraties en politieke bijeenkomsten vooral in de grote steden. De kans op onrust, rellen en ongeregeldheden blijft aanwezig. Demonstraties kunnen plotseling gewelddadig worden.

Voorts zijn met ingang van 28 augustus 2017 plastic tasjes ten strengste verboden in Kenia. Hierop staan hoge geldboetes en gevangenisstraffen.

Eerder had het ministerie er al voor gewaarschuwd dat de veiligheidstroepen in verhoogde staat van paraatheid zijn vanwege mogelijke dreiging tegen nationale en internationale vliegvelden en binnenlandse vluchten. Verder is het reisadvies voor Kenia niet gewijzigd.
Voor het noordwestelijk deel van Kenia dat aan Somalië grenst en een deel van de kuststreek rond Lamu geldt een negatief reisadvies. Reis niet naar de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir. Reis ook niet naar het vasteland van het district Lamu en het eiland Kiwayu. Voor het noordelijke deel van Kenia geldt code oranje, dat wil zeggen dat het advies luidt om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Reisadvies Ivoorkust

Update: 26 januari 2017: Voor Ivoorkust geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor de grens met Liberia geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Sinds begin januari 2017 is het onrustig in Ivoorkust. Ambtenaren en militairen staken regelmatig voor betere arbeidsvoorwaarden.

Reisadvies Angola

16 februari 2016: Vanaf 18 januari 2016 moet u een visum voor Angola aanvragen bij het Angolese visumkantoor in Leiden. In de binnenlanden van Angola liggen landmijnen. Offroad-rijden wordt daarom afgeraden.

Reisadvies Nigeria

7 mei 2017: Voor vijf provincies in het noordoosten en oosten van Nigeria geldt een negatief reisadvies. Het gaat om de deelstaten Borno, Yobe, Adamawa, Gombe en Bauchi. Ook voor delen van de delta geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de noordelijke deelstaten Katsina, Sokoto, Jigawa, Kebbi en Kano; de deelstaten Plateau en Kaduna; de deelstaat Kogi;
de zuidelijke deelstaten in de Nigerdelta Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa, Rivers geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden. Ook in de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen geldt code oranje. Ontvoeringen zijn een ander reëel risico. Vooral in de Nigerdelta, maar ook in het noordoosten komen zij voor. Ontvoeringen in de Nigerdelta hebben meestal een financieel motief. Reis niet met de boot door de kreken in de Nigerdelta.

Reisadvies Tanzania

Voor de kust zijn piraten actief. Voor heel Tanzania geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Burundi geldt een verhoogd reisadvies (code oranje). Boek hier je Tanzania-vakantie.

Reisadvies Indonesië

Ook na de bomaanslag in Jakarta van 14 januari geldt voor Indonesië geen negatief reisadvies. Wel geldt voor heel Indonesië een iets lichtere code geel. Dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat toeristen goed moeten opletten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert wel om de wijk Thamrin in Jakarta te mijden en raadt af om te reizen naar Puncak Jaya en Timika in de provincie Papua. Daar is het al sinds 2011 onrustig.

Reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea

Update 1 december 2017: Voor heel Papoea-Nieuw-Guinea geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het bergachtige midden van het eiland Bougainville rondom de oude Panguna-mijn geldt een negatief reisadvies (code rood). In de provincie Hela zijn in en rond de plaats Tari gewelddadigheden tussen lokale volksstammen. Vluchten van en naar Tari kunnen hierdoor ontregeld raken. Veiligheidstroepen van Papoea-Nieuw-Guinea zijn in de regio actief om de orde te herstellen. Reis alleen als het nodig is naar de stad Tari.

Reisadvies Burundi

Update 24 juni 2016: Voor heel Burundi geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code geel. Wees dus extra voorzichtig. Maak geen boottochten bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u mogelijk beschuldigen van spionage. Homoseksualiteit is strafbaar en er vallen veel doden in het verkeer.

Reisadvies Iran

Update 12 januari 2018: Voor Iran gelden diverse reisadviezen. Voor het grootste deel van het land geldt code geel en zijn er veiligheidsrisico’s. Voor de grensgebieden met Pakistan, Afghanistan en Irak geldt een negatief reisadvies. Voor Abu Musa en de Tonb-eilanden (Perzische Golf) geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). In de regio Kermanshah heeft op 12 november 2017 een zware aardbeving plaatsgevonden. Hierbij zijn honderden doden en gewonden gevallen. Er zijn sinds 29 september 2017 geen internationale vluchten van en naar de luchthavens van de steden Erbil en Sulaymaniyah. Nederland heeft een ambassade in Bagdad en een consulaat-generaal in Erbil, maar die kunnen maar in beperkte mate hulp bieden.

Reisadvies Turkmenistan

Het reisadvies voor Turkmenistan is code geel. Alleen voor de grens met Afghanistan geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar dat grensgebied. De autoriteiten verbieden reizen naar bepaalde delen van Turkmenistan. Het is niet altijd duidelijk om welke gebieden het gaat. Ga dus vooraf na of u over toestemming beschikt om een bepaald gebied te bezoeken.

Reisadvies Guatemala

Voor heel Guatemala geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. Volgens het ministerie bestaat er tijdens de kerstperiode een verhoogd risico op overvallen.

Reisadvies Sierra Leone verlaagd

Update 4 september 2017: Hevige regenval heeft op 14 augustus 2017 modderstromen en overstromingen veroorzaakt in en om de stad Freetown. Hierbij zijn veel slachtoffers gevallen. Wegen zijn beschadigd. Ook is er risico op uitbraak van besmettelijke ziektes. Sierra Leone is op 7 november 2015 ebolavrij verklaard. Sindsdien is het reisadvies voor Sierra Leone verlaagd naar code geel. Er zijn voor het hele land wel veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Bolivia

Update: 28 november 2016: In La Paz en andere grote steden is een watertekort. Voor heel Bolivia geldt een code geel, dat wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor de invoer van medicijnen wordt uit voorzorg geadviseerd een medische verklaring mee te nemen.

Negatief reisadvies Afghanistan

Update 27 oktober 2017: Er geldt een negatief reisadvies voor Afghanistan (code rood). Het reisadvies geldt voor het hele land. Er vinden regelmatig aanslagen plaats. Ook op plaatsen waar veel burgers komen. Westerlingen blijven een doelwit voor aanslagen en ontvoeringen.

Reisadvies Tamil Nadu, India

update 12 januari 2018: De veiligheidssituatie is verbeterd in de deelstaat Assam. Daarom is het reisadvies verlaagd van code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (er zijn veiligheidsrisico’s).

Het ministerie heeft voor de Indiase regio Tamil Nadu op 15 december het negatief reisadvies (code rood) verlaagd naar code geel. Dat gebeurde nadat het vliegveld van Chennai weer geopend was. Voor het grensgebied van India en Pakistan geldt nog wel een negatief reisadvies. U kunt wel naar de grensovergang bij Wagah. Voor Tripuram Nagaland en Manipur in het noordoosten van het land wordt geadviseerd alleen te reizen als dat strikt noodzakelijk is (code oranje). Voor de rest van India geldt code geel, wat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn.

Reisadvies Pakistan

Update 22 december 2017: Er is in heel Pakistan sprake van een dreiging van terroristische aanslagen, ook in de relatief veiligere gebieden. In de provincies Baluchistan en grote delen van Khyber Phakhtunkhwa komen regelmatig aanslagen voor. Er gelden veiligheidsrisico’s voor de steden Islamabad, Lahore, Sialkot, Faisalabad. Voor de hele westelijke helft van Pakistan geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de oostelijke helft van Pakistan geldt code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Alleen voor de regio rond Leh en het uiterste noordoosten aan de grens met China geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Kaap Verdië

Voor de Kaap Verdische Eilanden geldt code geel. Vanwege de criminaliteit zijn er op alle eilanden veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Macedonië

Update 15 november 2017: Voor vrijwel heel Macedonië geldt code groen, dat wil zeggen dat het er veilig is. Alleen aan het grensgebied met Albanië, Kosovo en Servië geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Sinds april zijn er veel demonstraties in de Skopje en andere steden. Die zijn meestal vreedzaam, maar er kunnen toch gewelddadigheden ontstaan. De politieke situatie in Macedonië is fragiel. Er komen af en toe demonstraties voor. Vooral in het centrum van de hoofdstad Skopje en enkele andere steden. Vermijd mensenmassa’s en politieke bijeenkomsten.

Reisadvies Maleisië

Maleisië is volgens het ministerie een veilige bestemming. Alleen voor het oostelijke kuststrook en de oostelijke eilanden van Sabah wordt een negatief reisadvies gegeven. Het ministerie raadt aan om naar dat gebied alleen te reizen als dat strikt noodzakelijk is (code oranje). Homoseksualiteit is strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.

Reisadvies Mongolië

Per 1 januari 2016 is er een visumplicht voor reizen naar Mongolië.

Reisadvies Rusland

update 4 september 2017: Voor Rusland geldt een reisadvies. Voor het hele land geldt een verhoogd risico (code geel), maar voor de Noord-Kaukasus geldt een negatief reisadvies (code rood). De dreiging van een terroristische aanslag blijft actueel, waarschuwt het ministerie. In de stad Soergoet werd op 19 augustus 2017 een aanslag gepleegd waarbij gewonden zijn gevallen. Houd rekening met verscherpte controles en verhoogde veiligheidsmaatregelen. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Reisadvies Brussel en België

Er geldt geen negatief reisadvies voor België of Brussel. De verscherpte veiligheidsmaatregelen blijven gehandhaafd. Het blijft van belang alert te zijn net als in heel België.  Meer nieuws op de site van de Belgische overheid.

Reisadvies Oekraïne

Update 12 juli 2016: Voor Oekraïne geldt sinds 24 november 2015 een reisadvies. De autoriteiten daar waarschuwen voor mogelijke ongeregeldheden in Kiev en andere steden zoals Charkov, Odessa en Dnipropetrovsk. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Voor het grootste deel van het land geldt code geel oftewel: er zijn veiligheidsrisico’s. In de regio rond Charkov is op 12 juli 2016 het reisadvies verlaagd van code oranje naar code geel. In verband met de burgeroorlog geldt voor het oosten van het land een negatief reisadvies.

Reisadvies Mali

Update 19 september 2017.  Het risico op aanslagen is hoog ten noorden van Timboektoe, rond Gao, bij Menaka, het grensgebied met Algerije en in Bamako. In verband met het uitroepen van de noodtoestand in Mali heeft het ministerie van Buitenlandse Zake Nederlanders het reisadvies gegeven alert te zijn en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. Ook wordt geadviseerd drukke plaatsen te mijden. Het uitroepen van de noodtoestand volgt op de gijzeling door islamitische terroristen in het Radisson-hotel in Bamako op 20 november 2016. Voor het overgrote deel van Mali gold al een negatief reisadvies (code rood). Voor het zuidelijk deel van Mali adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken. Geadviseerd wordt om tijdens een reis door Mali alleen in beveiligde hotels met zichtbare bewaking en toegangscontrole te verblijven.

Reisadvies Uganda

Update: 10 mei 2016: Na de verkiezingen is het land weer stabiel. Voor heel Uganda geldt een code geel: er zijn veiligheidsrisico’s voor het hele land.  In het gebied rond Kasese- Rwenzori (West-Uganda) kunnen lokale conflicten voorkomen. Hier vind je aanbiedingen voor reizen naar Uganda.

Reisadvies Tsjaad

Voor het grootste deel van Tsjaad geldt het reisadvies om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. Voor het oostelijk deel van Tsjaad geldt een negatief reisadvies. Aanleiding daarvoor is het afkondigen van de noodtoestand aan de grenzen met Nigeria in verband met aanslagen door terreurgroep Boko Haram.

Reisadvies Zuid-Korea / Olympische Spelen

Update: 23 januari 2018: Van 9 februari tot en met 19 maart 2018 worden in PyeongChang en Gangneung de Olympische en Paralympische Winterspelen gehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Oranje Boekje uitgebracht met tips en informatie. Dit boekje is gratis hier te downloaden als pdf.

De spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zijn eind 2017 verder opgelopen als gevolg van nucleaire testen, raketlanceringen en militaire oefeningen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea. Voor Zuid-Korea geldt code groen, dat wil zeggen dat er geen veiligheidsrisico’s zijn.

Reisadvies Noord-Korea

Voor heel Noord-Korea geldt code geel. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn. De toch al gespannen situatie tussen Noord- en Zuid-Korea kan plotseling verder oplopen. Dit gebeurt vaak rond de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten houden. Maar ook op andere momenten in het jaar kunnen spanningen onverwacht stijgen.

Reisadvies Filipijnen

Update 29 september  2017: Voor de hele Filipijnen geldt het advies om voorzichtig te zijn en goed op te letten. De hele eilandengroep heeft code geel gekregen, in het zuiden gelden codes oranje en rood. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de zuidelijke kuststreken van de eilanden Palawan en Bohol en het zuidelijke gebied van het eiland Cebu. Dit geldt ook voor de zuidelijke en oostelijke kuststreek van het eiland Negros.

In het hele land zijn risico’s op aanslagen en ontvoeringen. Het regeringsleger heeft op het eiland Bohol een zwaarbewapende groep Abu Sayyaf-strijders opgerold. Voor dit eiland geldt code oranje, dus reis er alleen naartoe als dat echt noodzakelijk is. Dat geldt ook voor het zuiden van het eiland Cebu en voor de zuidelijke en oostelijke kuststreek van het eiland Negros. Voor Zuidwest Mindanao en de Sulu-eilandengroep geldt een negatief reisadvies vanwege het sterk toegenomen risico op ontvoeringen. De regering heeft het drugsbeleid aangescherpt. In maart 2017 waarschuwde het ministerie voor een toename van terroristische dreiging door ontvoeringen en aanslagen op burgerdoelen rondom de meest zuidelijke Visaya eilanden. Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze eilanden.

Reisadvies Mozambique

Voor heel Mozambique geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het gebied rond Gorongosa geldt een beperkt negatief reisadvies (code oranje). Reizen met het openbaar vervoer en ‘s avonds buiten de grote steden is gevaarlijk.

Reisadvies Chili

Voor heel Chili geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s.

Reisadvies Benin

Voor heel Benin geldt code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het noordwesten, voor het Nationaal Park W aan de grens met Burkina Faso en Niger, geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is.

Reisadvies Argenitinië

Voor heel Argentinië geldt code geel, vanwege criminaliteit in het land. Boek hier je Argentinië-vakantie.

Zikavirus

Het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Negatief reisadvies of niet? Alle reisadviezen op een rij
3.7 (74.29%) 7 votes

Sharing is caring!

Comments are closed.