Shadow

Reisadvies per land: Alle reisadviezen voor landen buiten Europa op een rij

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft per land 4 reisadviezen. Bij code groen zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die in Nederland. Bij code geel moet u oppassen. Naar landen met code oranje of rood luidt het reisadvies om daar niet op vakantie te gaan. Lees hieronder de reisadviezen voor landen buiten Europa.

Update 20 januari 2023

Voor veel reisadviezen buiten Europa geldt weer bijna het oude normaal. Bijna, want bij veel buitenlandse bestemmingen geldt dat het ontvangende land inreisregels voor Nederlanders hanteert. Sinds 23 maart 2022 is de testplicht voor terugreis naar Nederland vervallen. 

Dit artikel bevat reisadviezen voor landen buiten Europa. Hier lees je de reisadviezen voor Europese landen. En lees hier de reisadviezen voor landen in Midden- en Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied. Al deze reisadviezen hebben betrekking op vakanties en toeristische reizen. Voor zakenreizigers en diplomaten kunnen andere reisadviezen in inreisregels gelden. Die staan vermeld op de website Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

We doen ons uiterste best om de reisadviezen in dit artikel actueel te houden, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten en veranderde regels. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid om u te informeren over de meest actuele regels van uw bestemming. Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld ook de websites van ambassades, luchtvaartmaatschappijen of uw reisorganisatie.

Reisadviezen: welk reisadvies geldt voor wel land.
Inhoudsopgave
 1. Coronatests en andere vaccinaties
 2. Vier reisadviezen
 3. Reisadvies Afghanistan
 4. Reisadvies Algerije
 5. Reisadvies Angola
 6. Reisadvies Armenië
 7. Reisadvies Australië
 8. Reisadvies Azerbeidzjan
 9. Reisadvies Bahrein
 10. Reisadvies Bangladesh
 11. Reisadvies Benin
 12. Reisadvies Bolivia
 13. Reisadvies Botswana
 14. Reisadvies Brunei Darussalam
 15. Reisadvies Burkina Faso
 16. Reisadvies Burundi
 17. Reisadvies Cambodja
 18. Reisadvies Canada
 19. Reisadvies China
 20. Hongkong en Macau
 21. Reisadvies Democratische Republiek Congo
 22. Reisadvies Egypte
 23. Reisadvies Eritrea
 24. Reisadvies Ethiopië
 25. Reisadvies Equatoriaal Guinea
 26. Reisadvies Fiji
 27. Reisadvies Filipijnen
 28. Reisadvies Frans-Polynesië
 29. Reisadvies Gambia
 30. Reisadvies Georgië
 31. Reisadvies Ghana
 32. Reisadvies Guinee
 33. Reisadvies Guinee-Bissau
 34. Reisadvies India
 35. Reisadvies Indonesië
 36. Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio
 37. Reisavies Iran
 38. Reisadvies Israël
 39. Reisadvies Ivoorkust
 40. Reisadvies Japan
 41. Reisadvies Jemen
 42. Reisadvies Jordanië
 43. Reisadvies Kaapverdië
 44. Reisadvies Kameroen
 45. Reisadvies Kazachstan
 46. Reisadvies Kenia
 47. Reisadvies Kirgizië
 48. Reisadvies Koeweit
 49. Reisadvies Laos
 50. Reisadvies Lesoto
 51. Reisadvies Libanon
 52. Reisadvies Madagaskar
 53. Reisadvies Malawi
 54. Reisadvies Maldiven
 55. Reisadvies Maleisië
 56. Reisadvies Mali
 57. Reisadvies Marokko
 58. Reisadvies Marshalleilanden
 59. Reisadvies Mauretanië
 60. Reisadvies Mauritius
 61. Reisadvies Mexico
 62. Reisadvies Mongolië
 63. Reisadvies Mozambique
 64. Reisadvies Myanmar
 65. Reisadvies Namibië
 66. Reisadvies Nepal
 67. Reisadvies Nieuw-Caledonië
 68. Reisadvies Nieuw-Zeeland
 69. Reisadvies Niger
 70. Reisadvies Nigeria
 71. Reisadvies Noord-Korea
 72. Reisadvies Oezbekistan
 73. Reisadvies Oman
 74. Reisadvies Oost-Timor
 75. Reisadvies Pakistan
 76. Reisadvies Palestijnse gebieden
 77. Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea
 78. Reisadvies Peru
 79. Reisadvies Qatar
 80. Reisadvies Rwanda
 81. Reisadvies Samoa
 82. Reisadvies Saoedi Arabië
 83. Reisadvies Senegal
 84. Reisadvies Seychellen
 85. Reisadvies Sierra Leone
 86. Reisadvies Singapore
 87. Reisadvies Sint Maarten
 88. Reisadvies Somalië
 89. Reisadvies Soedan
 90. Reisadvies Sri Lanka
 91. Reisadvies Syrië
 92. Reisadvies Tadzjikistan
 93. Reisadvies Taiwan
 94. Reisadvies Tanzania
 95. Reisadvies Thailand
 96. Reisadvies Togo
 97. Reisadvies Tonga
 98. Reisadvies Tsjaad
 99. Reisadvies Tunesië
 100. Reisadvies Turkmenistan
 101. Reisadvies Uganda
 102. Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten
 103. Reisadvies Verenigde Staten
 104. Reisadvies Vietnam
 105. Reisadvies Zambia
 106. Reisadvies Zimbabwe
 107. Reisadvies Zuid-Korea
 108. Reisadvies Zuid-Soedan

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. Omgekeerd zijn er ook landen die hun grenzen voor Nederlanders sluiten of inreisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, dit vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan voor die landen ook code oranje af, ook al is het aantal coronabesmettingen in die landen relatief laag. Sommige landen eisen ook dat buitenlandse toeristen gevaccineerd zijn, of een negatieve coronatest kunnen overleggen. En je zou het bijna vergeten, maar voor aardig wat landen heb je ook een gewone vaccinatie nodig, tegen bijvoorbeeld gele koorts, hepatitis A enzovoorts. 

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken. Vakantie is geen noodzakelijke reis.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Reisadvies Afghanistan

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Afghanistan is rood. Reis niet naar Afghanistan.

Reisadvies Algerije

Laatst gewijzigd 4 april 2022: Het reisadvies voor Algerije is geel, oranje en rood. Alleen voor het midden van Algerije geldt code geel. Voor de rest van het land geldt code rood of code oranje. Ook voor een brede grensstrook met de buurlanden geldt code rood of code oranje.

Reisadvies Angola

Update 6 september 2022: voor Angola geldt code geel. Alleen voor Cabinda geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Wees in Angola extra alert. Na de verkiezingen van augustus 2022 kunnen de binnenlandse spanningen oplopen.

Iedereen die naar Angola wil reizen, moet een negatieve PCR-testuitslag laten zien die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur. Tijdens de vlucht moet u een gezondheidsformulier invullen. Dit formulier wordt in het vliegtuig uitgedeeld. Bij aankomst in Luanda moet u dit bij de Angolese autoriteiten indienen. Ook wordt bij alle passagiers een sneltest (antigeentest) afgenomen op de luchthaven. Deze test is verplicht en gratis. 

Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst in Angola 7 dagen in quarantaine gaan.

Gevaccineerde reizigers hoeven niet in quarantaine als ze een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Het EU Digitaal COVID-certificaat DCC (CoronaCheck-app) wordt geaccepteerd.

Reisadvies Armenië

Update 21 oktober 2022: Voor de provincies Syunik, Vayots Dzor en (geheel) Gegharkunik is de kleurcode van het reisadvies veranderd van oranje naar geel. De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Armenië is geel en voor een deel rood.

Er gelden geen inreisvoorwaarden voor Armenië. Bekijk actuele corona-informatie op de site van de Armeense overheid.

Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Australië

Update 30 mei 2022: Het reisadvies voor Australië is groen. Australië laat ook weer toeristen toe. U moet wel dubbel gevaccineerd zijn maar u hoeft geen PCR- of antigeentest voor vertrek en bij aankomst in Australië te laten zien. Een geldig visum voor Australië en een bewijs van volledige vaccinatie van een door Australië erkend vaccin is een vereiste. De deelstaat West-Australië heeft geen ‘eigen’ reisbeperkingen meer voor internationale reizigers. Ook alle reisbeperkingen van de ene naar de andere staat zijn opgeheven.

Voor niet-gevaccineerde reizigers, zelfs met een geldig Australisch visum, blijft de grens van Australië gesloten. Alleen met voorafgaande goedkeuring van de Australische autoriteiten èn bewijs dat op grond van een medische reden de reiziger niet gevaccineerd kan worden, kan bij uitzondering Australië worden ingereisd.

Voor vertrek naar Australië moet een Digital Passenger Declaration (informatie in het Engels) worden ingevuld.

In sommige deelstaten van Australië gelden quarantaineregelingen (waaronder thuisquarantaine, hotelquarantaine of geen quarantaine bij aankomst in Australië). De deelstaten van Australië bepalen zelf de quarantainemaatregelen en zijn per deelstaat verschillend.

Reisadvies Azerbeidzjan

Update 5 september 2021: Het reisadvies voor Azerbeidzjan is grotendeels oranje. Voor andere delen geldt code rood. Reis niet naar Nagorno-Karbach en het gebied waar in 2020 een gewapend conflict was. Ook voor een brede grensstrook met Rusland geldt code rood. Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:

Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Vanaf 18 september 2021 moet u zich, als u vanuit Azerbeidzjan naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Bahrein

Update: 28 februari 2022: Het reisadvies voor Bahrein is geel. Er zijn geen beperkingen meer voor het reizen naar Bahrein. Wel moet u nog steeds de app “BeAware Bahrain” downloaden en uw gegevens daarin registreren. Neem voor u gaat reizen contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

En lees de website van het ministerie van Gezondheid van Bahrein (informatie in het Engels) en de website van Bahrain International Airport (informatie in het Engels) voor de meest recente inreisbeperkingen en lokale quarantainemaatregelen. Informatie over het aanvragen van een E-visum of het verkrijgen van een visum bij aankomst vindt u op de website van de overheid van Bahrein (informatie in het Engels).

Reisadvies Bangladesh

Update 10 juni 2022: Het reisadvies voor Bangladesh is voor het grootste deel geel. Alleen voor de regio Chittagong Hill Tracts, het grensgebied met Myanmar en het grensgebied met India geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen).

In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Bij aankomst in Bangladesh moeten reizigers de volgende documenten laten zien:

 • Uw visum (zie informatie in rubriek Reischecklist)
 • Een ingevuld ‘Health Declaration Form’ (informatie in het Engels) en;  
 • Bewijs van uw volledige COVID-vaccinatie (dus 2 of 3 prikken). Voor gevaccineerden geldt dat de laatste dosis minimaal 14 dagen, voordat u aankomt in Bangladesh, moet zijn gegeven. Reizigers die het volledige vaccinatieschema (enkele of dubbele dosis) hebben voltooid, kunnen met een officieel vaccinatiebewijs Bangladesh binnenkomen. De vaccins moeten door de WHO goedgekeurd zijn.
 • Er is geen negatief PCR-testresultaat vereist voor inkomende passagiers jonger dan 12 jaar.
 • Een negatief PCR-testresultaat, niet ouder dan 72 uur voor uw vertrek naar Bangladesh (geldt voor niet-gevaccineerde reizigers).
 • Een door uzelf ingevulde gezondheidsverklaring (ontvangen tijdens uw vlucht).

Er is geen quarantaineplicht meer bij aankomst in Bangladesh. Voor meer informatie over de quarantaineregels zie de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in Engels).

Reisadvies Benin

Update 9 januari 2023: Het reisadvies voor Benin is voor het grootste deel geel, met code oranje en rood voor het noorden van Benin. Het gebied in en rondom de nationale parken Pendjari en W en de grensgebieden met Burkina Faso, Niger en het noorden van Togo zijn onveiliger geworden. De kleur van het noordoosten van park Pendjari verandert van geel naar rood. De beide parken zijn niet toegankelijk, reis er niet naartoe. In en rondom de parken hebben extremistische groepen die banden hebben met Al Qaeda en Islamistische Staat gewelddadige aanvallen uitgevoerd, onder meer in Matéri, Dassari, Tanguiéta, Banikoara, Karimama, Monsey en Malanville.

Voor de volgende gebieden geldt nu code oranje:
-Tanguiéta en het gebied ten zuidwesten van het nationaal Park Pendjari, dat grenst aan Togo (ten westen van de lijn Tanguiéta tot aan Boukoumbé).
-De gebieden en wegen rondom Banikoara, Kandi, tot aan Malanville en Segbana
-De grensbieden met Nigeria noordelijk van Nikki tot aan Pèrèrè. Er is hier een verhoogde kans op ontvoeringen en (terroristische) aanslagen.

Voor de rest van Benin geldt code geel. Bekijk actuele in- en uitreismaatregelen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Bolivia

In verschillende steden in Bolivia is er sprake van protesten en wegblokkades. De stad Santa Cruz is vrijwel geheel afgesloten. Ook in Cochambamba, Potosi, Tarija en La Paz zijn er protestacties. Vermijd steden met protesten. De kleurcode van het reisadvies voor Bolivia is geel en gedeeltelijk rood

Reisadvies Botswana

Update 4 april 2022: Het reisadvies voor Botswana is geel. Bij inreizen in Botswana is een negatieve PCR-test verplicht. De test moet binnen 72 uur voor inreizen zijn afgenomen. Ook is er bij aankomst een verplichte screening op COVID-19. Als u symptomen van COVID-19 vertoont moet u in quarantaine. Verder moet u 14 dagen in contact blijven met de lokale autoriteiten voor zelf-monitoring. 

Bij uitreizen uit Botswana is ook negatieve PCR-test verplicht. Testen kan bij verschillende laboratoria (overheid of privé); privé laboratoria garanderen testresultaten binnen 24-48 uur.

Reisadvies Brunei Darussalam

Update 16 oktober 2021: De kleurcode voor Brunei Darussalam is oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is. Er gelden strenge toelatingseisen voor het inreizen van Brunei Darussalam. Bij terugkeer vanuit Brunei Darussalam naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

 • U mag alleen reizen naar Brunei Darussalam als:
 • U toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei om het land in te reizen. U kunt toestemming vragen via een online formulier. En;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij vertrek uit Nederland. U moet uw testbewijs op papier kunnen laten zien. U kunt hiervoor niet uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) gebruiken. En;
 • U bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaat. U krijgt een quarantainelocatie toegewezen. U moet de kosten voor uw quarantaine zelf betalen.
 • U mag Brunei Darussalam alleen verlaten als u daarvoor toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei. U kunt toestemming vragen via een online formulier.

Brunei Darussalam is vanaf 7 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 7 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 9 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Brunei Darussalam naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Burkina Faso

Laatst bijgewerkt: 3 oktober 2022: Het reisadvies voor Burkina Faso is rood. Het is momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Burundi

Laatst gewijzigd: 14 juni 2022. De veiligheidssituatie in een groot deel van Burundi is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor Burundi aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (er zijn veiligheidsrisico’s. Alleen voor het grensgebied met de Democratische Republiek Congo (DRC), het Kibira National Park en het westelijke deel van de grens met Rwanda (tussen DRC en het Kibirawoud) geldt een negatief reisadvies (code rood).

Reizigers die het land binnen komen moeten een negatieve COVID-test (PCR) kunnen overleggen. Bij vertrek mag de test maximum 72 uur oud zijn. Bij aankomst in Burundi moet iedereen een verplichte COVID-19-test ondergaan. De kosten zijn USD 100, te betalen met contant geld in USD.

Voor vertrek moet u zich eerst online registeren om de COVID-test bij aankomst te kunnen ondergaan. U gaat in quarantaine (thuis of in een hotel) tot de uitslag van de test bekend is. Meestal krijgt u deze binnen 24 uur. Bij een negatieve uitslag mag u uit de quarantaine. Bij een positieve uitslag moet u in quarantaine tot de volgende test negatief is. De quarantaine mag thuis, of in een hotel naar keuze. Bij een positieve uitslag wordt van u verwacht dat u 14 dagen in thuisquarantaine gaat.

Bij vertrek uit Burundi is een negatieve COVID-test (PCR) vereist. De test moet maximaal 2 dagen voor vertrek zijn afgenomen. Bij een positieve uitslag mag het land niet worden verlaten en moet u de instructies van de gezondheidsautoriteiten opvolgen. De PCR-test voor vertrekkende reizigers wordt uitgevoerd door en bij/in het Institut National de Santé Publique (INSP) in Bujumbura (maandag tot en met zaterdag tot 13.00 uur).

U moet een afspraak maken voor de test. De test bij vertrek kost BIF 60.000. Dit bedrag moet vóór de test is afgenomen zijn betaald bij de Banque de la Republique du Burundi (de Centrale Bank van Burundi, adres: Avenue du Gouvernment 1, open tot 11.00 uur) of bij de BGF (Banque de Gestion et de Financement, adres: Boulevard de la Liberte, Bujumbura). Sinds kort kunt u bij het registeren van de afspraak ook met een creditkaart betalen. Houd er rekening mee dat betaling per creditkaart vaak niet werkt.

Reisadvies Cambodja

Update: 1 april 2022: Het reisadvies voor Cambodja is geel. De overheid van Cambodja heeft de inreismaatregelen versoepeld.Lees de informatie over de nieuwe inreismaatregelen van de overheid van Cambodja (informatie in Engels).

 • Voor uw vertrek moet u een visum aanvragen bij de ambassade van Cambodja of via het onlinesysteem. Ook bestaat de mogelijkheid om een visum bij aankomst te krijgen.
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bewijs van volledige vaccinatie laten zien.
 • De PCR-test voor vertrek naar Cambodja is komen te vervallen. 
 • Ook de antigeentest bij aankomst in Cambodja is komen te vervallen. 
 • Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet in quarantaine te gaan in Cambodja. 
 • Niet-volledig gevaccineerde reizigers gaan verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen quarantainelocatie. 

Reisadvies Canada

Update 28 september 2022: Het reisadvies voor Canada is groen. Per 30 september 2022 zijn alle inreisregels voor Canada geschrapt. Er zijn geen vaccinaties, tests, quarantaines en dergelijke meer nodig om naar Canada te reizen.

Reisadvies China

Update 22 december 2022: Het reisadvies voor China is geel. Binnenlandse reizen in China zijn makkelijker geworden, maar het aantal coronabesmettingen neemt sterk toe. De situatie is lastig voorspelbaar en afhankelijk van veel (externe) factoren. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in Den Haag voor de inreisvoorwaarden en of u in aanmerking komt voor een visum.

Hongkong en Macau

Update 6 oktober 2022: Het reisadvies voor Hong Kong is groen. Sinds 26 september 2022 zijn de inreismaatregelen voor Hongkong SAR versoepeld. Lees het hele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 30 september 2022 moet iedereen vanaf 5 jaar en ouder een coronavaccinatiebewijs laten zien voor toegang tot openbare gelegenheden zoals hotels en restaurants. Sinds 30 september 2022 moet iedereen vanaf 12 jaar en ouder een 3e vaccinatie tegen corona hebben ontvangen, die minimaal 5 maanden na de 2e vaccinatie is gezet.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

Update: 16 september 2022: Het reisadvies voor Macau is groen. Macau SAR is alleen toegankelijk voor reizigers van bepaalde nationaliteiten, waaronder de Nederlandse. Reizigers hoeven geen bewijs van COVID-vaccinatie te laten zien. Voor vertrek naar Macau SAR en bij aankomst in Macau SAR moeten reizigers een negatief COVID-PCR-testbewijs laten zien dat niet ouder is dan 48 uur. Bekijk actuele inreisvoorwaarden op de site van de overheid van Macau.

Reisadvies Democratische Republiek Congo

Update 1 augustus 2022: Het reisadvies voor de Democratische Republiek Congo (DRC) is voor een groot deel oranje en een deel rood. Ga er niet heen voor een vakantie.

Reisadvies Egypte

Update 9 januari 2023: Het reisadvies voor Egypte is geel, oranje en rood. Code rood geldt voor de  Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil bij Soedan. Code oranje geldt voor de woestijn ten westen van de Nijl en het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Voor de rest van Egypte geldt code geel. Er zijn geen corona-inreisvoorwaarden voor Egypte.

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 20 december 2022: De kleurcode voor Ethiopië is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Voor onderstaande gebieden geldt een negatief reisadvies/code rood:

 • de regio Tigray en het grensgebied tussen Tigray
 • de regio’s Amhara en Afar,
 • de regio Benishangul Gumuz en delen van Oromia,
 • het zuidoosten van Somali en de regio Gambella (inclusief de stad Gambella).
 • Dit geldt ook voor de gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen behalve de grens met Djibouti. 

Voor onderstaande gebieden geldt code oranje. Ga ook daar niet op vakantie:

 • de Gedeo zone in de SNNPR regio,
 • de stad Jijiga
 • en het noordwestelijke deel van de Somali regio.
 • diverse gebieden in de regio Oromia

De situatie in de Tigray regio is verslechterd. Door de aanhoudende strijd in West-Tigray en in enkele grensgebieden met Amhara (Wag Hemra, North-Wollo) en Afar (zone 2 Kilbet Rasu en Fanti Rasu, zone 4) is het noorden van het land onzeker en onveilig. Door het opnieuw uitbreken van het conflict is de regio Tigray op dit moment geïsoleerd waardoor er geen mensen en goederen in en uit kunnen. Voor de rest van Ethiopië geldt code geel. Er zijn in- en uitreisbeperkingen voor buitenlandse reizigers. Alleen personen met een geldige verblijfsvergunning voor Ethiopië mogen inreizen. 

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Laatst gewijzigd: 28 februari 2022: Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is geel. Bij aankomst in Equatoriaal-Guinea  moet u een negatieve COVID-19 PCR-test laten zien. De test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 48 uur. U moet bij aankomst ook een sneltest laten doen. In afwachting van het restultaat gaat u op eigen kosten 4-5 dagen in quarantaine. Na 5 dagen doet u een 2test

Reisadvies Fiji

Update  22 september 2021: De kleurcode voor Fiji is oranje. Vanaf 23 september 2021 is Fiji een hoog risicogebied. Reis alleen naar Fiji als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Fiji naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Vanaf 23 september 2021 moet u als u vanuit Fiji naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Er geldt nog steeds een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers naar Fiji behalve voor staatsburgers van Fiji onder voorwaarde van toestemming. 

Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 4 mei 2022: De kleurcode van de Filipijnen is grotendeels geel en een klein stukje rood rood. Voor de gebieden rond de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië geldt een negatief reisadvies (code rood).

De verplichte quarantaine voor volledig gevaccineerde reizigers is afgeschaft. Deze reizigers moeten 7 dagen zelfcontrole doen op tekenen van COVID. Alle reizigers moeten een negatieve PCR-test kunnen overleggen die maximaal 48 uur voor vertrek naar de Filipijnen is afgenomen. Sinds 10 februari 2022 kunnen volledig gevaccineerde reizigers met een Nederlands paspoort bij aankomst op het vliegveld een 30-dagen-visum krijgen. Sinds 10 februari 2022 moet u volledig gevaccineerd zijn om de Filipijnen in te mogen, ook als u al een geldig visum heeft. De Filipijnse overheid accepteert het Nederlandse Digitale COVID Certificaat als bewijs van vaccinatie. Sinds 1 april 2022 vervalt de eis om een Entry Exemption Document te hebben als u uw 30 dagen visum wilt verlengen in de Filipijnen. Vraag op tijd een verlenging van uw visum aan als u langer in de Filipijnen wilt blijven, Neem hiervoor contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) om te vragen of het mogelijk is het visum te verlengen. Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.

Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt, ook als u al een geldig visum heeft. De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen vaak.

Bekijk alle inreisbeperkingen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Filipijnse Department of Tourism. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Frans-Polynesië

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2021:  Het reisadvies voor Frans-Polynesië is code oranje. Frans-Polynesië is vanaf 19 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf 19 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist heeft u tot 21 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 21 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Gambia

Update 7 maart 2022: Voor heel Gambia geldt code geel. Gambia laat reizigers weer toe ook voor toeristische reizen. De volgende inreisvoorwaarden gelden:

 • U moet bij aankomst en bij vertrek luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag betalen van (EUR 20 of USD 20 of GMD 1000).
 • Volledig gevaccineerde reizigers kunnen zonder negatief PCR-testresultaat alle grensovergangen van Gambia inreizen. Bewijs van volledige vaccinatie moet u geprint op papier laten zien.
 • Reizigers die niet of niet-volledig gevaccineerd zijn, moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Gambia. Nederland staat op de lijst van ‘hotspotlanden’ met de Delta-virusvariant, daarom moeten niet-gevaccineerde reizigers, in aanvulling op de PCR, ook een sneltest laten doen bij aankomst op de luchthaven in Gambia. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar!
 • Als deze sneltest positief is, moet de reiziger verplicht in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen locatie en wordt een PCR-test afgenomen. De duur van de quarantaine is afhankelijk van de PCR-testuitslag.

Reisadvies Georgië

Update 7 maart 2022: Het reisadvies voor Georgie is geel en rood. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië geldt een negatief reisadvies (code rood). U kunt met de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Georgië inreizen. U kunt ook met een negatief PCR-testresultaat het land inreizen.

Bent u volledig gevaccineerd? Dan moet u een coronabewijs van volledige vaccinatie (2 doses of 1 dosis Janssen) kunnen laten zien. Digitale coronabewijzen of op papier worden geaccepteerd.

Bent u niet gevaccineerd? Dan moet u een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De PCR-certificaten moeten in de Georgische, Engelse of Russische taal zijn opgesteld. Reizigers jonger dan 10 jaar hoeven bij inreizen geen negatieve PCR-test te laten zien.

Er gelden geen inreisrestricties wanneer u onder een uitzonderingscategorie valt. Lees meer informatie op de website van de Georgische overheid.

Reisadvies Ghana

Update 31 augustus 2022: Voor het grootste deel van Ghana geldt code geel. Alleen voor het noordwestelijke en noordelijke grensgebied met Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt naar code oranje. De Ghanese overheid heeft een verhoogde terroristische dreiging afgekondigd voor de noordelijke grensgebieden. Er is regelmatig strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen waarbij geweld kan ontstaan. Het risico op ontvoeringen is toegenomen in het noordwestelijke en noordelijke grensgebied met Burkina Faso. In juli 2022 zijn gevallen van het Marburg-virus geconstateerd in de Ashanti regio. Lees meer hierover op de website van de Ghana Health Service.

Iedereen boven de 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan bewijs kunnen laten zien bij het inchecken op het vliegveld van vertrek.

Reisadvies Guinee

Update 6 september 2021: Er is een staatsgreep geweest in Guinee. Op dit moment is nog veel onduidelijk. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet. Reis tot er meer duidelijk is niet naar Guinee. Bent u in Guinee? Blijf zoveel mogelijk binnen en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen. De kleurcode van Guinee is oranje, want Guinee is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Guinee als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guinee naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Guinee en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. Er zijn gevallen van Ebola geconstateerd in de zuidoostelijke regio Nzérékoré. 

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 28 februari 2022: Het reisadvies van Guinee-Bissau is oranje. De presidentsverkiezingen van eind 2019 zijn gewonnen door Umaro Cissoko Embalo. Niet alle partijen zijn blij met de uitslag. Wees alert en vermijd demonstraties en samenscholingen die vooral in de hoofdstad Bissau voor kunnen komen. Het luchtruim is open maar u moet bij binnenkomst een negatieve COVID-19 test hebben die niet ouder is dan 72 uur. Ook als u uit Guinee-Bissau vertrekt moet u bij vertrek een negatieve COVID-19 test laten zien die niet ouder mag zijn dan 72 uur.

Reisadvies India

Update 9 december 2022:  Het reisadvies voor India is deels oranje, deels rood. Vanaf 14 februari 2022 gelden nieuwe inreismaatregelen bij aankomst in India. Een aantal landen heeft een “air bubble overeenkomst” met India afgesloten, waaronder Nederland.

Hoewel reizigers geen coronavaccinatiebewijs, corona-herstelbewijs of een negatieve PCR-testbewijs meer hoeven te laten zien, is het raadzaam toch uw bewijzen van inenting tegen corona op papier mee te nemen naar India. De overheid van India verwacht dat iedereen volledig gevaccineerd is. Ook kan het zijn dat de vliegmaatschappij of reisorganisatie hierom vraagt.

Lees de actuele informatie op de website van het ministerie van gezondheid van India (informatie in het Engels) of de website van het ministerie van de burgerluchtvaart van India (informatie in het Engels).

Actuele informatie over de coronamaatregelen in India kunt u vinden op de website van The Ministry of Health and Family Welfare in India (informatie in het Engels).

Voor de volgende gebieden in India geldt code rood:

-Het deel van Kasjmir dat onder Pakistaans bestuur staat,
-De regio Aksai Chin, die onder Chinees bestuur staat, met daarin de bestandslijn tussen India en China
-De uniegebieden Jammu en Kasjmir in het gebied Ladakh (behalve de steden Jammu, Srinagar en Leh en -het gebied ten zuiden van Leh).
-Het grensgebied met Pakistan.

Voor de volgende gebieden geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen, geen vakantie):

-Het gebied van de Siachen-gletsjer.
-De 8 noordoostelijke deelstaten Arunachal Pradesh, Assam, Manipur (behalve enkele gebieden), Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim en Tripura.
-De grensgebieden met Myanmar, Bangladesh en China.
-De deelstaat Chhattisgarh.
-Delen van de volgende deelstaten buiten de steden zoals :
-Het noorden en noordoosten van de deelstaat Bihar.
-Het westelijke deel van de deelstaat Odisha.
-Het uiterste westen van de deelstaat West-Bengal (grensgebieden met Jharkhand).
-Het uiterste noorden van de deelstaat Andhra Pradesh.
-Het uiterste oosten van de deelstaat Maharashtra.

Reisadvies Indonesië

Update 13 juli 2022: Het reisadvies voor Indonesië is voor het grootste deel geel met een paar gebieden oranje en rood. De kleurcode voor de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java en Mount Agung op het eiland Bali is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze vulkanen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. De kleurcode voor de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, in de gebieden (kabupaten), Sigi en Parigi Moutong, gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi is oranje. De kleurcode is voor het grootste deel van Indonesië geel, behalve gebieden in de provincies Papoea, West-Papoea, Midden-Sulawesi, Midden-Java en het eiland Bali. 

De inreisvoorwaarden zijn versoepeld. Er is geen verplichte PCR test voor vertrek meer nodig, mondmaskers in de buitenruimte zijn ook niet meer verplicht

Wanneer je een reis naar Indonesië boekt, heb je op dit moment nodig:

 1. Een geldig paspoort (minimal 6 maanden)
 2. Een bewijs van vaccinatie (volledige vaccinatie) vanaf 18 jaar
 3. Visa on Arrival (bij aankomst op de luchthaven voor 35 euro in cash)
 4. Een verzekeringsbewijs voor COVID-19 gerelateerde uitgaven
 5. Downloaden van de PeduliLindungo App (pas te activeren in Indonesië)

Regels voor internationale vluchten vanaf 17 juli 2022: (regels niet veranderd)
• voor passagiers ouder dan 18 jaar: 2 x gevaccineerd
• Voor passagiers minder de 18 jaar is er geen vaccinatie bewijs nodig

Wie na aankomst in Indonesië wil doorreizen, is een ‘domestic reiziger’ geworden,
en dan gelden de regels voor een domestic traveller.

Regels voor Domestic Travel in Indonesië zijn:
(Domestic flight, ferries and trains)
• Voor passagiers van 18 jaar en ouder: 3 maal gevaccineerd
• Voor passagiers van 18 jaar en ouder: 2 maal gevaccineerd plus een negative Antigen test (1 x 24 uur) of een negatieve PCR (3 x 24 uur)
• Voor passagiers van 6-17 jaar: 2 maal gevaccineerd
• Voor passagiers van 6-17 jaar: 1 x gevaccineerd en een negative
PCR test (3 x 24 uur) (dus is een Antigen test niet meer geldig)
• Voor passagiers tot 6 jaar: geen vaccin benodigd

Let goed op want op sommigen eilanden is het lastig om een PCR test te doen en heeft men meer tijd nodig de resultaten te ontvangen (bron: verkeersbureau Indonesië).

De volgende voorwaarden gelden. Lees de actuele informatie hierover op de de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels).

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 30 augustus 2022: Voor Irak geldt code rood. Dat betekent dat toeristische reizen ontraden worden. In het hele land geldt tot nader order een straatverbod vanaf 19.00 uur. Voor de Koerdische gebieden geldt code oranje. Ook dat is dus geen vakantiebestemming.

Reisavies Iran

Update 5 oktober 2022: Het reisadvies voor Iran is rood. Ga nu niet op vakantie naar Iran.

Reisadvies Israël

Laatst gewijzigd: 5 augustus 2022: Het reisadvies voor Israël is geel en rood. Voor de grenzen met Libanon, Syrië en de Gaza-strook geldt code rood. Israël is geel en rood. Sinds 5 augustus is rondom Gaza opnieuw geweld losgebarsten en worden raketten afgevuurd, voornamelijk binnen een straal van ongeveer 45 km rondom Gaza en af en toe op stedelijke gebieden in centraal Israël. Ondanks de wapenstilstand van 8 augustus blijft de situatie gespannen. Er kan daarnaast geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen plaatsvinden in heel Israël. Vooral in Jeruzalem kan het onrustig zijn. Lees meer over reizen naar Israël in 14 tips.

Israël laat gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers toe. Om Israël in te mogen reizen moeten alle reizigers voor het instappen in het vliegtuig of voor het passeren van de landsgrenzen:

 • Binnen 48 uur voor vertrek een online ‘entry declaration’ invullen (in het Engels). U moet voor vertrek kunnen laten zien dat u goedkeuring heeft verkregen om Israël in te reizen.
 • Een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt.

Om reizigers aanvullend te informeren heeft het Israëlische ministerie van Toerisme een Engelstalige website ingericht. Bekijk de actuele regels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme

Reisadvies Ivoorkust

Update 20 december 2022: Voor het noorden van Ivoorkust geldt een negatief reisadvies / code rood. Het gaat om het grensgebied met Mali, Liberia en Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Dit geldt ook voor het Nationaal Park Comoé en de stad Bouna en omgeving. Voor West-Ivoorkust geldt code oranje voor een gebied binnen 20 kilometer van de grens met Liberia en de steden Tabou, Taï en Grabo. Ga niet naar die gebieden op vakantie. Voor de rest van Ivoorkust geldt code geel.

Als u niet of niet volledig gevaccineerd bent, bent u verplicht voor vertrek naar Ivoorkust een negatief COVID-19 PCR-testresultaat te laten zien. Deze mag maximaal 3 dagen (72 uur) oud zijn (gerekend van het het moment van afname). De PCR-testverplichting geldt niet als u volledig gevaccineerd bent.

Bij aankomst wordt streng gecontroleerd op uw COVID-vaccinatiebewijs. Als u niet gevaccineerd bent wordt na de douane een (gratis) PCR-test afgenomen

Reisadvies Japan

Update 1 oktober 2022: Het reisadvies voor Japan is groen, met alleen een negatief reisadvies voor het gebied rond de kerncentrale in Fukushima. Vanaf 11 oktober 2022 middernacht (Japanse tijd) worden de inreisbeperkingen voor Japan verder versoepeld: alle reizigers zijn nu welkom. Maar er blijven nog steeds inreisregels gelden om Japan binnen te mogen komen.

 • Gevaccineerde reizigers moeten minimaal 3 keer gevaccineerd  zijn tegen COVID-19 en moeten hun vaccinatiebewijzen tegen COVID-19 laten zien. De vaccinatiebewijzen moeten in het Japans of in het Engels zijn opgesteld. De vaccins moeten door Japan erkend zijn. Een (1) dosis Janssen-vaccin telt als 2 vaccinaties.
 • Niet gevaccineerde of niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag laten zien, die op het moment van vertrek naar Japan niet ouder is dan 72 uur. De PCR-testuitslag (testcertificaat) moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees meer informatie over deze voorwaarden op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Lees de actuele informatie over de reismaatregelen op de website van de Japanse overheid (informatie in het Engels).

Bekijk Japan-reizen bij Sawadee, TUI, SNP Natuurreizen, Riksja Travel, Asia Direct, Shoestring, 333Travel en ANWB Vakantie.

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 16 februari 2022: Het reisadvies voor Jordanië is voor het grootste deel geel. Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak. (code oranje)

 • Voordat u naar Jordanië reist, moet u zich aanmelden bij de Jordaanse overheid. Dit kan op de website van de Jordaanse overheid. Na registratie krijgt u een bevestiging met een QR code. U dient deze code te laten zien voor vertrek naar Jordanië.
 • Op basis van uw registratie, waarin u ook kunt aangeven of u gevaccineerd bent, krijgt u de inreisvoorwaarden te zien.
 • Met een herstelbewijs kunt u Jordanië niet inreizen.
 • U moet een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Jordanië.
 • U heeft een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek naar Jordanië.
 • Voor aankomst moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgt u in de meeste gevallen van uw luchtvaartmaatschappij.
 • Bij aankomst in Jordanië wordt op het vliegveld weer een PCR-test afgenomen, tenzij u volledig gevaccineerd of jonger dan 5 jaar bent. U ontvangt de uitslag van deze test per mail. De uitslag van de test hoeft niet op de luchthaven te worden afgewacht. Als u positief wordt getest, moet u 7 dagen in thuisquarantaine en op dag 7 een nieuwe PCR-test afnemen.
 • Het vaccinatiebewijs moet in het Engels of in het Arabisch zijn opgesteld.

Reisadvies Kaapverdië

Update 16  februari 2022: De kleurcode van Kaapverdië is geel. U kunt alleen naar Kaap Verdië reizen als:

 • U (12 jaar en ouder) een negatief PCR test resultaat (maximaal 72 uur) of een negatief antigeen testresultaat  (maximaal 48 uur) voor vertrek bij u heeft. Dit geldt voor alle reizigers, ook voor personen met een vaccinatiebewijs.
 • Alle reizigers moeten vooraf een gezondheidsformulier invullen via het International Travel Form (informatie in het Portugees/Engels), en;
 • U moet zich voor vertrek naar Kaapverdië digitaal registreren als u maximaal 30 dagen verblijft en moet u luchthavenbelasting betalen. Dit kan vooraf online via de website van de Kaapverdische overheid, (informatie in het Engels) of op de luchthaven zelf. Zorg dat u gepast kunt betalen. Informeer u vooraf over de hoogte van dit bedrag.  
 • Bij aankomst in Kaapverdië zijn alle reizigers verplicht om een temperatuurmeting te ondergaan. Als u koorts heeft krijgt u verder medisch onderzoek. Dit onderzoek is op eigen kosten.

Bij terugkeer in Nederland moet u in quarantaine. Ook moet u een quarantaineverklaring overleggen.

Reisadvies Kameroen

Update 10 juni 2022: Het reisadvies van Kameroen is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Omdat het aantal gewelddadige aanslagen in het westelijke deel van de regio Sud-Ouest is toegenomen, is de kleur van dit gebied veranderd van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar rood (niet reizen).  Reis niet naar de noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider), de grensgebieden binnen een straal van 20 kilometer met de grens van Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Reis ook niet naar de regio Nord-Ouest en het Korup National Park en het westelijke deel van de regio Sud-Ouest, inclusief de steden Kumba en Mamfe. Reis ook niet naar het schiereiland Bakassi. 

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (hoofdstad Ngaoundéré) en het oostelijk deel van de regio Sud-Ouest. 

Vanwege het coronavirus heeft de overheid van Kameroen inreismaatregelen ingesteld. Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden voor Kameroen (in het Frans).

Reisadvies Kazachstan

Update 13 juni 2022: Het reisadvies voor Kazachstan is geel. Er zijn geen inreisregels meer voor Kazachstan.

Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels).

Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Reisadvies Kenia

Update 17 juni 2022: Het reisadvies voor Kenia is voor het grootste deel geel, maar er zijn ook gebieden waarvoor code oranje en code rood geldt. In de aanloop naar de verkiezingen van 9 augustus 2022 kunnen er regelmatig politieke bijeenkomsten zijn. De voorverkiezingen en de start van de campagnes zijn over het algemeen vreedzaam gegaan. Toch kunnen op verschillende plaatsen in het land gewelddadige confrontaties ontstaan tussen demonstranten en de politie. Dit kan gebeuren in gebieden met een verhoogd risico, zoals de omgeving van Nairobi, Mombassa, de Riftvallei en de Nyanza regio’s. Vermijd demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten.

De inreismaatregelen voor Kenia zijn veranderd. Volledig gevaccineerde reizigers (van 5 jaar en ouder) hoeven bij aankomst in Kenia geen negatieve PCR-test meer te laten zien. 

Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig (code rood). Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

Kenia hanteert de volgende inreismaatregelen:

 • Alle reizigers vanaf 16 jaar moeten in het bezit zijn van een geldig visum.
 • Reizigers vanaf 5 jaar die bij aankomst een bewijs van volledige COVID-19-vaccinatie met een door de WHO goedgekeurd vaccin kunnen laten zien, hoeven geen negatieve PCR-test voor te leggen.
 • Ongevaccineerde reizigers (behalve kinderen onder de 5 jaar) moeten bij het inreizen in Kenia wel in het bezit zijn van een negatieve PCR-test. De test mag niet eerder dan 72 uur voor vertrek naar Kenia zijn gedaan. Ook moeten zij bij aankomst een antigeen-(snel)test laten afnemen, de kosten zijn USD 30. Personen die positief testen, moeten een PCR-test doen tegen betaling van USD 50 en in zelf-isolatie gaan.  
 • De Keniaanse autoriteiten wijzen op het uploaden van vaccinatiecertificaten of PCR-testresultaten via de Global Haven Tool. Omdat dit niet altijd goed werkt, raadt de ambassade aan ook papieren versies van de documenten mee te nemen.
 • Ook moeten reizigers naar Kenia voor vertrek verplicht het ‘Travellers Health Surveillance Form’ van het Keniaanse ministerie van gezondheid invullen. De QR code die het formulier geeft moet u bij aankomst in Kenia (op uw telefoon of geprint) laten zien. Via een speciale app (“Jitenge App”) of via sms kunt u 14 dagen na aankomst in Kenia vragen ontvangen van het Ministerie van Gezondheid van Kenia om informatie door te geven over uw gezondheid. Bij aankomst in Kenia moet uw temperatuur lager zijn dan 37,5C. Quarantaine is bij aankomst in Kenia voor houders van een Nederlands paspoort niet verplicht. Als een reiziger tijdens de vlucht of bij aankomst symptomen ontwikkelt, zal deze wel 14 dagen in quarantaine moeten.
 • U kunt meer over de inreisvoorwaarden voor Kenia lezen op de website van de Keniaanse autoriteiten en de Keniaanse ambassade in Nederland.

Vertrek vanuit Kenia

De Keniaanse overheid verplicht vertrekkende reizigers de resultaten van een COVID-19-testuitslag te verifiëren via het Trusted Travel systeem. Via dit systeem moet u een Trusted Travel Code aanmaken en aan de Keniaanse autoriteiten laten zien bij vertrek. 

Bij vertrek uit Kenia moeten reizigers van 18 jaar en ouder ook een bewijs van volledige COVID-19-vaccinatie kunnen laten zien.

Reisadvies Kirgizië

Update 21 september 2022: Voor Kirgizië geldt code geel. Alleen voor het grensgebied met Tadzjikistan geldt code oranje vanwege gewapende confrontaties plaatsgevonden tussen Kirgizische en Tadzjiekse veiligheidstroepen. Kirgizië hanteert geen inreisregels meer. Andere informatie is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Russisch, maar daarbij een deel in het Engels).  

Reisadvies Koeweit

Update 28 december 2021: De kleurcode voor Koeweit is geel. Reizigers die in het bezit zijn van een geldige Koeweitse verblijfsvergunning kunnen Koeweit inreizen. U moet dan volledig gevaccineerd zijn met een door Koeweit goedgekeurd vaccin (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna en Johnson & Johnson). Vanaf 2 januari 2022 worden personen die langer dan 9 maanden geleden de 2e dosis van een coronavaccin hebben gekregen, als onvolledig gevaccineerd gezien, totdat ze de booster dosis krijgen. Het is op dit moment niet mogelijk om een toeristenvisum voor Koeweit te krijgen. 

Reisadvies Laos

Update 10 mei 2022:  Voor het grootste deel van Laos geldt code geel. Voor de provincie Xaysomboune en het grensgebied met Myanmar geldt code oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Sinds 9 mei 2022 laat Laos weer buitenlandse toeristen toe. Er gelden wel inreisbeperkingen

 • U heeft een visum nodig om Laos in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen via E-Visa (informatie in het Engels) of bij aankomst in Laos (Visa on Arrival).
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten in het bezit zijn een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19, U hoeft geen negatief PCR-testresultaat te laten zien. 
 • Niet of niet-volledig gevaccineerde reizigers: U moet een negatief antigeentestresultaat (ATK) 48 uur voor uw vertrek laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
 • Er gelden geen quarantaineverplichtingen bij aankomst meer.

Reisadvies Lesoto

Update 16 januari 2022: Het reisadvies voor Lesotho is oranje. Vanaf 16 januari 2022 wordt het land niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Het blijft wel een zeerhoogrisicoland met het reisadvies oranje. Er zijn vanaf 16 januari minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. 

Reisadvies Libanon

Update 19 oktober 2022: Sinds begin oktober 2022 is er een uitbraak van cholera in de provincie Akkar, district Minieh-Danniyeh, en de regio’s Baalbek en Kesserwan. In deze gebieden zijn de afgelopen tijd meerdere cholera-gevallen geconstateerd en ook doden gevallen. De kleurcode van het reisadvies voor Libanon is geel, oranje en rood.

Door de zware economische crisis is er in Libanon veel onrust rond de banken. Libanese klanten dwingen, soms gewapend, banken om hun spaargeld uit te keren. Banken kunnen plotseling sluiten om veiligheidsredenen. Er kunnen demonstraties ontstaan in de buurt van bankgebouwen. Het opnemen van geld via banken en/of ATM’s is onzeker. Er is niet altijd voldoende brandstof (benzine, diesel, gasflessen). Er is een tekort aan medicijnen en ziekenhuizen kunnen niet altijd passende zorg verlenen. In heel Libanon komen regelmatig wegblokkades voor. Protesten en demonstraties kunnen uit de hand lopen. Vermijd protesten, grote groepen mensen en wegblokkades.

Er zijn geen inreisbeperkingen i.v.m. corona. Reist u naar Libanon, dan moet u een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. Dit kan een lokale Libanese verzekering zijn of een internationale ziektekostenverzekering.

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 4 november 2020: Voor Madagaskar geldt code oranje als reisadvies. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 16 januari 2022: Het reisadvies voor Malawi is oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Malawi. U mag alleen naar Malawi reizen als u volledig gevaccineerd bent. U moet bij aankomst een digitaal vaccinatiebewijs laten zien. Digitale verificatie van uw vaccinatie bewijs kan via het panabios systeemLees meer over de procedure en het panabios systeem.

Om het land in te reizen, moet u in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 testresultaat, dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Als u symptomen heeft of niet in het bezit bent van een geldige negatieve test moet u op het vliegveld een verplichte test doen. Als uw test positief is, wordt u naar een van de overheidscentra overgebracht. Iedereen die het land binnenkomt moet COVID-19 gerelateerde klachten en/of symptomen nauw monitoren gedurende 14 dagen.

Ook bij vertrek uit Malawi moet u een negatief COVID-19 testresultaat laten zien dat bij het verlaten van het land niet ouder dan 72 uur mag zijn. Digitale verificatie van het testresultaat kan via het Trusted Travel systeem of het panabios systeem.

Reisadvies Maldiven

Update 9 maart 2022: Voor de Maldiven geldt code geel. Nieuw inreisvoorwaarden zijn van kracht; volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen negatief PCR-testresultaat te laten zien.

 • U bent niet of niet-volledig gevaccineerd tegen COVID-19? Dan moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 96 uur bij vertrek, of;
 • U bent hersteld van COVID-19 korter dan 60 dagen geleden, dan moet u een negatief PCR-testresultaat laten zien en ook een herstelbewijs.
 • Als u geen rechtstreekse vlucht naar de Maldiven heeft en uw transit duurt langer dan 24 uur dan moet u opnieuw een PCR-test doen.

De informatie over de vaccinatiegraad van de eilanden kunt u lezen op de website van de overheid van de Maldiven (informatie in het Engels).  

Gaat u naar een eiland dat niet aan de 90% vaccinatie graad voldoet? Dan geldt een quarantaineverplichting van 14 dagen. De kosten voor de quarantaine en de PCR-test na quarantaine zijn voor de reiziger. De testplicht geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar. Vertoont u bij aankomst klachten? Dan kunnen de autoriteiten besluiten dat u op eigen kosten een PCR-test moet doen en in quarantaine moet gaan. Als u positief test, moet u zich ook registreren via het Haalebelun portal.

Actuele informatie over de inreismaatregelen vindt u op de website van de overheid van de Maldiven en Tourist Visa | Maldives Immigration (informatie in het Engels).

Reisadvies Maleisië

Update 2 mei 2022: Het reisadvies voor Maleisië is geel voor het hele Maleisische schiereiland en het grootste deel van Sabah en Sarawak. De eilanden voor de oostkust van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna (Sabah) hebben de kleurcode oranje. Sinds 1 april 2022 laat Maleisië weer toeristen toe. Je hoeft geen gebruik meer te maken van een MyTravelPass-vergunning. Voor volledig gevaccineerde reizigers vervalt de quarantaineverplichting en is de ‘Langkawi Travel Bubble’ niet meer van toepassing.

Vereisten voor reizigers die naar Maleisië willen reizen:
• U bent verplicht om de MySejahtera app (informatie in Engels) te downloaden op uw smartphone en hierbij alle benodigde informatie in te vullen.
• Volledig gevaccineerde reizigers van 17 jaar en ouder hoeven voor vertrek geen PCR-test te doen. Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten uiterlijk 48 uur voor vertrek een PCR-test doen.
• U dient voor uw vertrek een reis- en COVID-19 verzekering af te sluiten met een minimale dekking van USD 20.000. Neem een kopie mee van uw verzekeringen, hier kan naar gevraagd worden bij aankomst op het vliegveld.
• Vul het ‘Pre-departure Traveller Declaration’ formulier in via het ‘Traveller’ icoon in de MySejahtera app.
• Registreer uw COVID-19 vaccinaties in de MySejahtera app. U kunt uw vaccinatiebewijs uploaden via het icoon ‘Traveller’. Klik vervolgens op ‘Overseas Vaccination Details’.
• Volledig gevaccineerde reizigers zullen een digitale ‘Traveller Card’ ontvangen. Zie hieronder meer informatie indien u gedeeltelijk of niet gevaccineerd bent.

Bij aankomst in Maleisië geldt de volgende procedure:

 • Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen test bij aankomst te ondergaan.
 • Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een professioneel afgenomen RTK Antigeentest  ondergaan, 24 uur vanaf uw aankomst. De kosten van de test zijn in alle gevallen voor uw eigen rekening.  
 • De quarantaineverplichting vervalt, behalve voor niet-volledig gevaccineerde reizigers ouder dan 17 jaar.
 • Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten na aankomst 5 dagen in quarantaine gaan. Tijdens uw quarantaine moet u ofwel op dag 4 een PCR-test doen ofwel op dag 5 een RTK-Antigeentest. Bij een negatieve testuitslag zal de quarantaine op dag 5 beëindigd worden. Uw status zal gedurende 5 dagen in de MySejahtera app op ‘Home Surveillance Order’ staan.

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  

Reisadvies Mali

Update 16 augustus 2022: De veiligheidssituatie in Mali is verslechterd. Daarom gaat, behalve voor de hoofdstad Bamako, het gebied dat oranje was naar rood. De kleurcode van Mali is rood en oranje. Reis alleen naar oranje gebied als dat echt noodzakelijk is, reis niet naar het rode gebied. In het rode gebied zijn grote veiligheidsrisico’s. Door oplopende politieke spanningen in het land is de situatie onzeker. Er kunnen lokaal demonstraties gehouden worden. Volg de lokale media en volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Het is er niet veilig om op vakantie te gaan. De ECOWAS (Economic Community of West African States) heeft op 9 januari 2022 sancties opgelegd aan Mali. Dit betekent dat de ECOWAS-landen de lands- en luchtgrenzen met Mali gesloten hebben, behalve voor goederenverkeer voor basisbehoeften en medische materialen. Mali heeft nu ook haar grenzen met de ECOWAS-landen gesloten.

Reisadvies Marokko

Update 11 april 2022: Voor het grootste deel van Marokko geldt code geel. Voor het grensgebied van Mauretanië geldt code rood. Voor het grensgebied met Algerije geldt code oranje. Marokko heeft de zee- en landgrenzen met Spanje weer geopend. Wel gelden er gelden nieuwe inreismaatregelen. Die staan op de website van het Marokkaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Frans) en op de website van de ONDA (Office National des Aeroports) (informatie in het Engels). Op die sites staan ook de uitreisvoorwaarden die Marokko hanteert.

Reisadvies Marshalleilanden

Update 4 april 2022: Voor de Marschalleilanden geldt code geel. De Marshalleilanden zijn momenteel niet toegankelijk voor buitenlandse reizigers. Het is op dit moment niet mogelijk om naar de Marshalleilanden te vliegen omdat het internationale luchtverkeer tot nader order is opgeschort.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juli 2020: Voor Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor het onderstaande gebieden geldt code rood:

-gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé. Het noordoorsten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
-De grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje.

Reisadvies Mauritius

Update 16 februari 2022: Voor Mauritius geldt code geel. Mauritius laat onder voorwaarden reizigers toe. De inreisvoorwaarden zijn verschillend voor reizigers die gevaccineerd zijn en reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn.

Bent u volledig gevaccineerd?

 • U heeft een bewijs van volledige vaccinatie dat 14 dagen of langer geleden is gegeven EN u heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 • Bij aankomst (dag 0) laat u zich testen op covid-19 en ook op dag 5 van uw verblijf.

Bent u niet volledig gevaccineerd?

 • U heeft een bewijs van een negatief PCR-testresultaat dat bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur.
 • Bij aankomst blijft u 14 dagen in quarantaine in een officieel quarantainehotel (op eigen kosten).
 • Bij aankomst (dag 0) laat u een PCR test afnemen, en ook op dag 7 en dag 14. De kosten van de testen zijn RS12,000. Na een negatieve PCR-test op dag 14 kunt u vrij door het eiland reizen, in een ander hotel verblijven of naar huis.

Neem voor vluchtinformatie contact op met de luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden en kijk voor actuele informatie over inreismaatregelen op de website van de overheid van Mauritius (informatie in het Engels).

Lees alle actuele informatie over de inreisvoorwaarden voor Mauritius op de websites Mymauritius.travel (informatie in het Engels) en via Mauritiusnow.com (informatie in het Engels).

Reisadvies Mexico

Update 14 december 2022: In verschillende Mexicaanse regio’s is het de laatste jaren onveiliger geworden door onderling geweld van criminele (drugs)bendes. De kleurcode van het reisadvies voor de deelstaten Colima en Zacatecas verandert daarom van geel naar oranje. Reis er alleen heen als het noodzakelijk is. De kleurcode van het reisadvies voor Mexico is gedeeltelijk geel, gedeeltelijk oranje en op twee locaties rood.

Reisadvies Mongolië

Update 20 januari 2023: Het reisadvies voor Mongolië is geel. Lees de informatie over inreizen en coronamaatregelen in Mongolië op de website van de overheid van Mongolië (informatie in het Engels). Nederlandse toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Mongolië in Brussel, België.

Reisadvies Mozambique

Update 1 oktober 2022: Het reisadvies voor Mozambique is geel, oranje en voor een deel rood. Voor het grootste deel van Mozambique geldt een geel reisadvies. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Het gebied in het noordoosten van Mozambique waarvoor een oranje reisadvies geldt (alleen noodzakelijke reizen) is uitgebreid. Door acties van het leger tegen strijdgroepen in het noordoosten van Cabo Delgado verspreidt het geweld zich nu ook naar andere delen van Cabo Delgado en naar aangrenzende provincies in het noorden van Mozambique. De districten in en rond Cabo Delgado veranderen naar oranje: Nipepe, Malema, Lalaua, Mecúburi, Erati en Memba. Het district Metuge en de stad Pemba blijven geel (veiligheidsrisico’s).

Om Mozambique in te reizen is een negatieve PCR-test nodig die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen (ook als u bewijs van vaccinatie heeft). Neem het test resultaat mee op papier. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Ook kunnen ze u verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven. De testplicht geldt niet voor kinderen onder de 11 jaar.

Reisadvies Myanmar

Update 23 december 2021; Het reisadvies voor Myanmar is oranje en rood. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om uit Myanmar te vertrekken.

Reisadvies Namibië

Update 16  februari 2022: Het reisadvies voor Namibië is code geel. Tot 15 april 2022 gelden de volgende inreisvoorwaarden voor Namibië:

 • Nederlandse paspoorthouders kunnen tot 90 dagen zonder visum naar Namibië reizen met doel toerisme of zaken. 
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst een bewijs van hun volledige vaccinatie laten zien. U hoeft dan geen negatief PCR-testresultaat te hebben.
 • Niet-gevaccineerde en niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatief PCR-COVID-19 testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur op moment van vertrek, en afgegeven door een gecertificeerd laboratorium, laten zien. Een negatief antigeen testresultaat wordt niet geaccepteerd. Kinderen jonger dan 4 jaar hoeven geen negatief PCR-COVID-19 testresultaat te laten zien. 
 • Uw negatief PCR-COVID-19 testresultaat moet u uploaden op de website van GlobalHaven.org (informatie in het Engels). Deze website moet u ook gebruiken als het land van uw bestemming bij het verlaten van Namibië een negatief PCR-COVID-19 testresultaat vereist.
 • Voor niet-gevaccineerde kinderen in de leeftijd tussen 5 en 11 jaar, moet u contact opnemen met de ambassade van Namibië in Brussel (België) om verdere informatie te ontvangen.

Als u reist met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) moeten ouders altijd de originele geboorteakte of een gewaarmerkt afschrift van de onverkorte geboorteakte bij zich hebben. De gegevens van het kind en de gegevens van beide ouders moeten vermeld staan op de onverkorte geboorteakte. De verkorte geboorteakte waar alleen de gegevens van het kind vermeld staan, wordt niet geaccepteerd door de overheid van Namibië. 
Als u reist met kinderen en u bent niet de biologische ouder of wettelijke voogd van het kind of kinderen dan moet u in het bezit zijn van een beëdigde verklaring van de ouders van het kind of kinderen die toestemming hebben gegeven voor de reis. Als het kind of kinderen reist met 1 ouder dan moet de andere ouder toestemming hebben gegeven met een beeëigde verklaring. 

Niet-begeleide kinderen moeten toestemming van beide ouders hebben met een beëdigde verklaring en een brief van de persoon waar het kind naar toe reist met adresgegevens. 

Meer informatie over de inreismaatregelen kunt u lezen op de website van de overheid van Namibië (informatie in het Engels).

Reisadvies Nepal

Update 21 oktober 2021: Vanaf 22 oktober 2021 is Nepal een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nepal als het noodzakelijk is. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Als u moet reizen dan moet u een negatief PCR/NAAT-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Nepal. Dit geldt voor reizigers vanaf 5 jaar en ouder. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (14 dagen of langer geleden voor hun vertrek) en een negatief PCR-testresultaat hebben, kunnen een visa ‘on arrival’ krijgen en hoeven dan niet in quarantaine. Voor niet-gevaccineerde reizigers gelden inreismaatregelen zoals test- en quarantaineverplichtingen. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit Nepal naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nieuw-Caledonië

Update 9 november 2021: Nieuw-Caledonië is vanaf 11 november 2021 een hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Nieuw-Caledonië als dat noodzakelijk is. Er is een internationaal inreisverbod naar Nieuw-Caledonië. Het wordt afgeraden te reizen tot de overheid het inreisverbod intrekt. Zie voor meer informatie de website van de overheid van Nieuw Caledonië (informatie in het Engels en Frans). Vanaf 11 november 2021 moet u als u vanuit Nieuw-Caledonië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 16 september 2022: Het reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. Nieuw-Zeeland hanteert geen inreisbeperkingen meer. Lees alle informatie op deze site van de Nieuw-Zeelandse overheid.

 • Het is verplicht een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) aan te vragen om Nieuw-Zeeland in te mogen reizen. Meer informatie vindt u op de website van de Nieuw-Zeelandse Immigratiedienst (informatie in het Engels).
 • Het is verplicht een Travel Declaration in te vullen voor uw vertrek naar Nieuw-Zeeland. U kunt dit doen via de website: Home | New Zealand Traveller Declaration (informatie in het Engels).

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 31 augustus 2020: Voor het grootste deel van Niger geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Nigeria

Laatst bijgewerkt: 31 maart 2022: Het reisadvies voor Nigeria is oranje en code rood. Reis niet naar de deelstaten Borno, Yobe,  Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa, Kano, Kaduna, Zamfara, Katsina, Sokoto en de grensgebieden met het noorden van Benin, met Niger en met Kameroen. Reis ook niet naar het kustgebied in de Delta van Niger. Voor die gebieden geldt code rood. Voor de rest van Nigeria geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen en ga er niet op vakantie.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht- en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noord-Koreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 5 juli 2022: Voor Oezbekistan geldt code geel. Alleen voor de autonome regio Karakalpakstan in Oezbekistan geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). In dat gebied is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn gewelddadige protesten.

Buitenlandse toeristen mogen weer naar Oezbekistan reizen. Er gelden geen inreisregels meer voor corona. Lees het hele reisadvies op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Oman

Update 5 juli 2022: Het reisadvies voor Oman is geel. Er zijn geen inreisbeperkingen voor Oman.

Reisadvies Oost-Timor

Update 5 juli 2022: Voor Oost-Timor geldt code geel. Alle reizigers, ook minderjarigen en kleine kinderen, moeten een negatief PCR-COVID-19 testresultaat, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek laten zien. Bewijzen moeten in de Engelse, Indonesische of Portugese taal zijn afgegeven. Als u niet gevaccineerd bent EN geen negatief PCR-COVID-19 bewijs kunt laten zien, heeft u kans dat de luchtvaartmaatschappij u niet meeneemt.

In principe zijn volledig gevaccineerde reizigers vrijgesteld van de quarantaineplicht.

Na aankomst in Oost-Timor krijgt iedereen een PCR-test. Bij een positief testresultaat gaat reiziger in een quarantainelocatie.

Thuisquarantaine kan alleen als daarvoor toestemming is gegeven door de autoriteiten van Oost-Timor.

Voor de actuele informatie over inreizen neem dan contact op met de ambassade van Oost-Timor in Londen, Verenigd Koninkrijk (informatie in het Engels).

Reisadvies Pakistan

Update 31 augustus 2022: Zware regenval heeft in Pakistan hevige overstromingen veroorzaakt waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Huizen en wegen zijn weggevaagd of ernstig beschadigd. Het regenseizoen zorgt dit jaar in het land voor onveilige situaties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Houd het lokale nieuws goed in de gaten. De kleurcode voor Pakistan is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis niet naar de rode gebieden. Door politieke onrust kunnen er op verschillende plaatsen in het land demonstraties zijn waarbij geweld kan ontstaan. Blijf weg van samenscholingen en demonstraties. Wees voorzichtig en beperk uw verplaatsingen.

Update 5 april 2022: Het reisadvies voor Pakistan is gedeeltelijk rood en oranje en een klein gedeelte geel. Voor de provincie Khyber-Phakhtunkhwa (KPK), het gebied dat de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA) omvat, de provincie Baluchistan, het grensgebied met India, het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China geldt een negatief reisadvies/ code rood. De kleurcode van een groot deel van Pakistan is oranje. Dit zijn de provincies Sindh, Punjab en Jammu en Kasjmir. Maak alleen noodzakelijke reizen naar deze gebieden.

Voor een klein deel van Pakistan geldt code geel: de hoofdstad Islamabad, de steden Lahore, Faisalabad en Sialkot, de hoofdwegen (M2, M3 en M11) en de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan als u per vliegtuig daarheen reist en de reis georganiseerd is door een officiële touroperator. Dit zijn de steden Gilgit en Skardu en de Hunza Valley, evenals het National Park Deosai en de populaire trekking naar het K2 Base Camp.

Reizigers uit Nederland en Nederlandse paspoorthouders die naar Pakistan reizen, moeten bij aankomst in Pakistan volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Pakistan hanteert COVID-reisbeperkingen:

 • De pre-boarding PCR-test is afgeschaft voor volledig gevaccineerde inkomende reizigers.
 • Reizigers die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden, kunnen vrijstelling krijgen als ze een medische ontheffing van een specialist laten zien.
 • Reizigers jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van de verplichte vaccinatie.
 • Niet-gevaccineerde personen ouder dan 12 jaar moeten nog wel een negatief PCR-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
 • Bij aankomst in Pakistan kan aan niet-gevaccineerde personen gevraagd worden om een RAT (snelle antigeentest) te ondergaan.
 • Bij een positief testresultaat moet reiziger 10 dagen in hotelquarantaine of thuisisolatie gaan.

De actuele informatie over inreizen en de coronamaatregelen in Pakistan kunt u lezen op de website van de overheid van Pakistan (informatie in het Engels).

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 25 april 2022: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code geel. In de Palestijnse gebieden is het momenteel onrustig. Tijdens het Joodse Pesachfeest, Orthodox Pasen en de Ramadan, die elkaar in 2022 overlappen, kan de situatie verder verslechteren. 

De grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse Gebieden (Allenby bridge) is open. Houd rekening met lange wachttijden. Het overleggen van een negatieve PCR-testuitslag (deze moet 72 uur uur voor vertrek naar de Palestijnse Gebieden zijn afgenomen) is verplicht, ook als u gevaccineerd bent. Bij binnenkomst wordt iedereen getest. U krijgt de uitslag  op uw telefoon, u hoeft hier niet op te wachten. Bij een positieve uitslag moet u 14 dagen in quarantaine.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 28 februari 2022: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code geel. Voor het midden van het eiland Bougainville en de stad Porgera in de provincie Enga zijn rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. De kleurcode van de provincies Southern Highlands, Hela en Enga zijn oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Sinds 16 februari mogen alleen volledig gevaccineerde reizigers het land inreizen. Een vaccinatie bewijs moet u kunnen tonen bij het vertrek naar Papoea-Nieuw-Guinea en bij aankomst. Binnen 72 voor vertrek dient een PCR test gedaan te worden en een negatief testresultaat moet worden getoond bij aankomst. Elke passagier moet een E-Health Declaration Form invullen.

Reisadvies Peru

Update 14 december 2022: Door de recente politieke ontwikkelingen in Peru vinden in het hele land gewelddadige demonstraties en wegblokkades plaats. Op 14 december 2022 heeft de regering van Peru de nationale noodtoestand afgekondigd in verband met de wegblokkades en gewelddadigheden in het hele land. De situatie is zeer onvoorspelbaar. De kleurcode van het reisadvies voor Peru gaat om deze redenen van geel naar oranje: reis alleen naar Peru als het noodzakelijk is. Vermijd het centrum van de hoofdstad Lima. De luchthavens in Arequipa, Cuzco, Juliaca en Andahuaylas zijn op dit moment gesloten vanwege de bezetting door demonstranten. De situatie kan op elk moment veranderen. Als u in Peru verblijft, blijf altijd waakzaam en vermijd demonstraties en grote menigten in het hele land. In veel gevallen is het raadzaam om niet verder te reizen voordat u zekerheid heeft over de veiligheidssituatie. Houd u op de hoogte van de politieke ontwikkelingen en de lokale situatie door het lokale nieuws goed in de gaten te houden. Volg het advies van de lokale autoriteiten op. Reizigers die getroffen zijn door demonstraties en wegblokkades worden opgeroepen zich te registreren bij het Peruaanse ministerie van Toerisme i-Peru voor directe hulp en begeleiding via een speciaal opgezet online systeem. De kleurcode van het reisadvies voor Peru is voor het grootste deel oranje en voor een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode en oranje gebieden.

Reisadvies Qatar

Laatst gewijzigd: 4 april 2022: Het reisadvies voor Qatar is geel. Om Qatar in te mogen reizen, moet u voldoen aan de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels).

Bij aankomst op de luchthaven in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app activeren op uw mobiele telefoon. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer. Als dat nodig is, kunt u een Qatarese SIM-kaart kopen op de luchthaven van Doha.

Reisadvies Rwanda

Laatst gewijzigd: 14 oktober 2022: Het reisadvies voor Rwanda is geel, en de inreisbeperkingen zijn geschrapt. Alleen nationale parken hanteren nog coronatests. Lees actuele inreisinformatie en coronaregels voor Rwanda de website van de overheid van Rwanda

Door een ebola-uitbraak in buurland Uganda vinden er strenge gezondheidscontroles plaats bij iedereen die van Uganda naar Rwanda reist. Dit kan leiden tot een quarantaineplicht.

In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten voorkomen.

Reisadvies Samoa

Update 6 oktober 2022: De kleurcode van het reisadvies voor Samoa is groen. Er geldt geen inreisverbod meer. Alle reizigers zijn welkom op Samoa.

Reisadvies Saoedi Arabië

Het reisadvies voor Saoedi-Arabië is geel, oranje en rood. Voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen geldt een negatief reisadvies / code rood. Het grensgebied met Irak, de omgeving van Qatif en de luchthaven van Abha zijn oranje gebied. Maak alleen noodzakelijke reizen naar die gebieden.

 • Reizigers met een verblijfsvergunning/iqama of mensen met de Saoedische nationaliteit kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië.
 • Reizigers met een geldig visum (visit/business/tourist) kunnen zonder beperkingen naar Saoedi-Arabië reizen. U moet wel een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt.

Reisadvies Senegal

Update 13 juli 2022: Het reisadvies voor Senegal is voor het grootste deel geel en een klein stukje oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensstreken met Mali, Mauritanië (gedeeltelijk), Gambia en Guinee-Bissau.  In de grensgebieden in de Casamance regio met Gambia en Guinee-Bissau liggen nog landmijnen. Op 31 juli 2022 zijn in Senegal parlementsverkiezingen. Door onenigheid over de kandidatenlijsten zijn de politieke spanningen in het land sinds eind mei toegenomen. In het hele land zijn regelmatig demonstraties waarbij geweld kan ontstaan. Bij enkele demonstraties zijn doden en gewonden gevallen. De politieke spanningen kunnen verder oplopen tijdens de campagneperiode vanaf 10 juli 2022. Vermijd demonstraties en samenscholingen.  De meest recente informatie vindt u op de website van de overheid van Senegal.

Reisadvies Seychellen

Het reisadvies voor de Seychellen is geel. Reizigers met een Nederlands paspoort hebben voor binnenkomst op de Seychellen geen visum nodig. U moet voor u op reis gaat wel een Travel Authorization aanvragen. U krijgt bij aankomst een visitors permit. Op de landingskaarten die in het vliegtuig voor aankomst worden uitgedeeld, moet een aantal gegevens worden ingevuld onder andere de accommodatie. Mocht u langer willen blijven dan aangegeven op de ‘visitors permit’ die u bij aankomst krijgt, dan kan de verblijfsduur verlengd worden bij het Ministry of Employment, Immigration and Civil Status in Victoria. Afhankelijk van de duur moet er soms voor betaald worden. 

Door COVID-19 heeft de overheid van de Seychellen inreisbeperkingen ingesteld. Om de Seychellen in te mogen reizen moet u aan de inreisvoorwaarden voldoen. Lees de laatste informatie over de inreisvoorwaarden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Toerisme van de Seychellen (informatie in het Engels).

Reisadvies Sierra Leone

Het reisadvies voor Sierra Leone is geel. Voor Sierra Leone is een Covid-test vereist voor vertrek. De test mag bij vertrek niet ouder zijn dan 72 uur. Bij aankomst wordt u opnieuw getest. Voor vertrek moet een gezondheidsformulier zijn ingevuld. Ook moet u zich als reiziger vooraf online registreren.

Reisadvies Singapore

Update 30 augustus 2022: Het reisadvies voor Singapore is groen. Er is een nieuwe zelfhulptool die u kunt gebruiken om te bepalen welke toelatingseisen voor u van toepassing zijn. Alle reizigers vanaf 13 jaar en ouder moeten volledig gevaccineerd zijn. Verder gelden er nogal wat inreisregels. Lees actuele informatie op de website van de Singaporese overheid (informatie in het Engels).

Informatie over terugkeer vindt u op de website van de Immigration and Checkpoints Authority (ICA): “Singapore has launched a COVID-19 Vaccinated Travel Framework to facilitate the reopening of borders” (informatie in het Engels).

Reisadvies Sint Maarten

Alle reisbeperkingen voor St. Maarten worden per 1 november 2022 volledig opgeheven.

Reisadvies Somalië

Het reisadvies voor Somalië is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Somalië

Reisadvies Soedan

Het reisadvies voor Soedan is rood en oranje. Ga niet op vakantie naar Sudan.

Reisadvies Sri Lanka

Update 31 augustus 2022: Het reisadvies voor Sri Lanka gaat van oranje naar geel nu de rust in het land geleidelijk is teruggekeerd. Sri Lanka verkeert nog wel in een diepe economische crisis met tekorten aan van alles. Door het tekort aan brandstof is het moeilijk om als toerist zelfstandig te reizen. Bekijk actuele inreisvoorwaarden voor Sri Lanka.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is rood. Ga niet in Syrië op vakantie.

Reisadvies Tadzjikistan

Update: 22 september 2022: Het reisadvies voor Tazjikistan is geel. Alleen voor de grens met Kirgizië geldt code oranje vanwege gewapende conflicten tussen Tadzjiekse en Kirgizische militairen.

Buitenlandse reizigers kunnen naar Tadzjikistan reizen onder voorwaarde dat ze vooraf toestemming hebben gekregen van de lokale autoriteiten. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een 30 dagen visumvrij regel. Nederlandse reizigers hebben dus geen visum nodig om Tadzjikistan binnen te komen. Dit betekent dat ze maximaal 30 dagen zonder visum kunnen reizen. Wel moeten ze zich binnen 10 dagen na aankomst in Tadzjikistan registreren bij de officiële lokale autoriteiten. Informeer voor vertrek bij de ambassade van Tadzjikistan in Brussel (België).

Alle reizigers moeten bij aankomst in Tadzjikistan een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag aantonen, die niet ouder is dan 72 uur bij vertrek.

Reisadvies Taiwan

Update: 6 oktober 2022: Het reisadvies voor Taiwan is groen. Vanaf 13 oktober 2022 worden de inreisbeperkingen voor Taiwan versoepeld: de verplichte PCR-test bij aankomst op de luchthaven en de quarantainemaatregelen vervallen dan. In plaats daarvan moeten reizigers 7 dagen “self health management” uitvoeren. Alles daarover staat op de site van het Taiwan Centers for Disease Control.

Reisadvies Tanzania

Update 12 september 2022: Het reisadvies voor Tanzania is is geel en voor een deel oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met het noordoosten van Mozambique (regio Mtwara). Voor die grensstreek geldt code oranje.

De Tanzaniaanse overheid stelt alle internationale reizigers verplicht om binnen 24 uur voor aankomst een online gezondheidsverklaring (Traveller’s Health Surveillance Form) in te vullen. 

Door COVID-19 heeft de overheid van de Tanzania inreisbeperkingen ingesteld. Om Tanzania in te mogen reizen moet u aan de inreisvoorwaarden voldoen. Een negatief COVID-19 testresultaat (RT PCR) is niet langer vereist als u volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19 met een door de WHO erkend vaccin. Bij aankomst moet u het vaccinatiecertificaat met QR-code laten zien. 

De inreismaatregelen veranderen regelmatig. Lees de laatste informatie over reizen naar Tanzania op de website van de Tanzaniaanse overheid.

Reisadvies Thailand

Laatst gewijzigd: 10 januari 2023: Het reisadvies voor het grootste deel van Thailand is geel. Voor de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in Zuid-Thailand en het grensgebied met Maleisië geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de provincie Songkhla in zuid-Thailand en de officiële grensovergangen naar Myanmar bij Mae Sai en Mae Sot in noordwest Thailand geldt code oranje. Daar is het ook niet veilig om op vakantie te gaan.

Omdat Nederland op de lijst staat van landen waar het apenpokkenvirus heerst, moet u bij aankomst een gezondheidsverklaring invullen voor de Thaise autoriteiten.

Thailand hanteert geen corona inreismaatregelen. De invoering van nieuwe inreisbeperkingen op 9 januari 2023 is op het laatste moment niet doorgegaan. Lees de actuele informatie op de website van TAT-News (informatie in het Engels). Alle inkomende reizigers moeten toestemming hebben van de Thaise autoriteiten om Thailand in te reizen via de aanvraag van de Thailand Pass (informatie in het Engels).

Reisadvies Togo

Update 24 juni 2022: Het reisadvies voor Togo is geel. Alleen voor de noordelijke grensstreek met Burkina Faso is het reisadvies aangescherpt naar code oranje, dit vanwege de toegenomen kans op ontvoeringen. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Togo te voorkomen

Reisadvies Tonga

Update 5 oktober 2022: Het reisadvies voor Tonga is groen. Tonga laat weer toeristen toe.Lees actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van Tonga.

Reisadvies Tsjaad

Het reisadvies voor Tsjaad is rood en oranje. Daarom is Tsjaad momenteel geen vakantiebestemming.

Reisadvies Tunesië

Het reisadvies voor Tunesië is gedeeltelijk geel, oranje en rood. Er is een grotere kans op demonstraties. Voor de volgende gebieden geldt code rood: de grensgebieden met Libië, de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane. En ook voo de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum) geldt een negatief reisadvies. Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de stad Tataouine en ten noorden van de lijn Al Borma – Remada. Hetzelfde geldt voor in en rond de stad Kasserine. Voor deze gebieden geldt code oranje.

Tunesië laat onder bepaalde voorwaarden reizigers toe. Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen vaccinatie- of testbewijs te laten zien bij binnenkomst.

 • Om naar Tunesië te kunnen reizen moet u volledig gevaccineerd zijn. Dit houdt in dat u langer dan 28 dagen met het Johnson & Johnson vaccin (1 vaccinatie) bent gevaccineerd of 7 dagen met andere vaccins (2 vaccinaties). Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.
 • U moet een bewijs (het liefst op papier) van volledige vaccinatie kunnen laten zien.

Bent u 18 jaar en ouder en niet of niet volledig gevaccineerd?

 • Alle niet of niet volledig gevaccineerde reizigers naar Tunesië moeten bij binnenkomst een negatieve PCR-test met QR-code kunnen laten zien die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek, of;
 • Een negatieve antigeentest met QR-code die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek.
 • Neem de uitslag van de test mee op uw telefoon of op papier.

Een herstelbewijs wordt in Tunesië niet geaccepteerd.

Na aankomst op het vliegveld in Tunesië kan steekproefsgewijs een PCR-test of een antigeentest bij u worden afgenomen.  De uitslag van de antigeentest kunt u op de luchthaven afwachten. De uitslag van de PCR-test kunt u thuis of in uw accommodatie afwachten. Test u positief, dan moet u 5 dagen in zelfisolatie gaan. Als u symptomen heeft moet u 7 dagen in zelfisolatie gaan.

Reisadvies Turkmenistan

Het reisadvies voor Turkmenistan is code geel. Alleen voor de grens met Afghanistan geldt code oranje. Turkmenistan laat op dit moment geen toeristen toe en er zijn geen internationale commerciële vluchten.

Reisadvies Uganda

Laatst gewijzigd: 30 december 2022: Het reisadvies voor Uganda is geel, maar er is wel veel onvrede in het land. De criminaliteit is toegenomen en er is een verhoogde kans op aanslagen. Het oranje reisadvies voor de districten Mubende, Kassanda, Kyegegwa, Kagadi en Bunyangabu vanwege een ebola-uitbraak in september 2022, is weer afgeschaald naar code geel. Er zijn de afgelopen tijd geen nieuwe meldingen van ebola geweest.

Uganda hanteert nog steeds in- en uitreisregels in verband met het coronavirus. Meer informatie staat op de website van het Ugandese ministerie van Volksgezondheid.

Check ook de informatie van de Entebbe Airport authorities op de website van de Civil Aviation Authority (informatie in het Engels).

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 22 november 2022: Het reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten is geel. De eilanden Abu Musa en Tunb zijn rood. De inreisregels voor de Verenigde Arabische Emiraten zijn versoepeld en bijna afgeschaft. Lees de actuele inreisregels op de site van de overheid van de Verenigde Arabische Emiraten.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 10 juni 2022: Het reisadvies voor de Verenigde Staten is groen. Sinds 12 juni 2022 hoeft u geen negatieve pcr-test of herstelbewijs meer te laten zien voordat u op het vliegtuig naar de Verenigde Staten stapt. U moet nog steeds wel volledig gevaccineerd zijn. De inreisvoorwaarden voor de Verenigde Staten veranderen regelmatig en kunnen per staat verschillen.

 • U moet een visum of ESTA-visumvrijstelling laten zien om de Verenigde Staten in te mogen reizen, en;
 • U moet volledig gevaccineerd zijn (de laatste prik minimaal 14 dagen voor binnenkomst en de vaccins moeten door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd zijn), en;
 • Lees de actuele inreisvoorwaarden op de website van de overheid van de Verenigde Staten van Amerika (informatie in het Engels).
 • Als u niet de Amerikaanse nationaliteit bezit moet u bij het boarden een bewijs van volledige vaccinatie laten zien (digitaal of op papier). Volledig gevaccineerd is 14 dagen na de laatste vaccinatie (1 prik van Jansen&Jansen en 2 prikken voor de andere merken). Lees hier welke eisen er aan uw vaccinatie worden gesteld.
 • Als u niet of niet-volledig bent gevaccineerd mag u niet naar de Verenigde Staten reizen.
  • Er is maar een heel korte lijst van uitzonderingen op de vaccinatieverplichting. Het gaat dan onder andere om immigranten, kinderen onder de 18 jaar, medisch vrijgestelden. Zie hiervoor de website (informatie in het Engels).
 • Een digitaal bewijs van vaccineren wordt geaccepteerd, maar print uw vaccinatiebewijs voor de zekerheid ook uit. Zie de voorwaarden van de CDC.
 • Als u niet-volledig bent gevaccineerd maar wel toestemming heeft om naar de Verenigde Staten te reizen op basis van een uitzondering, moet u zich binnen 3 tot 5 dagen na aankomst laten testen. Wij raden u aan voor uw reis deze afspraak te maken. Uw luchtvaartmaatschappij kan hier om vragen bij het boarden. Blijf thuis of op uw hotelkamer en ga in zelfisolatie voor 7 dagen ook al is de test negatief. Advies voor alle reizigers is om u 3-5 dagen na aankomst te laten testen.

Meer informatie (in het Engels) kunt u lezen op de website van het CDC.

Reisadvies Vietnam

Update 24 mei 2022: Het reisadvies voor Vietnam is geel. Per 24 mei 2022 zijn de testverplichtingen afgeschaft. U hoeft geen PCR- of antigeentest voor vertrek en bij aankomst in Vietnam te laten zien. Er waren al eerder geen quarantaineverplichtingen meer. De volgende inreisvoorwaarden gelden:

 • U heeft een visum nodig om Vietnam in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam of via een E-Visa (visa upon arrival),
 • Aangeraden is om de “PC-COVID”-applicatie op uw smartphone hebben. Deze kan nodig zijn voor toegang tot winkels, hotels en andere horecagelegenheden. De applicatie kunt u downloaden via Ứng dụng phòng, chống dịch Covid-19 Quốc gia (pccovid.gov.vn). Het is niet verplicht maar er kan naar de QR-code gevraagd worden om te scannen.
 • Volledig gevaccineerde reizigers worden geadviseerd om een uitgeprint vaccinatiebewijs mee te nemen. Het Nederlandse coronavaccinatiebewijs wordt door Vietnam geaccepteerd. Op de website van de overheid van Vietnam (informatie in het Engels), onder punt 5.45 vindt u een voorbeeld van het Nederlands vaccinatiebewijs.
 • Als u onderweg naar Vietnam een overstap maakt in een ander land, wordt u geadviseerd zich op de hoogte te stellen van de specifieke COVID-transitregels van dat land.
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Bij binnenkomst kan om een medische reisverzekering worden gevraagd die minimaal USD 20.000 dekt.

Reisadvies Zambia

Update 9 december 2022: Het reisadvies voor Zambia voor het grootste deel geel en deels oranje. Reis in Zambia niet naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique.

Om Zambia in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Zambia heeft ingesteld. Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van de overheid van Zambia.

Let er op dat luchtvaartmaatschappijen andere regels kunnen hanteren. Informeer u voor uw vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij wat de maatregelen zijn. Het kan zijn dat een medische gezondheidsverklaring één van de voorwaarden is.

Reisadvies Zimbabwe

Het reisadvies voor Zimbabwe is geel. Om Zimbabwe in te reizen moet u een negatief COVID-19-PCR-testresultaat hebben, dat niet ouder is dan maximaal 48 uur voor vertrek naar Zimbabwe. Alle reizigers die in Zimbabwe aankomen, moeten de COVID-19-PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem. Als u COVID-19-symptomen heeft of u kunt geen negatief COVID-19-PCR-testresultaat laten zien, dan mag u Zimbabwe niet inreizen.

Voor volledig gevaccineerden is er geen quarantaineverplichting meer na aankomst als zij een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Voor andere reizigers geldt wel nog een quarantaineverplichting van 10 dagen op eigen kosten.

Bij vertrek uit Zimbabwe moet u bij het aan boord gaan ook een negatief COVID-19-PCR-testresultaat van niet ouder dan 48 uur laten zien. U moet dan ook het COVID-19-PCR-testresultaat digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem.

Reisadvies Zuid-Korea

Laatst gewijzigd: 3 november 2022: Het reisadvies voor Zuid-Korea is groen behalve het grensgebied met Noord-Korea. Voor die grenszone geldt code rood. Voor de gedemilitariseerde zone net achter de grens geldt code geel. U kunt de gedemilitariseerde zone (DMZ) bezoeken maar alleen in georganiseerd groepsverband.

De Zuid-Koreaanse corona- inreismaatregelen zijn aangepast: u hoeft geen negatief PCR-testresultaat voor vertrek naar Zuid-Korea te laten zien en u hoeft ook geen PCR-test te doen bij aankomst in Zuid-Korea. Gebruikt u medicijnen, dan moet u voor bepaalde medicijnen eerst goedkeuring hebben van de autoriteiten van Zuid-Korea om deze het land in mee te mogen nemen. Lees meer informatie op de website van de overheid van Zuid-Korea (informatie in het Engels).

Reizigers kunnen maximaal 90 dagen zonder visum naar Zuid-Korea reizen onder bepaalde voorwaarden: u moet in het bezit zijn van een Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA) om Zuid-Korea visumvrij binnen te reizen. U kunt uw K-ETA-aanvraag maximaal 24 uur voor uw geplande vertrek naar Zuid-Korea invullen om goedkeuring te krijgen. De kosten zijn voor eigen rekening. De goedkeuring is vanaf de datum van goedkeuring 2 jaar geldig. Informatie en aanmelding via de website K-ETA lezen (informatie in het Engels). Deze goedkeuring geldt niet voor lang verblijf en werk in Zuid-Korea.

Meer informatie over het in- en uitreizen van Zuid-Korea vindt u op de website van de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag en op de website van de Zuid-Koreaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Reisadvies Zuid-Soedan

Het reisadvies voor Zuid-Sudan is code rood. Gaa niet in Zuid-Soedan op vakantie.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

2.6/5 - (16 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!