Shadow

Negatief reisadvies per land: Alle reisadviezen op een rij

Reisadviezen: welke zijn er

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft per 28 juli besloten om vrijwel alle landen in Europa de kleurcode ‘geel’ of ‘groen’ te geven. Voor EU-landen met code geel geldt vanaf 8 augustus dat je bij terugkeer in Nederland  een coronabewijs moet laten zien. Reizen naar landen met de kleurcode ‘oranje’ wordt afgeraden. Laatste update van dit artikel: 30 november 2021. 

Reist u binnenkort naar Nederland let dan goed op welke aanvullende documenten u nodig heeft. Dit geld voor alle passagiers, ook die met de Nederlandse nationaliteit. Check de website kort voor u vertrekt

Dubbele testplicht

Voor sommige landen geldt een ‘dubbele testplicht’ bij terugreis naar Nederland. Dit betekent het volgende:

Je moet bij terugkeer een negatieve antigeentest én een negatieve NAAT-test hebben. De antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek, en de NAAT-test niet ouder dan 48 uur voor vertrek. De verplichte antigeentest vervalt als de NAAT-test maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen. Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag laten zien.
Na een verblijf in een van de landen met dubbele testplicht moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine, ook als u gevaccineerd of hersteld bent. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder een uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Aan de informatie op Reisprofs.nl kunnen geen rechten worden ontleend en je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het nakijken van het reisadvies voor jouw land op de website van de overheid.

Lees ook:

Coronatests en andere vaccinaties

Nederland geeft reisadviezen voor buitenlandse bestemmingen. Omgekeerd zijn er ook landen die hun grenzen voor Nederlanders sluiten of inreisbeperkingen instellen voor reizigers uit Nederland, dit vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft dan voor die landen ook code oranje af, ook al is het aantal coronabesmettingen in die landen relatief laag. Sommige landen eisen ook dat buitenlandse toeristen gevaccineerd zijn, of een negatieve coronatest kunnen overleggen. Maak daarom tijdig een afspraak voor een coronatest in Nederland.

Vier reisadviezen

 • Groen. Als een land of streek groen gekleurd is op de kaartjes met reisadviezen, zijn er geen bijzondere situatie. Wel kan het dan toch zaak zijn om alert te blijven en de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen.
 • Geel. Bij een geel reisadvies geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat u extra goed moet opletten. Ook kan het verstandig zijn drukke plaatsen te mijden. Bij terugkeer naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen tonen.
 • Oranje. Een oranje reisadvies is al weer iets zwaarder. In dat geval adviseert het ministerie om alleen noodzakelijke reizen te maken.
 • Rood. Een rood reisadvies is het klassieke negatief reisadvies. U krijgt dan het dringende advies om helemaal niet naar die bestemming te gaan.

Overigens is het ook bij de lichtere reisadviezen belangrijk om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw telefoon te zetten. U kunt zich ook aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood heeft men daar dan uw gegevens. Sowieso blijft het altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet reist. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Nederlandse ambassades en consulaire steunpunten proberen zo goed mogelijk door te werken, maar zijn ook in veel gevallen gesloten. In dat geval kunt u het telefoonnummer bellen.

Update reisadviezen in verband met coronavirus

Voor heel veel landen gelden inreisbeperkingen. Veel landen hebben hun grenzen gesloten wat het moeilijk maakt om een land te verlaten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie of vervoerder. Op de site van de International Air Transport Association leest u of op uw bestemming ook beperkingen gelden.

De reisadviezen in dit artikel zijn alfabetisch op landennaam gesorteerd. U kunt ook de zoekfunctie van uw browser gebruiken (Ctrl F in Windows)
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Z

A

Reisadvies Afghanistan

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Afghanistan is rood, want er zijn grote en toenemende veiligheidsrisico’s. Reis NIET naar Afghanistan. De Nederlandse ambassade in Kaboel roept Nederlanders op om Afghanistan zo spoedig mogelijk te verlaten. Door gewapende conflicten en aanslagen is de veiligheidssituatie in heel Afghanistan verder verslechterd, ook in de provinciale hoofdsteden. Lokale vluchten vallen vaker uit of worden opgeschort door dreiging en aanvallen op regionale luchthavens buiten de hoofdstad Kaboel. Ook doorgaande wegen en grensposten staan onder voortdurende dreiging. Eind augustus 2021 zijn de laatste Westerse militaire troepen uit Afghanistan vertrokken. In de hoofdstad Kaboel bestaat de kans dat in de komende maanden of weken de situatie nog verder verslechtert. Maak gebruik van de nog beschikbare, maar beperkte internationale vluchten om nu uit Afghanistan te vertrekken. Houd er rekening mee dat deze vluchten snel volgeboekt worden en binnen korte tijd kunnen worden opgeschort. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kaboel kan Nederlanders niet ondersteunen of evacueren, nu er in grote delen van Afghanistan sprake is van extreme noodsituaties. Zorg er ook voor dat uw registratie bij de Nederlandse ambassade via de informatieservice nog actueel is, ook als u Afghanistan heeft verlaten. Het land is door de huidige nieuwe verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus nog een hoog-risicogebied. Als u vanuit Afghanistan naar Nederland reist, moet u rekening houden met de eisen die de luchtvaartmaatschappijen, landen van transit en Nederland stellen. U heeft een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) nodig om naar Nederland te reizen. 

Reisadvies Algerije

Update 3 augustus 2020. Voor een groot deel van Algerije geldt een negatief reisadvies of wordt reizen ontraden. Het aantal coronabesmettingen neemt sterk toe.

Er geldt een negatief reisadvies / code rood voor onderstaande gebieden: 
Reis niet naar de grensgebieden met Tunesië (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije), Marokko (in het zuidwestelijke deel van Algerije), Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief. Er is een risico op ontvoeringen en zware criminaliteit.
Reis niet naar het gebied in het noordwesten van de stad Skikda (zie kaart). Reis ook niet naar de afgelegen, bergachtige gebieden in het noordoosten van Algerije rond de steden Tizi-Ouzou, Bouira, Boumerdès, Béjaïa). In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief.
Voor de rest van Algerije geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Albanië

Update 15 september 2021: De kleurcode van Albanië is oranje. U mag naar Albanië reizen als u beschikt over de volgende documenten:

 • Een vaccinatiebewijs zoals een vaccinatiepaspoort of vaccinatiecertificaat dat minimaal 2 weken na volledige vaccinatie is afgegeven.
 • Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud (op het moment van aankomst in Albanië).
 • Een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden.  
 • Albanese burgers of niet-Albanese burgers met een permanent verblijf in Albanië die niet voldoen aan één van bovenstaande criteria moeten 10 dagen in quarantaine. 

Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien.
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.

Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden.

Reisadvies Amerikaanse Maagdeneilanden

Update 22 september 2021. Voor de Amerikaanse Maagdeneilanden geldt code oranje. Vanaf 23 september 2021 zijn de Amerikaanse Maagdeneilanden een hoogrisicogebied voor het coronavirus. Maak alleen noodzakelijke reizen. Vanaf 23 september 2021 moet u als u vanuit de Amerikaanse Maagdeneilanden naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. U hoeft in Nederland niet meer in quarantaine.

Van juni tot en met november kunnen op de Amerikaanse Maagdeneilanden tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Er is dan kans op overstromingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Verder is het risico op aardbevingen hoog. Na aardbevingen kunnen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Reisadvies Andorra

Update 28 juli 2021: De kleurcode van Andorra is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland. Bij terugkeer uit Andorra naar Nederland moet u voor uw terugreis een coronabewijs laten zien. 

Antigua en Barbuda

Update 4 november 2021: Antigua en Barbuda is vanaf 5 november 2021 een hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Antigua en Barbuda als het noodzakelijk is. Bij terugkeer in Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Angola

Update 4 november 2020: voor Angola geldt code oranje. Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is binnen 10 kilometer van de grens met de DRC. In dit gebied is het risico op arrestatie en detentie groot. Dit komt door extra controles in verband met illegale migratie en niet gewenste bezoekers in dit gebied waar veel diamanten gevonden worden.

Reisadvies Argentinië

Update 4 november 2021: Het reisadvies voor Argentinië is geel. Argentinië hanteert een heel scale aan inreismaatregelen voor gevaccineerden en ongevaccineerden.  Boek hier alvast een Argentinië-reis voor de tijd dat het weer kan.

Reisadvies Armenië

Update 28 oktober 2021: Het reisadvies voor Armenië is oranje. Voor een 5 kilometer brede grensstrook met Azerbeidszjan geldt code rood (negatief reisadvies). Vanaf 29 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 31 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Armenië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Er zijn schietincidenten op de route via het dorp Yeraskh in de provincie Ararat dat grenst met het gebied Nakhchivan (Azerbeidzjan). 

 • Bij aankomst op de luchthaven wordt u gecontroleerd op symptomen van COVID-19.
 • U moet na aankomst verplicht 14 dagen in zelfquarantaine óf u moet een negatieve PCR-test uitslag te laten zien die niet ouder is dan 72 uur. U kunt ook in Armenië bij een van de lokale testcentra een PCR-test laten doen.

Boek een rondreis door Armenië en Georgië bij TUI.

Reisadvies Aruba

Update 30 november 2021: Voor Aruba geldt code geel. Aruba hanteert tot 4 december onderstaande inreisbepalingen:

 • Voordat u naar Aruba reist moet u online de immigratiekaart en een gezondheidsverklaring invullen. Dit moet binnen 72 uur voor vertrek.
 • Ook moet u een negatieve PCR-test laten zien die uiterlijk 72 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt voor reizigers vanaf 12 jaar, ook als u al gevaccineerd bent. De uitslag van de PCR-test moet u uploaden als u de immigratiekaart invult.
 • Wanneer u klaar bent met het invullen, krijgt u een goedkeuring om te boarden (groene vinkje met een QR code).
 • De goedkeuring moet u bij het inchecken en bij aankomst op Aruba laten zien.
 • Alle reizigers zijn verplicht een aanvullende verzekering te hebben afgesloten die COVID-gerelateerde kosten tijdens het verblijf in Aruba dekt.

Vanaf 4 december 2021 gelden onderstaande inreisbepalingen:

 • Testen als u aankomt kan niet meer. Ook is de geldigheidsduur van de test korter geworden.
 • Voordat u naar Aruba reist moet u online de immigratiekaart en een gezondheidsverklaring invullen. Dit moet binnen 72 uur voor vertrek. Dit geldt voor alle reizigers van 12 jaar en ouder.
 • U kunt het negatieve testresultaat uploaden tijdens het invullen van de online immigratiekaart.
 • De PCR-test moet binnen 24 uur voor vertrek zijn afgenomen.

Wanneer u klaar bent met het invullen, krijgt u een goedkeuring om te boarden (groene vinkje met een QR code). De goedkeuring moet u bij het inchecken en bij aankomst op Aruba laten zien. Alle reizigers zijn verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten die COVID-gerelateerde kosten tijdens het verblijf in Aruba dekt. Deze verzekering sluit u af tijdens het proces voor het invullen de van de immigratiekaart. Kijk voor meer informatie en uitzonderingen op de website van de overheid van Aruba.

Bij terugreis naar Nederland moet u een coronabewijs (gevaccineerd, genezen of getest) laten zien. U hoeft niet in thuisquarantaine. Boek je vakantie op Aruba bij TUI, De Jong Intra of Silverjet.

Reisadvies Australië

Update 30 november 2021: De kleurcode voor Australië is oranje. Dit komt omdat reizigers uit Nederland het land niet in mogen. Er geldt een algemeen inreis- en uitreisverbod voor Australië. Alleen Australische staatsburgers en inwoners met een permanente verblijfsvergunning en hun naaste familieleden worden toegelaten. Overige reizigers alleen bij uitzondering en met speciale toestemming. Toeristen worden niet toegelaten.

Reisadvies Azerbeidzjan

Update 5 september 2021: Het reisadvies voor Azerbeidzjan is grotendeels oranje. Voor andere delen geldt code rood. Reis niet naar Nagorno-Karbach en het gebied waar in 2020 een gewapend conflict was. Ook voor een brede grensstrook met Rusland geldt code rood. Reizigers van 18 jaar en ouder moeten bij aankomst laten zien:

Een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs dat u hersteld bent van COVID-19 én een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur.
Reizigers onder de 18 jaar hoeven alleen een negatief PCR-testresultaat te laten zien dat bij aankomst niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Vanaf 18 september 2021 moet u zich, als u vanuit Azerbeidzjan naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

B

Reisadvies Bangladesh

Update 11 juni 2021: Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf dinsdag 15 juni 2021 om 00.01 uur geldt een quarantaineplicht in Nederland als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist. Dit komt omdat Bangladesh een zeer hoog risicogebied is en er een zorgwekkende variant van het coronavirus is. De kleurcode voor Bangladesh is oranje. Reis alleen naar Bangladesh als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Bangladesh naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine.

In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor: de Baai van Bengalen; de Sundarbans; de grote rivieren.

Reisadvies Barbados

Update 6 oktober 2021: Voor Barbados geldt code oranje. Reis alleen naar Barbados als dat noodzakelijk is. Barbados is vanaf 7 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 7 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 9 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Barbados naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Kijk op Visit Barbados voor actuele inreisbeperkingen op Barbados.

Reisadvies België

Update 20 oktober 2021: elf provincies in Nederland hebben de kleurcode oranje, en de provincie Limburg  heeft de kleurcode rood. Reizigers uit een andere provincie dan Limburg hoeven zich niet te laten testen en hoeven niet in quarantaine. Wel moeten ze binnen 48 uur voor aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier invullen. De provincie Limburg en de Nederlandse overzeese gebieden zijn rood. Reizigers uit deze gebieden hoeven niet in quarantaine als ze een coronabewijs hebben. Dat kan bestaan uit:

  • een coronacertificaat met volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud), of;
  • een recente negatieve PCR/NAAT-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in België (bij verblijf van minder dan 48 uur is er geen test nodig) of;
  • een herstelcertificaat van een positieve test op COVID-19 die maximaal 180 dagen geleden is afgenomen. Het herstelcertificaat moet minimaal 11 dagen oud zijn op het moment van aankomst in België.
 • Blijft u langer dan 48 uur? Vul dan binnen 48 uur voor aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier in. 
 • Kinderen tot 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Reisadvies Belize

Update 30 september 2021: Belize is vanaf 1 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 1 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Belize naar Nederland reist, heeft u tot 3 oktober 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 3 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Belize naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Benin

Update 17 maart 2020: Het reisadvies voor het noorden van Benin is aangescherpt. Er geldt nu een negatief reisadvies (code rood) voor de nationale parken Pendjari en Parc W, en het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Voor de rest van Benin geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen naar Benin).

Reisadvies Bolivia

Update 3 september 2021: Het vliegverbod tussen Bolivia en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor Bolivia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een hoog risicogebied. Bij aankomst in Bolivia moet u een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers ouder dan 5 jaar. Reizigers moeten voor binnenkomst dit formulier (in het Spaans) invullen, waaronder een gezondheidsverklaring. Dit formulier moet u bij binnenkomst tonen. Na aankomst moeten alle reizigers 10 dagen in quarantaine. Er worden strenge controles toegepast op luchthavens. Het kan zijn dat reizigers uit Europa niet worden toegelaten. Neem voor u vertrekt contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen
Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Reisadvies Bonaire

Update 6 juli 2021: Het reisadvies voor Bonaire is geel. U kunt niet met uw digitale coronabewijs naar Bonaire, maar moet een geprinte versie van uw testbewijs meenemen. U moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoog risicoland een negatieve NAAT-test van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Bonaire kunnen laten zien. Als u deze niet heeft dan moet u in het bezit zijn van een negatieve NAAT-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst op Bonaire én direct bij aankomst een antigeentest doen. Deze moet negatief zijn. Nederland is voor Bonaire een hoog risicoland. Reizigers naar Bonaire zijn verplicht om een online gezondheidsverklaring in te vullen, bij voorkeur 48 uur voor vertrek. Bij aankomst moet u het formulier (geprint of een digitale kopie op uw telefoon) kunnen laten zien aan een medewerker Publieke Gezondheid als daarnaar gevraagd wordt. Download de Nederlandse versie van de gezondheidsverklaring.

Reisadvies Bosnië-Herzegovina

Update 30 september 2021: De kleurcode voor Bosnië en Herzegovina is oranje. Reis alleen naar Bosnië en Herzegovina als dit noodzakelijk is. Reizen naar Bosnië en Herzegovina is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Bosnië en Herzegovina.

Update 8 juli 2021: Voor Bosnië-Herzegovina geldt code geel, maar het land hanteert inreisbeperkingen. U mag het land in onder de volgende voorwaarden:

 • U heeft een negatieve PCR-testuitslag heeft die niet ouder is dan 48 uur, of;
 • U bent 2 weken of langer geleden volledig gevaccineerd, of;
 • U kunt met een herstelbewijs laten zien dat u de afgelopen 14 tot 180 dagen corona heeft gehad.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.

Reisadvies Botswana

pdate 26 november 2021:Door een in zuidelijk Afrika geconstateerde nieuwe variant van het coronavirus heeft Nederland een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Botswana naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houdt contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, wordt geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Als u dringend hulp nodig heeft is het contact center van Nederland Wereldwijd dag en nacht bereikbaar. Heeft u een medische hulpvraag? Wendt u dan tot de lokale artsen/ziekenhuizen. Botswana is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Botswana. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’

Reisadvies Brazilië

Update 28 oktober 2021: Voor heel Brazilië geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Brazilië. In heel Brazilië kunt u te maken krijgen met (zware) criminaliteit. Voor alle reizigers die per vliegtuig reizen geldt, zonder uitzondering, dat zij vóór het instappen van het vliegtuig bij de luchtvaarmaatschappij de volgende 2 (aanvullende) documenten moeten laten zien:

 • Een negatieve uitkomst van een PCR-test, niet ouder dan 72 uur voor vertrek (in het Portugees, Engels of Spaans)
 • Een ondertekende gezondheidsverklaring (Declaração de Saúde do Viajante, of DSV) in het Engels, Spaans of Portugees, aangevuld met een verklaring dat de reiziger zich gedurende het verblijf in Brazilië zal houden aan de geldende COVID-19 maatregelen

De gezondheidsverklaring kunt u downloaden via het Braziliaanse Agentschap voor Gezondheid

Deze regels veranderen regelmatig. Om op de hoogte te blijven, volg de informatie op de website van uw luchtvaartmaatschappij voor de laatste informatie. Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dat geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Reisadvies Britse Maagdeneilanden

Update 29 juli 2020: Voor de Britse Maagdeneilanden geldt code oranje. Tussen juni en november kunnen orkanen voorkomen. Op het bezit en gebruik van drugs staan zware straffen.

Reisadvies Brunei Darussalam

Update 16 oktober 2021: De kleurcode voor Brunei Darussalam is oranje. Reis alleen als het noodzakelijk is. Er gelden strenge toelatingseisen voor het inreizen van Brunei Darussalam. Bij terugkeer vanuit Brunei Darussalam naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

 • U mag alleen reizen naar Brunei Darussalam als:
 • U toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei om het land in te reizen. U kunt toestemming vragen via een online formulier. En;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij vertrek uit Nederland. U moet uw testbewijs op papier kunnen laten zien. U kunt hiervoor niet uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) gebruiken. En;
 • U bij aankomst 14 dagen in quarantaine gaat. U krijgt een quarantainelocatie toegewezen. U moet de kosten voor uw quarantaine zelf betalen.
 • U mag Brunei Darussalam alleen verlaten als u daarvoor toestemming heeft gekregen van de overheid van Brunei. U kunt toestemming vragen via een online formulier.

Brunei Darussalam is vanaf 7 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 7 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 9 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Brunei Darussalam naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Bulgarije

Update 30 november 2021: Het reisadvies voor Bulgarije is code geel. Vanaf 1 december 2021 mag u Bulgarije alleen inreizen met een 3G-coronabewijs: volledig gevaccineerd of genezen van COVID-19, of een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor aankomst)

 • Vanaf 1 december 2021 mogen reizigers alleen Bulgarije in met een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur voor aankomst) samen met een coronabewijs waarop staat dat u (volledig) gevaccineerd of hersteld bent van corona.
 • Als u alleen een vaccinatie- of herstelbewijs, of een negatieve PCR-test heeft, dan moet u 10 dagen verplicht in quarantaine. 24 uur na aankomst in Bulgarije kunt u opnieuw een PCR-test laten doen. Als die uitslag negatief is dan kunt u uit quarantaine na registratie van het resultaat in het Bulgaarse National Information System for Combating COVID-19 . Dit doet u door het RZI (Regional Health Inspectorate) te mailen. Instructie over de procedure ontvangt u bij aankomst in Bulgarije.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

In heel Bulgarije geldt een epidemic emergency situation. De meest recente informatie vindt u op de website van het Bulgaarse ministerie van Gezondheid (informatie in het Bulgaars). Ook kunt u zich informeren via de website van het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Engelstalige nieuwssites Novinite en The Sofia Globe.

C

Reisadvies Cambodja

Update: 29 juli 2020. Voor heel Cambodja geldt code oranje. De politieke situatie blijft gespannen na de verkiezingen van 29 juli 2018. Vermijd protesten en demonstraties.
Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen. Vooral in de grensgebieden met de buurlanden. Komt u waarschuwingsborden tegen, blijf dan weg bij het gebied. Let op bij reizen naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed aangegeven in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Wees alert. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Reisadvies Canada

Update 29 oktober 2021: De kleurcode van Canada is geel. Toeristische reizen naar Canada zijn mogelijk als u volledig gevaccineerd bent. Lees wat dat voor u betekent. Transport Canada maakt bekend dat Canada met ingang van 30 oktober 2021 volledige vaccinatie voor reizen naar, van en binnen Canada verplicht stelt. Tot 30 november 2021 geldt een overgangsperiode. Niet volledig gevaccineerden kunnen vóór half november een 2e dosis halen. Alleen dan is iemand per 30 november 2021 volledig gevaccineerd en is reizen mogelijk. Een uitzondering kan gemaakt worden om zeer goed gedocumenteerde medische of religieuze redenen. 

Update 10 september 2021: Voor Canada geldt code geel. Toeristische reizen naar Canada zijn  weer mogelijk als u volledig gevaccineerd bent. U kunt Canada inreizen als u:

 • Minimaal 14 dagen voordat u Canada inreist volledig gevaccineerd bent met een in Canada goedgekeurd vaccin (Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Janssen). Ook moet u een negatieve covid-19 test kunnen laten zien; deze moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.
 • Canadees staatsburger bent of permanent inwoner van Canada.
 • Aircrew bent, diplomaat, een direct familielid van een Canadese staatsburger.
 • Internationaal student bent, maar onder voorwaarden.
 • Het is bij inreizen verplicht de ArriveCAN app te gebruiken.
 • Gebruik de tool van de Canadese overheid om er achter te komen of u Canada kunt inreizen.

Terugreis naar Nederland:

 • Bij het inchecken op het vliegveld moet u een testbewijs of vaccinatiebewijs laten zien.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine.

Reisadvies Chili

Update 30 september 2021: De kleurcode van Chili is geel. Let op, er gelden inreisbeperkingen voor Chili. Als u vanuit Chili naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. 

Update  3 september 2021: Vanaf 4 september 2021 is Chili hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Chili als het noodzakelijk is. Als u vanuit Chili naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs nodig als u uit Chili naar Nederland reist. De Chileense autoriteiten hebben nieuwe inreismaatregelen ingesteld. Alle grenzen inclusief het vliegveld Arturo Merino Benitez (SCL) bij de hoofdstad Santiago de Chile blijven tot nader order gesloten voor buitenlandse reizigers die geen verblijf in Chili hebben. Alleen in uitzonderlijke, humanitaire situaties kunnen niet-ingezetenen van Chili met een door het Chileense consulaat in Amsterdam afgegeven document naar Chili reizen. 

Reisadvies China

Update 4 november 2020: Voor heel China geldt code oranje. Omgekeerd houdt China de deur vrijwel dicht voor buitenlanders die naar China willen komen. Sinds 28 maart 2020 geldt een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlanders. Dit geldt niet voor reizigers die een Chinese geldige verblijfsvergunning (voor werk, persoonlijke redenen of familiereünie) hebben of reizigers die een geldig visum voor China hebben, afgegeven na 28 maart 2020. De reizigers die mogen reizen moeten een negatieve PCR-Covid-19 EN vanaf 8 november 2020 ook een negatieve IgM antistoffen testuitslag, niet ouder dan 48 uur op moment van vertrek en gevalideerd door de Chinese ambassade, aantonen bij boarden van het vliegtuig. Bij een tussenlanding in een ander land moeten beide testen herhaald worden en ook weer door de lokale Chinese ambassade worden goedgekeurd. Neem voor uw vertrek naar China altijd contact op met de Chinese ambassade in het land waar u woont. Bij coronabesmetting en daarbij geen klachten, wordt de persoon ter observatie in een speciale kliniek opgenomen. Ouders mogen hun kinderen, ongeacht hun leeftijd, hierbij niet vergezellen. Als u vanuit China terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Er zijn strenge maatregelen in openbare ruimten. 

Verder gelden er nogal wat speciale regels voor reizen naar China. Lees daarom het volledige reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hongkong en Macau

Update 18 augustus 2021: Voor Hongkong geldt code groen. Reizen naar Hongkong SAR is zeer beperkt mogelijk en er zijn strenge toelatingseisen. Per 20 augustus 2021 worden alleen personen uit Nederland toegelaten als ze aan de volgende voorwaarden voldoen: een geldige verblijfsvergunning voor Hongkong SAR, of met een geldig werk- of studievisum voor Hongkong SAR én in het bezit van een bewijs van volledige vaccinatie. Na een verblijf in Hongkong SAR hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Hongkong SAR.

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

De invoering van deze wet heeft tot spanningen geleid, waardoor spontaan demonstraties kunnen ontstaan.

Reisadvies Colombia

Update 3 september 2021: De kleurcode voor Colombia is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er vinden in het hele land demonstraties en protesten plaats. Daarbij kan sprake zijn van geweld en vandalisme. Volg het lokale nieuws en lees meer onder ‘Veiligheidsrisico’s. Het land is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Als u vanuit Colombia naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. Vanaf 4 september 2021 heeft u een coronabewijs nodig als u uit Colombia naar Nederland reist. 

Wilt u Colombia inreizen? U hoeft geen negatieve COVID-19 test te laten zien. Wel moet u 48 uur voor vertrek de vragenlijst ‘Check-Mig’ invullen (informatie in het Spaans, Engels en Frans). U kunt verplicht worden in thuisquarantaine te gaan als u symptomen heeft die passen bij een besmetting met het coronavirus. De landsgrenzen met de buurlanden zijn weer open. Ook cruiseschepen mogen weer aanmeren.

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

-Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
-Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
-Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Voor Colombia geldt een negatief reisadvies. Voor sommige gebieden geldt code oranje. Voor andere gebieden geldt code rood.

Voor specifieke delen van Colombia gold al een negatief reisadvies /code rood. Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Venezuela, Ecuador en Panama, met uitzondering van de grensovergang Rumichaca tussen Colombia en Ecuador. U kunt gebruik maken van deze grensovergang als u overdag reist en alert blijft;
 • het noordoosten van het departement Antioquia;
 • het zuiden van het departement Bolívar;
 • het departement Chocó, behalve de dorpen Bahía Solano, Nuquí en het Parque Nacional Ensenada de Utría dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibdó. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca; Dit advies geldt niet voor de stad Cali, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het westen van het departement Cauca;
 • het westen van het departement Nariño;
 • het noordelijke deel van het departement Caquetá;
 • Het departement Putumayo, m.u.v. de passage  Mocoa – Puerto Caicedo – Puerto Asís, waar u naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is;
 • het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico’s;
 • het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Caño Cristales en het deel van het Nationaal park Serranía de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden;
 • het noorden en het oosten van het departement Norte de Santander (de regio Catatumbo en het grensgebied). Met uitzondering van de stad Cúcuta. Hier gelden veiligheidsrisico’s;
 • het departement Arauca.

Reisadvies Republiek Congo

Update 24 augustus 2020: In een 250 km grote straal rondom Mbandaka, in de provincie Equateur, is ebola uitgebroken (zie rubriek ‘gezondheid en coronavirus’). Er zijn inreisbeperkingen. DRC is alleen toegankelijk voor ingezetenen uit de EU in geval noodzakelijke reizen. Het meenemen van een negatieve PCR-test COVID-19 is verplicht en mag niet langer dan 72 uur voor inreis zijn afgenomen. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus en het ebolavirus. Houd rekening met medische controles op de lucht- en zeehavens en bij alle grensovergangen. Na een verblijf in de DRC gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine vanwege de coronamaatregelen.

Voor de Republiek Congo gelden verschillende reisadviezen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek, de Pool regio en de Bouenza regio. De veiligheidssituatie aan de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is niet stabiel. Dat komt door de situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek en omdat er weinig veiligheidstroepen zijn in het grensgebied. Ook komt er criminaliteit voor. Reis alleen naar de noordgrens met de CAR als dat noodzakelijk is. (code oranje)

Sinds 23 december 2017 is er een staakt-het-vuren in de Pool regio. De overheid is nog niet klaar met ontwapening van de zogenaamde Ninja-strijders in de Pool regio. Reis ook alleen als het noodzakelijk is naar de Bouenza regio. Hier vinden veel gewapende roof overvallen plaats. Ook op de verbindingsweg door deze regio naar Pointe-Noire vinden overvallen plaats op voertuigen. Reis alleen als het noodzakelijk is via de verbindingsweg N1. Deze weg verbindt de Bouenza regio met de steden Loubomo en Pointe-Noire. 

Reisadvies Costa Rica

Update 28 oktober 2021: De kleurcode voor Costa Rica is oranje. Reis alleen naar Costa Rica als dat noodzakelijk is. Voor vertrek naar of bij aankomst in Costa Rica moet u het online gezondheidsformulier van de Costa Ricaanse overheid invullen (Spaans of Engels). Vanaf 29 oktober 2021 moet u als u vanuit Costa Rica naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Gaat u voor een noodzakelijke reis naar Costa Rica? Dan moet u een online gezondheidsverklaring invullen en een uitgebreide reisverzekering hebben. U heeft geen uitgebreide reisverzekering nodig als u volledig gevaccineerd bent of jonger bent dan 18 jaar. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Controleer op de website van de Costa Ricaanse overheid aan welke voorwaarden uw reisverzekering of vaccinatiebewijs moeten voldoen. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Costa Rica in te reizen. Boek hier je reis naar Costa Rica.

Reisadvies Cuba

Update 4 november 2021: Voor Cuba geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Cuba. Vanaf 7 en 15 november 2021 zijn er versoepelingen van de COVID-maatregelen in Cuba. Per 7 november 2021 vervalt de quarantaineverplichting in Cuba. Alleen reizigers met een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen, mogen Cuba inreizen. Naast deze test voor vertrek naar Cuba moeten alle reizigers bij aankomst op de luchthaven een PCR-test doen. U hoeft niet meer in quarantaine na aankomst in Cuba.  

Vanaf 15 november 2021 mogen reizigers met een geldig COVID-19-vaccin Cuba inreizen. Neem uw vaccinatiebewijs ook uitgeprint mee (of uw gele boekje). Gevaccineerden hoeven niet meer in quarantaine na aankomst in Cuba. Niet (volledig) gevaccineerden hebben nog wel een negatieve PCR-test nodig, afgenomen binnen 72 uur voor het boarden. Ook voor gevaccineerde reizigers geldt dat de Cubaanse autoriteiten bij aankomst een PCR kunnen afnemen. Check altijd vooraf welk visum u nodig heeft om Cuba in te reizen, het land kent verschillende soorten visa.

Vanaf 5 november 2021 moet u als u van Cuba naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Curaçao

Update 15 november 2021: Het reisadvies voor Curaçao is geel. Curaçao beschouwt Nederland vanaf 15 november weer als land met een heel hoog coronarisico. Dat betekent dat Nederlanders vanaf 12 jaar en ouder bij aankomst op het eiland een negatieve PCR-test moeten laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Ook moeten ze zich drie dagen later opnieuw laten testen. De maatregel geldt zowel voor gevaccineerde als ongevaccineerde reizigers.

 • Reizigers moeten voordat zij naar Curaçao vertrekken een ‘Public Health Passenger Locator Card’ en immigratiekaart invullen via de website van de overheid van Curaçao.
 • Reizigers met een geldig bewijs van volledige vaccinatie kunnen met het digitale coronavaccinatiebewijs (DCC) via de CoronaCheckApp Curaçao inreizen. Het DCC moet zijn afgegeven door Nederland of door een ander land binnen de Europese Unie of door het Caribisch deel van het Koninkrijk. U hoeft uw vaccinatiebewijs niet uit te printen, maar wordt wel aangeraden in geval uw mobiele telefoon het niet doet of u bent uw mobiele telefoon verloren.
 • Reizigers moeten binnen 48 uur voor vertrek naar Curaçao een afspraak maken voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst op Curaçao.
 • Het bewijs van de afspraak voor een antigeentest op de 3e dag na aankomst, samen met het testresultaat van het negatief PCR-testresultaat en de ‘Public Health Passenger Locator Card’ moet u bij aankomst op Curaçao aan de autoriteiten kunnen laten zien.

Bekijk aanbiedingen naar Curacao bij TUI, De Jong Intra, KLM, Belvilla en Corendon.

Reisadvies Cyprus

Update 28 oktober 2021: De kleurcode van Cyprus is geel. Nederland is voor Cyprus een risicogebied en staat op de rode lijst. Als u niet (volledig) gevaccineerd bent moet u verplicht een PCR-test doen voor vertrek en bij aankomst. De uitslag moet u afwachten in quarantaine. Bij terugkeer uit Cyprus naar Nederland moet u voor uw terugreis een coronabewijs laten zien.

 • U heeft 48 uur voor vertrek de Cyprus Flight Pass ingevuld (voorheen was dit 24 uur)
 • U volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de tweede vaccinatie, of;
 • U 14 dagen of langer geleden gevaccineerd bent met Janssen, of;
 • U kunt laten zien dat u niet langer dan 6 maanden geleden hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur. U moet bij aankomst nogmaals een PCR-test doen. U moet het testresultaat afwachten in thuisquarantaine. Als uw testresultaat positief is, dan moet u 14 dagen in een door de staat aangewezen hotel verblijven.
 • Ook reizigers die volledig gevaccineerd zijn kunnen bij aankomst in Cyprus worden gevraagd een PCR-test te doen.
 • Lees meer over de regels voor gevaccineerde toeristen

Als u vanuit Cyprus naar Nederland terugreist, moet u

D

Reisadvies Denemarken

Update 26 augustus 2021: De kleurcode voor Denemarken is geel. Bij terugkeer vanuit Denemarken naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. U kunt naar Denemarken reizen als:

 • U volledig gevaccineerd bent, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 17 jaar, die met een volledig gevaccineerde of negatief geteste volwassene meereizen, hoeven niet getest te worden.
 • Als u vanuit Nederland naar Denemarken reist met een negatief testresultaat moet u in Denemarken nog een test doen.

Reisadvies Dominica

Update 30 september 2021: Dominica is vanaf 1 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 1 oktober 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Dominica naar Nederland reist heeft u tot 3 oktober 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 3 oktober 2021 moet u zich, als u vanuit Dominica naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Dominicaanse Republiek

Update 3 september 2021: Het vliegverbod tussen de Dominicaanse Republiek en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: Vanaf 4 september 2021 is de Dominicaanse Republiek hoogrisicogebied met kleurcode oranje. Reis alleen naar de Dominicaanse Republiek als het noodzakelijk is. De grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti is weer open. Er gelden inreismaatregelen. Als u voor een noodzakelijke reis naar de Dominicaanse Republiek moet reizen dan bent u verplicht een e-ticket aanvraag te doen via de website E-ticket (informatie in het Engels). Hier kunt u ook andere informatie lezen.

Reizigers vanaf 5 jaar en ouder moeten bij aankomst in de Dominicaanse Republiek een negatief PCR-COVID-19-testuitslag laten zien (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) of een bewijs van volledige vaccinatie (3 weken of langer geleden na de laatste vaccinatieprik). Reizigers krijgen bij aankomst verdere gezondheidscontroles (behalve als de reiziger een negatief PCR-COVID-testuitslag of coronavaccinatiebewijs heeft laten zien). Als iemand coronasymptomen laat zien, dan gaat reiziger in quarantaine in 1 van de door de overheid ingerichte quarantainelocaties.

Als u vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland reist, moet u vanaf 16 september 2021 u een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Duitsland

Update 19 november 2021: Vanaf 21 november 2021 is Nederland voor Duitsland een hoogrisicogebied. In alle deelstaten is de 2G- regel van kracht of is deze regeling gepland. Dit betekent dat u volledig gevaccineerd of hersteld van corona moet zijn om toegang te krijgen tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels. De kleurcode voor Duitsland is geel. Bij terugkeer vanuit Duitsland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

 • Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied. Bent u de afgelopen 10 dagen in Nederland geweest? Dan moet u zich vóór vertrek naar Duitsland registreren. U moet op de registratiewebsite ook uw (digitaal) vaccinatiebewijs, herstelbewijs of uw negatief testresultaat uploaden. Er is ook een mogelijkheid tot een papieren versie. Deze moet u dan ondertekenen, opsturen en bij u dragen. Meer informatie leest u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid.
 • Als u met een vervoersbedrijf reist, dan moet u vóór vertrek of tijdens uw reis de registratiebevestiging en een (digitaal) coronabewijs kunnen laten zien.
 • Doorreizigers hoeven zich niet te registreren en ook niet in quarantaine, maar moeten wel een (digitaal) vaccinatie-, herstel, of testbewijs in Duitsland bij zich hebben.
 • Deze regels gelden ook voor kinderen vanaf 12 jaar.
 • Reizigers die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben gaan na inreis in Duitsland in quarantaine. Dit geldt ongeacht de leeftijd. Op z’n minst vijf dagen na uw aankomst in Duitsland kan de quarantaine met een negatief testresultaat (vanaf 12 jaar) worden beëindigd.

Boek een vakantie in Duitsland bij onder meer ANWB Camping, Landal of Novasol Vakantiehuizen. Het Duits Verkeersbureau heeft een Engelstalige site gemaakt met informatie over coronaregels en – maatregelen in Duitsland. 

E

Reisadvies Ecuador

Update 3 september 2021: Voor Ecuador geldt een negatief reisadvies (code rood en code oranje). Ecuador geldt vanaf 4 september als hoogrisicogebied.

Reizigers vanuit Nederland/EU moeten het volgende kunnen overleggen bij aankomst in Ecuador (inclusief Galapagos eilanden):

 • Negatief testresultaat van een PCR- of antigeentest die maximaal 72 uur voor aankomst in Ecuador is uitgevoerd, of;
 • Bewijs van volledige vaccinatie tegen corona, waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen voor vertrek naar Ecuador moet zijn toegediend. Zorg dat u boven genoemde bewijzen op papier en in Spaans of Engels kan aantonen, en;
 • Een gezondheidsverklaring waarin de reiziger o.a. verklaart geen corona symptomen te hebben. Deze verklaring krijgt u van de luchtvaartmaatschappij en moet door de reiziger naar waarheid worden ingevuld.

Kinderen van 2 jaar of jonger hoeven geen coronatest te overleggen.

Voor een 20 kilometer brede grensstrook met Colombia geldt een negatief reisadvies / code rood. Maak naar de rest van Ecuador alleen reizen die echt noodzakelijk zijn (code oranje), dit in verband met de inreisbeperkingen die zijn ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi naar Colombia. Vanaf 22 juli 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Ecuador een geldige medische reisverzekering te hebben. Sinds 21 augustus 2018 zijn reizigers verplicht om bij aankomst op de Galapagos eilanden een geldige reisverzekering met dekking voor medische kosten te hebben.

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

-Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
-Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
-Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Reisadvies Egypte

Update 24 juni 2020: Voor grote delen van Egypte geldt een negatief reisadvies (code rood) of wordt reizen ontraden (code oranje). De avondklok blijft voor onbepaalde tijd gehandhaafd. De avondklok gaat per 27 juni in om middernacht en eindigt om 04:00 uur in de ochtend. Cafés, restaurants en sport clubs zullen weer open gaan met een maximale capaciteit van 25. De sluitingstijd voor winkels is 21:00 uur en voor de cafés/restaurants 22:00 uur. Openbaar vervoer zal beschikbaar zijn tussen 04:00 uur en middernacht. Het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes blijft verplicht. Parken en stranden blijven tot nader order gesloten. Moskeeën en kerken zullen weer gedeeltelijk worden opengesteld en nog niet voor grootschaliger bijeenkomsten.

Zuid-Sinaï
De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door de overheid. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï in het gebied boven de St Katherine-Nuweiba road.

Er geldt een negatief reisadvies voor onderstaande gebieden:

Noord-Sinaï
De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoog risico op terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristen.

Grensgebied met Libië
Reis niet in het grensgebied met Libië. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Hala’ib-driehoek
Het zuid-oostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil
In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Voor de volgende gebieden in Egypte wordt reizen ontraden (code oranje):

 • In de woestijn ten westen van de Nijl. Het leger is hier actief tegen criminele groepen;
 • naar het noordelijke deel van het van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

Reisadvies El Salvador

Update 17 maart 2020: Voor El Salvador geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Estland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Estland wordt op 6 augustus 2021 geel. Bij terugkeer uit Estland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Estland heeft per 1 september de eisen voor inreizen veranderd voor reizigers uit Nederland. Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland ligt boven de door de overheid van Estland vastgestelde maximaal toelaatbare besmettingsgraad. Voor reizigers uit Nederland geldt daarom bij aankomst in Estland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen óf afname van een dubbele Covid-19 test in Estland. De optie van dubbele Covid-19 test geldt alleen voor volwassenen. Bij het afwachten van de testuitslag moet u de eerste 7 dagen na aankomst in beperkte zelfisolatie en onnodige contacten vermijden. Op zijn vroegst mag 7 dagen na ontvangst van de eerste testuitslag een tweede test gedaan worden. Estland legt deze maatregelen op om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. De kleurcode van het land blijft oranje. Als u vanuit Estland terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Vanwege de inreisbeperkingen voor Nederlanders stond heel Estland al op code oranje.

Reisadvies Eritrea

Update 31 juli 2020: Voor Eritrea geldt een negatief reisadvies (deels code oranje, deels code rood).

Reisadvies Ethiopië

Update 24 november 2021: Het reisadvies voor Ethiopië is code rood. Alleen voor de hoofdstad Addis Abeba geldt code oranje. Vanwege de strijd tussen het regeringsleger en de TPLF raadt de Nederlandse ambassade iedereen sterk aan om het land te verlaten. 

Reisadvies Equatoriaal Guinea

Het reisadvies voor Equatoriaal Guinea is code oranje.

F

Reisadvies Fiji

Update  22 september 2021: De kleurcode voor Fiji is oranje. Vanaf 23 september 2021 is Fiji een hoog risicogebied. Reis alleen naar Fiji als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Fiji naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Vanaf 23 september 2021 moet u als u vanuit Fiji naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Er geldt nog steeds een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers naar Fiji behalve voor staatsburgers van Fiji onder voorwaarde van toestemming. 

Er komen regelmatig gewelddadige berovingen voor. Het aantal gevallen van diefstal stijgt, met name op de stillere stranden. Het aantal dodelijke auto ongelukken op Fiji is hoog. Dit komt door roekeloos rijgedrag. Ga na zonsondergang niet de weg op. Ook dieren kunnen over de weg lopen. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren daardoor veel ongelukken.

Reisadvies Filipijnen

Update 16 november 2021: De kleurcode van de Filipijnen is oranje en rood. Vanaf 16 november 2021 mogen reizigers uit Nederland de Filipijnen niet inreizen omdat door het aantal coronabesmettingen in Nederland, ons land op de rode lijst staat van de Filipijnse overheid. Alleen Filippino’s die terugkeren naar de Filipijnen via door de overheid geïnitieerde repatriëring of niet door de overheid geïnitieerde repatriëring en Bayanihan-vluchten kunnen onder voorwaarden toegang krijgen. Buitenlandse reizigers kunnen onder bepaalde voorwaarden de Filipijnen inreizen. Bekijk alle inreisbeperkingen op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Filipijnse Department of Tourism. Vanaf 29 oktober 2021 moet u als u vanuit de Filipijnen naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke zee- en eilandbestemmingen komen ontvoeringen voor. Meestal voor losgeld. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte op het eiland Mindanao en op de Sulu-eilandengroep (Basilan, Tawi Tawi en Sulu). In het verleden zijn toeristen en lokale bewoners ook ontvoerd op andere eilanden binnen de Sulu-archipel, in het zuiden van het eiland Palawan, en op delen van het eiland Mindanao. Zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Reisadvies Finland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Finland is geel. Nederland is voor Finland een risicoland. Let op: bij terugkeer vanuit Finland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Update 15 mei 2021: Alleen aantoonbaar noodzakelijk (zakelijk) verkeer wordt toegelaten. Bij aankomst in Finland moet je 14 dagen in quarantaine en je moet een negatieve pcr-test kunnen laten zien. 

Reisadvies Frankrijk

Update 12 november 2021: Als u niet (volledig) bent gevaccineerd of niet bent hersteld van COVID-19 moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest hebben. Deze test mag niet ouder zijn dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk. De kleurcode van Frankrijk is geel. Reizigers vanaf 12 jaar en 2 maanden oud moeten bij verschillende activiteiten binnen Frankrijk een coronabewijs (pass sanitaire) laten zien. De kleurcode van Frankrijk en het eiland Corsica is geel. Bij terugkeer uit Frankrijk en het eiland Corsica naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

 • Let op: Vanaf 15 december 2021 is uw coronabewijs (DCC) niet meer geldig als u 65 jaar of ouder bent en u uw 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) langer dan 7 maanden geleden heeft gehad. Alleen een DCC met coronabewijs van 3 vaccinaties (of 2 na een covid-besmetting) is vanaf dan geldig. Vanaf 15 januari 2022 geldt deze maatregel ook voor personen van 18 jaar en ouder.
 • Als u vanaf deze datum niet aan de voorwaarde van de 3e prik voldoet, wordt u als ongevaccineerd gezien en moet u bij ieder bezoek aan restaurant, bioscopen, musea, etc. een negatief PCR- of antigeentestresultaat laten zien die niet ouder dan 24 uur is.

U kunt vanuit naar Frankrijk reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC), in Frankrijk “pass sanitaire” genoemd, als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden: 

 • U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd (met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield). U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met een print van uw coronabewijs QR-code;
 • U heeft minimaal 4 weken geleden (28 dagen geleden) het Janssen-vaccin gekregen. U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje;
 • U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U geldt dan als volledig gevaccineerd.
 • U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent aan de hand van een positieve PCR-test die minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen geleden is afgegeven.
 • Als u niet (volledig) bent gevaccineerd tegen of niet bent hersteld van corona moet u een negatieve PCR- of antigeentest hebben die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname). 
 • Deze voorwaarden gelden ook voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Het gele boekje is niet overal geldig omdat er geen coronabewijs (DCC) QR-code in staat.

Boek je Frankrijk-vakantie bij Suncamp, Novasol vakantiehuizen, RCN, Topic Travel vakantiehuizen en ANWB Camping.

Reisadvies Frans-Polynesië

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2021:  Het reisadvies voor Frans-Polynesië is code oranje. Frans-Polynesië is vanaf 19 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Vanaf 19 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist heeft u tot 21 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 21 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Frans-Polynesië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

G

Reisadvies Gambia

Update 17 november: Voor heel Gambia geldt code oranje. In Gambia zijn op 4 december 2021 presidentsverkiezingen. In de periode voor de verkiezingen kunnen er in het land politieke manifestaties en demonstraties gehouden worden. Vermijd die demonstraties en grote samenkomsten. Alle reizigers moeten voor vertrek naar Gambia 1 van de volgende bewijzen laten zien:

 • Een geprint certificaat van volledige vaccinatie of;
 • Een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag niet ouder dan 72 uur, bij aankomst in Gambia. Dit hoeft niet als u kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent. De testverplichting geldt voor alle grensovergangen van Gambia.
 • Alle reizigers moeten bij aankomst in Gambia opnieuw een sneltest doen. Als u volledig gevaccineerd bent en bij aankomst geen COVID-19 symptomen hebt hoeft u geen sneltest te doen. De uitslag volgt na een half uur. Als deze negatief is kunt u doorreizen naar uw accommodatie. Bij een positieve uitslag moet u een PCR-test laten afnemen, en in afwachting van de uitslag verplicht in quarantaine. De kosten zijn voor eigen rekening. Een verplichte quarantaine gebeurt in een door de lokale overheid aangewezen faciliteit. De duur van de quarantaine is afhankelijk van de uitslag van de PCR-test.

Reisadvies Georgië

Update 6 augustus 2021: De kleurcode voor Georgië is gedeeltelijk oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Georgië is vanaf 8 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Reis alleen naar Georgië als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Als u vanuit Georgië naar Nederland reist heeft u tot 8 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 8 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Georgië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 8 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine

Update 27 november 2020: Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Georgië heeft de classificatie “oranje” (alleen noodzakelijk reizen). Het aantal coronabesmettingen is opgelopen. Voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.

De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.

Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal.

Reisadvies Ghana

Update 31 juli 2020: Voor Ghana geldt code oranje. In het land vinden 7 december 2020 verkiezingen plaats. Mijd demonstraties. 

Reisadvies Grenada

Update 22 september 2021: Voor Grenada geldt code oranje. Grenada is vanaf 23 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 23 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u volledig gevaccineerd bent. U moet wel een quarantaineverklaring bij u hebben. Vanaf 25 september 2021 moet u zich bij terugkeer naar Nederland voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Griekenland

Update: 4 november 2021: Vanaf 5 november is het reisadvies voor heel Griekenland geel. De Noord-Egeïsche Eilanden stonden nog op groen, maar voor die gebieden geldt nu ook een geel reisadvies. Bij terugkeer naar Nederland vanuit Griekenland moet u een coronabewijs laten zien.

Griekenland hanteert de volgende inreisregels voor Nederlanders: 

U kunt naar Griekenland reizen (vanaf 1 juli 2021 met uw coronabewijs) als:
-U 24 uur voor uw reis een elektronisch Passenger Locator Form (PLF) heeft ingevuld, en;
-U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
-U kunt laten zien dat u niet langer dan 9 maanden geleden hersteld bent van COVID-19. U geldt als hersteld vanaf 20 dagen na uw 1e positieve test. Of;
-Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
-Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
U hoeft dan niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet getest te worden. Reist u met de boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland? En bent u 18 jaar of ouder? Dan moet u een ingevuld gezondheidsformulier laten zien als u van boord gaat. Reist u met kinderen en/of jongeren onder de 18 jaar? Die kunt u op uw formulier toevoegen.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Prijsvrij, Corendon, Sunweb en Eilandhoppenopmaat.

Reisadvies Groenland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Groenland is geel. Maar let op: er gelden inreisbeperkingen. Bij terugkeer uit Groenland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Guadeloupe

Laatst gewijzigd: 24 november 2021: Voor Guadeloupe geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Guadeloupe. De coronasituatie op Guadeloupe zorgt voor een toename van demonstraties, onvoorspelbare protesten, geweldsincidenten en plunderingen. Wees waakzaam en vermijdt plaatsen waar grote groepen samen zijn. Alle reizigers vanaf 11 jaar zijn verplicht een negatieve COVID-19 PCR-test te overleggen die niet ouder mag zijn dan 72 uur voor aankomst op Guadeloupe. Ook bent u bij binnenkomst verplicht te kunnen verklaren dat u de afgelopen 14 dagen niet in contact bent geweest met besmette personen. Deze verklaring kunt u vinden via de website van de Franse ambassade in Nederland (ook geldig voor Guadeloupe). Vanaf 7 oktober 2021 is Guadeloupe een hoogrisicogebied. U moet bij terugkeer in Nederland een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een testbewijs laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten Nederland in. U hoeft niet in quarantaine bij terugkeer in Nederland.

Reisadvies Guatemala

Update 16 maart 2020: Voor heel Guatemala geldt code oranje.

Reisadvies Guinee

Update 6 september 2021: Er is een staatsgreep geweest in Guinee. Op dit moment is nog veel onduidelijk. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet. Reis tot er meer duidelijk is niet naar Guinee. Bent u in Guinee? Blijf zoveel mogelijk binnen en volg het nieuws voor de laatste ontwikkelingen. De kleurcode van Guinee is oranje, want Guinee is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Guinee als het noodzakelijk is. Als u vanuit Guinee naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Guinee en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. Er zijn gevallen van Ebola geconstateerd in de zuidoostelijke regio Nzérékoré. 

Reisadvies Guinee-Bissau

Update 31 juli 2020: Voor Guinee-Bissau geldt code oranje.

Reisadvies Guyana

Update 4 november 2021: Voor Guyana geldt code oranje, want het is een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Guyana als het noodzakelijk is. Vanaf 5 november 2021 moet u als u vanuit Guyana naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Frans Guyana

Update 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Frans Guyana een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Frans-Guyana als het noodzakelijk is. Vanaf 19 november 2021 moet u als u vanuit Frans-Guyana naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

H

Reisadvies Haïti

Update 13 augustus 2021: Haïti is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Haïti naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Haïti naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Meer informatie over de in Haïti en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies. De situatie in Haïti is zeer onvoorspelbaar en onzeker. Door de moordaanslag op president Moise heeft de interim-president tijdelijk de noodtoestand afgekondigd. Momenteel bestaat er veel onduidelijkheid over de opvolging van de president. De politieke situatie in het land is daardoor heel onzeker. Daarnaast is de veiligheidssituatie in het land bijzonder gevaarlijk. De kleur van het reisadvies voor Haïti is daarom aangepast van ‘oranje’ (noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Verlaat het land als dat veilig kan. U moet dat zelfstandig doen, neem daarvoor contact op met de aanwezige luchtvaartmaatschappijen. Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zorg dat u geregistreerd bent bij de ambassade middels de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. 

Reisadvies Hongarije

Update 3 september 2021: Vanaf 4 september 2021 geldt voor Hongarije code geel. U kunt zonder beperkingen naar Hongarije reizen als u in het bezit bent van het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat), onder de volgende voorwaarden:
-U heeft uw 1e dosis van een door EMA/WHO/Hongarije goedgekeurde vaccin gekregen (u hoeft niet te wachten op een 2e dosis), of;
-U kunt laten zien dat u in de afgelopen 180 dagen besmet bent geweest met het COVID-19-virus. De positieve testuitslag (PCR- of antigeentest) moet ouder zijn dan 14 dagen, of;
-U heeft een PCR coronatest laten afnemen. De negatieve testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur.
Reist u per auto, bus of trein? Dan kunt u zonder beperkingen Hongarije inreizen, dus ook zonder coronabewijs.

Als u terugreist naar Nederland moet u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs) kunnen laten zien.
-Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
-Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
-Als u met het vliegtuig reist moet u een gezondheidsverklaring invullen en bij u houden.

Reisadvies Honduras

Het reisadvies voor Honduras is code oranje.

I

Reisadvies Ierland

Update 5 augustus 2021: De kleurcode voor Ierland is geel. Bij terugkeer uit Ierland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Update 30 mei 2021: Iedereen vanaf 6 jaar moet een negatieve pcr-test tonen. Reizigers uit Nederland moeten bij aankomst 14 dagen in (thuis)quarantaine. Je kunt die termijn verkorten als je na 5 dagen een negatieve pcr-test kunt tonen. En iedereen moet een Passenger Locator Form invullen. Voor mensen die Ierland voor hun werk bezoeken, bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur, gelden andere regels. Ierland heeft aangekondigd dat het vanaf 19 juli gaat werken met het digitale Covid-certificaat van de EU. Dit betekent dat reizigers uit EU-lidstaten die in het bezit zijn van de pas- waaruit blijft dat de houder ofwel gevaccineerd is, negatief getest is op Covid-19 of het virus heeft gehad- de republiek Ierland kunnen bezoeken zonder dat een test of quarantaine nodig is.

Reisadvies IJsland

Update 5 augustus 2021: Vanaf 6 augustus 2021 is de kleurcode voor IJsland geel. Bij terugkeer vanuit IJsland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. Let op: Er gelden sinds 27 juli 2021 extra maatregelen om IJsland in te kunnen reizen. 

Update 18 juni 2021: Reizigers uit Nederland moeten zich hoe dan ook binnen 3 dagen voor vertrek digitaal registreren (informatie in het Engels). Bent u niet gevaccineerd? Dan moet u  een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien voor vertrek naar IJsland. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur). Bij binnenkomst moet u een test doen en meteen in quarantaine gaan tot minimaal de 5de dag na binnenkomst. Dan doet u weer een test. Als ook deze test negatief is dan bent u klaar met de quarantaine en kunt u door IJsland reizen. De tests in IJsland zijn gratis.

Bent u wel gevaccineerd? Of kunt u aantonen dat u besmet bent geweest met COVID-19? Dan moet u alleen bij binnenkomst een COVID-19-test doen. U blijft in quarantaine totdat de uitslag bekend is. Dit duurt meestal 24 uur. Bij een negatieve uitslag kunt u door IJsland reizen. IJsland accepteert het gele boekje als vaccinatiebewijs. 

Lees hier welke eisen IJsland stelt wat betreft pcr-tests en quarantaines.

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Reisadvies India

Update 21 oktober 2021: . Vanaf 22 oktober 2021 is India een hoogrisicogebied. Tot 22 oktober 2021 moet u zich als u vanuit India naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). U moet een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit India naar Nederland reist een coronabewijs laten zien

Update 1 juni 2021: Het vliegverbod tussen India en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: De kleurcode voor India is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Als u vanuit India naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht in quarantaine. India is zwaar getroffen door COVID-19. In meerdere delen van India, waaronder de hoofdstad Delhi, geldt een algehele lockdown. Door de hoge besmettingen met het coronavirus raden wij u dringend aan niet naar India te reizen. Door de overbelaste ziekenhuizen en medische zorg is er een reële mogelijkheid dat geen medische zorg beschikbaar is op het moment dat zorg urgent voor u nodig is

Reisadvies Indonesië

Update 6 oktober 2021: De kleurcode voor Indonesië is oranje. Reis alleen naar Indonesië als dat noodzakelijk is. Vanaf 7 oktober 2021 is Indonesië een hoogrisicogebied. Vanaf 7 oktober 2021 moet u als u vanuit Indonesië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. De autoriteiten van Indonesië hebben nog steeds de grenzen gesloten voor alle reizigers. Alleen personen die een geldige Indonesische (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben, zoals houders van visa (diplomatiek, officieel/service), houders van KITAS en ITAS, buitenlandse reizigers voor medische en humanitaire doeleinden en bemanningsleden van zee- en luchtvaart, mogen inreizen.

Reisadvies Irak en Iraakse Koerdische Autonome Regio

Update 27 maart 2020: de Iraakse autoriteiten hebben het reisverbod verlengd tot en met 11 april. Dit betekent dat tot die tijd het luchtruim gesloten zal blijven en vervoer over de weg niet is toegestaan.  Door deze restricties zal het op korte termijn lastig worden om Nederlandse reizigers die gestrand zijn in Irak (incl. de Koerdische regio) naar Nederland te repatriëren.

Update 16 maart 2020: Voor het grootste deel van Irak geldt een negatief reisadvies. In de nacht van 11 op 12 maart 2020 zijn er raketten afgeschoten op een militaire basis bij Bagdad. Hierbij zijn buitenlandse militairen omgekomen. Houd rekening met meer gewelddadigheden. In Irak zijn besmettingen met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. De medische sector in Irak heeft niet voldoende middelen om goede tests uit te voeren en bescherming te bieden en verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lokale autoriteiten hebben opdracht gegeven om de landsgrens tussen Irak en Iran te sluiten. Vluchten van en naar verschillende landen zijn geannuleerd. Door de coronabesmettingen in Nederland gelden er nieuwe maatregelen voor de Koerdische regio. Reizigers die vanuit Nederland naar de Koerdische regio in Irak reizen, worden bij aankomst in quarantaine geplaatst. Ook is de bewegingsvrijheid sterk ingeperkt.

Voor Irak geldt code oranje of code rood. Dat betekent dat reizen ontraden wordt. Voor onderstaande gebieden in Irak geldt een negatief reisadvies:

 • De hoofdstad Bagdad
 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk. De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft in september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio.
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen als het noodzakelijk is gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied van de provincie Diayala met Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan).

De situatie in de zogenaamde ‘betwiste gebieden’ is gespannen. Dit is een gebied ten zuiden van de grens tussen de Koerdistan Regio in Irak (KRI) en centraal-Irak, waaronder de plaatsen Kirkuk en Sinjar. De Iraakse regering heeft daar officieel de controle, maar ook de KRI behoudt zijn aanspraak. Ook gewapende groeperingen zijn in deze gebieden actief. Dit kan leiden tot schermutselingen, spanningen en gevechten. Ook zijn er checkpoints ingericht. Daarnaast is er in deze gebieden sprake van terroristische incidenten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis alleen als dit noodzakelijk is naar de volgende provincies (reisadvies code oranje): Missan. Dhiqar, Muthanna, Diwaniyah/Qadisiyah, Wasit, Najaf, Kerbala, Het zuiden van Babylon, Erbil (inclusief de hoofdstad), Sulaymaniyah, Dohuk.
Hoewel IS inmiddels militair verslagen is, kunnen er in heel Irak aanslagen voorkomen. In Bagdad komt veel zware criminaliteit voor.

Reisavies Iran

Update 30 september 2021: Vanaf 1 oktober 2021 is Iran een hoogrisicogebied. Als u naar Iran moet reizen dan moet u een gezondheidsformulier invullen dat aan u voor (op de luchthaven van vertrek) of tijdens de vlucht naar Iran wordt uitgereikt door de luchtvaartmaatschappij. Als u vanuit Iran naar Nederland reist moet u zich tot 1 oktober 2021 voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine (u hoeft niet in quarantaine als u volledig gevaccineerd bent). Vanaf 1 oktober 2021 moet u als u vanuit Iran naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Update 26 augustus 2021: De kleurcode van Iran is oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Reis alleen naar Iran als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Het land is door het coronavirus tot 27 augustus 2021 een hoogrisicogebied. Iran is vanaf 27 augustus 2021 een zeerhoogrisicogebied. Als u naar Iran moet reizen dan moet u een gezondheidsformulier invullen dat aan u voor (op de luchthaven van vertrek) of tijdens de vlucht naar Iran wordt uitgereikt door de luchtvaartmaatschappij. Bij het inchecken moet u uw coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs) laten zien en ook een negatief PCR-COVID-19-testresultaat. Vanaf 27 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Iran naar Nederland reist, heeft u tot 29 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 29 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Iran naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). 

Reisadvies Israël

Update 29 november 2021: Sinds 28 op 29 november middernacht Israëlische tijd geldt een inreisverbod voor buitenlanders die Israël willen inreizen. U kunt in elk geval tot 14 december niet naar Israël reizen. Alleen Israëlische paspoorthouders en reizigers met een Israëlische verblijfstitel mogen inreizen. De kleurcode voor Israël is rood en oranje.De kleurcode voor Israël is rood en oranje. Na het conflict tussen Israël en Hamas is de situatie kwetsbaar maar stabiel. De kleur van het gebied rondom Gaza is ‘rood’ (niet reizen). Aan de noordgrens met Libanon kan de situatie gespannen zijn. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en vooral in Jeruzalem kan het onrustig zijn. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws. Door het coronavirus is Israël hoogrisicogebied.

Israël hanteert verschillende inreisregels voor verschillende groepen reizigers. Wie geen Israëlisch paspoort heeft of ingezetene is, moet vooraf toestemming vragen bij de Population and Immigration Authority om naar Israël te reizen. Nadat u die toestemming heeft gekregen, kunt bij de Israëlische ambassade in Den Haag een ‘boarding pass’. Voor groepen vanaf 5 personen gelden ook allerlei regels. Bekijk de actuele regels op de site van de Israëlische overheid en op de site van het Israëlisch Bureau voor Toerisme. Vanaf 29 oktober 2021 moet u als u vanuit Israël naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Er gold al een negatief reisadvies (code rood) voor de volgende gebieden in Israël:

 • Het grensgebied met Syrië. Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.
 • Het grensgebied met Libanon ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens. Hier kunnen granaten inslaan.

Reisadvies Italië

Update 18 november 2021: De kleurcode voor Italië is vanaf 19 november 2021 geel, behalve voor Sardinië. De kleurcode voor Sardinië blijft groen. Tot 21 november 2021 hoeft u geen coronabewijs te laten zien bij terugkeer vanuit Italië en Sardinië, behalve bij terugkeer vanuit Sicilië. Vanuit Sicilië moet u dus wel coronabewijs laten zien. Vanaf 21 november 2021 moet u ook bij terugkeer vanuit Italië naar Nederland een coronabewijs laten zien, behalve vanuit Sardinië. Let op: u bent in Sardinië wel verplicht een coronabewijs te laten zien om toegang te krijgen tot de vertrekhallen en terminals van het vliegveld.

Update 28 oktober 2021:  De kleurcode voor Italië is vanaf 29 oktober 2021 groen, met uitzondering van Sicilië dat op geel blijft staan. Vanaf 29 oktober 2021 hoeft u geen coronabewijs te laten zien bij terugkeer vanuit Italië. Dit hoeft ook niet bij terugkeer uit Sardinië. Dit moet wel bij terugkeer vanaf  Sicilië. U kunt naar Italië reizen met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) als:

  • u bij aankomst een Digital Passenger Locator Form kunt laten zien, en;
  • u 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of;
  • u een negatieve PCR/NAAT-test of antigeentest heeft niet ouder dan 48 uur bij aankomst, of;
  • uw herstelbewijs niet ouder is dan 6 maanden.
 • U hoeft dan niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Reist u naar Sicilië? Dan moet u zich bij aankomst op het eiland (nogmaals) laten testen. Dus ook als u een negatieve test bij zich heeft of volledig gevaccineerd bent. Deze maatregel geldt vooralsnog tot en met 31 december 2021.

Reisadvies Ivoorkust

Update 25 augustus 2021: Voor het noorden van Ivoorkust (het grensgebied met Mali en Burkina Faso) geldt een negatief reisadvies / code rood. Hier zijn aanslagen geweest en de situatie is erg instabiel. Blijf uit de buurt van mensenmassa’s en hou rekening met controles van ordetroepen. Voor de rest van Ivoorkust geldt code oranje. Reis alleen naar die gebieden als dat strikt noodzakelijk is. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Als u vanuit Ivoorkust naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig.

J

Reisadvies Jamaica

Update 20 juli 2020: Voor Jamaica geldt code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Japan

Update 30 november 2021: Het reisadvies voor Japan is code oranje.  Vanaf 30 november 2021 (00.01 uur Japanse tijd) geldt een algemeen inreisverbod voor Japan voor alle buitenlandse reizigers. Dit geldt ook als u al een goedgekeurd Japans visum heeft. Buitenlandse reizigers met een geldige Japanse verblijfsvergunning kunnen nog steeds naar Japan reizen. Japan ziet Nederland als zeerhoogrisicoland met een zorgwekkende virusvariant. Reizigers die nu naar Japan reizen en uit Nederland komen, moeten verplicht 14 dagen in quarantaine, waarvan de eerste 6 dagen in een door de Japanse overheid aangewezen quarantainelocatie. Op de 3e en 6e dag moet een PCR-test gedaan worden. Als beide negatieve testresultaten laten zien, dan moet de reiziger de volgende 8 dagen in thuisquarantaine gaan. 

Reisadvies Jemen

Voor heel Jemen geldt een negatief reisadvies (code rood). Dit negatieve reisadvies is uitgevaardigd vanwege de oorlog in het land en de dreiging van terrorisme.

Reisadvies Jordanië

Update 8 juli 2021: Het reisadvies voor Jordanië is code geel. Maar Jordanië hanteert wel inreisbeperkingen. Voordat u naar Jordanië reist, moet u zich aanmelden bij de Jordaanse overheid. Dit kan op de website van de Jordaanse overheid.

 • Op basis van uw registratie, waarin u ook kunt aangeven of u gevaccineerd bent, krijgt u de inreisvoorwaarden te zien.
 • U moet een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Jordanië. 
 • Het vaccinatiebewijs moet in het Engels of in het Arabisch zijn opgesteld.
 • U kunt niet met uw CoronaCheck app Jordanië inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU. U moet de test op papier uitprinten.
 • U heeft een bewijs van een zorgverzekering nodig voor vertrek.
 • Voor aankomst moet een gezondheidsverklaring invullen. Deze krijgt u in de meeste gevallen van uw luchtvaartmaatschappij.
 • Bij aankomst in Jordanië wordt op het vliegveld een PCR-test afgenomen, tenzij u volledig gevaccineerd of jonger dan 5 jaar bent.

Voor de grens met Syrië geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen). 

K

Reisadvies Kameroen

Update 17 maart 2020: De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Reis niet naar de regio Nord-Ouest.

Update 5 december 2018: Voor Kameroen gelden verschillende reisadviezen. De veiligheidssituatie in de Engelstalige westelijke regio’s is slecht. Vooral in de regio Nord-Ouest zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Voor dit gedeelte geldt een negatief reisadvies/code rood.

Er geldt ook een negatief reisadvies voor:

-Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. In dit gebied lopen westerlingen een verhoogd risico om ontvoerd te worden.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met Nigeria. In het gehele grensgebied vanaf Lac Tsjaad tot en met de Golf van Guinee zijn terroristische en criminele activiteiten vanuit Nigeria mogelijk.
-Het gebied 30 kilometer vanaf de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Dit gebied loopt vanaf Lac Tsjaad tot aan het zuiden van de stad Yokadouma. Er zijn hier gewapende bendes (stropers, bandieten, smokkelaars) actief. Dit komt omdat grenzen niet duidelijk zijn aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
-Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro. Provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré.
-In de regio’s Noord en Adamnaoua zijn de risico’s op terroristische activiteiten groot en nemen de spanningen door terroristische dreigingen verder toe. Ook zijn hier wapenopslagplaatsen gelokaliseerd en zijn overvallers en rebellen actief.
-De Engelstalige regio Nord-Ouest.

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest (code oranje). Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd een avondklok als deze is ingesteld. Het reisadvies voor Kameroen is code oranje. Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Reisadvies Kazachstan

Update 15 september 2021: Voor Kazachstan geldt code oranje.  Vanaf 16 september 2021 is Kazachstan een hoogrisicogebied, maar het reisadvies blijft op code oranje staan. Reis alleen naar Kazachstan als dat noodzakelijk is. De overheid van Kazachstan heeft de visumvrijstelling voorlopig opgeschort. Actuele informatie over visa kunt u lezen op de website van de ambassade van Kazachstan in Den Haag (informatie in het Engels). Inreismaatregelen voor ingezetenen van Kazachstan kunt u vinden op de website van de overheid van Kazachstan (informatie in het Engels). Algemene grensmaatregelen voor inreizen Kazachstan kunt u vinden op de website van de National Security Committee van Kazachstan (informatie in het Engels).

Alle reizigers die vanuit het buitenland in Kazachstan aankomen, krijgen bij aankomst een temperatuurcheck, moeten een gezondheidsformulier invullen en een negatieve PCR-COVID-19 testresultaat (niet ouder dan 72 uur) aantonen. Een negatieve PCR-COVID-19 testresultaat hoeft niet aangetoond te worden als u deel uitmaakt van een Kazachse overheidsdelegatie, cabinepersoneel luchtvaart of jonger dan 5 jaar bent.

Reisadvies Kenia

Update 17 maart 2020: Voor Kenia gelden verschillende reisadviezen. Er geldt een negatief reisadvies voor:

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

In deze gebieden komen ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan. Voor de rest van Kenia geldt code oranje. Neem voor vertrek contact op met uw reisorganisatie over eventuele beperkende inreismaatregelen.

Reisadvies Kirgizië

Update 17 maart 2020: Voor heel Kirgizië geldt code oranje. De grensovergang tussen China en Kirgizië is tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig gewelddadige incidenten plaats.  Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Ook in Kirgizië is een risico voor terrorisme aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Reisadvies Koeweit

Update 30 september 2021: De kleurcode voor Koeweit is geel. Bij terugkeer uit Koeweit naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Update 18 augustus 2021: Sinds 1 augustus 2021 mogen reizigers, die in het bezit zijn van een geldige Koeweitse verblijfsvergunning, Koeweit weer inreizen. U moet dan volledig gevaccineerd zijn met een door Koeweit goedgekeurd vaccin (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna en Johnson & Johnson). Verder geldt er een heel scala aan eisen en maatregelen.

Reisadvies Kosovo

Update 6 oktober 2021:  Voor Kosovo geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Kosovo. U kunt Kosovo niet inreizen met uw digitale covidbewijs in de CoronaCheck app. U moet uw test uitgeprint meenemen. U kunt naar Kosovo reizen als:

 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Kosovo.
 • Dit geldt ook voor reizigers met een geldige tijdelijke of permanente verblijfsvergunning voor Kosovo die geen Kosovaars staatsburger zijn.

Een negatieve PCR-testuitslag is niet nodig bij aankomst in Kosovo als:

   • U op doorreis bent en niet langer dan 3 uur in Kosovo zult verblijven (voor internationale busverbindingen: max. 5 uur);
   • U een vrachtwagenchauffeur bent;
   • U kunt aantonen volledig gevaccineerd te zijn (bijvoorbeeld met een stempel op een certificaat of papier, ook het Nederlandse gele inentingsboekje wordt geaccepteerd);
   • U een positieve antibody test (Ig-G) heeft, niet ouder dan 30 dagen;
   • U en uw gezinsleden een diplomatieke accreditatie in Kosovo hebben.
   • U hoeft dan niet in quarantaine.
   • Kinderen jonger dan 11 jaar zijn ook uitgezonderd.
  • Bekijk alle inreismaatregelen in het Engels op de site van de Kosovaarse overheid.

Bij terugkeer naar Nederland moet u vanaf 7 oktober 2021 een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs laten zien. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. 

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden, maar niet altijd. De wegen en paden zijn grotendeels vrij.

Reisadvies Kroatië

Update 18 augustus 2021: De kleurcode voor Kroatië is groen. Maar vanaf 21 augustus gaat  de gehele Adriatische kust van Kroatië (Jadranska Hrvatska) naar code geel. Bij terugkeer vanuit de regio Jadranska Hrvatska naar Nederland, moet u vanaf 21 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. 

Om Kroatië in te mogen moet u een vaccinatiebewijs laten zien, of een pcr-test laten zien die maximaal 72 uur oud is, of een antigeentest laten zien die maximaal 48 uur oud is. Reizigers moeten zich vooraf registreren via een Nederlandstalig formulier op de website van het Kroatische ministerie van Toerisme. Alle inreisregels op een rij:

 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de tweede vaccinatie, of;
 • U het Janssen-vaccin gekregen heeft. Dan moet dit minimaal 14 dagen geleden zijn, of;
 • U kunt laten zien dat u uw 1e dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin heeft gehad: minimaal 22 dagen en maximaal 42 dagen geleden, of;
 • U kunt laten zien dat u uw 1e dosis van het AstraZeneca-vaccin heeft gehad: minimaal 22 dagen en maximaal 84 dagen geleden, of;
 • U een medische verklaring kunt laten zien waarin staat dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • U een medische verklaring kunt laten zien waarin staat dat u hersteld bent van COVID-19 en binnen 8 maanden daarna 1 inenting heeft gekregen. Dit is geldig tot 270 dagen na de inenting, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur, of;
 • U een positieve PCR-of antigeentest kunt laten zien die is gedaan in de afgelopen 270 dagen en ouder is dan 11 dagen na aankomst.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Voldoet u niet aan 1 van de voorwaarden? En laat u zich pas na aankomst in Kroatië testen? Dan moet u de negatieve uitslag afwachten in quarantaine.
 • Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen negatieve uitslag te laten zien als de ouder(s)/voogd(en) aan 1 van de voorwaarden voldoen.

Voor sommige verspreid liggende gebieden in de binnenlanden en de bergen van Kroatië gold altijd al code oranje. Er liggen hier nog niet geruimde mijnen. Let op borden die waarschuwen voor mijnenvelden. 

L

Reisadvies Laos

Update 31 juli 2020:  Voor Laos geldt code oranje. Voor de provincie Xaysomboune geldt ook al voor de coronauitbraak code oranje. In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen.

Reisadvies Letland

Update 22 november 2021: Door het coronavirus geldt in Letland tot 11 januari 2022 een noodtoestand. Door veiligheidsrisico’s heeft Letland de noodtoestand uitgeroepen voor de grensregio’s met Belarus (Wit-Rusland). In het gebied langs de hele grens gelden beperkte rechten en vrijheden. Dit heeft als gevolg dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig zijn. Daarom wordt een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus oranje. De kleurcode voor de rest van Letland is geel. Bij terugkeer vanuit Letland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Daarnaast is door veiligheidsrisico’s ook een noodtoestand van kracht voor de grensregio met Belarus (Wit-Rusland) en voor de stad Daugavpils. Dit heeft mogelijk als gevolg dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig zijn.

Alle reizigers moeten binnen 48 uur voor binnenkomst in Letland het Arrival Confirmation Form (CovidPass) invullen en indienen (in het Engels). Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

U kunt met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat – DCC) naar Letland reizen als:

 • u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • u kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (binnen 180 dagen), of;
 • u een negatieve PCR/NAAT-test kan laten zien die niet ouder is dan 72 uur op het moment van vertrek (instappen), of;
 • een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur op het moment van vertrek kan laten zien. Zelftesten zijn niet geldig voor reizen naar Letland.

Reist u met een testbewijs (ook in de DCC) naar Letland? Dan moet u bij aankomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Dit hoeft niet als u met een vaccinatie- of herstelbewijs reist.

Reisadvies Lesoto

Update 26 november 2021: Door een in zuidelijk Afrika geconstateerde nieuwe variant van het coronavirus heeft Nederland een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Lesotho naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houdt contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, wordt geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Als u dringend hulp nodig heeft is het contact center van Nederland Wereldwijd dag en nacht bereikbaar. Heeft u een medische hulpvraag? Wendt u dan tot de lokale artsen/ziekenhuizen. Lesotho is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Lesotho. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’.

Reisadvies Libanon

Update 14 oktober: Op 14 oktober 2021 is een demonstratie in Beiroet uit de hand gelopen. Er zijn gewelddadigheden geweest met doden en gewonden. Het is niet duidelijk of meer geweld volgt. Blijf vanavond thuis en volg het nieuws. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten. Omdat het aantal coronabesmettingen in Libanon oploopt, is de kleurcode voor Libanon oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Door de ernstige economische crisis in Libanon is er een groot tekort aan stroomvoorzieningen (elektriciteit) en brandstof (benzine, diesel). Door lange rijen bij tankstations wordt het doorgaand verkeer belemmerd en kunnen spanningen bij het tanken ontstaan. Ook kunnen door protesten wegblokkades voorkomen. Vermijd grote menigten en protesten. Ook is er een groot tekort aan medicijnen en kunnen ziekenhuizen niet altijd passende zorg verlenen. U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Libanon.

Update 3 september 2021: Het reisadvies voor Libanon is vanaf 4 september 2021 oranje en rood, dit vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen.

Voor een deel van Libanon geldt altijd al een negatief reisadvies (code rood). Reis niet in de grensgebieden, in het noorden van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen:

 • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de stad Arsal (ten noorden van Halba-Qoubaiyat Road), de stad Hermel en Shebaa Farms (in het zuiden).
 • De zuidelijke buitenwijken zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah en Tariq El Jdida van de hoofdstad Beiroet. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld (en de snelweg langs de Cité Sportive) en het vliegveld.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Voor de rest van Libanon geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). U kunt naar Libanon reizen met uw CoronaCheck App (het digitale coronabewijs – DCC) als:

 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent (COVID-19 vaccinatie van 1 dosis), vanaf 2 weken na de vaccinatie, of;
 • U kunt laten zien dat u volledig gevaccineerd bent (COVID-19 vaccinatie van 2 doses), vanaf 2 weken na de tweede vaccinatie, of;
 • U kunt laten zien dat u in de 90 dagen voor uw vertrek hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-testresultaat niet ouder is dan 96 uur voor uw aankomst in Libanon. Reist u Libanon voor maximaal 1 week in en uit, dan hoeft u voorafgaand aan de vlucht terug naar Libanon geen PCR-test te doen.
 • Bij aankomst op de luchthaven in Beiroet moet u altijd een PCR-test doen. Daarna gaat u in thuisquarantaine tot 48 uur na de PCR-test. U krijgt alleen bericht van deze test als de uitslag positief is.  
 • Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd van de PCR-testverplichting(en).
 • Reist u naar Libanon, dan moet u een ziektekostenverzekering hebben die alle kosten van een eventuele medische behandeling van het coronavirus dekt. Dit kan een lokale Libanese verzekering zijn of een internationale ziektekostenverzekering.

Reisadvies Litouwen

Update 17 november 2021: Het reisadvies voor Litouwen is geel. Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de grens met Belarus (Wit-Rusland). Dit betekent dat in een strook van 5 kilometer langs de hele grens beperkte rechten en vrijheden gelden. Daarom wordt dit gebied oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicoland. Let op: bij terugkeer vanuit Litouwen naar Nederland moet u sinds 16 augustus 2021 een coronabewijs laten zien. U kunt naar Litouwen reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:

 • U zich voor vertrek online geregistreerd heeft, en;
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen. Of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Het positieve resultaat van uw test mag niet ouder dan 180 dagen zijn. Hierin moet staan dat u genezen bent van COVID-19 of SARS-CoV-2, de gemuteerde versie. U hoeft dan niet in quarantaine en geen test te laten doen. Of;  
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur en u na aankomst in Litouwen 10 dagen  in zelfquarantaine gaat. Deze periode kan worden verkort door op de 7e dag een COVID test af te laten nemen met een negatief resultaat of;
 • Uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur, en u na aankomst in Litouwen 10 dagen  in zelfquarantaine gaat. Deze periode kan worden verkort door op de 7e dag een COVID test af te laten nemen met een negatief resultaat.
 • Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven geen negatief testresultaat te laten zien.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet in (thuis)quarantaine. Kinderen onder de 16 jaar hoeven ook niet in (thuis)quarantaine als zij een negatieve test kunnen laten zien

Reisadvies Liechtenstein

Sinds 27 november 2021 moeten alle reizigers uit Nederland bij binnenkomst in Liechtenstein een negatief testresultaat laten zien en 10 dagen in quarantaine gaan. Dit geldt ook voor gevaccineerde en herstelde personen. De kleurcode voor Liechtenstein is geel. Verder moet je je voor binnenkomst in Liechtenstein aanmelden via een overheidswebsite.

Reisadvies Luxemburg

Update 5 augustus 2021: De kleurcode van Luxemburg is geel. Bij terugkeer vanuit Luxemburg naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Update 9 juni 2021:  Alle reizigers van 6 jaar en ouder die per vliegtuig Luxemburg inreizen, moeten voor aanvang van de vlucht een negatieve COVID-19 testuitslag laten zien. De testuitslag mag op papier en ook electronisch getoond worden (vertaling voor zover nodig: in de Engelse, Duitse, Franse of Luxemburgse taal). De test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aanvang van de vlucht. Bij aankomst op de luchthaven in Luxemburg, krijgen alle reizigers een voucher om een gratis PCR-test te doen op de luchthaven. Passagiers kunnen zich binnen 12 uur na aankomst laten testen. Bekijk actuele Engelstalige inreisinformatie op de site van de Luxemburgse overheid.

M

Reisadvies Madagaskar

Bijgewerkt 4 november 2020: Voor Madagaskar geldt code oranje als reisadvies. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onzeker. De longpestepidemie die in 2017 was uitgebroken, is voorbij, maar longpest is nog wel aanwezig. Blijf dus alert en ga na welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen.

Reisadvies Malawi

Update 29 november 2021: Het reisadvies voor Malawi is code oranje. Vanwege de nieuwe omikron-variant van het coronavirus heeft Nederland sinds 28 november 2021 een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Malawi naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, worden geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Als u dringend hulp nodig heeft, is het contact center van Nederland Wereldwijd dag en nacht bereikbaar. Heeft u een medische hulpvraag? Wendt u dan tot de lokale artsen/ziekenhuizen. Malawi is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Malawi. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’. 

Reisadvies Maldiven

Update 30 juli 2021: de Maldiven niet langer een ‘zeer hoog risico’ land maar een ‘hoog risico’ land. Dit houdt in dat als u na aankomst in Nederland niet in quarantaine hoeft en dus ook geen quarantaine verklaring hoeft in te vullen als u naar Nederland reist. U moet wel kunnen aantonen dat u volledig gevaccineerd bent (minimaal twee weken geleden) of een negatieve test uitslag PCR (genomen binnen 48 uur van vertrek) Antigen (genomen binnen 24 uur van vertrek) heeft. Het reisadvies voor reizen naar de Maldiven blijft oranje

Update 17 maart 2020: Voor de Maldiven geldt code oranje vanwege de inreisbeperkingen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen op het eiland Malé.

Reisadvies Maleisië

Update 28 oktober 2021: De kleurcode van Maleisië is oranje. Reis alleen naar Maleisië als het noodzakelijk is. Vanaf 29 oktober 2021 moet u als u vanuit Maleisië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Er geldt een inreisverbod voor Maleisië voor bijna alle buitenlandse bezoekers. Op dit moment is het door de coronamaatregelen die de lokale overheid heeft genomen alleen mogelijk om Maleisië in te reizen met: 

 • Een permanente verblijfsvergunning
 • Een Dependent Pass door huwelijk met een Maleisiër
 • Een Malaysia My Second Home pass (MM2H)
 • Als u in Maleisië werkt of gaat werken

In uitzonderlijke gevallen kunnen zakenreizigers toestemming krijgen om voor een kort bezoek Maleisië in te reizen. 

Homoseksualiteit is in Maleisië strafbaar. U bent ook strafbaar als u drugs gebruikt heeft voordat u Maleisië in reist.  

Reisadvies Mali

Update  2 november 2021: Voor het grootste deel van Mali geldt een negatief reisadvies / code rood. Het aantal gewelddadige terroristische incidenten in het zuiden van het land, vooral rond de stad Sikasso neemt toe. Ook is de situatie door criminele activiteiten in de grensgebieden met Burkina Faso en het zuidelijk grensgebied met Ivoorkust onveiliger geworden. De kleur van deze grensgebieden is daarom aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). 

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig. In Mali geldt sinds 2016 de noodtoestand. Veiligheidsdiensten en leger hebben meer bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Reisadvies Malta

Update 25 november 2021:  De kleurcode van Malta is vanaf 26 november 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Malta naar Nederland hoeft u tot 28 november 2021 geen coronabewijs te laten zien. Vanaf 28 november 2021 moet u wel een coronabewijs laten zien. 

Update 7 oktober 2021: De kleurcode van Malta is vanaf 7 oktober groen. U kunt met uw digitale coronacheckapp naar Malta reizen als

 • U voor vertrek het Digital Passenger Locator Form invult, en;
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent.
 • Let op: Een vaccinatiebewijs met alleen 1 ontvangen dosis voor een vaccin dat 2 doses vereist, wordt alléén geaccepteerd als u in de laatste 6 maanden hersteld bent van Covid-19. 
 • U hoeft niet in quarantaine na aankomst in Malta als u 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of als u in de laatste 6 maanden voor aankomst in Malta hersteld bent van Covid-19 en u 1 vaccinatie gehad heeft.
 • Kinderen tot en met 4 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Bekijk actuele regels op de site van VisitMalta.
 • Bij terugkeer naar Nederland heeft u geen coronabewijs nodig en hoeft u niet in quarantaine.

Bekijk Malta-aanbiedingen bij Prijsvrij.

Reisadvies Marokko

Update 29 oktober 2021: Vanaf 29 november 23.59 uur Marokkaanse tijd zal Marokko geen inkomende passagiersvluchten meer toelaten. Ook de veerdiensten (boot) tussen Marokko en het buitenland (Frankrijk en Italië) varen vanaf maandag 29 november om 23:59 uur niet meer. Deze maatregel geldt voor ten minste 2 weken. Heeft u een vlucht geboekt van of naar Marokko? Neem dan contact op met uw vliegtuigmaatschappij. Het reisadvies voor Marokko is oranje en een klein deel rood.De kleurcode van Marokko is oranje en een klein deel rood. Er zijn veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Reis alleen naar Marokko als het noodzakelijk is en reis niet naar het rode gebieden. Marokko hanteert diverse inreisregels voor verschillende groepen mensen. Bekijk de actuele regels op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Marshalleilanden

Update 31 juli 2020: Voor de Marschalleilanden geldt code oranje.

Reisadvies Martinique

Update 26 november 2021: De coronasituatie op Martinique zorgt voor een toename van demonstraties, onvoorspelbare protesten, geweldsincidenten en plunderingen. Wees waakzaam en vermijdt plaatsen waar grote groepen samen zijn. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, volg de (sociale) lokale media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. De kleurcode van Martinique is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Martinique als het noodzakelijk is. U moet, als u vanuit Martinique naar Nederland reist, een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Mauretanië

Update 21 juli 2020: Voor Mauretanië geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). Voor het onderstaande gebieden geldt code rood:

-gebied ten oosten van de lijn Fdérik – Chinguetti – Tidjikdja – Ayoun el-Atrouss – Boû Steïlé. Het noordoorsten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
-De grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.

Voor de rest van Mauretanië geldt code oranje.

Reisadvies Mauritius

Update 13 maart 2020: Voor Mauritius geldt code oranje. De overheid kan Nederlanders verplichten om minimaal 14 dagen in zelfquarantaine te gaan, ook al vertoont u geen symptomen van het corona-virus.

Reisadvies Mexico

Update 20 juli 2020: Voor Mexico geldt reisadvies code oranje. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Boek je vakantie in Mexico bij TUI.

Reisadvies Moldavië

Update 25 november 2021:  Vanaf 26 november 2021 moet u als u vanuit Moldavië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 7 novembe 2021: Vanaf 7 november 2021 moet u zich, als u vanuit Moldavië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Moldavië heeft inreismaatregelen:

Bij aankomst moet u een gezondheidsformulier invullen met vragen over uw gezondheid. In dit formulier moet u bevestigen dat u 14 dagen in quarantaine gaat. Dit hoeft niet als u van quarantaine bent uitgezonderd. U moet in quarantaine als u niet volledig gevaccineerd bent. U kunt de quarantaine na 7 dagen stoppen als u een PCR-test laat afnemen met een negatief testresultaat. U hoeft niet in quarantaine als u kunt bewijzen dat u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Het vaccinatiebewijs (op papier of digitaal) moet in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Roemeens of Russisch zijn opgesteld. Minderjarigen jonger dan 6 jaar zijn van quarantaine uitgezonderd. Minderjarigen van 6 tot en met 18 jaar zijn van quarantaine uitgezonderd als zij een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

Reisadvies Monaco

De kleurcode voor Monaco is geel. Bij terugkeer uit Monaco naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien

Reisadvies Mongolië

Update 18 november 2021:  Vanaf 19 november 2021 is Mongolië een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Mongolië als dat noodzakelijk is.  Vanaf 19 november 2021 moet u als u vanuit Mongolië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Montenegro

Update 3 september 2021: De kleurcode van Montenegro is vanaf 4 september code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Montenegro. U kunt naar Montenegro reizen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U volledig gevaccineerd bent óf u kunt laten zien dat u 1 keer bent gevaccineerd, of;
 • U een negatieve PCR-test hebt van niet ouder dan 72 uur bij aankomst, of;
 • U een negatieve antigeentest hebt van niet ouder dan 48 uur bij aankomst, of;
 • U een herstelbewijs hebt van COVID-19. Dit mag minstens 14 dagen en maximaal 180 oud zijn sinds de laatste positieve PCR- of antigeentest.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Als u dit niet kunt tonen geldt een quarantaine van 14 dagen. Deze kan verkort worden met een negatieve test op de zesde dag.

Vanaf 6 september 2021 moet u zich, als u vanuit Montenegro naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).

Reisadvies Montserrat

Update 30 juli 2020: Voor heel Montserrat geldt code oranje. Voor de zuidelijke helft van het eiland gold al code oranje: maak alleen noodzakelijke reizen. Dat beperkt negatieve reisadvies heeft de maken met de vulkaan Soufrière die daar ligt. Deze vulkaan is van tijd tot tijd actief. De as die bij uitbarstingen vrijkomt, kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Voor de zeevaart geldt ten zuiden van Montserrat een ‘exclusion zone’ vanwege onderzeese lavastromen.

Reisadvies Mozambique

Update 29 november 2021: Vanwege de nieuwe omikron-variant van het coronavirus heeft Nederland vanaf 27 november 2021 een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Mozambique naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houdt contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, worden geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Mozambique is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Mozambique. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’. In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado zijn in het verleden herhaaldelijk gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis niet naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. Daar geldt code rood. In de rest van Mozambique geldt code oranje.

Reisadvies Myanmar

Update 13 augustus 2021: Vanaf 14 augustus 2021 is Myanmar niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Myanmar naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. De politieke onrust en protesten houden aan sinds de staatsgreep die op 1 februari jl. werd gepleegd. Er zijn dagelijks explosies in de hoofdstad Yangon. Wees altijd alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie. Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen en indien u al in Myanmar bent, te bedenken of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u in Myanmar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar steeds meer beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. Vanaf 17 juli 2021 is Singapore Airlines tijdelijk gestopt met passagiersvluchten naar en van Myanmar. Er zijn nog wel passagiersvluchten via Korean Air en Myanmar Airways International. De landsgrenzen met de omringende landen zijn gesloten. Volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. 

Update 17 juli 2021: De kleurcode van Myanmar is gedeeltelijk rood en oranje. Reis alleen naar Myanmar als dat noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeerhoogrisicogebied en er is een zorgwekkende variant van het coronavirus. Myanmar is ernstig getroffen door de coronapandemie (1 op de 2 personen is besmet). De gezondheidszorg in Myanmar is overbelast. Openbare ziekenhuizen liggen vol, er is gebrek aan medisch personeel en medische apparatuur. Het is onzeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden, ook in geval van nood. De politieke onrust en protesten houden aan sinds de staatsgreep. Er zijn dagelijks explosies in de hoofdstad Yangon. Wees altijd alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie. Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen en indien u al in Myanmar bent, te bedenken of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u in Myanmar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar steeds meer beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. Vanaf 17 juli 2021 stopt Singapore Airlines tijdelijk met passagiersvluchten naar en van Myanmar. Er zijn nog wel passagiersvluchten via Korean Air en Myanmar Airways International. De landsgrenzen met de omringende landen zijn gesloten. 

Reisadvies Namibië

Update 26 november 2021: Het reisadvies voor Namibië is oranje. Door een in zuidelijk Afrika geconstateerde nieuwe variant van het coronavirus heeft Nederland een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Namibië naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, wordt geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Als u dringend hulp nodig heeft is het contact center van Nederland Wereldwijd dag en nacht bereikbaar. Heeft u een medische hulpvraag? Wend u dan tot de lokale artsen/ziekenhuizen. Namibië is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Namibië. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’. 

Reisadvies Nepal

Update 21 oktober 2021: Vanaf 22 oktober 2021 is Nepal een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nepal als het noodzakelijk is. Een vakantie is geen noodzakelijke reis. Als u moet reizen dan moet u een negatief PCR/NAAT-testresultaat laten zien, dat niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Nepal. Dit geldt voor reizigers vanaf 5 jaar en ouder. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn (14 dagen of langer geleden voor hun vertrek) en een negatief PCR-testresultaat hebben, kunnen een visa ‘on arrival’ krijgen en hoeven dan niet in quarantaine. Voor niet-gevaccineerde reizigers gelden inreismaatregelen zoals test- en quarantaineverplichtingen. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit Nepal naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Details staan op de website van het Nepalese ministerie van Immigratie.

Reisadvies Nicaragua

Update 12 oktober 2021: Voor heel Nicaragua geldt code oranje. Het land is een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Nicaragua als dat noodzakelijk is. Op 7 november 2021 zijn er landelijke verkiezingen. Op en rond die datum kan het onrustig zijn. Bij binnenkomst in Nicaragua moet u een negatief COVID-19 PCR-testresultaat laten zien. De test moet minder dan 72 uur geleden voor uw aankomst in Nicaragua zijn afgenomen. Als u terugreist naar Nederland heeft u een coronabewijs nodig.

Reisadvies Nieuw-Caledonië

Update 9 november 2021: Nieuw-Caledonië is vanaf 11 november 2021 een hoogrisicogebied waarvoor code oranje geldt. Reis alleen naar Nieuw-Caledonië als dat noodzakelijk is. Er is een internationaal inreisverbod naar Nieuw-Caledonië. Het wordt afgeraden te reizen tot de overheid het inreisverbod intrekt. Zie voor meer informatie de website van de overheid van Nieuw Caledonië (informatie in het Engels en Frans). Vanaf 11 november 2021 moet u als u vanuit Nieuw-Caledonië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Reisadvies Nieuw-Zeeland

Update 25 maart 2020: Vanaf woensdag 25 maart geldt in Nieuw-Zeeland de noodtoestand-niveau 4. Daarom mogen reizigers alleen nog naar het internationale vliegveld komen als je een vluchtbevestiging voor die dag en een geldig paspoort hebt. Als je voor de reis naar je eindbestemming moet overstappen op een bestemming die door de lokale overheid gesloten is, mag je niet naar het vliegveld komen. Toeristen mogen alleen reizen als ze de afgelopen veertien dagen in zelf-quarantaine zijn geweest en nu geen ziekteverschijnselen hebben. Vanaf zaterdag 28 maart zijn alle vormen van vervoer gesloten voor mensen die geen essentiële diensten verlenen of vracht vervoeren. Daarom geldt voor Nieuw-Zeeland code oranje.

Sinds 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de Immigratiedienst van Nieuw-Zeeland.

In de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Reisadvies Niger

Bijgewerkt op 31 augustus 2020: Voor het grootste deel van Niger geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Voor de rest van het land geldt code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen).

Reisadvies Nigeria

Update 20 juli 2020: Voor Nigeria geldt code oranje. Voor de rivieren in de delta en voor de vijf regio’s in het noordoosten geldt een negatief reisadvies / code rood. Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Reisadvies Noord-Korea

Update 27 november 2020: Voor Noord-Korea geldt sinds 27 november 2020 een negatief reisadvies / code rood. Het lucht-en treinverkeer van en naar Noord-Korea is opgeschort. Door de uitvoering van een decreet van de Noordkoreaanse overheid zijn alle grensovergangen van en naar Noord-Korea verboden voor alle buitenlanders. Het is op dit moment onmogelijk om het land in te reizen. Alle groepsreizen zijn gestopt.

Reisadvies Noord-Macedonië

Update 30 september 2021: De kleurcode voor Noord-Macedonië is oranje, want het land is door het coronavirus tot 1 oktober 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 1 oktober 2021 is Noord-Macedonië een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Noord-Macedonië als dat noodzakelijk is. Tot 1 oktober 2021 moet u zich als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine (u hoeft niet in quarantaine als u volledig gevaccineerd bent). Vanaf 1 oktober 2021 moet u als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 3 september 2021: Noord-Macedonië is vanaf 4 september 2021 een zeerhoogrisicogebied en heeft dan kleurcode oranje. Vanaf 4 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist heeft u tot 6 september 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 6 september 2021 moet u zich, als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Noord-Macedonië erkent sinds 1 september het Europese digitale coronacertificaat. U kunt met uw coronabewijs (DCC) naar Noord Macedonië reizen als u:

 • volledig gevaccineerd bent en daar bewijs van hebt, of;
 • een negatieve PCR-test hebt die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Noord-Macedonië, of;
 • een herstelbewijs van corona
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Doorreizigers die Noord-Macedonië binnen 5 uur verlaten zijn hiervan uitgezonderd.
 • Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Noord-Macedonië.

Terugreis naar Nederland

Als u vanuit Noord-Macedonië naar Nederland reist moet u vanaf 6 september een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Noord-Macedonië moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. 

Reisadvies Noorwegen en Spitsbergen

Update 25 november 2021:  Vanaf 26 november 2021 moeten alle reizigers zich registreren voor aankomst in Noorwegen. Nederland staat op de Noorse rode lijst. Het land laat alle reizigers toe vanuit de EU, EER, Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse kleurcode voor Noorwegen is geel. Bij terugkeer vanuit Noorwegen naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. 

 • Vanaf 26 november 2021 moeten alle reizigers ouder dan 16 jaar zich registreren voor aankomst in Noorwegen. Dit geldt ook als u volledig gevaccineerd of hersteld bent van corona. Dit moet u kunnen laten zien met een geldige EU-DCC.
 • Alle reizigers ouder dan 18 jaar die niet gevaccineerd of hersteld zijn van corona, moeten zich binnen 24 uur voor aankomst laten testen. Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers zich opnieuw laten testen en daarna in quarantaine gaan. 

O

Reisadvies Oekraïne

Update 9 november 2021: Het reisadvies voor Oekraïne is vanaf 11 november oranje en rood. Vanaf 11 november 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine (behalve als u volledig gevaccineerd bent). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit Oekraïne naar Nederland reist moet u zich vanaf 13 november 2021 voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). In de provincies Donetsk en Loegansk wordt nog steeds gevochten. Voor deze gebieden en voor de Krim geldt een negatief reisadvies (code rood). U kunt naar Oekraïne reizen als u bij aankomst kunt laten zien dat:

 • U volledig gevaccineerd bent met een door de WHO goedgekeurd vaccin, of;
 • U een negatieve PCR-test of sneltest (RAT, Ag) kunt laten zien (niet ouder is dan 72 uur);
 • U hoeft dan niet in quarantaine.  
 • Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van deze eisen.
 • U kunt Oekraïne inreizen met uw CoronaCheck app (Digitale Corona Certificaat – DCC).
 • Kijk voor u reist op de  website van de Oekraïense autoriteiten voor de laatste informatie en het afsluiten van de verplichte verzekering.

Terugreis vanuit Oekraine naar Nederland

 • U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Oekraïne.
 • U hoeft niet in (thuis)quarantaine.

Reisadvies Oezbekistan

Bijgewerkt 17 maart 2020: Voor Oezbekistan geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen naar Oezbeikistan. In de grensgebieden liggen landmijnen en in Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen.

Reisadvies Oman

Update 13 augustus 2021: . Vanaf 14 augustus 2021 is Oman een hoog risicogebied. Reis alleen naar Oman als dat noodzakelijk is. Tot 14 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Oman naar Nederland reist, voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. Vanaf 14 augustus 2021 moet u als u vanuit Oman naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Oostenrijk

Update 19 november 2021: Oostenrijk is vanaf maandag 22 november 10 dagen in volledige lockdown. Tijdens de lockdown mogen alleen supermarkten, apotheken en drogisten openblijven. Horecagelegenheden zijn dicht. De kleurcode voor Oostenrijk is geel. Deze lockdown geldt voor gevaccineerde en niet-gevaccineerde personen, is maximaal 20 dagen geldig, wordt na 10 dagen geëvalueerd en eindigt uiterlijk op 13 december. Toeristische reizen naar Oostenrijk zijn tijdens de lockdown niet mogelijk, meldt het Oostenrijks Toeristenburo. Er gelden inreisvoorwaarden vanwege corona. Vanaf 22 november 2021 zijn antigeentesten niet meer geldig om Oostenrijk binnen te komen. Voor het inreizen is de vaccinatie van Janssen nog steeds 270 dagen geldig. Alleen binnen Oostenrijk geldt de eenmalige Janssen-vaccinatie per 3 januari als onvoldoende. Dit betekent dat u met uw eenmalige Janssen-vaccinatie wel kan inreizen zolang deze niet ouder is dan 270 dagen, maar binnen Oostenrijk is deze per 3 januari niet geldig als toegangsbewijs voor ondere andere de horeca en skigebieden. In gemeentes en gebieden kunnen de coronamaatregelen en eisen aan de coronacertificaten verschillen en snel veranderen.
Bij terugkeer vanuit Oostenrijk naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij ANWB-camping, TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla of Interhome of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk.

Reisadvies Oost-Timor

Update 4 november 2020: Voor Oost-Timor geldt code oranje. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land zijn fragiel. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.

P

Reisadvies Pakistan

Update 13 augustus 2021: De kleurcode voor Pakistan is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus tot 14 augustus 2021 een zeer hoog-risicogebied met een zorgwekkende variant van het coronavirus. Vanaf 14 augustus 2021 is Pakistan niet meer aangewezen als een land met een zorgwekkende variant, maar het land blijft zeer hoogrisicogebied. Reis alleen naar Pakistan als het noodzakelijk is. Als u vanuit Pakistan naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine.

Reisadvies Palestijnse gebieden

Update: 21 september 2020: Voor de Palestijnse Gebieden gelden twee reisadviezen. Voor de Gazastrook geldt een negatief reisadvies (code rood). Voor de Westelijke Jordaanoever geldt code oranje: reis alleen als dat noodzakelijk is naar die gebieden. Vanaf 16 september 2021 gelden de Palesteijnse Gebieden als zeerhoogrisicogebied.

De grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse Gebieden (Allenby bridge) is open. Houd rekening met lange wachttijden. Het overleggen van een negatieve PCR-testuitslag (deze moet 72 uur uur voor vertrek naar de Palestijnse Gebieden zijn afgenomen) is verplicht, ook als u gevaccineerd bent. Bij binnenkomst wordt iedereen getest. U krijgt de uitslag  op uw telefoon, u hoeft hier niet op te wachten. Bij een positieve uitslag moet u 14 dagen in quarantaine.

U kunt niet rechtstreeks reizen naar de Westelijke Jordaanoever. Als u reist moet u rekening houden met de (inreis)regels die in Israël of in Jordanië gelden. Als u vanuit de Palestijnse Gebieden naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Na een verblijf in de Palestijnse Gebieden moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. 

Reisadvies Panama

Update 9 september  2021: De kleurcode voor Panama is oranje. Reis alleen naar Panama als dat noodzakelijk is. Vanaf 10 september 2021 is Panama een hoogrisicogebied, maar het reisadvies blijft oranje.

Voor Panama gelden inreisbeperkingen. Reizigers hoeven bij aankomst in Panama geen PCR-test te overleggen als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Zij beschikken over een digitale registratie van hun vaccinatiebewijs, of hebben deze bij zich in de vorm van een papieren inentingsbewijs, waaruit blijkt dat men volledig ingeënt is met een vaccin dat goedgekeurd is door WHO, FDA of EMA.
 • De inenting 14 dagen of langer geleden is gedaan.

Voor reizigers komend uit landen die in Panama aangemerkt zijn als laagrisico land (waaronder Nederland) en niet volledig ingeënt zijn gelden de volgende voorwaarden:

 • Zij beschikken over een negatieve COVID-19 PCR of antigenen test niet ouder dan 72 uur gerekend vanaf het tijdstip van binnenkomst in Panama.
 • Afname van een verplichte anti COVID -19 test ter plekke bij binnenkomst in Panama, op kosten van de reiziger. Indien uitslag negatief geen verplichte preventieve quarantaine van 72 uur.

  Als u vanaf 10 september 2021 terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
  • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
  • Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
  • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

  Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Reisadvies Papoea Nieuw-Guinea

Update: 22 juni 2020: Voor Papoea Nieuw-Guinea geldt code oranje. In de provincies Hela en Enga zijn gewelddadigheden in en rond de plaatsen Tari en Porgera tussen lokale volksstammen.

Reisadvies Paraguay

Update 3 september 2021: De kleurcode voor Paraguay is oranje, het land blijft hoogrisicogebied. Reis alleen naar Paraguay als het noodzakelijk is. Buitenlandse reizigers mogen Paraguay alleen inreizen als ze een gezondheidsverklaring, een negatieve COVID-19-testuitslag (vanaf 10 jaar en maximaal 72 uur voor vertrek) en een internationale reisverzekering voor COVID-19-kosten overleggen. Bij aankomst in Paraguay geldt op dit moment een verplichte thuisquarantaine van 7 dagen. Bij vertrek moeten reizigers ook een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien. Als u vanuit Paraguay naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in quarantaine. 

Reisadvies Peru

Update 4 november 2021: Het vliegverbod tussen Peru en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland. Maar let op: de kleurcode voor Peru is gedeeltelijk rood en geel. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus ook een zeer hoog risicogebied. Het grootste deel van Peru heeft een geel reisadvies. Voor enkele gebieden geldt een negatief reisadvies (code rood). Het gaat om de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro die in het midden van Peru ligt. Hier zijn veel illegale cocaplantages en er wordt met militaire troepen gecontroleerd. Reis ook niet in het grensgebied (ongeveer 50 kilometer vanaf de grens) met Colombia, vooral langs de Putumayo rivier die grenst aan het Amazonegebied van Colombia. Hier zijn drugsbendes actief en andere georganiseerde criminele bendes zoals gewapende guerrilla troepen en FARC-dissidenten uit Colombia.

Je mag Peru inreizen met een negatief COVID-19-PCR-testresultaat  dat niet ouder is dan 72 uur bij vertrek en een volledig vaccinatiebewijs (deze laatste eis is niet verplicht). Informatie hierover leest u op de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans). De reiziger die 1 vaccinatie heeft als bewijs, moet ook een negatief PCR-testuitslag laten zien. De reiziger moet voor vertrek online een gezondheidsverklaring hebben ingevuld (verklaring in het Engels). Het gebruik van dubbele mondkapjes en plastic gezichtsmaskers is verplicht op vliegvelden en binnenlandse vluchten.

Reizen in betere tijden naar de veilige delen van Peru boek je onder meer bij Riksja Travel en Sawadee. Tijdens het regenseizoen van december tot maart kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. In Peru komen ook regelmatig aardbevingen voor.

Reisadvies Polen

Update 19 november 2021: De Poolse autoriteiten hebben de grensovergang met Belarus in Kuźnica voor onbepaalde tijd gesloten. In Polen geldt de noodtoestand voor plaatsen die langs de grens met Belarus (Wit-Rusland) liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van dit gebied geen toegang hebben tot de grens van Polen met Belarus. Daarom wordt een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus rood (niet reizen). e kleurcode voor Polen is verder geel door het coronavirus.
Update 9 november 2021: De kleurcode van Polen is vanaf 22 oktober 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Polen naar Nederland moet u vanaf 24 oktober 2021 een coronabewijs laten zien. De Poolse autoriteiten hebben de grensovergang met Belarus in Kuźnica op dit moment voor onbepaalde tijd gesloten. In Polen geldt de noodtoestand voor plaatsen die langs de grens met Belarus (Wit-Rusland) liggen. Dit betekent dat niet-inwoners van dit gebied geen toegang hebben tot het gebied waar de noodtoestand geldt. Wilt u in deze periode naar Oost-Polen reizen? Informeer u over de geldende regels bij de Poolse autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Poolse ambassade in Den Haag.

U kunt naar Polen reizen met uw coronabewijs als:
-U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
-U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
U-w negatieve PCR-test of antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
-U hoeft dan niet in quarantaine.

Reist u per vliegtuig? Vul dan het online Passenger Locator Form in voordat u incheckt. Als dit niet mogelijk is, vul dan een papieren Passenger Locator Form in. Dit wordt aangeboden door het cabinepersoneel op uw vlucht.
Kinderen jonger dan 12 jaar die met een gevaccineerde of geteste ouder reizen hoeven niet getest te worden.

Reisadvies Portugal

Update 26 november 2021: Vanaf 1 december 2021 moeten alle passagiers die naar Portugal reizen een negatieve PCR- of antigeentestuitslag laten zien. Dit geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn.  De kleurcode voor Portugal is geel. Bij terugkeer naar Nederland vanuit Portugal moet u een coronabewijs laten zien. 

 •  U kunt uw testbewijs in het Digitaal Corona Certificaat (DCC) laten zien.
 • Iedereen die naar Portugal reist moet een Passenger Locator Card invullen.
 • Reist u met de auto naar Portugal? Ook dan moet u een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien.
 • U kunt met uw coronabewijs (DCC) per vliegtuig of met de boot naar Portugal reizen als:
  • u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • u een bewijs van herstel kunt laten zien, of;
  • uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur voor vertrek, of;
  • uw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur voor vertrek.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.
 • De luchtvaartmaatschappijen die naar Portugal reizen zijn verplicht om bij het inchecken de negatieve testen te controleren.
 • Deze maatregelen gelden voor het hele vasteland van Portugal.
 • Alle passagiers (Portugees of buitenlands) die van Madeira of de Azoren naar het vasteland van Portugal reizen, moeten bij het inchecken ook een negatieve test laten zien om aan boord te kunnen gaan.
 • Voor passagiers die van Madeira of de Azoren naar het vasteland reizen, worden de regels van de autonome regio’s nageleefd.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, Prijsvrij, De Jong Intra en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Novasol, Interhome en Natuurhuisje.nl.

Reisadvies Puerto Rico

30 juli 2020: Het reisadvies voor Puerto Rico staat op code oranje.

Q

Reisadvies Qatar

Laatst gewijzigd 30 november 2021: Vanaf 1 december 2021 staat Nederland op de ‘rode landenlijst’ en worden de inreismaatregelen voor Qatar aangescherpt. 

 • Vanaf 1 december 2021 moeten ook volledig gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar en ouder 2 dagen in hotelquarantaine. Dit geldt ook voor kinderen tot en met 11 jaar die met (een) volledig gevaccineerde ouder(s) reizen. De kosten van het quarantainehotel zijn voor uw eigen kosten. De reservering moet u maken via de website Discover Qatar (informatie in het Engels). Tijdens uw verblijf in het quarantainehotel moet u een PCR-test laten afnemen. Meer informatie vindt u op Qatar Travel and Return Policy Qatar Travel and Return Policy (moph.gov.qa) (informatie in het Engels).
 • Ook moet u voor vertrek een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in Qatar.
 • U moet minimaal 12 uur voor uw vertrek naar Qatar uw vluchtgegevens, vaccinatiestatus en PCR-test uploaden via de website van de overheid van Qatar (informatie in het Engels). U heeft deze bevestiging nodig om Qatar binnen te kunnen komen.
 • Ook moet u uw vaccinatie- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Houd deze de hele reis bij u.
 • Bij aankomst in Qatar moet u de Ehteraz (corona) app kunnen laten zien. U kunt deze app voor vertrek op uw mobiele telefoon downloaden en na aankomst in Qatar activeren met uw visumnummer.
 • U moet een Undertaking and Acknowledgement Form invullen voor aankomst in Qatar.
 • Voor uitzonderingen lees meer op de website van het Qatarese ministerie van Volksgezondheid.
 • Bent u niet of onvolledig gevaccineerd? Dan moet u 7 dagen in quarantaine. Dit kan thuisquarantaine zijn als u bij 1e graads familieleden verblijft. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. Verblijft u in een hotel? Dan moet u 7 dagen in hotelquarantaine. U moet een hotelreservering hebben voor de duur van uw verblijf. Als u niet of onvolledig gevaccineerd bent, moet u deze reservering maken via de website Discover Qatar. De luchtvaartmaatschappij kan u (alsnog) weigeren als u niet volledig bent gevaccineerd.

R

Reisadvies Roemenië

Update 2 november 2021: Het reisadvies voor Roemenië is geel. Maar Roemenië heeft Nederland op de rode lijst gezet. Ongevaccineerden die vanuit Nederland naar Roemenië reizen moeten 14 dagen in quarantaine.

Reizigers uit Nederland kunnen Roemenië inreizen zonder quarantaineverplichting als:

 • U bent volledig gevaccineerd en er zitten minstens 10 dagen tussen het afronden van uw vaccinatieschema en de dag van aankomst in Roemenië. Dit moet u aan kunnen tonen met een coronabewijs (DCC oftewel de coronacheck-app.  
 • U bent binnen de laatste 180 dagen besmet geweest met COVID-19 en er zitten minstens 14 dagen tussen de positieve uitslag en de aankomst in Roemenië. U moet dit laten zien met een coronabewijs (DCC).  
 • U verwacht een verblijf van maximaal 3 dagen (72 uur) in Roemenië en u kunt een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder dan 72 uur is. Als uw verblijf langer dan 3 dagen duurt, dan zult u vanaf dag 4 voor 14 dagen in quarantaine moeten.
 • U kunt vanaf dag 10 de quarantaine beëindigen als u op dag 8 een PCR-test laat doen en de uitslag daarvan negatief is.
 • U bent ouder dan 12 en jonger dan 16 jaar en u kunt een negatieve PCR-test laten zien die voor vertrek niet ouder is dan 72 uur (als u met het openbaar vervoer reist). Reist u met eigen vervoer, dan moet de PCR-test niet ouder zijn dan 72 uur bij aankomst in Roemenië. Kinderen onder 12 jaar zijn zonder test vrijgesteld van de quarantaineplicht.
 • U bent in transit door Roemenië en u zult het land binnen 24 uur verlaten.

Als terugreist uit Roemenië naar Nederland heeft u een coronabewijs nodig.

Reisadvies Rusland

Update 31 juli 2020: Het reisadvies voor het grootste deel van Rusland is code oranje.

De Russische overheid heeft het buitenlanders verboden om naar het schiereiland Kamtsjatka, het grondgebied “Barkhatnaya Sopka-Cape Sarannyy” (voorheen “Mutnovskaya Sopka-vulkaan-Kaap van de toegangsbaai van Russkaya”) teg reizen. De stad Petropavlovsk-Komchatskiy, de nederzetting van Yelizovo, de nederzettingen van Paratunka, Termal’nyy mogen wel bezocht worden. U mag rijden over de autowegen die deze steden met elkaar verbinden.

Voor een deel van Rusland geldt een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar de volgende gebieden:
-Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië.
-Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio).
-Het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Reisadvies Rwanda

Update 30 september 2021: De kleurcode voor Rwanda is geel. Als u vanuit Rwanda naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Update 15 mei 2021: Voor Rwanda geldt sinds 15 mei 2021 code geel. Reizigers moeten voor vertrek naar Rwanda een Passenger Locator Form invullen. Daarmee krijg je een QR-code die je bij aankomst moet laten zien. Ook moet iedereen vanaf 5 jaar een negatieve pcr-test kunnen tonen. Bij aankomst in Rwanda wordt iedereen nogmaals getest. De uitslag van die test moet je in een door de overheid aangewezen quarantaine hotel afwachten (voor eigen rekening).

Er zijn veiligheidsrisico’s. Vooral in de grensstreek met de Democratische Republiek Congo kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Wees daarom voorzichtig in deze gebieden. 

S

Reisadvies Saba

Update 7 juli 2021: De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Saba inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen. Ook moet u als reiziger uit Nederland bij aankomst op Saba in (thuis)quarantaine.Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u per e-mail kunt aanvragen via info@sabagov.nl. U moet als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoog risicogebied een negatieve NAAT-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst op Saba kunnen laten zien. Daarnaast moet u 5 dagen in quarantaine en doet u op dag 5 een test. Als u uit een hoog risicogebied komt en volledig gevaccineerd bent, is deze quarantaine en test niet nodig. Wel laat u dan bij aankomst een negatieve NAAT-testuitslag zien en geldt een aangescherpt protocol voor 5 dagen. Nederland geldt als een hoog risicoland.

Reisadvies San Marino

Update 28 oktober 2021: Vanaf 29 oktober 2021 is de kleurcode voor San Marino groen. Vanaf 29 oktober 2021 hoeft u bij terugkeer uit San Marino geen coronabewijs te laten zien.

 • U moet voor uw aankomst in San Marino een vaccinatiebewijs en een gezondheidsverklaring van niet ouder dan 6 maanden laten zien, of;
 • Als u dit niet heeft, een negatief testresultaat (antigeen of moleculair dat niet ouder is dan 48 uur).
 • Voor u naar San Marino reist moet u deze documenten sturen naar de gezondheidsautoriteiten van San Marino, dit kan via e-mail: laboratorio.analisi@iss.sm. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Reisadvies Saoedi Arabië: deels negatief reisadvies

Update 8 juli 2021: Voor Saoedi-Arabië geldt code geel. Maak alleen noodzakelijke reizen. In het zuiden van Saoedi-Arabië geldt een negatief reisadvies (code rood) voor een 80 kilometer brede grensstrook met Jemen vanwege de burgeroorlog in het buurland. U kunt naar Saoedi Arabië reizen als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U een PCR-test heeft die niet ouder is dan maximaal 72 uur. Dit geldt voor iederen vanaf 8 jaar en ouder. Kinderen jonger dan 8 jaar hoeven geen testbewijs te hebben.
 • Als u niet gevaccineerd bent dan moet u minimaal 7 dagen in quarantaine gaan.
 • Reizigers vanaf 18 jaar en ouder die niet in het bezit zijn van de Saoedische nationaliteit moeten hun vaccinatiestatus doorgeven via de Muqeem website (informatie in het Engels en in het Arabisch), ook als ze niet gevaccineerd zijn. De registratie op deze website moet maximaal 72 uur voor vertrek naar Saoedi-Arabië zijn afgerond. Het bewijs hiervan moet u kunnen laten zien als daarom gevraagd wordt (op telefoon of geprint).

Reisadvies Senegal

Update 31 juli 2020: Voor Senegal geldt nog steeds code oranje. In de Casamance regio kunnen in het grensgebied met Guinee-Bissau gewapende overvallen plaatsvinden. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar dit grensgebied. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Reisadvies Servië

Update 11 oktober 2021: Het reisadvies voor Servië oranje. Servië is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. U moet bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Als u vanuit Servië naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft).  Nederlanders die volledig gevaccineerd zijn, kunnen vanaf 07.10.2021 (met een Nederlands vaccinatiebewijs) zonder PCR-test naar Servië reizen. Bekijk actuele inreisregels voor Servië op de site van de Servische overheid (Engelstalig). Als u vanuit Servië naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Kinderen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. 

Reisadvies Seychellen

Update 28 oktober 2021: Voor de Seychellen geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Vanaf 29 oktober 2021 moet u als u vanuit de Seychellen naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staan een hele lijst toelatingseisen waaraan u voor een bezoek aan de Seychellen moet voldoen.

Reisadvies Singapore

Update 9 november 2021: De kleurcode van Singapore is vanaf 11 november 2021 oranje. Vanaf 11 november 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine (behalve als u volledig gevaccineerd bent). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben.

Update 11 oktober 2021: Meer informatie over de gezondheidssituatie is te lezen op de site van het ministerie van gezondheid van Singapore. Op 19 oktober veranderen de inreisregels voor Singapore. Vanaf 1 november 2021 moeten alle reizigers gevaccineerd zijn (behalve kinderen van 17 jaar en jonger). De reizigers die Singapore mogen inreizen, moeten een negatief PCR-testresultaat, afgenomen binnen 48 uur voor vertrek, aan de luchtvaartmaatschappij laten zien. Dit geldt ook als u al volledig gevaccineerd bent. Ook moet vooraf digitaal een gezondheidsverklaring ingevuld zijn en getoond worden bij aankomst in Singapore. Bij aankomst in Singapore volgt een nieuwe PCR-test. De kosten zijn voor uw eigen rekening.

Het verkeersbureau van Singapore heeft laten weten dat Singapore vanaf 19 oktober een “Vaccinated Travel Lane” (VTL) opent voor toeristische doeleinden. Volledig gevaccineerde Nederlanders zijn dan ook weer welkom voor vakantie of zakenreizen. Reizigers moeten tussen 7 en 30 dagen voor de geplande reisdatum een Vaccinated Travel Pass (VTP) aanvragen. Dit is mogelijk vanaf 12 oktober om 4 uur ’s ochtends en voor reizen naar Singapore met aankomst vanaf 19 oktober. Voor de afgifte van de VTP, een eenmalige reispas, moet onder meer aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

Volledige vaccinatie in Singapore of in een van de VTL-landen/regio’s (geldig twee weken na de tweede dosis van het Pfizer-BioNTech/ Comirnaty-, Moderna-, AstraZeneca- of Johnson & Johnson-vaccin)
In plaats van quarantaine dienen volledig gevaccineerde reizigers twee COVID-19 PCR-tests te ondergaan. Een PCR-test binnen 48 uur voor het geplande vertrek naar Singapore en een tweede PCR-test bij aankomst in Singapore. Reizigers blijven geïsoleerd op hun verblijfplaats tot het negatieve testresultaat bevestigd is.
Gevaccineerde reizigers moeten met aangewezen VTL-vluchten naar Singapore reizen. Op de websites van Singapore Airlines en KLM vindt de consument meer vluchtinformatie. Gevaccineerde reizigers moeten de laatste 14 dagen in een of meer van de VTL-landen/regio’s en/of Singapore verblijven voordat zij naar Singapore vertrekken.
Ongevaccineerde kinderen van 12 jaar en jonger zullen naar Singapore kunnen reizen via de VTL onder begeleiding van een volledig gevaccineerde volwassene.

Reisadvies Sint Eustatius

Update 15 november 2021: De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Sint Eustatius inreizen. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

 • Voor reizen naar Sint Eustatius moet u zich vooraf registreren. Dit moet 72 uur voor uw geplande aankomstdatum op Sint Eustatius gedaan worden. U kunt dit doen door een digitaal formulier in te vullen op de website Electronic Health Authorization System (EHAS) de overheid van Sint Eustatius.
 • Alle reizigers van 11 jaar en ouder moeten bij aankomst op Sint Eustatius een negatieve NAAT(PCR)-test kunnen laten zien die maximaal 48 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Als u gevaccineerd bent kunt u in plaats van de NAAT(PCR) test ook een antigeentest laten afnemen. Deze test moet binnen 24 uur voor vertrek zijn afgenomen.
 • Bij aankomst in Sint-Eustatius wordt u opnieuw getest. De kosten van deze antigeentest zijn voor eigen rekening (USD 60).
 • Bent u (volledig) gevaccineerd? Dan moet u zich na binnenkomst 5 dagen aan een monitoring protocol houden en moet u op de 5e dag een antigeentest doen.
 • Bent u niet gevaccineerd? Dan gaat u na binnenkomst 10 dagen in quarantaine. Op de 10e dag moet u een antigeentest doen.

Reisadvies Saint Lucia en Saint Vincent & The Grenadines

Update 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Saint Vincent en de Grenadines een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Saint Vincent en de Grenadines als dat noodzakelijk is. Tot 19 november 2021 moet u zich als u vanuit Saint Vincent en de Grenadines naar Nederland reist voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent). Ook moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine (u hoeft niet in quarantaine als u volledig gevaccineerd bent). Vanaf 19 november 2021 moet u als u vanuit Saint Vincent en de Grenadines naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 28 oktober 2021: Het reisadvies voor Saint Lucia en Sint Vincent & The Grenadines staat op code oranje. Lees hier de actuele inreisregels voor Saint Lucia. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. De inreisbeperkingen voor Sint Lucia veranderen regelmatig. Kijk op de site van de lokale overheid voor de actuele maatregelen.

Reisadvies Sierra Leone

Bijgewerkt op 31 juli 2020: Voor Sierra Leone geldt code oranje.

Reisadvies Sint Maarten

Update 27 oktober 2021: De kleurcode voor Sint Maarten is geel. Reizen is mogelijk, maar u kunt niet met uw Nederlandse digitale coronabewijs (DCC) Sint Maarten inreizen. U moet dat coronabewijs dus printen en meenemen. Als u volledig gevaccineerd bent heeft u vanaf 1 november 2021 geen negatieve COVID-19 test meer nodig om naar Sint Maarten te reizen. U moet wel uw vaccinatiebewijs meenemen.

 • Voordat u naar Sint Maarten gaat, moet u een gezondheidsverklaring (in het Engels) invullen om voorlopige toestemming te krijgen om naar Sint Maarten te mogen vliegen. Ouders moeten dit voor hun kinderen invullen.
 • Bij aankomst op Sint Maarten moet u de voorlopige toestemming kunnen laten zien.
 • Bij aankomst op Sint Maarten moet u een negatieve COVID-19 test laten zien die uiterlijk 72 uur voor vertrek is afgenomen. Dit geldt tot 1 november 2021 voor alle reizigers vanaf 10 jaar en ook voor iedereen die al (volledig) gevaccineerd is.
 • Vanaf 1 november 2021 geldt dit alleen voor reizigers van 5 jaar en ouder die niet (volledig) gevaccineerd zijn.
 • Bent u volledig gevaccineerd? Dan heeft u vanaf 1 november 2021 geen negatieve COVID-19 test meer nodig. Tot 1 november 2021 heeft u dit nog wel nodig.
 • Uw vaccinatiestatus en vaccinatiebewijs of de uitslag van de COVID-19 test moet u ook uploaden als u de gezondheidsverklaring invult.
 • Het afsluiten van een lokale COVID-19 verzekering is verplicht voor alle reizigers naar Sint Maarten. Kijk voor meer informatie op de lokale website van Sint Maarten (informatie in het Engels).

Reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.

Reisadvies Slovenië

Update 15 september 2021: Het reisadvies voor Slovenië is vanaf 24 juni code geel. Voor Nederlanders die naar Slovenië reizen gelden inreisbeperkingen. Ukunt naar Slovenië reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

 • U heeft uw 2e dosis van het Pfizer-vaccin 7 dagen of langer geleden gekregen;
 • U heeft uw 2e dosis van het Moderna-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
 • U heeft het Janssen-vaccin 14 dagen of langer geleden gekregen;
 • U heeft uw 1dosis van het AstraZeneca-vaccin 21 dagen of langer geleden gekregen;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 en binnen 8 maanden na uw besmetting 1 vaccinatieprik heeft gekregen; waarbij die prik pas geldig is na een bepaalde periode, afhankelijk van het soort vaccin. De periode staat hierboven per vaccin beschreven;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 en dit is nog geen 6 maanden geleden;
 • U heeft een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die met hun ouders reizen hoeven geen coronabewijs te overleggen.
 • Voldoet u aan één van deze voorwaarden dan hoeft u niet in quarantaine.
 • Als u niet aan één van de bovengenoemde voorwaarden voldoet, moet u 10 dagen in quarantaine.
 • Reist u per vliegtuig of boot? Vul dan ook het Passenger Locator Formulier in.
 • U heeft als doorreiziger maximaal 12 uur de tijd om in Slovenië te verblijven.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die met hun ouders reizen hoeven geen coronabewijs te overleggen.
 • Vanaf 15 september 2021 moet iedereen vanaf 12 jaar in Slovenië bijna overal aan de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) voldoen. Dit geldt als u naar een terras wilt of moet tanken. Kunt u hier niet aan voldoen? Dan heeft u alleen nog toegang tot de supermarkt, apotheek en drogist als deze niet in een overdekt winkelcentrum zijn. Als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kunt overleggen moet u een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud) of een negatieve antigeentest (maximaal 48 uur oud) kunnen laten zien.

Reisadvies Slowakije

Update 30 september 2021: De kleurcode van Slowakije is vanaf 1 oktober 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Slowakije naar Nederland moet u vanaf 3 oktober 2021 een coronabewijs laten zien. 

Update 9 juni 2021: Het reisadvies voor Slowakije is per 10 juni verlaagd naar code geel. Bij aankomst in Slowakije hoeven reizigers niet verplicht 14 dagen in quarantaine als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

U heeft 14 dagen voor aankomst de 2e prik gehad van een mRNA vaccin. (Pfizer of Moderna)
U heeft 4 weken voor aankomst de 1e prik gehad van een vector vaccin.
U bent in de voorgaande periode van 180 dagen besmet geweest met het COVID-19-virus.
Op de 1e dag van uw aankomst kunt u zich in Slowakije laten testen met een PCR-test of een antigeen test. Is het testresultaat negatief? Dan kunt u de quarantaine meteen beëindigen. Deze regels gelden voor reizigers van 18 jaar en ouder van binnen de EU.

Verder moet iedereen zich bij aankomst in Slowakije online registreren.

Reisadvies Soedan

Update 25 oktober 2021: Er is een militaire staatsgreep geweest in Sudan. De premier en aantal ministers en hoge overheidsfunctionarissen zouden onder huisarrest zijn geplaatst. Bruggen en delen van de hoofdstad zijn afgesloten. Het telefoon- en internetnetwerk is platgelegd. De internationale luchthaven zou ook gesloten zijn. Er is een oproep gedaan tot grootschalige demonstraties tegen deze couppleging. Er zijn al demonstraties in verschillende steden. De Nederlandse ambassade volgt de situatie op de voet. Reis tot er meer duidelijk is niet naar Sudan. Voor Soedan geldt een negatief reisadvies (code oranje en code rood). De gebieden in Soedan waarvoor een negatief reisadvies (code rood) gold, zijn ongewijzigd gebleven. Voor de grensstreek met Libië geldt een negatief reisadvies/code rood. Ook voor de regio’s Darfur, Abyei, Zuid-Kordofan, Blue Nile, de Hala’ib-driehoek, Bir Tawil geldt een negatief reisadvies / code rood. Voor het grensgebied met Eritrea geldt nog wel code oranje.

Reisadvies Somalië

Update 13 augustus 2021: Vanaf 14 augustus 2021 is Somalië een zeerhoogrisicogebied. Als u vanuit Somalië naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Somalië naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Reis alleen naar Somalië als het noodzakelijk is en reis niet naar de rode gebieden in verband met veiligheidsrisico’s. 

Update 31 juli 2020: Er geldt nog steeds een negatief reisadvies voor Somalië (code rood). De veiligheidssituatie in Somalië inclusief de regio Somaliland is slecht. In de steden Hargeisa en Berbera in het westen van Somaliland is het minder onveilig. Wel is het advies: reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Hargeisa en Berbera. Voor die steden geldt code oranje.

Reisadvies Spanje en Catalonië

Update 25 november 2021: De kleurcode voor de Canarische eilanden, behalve voor La Palma, is tot 26 november 2021 groen. De kleurcode voor het eiland La Palma is oranje. De kleurcode van de Canarische eilanden, behalve voor La Palma, is vanaf 26 november 2021 geel. Bij terugkeer vanuit de Canarische eilanden (inclusief La Palma) naar Nederland hoeft u tot 28 november 2021 geen coronabewijs te laten zien. Vanaf 28 november 2021 moet u wel een coronabewijs laten zien als u vanuit de Canarische eilanden naar Nederland reist. U moet nu al een coronabewijs laten zien als u vanuit het vasteland van Spanje en de Balearen naar Nederland reist. De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied. Op het Spaanse Canarische eiland La Palma heeft er een vulkaanuitbarsting plaatsgevonden. Vermijd La Palma en volg de instructies van de lokale autoriteiten. De kleurcode voor de rest van Spanje is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland.

Update 21 oktober 2021: De kleurcode voor de Canarische eilanden, behalve voor La Palma, is vanaf 22 oktober 2021 groen. De kleurcode voor het eiland La Palma blijft oranje. De Spaanse regering heeft La Palma uitgeroepen tot rampgebied. Op het Spaanse Canarische eiland La Palma heeft er een vulkaanuitbarsting plaatsgevonden. Vermijd La Palma en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Vanaf 22 oktober 2021 hoeft u geen coronabewijs te laten zien bij terugkeer vanuit de Canarische eilanden (inclusief La Palma). De kleurcode voor de rest van Spanje blijft geel. Bij terugkeer naar Nederland vanuit het vasteland van Spanje en de Balearen moet u wel een coronabewijs laten zien. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s. Er zijn inreisregels voor reizigers uit Nederland

 • U kunt naar Spanje reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC). Dit kan zijn:
  • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een door de EMA of WHO goedgekeurd vaccin.
  • In geval u één dosis heeft ontvangen na herstel van COVID-19, kunt u reizen als bij de QR- code vermeld staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Let op: Reist u met een papieren vaccinatiebewijs, en er staat niet op dat u volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende.
  • In beide gevallen moet de laatste dosis minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet.
  • Een testbewijs. Dit kan zijn:
   • Een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of;
   • Een negatieve antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst.
 • Een herstelbewijs. Dit document moet door een medische instantie, minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve PCR-test zijn afgegeven.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze coronadocumenten naar Spanje reizen.

Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI, De Jong Intra, Eliza was Here, Corendon en Sunweb.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van D-Reizen, de Jong Intra, Corendon, Prijsvrij of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Reisadvies Sri Lanka

Update 4 november 2021: Het reisadvies voor Sri Lanka is oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Sri Lanka is vanaf 5 november 2021 een hoogrisicogebied. Als u moet reizen dan hoeft u bij aankomst in Sri Lanka niet in quarantaine als u kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd bent. Dit geldt vanaf 14 dagen of langer geleden na de laatste vaccinatie; voor het Janssen vaccin geldt een periode van 28 dagen na de vaccinatie. Actuele inreisregels en aanmeldformulieren zijn in het Engels te vinden op deze Srilankaanse overheidssite. Vanaf 5 november 2021 moet u als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. 

Reisadvies Suriname

Update 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Suriname een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Suriname als het noodzakelijk is.  Vanaf 19 november 2021 moet u als u vanuit Suriname naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 3 september  2021: Vanaf 4 september 2021 is Suriname zeerhoogrisicogebied. Voor Suriname geldt code oranje. Reis alleen naar Suriname als het noodzakelijk is. Als u vanuit Suriname naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent), moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis)quarantaine. 

Reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 kunnen vanuit het buitenland naar Suriname reizen. Maar alleen onder de volgende voorwaarden:

 • Reizigers moeten kunnen aantonen dat zij volledig gevaccineerd zijn.
 • Reizigers moeten ook in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Suriname.
 • De reiziger wordt geadviseerd om na aankomst in Suriname 7 dagen in (thuis) quarantaine gaan.

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt door de Surinaamse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19.

Bent u (nog) niet volledig gevaccineerd? Dan moet u beschikken over de volgende documenten:

 • Een negatief PCR-testresultaat die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
 • Als u met het coronavirus besmet bent geweest, moet u een positief ELISA-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 6 maanden.
 • Een betaalde reservering van ten minste 7 dagen in een door de overheid aangewezen hotel.
 • Een reisverzekering met COVID-19 dekking.

U heeft geen specifieke toestemming van de Surinaamse autoriteiten nodig om naar Suriname te reizen. Vervoer vanaf de luchthaven zal worden verzorgd door het door de overheid aangewezen hotel. Thuisquarantaine is momenteel onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Zie voor meer informatie de website van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg van Suriname (kies voor Regels en Procedures).

Reisadvies Swaziland

Update 13 augustus 2021: Eswatini is vanaf 14 augustus 2021 een zeer hoogrisicogebied. Als u vanuit Eswatini naar Nederland reist heeft u tot 16 augustus 2021 een coronabewijs nodig. Vanaf 16 augustus 2021 moet u zich, als u vanuit Eswatini naar Nederland reist, voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Vanaf 14 augustus 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. 

Update 31 juli 2020: Koning Mswati III heeft de naam van Swaziland officieel veranderd. Swaziland heet voortaan het Koninkrijk van Eswatini. Voor Eswatini/Swaziland geldt code oranje. Vermijd demonstraties en vermijd ook het overbeladen openbaar vervoer. Reis niet in het donker buiten de stad.

Reisadvies Syrië

Het reisadvies voor Syrië is code rood.

T

Reisadvies Tadzjikistan

Update 31 juli 2018: Op 29 juli 2018 zijn bij een terroristische aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen, onder wie fietsers uit Nederland. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Voor heel Tadzjikistan geldt code oranje.

Reisadvies Taiwan

Bijgewerkt 31 juli 2020: Voor Taiwan is het reisadvies alleen noodzakelijke reizen te maken (code oranje).

Reisadvies Tanzania

Update 31 juli 2020: Voor heel Tanzania geldt code oranje. Boek hier je Tanzania-vakantie voor na de coronacrisis.

Reisadvies Thailand

Update 18 november 2021: Vanaf 19 november 2021 is Thailand een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Thailand als dat noodzakelijk is. Tot 19 november 2021 moet u zich als u vanuit Thailand naar Nederland reist voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent) en moet u ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Bij thuiskomst moet u verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine (u hoeft niet in quarantaine als u volledig gevaccineerd bent). Vanaf 19 november 2021 moet u als u vanuit Thailand naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 2 november 2021: De kleurcode voor Thailand is oranje en een klein deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Als u voor strikt noodzakelijke reizen naar Thailand moet gaan, moet u eerst contact opnemen met de de Thaise ambassade in Den Haag om te horen wat de actuele toelatingseisen zijn en of u toegelaten wordt. Zonder toelatingsdocument wordt u de toegang tot Thailand geweigerd. Vanaf 1 november 2021 geldt een nieuw registratiesysteem voor Thailand (de Thailand Pass QR-code). U moet zich tenminste 7 dagen voor uw reis elektronisch registreren om een QR-code te krijgen. Deze QR-code heeft u nodig om Thailand in te reizen. Ook geldt vanaf 1 november 2021 voor volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland geen quarantaineverplichting meer. Na aankomst in Thailand zal een COVID-PCR-test worden afgenomen. U moet het resultaat van deze COVID-PCR-test (het wachten daarop duurt 1 dag) afwachten in een vooraf door u geboekt en hiervoor aangewezen hotel. Na ontvangst van uw negatieve testresultaat kunt u zich vrij bewegen binnen Thailand. Er zijn speciale quarantainehotels in Thailand. Er kunnen regionaal, zoals in Phuket, andere quarantainemaatregelen gelden. Kosten zijn altijd voor eigen rekening. Als u vanuit Thailand naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine. 

Sinds november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. Ook de invoer van elektronische sigaretten en vullingen is strafbaar in Thailand. Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral met slecht weer. Reizen met veerboten kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Die zijn vaak overvol, slecht onderhouden en hebben te weinig reddingsvesten aan boord.

Rondreizen en vakanties naar Thailand kun je boeken bij onder meer TUI, De Jong Intra (oa rondreizen, strandvakanties en maatwerkreizen), Sawadee, Riksja Travel en AsiaDirect. Voor Thailand heb je een coronatest en reisvaccinaties nodig. Maak hier een afspraak voor een coronatest.

Reisadvies Tonga

Update 30 juli 2020: Voor Tonga geldt code oranje. Van november tot en met maart kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen.

Reisadvies Trinidad en Tobago

Update 31 juli 2020: Voor Trinidad en Tobage geldt code oranje. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Trinidad en Tobago. Criminaliteit is overal, maar vooral in het oostelijk gedeelte en in het centrum van de hoofdstad Port of Spain. Het gaat om de wijken Belmont, Laventille en Morvant. Deze gedeelten van Port of Spain zijn gevaarlijk. Vermijd deze gedeelten. Maar ook in het grote Queens Park Savannah moet u alert te zijn. Ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Wees voorzichtig in het openbaar vervoer. Probeer gebruik te maken van hoteltaxi’s.

Reisadvies Tsjaad

Update 4 juni 2021. De veiligheidssituatie in Tsjaad is verbeterd. Daarom is het reisadvies voor een aantal gebieden afgeschaald van code rood (niet reizen), naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Voor het noordelijk deel van Tsjaad en alle grenzen met de buurlanden geldt een negatief reisadvies / code rood. Dit negatieve reisadvies geldt voor de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad, rondom het Tsjaad-meer, het noorden van het land en het grensgebied met Libië. Ook voor de regio Ouddai met de deelstaat Sila geldt code rood. Voor de rest van het land geldt code oranje. Wat betreft corona geldt Tsjaad als een hoogrisicogebied.

Reisadvies Tsjechië

Update 23 november 2021: De kleurcode van Tsjechië is geel. Bij terugkeer vanuit Tsjechië naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Let op de nieuwe inreisbeperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Er geldt binnen Tsjechië een 2-G regel voor toegang tot openbare ruimtes. U moet gevaccineerd of genezen zijn van corona. 

 • U kunt naar Tsjechië reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:
 • U het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
 • U 14 dagen of langer geleden uw 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • U 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (in de afgelopen 180 dagen).

Bent u niet gevaccineerd? Dan geldt het volgende: u mag alleen het land in als u het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;

  • u een negatieve PCR-test kunt laten zien die is afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek, en;
  • u een negatieve PCR-test doet op dag 5 na aankomst.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
  • Let op: Zorg voor een FFP2-masker (respirator). U moet overal, ook buiten, een FFP2-masker dragen.
 • Kinderen jonger dan 12 zijn uitgezonderd. Zij hoeven geen coronabewijs te laten zien om Tsjechië in te reizen en geen Passenger Locator Form in te vullen.

Reisadvies Tunesië

Update 18 augustus 2021: De kleurcode voor Tunesië is gedeeltelijk rood en oranje. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land geldt voor het het coronavirus vanaf 19 augustus als hoog risicogebied en niet meer als zeer hoog risicogebied. De kleurcodes blijven vooralsnog ongewijzigd. Reis alleen naar Tunesië als het noodzakelijk is. Vanaf 19 augustus 2021 moet u als u vanuit Tunesië naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Reis niet naar:

 • De grensgebieden met Libië;
 • De woestijngebieden ten zuiden van de stad Tataouine;
 • De grensgebieden met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, met name het Chaambi-gebergte.

Voor die gebieden geldt code rood. Voor de rest van Tunesië geldt code oranje.

Tunesië laat onder bepaalde voorwaarden weer reizigers toe.

 • Alle reizigers die naar Tunesië reizen moeten een negatieve PCR-test met QR-code (niet ouder dan 72 uur voor vertrek naar Tunesië) laten zien. Neem deze uitgeprint mee op reis.
 • U moet na aankomst in Tunesië 7 dagen in quarantaine gaan. Er wordt op dit moment nog geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers.
 • Als inkomende reiziger bent u verplicht om het E7mi-formulier in te vullen, te ondertekenen en in papieren versie te kunnen laten zien. Installeer hiervoor de app “E7mi” (informatie in het Frans) op uw telefoon, of ga naar de E7mi-website. Tijdens uw reis kunt u gevraagd worden om een bewijs van uw inschrijving in E7mi te laten zien, inclusief de QR-code. Neem daarom een uitgeprint exemplaar mee. U kunt niet met de digitale coronacheckapp naar Tunesië. Die app geldt alleen binnen de EU.

Reisadvies Turkije

Update 16 december 2020:  Voor heel Turkije is sinds 4 december een lockdown ingesteld. Ook geldt op doordeweekse dagen een avondklok van 21.00 tot 05.00 uur. In het weekend mag u alleen naar buiten voor boodschappen.  Niet-noodzakelijke reizen naar Turkije worden afgeraden. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. Na een verblijf in Turkije gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Voor andere delen van Turkije geldt nog steeds een negatief reisadvies (code rood). Reis niet naar het grensgebied met Syrië. De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld. Voor dit gebied geldt een negatief reisadvies (code rood)

Reisadvies Turks- en Caicoseilanden, Barbados, Saint Kitts en Nevis en Puerto Rico

Update 11 november 2021: Voor Saint Kitts en Nevis geldt code oranje. Maak alleen noodzakelijke reizen. Saint Kitts en Nevis is vanaf 11 november  2021 een hoogrisicogebied. Vanaf 11 november 2021 moet u als u vanuit Saint Kitts en Nevis naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Lees hier inreisbeperkingen voor Saint Kitts en hier de inreisbeperkingen voor Nevis. Lees ook aan welke eisen u moet voldoen bij terugkeer naar Nederland.

U

Reisadvies Uganda

Bijgewerkt:  23 maart 2020: KLM heeft toestemming van de Ugandese autoriteiten ontvangen voor de vlucht van woensdag 25 maart (KL 535). De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn met luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM in overleg over extra vluchten op korte termijn.

Voor heel Uganda geldt code oranje. Uganda is een relatief veilig land voor toeristen. Er is wel sprake van kleine criminaliteit en er waren de afgelopen jaren verschillende aanslagen. De Oegandese autoriteiten houden rekening met meer aanslagen. Wees ook alert in de grensgebieden. Hier is een risico op gewelddadige confrontaties tussen bevolkingsgroepen en bestaat een verhoogde kans op overvallen.

Reisadvies Uruguay

Update 15 september 2021:  Voor Uruguay geldt code geel. Als u vanuit Uruguay naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Vanaf 1 november 2021 mogen buitenlandse reizigers Uruguay weer inreizen onder voorwaarde dat zij in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie EN een negatief PCR-testresultaat (maximaal 72 uur oud voor aankomst in Uruguay) vanaf 6 jaar en ouder.

V

Reisadvies Vaticaanstad

Update 28 oktober 2021:  Vanaf 29 oktober 2021 is de kleurcode van Vaticaanstad groen. Vanaf 29 oktober 2021 hoeft u bij terugkeer uit Vaticaanstad geen coronabewijs te laten zien

Reisadvies Venezuela

Update 3 september 2021: Voor Venezuela geldt code rood en oranje. Reis alleen naar Venezuela als dat noodzakelijk is. Voor Venezuela gelden de volgende inreisbeperkingen:

 • Het meenemen van een negatieve PCR-test-uitslag is verplicht en mag niet langer dan 72 uur voor de inreis zijn afgenomen.
 • Reizigers die met een commerciële vlucht Venezuela binnenkomen, hoeven niet in quarantaine. Direct na aankomst zal op het vliegveld een PCR-test afgenomen worden. Daar geeft u ook uw verblijfsadres in Venezuela door. Bij een positieve uitslag van de test zullen de autoriteiten u overbrengen naar een quarantaine faciliteit van de overheid.
 • U moet als u uit Venezuela naar Nederland reist een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland óf een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.
 • Na een verblijf in Venezuela moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode.

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Update 31 juli 2020: Voor de Verenigde Arabische Emiraten geldt code oranje. Moet u toch een noodzakelijke reis maken naar de Emiraten? Check dan vooraf welke reisdocumenten in uw situatie nodig zijn. Maak geen boottocht bij de eilanden Abu Musa en Tunb. Iran kan u dan beschuldigen van spionage. Als ouders bij de geboorte van een kind in de VAE ongehuwd zijn, kan dat tot langdurige administratieve problemen leiden. Homoseksualiteit is strafbaar, ook voor buitenlanders.

Reisadvies Verenigde Staten

Update 21 oktober 2021:  Vanaf 22 oktober 2021 is de Verenigde Staten van Amerika een hoog risicogebied. Vanaf 22 oktober 2021 moet u als u vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Nederland reist een coronabewijs laten zien.

Update 20 oktober 2021: Vanaf 8 november 2021 zijn toeristische reizen weer mogelijk voor volledig gevaccineerde toeristen.

Eisen

 • Een bewijs van volledige COVID-19 vaccinatie (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca en Johnson & Johnson) uitgeprint. Ben je door een eerdere COVID-19 besmetting slechts eenmalig gevaccineerd dan geldt dit niet als volledig gevaccineerd. Alleen van het Johnson & Johnson (Janssen) vaccin hoef je maar één vaccinatie te hebben. 
  Naast volledig gevaccineerd moet je ook een negatieve covid-19 test laten zien. Deze test mag niet langer dan drie dagen (72 uur) oud zijn bij vertrek. Dit mag zowel een antigeen- als een NAAT-test (PCR) zijn. 
 • Het vaccinatiebewijs en de negatieve testuitslag moeten Engelstalig zijn.
 • Een ESTA is nog steeds nodig.
 • Bij terugreis naar Nederland hoef je niet in quarantaine omdat je gevaccineerd bent. Wel moet je naast een vaccinatiebewijs ook een negatief testbewijs hebben. Dit moet een NAAT/PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud of een antigeentest van 24 uur oud bij vertrek. Ook moet je voor de terugweg een quarantaineverklaring invullen.

Update 3 september 2021: De kleurcode voor de Verenigde Staten is vanaf 4 september 2021 oranje. De Verenigde Staten van Amerika zijn vanaf 4 september 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 4 september 2021 moet u bij thuiskomst in Nederland verplicht in (thuis)quarantaine. U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Als u vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). Er zijn strenge inreisbeperkingen voor de Verenigde Staten van Amerika. Toeristische reizen en zakenreizen zijn niet toegestaan. De volgende groepen mogen de VS wel in:

 • Amerikaanse staatsburgers, ingezetenen van de Verenigde Staten van Amerika die een permanente geldige verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten van Amerika hebben (‘green card holder’) en in bepaalde gevallen hun directe familieleden, diplomaten of stafleden van internationale organisaties.
 • Studenten, die gaan studeren aan een Amerikaanse instelling, kunnen zeer beperkt mogelijk, inreizen.

Bij aankomst in de Verenigde Staten geldt het volgende:

Als u volledig gevaccineerd bent (minimaal 14 dagen geleden na de 2e vaccinatie) dan:

 • hoeft u niet in quarantaine;
 • laat u zich 3-5 dagen na uw aankomst in de VS testen;
 • als deze testuitslag positief is, dan gaat u in zelfisolatie en houdt u de symptomen in de gaten;
 • volgt u de informatie zoals is aangegeven op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Als u niet (volledig) gevaccineerd bent dan:

 • gaat u na uw aankomst in de VS in zelfisolatie voor 7 dagen;
 • laat u zich 3-5 dagen na uw aankomst in de VS testen;
 • als deze testuitslag positief is, dan gaat u in zelfisolatie en houdt de symptomen in de gaten;
 • als u zich niet laat testen, dan gaat u na uw aankomst in de VS 10 dagen in zelfisolatie;
 • volgt u de informatie zoals is aangegeven op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Update 29 november 2021: Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk is oranje. Reis alleen naar Groot Britannië als dat noodzakelijk is. Er zijn vanaf 30 november 4.00 uur aangescherpte inreismaatregelen vanwege de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. U kunt niet meer met een Nederlandse identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen. U kunt alleen met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) of NHS-app naar het Verenigd Koninkrijk reizen als:

 • U binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form invult. Hier moet u uw reis- en contactinformatie doorgeven. Dit geldt voor iedereen. Ook als u alleen doorreist of overstapt.

Voor volledig gevaccineerden geldt:

 • U hoeft niet te testen voor vertrek.
 • U moet, vanaf 30 November 2021 4.00 uur, verplicht in quarantaine na aankomst in het VK.
 • U moet wél voor uw reis een boeking maken voor een PCR-test, die u kunt doen vanaf het moment van aankomst in het VK tot uiterlijk dag 2 na aankomst in het VK. Deze test moet in het Verenigd Koninkrijk worden afgenomen. De dag dat u arriveert in het VK is dag 0. Deze test moet u altijd boeken, ook als u op dag 2 niet meer in het Verenigd Koninkrijk bent. De test hoeft alleen te worden afgenomen als u op dag 2 nog in het Verenigd Koninkrijk aanwezig bent. U moet het bewijs van de geboekte test bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk laten zien.
 • U kunt quarantaine (zelf isolatie) verlaten wanneer u een negatief PCR test resultaat ontvangt.
 • Lees de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) voor meer informatie.
 • U bent volledig gevaccineerd, minimaal 14 dagen na uw laatste vaccinatie met een door het EMA goedgekeurd vaccin.
 • U moet 2 vaccinaties hebben gehad om als volledig gevaccineerd te worden gezien van een vaccinatie waar 2 doses zijn vereist. Alleen van het Janssen-vaccin, waarvan 1 dosis is vereist, wordt 1 vaccinatie geaccepteerd.
 • Let op: 1 vaccinatie van Pfizer, Moderna of Astra Zeneca is dus niet genoeg, ook niet als u kort geleden hesteld bent van COVID-19. Volg dan de optie voor niet volledig gevaccineerden. Meer informatie over de vereisten leest u op de website ‘geaccepteerde COVID-19 vaccinaties’ van de Britse overheid (informatie in het Engels).

Voor niet volledig gevaccineerden geldt:

 • U moet verplicht 10 dagen in quarantaine na aankomst in het VK.
 • U moet wél verplicht testen voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Dit mag een negatieve PCR- of antigeentest zijn (informatie in het Engels)
  • Is de test die voor vertrek is afgenomen geen PCR-test? Dan moet u er op letten dat de precieze specificaties en gevoeligheid van de test (zoals geformuleerd op de website van de Britse overheid) op het certificaat vermeld staan.
  • Meer informatie over testen voor vertrek kunt u vinden op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels).
 • U moet wél voor aankomst in het VK boekingen voor een PCR-test op dag 2 en op dag 8 na aankomst gemaakt hebben. De dag dat u arriveert in het VK is dag 0. Deze testen zullen in het VK moeten worden afgenomen. U moet het bewijs van de geboekte test bij aankomst laten zien.
 • De verplichte quarantaine kan ingekort worden via de ‘Test to Release’ tot 5 dagen. Als u zich niet aan de thuisquarantaine houdt, kan de Britse overheid u een boete geven tot GBP 1.000,-.
 • Uitzonderingen op de quarantaine: Lees de uitzonderingen op deze regeling (informatie in het Engels).

Let op: Verplicht in quarantaine na contact met besmet persoon als u niet volledig gevaccineerd bent of na contact met een persoon besmet met de omicron variant (zelfs wanneer u volledig gevaccineerd bent)

 • Door het Passenger Locator Form kunt u de oproep krijgen om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • Alleen als u volledig gevaccineerd bent hoeft u niet in quarantaine, behalve als u in contact bent geweest met een persoon besmet met de omicron variant.
 • U kunt de quarantaine niet onderbreken door binnen deze 10 dagen terug te reizen naar Nederland. Volg dan de stappen van de lokale autoriteiten. Meer informatie leest u op de website van de Britse overheid: NHS Test and Trace.

Reisadvies Vietnam

Update 31 juli 2020: Voor Vietnam geldt code oranje. Wil je in Vietnam zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat je nodig hebt en waar je terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

W

Reisadvies Wit-Rusland/Belarus

Update: 24 augustus 2020: Voor Wit-Rusland/Belarus geldt code oranje. In het hele land word en demonstraties gehouden. Vermijd demonstraties. Ga bij teurgkeer uit Belarus 10 dagen in quarantaine. In het zuidoosten van Wit-Rusland/Belarus zijn gebieden waar de radioactieve straling van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 nog steeds te hoog is. Die gebieden zijn afgesloten.

Z

Reisadvies Zambia

Update 31 juli 2020: Voor heel Zambia geldt code oranje. Voor de grenzen Mozambique, Angola en de Democratische Republiek Congo geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Zimbabwe

Update 26 november 2021: Door een in zuidelijk Afrika geconstateerde nieuwe variant van het coronavirus heeft Nederland een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Zimbabwe naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houd contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, worden geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Als u dringend hulp nodig heeft, is het contactcenter van Nederland Wereldwijd dag en nacht bereikbaar. Heeft u een medische hulpvraag? Wend u dan tot de lokale artsen/ziekenhuizen. Zimbabwe is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Zimbabwe. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’. 

Reisadvies Zuid-Afrika

Update 26 november 2021: Door een in zuidelijk Afrika geconstateerde nieuwe variant van het coronavirus heeft Nederland een vliegverbod ingesteld voor vluchten uit Zuid-Afrika naar Nederland. Nederlanders, maar ook EU-burgers op doorreis naar hun woonland, zijn uitgezonderd van het vliegverbod. Houdt contact met uw luchtvaartmaatschappij en check regelmatig het reisadvies. Nederlanders die nu niet kunnen terugkeren, worden geadviseerd een onderkomen te zoeken en daar de ontwikkelingen af te wachten. Als u dringend hulp nodig heeft, is het contact center van Nederland Wereldwijd dag en nacht bereikbaar. Heeft u een medische hulpvraag? Wendt u dan tot de lokale artsen/ziekenhuizen. Zuid-Afrika is ook aangewezen als uitzonderlijk hoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant. U moet verplicht in quarantaine bij thuiskomst in Nederland vanuit Zuid-Afrika. Voor vertrek geldt een ‘dubbele testplicht’.

Bekijk hier aanbiedingen naar Zuid-Afrika.

Reisadvies Zuid-Korea

Update 1 september 2021: Het reisadvies voor Zuid-Korea is verlaagd naar code geel. Voor de grens met Noord-Korea geldt code rood. Sinds 1 september 2021 kunt u weer zonder visum naar Zuid-Korea reizen, ongeacht de reden van de reis. Er zijn wel inreisbeperkingen:

 • Reizigers kunnen maximaal 90 dagen zonder visum naar Zuid-Korea reizen onder bepaalde voorwaarden. Vanaf 1 september 2021 moet u in het bezit zijn van een Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA) om Zuid-Korea visumvrij binnen te reizen. U kunt uw K-ETA-aanvraag maximaal 24 uur voor uw geplande vertrek naar Zuid-Korea invullen om goedkeuring te krijgen. Deze goedkeuring geldt niet voor lang verblijf of werk in Zuid-Korea.  
 • Als u de Zuid-Koreaanse nationaliteit heeft of in Zuid-Korea woonachtig bent en in het bezit bent van een re-entry permit, en;
 • Als u een negatief PCR-testresultaat heeft die niet ouder is dan maximaal 72 uur voor vertrek.
 • Dit geldt voor iedereen vanaf 8 jaar en ouder. Kinderen jonger dan 8 jaar hoeven geen testbewijs te laten zien.
 • Na aankomst in Zuid-Korea moet u 2 weken verplicht in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen overheidsfaciliteit, tenzij u over een vrijstelling van deze quarantaineplicht beschikt die door Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag is afgegeven.

Als u in Nederland terugkomt uit Zuid-Korea moet u een coronabewijs laten zien.

Negatief reisadvies Zuid-Soedan

Update 17 maart 2020: Voor Zuid-Soedan geldt een negatief reisadvies / code rood.

Reisadvies Zweden

Update 26 augustus 2021: . De kleurcode van Zweden is vanaf 27 augustus 2021 geel. Bij terugkeer vanuit Zweden naar Nederland moet u vanaf 29 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.
Zweden hanteert de volgende inreisregels voor Nederlanders:

-U kunt naar Zweden reizen als u een coronabewijs met vaccinatiebewijs heeft, of als u een negatieve COVID-19 testuitslag (antigeen, PCR of LAMP) heeft die niet ouder is dan 48 uur, of als u een herstelbewijs heeft.
-U hoeft niet in quarantaine na aankomst in Zweden.
-Kinderen jonger dan 18 jaar hoeven niet getest te worden.

Reisadvies Zwitserland

Update 29 november 2021: Sinds 27 november moeten alle reizigers uit Nederland bij binnenkomst in Zwitserland een negatief testresultaat laten zien en 10 dagen in quarantaine gaan. Dit geldt ook voor gevaccineerde en herstelde personen. De kleurcode voor Zwitserland is geel. Bij terugkeer vanuit Zwitserland naar Nederland moet u vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs laten zien.  

Update 24 juni  2021: Vanaf 26 juni versoepelt Zwitserland haar grensbeleid voor reizigers uit Nederland en andere Schengenlanden. De quarantaineplicht komt te vervallen en wie per auto of trein naar Zwitserland reist, hoeft zich ook niet te laten testen. Vliegtuigpassagiers vullen nog wel een Engelstalig entry-form in en wie van hen nog niet volledig gevaccineerd is, of recentelijk genezen van Covid-19, dient een negatieve PCR- of antigeentest te tonen, die maximaal 72 uur daarvoor is afgenomen. De testplicht geldt niet voor kinderen tot en met 16 jaar. Passagiers die gevaccineerd zijn, of recentelijk genezen van Covid-19, dienen het bewijs hiervan te kunnen tonen.

Zikavirus

Negatief reisadvies zikavirus: het zikavirus komt voornamelijk voor in landen in Latijns- en Midden-Amerika. Het kan ook in andere landen voorkomen. Raadpleeg daarom het reisadvies voordat u op reis gaat. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is en stel de reis uit als deze niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kijk voor meer informatie over het zikavirus op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

2.6/5 - (16 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!